Acné, meeëters en gezicht puistjes

31 blog the healthman

Acné, een echt huidprobleem

Acné is een van de vele soorten aandoeningen die de huid echt ontsiert. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en is verbonden met ieder deel van het lichaam.

In feite kun je de huid zien als een weerspiegeling van de interne staat van het organisme. Ieder huidprobleem waartoe acné bij behoort spiegelt in feite de conditie van het bloed, de inwendige organen en de fysiologische systemen in verbinding met je emotionele staat in de psyché. Hieronder kunnen we dus verstaan dat de huid kan gelezen worden om belangrijke aanwijzingen te geven over de conditie van het bloed, de lymfe en de verschillende organen en systemen van het lichaam en je geestelijke toestand. Wat ik bedoel is: als het lichaam van binnen volledig proper en zuiver is waarbij je emotioneel in balans staat, zal er zich geen acné of andere huidaandoeningen ontwikkelen.

Alle soorten huidziekten zijn zoals Hippocrates en de ayurveda het zo mooi beschrijven, pogingen van het lichaam om innerlijk vuil, toxines en pus van de organen en het bloed naar buiten te duwen. Het lichaam wilt zuiver en proper zijn van binnen, dat is de enigste wens van het lichaam. De huid vervult hier zijn functie als ontgiftingsorgaan. Dus als de huid klachten gaat vertonen zoals bij acné, is het uitermate onverstandig om alleen de huidoppervlakte te behandelen. We denken hierbij aan pleisters, cosmetische behandelingen, zalfjes, röntgenfoto’s, medicijnen, injecties en sprays kunnen acne juist gaan verergeren. In plaats daarvan zou men veel beter aandacht schenken aan de psychologische oorzaak van acné, meeëters en gezichts puistjes.

Wat is het echte probleem bij acné, puistjes en meeëters? (visie ayurveda)

Het zijn kleine huidontstekingen die verraden dat de functie van de darmwerking is verstoort in de totaliteit van de spijsvertering. Dit als gevolg van emotionele onbalans. De spijsvertering ondervindt problemen om schadelijke stoffen te neutraliseren. De darmflora is hierbij niet in evenwicht, er ontstaat opstapeling van schadelijke stoffen in het spijsverteringskanaal. Het kan om een lichtere verstoring gaan, maar dat wel aanhoudend is waardoor de natuurlijke ontgiftingsweg van het lichaam blijvend gestagneerd is. In het kort bedoel ik dat het lichaam zich voornamelijk ontgift via de lever. De lever reinigt het bloed en maakt schadelijke stoffen uit het bloed onschadelijk. Deze worden via de gal en de darmflora onschadelijk gemaakt zodat ze veilig het lichaam kunnen verlaten.


De meeste afvalstoffen en onschadelijk gemaakte toxines worden via de galwegen afgevoerd naar de galblaas en komen uiteindelijk in de dikke darm terecht waarop de darmflora het echte zuiverings- en ontgiftings werk doet. De gal activeert de enzymen van de pancreas. Als dit proces goed verloopt gaan deze enzymen ook de schadelijke stoffen verder neutraliseren. Maar als de spijsvertering niet goed werkt raken de uitscheidingsorganen zoals de lever en de lymfe overbelast. Er komen daardoor geleidelijkaan meer schadelijke stoffen in het bloed. Het lichaam gaat onder deze condities trachten om dit via de huid zoveel mogelijk naar buiten te duwen. Er zal vervolgens schadelijk en smerig afval via de huid afgevoerd worden. De ideale voedingsbodem waarop bacteriën gedijen dat in feite de Mr Propre is van de natuur. Deze bacteriën gaan samen met de ontsteking de schadelijke stoffen en afval herstelweefsel afbreken en dat resulteert in een lelijke huiduitslag dat je gezicht of andere plaatsen op het lichaam ontsiert. Een slecht functionerende spijsvertering zie je aan de stoelgang. De stoelgang heeft een onaangename geur en zinkt in het water van de toiletpot.

