Al slapend vermageren

Dat is pas goed nieuws, als slapend vermageren.

Kan het zijn dat de natuur heeft voorzien dat ons lichaam zijn metabolische functies optimaal laat verlopen als we voldoende slapen en de natuurlijke cycliciteit respecteren? De meesten onder ons lijden aan slaaptekort. We slapen gemiddeld 6 à 7 uur per nacht. Voor sommigen is dat voldoende, voor de meesten onder ons is het onvoldoende.

En zeker voor wie aan overgewicht lijdt. In feite heb je gemiddeld 8 uur slaap nodig om optimaal, gezond, fit en jong te blijven. Wetenschappelijke onderzoeken hebben ondertussen bevestigd dat een gemiddelde slaap van 6 uur het risico op overgewicht met 25% verhoogt. Jonge kinderen hebben minimum 9 uur slaap nodig, teenagers 10 à 11 uur om fit, slank en gezond te blijven.

De hormoonhuishouding

Als je lijdt aan slaapgebrek, verandert de werking van de hormoonhuishouding. Het hormoon ghreline neemt exponentieel toe, wat hongersignalen naar de hersenen stuurt. Om die honger te stillen, wordt meestal gekozen voor zoete, calorierijke tussendoortjes.

Tegelijkertijd daalt de hoeveelheid leptine. Leptine heeft belangrijke effecten op het reguleren van het lichaamsgewicht, het onderdrukken van de eetlust, de stofwisseling en de werking van de voortplantingsorganen.

Dus als het gehalte aan leptine laag is, neemt de honger toe en zal je naar ‘iets’ te eten zoeken. De combinatie van te veel ghreline en te weinig leptine zorgt ervoor dat je te veel gaat eten, waarbij het lichaam niet in staat is om deze hoeveelheid goed te verteren. Bovendien heeft het lichaam dit extra voedsel niet nodig.

Het onvermijdelijke gevolg van voeding die niet goed verteert, is dat de darmen geen voedingsstoffen kunnen opnemen omdat deze onvoldoende zijn verteerd. Hierdoor ontstaat verstopping van het maag-darmkanaal en een toename in gewicht. Het metabolisme raakt verstoord doordat het lichaam niets anders kan dan onverteerde voeding omzetten in vetcellen.

Tegelijkertijd kan er een overgroei ontstaan van destructieve organismen in het darmkanaal, wat leidt tot de vorming van veel toxines. Dit resulteert in een vicieuze cirkel van toxische opslag in het lichaam. Het lichaam probeert deze giftige toxines vervolgens te isoleren in extra vetcellen als een overlevingsmechanisme, zodat de gezonde lichaamscellen niet worden aangetast.

De stofwisseling of het metabolisme

Het metabolisme heeft verschillende functies en kenmerken:

 • – Opname van voedingstoffen voor alle biologische processen in het lichaam.
 • – Vrijmaken van energie en warmte uit de opgenomen voedingsstoffen.
 • – Gebruik van bouwstoffen uit de voeding voor het onderhoud van het lichaam.
 • – Bron van alle energie voor alle fysiologische processen zoals de hartslag, motoriek en de ademhaling
 • – Aanmaak van reservestoffen door het vastleggen van zonne-energie uit zongerijpte voeding.
 • – Verwerken en verwijderen van afvalstoffen en toxines.
 • – En het verwijderen van een teveel aan opbouwstoffen. Het constitutionele gewicht handhaven.

Een belangrijk stofwisselingsproces is het omzetten van koolhydraten in glucose. Gezonde complexe koolhydraten kunnen worden omgezet in glycogeen, dat als reserve-energie kan worden opgeslagen in het lichaam. De lege calorieën van geraffineerde suikers en zetmelen slaan dit proces over, wat schadelijk is voor het lichaam en verschillende spijsverteringsorganen zoals de lever en de alvleesklier belast.

De stofwisseling zet ook gezonde vetten om in vetzuren, wat een goede bron van energie is en belangrijk om het zenuwstelsel te beschermen tegen irritatie en uitdroging. Eiwitten worden omgezet in aminozuren, die nodig zijn voor de aanmaak van lichaamseigen eiwitten. Vitaminen, antioxidanten en mineralen spelen een ondersteunende rol bij al deze verschillende metabolische processen.

Het basaalmetabolisme

Mensen denken vaak dat je door veel te bewegen energie verbruikt en overtollige kilo’s kwijtraakt. Maar eigenlijk verbruikt je lichaam veel energie, zelfs als je “niets doet”. Je intelligente lichaam is voortdurend bezig met talloze fysiologische processen die nooit stoppen. Denk bijvoorbeeld aan de bloedsomloop (het hart verbruikt 60% verzadigd vet als energiebron), de ademhaling voor de zuurstofvoorziening, en het voortdurende proces van het verwijderen van afvalstoffen en toxines voor een goede algemene gezondheid.

Daarnaast sturen de hersenen alle processen in het lichaam 24 uur per dag aan en zorgen ze voor homeostase (het handhaven van de balans van alle lichaamsprocessen). Het handhaven van een constante lichaamstemperatuur van ongeveer 37°C vereist ook energie, net als spierontwikkeling en de spijsvertering.

Dus zelfs wanneer je niets doet, is je lichaam nog steeds bezig met het verbruiken van energie. Dit energieverbruik in rust wordt het basaalmetabolisme genoemd, en ongeveer 60 tot 70% van de totale energie wordt hiervoor gebruikt.

Het overige percentage energie wordt gebruikt voor dagelijkse lichamelijke activiteiten en sport. Nu je bewust bent van de verhouding van 70-30% van het energieverbruik tijdens rust en activiteit, begrijp je dat het logisch is om je basaalmetabolisme te optimaliseren.

Bij veel mensen is dit basaalmetabolisme verstoord door een ongezonde levensstijl, slechte voeding, emotionele instabiliteit, biologische conflicten en andere redenen. Deze mensen gaan zich echter in het zweet werken, trainen op sportscholen, meer dan goed is voor hun lichaam, om calorieën te verbranden en gewicht te verliezen.

Het is echter logischer om aandacht te schenken aan je basaalmetabolisme, omdat dit veel effectiever is. Respecteer daarom de natuurlijke cyclus van het circadiaans ritme. Een goed werkend basaalmetabolisme is afhankelijk van je voedingspatroon en je levensstijl, waar voldoende slaap een zeer belangrijk onderdeel van is.

De gouden raad: elke dag rond 22.00 uur naar bed en voor 6 à 7 uur in de ochtend uit bed. Dat stimuleert het basaalmetabolisme.

Gepubliceerd op 25/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

 • Blootsvoets lopen Ongeacht waar je woont en wat voor werk je doet, is de kans groot dat je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat schoenen draagt. Zelfs wanneer we geen schoenen dragen, zijn onze voeten vaak stevig ingepakt in sokken, panty's of pantoffels. Daarnaast hullen we onze voeten maar wat graag in mooi schoeisel. Het liefst met een hoge hak, strakke bandjes of een dikke zool. En als ze niet lekker lopen, leggen we er een extra zooltje in en bij medische klachten laten we zelfs peperdure steunzolen maken. Daar wringt het schoentje, zeg maar. Het is beter [...]

  By Published On: 16/04/2024
 • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

  By Published On: 07/03/2024
 • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

  By Published On: 29/02/2024