Ayurvedisch voedingsadvies deel 1

Volgens de ayurveda is gezondheid de afwezigheid van ziekte. Gezondheid is het evenwicht van lichaam, geest en het bewustzijn van het zelf. De lengte van het leven, de gezondheid, de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem, de levensenergie, stofwisseling, teint, ademhaling en de uitstraling zijn allemaal afhankelijk van de spijsvertering

Men leidt een lang en vooral kwalitatief gezond leven als dit spijsverteringsvuur goed functioneert. Men wordt ziek als de spijsvertering verstoord is en sterft als het gedoofd is. 

De juiste voeding voor het lichaam en zijn weefsels enzovoort hangt af van een goed functionerend spijsverteringsvuur. Dat ‘vuur’ transformeert de moleculen uit de voeding, water en lucht tot het bewustzijn van elke lichaamscel. Daarbij kan dit vuur het lichaam proper en zuiver houden.

Bovendien zal slechte voedingsgewoonten het risico op intoxicatieschokken doen toenemen hetgeen de genezingsprocessen, hart- en vaatziekten, kanker, diabetes enzovoort alleen maar erger maakt. 

Het is belangrijk te beseffen dat de causale oorzaak van aandoeningen en ziekten (dat eigenlijk genezingsprocessen zijn) bijna altijd een psychologische relevantie bevatten zoals biologische schokken, trauma’s, conflicten enzovoort en dat slechte voeding een verergerend effect hierop heeft

De spijsvertering kan men stimuleren als we inzicht hebben in de constitutietype en inzicht in onze stofwisseling. Door de spijsvertering te stimuleren voorkomen we spijsverteringsproblemen. De spijsvertering kunnen we tegenwerken door het verkeerde voedsel, of voedsel dat niet past bij jouw individuele constitutie te eten. 

Dit is een belangrijk factor dat een verergerend effect heeft op milde of ernstige ziektes. In de ayurveda is voeding naast emotioneel evenwicht en juiste levensstijl een belangrijke pijler voor onze gezondheid. 

Een goed werkende spijsvertering en voeding die past bij je constitutie stelt het lichaam in staat om voedingsstoffen op te nemen. We mogen beseffen, ondanks alle goede motieven ten spijt, dat als we voeding en supplementen niet kunnen verteren, dat ze een ballast vormen voor het lichaam, met vele ongemakken tot gevolg.

Onze gezondheid (en het verloop van de ziekte dat heling is) hangt dus af van onze spijsvertering en de voeding die we elke dag tot ons nemen. Het lichaam heeft elke dag energie nodig om goed te functioneren. Denk maar aan de onbewuste taken zoals de ademhaling en de hartslag, maar eveneens voor onze lichaamsbeweging en ons denken. 

De witte bloedcellen die ons lichaam helpen met het ontgiften en daarbij ons beschermen tegen toxische stoffen (in samenwerking met microben) hebben ook energie nodig om goed te kunnen functioneren. Al deze energie wordt gehaald uit de voeding die we elke dag eten en dat maakt de factor voeding juist belangrijk. 

De werking van de spijsvertering en de stofwisseling kunnen gemakkelijk verstoort worden door voedsel te eten dat niet past bij je eigen lichaamsconstitutie of door ijskoude dranken te drinken. Het kan ook verstoort worden door voedsel te eten dat niet past bij het seizoen zoals bessen en aardbeien tijdens de winter. 

Factoren die te maken hebben met levensstijl zoals onregelmatig eten, teveel eten, ‘s avonds grote maaltijden eten en eten voordat het voorgaande is verteerd zal de spijsvertering ook in ernstige mate verstoren. Stimulerende dingen putten je bijnieren uit en dat heeft een negatieve weerslag op je gezondheid. Stress en negatieve emoties ontregelen eveneens de spijsvertering. 

Zoals onze gezondheid afhankelijk is van een goed werkende spijsvertering en stofwisseling, is een goed herstel van ziekten en aandoeningen ook afhankelijk van een goed werkende spijsvertering . De Ayurveda hecht veel belang aan de voeding, de spijsvertering en de functie van de stofwisseling. 

Deze zaken zijn niet alleen verantwoordelijk voor het normaal of abnormaal functioneren van het lichaam, maar zijn tegelijkertijd ook gekoppeld aan de geestelijke toestand. Iemand met een positieve instelling zal sowieso zijn voeding beter verteren en vice versa. 

Het gevolg is een verstopping of obstructie in het lichaam waardoor afvalstoffen en toxines zich opstapelen en de ziekte verergert als gevolg van een intoxicatieschok of verzuring. Deze kunnen voorkomen / verwijderd worden door het spijsverteringsvuur en de stofwisseling van die locatie te stimuleren. Dit doen we door het gebruik van specerijen en/of Ayurvedische geneesmiddelen.

Deze stelling van onze beroemde arts Hippocrates is eveneens terug te vinden in de ayurveda. Al sinds de oudheid leert ayurveda dat kruiden en voedingsmiddelen levenskracht bevatten. Maar deze kracht zal zich alleen gelden als de kruiden en voedingsmiddelen in de juiste combinaties worden gegeten. 

Daarbij is het belangrijk dat het voedsel afgestemd is op de individuele constitutie van iemand. Voedingsmiddelen hebben altijd specifieke werkingen op het lichaam. Voeding kan het lichaam weer in evenwicht brengen. 

Er bestaat een wederzijdse relatie tussen de mens, de natuur en de voeding. De kwaliteiten van de voeding kunnen we inzetten voor onze gezondheid en welzijn voor onszelf. Daarom worden maaltijden in de ayurveda niet uitgedrukt in calorieën of teveel suikers of vetten. 

Als men daarentegen duizend verschillende medicijnen neemt, maar de regels van zijn voedingspatroon aan zijn laars lapt, dan zal de ziekte niet verdwijnen. 

Gezondheid is voeding, emotioneel evenwicht en levensstijl die passen bij de persoonlijke lichaamsconstitutie. In zekere zin zijn medicijnen en supplementen van ondergeschikt belang.

Het is belangrijk te beseffen dat voedingsmiddelen die voor jou zeer gezond zijn, dat ze voor een ander soms niet goed zijn. We hebben allemaal verschillende constituties met allemaal specifieke behoeften. Er bestaat geen wondervoeding dat voor iedereen goed is. 

Net zoals de dagelijkse hoeveelheid ook een illusie is, omdat we steeds in veranderende omstandigheden leven met veranderende voedingsbehoeften. Het lichaam weet altijd het beste wat het wilt eten gegeven de omstandigheden waar jij je nu bevindt. Luisteren naar je lichaam, naar de noden van je lichaam, dat is een goede graadmeter.

Het is belangrijk dat we weer leren vertrouwen en luisteren naar de intelligentie en instructies van ons lichaam. Dit  in plaats van naar voedingsexperts met hun tegenstrijdige verhalen te luisteren waardoor we door het bos de bomen niet meer zien staan. 

Er zijn nu meer zieke en te zware mensen dan ooit tevoren. Wat is er aan de hand? Moeten we nu echt ons voedsel kiezen op basis van wetenschappelijke informatie? Moeten we de voedingswaarde kennen voor de natuur het ons laat weten? Nee, ons lichaam moet zelf kunnen aangeven dat het voldaan is. 

Zie de voeding als een manier om energie en informatie aan onze omgeving te onttrekken. Zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat kan onze gezondheid bevorderen en veroudering tegengaan. Voeding eten hoeft echt niet een voortdurende strijd te zijn, eten is even natuurlijk als ademhalen, maar toch zijn we erin geslaagd om van de voeding een complex intellectueel proces te maken. 

Natuurlijke voeding volgens je individuele lichaamsconstitutie biedt jou het ideale gewicht en natuurlijke gezondheidsvoordelen. Je hoeft niet je hele leven af te vragen of je iets mag eten of niet, het is gewoon niet leuk om elke dag bezig te zijn met afvallen. Het beste dieet is er eentje waarop je lichaam reageert, een dat jouw lichaam van nature wil.

Het doel van voeding is om het lichaam en al zijn innerlijke fysiologische systemen voedingstoffen te geven dat het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. De kwaliteit van de voeding bepaalt in grote mate hoe sterk je algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem wordt. 

Ik gebruik het begrip algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem omdat ‘immuniteit’ een fictie is afkomstig uit het dualistische gedachtegoed van de moderne geneeskunde. Het woord immuniteit komt nergens voor in de oorspronkelijke teksten van de ayurveda of een andere gezondheidstraditie of geneeskunde. 

De algemene gezondheid en de hormoonhuishouding hebben grondstoffen nodig die terug te vinden zijn in zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat. In industrieel bewerkte voeding zijn veel van deze noodzakelijke voedingstoffen verdwenen waardoor de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem langzaam maar zeker verzwakt.

Voeding dient ook als brandstof voor de lichaamstemperatuur, motorische beweging en mentale vermogens. De fotonen van het zonlicht die opgeslagen zijn in verse voeding zijn zo noodzakelijk voor het goede verloop van de celdeling en het zelfonderhoud van het lichaam.

Essentiële vetzuren zijn dan nog eens belangrijk voor de zuurstofopname en het zuurstoftransport in het lichaam tot aan elke cel. Gezonde verzadigde vetten zijn een zuivere brandstof voor het hart.

Genieten is de sleutel dat het spijsverteringsproces opstart. Veel speekselvorming door veel te kauwen stimuleert de hippocampus die meer anti stress hormonen gaat produceren. Je wordt rustig als je geniet van je eten. 

Op deze wijze wordt het gemakkelijker om naar je lichaam te luisteren. Je spijsvertering zal tegen jou vertellen wanneer je genoeg hebt. De lichaamsintelligentie uit de buik zal jou precies vertellen welke voedingsmiddelen het de voorkeur heeft. 

Een goede voeding is een must voor je zintuigen, algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem, emotionele stabiliteit, vrede en klaarheid in je gedachten

Maar voeding heeft nog een belangrijk aspect voor het lichaam, voeding dient om ervan te genieten, niet alleen voor je smaakpapillen, maar eveneens op weefselniveau. Het lichaam op weefselniveau geniet mee van de voeding. 

Bij het genieten van je eten kan de essentie van zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat vrijkomen. Deze essentie bevat informatie en energie uit de omgeving waarmee het lichaam zich echt kan onderhouden en gezond blijven.

Maak geen intellectueel proces van je eten, het risico op fanatisme kan vergroten en deze emotie verstoort juist de spijsvertering. Bedenk dat wilde dieren in de natuur ook niet weten hoeveel vitamine B of bepaalde mineralen zoals zink of magnesium nodig hebben om te kunnen leven. Dieren luisteren naar hun instinct en eten wat ze vinden. 

Onze hersenen weten dankzij miljoenen jaren natuurlijke evolutie dat smaken en de kleuren van voeding de micronutriënten bevatten die het lichaam nodig heeft. Deze natuurlijk ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat het lichaam zich kon afstemmen op de voeding dat de natuur biedt in overvloed. 

Het lichaam kan dit herkennen en haalt daar belangrijke informatie en energie uit om zich te voeden en zich te onderhouden. Als de lichaamsintelligentie merkt dat je lichaam één of ander voedingsnutriënt te kort heeft, weet de lichaamsintelligentie automatisch in welke soort ‘voeding’ het ontbrekende voedingsnutriënt aanwezig is. 

Je lichaam zal je dan ‘goesting’ doen krijgen naar deze specifieke voeding om de voorraad weer aan te vullen. Dieren in de natuur doen dit constant. Gewoon luisteren naar je lichaam. 

Van zodra voeding een industriële bewerking krijgt verandert deze streepjescode van dit voedsel en kan het lichaam dit voedsel niet meer herkennen. Chemische smaakmakers die toegevoegd worden aan de voeding zijn schadelijk, ze bedriegen de lichaamsintelligentie en bovendien verstoren ze de spijsvertering door hun giftigheid.  

Smaakmakers zijn lichaamsvreemde stoffen die het lichaam niet kan herkennen. De natuurlijke intelligentie van het lichaam wordt misleid en bedrogen en dat heeft ernstige gevolgen. Dus bewerkt en geïndustrialiseerd voedsel is echt niet goed voor de mens. Er zijn nu meer zieke en te zware mensen dan ooit tevoren, hoe zou dat komen denk je?

De beste voeding voor je lichaam is voeding zoals de natuur het bedoeld heeft. Vers, zongerijpt en in oorspronkelijke staat. De natuur heeft altijd het beste voor met de mens. Daarnaar luisteren zorgt voor meer gezondheid, waarbij energie vrijkomt die enerzijds het fysieke lichaam ondersteunt en anderzijds helpt om de impressies van de dag en negatieve emoties te verwerken. Twee vliegen in één klap.

In de ayurveda wordt er gesproken over de zes smaken en de zeven kleuren van de regenboog. De smaak begint door het proeven op de smaakpapillen van de tong in de mond. Van zodra de smaakpapillen een smaak proeven, ontstaat er een keten aan reacties tot in alle lichaamsweefsels. 

Zelfs na de vertering blijven ze de fysieke en emotionele balans beïnvloeden. Inzicht in de werking van de smaken kan je helpen om evenwicht en gezondheid te verkrijgen. Via de smaak herkent het lichaam welke informatie de voedingsstoffen bevatten. 

In feite moet je bij elke maaltijd eerst volop kunnen genieten, waarbij het water letterlijk in je mond komt. Een goede spijsvertering drukt zich uit in genieten, een warm gevoel met extra energie gevolgd door een aangename lichtheid in de buik.

Over het algemeen kun je stellen dat je de zes smaken in twee criteria kunt onderscheiden. Het eerste onderscheid bestaat uit hete smaken (scherp, zuur en zout) en koude smaken (zoet, bitter en wrang). Het tweede onderscheid bestaat uit de reinigende smaken (scherp, bitter en wrang), en opbouwende smaken (zoet, zuur en zout). 

De warme smaken gaan het spijsverteringsvuur stimuleren, terwijl de koude smaken het spijsverteringsvuur een beetje gaan temperen. Elk voedingsmiddel heeft een eigen smaakprofiel en dat kan altijd het evenwicht stimuleren of juist onevenwicht veroorzaken, afhankelijk van de situatie. 

Elke smaak dient elke dag in een gezond dieet te worden opgenomen. Alleen bij ziekte is het soms beter om een bepaalde smaak minder of niet te gebruiken, bijvoorbeeld de scherp smaak vermijden bij ontstekingen van de maag of darm.

Helaas wordt er in het westerse kunstmatige voedingspatroon vooral nadruk gelegd op de smaken zoet, zout en zuur. De reinigende smaken, bitter, scherp en wrang zijn te weinig aanwezig in ons voedingspatroon. 

Deze smaken bevatten informatie en energie die het lichaam hard nodig heeft om de algemene gezondheid en het ontgiftend vermogen te stimuleren. Deze smaken kunnen dankzij het gebruik van specerijen aan onze gerechten worden toegevoegd.

Als je jouw lichaam alleen maar zoet, zout en zuur geeft, raakt het uit balans. Daarbij ontstaan tekorten en je hormoonhuishouding en de algemene gezondheid is de eerste die daaronder gaat lijden.

Als je jouw lichaam al deze zes smaken laat ervaren, krijg je alle vitale voedingsstoffen binnen. Vitale voedingsstoffen zijn van de zon afkomstige micronutriënten. Alle energie op onze planeet komt van de zon en ons lichaam bestaat uit deze energie. 

Vitale voedingsstoffen zijn de stoffen van energie die zich vertalen in de zes smaken en de zeven kleuren van de regenboog. Belangrijk is te weten dat de zes smaken en de zeven kleuren jou een voldaan gevoel geven. Veel voeding bevat meer dan één smaak, waarvan soms één dominant is. 

Evenwicht in de zes smaken en zeven kleuren samen zorgen voor een sterke synergie dat de algemene gezondheid verhoogt, je lichaam zal verjongen, het brengt evenwicht in het lichaam en je mentale functies. Dit alles maakt je gelukkig.

Maar in onze cultuur stoppen we allerlei soorten giftige stoffen in de voeding, die via de spijsvertering zo in ons lichaam binnenkomen. Deze voedingsmiddelen die bewerkt zijn door toedienen van vreemde giftige stoffen kunnen nooit bijdragen aan een optimale gezondheid van lichaam en geest. 

We geven ons lichaam niet de juiste voeding, waarmee je het nog meer verzwakt. Dan stop je het vol met allerlei giftige stoffen en de meest absurde zaken die voor voeding moeten doorgaan. 

Giftige stoffen die de oorspronkelijke smaken van de voeding gaan vervalsen waardoor het lichaam verward en bedrogen wordt door de foutieve informatie van deze slechte voeding. 

Bedenk: zongerijpt voedsel in oorspronkelijke staat bevat zon- en lichtenergie, en dat leidt tot meer leven. Bewerkt voedsel met toegevoegde giftige lichaamsvreemde stoffen leidt tot meer dood, hetgeen we in onze maatschappij ook zien in de vorm van de vele chronische aandoeningen, overgewicht en de vele ziekten.

De zeven kleuren van de regenboog zijn eveneens energiesoorten van de zon die in vitale voedingsstoffen aanwezig zijn. Er zijn zeven kleuren in het spectrum van zonlicht. Het begint met rood licht dat de kortste golflengte heeft, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet die de langste golflengte heeft. 

In dezelfde volgorde komen deze kleuren ook voor in regenbogen. Iedere kleur heeft zijn eigen specifieke energetische waarde. We denken aan het rood van paprika’s en kersen, oranje van pompoenen en wortels, geel van bananen, groen van bladgroenten en blauw, indigo en violet zitten in zeer veel bessen zoals bramen en bosbessen, maar ook in rode bietjes, rode kool enzovoort. 

Elk voedsel uit de natuur heeft zijn eigen kleur, en als je de zeven kleuren combineert met de zes smaken die je tot je neemt, dan krijgt je lichaam precies wat het nodig heeft. De zes smaken en de zeven kleuren zorgen ervoor dat je naar een voldaan gevoel evolueert, waarbij je nooit teveel gaat eten. 

Je lichaam evolueert dan terug naar het ideale lichaamsgewicht volgens jouw constitutie. De natuur laat ons aan de hand van de zes smaken en de zeven kleuren weten wat optimale voeding is.

Er is zoet voor energierijk voedsel dat zowel in koolhydraten, eiwitten en vetten is terug te vinden. 

Zuur vind je in citroenen, tomaten, bessen en fruit. 

Zout, de smaak van de zee vind je in zeegroenten maar ook in bergzout. Alle levende wezens hebben de zee in zich. 

Scherp is te vinden in uien en radijzen, maar eveneens in vele soorten specerijen. Ze bevatten veel antioxidanten die de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem ondersteunen. 

Bitter vind je voornamelijk in bladgroenten en witloof. Bitter op de tong maakt het hart gezond, zegt men altijd. Deze volkswijsheid is op waarheid gestoeld. 

Wrang kun je terugvinden in peulvruchten, aardappels, granaatappels en de schil van een citroen. Wrang is de smaak die zeer gunstig is voor de spijsvertering omdat wrang alkaliserend werkt. 

De smaak bij uitstek voor de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem en het voorkomen van kanker en andere welvaartsziekten. Door de zes smaken en de zeven kleuren van de regenboog in je voedingspatroon te integreren, benutten we ten volle de apotheek van de natuur. 

Een groot voordeel van deze voedingskeuze is dat we een voldaan gevoel krijgen zonder al te veel te moeten eten.

Als je niet alle smaken en kleuren tot je neemt, geven je hersenen aan dat je meer moet eten in de hoop dat je de andere voedingsstoffen daadwerkelijk binnenkrijgt. Omdat wij in ons Westerse voedingspatroon niet alle smaken en kleuren hebben in ons dagelijks menu, eten we daarom veel te veel. 

Mensen eten totdat ze vol zitten, ze eten niet tot ze een VOLDAAN gevoel hebben . Ik zie steeds weer bij mezelf en sommige mensen die dagelijks de zes smaken en de zeven kleuren gaan eten van de natuur, stoppen eerder met eten en gaan vanzelf afvallen. 

Ze hebben genoeg energie om te verjongen. Een Westers dieet gaat meestal over het beperken van voedsel en dingen niet mogen eten. Maar is het geen goed nieuws dat de ayurveda zegt dat je juist meer mag eten met alle zes smaken en zeven kleuren waarbij je vanzelf minder gaat eten? 

Dit komt omdat het eten gewoon lekkerder wordt van al die smaken en kleuren (het oog wil ook wat), waardoor je eerder tevreden bent. 

Als je lichaam een éénzijdig dieet volgt, zal je lichaam gaan hunkeren naar andere dingen. Eventjes de discipline weg, ga je alles waar je zin naar hebt gaan eten. Daarom werkt een streng dieet nooit lang.

Als je de zes smaken en de zeven kleuren van de regenboog eet, geeft elke maaltijd jou een voldaan gevoel, je lichaam wordt goed doorvoed, je komt vanzelf op je optimale gewicht en bovendien hou je het met gemak je hele leven lang vol. 

Door een natuurlijke voldaanheid van de ingenomen maaltijden, zal de hormoonhuishouding en algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem zeer gunstig worden beïnvloed. 

Daarbij worden veel gelukshormonen geproduceerd die jou een goed gevoel gaan geven. De darmwerking  en de gehele spijsvertering wordt gewoon gestimuleerd door de zes smaken en de zeven kleuren.

Stel je even voor, je gaat naar een boekenwinkel. Daar zijn er altijd wel bestsellers die jou vertellen wat goed is voor jou en wat je het beste kunt eten. Het is je ondertussen misschien wel opgevallen dat deze trends om de vier à vijf maanden veranderen. 

Vandaag is het koolhydraten dieet en morgen is het een eiwitdieet. Vervolgens moet je weer de eiwitten scheiden van de koolhydraten, dan gaat het over vetten scheiden en zo gaat het maar door. 

Het feit dat diëten altijd maar veranderen moet dat toch iets betekenen. De betekenis is dat het op lange termijn niet werkt. 

Het voedingsadvies uit de ayurveda is reeds meer dan 6000 jaar oud en is nog nooit veranderd, tijdloos en altijd actueel. Om eerlijk te zijn, een voedingsadvies dat tijdloos en actueel is om je gezondheid te verbeteren is volgens mij veel meer betrouwbaar dan de Westerse voedselpiramide die om de zoveel jaar steeds verandert. 

Een westers dieet kan soms wel werken, maar niet altijd en zeker niet voor iedereen. Het lichaam heeft elke dag opnieuw zowel koolhydraten, eiwitten als vetten nodig om optimaal te kunnen functioneren.

Besef dat het verschil enorm is als we eten met blijdschap of als we eten met angst of boosheid en zelfs agressie ten opzichte van de voeding. Eveneens bewust eten met volle aandacht op genieten; liefde en openheid hebben een grote invloed op de spijsvertering. Een positieve instelling stimuleert altijd de spijsvertering. 

Ayurveda zegt dat we in eerste instantie moeten genieten van ons voedsel. Genietingen van het voedsel behoren tot de geneugten van het leven. Genieten is tevens het beste medicijn ten behoeve van de spijsvertering, zonder dit een doel op zich te laten worden. 

Omdat het emotionele centrum in de hersenen verbonden is met de totaliteit van de spijsvertering is het spijsverteringsvuur ook gekoppeld aan de geest. Een probleemloze en goede spijsvertering verkrijg je als je houding positief is en je liefde voelt om je voeding te kiezen en te bereiden.

Met volle respect voor de natuur streef ik de voedingsethiek na, hetgeen betekent: zo vers mogelijk. Bij voorkeur biologisch, dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Voeding ‘zo min mogelijk uit de context gehaald’: zo min mogelijk door de industrie bewerkt en vrij van conserveringsmiddelen, E-nummers en raffinage, met andere woorden zo natuurlijk mogelijk. 

Ik bedoel als de voeding op je bord ligt, dit voedsel herkenbaar blijft aan hun natuurlijke oorsprong. Dat stimuleert het spijsverteringsvuur, wat ook voor een betere absorptie zorgt, veel minder vorming van afvalstoffen en toxines en dat is alleen maar goed voor je algemene gezondheid. 

Als je kijkt naar de maatschappij zie je dat er iets niet klopt. Goede gezonde voeding in oorspronkelijke staat vind je moeilijk en is bovendien duur. Veel mensen en gezinnen hebben geen goed en gezond voedsel tot hun beschikking. En we worden steeds zwakker en zieker, dat nemen we waar.

Twee derde van de volwassenen is te zwaar. We zien een epidemische groei van slopende ziekten in het hele land. We kunnen niet vasthouden aan het huidige niveau van zorg met de epidemie die we creëren met ons dieet en onze levenskeuzes. 

Diabetes, artritis, hartziekten, dementie, obesitas en kanker spelen mee in 70% van de sterfgevallen. Alle gegevens wijzen uit dat 70% van de sterfgevallen gerelateerd is aan voeding, onopgeloste biologische conflicten en levensstijl, en dat het te voorkomen is. 

Vele kinderen hebben als ze 10 jaar oud zijn al tekenen van vetopbouw in hun aderen. Dat is de eerste fase van aderverstopping en kan leiden tot hartaanvallen en beroertes.  We gaan steeds uit van het ziektemodel. We behandelen zieke mensen. We houden ons niet bezig met het voorkomen dat mensen ziek worden.  

Al die chronische ziekten, ik maak me zoveel zorgen. Maar wat de risico’s betreft, is voedselkeuze belangrijker dan niet roken. Als ik één ding duidelijk kon maken aan degenen die op zoek zijn naar de oorzaak van diabetes, verstopte aderen, hoge bloeddruk en obesitas, zou ik het kort en krachtig doen. 

Het is het voedsel, het is wat we eten! Dat verzwakt onze mentale toestand waardoor we gevoeliger worden voor biologische schokken die ziekmakend zijn. Momenteel heeft een op de twee te maken met een vorm van overgewicht. 

Er is duidelijk een probleem met ons voedsel en de emotionele gesteldheid. In de komende decennia krijgt een op de twee te maken met diabetes. 

De overheid en de media zien vooral tekort aan beweging en voedsel met suiker als oorzaak van diabetes en andere chronische aandoeningen en kanker. Maar welke rol speelt suiker in het veroorzaken van diabetes? Diabetes wordt niet veroorzaakt door het eten van veel koolhydraten, en ook niet door het eten van suiker. 

Diabetes wordt veroorzaakt door een dieet dat het vetgehalte in het bloed opbouwt en geraffineerde suikers. Ik heb het over een “zogezegd normaal” dieet met bewerkt vlees, dierlijke producten en zuivel in combinatie met geraffineerde oliën en geharde vetten. Walgings- of weerstandsconflicten zijn de causaliteit van diabetes, foute voeding verergert de zaak alleen maar. 

Kijk naar het spierweefsel in het menselijke lichaam, en je ziet dat ze kleine vetdeeltjes opbouwen die insulineweerstand veroorzaken. Dat betekent dat de suiker die in natuurlijk voedsel zit niet bij de lichaamsweefsels kan komen. En dus bouwt het op in het bloed en dat is diabetes. 

De meesten onder ons hebben nog nooit gehoord dat bewerkt vlees en geraffineerde vetstoffen een verergerende factor is bij diabetes. We hoorden altijd dat het veroorzaakt werd door suiker of obesitas. Maar de consumptie van koolhydraten heeft het tegengestelde effect. 

Behalve de geraffineerde koolhydraten, die zijn niet gezond. Met andere woorden, hoe meer onbewerkte koolhydraten, hoe minder diabetes. Dit idee dat je van koolhydraten dik wordt is belachelijk. Koolhydraten op zichzelf kunnen je niet dik maken. 

Een accuraat opslag mechanisme in onze spieren en lever slaan koolhydraten op, en dat is glycogeen. We eten koolhydraten en slaan ze op of verbranden ze. Je lichaam kan natuurlijke koolhydraten niet omzetten in vet, tenzij je teveel calorieën van geraffineerde koolhydraten eet. 

Obesitas is een doodvonnis. Je kans om kanker te krijgen ligt veel hoger. Ik kijk in het ziekenhuis om me heen en zie mensen aan dialysemachines, al die zieke mensen. Bijna iedereen is daar als gevolg van wat ze eten.

Neem een suikerkoekje. De suiker trekt je aan als een Trojaans paard. Maar in het koekje zit een enorme hoeveelheid bakvet of geraffineerde olie. Daar wordt je dik van en dat verergert diabetes. 

Het vette voedsel ( slechte vetten), niet zozeer de suiker. Niet dat de geraffineerde suiker goed is, er zitten geen voedingsstoffen in. Het zijn onnodige calorieën. Maar als je suiker eet, zie je niet gelijk ontstekingen ontstaan. Als je suiker eet, wordt er geen plaque gevormd in je aderen. 

Als je suiker uit zongerijpte voeding eet, slaat je lichaam het gewoonlijk meestal op als glycogeen of wordt het verbrand als calorieën. Deze focus op suiker heeft de aandacht afgeleid van bewerkt vlees, teveel zuivel, teveel eieren, teveel varkensvlees, teveel kalkoen, teveel kip en industrieel bewerkte vetten en oliën. 

Vlees zit vol antibiotica en hormonen, dat kan niet gezond zijn. Dat zijn de echte ziekmakers die zeer langzaam te werk gaan, sluipend zodat je het niet in de gaten hebt wat er precies gebeurt in je lichaam. 

Mensen moeten dit begrijpen. Als hun kind diabetes of een andere chronische ziekte krijgt, verliezen ze 20 jaar van hun leven. Het gaat dus over een zaak van leven of dood.

Gezond eten op zich is kinderspel. Je hoeft echt geen dieetgoeroe met ingewikkelde diëten achterna te lopen. Gezond eten betekent eigenlijk simpelweg voldoende schoon water drinken, eet veel verse groenten en fruit waarvoor geen pesticiden zijn gebruikt en mijd bewerkt voedsel. 

De laatste vijftig jaar is onze voeding ingrijpender veranderd dan de laatste 10.000 jaar. De algemene tendens die deze verandering met zich meebrengt is echter niet positief. Onze voedingsindustrie spuit een dik mistgordijn tussen de voeding die we zien liggen in de rekken van een supermarkt en de wijze waarop deze voedingsmiddelen worden geproduceerd.

Onder bewerkte voeding valt een enorm breed gamma: Kant- en klare maaltijden, conserven, snoepgoed, diepvriesproducten enzovoort. Het gaat om bijna alle voedingswaren die je in een supermarkt niet bij de afdeling groenten en fruit ziet liggen. 

Al deze industriële bewerkingen gaan gepaard met een duikvlucht van de initiële voedingswaarde. Hoe denk je dat het voedsel in je maag gaat verteren als er bewaarmiddelen aan toegevoegd zijn? Deze stoffen voorkomen bederf dat veroorzaakt wordt door micro-organismen en enzymen. 

Maar als enzymen door bewaarmiddelen geblokkeerd worden, dan kan het voedsel echt niet verteren in de maag, logisch toch? Het voedsel ondergaat een chemisch proces – dat vergisting en verrotting heet – in je spijsvertering. Daarbij ontstaan zeer veel toxines en afvalstoffen die de spijsvertering letterlijk lam leggen en de darmflora verstoren.

Er is eveneens een wezenlijk verschil tussen suiker en zoetstoffen. Zoetstoffen zijn krachtige stoffen die vele malen zoeter zijn dan suiker. Er is slechts een kleine hoeveelheid nodig om een product dezelfde zoetstof te geven als de gesuikerde versie. 

Een ander verschil is dat echte suiker niet alleen een zoetmaker is, maar tevens zelf de bulkstof is, daarmee bedoel ik dat de bulkstof iets is dat volume en structuur geeft. Echte suikers vervangen door zoetstoffen vereist het gebruik van andere bulkstoffen. 

Meestal gaat het om caloriearme bulkstoffen zoals tagatose bijvoorbeeld. Tagatose bestaat uit verlengde ketens van suikermoleculen die maar moeilijk kunnen worden opgenomen door het lichaam, er is dus weinig calorie inname. 

Het zijn echter lichaamsvreemde moleculen die echt niet thuishoren in ons complexe darmsysteem en op langere termijn veroorzaker zijn tal van ongemakken en chronische darmziekten. Bovendien heeft je lichaam geen suiker gehad en blijf je verder verlangen naar zoetigheid.

Zoetstoffen maken deel uit van de befaamde E-nummers. Het zijn bijna altijd chemische stoffen die geur, kleur, smaak en structuur geven aan een product. Enkele E-nummers zijn natuurlijk en een aanvulling van de voedingswaarde. 

De meeste E-nummers zijn chemisch van aard ofwel een natuurlijke stof waarvan een molecule is veranderd. Je begrijpt dat het lichaam dit niet kan herkennen, het zijn dus lichaamsvreemde stoffen, die het lichaam vervuild met vele nadelen tot gevolg, zoals risico op intoxicatieschokken die ziekmakend zijn. 

Vele E-nummers hebben eigenschappen die door hun toxiciteit verergerend zijn voor ziekten, en daarnaast kunnen deze stoffen chemische reacties in het lichaam uitlokken in samenspel met andere stoffen met schadelijke effecten op lange termijn. 

Ik ga hier niet de hele lijst E-nummers aflopen, maar bedenk, alle stoffen die het lichaam niet kan herkennen, zijn onnatuurlijk en dat veroorzaakt altijd vervuiling en schade in het lichaam.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat bij voedingswaren die op industriële schaal worden geproduceerd, niet zo gezond zijn als ze lijken. Denk maar vooral niet aan mama’s keuken zoals het in reclame wordt voorgesteld. 

Je mag denken aan gigantisch grote fabrieken waarin honderden arbeiders zware ronkende machines bedienen en ingrediënten verwerken die eveneens in de petrochemische industrie worden gebruikt. 

Het grootste deel van de voeding wordt intensief behandeld en is het resultaat van zware industriële processen waarbij de voedingswaarde van het voedsel wordt aangetast. 

Voeding is technologie geworden, koken is gereduceerd tot industrieel bandwerk. Alle industriële bewerkingen gaan gepaard met intense chemische, thermische en fysische processen waarbij waardevolle voedende fytonutriënten vernietigd worden. 

Het zijn net deze industriële processen die smaak, geur en kleurstoffen vereisen om de gevolgen van de zware behandelingen te kunnen maskeren. 

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…