Zolang de spijsvertering verstoord is zal er een inwendige ontsteking of onbalans blijft bestaan, dit gaat telkens samen met een emotionele onbalans waar conflicten achter schuilgaan. De huid zal tekenen van ziekte en ontsteking blijven vertonen, en in dit geval in de vorm van acné, meeëters en gezichtspuistjes. Besef dat de ontsteking zoals acné, puisten en meeëters geen ziekte zijn, maar een perfect passende genezingsreactie van het lichaam om zich te kunnen ontdoen van schadelijke afvalstoffen en irriterende toxines via pus waarbij weefsels hersteld worden. Begrijp goed de laatste woorden van louis Pasteur op zijn sterfbed: De microbe is niets, de omgeving is alles. Ofwel: het is niet de kiem die telt, wel de bodem waar hij op valt.

De belangrijkste uitscheidingsorganen van het lichaam

Dat zijn de lever, de pancreas, de maag, het darmstelsel, de lymfe, de huid, de longen en dan de nieren. Er zijn verschillende orgaansystemen bij betrokken voor het dagelijkse ontgiftingswerk. Dit om de immuniteit (vals concept) beter gezegd het detoxsysteem van de algemene gezondheid krachtig en sterk te houden. Als de hoeveelheid op te ruimen afval abnormaal groot is, wordt de huid ingeroepen om te helpen en te assisteren. Dit heeft een verergerend effect op acné, mee eters en puistjes (bezoedeling voelen). Dikwijls krijgt men ook andere aandoeningen zoals eczeem of psoriasis (scheiding voelen). Acné, puistjes en mee eters zullen verdwijnen en een gerimpelde huid zal weer glad worden als je jouw lichaam grondig ontgift en vooral emotionele balans cultiveert waarbij je conflicten definitief oplost . Hierbij is het eveneens belangrijk om de spijsvertering te activeren zodat de darmflora zijn ontgifting taak weer kan opnemen. Bedenk dat de grootste microbiële agentia in de darmen aanwezig is en de lymfe voor 80% verbonden is met de darmen.

Elke huiduitslag wijst jou constant eraan dat je jouw innerlijke hygiëne mag verbeteren. Een ongezonde huid spreekt boekdelen over de strijd die het lichaam elke dag moet leveren, zowel lichamelijk, emotioneel als mentaal. Als de huid niet gezond is wijst dit dat het hele systeem van lichaam en geest aandacht nodig heeft.

Met andere woorden zijn acne, puistjes en meeëters een zichtbare en waardevolle indicatie van de conditie van lichaam-geest. De ernst van de aandoening houdt direct verband met de intensiteit van de emotionele (mentale) onbalans en de hoeveelheid en soorten giftige toxines die de huid moet verwijderen en om de andere uitscheidingsorganen te ontlasten! Cultiveer je eigenwaarde, bescherm je integriteit als mens.

Wat kun je doen bij acné, gezichts puistjes en meeëters?

Verstoring in het spijsverteringskanaal hebben een negatief effect op huidaandoeningen. Deze ontstaan ook door een metafysische factor dat het emotioneel evenwicht verstoort. Onrust, stress, zich bezoedeld voelen of aangevallen voelen zorgen ervoor dat je niet rustig kunt eten, dat je onregelmatig gaat eten en daarbij soms teveel gaat eten. Men neemt niet echt de tijd kan om rustig te eten en te genieten. Daarbij is er verspilling van het maagzuur dat bovendien zijn werk niet naar behoren kan doen. Veel mensen die lijden aan acné, gezicht puistjes en meeëters kunnen ook last hebben van een brandend gevoel in de ingewanden, diarree en aambeien.

In feite heb je veel baat aan een matig voedingspatroon en een uitgebalanceerde levensstijl als je lijdt aan acné, gezicht puistjes of meeëters. Op tijd gaan slapen is zeer belangrijk (rond 22.00 uur) om de ontgifting van je lichaam te optimaliseren. Wees bewust dat je niet meer eet dan het voedsel dat wat in twee handen past. Eet je meer, dan krijg je darmproblemen (die je niet altijd voelt). Vermijd natuurlijk onzuiver voedsel en water, alcohol, koffie, frisdrank, sigaretten en ongezonde industrieel bewerkt voedsel. Deze factoren veroorzaken een zuiveringsactie gecreëerd door het lichaam gevolgd met huidproblemen, verstoorde maagwerking en eveneens emotionele narigheid.

Wat veel vergeten wordt, gebruik geen deodorants en chemische gezichtsverzorging, deze verstoppen de zweet en talgklieren klieren en hebben een verergerend effect op acné. Om dezelfde reden ook geen antitranspiratiemiddelen en parfum gebruiken.

Probeer bij acné, puistjes en meeëters hevige emoties zoals boosheid en frustratie op te lossen. Let eveneens op voldoende slaap tijdens de nachturen, de uren voor twaalf tellen dubbel waarbij het lichaam zich beter kan ontgiften. En dat is precies ook het probleem bij vele jonge mensen die regelmatig tot een stuk in de nacht opblijven. Vermijd op het heetst van de dag sterke zonneschijn en vooral draag geen zonnebril en smeer je niet in met zonnebrandmiddelen. Deze zijn zeer schadelijk en houden eveneens acné in stand. Gebruik kokosolie, dermacress van Cressana of jojobaolie om je gezicht mee in te smeren. De ochtend en avondzon tijdens de zomer is ideaal om met je gezicht in de zon te lopen.

Vermijd eveneens wijn, stimulerende middelen, melk en zuivel, zuurhoudende zaken zoals azijn, yoghurt, onrijp fruit en ander zuur voedsel behalve citroenen en ons eigen klein fruit. Sesamzaad en lijnzaad is niet aanbevolen bij acné, puistjes en meeëters. In de huidweefsels is bijna geen basis essentiële omega 3 aanwezig, enkel basis essentiële omega 6 of linolzuur voor de weefsel ademhaling. Het extra innemen van lijnzaadolie kan de structuur van de membramen van het huidweefsel verder verzwakken en dat is niet de bedoeling als je last hebt van acné.

Vermijd om voeding te bakken, gekookt is veel beter als je lijdt aan aandoeningen in het gezicht. Eet veel specerijen in je voeding behalve de zeer scherpe specerijen en overdaad aan zout. Geraffineerd keukenzout is ten strengste verboden. Leg veel nadruk op bitter en wrang, dat zijn twee smaken die in veel specerijen terug te vinden zijn en een sterk ontgiftend vermogen hebben. Ze helpen acné, meeëters en gezichtspuistjes te genezen. Bitter en wrang zijn alkalisch en hebben ontgiftende eigenschappen. Wrang is zeer sterk alkaliserend voor het lichaam en brengt de zuur-base verhouding in balans.

Zongerijpte voedingsmiddelen die een zeer krachtig positief effect hebben op acné, gezichts puistjes en meeëters zijn veenbessen of cranberries, bosbessen en bramen. Veenbessen (hebben ook een wrange smaak in zich) kun je tijdens de winter eten met hetzelfde goede effect. Veel bonen, sperziebonen zijn uitermate goed bij acné, broccoli en andere zongerijpte biologische groen gekleurde groenten.

Dagelijks groene thee (van de camelia theeplant) drinken is goed. Je kunt eveneens van een sterke oplossing van groene thee op je gezicht aanbrengen voor het slapen gaan en direct na het opstaan. Groene thee is sterk alkalisch en helpt bij het in evenwicht brengen van het zuur-base evenwicht van de talglaag op de huid en werkt ontgiftend. Thee van gelijke delen korianderzaad, komijnzaad en venkelzaad is zeer gunstig voor de dikke darm en andere uitscheidingsorganen.

En in herhaling, rechtstreeks zonneschijn op je gezicht zonder zonnebril en zonnebrandmiddelen. Behalve tijdens de zomermaanden overdag omdat dan de zon te sterk is. Wees bewust dat het dragen van zonnebrillen je lichaam belemmert om vitamine D aan te maken waarbij je vervolgens niet kunt profiteren van de therapeutische kracht van de zon. Blijf in beweging als je in de zon loopt, nooit stil zitten of liggen in de zon. Let erop om je gezicht niet te wassen met zeep, zeep verstoort de microbiële flora van de talglaag waardoor de toxines moeilijker kunnen worden afgebroken en er meer lichaamsweefsels uiteindelijk beschadigd zullen worden. Bovendien zijn vele zepen te alkalisch voor de huid, waardoor de huid gevoeliger wordt. Verkies je zeep te gebruiken, gebruik babyzeep, sandelhout zeep of zeep dat de zuurtegraad van de huid niet aantast. Bij voorkeur in de ochtend een douche nemen. Tijdens de nacht duwt je lichaam veel schadelijke stoffen via de huid naar buiten en door ‘s morgens te douchen spoel je het af voordat ze terug opgenomen worden door de huid tijdens de dagelijks eactiviteiten. Bedenk dat de meeste zepen de huid droog maakt en dat zal de huidaandoeningen verergeren.

De functie van de bacteriën bij acné en meeëters en gezichts puisten. (Ayurveda)

Het lichaam probeert zich te ontgiften via de huid. Het lichaam gaat de talgproductie op de huid laten toenemen. De immuniteit (vals concept) beter gezegd het detoxsysteem van de algemene gezondheid en de hormoonhuishouding reguleren de toenemende talgproductie via hormonen. Via deze verhoogde talgproductie is het lichaam in staat om veel meer toxische stoffen af te voeren. Acné, gezicht puisten en meeëters zijn ontstekingen dat het lichaam als een perfect passende genezingsreactie gebruikt om zich te ontdoen van schadelijke afvalstoffen en irriterende toxines. Opstapeling van deze schadelijke stoffen als gevolg van emotionele en mentale disbalans. 

De ontsteking mag niet te lang duren. Normaliter is het omega 6 derivaat dat de ontsteking in gang zal brengen waarbij de opportunistische microben het schoonmaakwerk gaan uitvoeren en het weefsel herstellen. Eens dit werk gedaan is zal omega 3, 5 en 7 de ontsteking terugdringen. En het lichaam is zijn afvalstoffen en toxines dan eveneens ook eindelijk kwijt. Belangrijk hierbij is dus de spijsertering optimaliseren en emotionele stabiliteit cultiveren.

Het lichaam werkt altijd logisch en doet nooit iets verkeerd. Het staat altijd aan jouw kant. Dus emotioneel mag je ook beginnen met je lichaam meer te vertrouwen, dat heeft een positief effect op de spijsvertering waardoor de natuurlijk 

uitscheidingsorganen het lichaam ook beter kunnen  ontgiften. Dan pas zal acné, gezichts puisten en meeëters gaan verdwijnen, nooit eerder. Zo werkt de samenhang lichaam-geest en de medische wetenschap weet dit niet ondanks hun grote waarde en kennis. Nochtans de grondlegger van de medische wetenschap, Hippocrates wist dit maar al te goed, jammer dat zijn kennis gecorrumpeerd wordt.

Emotionele geladenheid bij acné en meeëters (Christiane Beerlandt)

Acné verhult dat er onzekerheid in jou schuilt, je bent niet zeker van wie je eigenlijk bent. Een soort onvrede met jezelf. Je zoekt op gulzige wijze buiten jezelf voor vervulling, naar een oplossing voor je innerlijke leegte. Tegelijkertijd kom je in opstand tegen het gezag boven je hoofd. Je reageert met gevoelens van machteloosheid en onzekerheid af naar de buitenwereld, je uitstraling is eveneens onzeker. Het kan zelfs arrogant of betweterig overkomen bij anderen omdat je voortdurend kritiek uit naar de anderen. Eigenzinnig zou je jouw gang gaan. Echter, het is camouflage van je innerlijke leegte. Kwaadheid, kritiek zelfs alleen maar innerlijk. Je wilt macht krijgen over een ander omdat je van jezelf afwendt. waarom stel jij jezelf in vraag, vind jij jezelf lelijk? Terwijl je uiterlijk als een heilige wilt overkomen of tenminste iemand die het allemaal weet, ben je innerlijk aan het beven als een rietstengel. Onzekerheid, gespannenheid, een weerstand om vriendelijk te zijn tegen anderen, omdat je in verzet zou komen tegen allen die jou de les zouden spellen, want je twijfelt al genoeg aan jezelf.

Oplossing: Los het verkrampt gevoel in jezelf op. Stop met proberen greep te krijgen op anderen. Laat alle indrukken rustig in jezelf binnenkomen en verwerk je gevoelen van ontevredenheid, maar zonder projectie naar buiten toe.  Leer jezelf te vertrouwen. Begrijp dat alle goede dingen die je ziet in aan ander ook jouw goede dingen zijn, anders kun je het niet zien in een ander. Vertrouw in je diepste zelf, je basis. Transformeer grondig en aard om wortel te schieten zodat je stabiel staat. Dan kan geen andere jou geen gezag meer heffen boven je hoofd.  Los je innerlijke weerstand op om in liefde te komen tot jezelf en de anderen. Durf gewoon je eigenheid te uiten, weet dat je uniek bent net als iedereen. Stop met het opkroppen van je natuurlijke verlangens en je drang om tot zelfwording en creativiteit zodat deze mooie eigenschappen van jou tot uitdrukking kan komen. Vervang kritiek door respect voor jezelf en de anderen, vervang het door groei en het openen van je bewustzijn. Kom tot volledige aanvaarding van jezelf. Verzachting in plaats van scherpe gevoelens. 

Wat zegt de Germaanse geneeskunde?

De huid bestaat uit twee  hoofdlagen: de opperhuid of epidermis en de lederhuid of dermis – corium. Het corium dient om het organisme te beschermen tegen verwondingen een aanvallen. Het corium bevat de talg- en zweetklieren die beide behoren tot het kiemblad oud mesoderm. De talgklieren zijn exocriene klieren die een olieachtige substantie afscheiden (talg) om de huid te smeren. Acné komt het meest voor in het gezicht en op de hoofdhuid. De angst om kaal te worden (een typisch mannelijk probleem) of een bepaald kapsel (een typisch vrouwelijk probleem) kan daarom de onderliggende oorzaak zijn van het hebben van een vette hoofdhuid. Acné is, in GNM-termen, gekoppeld aan een aanvals- of bezoedelingsconflict, schending van de integriteit. 

De theorie dat acné verband houdt met hormonale veranderingen is niet doorslaggevend, omdat niet elke tiener acné heeft en volwassenen het soms  hebben. Acné is algemeen de huidaandoening van de pubers. Kinderen zijn nog niet mee  bezig hoe ze eruit zien, maar in de puberteit wordt dit wel belangrijk: “hoe kom ik over bij anderen?” “Ben ik aantrekkelijk?” Daarom zijn jongeren ontvankelijk voor dit soort conflicten zoals aanvals of bezoedelingsconflicten, zich niet mooi, niet goed  of misvormd voelen. Acné komt het vaakst voor in het gezicht, vooral tijdens de puberteit, omdat adolescenten veel kwetsbaarder zijn voor wat betreft hun uiterlijk. Bovendien zijn de tienerjaren de tijd waarin er meer confrontaties (verbale aanvallen) zijn met volwassenen (ouders, leraren, ‘meerderen’). Meestal is het aanzien van de acné zelf (het gevoel bezoedeld te zijn in het gezicht) al de reden die de voltooiing van het genezingsproces vertraagt en blijft hangen. De acné-tijd is normaal gesproken voorbij wanneer jongeren voor zichzelf gaan erkennen dat het belangrijker is wie ze zijn dan hoe ze eruit zien, of wanneer ze merken, dat ondanks hun acné, toch ze zich toch geliefd voelen en geliefd kunnen zijn.

Acné

De conflictactieve fase kenmerkt zich reeds door een bobbelige huid. Dat is weefseltoename tijdens de coflictactieve fase waardoor er reeds vicieuze cirkels reeds ontstaan. Oud mesoderm is altijd toename weefsel tijdens de conflictactieve fase.

De genezingsfase kenmerkt zich door ontsteking met zwelling, roodheid en puisten gevuld met pus. Het wordt ondersteund door bacteriën (cutibacterium acnes -voorheen propionibacterium acnes-). Afhankelijk van de intensiteit van het conflict varieert de aandoening van kleine puistjes tot een ernstige huidaandoening. De genezingsfase is meestal recidiverend veroorzaakt door vicieuze cirkels. Bijvoorbeeld door in de spiegel te kijken en te zien: ik ben niet mooi in het gezicht en zich door de acné bezoedeld voelen. De genezingsfase kenmerkt zich door een tuberculeus-verkazende afbouw  = Acné.  

Het is zo belangrijk in te zien dat acné een genezingsfase is dat “voorbijgaand is” om de vicieuze cirkel te kunnen doorbreken dat recidiverend inwerkt op de psyché waardoor de genezing zich niet kan voltrekken. Conflict en sporen achterhalen en zo mogelijk oplossen zodat er een eind komt aan het conflict en het zinvolle biologische speciaalprogramma. Affirmaties: “Het is niet belangrijk hoe anderen over mij denken”. “Ik vind mijn uiterlijk oké”. “Ik ben in orde zoals ik ben”. Zonnebaden, basische voeding, goede reiniging en verzorging van de huid. 

VOORBEELDEN archief van Dr. Hamer: Een jongen wordt gepest omdat hij afstaande oren heeft. Een meisje uit het voormalig joegoslavië wordt in Oostenrijk op school geplaatst, zonder dat zij een woord Duits kan. Zij lijdt eronder dat haar medestudenten achter haar rug stom zitten te kletsen en te roddelen en dat ze een “vreemde” is en geen Duits spreekt. = Bezoedelingsconflict dat van achter komt. > weefseltoename van de lederhuid in de actieve fase. Telkens wordt het conflict getriggerd (recidieven). In de tussentijdse genezingsfasen ontstaat acné op de rug. Gelijktijdig lijdt zij daarbij een moreel-intellectueel eigenwaardeconflict betreffende de halswervelkolom. 

Een 15 jarig mooi meisje voelt zich buitengesloten door haar dansgroep bij een wedstrijd. Ze voelt zich bijzonder ‘in de steek gelaten’ wanneer een oudere jongen, waar ze veel voor voelt , kiest voor een ander meisje. = Zich niet mooi genoeg voelen met betrekking tot haar gezicht en hoe ze eruit ziet. wanneer ze over deze teleurstelling heen komt  (= genezingsfase), ontstaan acné in haar gezicht en ontstaat er een 2 jaar durende vicieuze cirkel. Telkens wanneer ze in de spiegel kijkt, voelt ze zich opnieuw onaantrekkelijk = recidief van het conflict. 

Een talgkliercyste is een knobbel onder het oppervlak van de huid, gevuld met geelachtige talg (zie ook hagelkorreltje en hordeolum die verband houden met de talgklieren in de oogleden, te vergelijken met vetknobbeltjes of xanthomen). Een talgachtige cyste op het voorhoofd onthult een aanvalsconflict die verband houdt met een intellectuele wanprestatie (“Jij domoor!”). Voor een linkshander verwijst een cyste aan de linkerkant naar een conflict dat aan een partner is gekoppeld.

Talgkliercyste

Trichilemale cysten ontstaan uit een haarzakje in de lederhuid. Ze worden daarom vaak gevonden op de hoofdhuid, omdat die een hoge concentratie haarzakjes bevat. De kaasachtige geur van de cyste is een teken dat mycobacteriën aan het werk zijn.

Trichilemale cyste

Conclusie: 

Acné, gezichts puisten en meeëters zijn niet het probleem, dat is wat er altijd verkeerd begrepen wordt door het reguliere systeem. Het zijn symptomen als gevolg van zich verminkt, lelijk bezoedeld of aangevallen voelen. De ontsteking is de genezingsfase waarbij het lichaam ook bacteriën activeert die instaan voor het genezingsproces. Dat veroorzaakt de pus en ettervorming. Pus en etter zijn basale mechanismen van het lichaam om afval en toxische stoffen af te voeren. De bacteriële activiteit is geen infectie  en oorzaak van acné zoals vele dermatologen of andere artsen vertellen. Microben zijn nooit infectieus of besmettelijk en vallen NOOIT lichaamsweefsels aan, het inzicht is dat het lichaam microben zelf activeert indien dit nodig is. Hippocrates wist dit.

Met dank aan Arjen Lievers https://www.germaansegeneeskunde.nl/index_ziekten_gnm/

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *