Placebo, werkzaam als genezer?

Principe van de geest is sterker dan het lichaam

Met placebo breng je het principe van de geest is sterker dan het lichaam in werking.

Placebo is een woord uit het Latijn en betekent letterlijk ‘Ik zal behagen’. Het is te begrijpen als er iets is dat je behaagt, dat je lichaamsweefsels blijer is. De geest zorgt ervoor dat er meer gelukshormonen worden geproduceerd om je te behagen. In het geval van ziekte betekent dit dat de apotheek van het lichaam zelfgenezende stofjes aanmaakt die het lichaam genezen en niet vervuilen. Het lichaam extra vervuilen is precies wat farmaceutische medicijnen wel doen. Bij het placeboeffect worden er dus geen symptomen onderdrukt of weggenomen. Daarom is het effectief voor het lichaam om het zelfgenezend vermogen te activeren.

Wat is werkelijke zelf-genezing door het lichaam?

1)- De zelfgenezende reactie van het lichaam treedt in werking omdat het niet wordt onderdrukt door symptoombestrijding, meestal veroorzaakt door farmaceutisch medicijngebruik. Farmaceutische medicijnen zijn alleen gerechtvaardigd als het symptoom levensbedreigend is om deze af te vlakken zodat men kan overleven.

2)- De genezende kracht van de natuurwetten aan het werk. Dat is de natuurlijke reactie van het lichaam. Via inflammatie en ontsteking kan het lichaam zichzelf ontdoen van afvalstoffen, toxines en andere ziekte verergerende factoren. Dit ingenieus mechanisme is gevormd door miljoenen jaren natuurlijke evolutie, en dat vind je ook bij dieren terug. Deze natuurlijke evolutie is door de natuur getoetst op effectiviteit.

Het zelfhelend vermogen van het lichaam is jouw persoonlijke bondgenoot waar bijna niemand over vertelt. Deze bondgenoot houd je gezond en zorgt ervoor dat je dingen kunt doen die je uit het hart wilt doen. Deze individuele bondgenoot krijgt bijna nooit een compliment ondanks het buitengewone genezend vermogen dat het laat zien bij verwondingen, ontstekingen en aandoeningen. Het is zelfs zo dat ieder medisch succes afhankelijk is van deze bondgenoot. 

Als dit wonderbaarlijk zelfhelend vermogen van het lichaam niet reageert, zal zelfs de meest medische geavanceerde technologie of expertise geen enkele effect hebben. Dit zelfhelend vermogen is zelfs zo sterk dat het nog in staat is om het lichaam te genezen ondanks de giftige bijverschijnselen dat door medicijngebruik en operaties wordt veroorzaakt. Medicijnen en operaties kunnen levensreddend zijn bij  levensbedreigende acute gevallen, waarbij de conditie van de gastheer uitgeput is. Ze zijn echter ook oorzaak van iatrogene aandoeningen door het vervuilende aspect van chemische stoffen die in het lichaam worden ingebracht.

3)- De opgang gebrachte genezingsreactie van het lichaam dankzij het placebo-effect. Dit effect kan optreden als het gevolg van het toedienen van stoffen die wel echt werken als het toedienen van pillen of andere dingen die geen werkzame stoffen bevatten. Het individu in kwestie gelooft dat het pilletje – dat in werkelijkheid geen werkzame stoffen bevat – de kracht heeft om de pijn te stoppen en ziekte te genezen. Het gaat om vertrouwen, zelfs een vertrouwen in een bepaalde behandeling of arts kan ook al werken als een placebo. Een vertrouwensband met je arts is dus ook enorm belangrijk. Een placebo-effect brengt een genezingsreactie op gang waarbij het lichaam energie vindt om toxines en afvalstoffen te elimineren en af te voeren en weefsels te herstellen, al dan niet via een infectie of ontsteking. Het placeboeffect werkt altijd als oorzaak georiënteerd.

Het diepe vertrouwen en geloof in je lichaam

Maar het zou echt onverstandig zijn om na het placeboeffect door te gaan met de elementen van een ongezonde levensstijl. Bijvoorbeeld steeds tot na middernacht opblijven waardoor het ontgiftend vermogen van het lichaam in ernstige mate tegengewerkt wordt. Ook het vasthouden van onopgeloste emotionele problemen, trauma’s en het consumeren van bewerkte voeding zullen steeds opnieuw de spijsvertering verstoren. Elke ziekte die we kennen is begonnen met een verstoring in de spijsvertering. De ayurveda (uit India) zegt dit zeer duidelijk. Bedenk dat het spijsverteringskanaal, samen met de lymfe het grootste en meest werkzame ontgiftingskanaal is van het lichaam. De spijsvertering is verbonden met het emotionele centrum in de hersenen ofwel het limbisch systeem. Als je gedachte over jezelf en je lichaam liefdevol is, zal de spijsvertering ook beter gaan werken.

Iedere persoon die een diep vertrouwen heeft ontwikkeld en overtuigd lijkt te zijn om beter te worden heeft veel baat bij placebo. Het diepe geloof en vertrouwen, is alles wat je nodig hebt om een echte genezingsreactie in je lichaam op gang te brengen.

Deze krachtige verbinding tussen lichaam en geest, sterke gedachteprocessen gaan bepaalde gebieden in de hersenen activeren waarbij er krachtige natuurlijke opioïden worden aangemaakt – een soort morfineachtige pijnstiller. De bijhorende endorfines zijn honderden malen sterker dan medicijnen en/of drugs. Alle genezende stofjes voor elke ziekte kun je zelf aanmaken door gericht een gevoel te creëren van hoop, geluk, liefde, vertrouwen en emotioneel welzijn, met hetzelfde resultaat als placebo. De geest is sterker dan het lichaam, het lichaam volgt altijd de bevelen op van de geest.

Genezende stofjes die door het lichaam zelf zijn aangemaakt (dankzij de geest) hebben nooit bijwerkingen zoals medicijnen die dit wel hebben. Medicijnen veroorzaken lichamelijke vervuiling die later nieuwe ziekten kunnen veroorzaken. Iedere lichaamscel is in staat om interferon en interleukine 2 aan te maken omdat dit in het genetisch ontwerp van het DNA is geprogrammeerd. Het lichaam kan dus steeds deze antikanker medicijnen zelf aanmaken en elke kankercel binnen de kortste keren uitroeien en de opgeslagen toxines in de kankercel elimineren en afvoeren. Het is wel vereist dat het biologisch conflict onder de kanker opgelost is, zodat placebo ook kan werken. kanker is een overlevingsmechanisme.

Elke ziekte is een overlevingsmechanisme waarbij het lichaam zich probeert te ontdoen van schadelijke stoffen en beschadigde lichaamscellen. Kanker is het laatste overlevingsmechanisme dat het lichaam heeft op het DNA. Het lichaam wordt gedwongen om dit overlevingsmechanisme te gebruiken om de extreme inwendige vervuiling als gevolg van conflicten in de geest het hoofd te kunnen bieden. 

Het gaat er dus om de persoon of patiënt aandacht en een gevoel van liefde, éénheid en heelheid te geven. Dan pas kan het lichaam energie vinden om zichzelf te ontgiften en te zuiveren. Dit gegeven zal de geest ondersteunen en het lichaam aanzetten tot de productie van genezende stofjes waarbij je spontane remissie kunt ervaren. Dit is echt mogelijk bij een uitgezaaide kanker bijvoorbeeld. Spontane remissie gebeurt tegenwoordig meer en meer. Dit zegt veel over het zelfgenezend vermogen van het lichaam en wordt geactiveerd door onvoorwaardelijke liefde voor jezelf.

Vertrouw op je lichaam en genees jezelf

Een punt om over na te denken en te voelen is dat het altijd wijs is om steeds je eigen lichaam te vertrouwen. Het lichaam weet precies wat het doet. Het lichaam heeft er echt geen plezier in om jou ziek te maken, maar doet dit uit noodzaak om te kunnen overleven. Het zijn biologische natuurwetten die wij moeten leren begrijpen. Als het lichaam jou beroerd maakt kan het energie vinden voor het echte genezingswerk. Schoonmaakwerk in samenwerking met micro-organismen die verkeerdelijk worden beschouwd als ziekteverwekkers. Je lichaam is altijd in staat om altijd zelfgenezende stofjes aan te maken voor elke ziekte of aandoening. Dit betekent dus dat elke lichaamscel ook receptoren heeft om deze genezende stofjes binnen te laten in de cel, anders zouden deze receptoren er niet zijn. Logisch!

Het is zelfs nog verbazingwekkender hoe het lichaam met een uiterste precisie goed weet in welke dosering en timing dit moet gebeuren. De eigen geproduceerde medicijnen van het lichaam kosten niets en hebben NOOIT schadelijke bijwerkingen die tot andere aandoeningen of ziekten kunnen leiden. De farmaceutische industrie probeert synthetische stoffen aan te maken, en deze kunnen alleen maar werken doordat de lichaamscel receptoren heeft voor sommige chemische stofjes in deze farmaceutische medicijnen. Dit betekent dus dat het lichaam deze chemische stofjes ook zelf kan aanmaken, anders had het daar geen receptoren voor. 

Maar farmaceutische medicijnen zijn erg duur en minder specifiek en nauwkeurig in het genezingsproces voor het lichaam. Bovendien bevatten zij lichaamsvreemde stoffen dat het lichaam erg vervuilt en de oorzaak zijn van andere aandoeningen of ziekten. Deze aandoeningen of iatrogene ziekten zijn in de top drie van doodsoorzaken terechtgekomen. Uiteindelijk komt het erop neer dat positieve effecten van farmaceutische medicijnen uiteindelijk alleen maar toegeschreven worden aan het zelfgenezend vermogen of placebo-effect van het lichaam, en niet andersom!

De grootste reden dat de patiënt een arts of therapeut bezoekt is de hoop op verlichting van zijn of haar kwaal. Het vertrouwen in de arts of therapeut is van doorslaggevend belang om het genezingsproces te activeren. De combinatie van geloof en vertrouwen van de patiënt in de arts of therapeut kan een lichaamseigen medicijn produceren dat in staat is om een waardeloze behandeling of non-specifiek medicijn in een versterking van genezing te veranderen. Dit leidt tot verbetering van een ziekte, en in veel gevallen tot volledige genezing. Maar het medicijn is niets anders dan het placebo-effect. 

Omgekeerd, als de arts of therapeut overtuigd is dat zijn behandeling van de ziekte van een patiënt succesvol zal zijn, dan zal het zien van het vertrouwen van de arts of therapeut veel sneller een placebo reactie oproepen dan wanneer de arts of therapeut twijfelt over zijn aanpak. De patiënt kunnen overtuigen dat hij of zij beter zal worden geeft sterke resultaten. Het lichaam volgt steeds de bevelen op van de geest. Dat is biologisch redeneren. Een arts of therapeut die echt gelooft dat wat ze doet, het beste is voor hun patiënt bereikt een veel beter resultaat en de patiënt voelt er zich goed bij. Dit fenomeen gaat tegen alle logica van wetenschappelijk begrip in, maar is wel een voldongen feit. Placebo-effect!

Een arts of therapeut die warm, oprecht en eerlijk is, naar zijn intuïtie luistert, compassie en liefde voelt en dit vertoont aan elke medemens, verricht wonderen

Deze elementaire menselijke vaardigheden kunnen de arts of therapeut in een levende placebo leverancier veranderen waarbij hun therapie secundair of een aanvullend belang wordt. De arts of therapeut als levend placebo leverancier heeft meer effect in het genezingsproces en dit heeft geen schadelijke bijwerkingen. De huidige trend dat er veel mensen overschakelen op alternatieve behandelingen is niet zozeer op wat zij de patiënten te bieden hebben, maar meer op hoe zij de patiënten zichzelf beter kunnen laten voelen. 

Tijd nemen om te luisteren naar de patiënt is echt zeer waardevol voor het genezende effect. Dat wordt dikwijls vergeten. Het feit dat natuurlijke methoden en ingrediënten acceptabeler zijn voor de patiënt versterkt het placebo-effect. Deze benadering is humaner en mogelijk beter geschikt om het echte genezingseffect te activeren. We hebben allemaal een sterk onderbuikgevoel met een voorgeprogrammeerd instinct om te weten wat goed en nuttig is voor ons. Dit zit tevens in ons genetisch ontwerp, het DNA.

Veel mensen zijn erin geslaagd dit instinct te onderdrukken 

Deze mensen zijn het contact met zichzelf verloren. Nochtans weet het onderbuikgevoel en het DNA uiterst nauwkeurig de genezende effecten van zuivere en verse zongerijpte voedingsgewassen in hun oorspronkelijke staat te herkennen. De samenhang tussen mens en natuurlijke voeding is geëvolueerd door miljoenen jaren natuurlijke evolutie. Geneeskrachtige kruiden uit het Andesgebergte of een stuk gember uit India, zullen een veel krachtigere placeboeffect oproepen dan synthetische lightproducten of farmaceutische producten om bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen op te lossen. 

Het menselijke lichaam weet zeer goed wat het moet doen met de bitterstoffen van bijvoorbeeld de paardenbloem of mariadistel om zich te kunnen zuiveren van giftige stoffen. Natuurlijke dingen zijn nu eenmaal goed voor het lichaam en de geest, het is een axioma. Punt. Natuurgeneeskunde is tegenwoordig een symbool voor natuurlijke genezing. Deze symbolische waarde roept een krachtig placebo-effect op. Bij elke behandeling, medisch of alternatief is de placebo in werkelijkheid de belangrijkste determinant van de mate van succes van de behandeling, terwijl over het placebo-effect bijna nooit gesproken wordt.

Je begrijpt dat ziekte het genezingsproces is van je lichaam

Het placeboeffect of het zelfgenezend vermogen van het lichaam is afhankelijk van de psychologische toestand van de patiënt. En of de patiënt een goede reden heeft om te geloven in zijn arts of therapeut en de behandeling. Stel, je bent een relaxed en enthousiast persoon en je hebt geen angst voor ziekte omdat je weet dat elke ziekte een genezingsreactie is van je lichaam. Je vind jouw ziekte geen toeval en je hebt geen reden om je daarom boos of van streek te voelen. Je snapt dat jouw lichaam van jou een ingrijpende verandering vraagt in je leven en dit tot stand brengt. 

Het is iets waar je niet eerder toe bereid was – misschien een vorm van onwetendheid, en dat daardoor de ziekte een les is. Ondanks dat de ziekte jou een tijdje ongemakkelijk en zwak laat voelen en soms met pijn erbij, geef je de voorkeur om deze nare periode bewust mee te maken en je lichaam de tijd te gunnen om de ziekte zelf kwijt te geraken. Met andere woorden, je luistert naar de boodschappen van je lichaam om ervan bij te leren. Ergens in jezelf begrijp je goed dat je deze ziektesituatie op de een of andere manier zelf hebt gecreëerd. Je verkiest om jezelf er niet schuldig bij te voelen, maar in plaats daarvan volledige verantwoordelijkheid op te nemen. 

Ondanks je ziekte voelt je jezelf geen slachtoffer van de ziekte

Bovendien loop je met het idee dat jij betekenis geeft aan het leven op een praktische manier. Vandaar dat je bij elke soort ziekte ervoor kiest het lichaam zijn zelfgenezend werk te laten doen zonder het te verstoren of tegen te gaan werken door symptomen te onderdrukken. Je bent ook iemand die gelooft in een hoger doel en bent jezelf en iedereen dankbaar voor je leven zoals het nu is, zelfs als je ziek bent. Je weet dat er steeds op een of andere manier gezorgd wordt voor jou. 

En dat ieder moment een waardevolle kans biedt om door te groeien naar een hoger bewustzijn om te leren over het leven en om steeds krachtiger te worden. Bovendien heb je geen angst voor de dood. Want je weet dat het leven niet eindigt bij het sterven van het fysieke lichaam, en dat het doodgaan ook een specifiek doel heeft. Je verzorgt je steeds goed en je bent bezig met yoga, meditatie, ademhaling en ander lichaamswerk zoals reflexologie, Tai Chi, Shiatsu, massage en genezing met energie. Je bent bewust van lichaamsvriendelijke beweging en zongerijpte biologische voeding in de oorspronkelijke staat. 

Je luistert met hart en nieren naar je eigen lichaam

Je kiest om met de stroom van het dag- en nachtritme mee te stromen. Je voelt als het ware innerlijk aan dat de ziekte vanzelf zal overgaan als je de bijhorende les hebt geleerd. Je accepteert de noodzakelijke veranderingen die in feite zijn begonnen met deze ziekte. Ondertussen zul je al begrepen hebben dat je onder deze condities, zeer gemakkelijk het placeboeffect of het zelfgenezend vermogen van het lichaam met succes zal stimuleren. 

Je weet gewoon van ‘binnen’ dat er in werkelijkheid steeds een positieve reden voor ziekte of aandoening is. Wat het resultaat ook mag zijn, het zal altijd iets opleveren, en als de ene behandeling niet werkt zal je sowieso niet teleurgesteld zijn en met motivatie een alternatieve oplossing zoeken. Zelfs als er van buitenaf niets lijkt te werken, zal je zich realiseren dat de echte genezer in jezelf van binnen zit. Je luistert naar je hart en je lichaam. Misschien dringt het jou door dat dit soort mensen met zo’n ingesteldheid zelfs zelden ziek worden.

Hoe blokkeren mensen het zelfgenezend vermogen van het lichaam?

Het placeboeffect of het zelfgenezend vermogen van het lichaam kan reeds deels aangetast worden door een lichte vorm van twijfel ergens diep in je achterhoofd.

‘Alleen maar voor het geval van…’ is dit positief denken gebaseerd op angst en is niet echt, dus niet voldoende om een echte genezingsreactie op gang te brengen.

Elke vorm van twijfel is een voedingsbodem voor angst, en beide zijn vormen van energie. Als twijfel en angst je gedachten en handelingen beïnvloedt, dan zal deze twijfel en angst precies teweegbrengen waar je bang voor bent. In feite stuur je tegelijkertijd twee tegenovergestelde signalen uit naar je lichaam en geest. Enerzijds zeg je: ‘ja, ik zal me vast beter gaan voelen met deze nieuwe behandeling of medicijn’ en anderzijds zeg je: ‘in geval van nood heb ik een plan B nodig voor het geval het bij mij niet werkt’. 

Elke positieve houding wordt tenietgedaan door elke vorm van twijfel of angst 

Dan heb je nog mensen die steeds negatief denken en handelen over alles in het leven. Je voelt je steeds een slachtoffer en geeft de anderen en de omstandigheden steeds de schuld van jouw lijden. Deze mensen zijn echt niet in staat om het placeboeffect of het zelfgenezend vermogen te activeren in hun lichaam. Als je vervolgens andere mensen blij en gelukkig ziet, dan word je er zelf niet gelukkig en blij van. Want dit verhoogt het gevoel dat je iets mist in je leven. Het zien van gelukkige mensen maakt je daarom nog ongelukkiger. 

Self fulfilling prophecy

Je mist duidelijk het enthousiasme en het zelfvertrouwen waardoor je leven eerder sombere inkleuring heeft. Bovendien word je gemakkelijk boos zonder een echte reden. Zonder dat je het zelf goed beseft, vind je jezelf niet echt aardig en is je eigenwaarde laag waardoor je jezelf kleineert tegenover de anderen. Continu maak jij jezelf wijs ‘dat ik niet genoeg waard ben’, ‘alles wat ik doe gaat mis’, ‘ik wist al van tevoren dat de behandeling van de arts, therapeut of medicijn niet ging werken bij mij’. Je bent een groot deel van je leven ongelukkig en teleurgesteld en je doet er alles aan om toch maar niet aan je verleden te hoeven denken. 

Je hebt het gevoel dat het leven jou niet veel te bieden heeft en je mist een doel waarbij jij jezelf zinvol kunt inzetten. Bovendien ga je graag om met mensen die in slachtofferschap en depressiviteit leven. Omdat zij medeleven geven voor jouw situatie, want je zou boos worden als je dit medeleven niet krijgt. Het probleem dat hierbij oprijst is dat je het niet doorhebt dat je jouw positie als slachtoffer steeds meer gaat versterken. De behoefte om te oordelen is enorm toegenomen. Het is altijd de ander zijn schuld, wordt jouw motto.

Je houdt ervan om slachtoffer te zijn en je gedraagt je er ook naar 

Deze psychologische toestand zorgt ervoor dat je nauwelijks enig zelfvertrouwen hebt. Daarbij verspil je al jouw energie door het beschuldigen van anderen of je eigen karma, met de gedachte dat je gewoon pech hebt met deze betreurenswaardige situatie. Tegelijkertijd geniet je van alle aandacht dat de mensen om jouw ziekte of aandoening geven. Zelfs heb je de neiging om nog meer te gaan klagen zodat je nog meer aandacht krijgt. 

Het lichaam kan onder deze condities het placeboeffect of zelfgenezend vermogen niet activeren. Daarom zal je steeds chronisch ziek blijven, TENZIJ jij jezelf gaat beginnen opwaarderen en jouw leven opnieuw gaat bekijken. Je gaat leren om je innerlijke kracht te gebruiken dat als een kiem zit te wachten. In feite kun je de manifestatie van een ziekte ook zien om vast te stellen hoe jij jezelf waardeert. Volgens de wetten van aantrekking kun je alleen maar vertrouwen geven in een arts, therapeut, medicijn of God zoals je vertrouwen geeft in jezelf.

Zelfvertrouwen

En juist het zelfvertrouwen is de fundamentele voorwaarde om de placebo reactie in je lichaam op gang te brengen. Zelfvertrouwen is werkelijk nodig om gelijk welke ziekte dan ook echt te genezen in plaats van alleen maar symptomen te gaan bestrijden. De genezingsreactie kan echter ook van buitenaf op gang gebracht worden door een genezer of een therapeut. De ontvankelijkheid van de patiënt bepaalt grotendeels het resultaat dat een gebed of een handoplegging kan hebben. Als de patiënt gelooft dat hij het verdient om te genezen en zijn vermogen tot acceptatie cultiveert, dan zullen zijn geest en lichaam ontvankelijker worden voor deze genezende energieën. Energieën die opgewekt worden door liefhebbende gedachten, meditatie en/of gebed van de patiënt over zichzelf, gaan eveneens het placeboeffect stimuleren.

Wat is het zelfgenezend vermogen van het lichaam?

In dit verhaal probeer ik in het kort de holistische benadering van genezing en gezondheid duidelijk voor te stellen. Lichaam en geest werken als een éénheid. Het lichaam heeft steeds een geest nodig om zijn bevelen te kunnen opvolgen, de geest heeft een lichaam nodig om een beeld van zichzelf te kunnen definiëren. 

Het gebruiken van je wilskracht en de intentie en wens om je gezondheid in eigen hand te nemen is bepalend. Daarbij steeds verantwoordelijkheid nemen voor alles wat er in jouw leven gebeurt, is misschien wel de krachtigste geneeswijze die er bestaat. 

Dit nieuw perspectief pakt de oorspronkelijke oorzaak aan van bijna elke ziekte en daarmee bedoel ik biologische conflicten en het gebrek aan eigenwaarde. Gedachten zoals ‘het gevoel niet goed genoeg te zijn, of waardeloos zijn, de ander is steeds beter dan ik, geen controle te hebben’, ontnemen jou het vermogen om verantwoordelijkheid te nemen. 

Hoewel de meeste mensen geloven dat deze gevoelens juist veroorzaakt worden door hun ziekte, is het steeds andersom, deze gevoelens zijn de basis van bijna elke ziekte. De beste en blijvende garantie voor een goede gezondheid is het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid en voor je eigen leven.Begrijp dat verantwoordelijkheid nemen om jouw levensenergie voor jezelf te houden niets te maken heeft met schuld om dingen die zijn gebeurd. Dit betekent uiteraard dat je zoekt naar natuurlijke manieren om je lichaam te verbeteren. En deze eveneens in de praktijk te brengen samen met het vermijden van factoren die je lichaam beschadigen zoals bewerkte voeding, zonnebrandmiddelen, stimulerende middelen en tegenin het dag-en nachtritme te leven. Als je eenmaal weet wat bij jou de ziekte heeft veroorzaakt, ben je in staat de toestand van je lichaam weer in balans te brengen en het fundament voor een optimale gezondheid te leggen.

Ik wens iedereen een goede gezondheid toe.

Bronnen: Hans Moolenburgh, Andreas Moritz, Deepak Chopra, Ard Pisa, Ayurveda.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *