Ayurvedisch voedingsadvies deel 4

Goede zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat zal de spijsvertering stimuleren waarbij het lichaam alle voeding kan opnemen die nodig zijn voor de overleving en ons zelfbehoud.

Ons lichaam maakt witte bloedcellen aan die enzymen produceren en dode bacteriën opruimen. Daarnaast maakt het lichaam eiwitmoleculen en enzymen aan om ons te beschermen tegen giftige toxines zodat overgroei van microben kan voorkomen worden. Ze zijn belangrijk voor het ontgiftend vermogen van ons lichaam, in samenwerking met microben.

De kwaliteit van ons voedsel speelt dus een cruciale rol als grondstof voor alle functies en processen die onze lichaamsweefsels moeten vervullen.

In onze maatschappij hebben de meesten onder ons een regelmatig tekort aan deze grondstoffen omdat de voeding industrieel wordt bewerkt.

Belangrijke omega vetzuren veranderen in transvetten door verhitting en raffinage.

Aan andere voedingsmiddelen worden allerhande lichaamsvreemde chemische stoffen toegevoegd zodat het lichaam het niet meer kan herkennen als zijnde voedend voor het lichaam. Het wordt door het lichaam als giftig gezien.

Bij nog andere voedingsmiddelen worden er belangrijke mantelstoffen verwijderd die een belangrijke functie hebben op de stofwisseling in weefsels van het lichaam. Vele voedende mantelstoffen zijn noodzakelijk om suikers, eiwitten en vetten goed te metaboliseren.

Lichaamsweefsels die in de tijd dat ze leven onvoldoende goede voeding krijgen en daardoor een gebrek lijden aan essentiële voedende bouwstenen, gaan bij weefselherstel eigenlijk verzwakken. 

Witte bloedcellen leven ongeveer twee weken en het is belangrijk dat zij goede voeding kunnen krijgen om gezonde nakomelingen te vormen. Dit is belangrijk om onze algemene gezondheid met zijn detoxsysteem goed te laten werken.  

Dit geldt natuurlijk voor alle soorten lichaamsweefsels en het in stand houden van hun specifieke functies. 

Dit is een uiterst cruciaal punt en maakt de waarde van de factor voeding onmiskenbaar.

De natuur heeft het zo bedoeld dat alle weefsels alle voedende nutriënten krijgt om optimaal te kunnen leven en te functioneren. 

Deze functies bestaan bijvoorbeeld uit het metabolisme of de stofwisseling. Een andere functie is om afvalstoffen en toxines te elimineren, die zorgen voor een goed herstel van de weefsels. Voornamelijk de specifieke functie van het weefsel of orgaan en naar behoren te kunnen uitvoeren. De hormoonhuishouding goed te laten werken, de rol van het zenuwstelsel voor de motoriek maar ook de hartslag en de ademhaling. Dit vraagt allemaal energie afkomstig uit de voeding die we elke dag eten.

Voldoende zuurstof, zuiver water, natuurzuivere voeding in oorspronkelijk staat en zonlicht creëren voor elk deel van het weefsel een prettige omgeving waar levensenergie vrijelijk kan stromen. 

Bij verstoring van deze basiselementen gaan weefsels over in een overlevingsmodus, dit volgens de wetten van de natuur, met als gevolg een enorme verzwakking van onze algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem.  

Het hele lichaam is doordrongen van bewustzijn, en dit bewustzijn in onze talrijke lichaamsweefsels, organen en energievelden heeft dagelijks goede voeding nodig. Goede voeding is tevens ook belangrijk voor de opbouw van positieve gedachten. 

De eerste stap is steeds om je spijsvertering te optimaliseren zodat de voeding kan worden opgenomen om je lichaam op de juiste wijze te voeden. Eten is iets dat we elke dag doen, het is een basisbehoefte. 

Door deze basisbehoefte goed aan te pakken, is de keuze van voeding van cruciaal belang zowel bij preventie van intoxicatieschokken als de genezingsprocessen van kanker, hart-en vaatziekten, diabetes enzovoort. 

Dankzij een goede voeding komt de spijsvertering weer in contact met zijn eigen betekenis, het verteren van voeding als brandstof en onderhoud van het lichaam. Een goede voeding is een must voor je zintuigen, algemene gezondheid, emotionele stabiliteit, vrede en klaarheid in je gedachten. 

Onderzoek in gebieden waar er zeer veel honderdjarigen leven constateerde dat het belang van gezonde voeding en emotioneel evenwicht op nummer 1 staat. Iemand met emotionele stabiliteit heeft beheersing over zijn zintuigen en is perfect in staat om op een gezonde wijze te eten.

Gezonde natuurvoeding, Dit wil zeggen, voeding die de natuur aan ons geeft en niet industrieel is bewerkt of waaraan lichaamsvreemde chemische stoffen aan zijn toegevoegd, bevatten informatie om het lichaam in staat te stellen te overleven en zich te voeden. Deze voeding heeft een soort streepjescode dat het lichaam – door miljoenen jaren evolutie – herkent als voedend voor het lichaam en zijn functies.

Er zijn voldoende bewijzen dat natuurvoedsel ons verouderingsproces vertraagd, en een zeer belangrijke rol speelt om onze algemene gezondheid met zijn detox en recyclingssysteem te versterken, en het vermogen om afvalstoffen en toxines te elimineren, ons in goede conditie houdt. 

Helaas leggen nog te weinig mensen de verbinding tussen onze ongezonde Westerse voeding en alle ziekten en we vragen ons af waarom er steeds meer zieke mensen komen en dat hedendaagse, moderne ziekten zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, psychische aandoeningen, obesitas enzovoort epidemische vormen aannemen. Onder elke aandoening zit er ook een causale biologische schok

Denk maar eens wat er kan gebeuren als je elke dag een hamburger met friet eet, en  met een frisdrank erbij. Zoals ik het daar juist heb gezegd, het lichaam maakt elke dag witte bloedcellen aan. Zij produceren enzymen om onze weefsels te versterken tegen irritatie van giftige toxines en verzuring. 

Hoe worden deze spijsverteringsenzymen aangemaakt, denk je? Uit grondstoffen die komen uit onze voeding die we elke dag eten. Deze belangrijke grondstoffen voor de aanmaak van deze noodzakelijke enzymen zitten niet in een donut of een pak friet maar in zongerijpte natuurvoeding. 

Deze kracht en gezondheid komt ook voort uit onze voeding die we elke dag eten. De kwaliteit van ons voedsel speelt een cruciale rol als grondstof voor alle functies van onze lichaamsweefsels. Volwaardige eiwitten, complexe koolhydraten en waardevolle vetten in oorspronkelijke natuurlijke staat.

Biologisch geteelde voedingsgewassen worden tijdens hun groeiproces niet gesproeid met chemische bestrijdingsproducten en dat heeft twee grote voordelen. Ten eerste zijn chemische bestrijdingsproducten sterk vervuilend voor het milieu en komen de residu’s ervan terecht in ons lichaam.

Ten tweede en zeer belangrijk is dat deze biologisch geteelde gewassen tijdens hun groeiproces in contact komen met parasieten zoals insecten en schimmels. 

Planten hebben net als de mens ook een overlevingsmechanisme en een mechanisme waarop hun stofwisseling werkt en ook een soort ontgiftingssysteem. Deze planten gaan stoffen aanmaken om zich te kunnen verdedigen tegen deze parasieten. 

Deze stoffen noemt men de salvestrolen, en het zijn de salvestrolen in biologisch geteelde gewassen die onze algemene gezondheid van de mens zeer positief en versterkend gaan beïnvloeden. Gewassen die met bestrijdingsmiddelen worden opgekweekt zijn onvoldoende in staat om de gezondheid stimulerende salvestrolen aan te maken.

Het is duidelijk dat gewassen die met pesticiden worden gesproeid deze stoffen niet produceren. Dat is verzwakkend voor onze algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem. 

Verzadigd vet is belangrijk voor de opname van de salvestrolen en de mineralen, die dan weer belangrijk zijn opdat de vitaminen in het lichaam hun werk goed kunnen verrichten. Teveel vitaminen kunnen zelf schadelijke oxidanten worden, het gaat altijd om evenwicht. 

Gezonde verzadigd vet eten is krachtig voor metabolische processen om dit evenwicht te bereiken. Het chronisch tekort aan kwalitatief goede grondstoffen in onze voeding zoals in onze eetcultuur het geval is, is echt niet goed voor onze gezondheid en werkt verzwakkend. 

Samen met andere oorzaken zoals emoties, gemanipuleerde voeding, e-nummers, transvetten enzovoort creëren ze hongersnood op weefselniveau en dit gaat de algemene gezondheid verder uitputten.

Zongerijpte biologische gewassen in oorspronkelijke staat hebben hun streepjescode intact en dat is het beste medicijn dat je kunt voorstellen, het is door de natuur beschikbaar gesteld om ons lichaam te voeden en te onderhouden met zonne-energie.

Alle leven op aarde komt van zonne-energie. Je lichaam voeden hoeft echt geen strijd te zijn, het is even natuurlijk als ademhalen. Als zongerijpte voeding gezonde lichaamsweefsels kan creëren, ligt het ook voor de hand dat het in staat is om zieke weefsels te genezen

Het ligt ook voor de hand als je lichaam jarenlang geleden heeft door slechte voeding dat het wat tijd vraagt om dit proces om te draaien.

Je kunt je ook vragen stellen bij onze voedselpiramide hier in het Westen. Waarom wordt het om de zoveel jaar steeds bijgesteld en aangepast?  De voedingsleer uit de ayurveda is al duizenden jaren volledig ongewijzigd gebleven. Dus het werkt en dat geeft vertrouwen. 

Er bestaan meer dan 23.000 soorten eetbare plantensoorten met een voedzame waarde en sommige met echt genezende eigenschappen. Het is echt gemakkelijk om je voor te stellen dat als iemand niet genoeg door moeder natuur gemaakt voedsel eet, hij vroeg of laat een ziekte zal ontwikkelen, en dit proces wordt door emotionele instabiliteit en biologische schokken versneld. 

Maar als je emotioneel in balans bent en je eet voldoende zongerijpte natuurvoeding, zal je waarschijnlijk niet eens ziek worden.  Het is tweerichtingsverkeer: gezond voedsel maakt je geestelijk sterk, en een sterke geest kiest voor gezond voedsel

We zijn echt niet in staat om betere en gezondere voeding op de markt te brengen, dan de voeding die de natuur tot onze beschikking heeft gesteld. Natuurvoeding geeft mentale kracht. 

Kennis en wijsheid incorporeren in de geest is de belangrijkste preventie tegen intoxicatie schokken, het voorkomt veroudering en geeft emotioneel welzijn samen met een optimaal lichaamsgewicht. Daarom heb je goed voedsel nodig.

Enkele zaken mogen echt niet gecombineerd worden omdat er een conflicterende werking ontstaat in de maag. Bijgevolg kan deze voeding ook niet goed verteren en ontstaan er giftige stoffen die dikwijls huidaandoeningen, ontstekingen en  allergieën gaan verergeren. 

Er worden veel verkeerde voedselcombinaties gecreëerd tijdens feestdagen zoals kerstdag en nieuwjaar en uitgebreide feestmaaltijden door het jaar. Bovendien worden deze te zware maaltijden nog eens op het verkeerde uur gegeten, daarmee bedoel ik ‘s avonds als de spijsvertering volgens het circadiaans ritme in rust gaat. 

Teveel voeding kan niet verteren, blijft te lang in de spijsvertering en er ontstaan veel afvalstoffen en toxines die langzaam de algemene gezondheid en hormoonhuishouding gaan verzwakken waardoor vermoeidheid ontstaat. Voorjaarsmoeheid is hier een mooi voorbeeld van, als gevolg van de uitgebreide Bourgondische maaltijden tijdens de feestdagen en de nieuwjaarsmaand.

Er zijn verschillende combinaties die echt vermeden moeten worden. Koemelk en zuivel is niet echt het geschikte voedsel voor de mens en mag zeker niet gecombineerd worden met vlees, vis, gistbrood en bepaalde zoete vruchten zoals dadels, banaan, meloen, kersen, pruimen, kokosnoot, walnoot en ook niet met specerijen zoals basilicum. 

Als je dit doet wordt koemelk en zuivel in je lichaam een ideale voedingsbodem om vele aandoeningen en stofwisselingsproblemen, verzuring en osteoporose te verergeren.

Meloen en komkommer mag niet gecombineerd worden met granen, gebakken voeding, koemelk en zuivel.

Tapioca mag niet gecombineerd worden met eieren, zuivel, en fruit.

Vlees en vis mag niet gecombineerd worden met  zuivel en koemelk, honing, sesamzaad, suiker, linzen, radijzen, gekiemde granen en mosterd.

Appels nooit combineren met zuivel en kaas, het creëert veel giftige stoffen in je lichaam.

Rijp fruit niet combineren met vlees, vis, honing, suiker, koemelk en zuivel. 

En let op; Citroen of limoen niet combineren met zuivel en koemelk, tomaten en komkommers.

Maïs niet combineren met dadels, rozijnen, vijgen en bananen.

Eieren niet combineren met koemelk, zuivel, vlees, vis, yoghurt, banaan, meloen

Honing nooit combineren met gelijke hoeveelheden ghee of geklaarde boter. Ze zijn zeer gevaarlijk!

Gele mosterd met vlees en vis is conflicterend voor de leverwerking.

Aardappels, tomaten, aubergine en andere nachtschadigen nooit combineren met zuivel, koemelk, meloen en komkommer.

Radijzen en andere scherp smakende groenten nooit combineren met rozijnen, bananen en muesli.

Algemeen kun je stellen dat je vlees, zuivel en fruit los van elkaar moet eten.

Er zijn ook nog andere zaken waar men rekening mee dient te houden.

Hete dranken zijn niet aan te bevelen bij vlees, vis, mango, ananas, papaya, tapioca, bananen en scherpe specerijen.

Men mag beseffen dat appelbomen niet naast bananenplanten of mangobomen groeien, hetgeen wil zeggen dat fruitmelanges ook niet goed verteren in de maag en zullen gaan gisten. Een mengeling van ons eigen kleinfruit kan wel.

Heb je ontstekingen, koorts of zuur in de maag, dan geen verwarmende specerijen of scherpe kruiden en groenten consumeren.

Het eten van droge, scherpe voeding tijdens een hittegolf is om problemen vragen met je gezondheid. Dit geldt ook voor rauwkost of droge en koude voeding tijdens koud weer in de winterperiode. 

Algemeen is rauwkost sterk afkoelend, hetgeen verstorend inwerkt op de spijsvertering als men teveel rauwkost eet.

Zwaar en gefrituurde voeding consumeren als je weinig honger hebt, put de spijsvertering volledig uit. De maag kan het echt niet verteren omdat de spijsvertering gewoon te zwak staat als je geen honger hebt.

Te lichte of te weinig voeding tijdens het middaguur als de spijsvertering wel sterk staat is ronduit schadelijk en werkt op langere termijn ongemerkt uitputtend op het lichaam. 

Omgekeerd nooit een zware maaltijd ‘s avonds, omdat de spijsvertering naar de avond vermindert dankzij het circadiaans ritme.

Onregelmatig eten creëert ook problemen in de spijsvertering. 

Tracht steeds op dezelfde uren te eten, het zal dan het beste kunnen verteren.

En nu het allerbelangrijkste: voeding dat je niet lust, nooit eten! Kinderen nooit verplichten iets te eten dat ze niet lusten! Dat kan ertoe leiden dat ze allergieën gaan ontwikkelen.

Zoveel mogelijk natuurlijke voeding, vers en biologisch, zongerijpt en in oorspronkelijke staat gebruiken.

Luister altijd naar de signalen van je lichaam, die weet het veel beter. 

Niet naar het verstand luisteren, die wil toch steeds een toetje als extra.

Kook met kruiden en specerijen en gebruik verzadigde vetten om deze maaltijden te bereiden, oliën na de bereiding toevoegen en niet in grote hoeveelheden. 

Probeer ook zoveel mogelijk bereide en warme gerechten te eten, in streken waar gezonde mensen leven wordt er nog steeds driemaal per dag gekookt.

Vlees heeft een verzadigend effect en werkt verstoppend. Tracht de consumptie van dierlijke eiwitten wat te verminderen en eet meer plantaardig voedsel. Een stukje vlees kan wel, nooit in grote hoeveelheden dierlijke eiwitten eten.

Probeer af en toe vegetarisch te eten met de zes smaken en de zeven kleuren, dit leidt veel sneller naar een voldaan gevoel, dat komt de spijsvertering ten goede. Je creëert een licht gevoel in de darmen. Meet je hongergevoel en eet niet meer dan nodig. 

Eet steeds bewust en eet als je jezelf goed voelt in een blije stemming. Drink water als je lichaam de dorstprikkel geeft zodanig dat jouw hongergevoel en voldaanheid altijd kloppen!

Na het implementeren van al het vorige advies zal je door de natuurlijke voldaanheid van de ingenomen voeding het endocriene systeem gunstig beïnvloeden. Daarbij ontstaat een krachtige synergie van hormonen en neurotransmitters die je een goed gevoel gaan geven. Welzijn voor lichaam en geest!

De darmwerking wordt gestimuleerd door de zes smaken en de zeven kleuren, de spijsvertering is dan in staat de voedingsnutriënten te scheiden van de reststoffen.

De mens is gemaakt om dit te ervaren, geniet van je eten, dat geeft meer energie. De dikke darm heeft een rechtstreekse relatie met de nieren, de bijnieren en de hersenen. De verergering van alle ziekten, van een ordinaire verkoudheid tot een kanker heeft zijn subtiele oorsprong in de spijsvertering die niet goed werkt waardoor men vatbaarder is aan biologische schokken! 

En de spijsvertering wordt aangestuurd door emoties, negatieve emoties verstoren de spijsvertering, positieve emoties gaan de spijsvertering stimuleren.  In het limbisch systeem in de hersenen worden alle emotionele zaken verwerkt en opgeslagen. 

Cultiveer emotionele stabiliteit, dit is zeer belangrijk voor een goede werking van de spijsvertering, algemene gezondheid en hormoonhuishouding. Het limbisch systeem of het emotionele centrum moet natuurlijk ook voeding krijgen en vooral serotonine. 

Het slijmvlies van een gelukkige gezonde dikke darm produceert serotonine. Negatieve emoties verstoren de darmwerking met als gevolg dat de synthetisatie van serotonine ernstig verstoord wordt. 

Daarbij worden ook giftige toxines gevormd. Om de spijsvertering te herstellen moet men steeds op twee vlakken werken, de spijsvertering zelf verbeteren en problemen of negatieve emoties en conflicten  oplossen. 

Met andere woorden: Elke ziekte heeft twee componenten, enerzijds een verzwakte spijsvertering en anderzijds een negatieve emotionele draaglast als gevolg van biologische schokken.

Deze twee componenten zorgen ervoor dat het lichaam problemen krijgt om zichzelf te ontgiften en te zuiveren.

Deze energie kan door de Kirlian fotografie vastgelegd worden. 

Men ziet dat alle levende wezens, wanneer ze in een hoogfrequente veld van meer dan 1000 volt worden gezet, dat ze licht gaan uitstralen. Dit licht verdwijnt nadat het wezen is gestorven. 

Er is aangetoond dat het stralingspatroon van gezonde planten helderder is dan dat van ongezonde planten. De kleuren van de ongezonde planten zijn doffer en vertonen een onregelmatige stralingspatroon.

Gezond biologisch geteeld en zongerijpt voedsel in oorspronkelijke staat heeft een mooi stralingspatroon en bevat veel lichtenergie dat ons lichaam goed kan voeden.

Alle levende organismen en materie zijn opgebouwd uit koolstof, waterstof, stikstof en zuurstof. Traditioneel aarde, water, vuur,  lucht en ether.

Leven is dus niet uit het niet-levende natuur afkomstig en kan niet naar aardse termen worden gedefinieerd.

Een baby die borstvoeding meekrijgt van de moeder dat gezonde natuurvoeding in oorspronkelijke staat consumeert ontvangt lichtenergie, in tegenstelling tot kinderen die flesvoeding krijgen en dankzij de 9 maanden zwangerschap net voldoende licht hebben gekregen om doorheen de barre fles periode heen  te komen.

Voor baby’s is er nog iets meer licht nodig, dat krijgen ze via moederlijke intieme contacten mee en dat maakt de algemene gezondheid van de baby sterk. 

Vanaf hun derde levensmaand kan men reeds beginnen tussen de borst door een theelepel vers sap, bijvoorbeeld van zongerijpt bessensap, of vers gezeefd vruchtensap toe te dienen, en dit langzaam opbouwen tot een eetlepel sap. 

Zo verkrijgt het zeer jonge kind veel levenslicht binnen.

Dit levenslicht wordt in India prana genoemd, in Japan ki en china chi.

Bij gebrek aan dit levenslicht gaat men verzwakken. 

Voedsel dat boordevol zit met levenslicht helpt ons kanker en andere aandoeningen op afstand te houden.

In deze reeks over voeding gaat het ook over het zoutgebruik.

Onbewerkt Himalayazout of zeezout is een belangrijk onderdeel van je eetpatroon. Een tekort kan ‘s nachts spierkrampen veroorzaken.

Ons geraffineerd keukenzout is absoluut niet aan te bevelen, het is een belangrijke factor voor het ontstaan van hart-, nier- en lymfeproblemen. Geraffineerd zout verstoort de waterhuishouding in het lichaam.

Zout en water zijn essentieel om de waterhuishouding in balans te houden en voldoende hydro-elektrische energie op te wekken om de weefsels activiteiten zoals de citroenzuurcyclus in de mitochondriën in stand te houden voor de productie van energie. 

Er ontstaat spierzwakte als de waterhuishouding wordt verstoord door gebrek aan natuurlijk zout of door consumptie van geraffineerd zout.

Het is een grote uitdaging voor het lichaam om het zout vast te houden. 

Er is door urineren altijd zout en mineralenverlies, daarom is 2 à 3 liter water drinken per dag of drinken als je geen dorst hebt ronduit schadelijk voor je nieren, bijnieren, de hormoonhuishouding en je gezondheidssysteem, want deze zijn afhankelijk van voldoende mineralen en zout.

Denk maar eens als je spaghetti eet. Je kookt de spaghetti in water waar je wat zout aan hebt toegevoegd. Als de spaghetti gaar is, giet je alles in het vergiet.

De spaghetti heb je wel uit het kookwater gehaald, maar je moet nog het zout uit het kookwater halen. Dit is precies wat de nieren moeten doen als het bloed wordt gezuiverd van overtollige ureum, urinezuur, enzymen, hormonen en andere zaken, ze moeten alle mineralen en zouten uit het vocht halen en terug aan het gezuiverde bloed afgeven.

Nieren zijn geen ontgiftingsorganen van toxische stoffen, dat is de taak van de lever. Nieren houden alle spiegels van het bloed in evenwicht, dat is hun taak. Als nieren gifstoffen uit het bloed halen raken ze beschadigd, we zien dit overduidelijk bij diabetes.

Dieren krijgen zoutstenen waar ze naar hartelust aan kunnen likken en wij moeten van het zout afblijven? Waar is de logica? Ik heb nog geen enkele cardioloog zien staan bij een koe dat in een alpenweide likt aan de zoutsteen. Er staat ook geen bordje dat zout gevaarlijk voor het lichaam is van de koe. 

Er bestaat geen bewezen verband dat zoutgebruik hoge bloeddruk veroorzaakt en hersenbloeding, er bestaat wel een bewezen verband van geraffineerd zout die deze aandoeningen wel veroorzaken. 

Opteer steeds voor natuurlijke zoutsoorten.

Een zouttekort veroorzaakt dikwijls hoofdpijn en/of constipatie. Eén theelepel natuurzout in een halve liter water zal hoofdpijn verzachten en constipatie voorkomen. 

Omdat zout de darmen vochtig houden. En als je daarbij ook nog eens voldoende gezonde verzadigde vetten eet zoals geklaarde boter of niet-ontgeurde kokosolie, zal je uitdroging voorkomen dat dikwijls hoofdpijn veroorzaakt.

Zout was ooit een betaalmiddel, zout zorgt ervoor dat je lichaam vocht kan vasthouden.

Kijk maar naar de landen met een hoge levensverwachting, ze eten rijkelijk zout.

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…