Bijnieruitputting Deel 2

Hoe kun je jezelf ontspannen?

Leer te ontspannen, dat is niet hetzelfde als rusten of slapen of zelfs plezier hebben.

Echt ontspanning is handig om met moeilijke stressvolle situaties om te gaan. Echt ontspannen houdt een innerlijke verandering in, gestimuleerd door een reeks specifieke innerlijke acties waarbij lichaam en geest tot rust kunnen komen. Ontspanning is een innerlijke staat die je lichaam beschermt tegen de negatieve invloeden van stress. Echt ontspannen zorgt ervoor dat je bijnieren niet meer gestimuleerd worden waardoor ze kunnen uitrusten. De lichaamsweefsels worden minder gevoelig voor de stresshormonen. Het lichaam schakelt over van het sympathische activiteit naar parasympathische activiteit waarbij de ademhaling, de hartslag en het zuurstofverbruik vermindert en de spieren kunnen uitrusten. De ontspanningsrespons die hierop volgt geeft je lichaam de kans terug te keren naar homeostase om je aan te sterken. Het hoeft niet meer hyperalert te zijn. 

Dit wordt niet bereikt met activiteiten te doen in je vrije tijd. Wel gewoon even niets doen. De bloeddruk begint te dalen en de hersengolven gaan dan gemakkelijker van beta naar de alfagolven. Echt ontspannen doe je met je ademhaling: Je hebt het altijd beschikbaar om mee aan de slag te gaan en de diepe langzame ademhaling gericht gebruiken helpt je om de staat van paraatheid in je lichaam op te lossen. 

Dit is cruciaal voor mensen met bijnieruitputting.

Volgende oefeningen zijn aan te bevelen:

 • De buikademhaling: Het is de natuurlijkste en diepste manier van ademhalen. We worden als baby met de buikademhaling geboren. De buikademhaling helpt ons om snel weer terug te keren van “het hoofd naar de buik” en ons te concentreren. Zo kan de psyche gekalmeerd worden zodat we tot rust komen. Het is zo goed als onmogelijk, om tegelijkertijd gespannen en adem te halen via de buik. Richt je bewustzijn op je buikgebied en laat dit gebied zachtjes uitzetten als je inademt. Je kunt je handen gebruiken al hulpmiddel om je buik op te trekken als je inademt. Als je uitademt laat je dit gebied weer inzakken en duw je met de handen zachtjes op je buikspieren. Het bewustzijn heeft als doel je aandacht te concentreren en je buikspieren op de juiste spanning te brengen. Het is een zeer lichte inspanning waarbij je een golfbeweging ervaart van inademen en uitademen dat de tonus van de buikspieren zal verbeteren. ondertussen wordt de lymfe in de buikstreek ook gestimuleerd. Wanneer je jouw aandacht op deze manier blijft richten, stimuleer je het parasympathische reflex dat je doet ontspannen. Dit verlaagd de bloeddruk. Deze verlaging wordt veroorzaakt door een neurologische sensor (baroreceptor) op de wand van de dalende aorta. Deze reflex wordt gestimuleerd met aandacht op de uitademing waarbij er wat druk met je handen wordt uitgeoefent op het midden van de onderbuik. De baroreceptor neemt de drukverschillen waar en zendt een signaal naar de hypothalamus in de middenhersenen. De hypothalamus regelt de bloeddruk en de hartslag. De spanning in de vaatwanden vertelt het lichaam dat er minder druk nodig is in de bloedsomloop. Zo kan de bloeddruk en hartslag afnemen. Wanneer je de golfbewegingen met de buikademhaling naar believen kunt maken heb je een krachtig en efficiënt middel om te ontspannen ongeacht met welke bezigheid je bezig bent. De ademhaling wordt krachtiger. Bij de inademing daalt je middenrif als de lucht je longen binnenkomt. De actie van je middenrif verwijd je ribbenkast en duwt de inhoud in je buikholte, naar beneden en naar voren waarbij de buikspieren zich lichtjes opspannen. Bij de uitademing ontspannen de buikspieren en trekken zich in en naar omhoog. Het middenrif spant zich op en keert terug naar de uitgangspositie waarbij het de lucht uit de longen naar buiten perst. Voor veel mensen voelt het erg vreemd aan om op deze manier te ademen. Het is belangrijk dit opnieuw te leren, voel de natuurlijke golfbeweging van de buikademhaling.   
 • Jouw ademhaling vertragen. Als je merkt dat je gespannen bent ongeacht welke activiteit je uitvoert, denk eens aan hoe je ademt. Je merkt dan dat je uiterst onregelmatig ademt, je ademt soms snel en zeer oppervlakkig of je houdt juist je adem in onder de spanning en ademt nauwelijks in. Als je dat opmerkt, ga dan bewust je buik ontspannen en vertraag je ademhaling door rustig diep en langzaam in te ademen. Breng dan je aandacht op de uitademing, het werkt beter als je zeer langzaam uitademt. Zeg dan tegen jezelf langzamer en rustiger. Het activeert het parasympatische gedeelte van het zenuwstelsel. 
 • Ga ergens een comfortabel rustig plekje opzoeken als je gespannen bent en richt je aandacht op je buikademhaling en concentreer je erop. Tel bij elke uitademing van één tot vijf en probeer dit volle vijf minuten vol te houden. Als je geest afdwaalt, geen probleem, je begint gewoon opnieuw met het optellen van één tot vijf bij elke uitademing. Het vraagt oefening en veel aandacht, maar dat kalmeert de psyche enorm waardoor je tot ontspanning komt en dat is het belangrijkste om je bijnieren een rustmoment te geven.
 • Als het je lukt om met de ademhaling tot ontspanning te komen kun je beginnen om affirmaties uit te spreken of mantra’s te zingen. Dat zijn positieve en spirituele zinnen waarbij je verbeeldingskracht ontwikkelt. Dit verandert jouw energetisch profiel. Breng je aandacht tussen de wenkbrauwen (het centrum van de geest en emoties) of het hart (wie je werkelijk bent). In het begin zal het soms moeilijk zijn om er je aandacht erbij te houden. Visualiseer dat je geest een arend is die tijdens de affirmatie en als oefening laat je de arend op je arm zitten en rusten. Laat de arend eens vrij vliegen als de oefening afgelopen is. Soms laat je hem ook eens vliegen tussendoor de oefening, roep hem terug op je arm als je de oefening wilt hervatten. Zo ontwikkel je zeggenschap over je eigen geest. Je kunt ook gebeden opzeggen of mediteren. Mantra’s zingen (komt vooral uit Oosterse tradities), is het herhalen van een geluid of zin en helpt je geest te verruimen. Dit lokt een ontspanning uit. Dit geldt ook bij het zingen van gregoriaanse liederen of de rozenkrans opzeggen. (Westerse traditie). Beide kunnen ook aangewend worden om transcendentie te ontwikkelen waarbij je over gebeurtenissen heen kunt stijgen. Dat neemt alle stress weg en je bijnieren kunnen zich ontspannen. Gebruik daarbij ook steeds je ademhaling en neem daar zoveel tijd dat je wilt. Je gezondheid is het allerbelangrijkste. Je gaat merken dat je zelfs gemakkelijker in slaap kunt vallen, doe dan deze oefening ook als je gaat gaan slapen.
 • Een yoga nidra oefenen na een goede yoga sessie. Je maakt een innerlijke reis doorheen je lichaam en benoem in jezelf alle lichaamsdelen op die je op deze innerlijke reis tegenkomt. Dit kun je natuurlijk ook gebruiken om in slaap te vallen als je gaat slapen. Overdag doe je deze oefening in een zitpositie. Als de geest eventjes verdwaalt, ga dan weer met je aandacht naar je buikademhaling en begin opnieuw. Doe dit een twintig minuten lang en je zal merken hoe ontspannend het werkt.
 • Ga buiten wandelen in de zon, leer je aandacht te richten op de kleine dingen die je in de natuur tegenkomt, een bloem, een zuchtje wind, een zonnestraal, een kwetterende vogel, zoemende bijen e.a. genietend van de kleine eenvoudige dingen.
 • Een waterplas heeft een krachtig ontspannend effect op je psyche, ook een vijver in je tuin heeft dezelfde eigenschappen. Ontdek al het leven in en rond het water, zie de activiteit van de dieren en al het leven. Voel je gewoon opgenomen worden in het geheel en laat alle stress en spanning wegglijden en verdwijnen. Het verfrist de geest en is goed voor de bijnieren.
 • Je kunt ook een zalige plaats visualiseren waar je regelmatig erheen kunt gaan met je gedachten. Een plaats waar het vredig is, vernieuwend en tegelijk ook troostend. Iedereen heeft de capaciteit om zo een vredige innerlijke plaats te creëren om er naartoe te gaan als het nodig is. Neem elke dag de tijd om jezelf eraan te herinneren naar deze innerlijke plaats te gaan en te ontspannen. Het kan ook een vijver zijn en breng de gevoelens van rustige vrede in je bewustzijn. Cultiveer deze oefening elke dag opnieuw, eventueel rond hetzelfde uur. Het onderbewustzijn zal spoedig meehelpen jou te ontspannen en voordat je het weet ga je net voor de dagelijkse oefening reeds beginnen ontspannen. Wanneer het tijd is zal het beeld met de vredige gevoelens reeds beginnen opkomen. Het brengt je in balans, het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd en dat herstelt de bijnieren.
 • Daarnaast kun je ook elke dag even tijd inplannen in je agenda om iets te doen wat niet gepland is of doelen na te jagen. Gewoon dingen doen of juist niets, gewoon waar je zin in hebt. Je vraagt je gewoon niet af wat de andere mensen denken of zeggen over jou, het is belangrijker wat je zelf denkt en zegt over jezelf. Je hoeft zelfs niet productief te zijn. Maak gewoon een wandeling in de natuur, doe iets in je tuin dat je juist zo leuk vindt, zet een leuk muziekje op en dans wat, kortom dingen die je echt leuk vindt. Het aanhoudend streven en meten van je productiviteit dat je bijnieren tot uitputting drijft wordt onderbroken. Mentaal en emotioneel krijg je weer even ademruimte. Dat helpt je elke dag te ontspannen.
 • Neem op tijd even vakantie, zorg wel dat de vakantie zelf geen bron wordt van stress, geen doelen te halen tijdens de vakantie. Vakantie geeft verfrissing van de geest en nieuwe energie. Genieten van nieuwe streken, culinaire maaltijden, bezienswaardigheden, natuur is goed voor je welzijn en je gezondheid.
 • Heb je echt veel stress die zich reeds opgestapeld heeft in je lichaam? Ontspan je op progressieve wijze. Je traint je lichaam om te ontspannen. Je doet deze oefening het beste al liggend. Het duurt een 15 tal minuten en je kunt het ook gebruiken om te gaan slapen. Adem een paar keer rustig in om je voor te bereiden en span dan al je spieren van je tenen zeer krachtig in. Houdt dit een tiental seconden vast. Dan ontspant je jouw tenen. Vervolgens span je de spieren van je voeten voor tien seconden zeer krachtig in en ontspan dan weer. Zo ga je verder met deze techniek tot je alle spieren van het hele lichaam één voor één voor een tiental seconden hebt aangespannen en vervolgens weer ontspannen. Als je hiermee geëindigd bent, visualiseer je dat er een grote golf van ontspanning over je lichaam heen rolt, en dat deze golf bij elke uitademing alle spanning die zich in je lichaam heeft opgestapeld gewoonweg meeneemt. Doe dit zeker nog enkele minuutjes en je zult merken dat de ontspanning vanuit diepere lagen uit je lichaam naar boven komt opborrelen. Oefen veel, het werkt zeer goed en doet vooral de bijnieren tot rust komen.

De invloed van je energetisch systeem op de bijnieren

Elk chakra weerspiegelt een fundamenteel onvervreemdbaar recht. Het verlies van dit recht blokkeert de werking van dit chakra. Het weer opeisen van dit recht is een voorwaarde om te herstellen van bijnieruitputting. De bijnieren maken deel uit van het endocriene systeem en hebben de functie voor je energiebehoud en de homeostase. Ons energetisch systeem bestaat uit zeven hoofdchakra’s, en elk chakra representeert een bewustzijnsstaat en een recht. 

Het eerste chakra (muladhara) is het recht om er te zijn.

Het tweede chakra (svadhisthana) is het recht om te voelen.

Het derde chakra (manipura) is het recht om te handelen.

Het vierde chakra (anahata) is het recht om te beminnen en bemind te worden.

Het vijfde chakra (vishuddha) is het recht om de waarheid te spreken en te horen.

Het zesde chakra (ajna) is het recht om te zien.

Het zevende chakra (Sahasrara) is het recht om te weten.

Als er een van de rechten jou ontnomen wordt is dat een regelrechte aanslag op de werking van je bijnieren, vooral het recht om er te zijn heeft een enorme invloed op de werking van de bijnieren, omdat de bijnieren rechtstreeks verbonden is met je eerste en derde chakra.

Het energetisch systeem met de chakra’s die de verschillende bewustzijnsstaten representeren.

De werking van de bijnieren zijn verbonden met het eerste chakra (ligt aan het perineum, de onderkant van de wervelkolom). Dit chakra heeft stevigheid nodig, en om dat te vinden is het belangrijk dat we een instinctief besef ontwikkelen van ons recht om er te zijn. Dit is een fundamenteel recht waar alle andere rechten van de andere chakra’s opgebouwd zijn. De realiteit zegt juist dat de meeste mensen problemen hebben met dit fundamenteel recht. Het mag eenvoudig lijken, maar zonder dit eerste fundamenteel recht kunnen we moeilijk de andere rechten opeisen. Heb je het recht om je ruimte in te nemen? Heb je het recht om goed voor jezelf te zorgen? Heb je het recht om er te zijn, het is ook het recht om te bestaan. Dit recht vormt de basis van onze veiligheid en overleven. Dit recht om te bestaan en om er te zijn zorgt ervoor dat je ook het recht hebt om te hebben om te kunnen bestaan en te overleven. Veel mensen krijgen stilaan het besef dat ze het recht hebben om er te zijn, maar ze hebben moeite om zichzelf toe te staan om zaken zoals tijd voor jezelf en voor plezier, complimentjes, liefde, geld, bezittingen enzovoort. Niet in staat zijn om iets te hebben kun je vergelijken met een auto zonder wielen, je kunt er niets mee doen.

Het symbool voor de muladhara of het wortelchakra, het eerste chakra. Rood

Als je in jouw leven en in jouw systeem geen plaats is om dingen in op te slaan, waarbij er ook geen doelmatig proces is om het te verwerven, dan verkeer je steeds in een staat van deprivatie. Hulp van buitenaf zal ook niet helpen. Je zal het eerst in jezelf mogen veranderen. Het begint reeds in de kindertijd, een ongewenst kind kan beginnen twijfelen aan zijn recht om te mogen leven, overleven en bestaansrecht. Eveneens kinderen die goede kleding, beschutting, warmte, gezond voedsel, gezonde omgeving, medische zorg wordt ontzegd, kunnen later in het leven serieuze problemen krijgen met het verwerven van wat hij echt nodig heeft. Ons recht om er te zijn is beknot. Het gevolg is dat we vragen stellen bij dit recht tijdens ons leven.

En dat houdt ook in dat het vermogen van ons recht om te hebben dat ten grondslag ligt om te creëren, omvatten, bewaren, bevatten ook beknot wordt. Allemaal zaken die verband houden met een gezond en evenwichtig werkend eerste chakra dat verbonden is met de bijnieren.

Verstoring op de werking van het eerste chakra heeft bijgevolg een verminderende werking van de bijnieren. Het begin van uitputting. De andere chakra’s hebben ook rechten die tegelijkertijd verstoord worden als het eerst chakra verstoord is. Alle chakra’s hebben een neerwaarts dalende energielijn ( manifesterende energie) richting het eerste chakra, en ook een stijgende energielijn (bevrijdende energie) die begint aan de voetzolen naar het eerste chakra. Het is belangrijk dat beide energielijnen evenwicht zijn om de chakra’s goed te laten werken, hetgeen in onze maatschappij echter meestal niet het geval is.

Het symbool van de Swadhisthana of het heiligbeenchakra, het tweede chakra. Oranje

Het tweede chakra met het recht om te voelen wordt in onze cultuur niet gestimuleerd. Onze cultuur staat niet toe om je emoties te uiten en beschouwt gevoeligheid als een zwakte. Uitspraken zoals jongens mogen niet huilen, je hebt het recht niet om kwaad te zijn, je zou je moeten schamen, hoe kun je op deze wijze je emoties uiten.Dit veroorzaakt een krachtige inbreuk op het recht om te voelen. Het voelen geeft ons juist veel informatie over ons welzijn, door het te schaden verliezen we het contact met onszelf. Wie herkent dat? Als we niet mogen voelen in onze maatschappij, hoe kunnen we dan weten wat we willen? We worden gevoelloos en verward. Bij het recht om te voelen heb je ook het recht om te willen. Dit geeft problemen om je creativiteit te ontplooien, en volop te genieten van een gezonde seksualiteit, want dit is ook sterk verbonden met het recht om te voelen.

De manipura of de zonnevlecht, het derde chakra. Geel

Het recht om te handelen van het derde chakra houdt in om onze wil en levenskracht op een spontane manier te uiten. Het wil niet zeggen dat onze zinloze of grillige daden gunstig zijn voor het derde chakra, maar wel voor het ontwikkelen van onze vrijheid om de innerlijke autoriteit te ontwikkelen. Onze cultuur heeft zeer nauwe gedragsregels en patronen die het recht van handelen beknotten door middel van angst voor straf en het afdwingen van blinde gehoorzaamheid. Onze vrijheid wordt ons letterlijk afgenomen. We doen wat anderen doen uit angst om te vernieuwen en vrij te zijn.

Anahata, het hartchakra of het vierde chakra. Groen

Het recht om te beminnen en bemind te worden van het vierde chakra wordt getemperd en krachtig geschaad door talloze cultuurgebonden factoren. Het onvermogen en disfuncties van ouders om echt liefdevol van hun kinderen te houden en ervoor te zorgen, en veroordelende houdingen opgedrongen van op de schoolbank e.a. In onze cultuur wordt ook veel schade aangericht door vooroordelen ten opzichte van mannen die van mannen houden, evenals bij vrouwen die van vrouwen houden. Gelukkig begint dat te veranderen. Het recht om te beminnen wordt ook geschaad door rassenhaat, het onvermogen om te voelen en te communiceren, vijandigheid, te weinig eigendunk, gebroken wil, oorlog, ruzies, wij tegen zij, opgejaagde opgefokte levensstijl en stress. Het recht om te beminnen wordt ook geschaad als de rechten van de andere chakra’s ontnomen worden.

De Vishuddha of keelchakra, het vijfde chakra. Blauw

Het vijfde chakra met het recht om de waarheid te spreken en te horen wordt sterk geschaad als je niet oprecht mag spreken. Het begint reeds in het gezin, zoals “zo spreek je niet tegen me” dat verder in onze cultuur wordt doorgevoerd. We moeten zwijgen en het is verboden om oprecht te praten, er wordt hier niet over dat onderwerp gesproken, punt, basta en uit. Dat houdt automatisch in dat er ook niet geluisterd wordt naar ons als we beginnen te spreken.

Er worden geheimen bewaard, ook in de families, er wordt niet eerlijk gesproken tegen ons. Onze ouders liegen tegen ons, onze regering doet dat ook, evenals allerlei instituten die ons dom willen houden om ons als citroenen te kunnen uitpersen. Dat alles schaadt ons recht om de waarheid te mogen spreken en te horen. We moeten leren duidelijk te communiceren om dit recht weer op te eisen.

Ajna, het derde oog ofwel het zesde chakra. Indigo

Het recht om te zien van het zesde chakra wordt jammerlijk genoeg geschaad doordat men ons verteld dat wat we waarnemen niet echt is. Zaken die voor ons verborgen worden gehouden, met opzet om ons ook onwetend te houden.

Denk maar bijvoorbeeld het ontkennen dat een van ouders drinkt. Als kinderen niet serieus genomen worden bij hun inzichten, dingen zien die buiten hun begrip vallen (of beter gezegd buiten het begrip van volwassenen), of als er beangstigende scènes zich voordoen, of ten prooi vallen aan boze kwaadaardige zaken zal hun vermogen om te zien afnemen. Dit is zowel op het gezichtsvermogen als op de psychische waarnemingen. Dat geldt ook bij volwassenen die volop gemanipuleerd worden. Het gebeurt subtiel. 

Sahasrara, de duizendvoudige lotus ofwel het zevende chakra. Violet

Chakra zeven heeft het recht om te weten. Dit wordt vooral beschadigd door het ontnemen van juiste informatie, (denk maar aan de continue verkeerde informatie over voeding dat de wereld in gestuurd wordt). Je hebt recht op nauwkeurige informatie, de waarheid, kennis en gewoon te weten wat er werkelijk aan de hand is.

Voor kinderen is het belangrijk dat ze een goede liefdevolle opleiding krijgen in de school met kansen om hun kwaliteiten te ontplooien. Bij dit recht om te weten horen ook onze spirituele rechten om onszelf te verbinden met het goddelijke. Het opleggen van andere dogma’s doet ernstige afbreuk bij het ontwikkelen van persoonlijke en spirituele rechten. Het natuurlijke zoeken in ons zevende chakra wordt gestimuleerd door juiste informatie en een goede opleiding.

Conclusie: elk recht dat ons ontnomen wordt heeft invloed op de werking van het desbetreffende chakra. Het niet efficiënt werken alle chakra’s heeft altijd een nadelig effect op de onderste chakra. Niet mogen voelen, handelen, beminnen, waarheid spreken, zien en weten destabiliseert het eerste chakra. Evenwicht betekent dat je hebt, voelt, kunt, bemint, spreekt, ziet en weet. Deze staat van equilibrium zorgt voor goed werkende bijnieren die je voldoende energie verschaffen om al je dromen te laten uitkomen. Dit equilibrium wordt snel verstoort door emotionele draaglast.

Angsten, bezorgdheid, onzekerheid en stress bedreigen je overleving en bijgevolg de goede werking van het eerste chakra. Schuldgevoel ondermijnt de natuurlijke stroming van creativiteit en seksualiteit van het tweede chakra. Het weerhoudt ons ervan om ons open te stellen. Schaamte ondermijnt ons gevoel van eigenwaarde en zelfrespect. Dit blokkeert de goede werking van het derde chakra, onze persoonlijke macht, spontane activiteit en vreugde.

De uitstralende energie van het derde chakra richt zich naar binnen en richt zeer veel schade aan. Vooral op de lever, milt en bijnieren. Verdriet sluit het vierde chakra, het gaat de expansie en lichtheid van het hart tegen. Je bent ook niet in staat om onvoorwaardelijke liefde te ontvangen en te geven. Leugens en bedrog tasten het bijhorende waarheid spreken van het vijfde chakra aan. Leugens en verkeerde informatie doet je wankelen en verwringen jouw betrekkingen met de buitenwereld. Illusies belemmeren de werking van het zesde chakra en daardoor kunnen we niet meer echt waarnemen. Hechting en bezitsdrang belemmert jouw bewustzijnsontwikkeling.

Al deze negatieve emoties die uit deze uit balans zijnde chakra’s voortvloeien hebben een impact op de werking van het eerste chakra. Energieën emaneren nu eenmaal. Het eerste chakra representeert het bewustzijn van overleving en vormt de fundering van ons bestaan. Het is voornamelijk instinctief en archaïsch en bestuurt onze programma’s van overleving op fysisch vlak. Als het eerste chakra volledig is bevredigd, gaat het zich terugwijken om plaats te maken voor de andere bewustzijns activiteiten van de andere chakra’s. Deze bevrediging ontstaat als je overvloed ervaart op alle gebied, je hebt je huis, nooit tekort aan voeding, kledij, voldoende financiële middelen om te doen wat je nodig hebt, je werk, gezond lichaam, goed ontwikkelde motorische vaardigheden, vertrouwen op de wereld, stabiliteit, goed voorziene levensonderhoud, op je gemak in je lichaam en goed gegrond zijn allemaal zaken die met het eerste chakra te maken hebben. 

Je bouwt een stevige tempel op een sterke fundament. Dat geeft consistentie in je bestaan en je recht om er te zijn wordt volbracht. Dat heb je allemaal nodig om je levensdoel te bereiken. Wordt het eerste chakra echter bedreigd, gaat het zeer dominant worden en zelfs de functies van de andere chakra’s uitschakelen. Stel je voor, je wordt plotseling bewust dat er achter jou gevaar is, je gedachten waar je mee bezig was zijn plots weg. Het eerste chakra heeft de volledige dominatie om te overleven overgenomen om jou te redden. Hetzelfde geldt bij een auto-ongeluk, zware ziekten, levensbedreigende zaken enzovoort.

Als er een overlevingsbedreiging optreed, dan raakt het bewustzijn op dit niveau gefixeerd, in staat van alertheid. Daarbij worden zeer veel stresshormonen geproduceerd om de instinctieve vecht-of vluchtreactie in gang te zetten. Blijft deze situatie duren zal men fysiek volledig uitputten. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je jezelf blijft innerveren in de file waar je met de vecht- en vluchtreactie niets kunt doen.

Het geldt ook voor onbetaalde rekeningen. De stresshormonen die hierbij geproduceerd worden overspoelen al je organen. In hoge concentraties zijn deze stresshormonen zeer giftig. Angst dat er wordt ingebroken terwijl we op reis zijn, zorgen om ons werk en de auto e.a. In onze tijd is overleven veel abstracter geworden dan in de tijd van de prehistorie, toen we ‘s nachts moesten wakker blijven om ons voedsel te beschermen tegen hongerige wilde dieren of constant een vuurtje brandende te houden omdat het ontsteken zo moeilijk was. Nu kopen we ons voedsel in de winkel en voor verwarming hoeven we slechts aan een knop te draaien.

Het geldt ook voor meer geestelijk uitputtende zaken (stress) en vasthouden van negatieve emoties, dat het eerste chakra plots beslist om alles over te nemen om ervoor te zorgen dat jij jouw eigen lichaam niet blijft uitputten tot het dood neervalt. 

Burn-out, depressie, CVS, fibromyalgie zijn ook typische voorbeelden hoe het eerste chakra alles overneemt omdat je zou stoppen met jezelf te vernietigen. De bijnieren stoppen met het stimuleren van je energiepeil waardoor je plots volledig uitgeput bent. Het eerste chakra gaat alle psychische energie sturen naar overleving. Wie herkent het gevoel van plots geen woord meer kunnen zeggen, niet uit je bed kunnen, lichamelijke onverklaarbare pijn, de deur van je auto niet meer kunnen openen enz… Er is geen energie meer voor de andere chakra’s en je bent uitgeblust, het begin om je weer te herstellen en op energie te komen, want je lichaam heeft het overgenomen van jou.

Je kunt jezelf alleen maar integraal ontwikkelen als je zorg draagt voor jouw lichaam

Als we op overleving bedreigd worden van buitenaf of verwaarlozing van je eigen lichaam, neemt de programmering van het eerste chakra de touwtjes in eigen handen en worden we in beslag genomen door de behoeften van het lichaam. Een burn-out is niets anders dan dat het lichaam rust wilt om zich te kunnen herstellen.

De bijnieren worden meegestuurd door het eerste chakra. Is er geen bedreiging, dan gaan de bijnieren optimaal functioneren. Stoornissen van het eerste chakra dat invloed heeft op de werking van de bijnieren.

 • Trauma’s en mishandelingen, verlating, fysieke verwaarlozing, overgeërfde trauma’s en overlevingsangsten overgenomen van de ouders, armoede, lichamelijk geweld, ondervoeding, ernstige ziekte of operatie, slechte band met de ouders.
 • Lichamelijke gebreken zoals eetstoornissen, aandoeningen van het spijsverteringskanaal, aandoeningen van vastere weefsels en botten van het lichaam, problemen met de alignering van het lichaam zoals de onderrug, knie, voeten, de nek e.a.
 • Gevolgen van deficiënt eerste chakra: zwakke grenzen, weinig focus en discipline, ondervoed lichaam dat te licht is, onrustig, niet kunnen stilzitten en vooral zeer angstig en zorgen maken, financiële problemen en chronische wanorde.
 • Gevolgen excessief eerste chakra: traag, lui en moe, verslavingen, hebzucht, teveel eten en zwaarlijvigheid, hamsteren, op het materiële gericht en rigide grenzen.

Er zijn dus zeer veel zaken die aan de basis kunnen liggen van je bijnieruitputting, waar herken je jezelf in?  Dit herkende punt veranderen is de eerste stap naar herstel van de bijnieren.

Wat kun je doen?

 • Het recht om er te zijn weer opeisen.
 • Yogahoudingen zoals: hoofd op de kniepositie, de halve en hele sprinkhaan, voorwaartse buiging, brughouding, knie tegen de borst, apanasana e.a.
 • Lichamelijke aanrakingen, massage en affectie.
 • Opnieuw verbinding maken met het fysieke lichaam.
 • Lichamelijke en lichaamsvriendelijke activiteiten zoals yoga, zwemmen, wandelen, dansen.
 • Bio-energetisch aarden.
 • Kijken naar je vroegste relatie tot je moeder en vader

Hoe kan je de stress van binnenuit veranderen en elimineren?

Voor het genezen van je bijnieren is het belangrijk eens goed te kijken naar je leven. 

Wat is je doel? Hoe identificeer je met je doel?

Welke zijn de factoren die je leegzuigen in verband met je doel dat je nastreeft?

Welke zaken zijn het die de problemen verergeren?

Welke zaken zijn het die de problemen verlichten?

Maak een mooie analyse, het is de bedoeling dat je objectief zonder oordeel deze vragen voor jezelf beantwoord. De verkregen informatie kun je gebruiken om kracht te vinden en te besluiten nieuwe keuzes te maken.

Het is belangrijk dat je met de nieuwe keuze deze negatieve omstandigheden op een actieve wijze in een positieve of neutrale houding gaat veranderen. Dus geen verzet, weerstand of oordeel, dat belemmert alleen maar jezelf om iets te verwerken.

Waartegen je verzet houd je in stand en belemmert het maken van een nieuwe keus. Dat is geen creatie, het bestaande blijft bestaan. Een nieuwe keus maken is verandering en wel creatie. Ongeacht wat je doen moet is de nieuwe keuze aanpassen om dingen uit je leven te verwijderen die je energie roven, zodat je verder kunt gaan met het terugwinnen van je gezondheid.

Vraag hierbij hulp aan familie en vrienden. Elke bron proberen te verwijderen dat je maar kunt bedenken om de stress die zich heeft opgestapeld in je lichaam. Het zal een aanzienlijk verschil betekenen om je bijnieren weer op kracht te laten komen zodat je welzijn en gezondheid kan verbeteren. Het lichaam is bestand tegen een beetje stress, het is soms zelfs nodig om jouw doel te bereiken. Maar het natuurlijk vermogen van je lichaam om met stress om te gaan kan worden aangetast als de stress proporties in te grote hoeveelheden jou beginnen te overvallen. Ze blijven lang aanhouden en gaan in intensiteit toenemen. Dit gebeurt met onze levensstijl zeer snel, zeker als er nog conflictsituaties en financiële problemen erbij komen. Burn-out staat te wachten aan de voordeur. Het belangrijkste is om mentaal tot rust te komen. Of dit nu gaat om stress op het werk, een relatie, oud zeer, het maakt niet uit. Het is belangrijk om van binnen tot rust te komen want anders zal er uiteindelijk niets gaan veranderen. Luister naar je lichaam en rust wanneer jij je moe voelt.

Overdenk de situatie, adem rustig en bedenk wat je kunt doen om de energievreters te elimineren. Doe het ook, want jouw gezondheid is jouw verantwoordelijkheid. 

1)-Je kunt de omstandigheden veranderen

Door jezelf weer een gevoel van eigen macht en kracht te hergeven, kun je de omstandigheden veranderen door effectief te handelen. Het is wel belangrijk om wel eerst jezelf kracht geven om je macht weer te herwinnen. Je eigen kracht terugwinnen doe je door bewust op te letten op dingen die je tegen jezelf zegt en niet uitspreekt. Let daarbij in het bijzonder op de negatieve boodschappen die je aan jezelf vertelt. Elke lichaamscel en de bijnieren luisteren constant mee naar je innerlijke dialoog. Als je in stress bent, of gewoon van streek geef je jezelf dikwijls onbewust negatieve boodschappen. Wordt bewust van wat je precies zegt tegenover jezelf, neem desnoods een schrift en schrijf alles op. Elke keer dat je jezelf negatief beoordeeld, ga je innerlijke kracht afzwakken.

Bijvoorbeeld, je voelt je dom als iemand al de aandacht naar zich toetrekt, of je gaat naar de bakker en eet een stuk taart en je vindt jezelf dik. Of ik ben het niet waard om iets moois voor mezelf te kopen. Je kijkt in de spiegel en je vindt jezelf lelijk, je hebt bijnieruitputting en je vindt dat je geen wilskracht hebt, je bent ziek en vindt het belangrijk om met je ziekte aandacht te krijgen. Dit laatste is misbruik van je situatie dat zeer slecht inwerkt op je bijnieren en verder doet uitputten. Schrijf al deze innerlijke boodschappen op en tel hoeveel negatieve boodschappen je aan jezelf hebt gegeven. Niet om te oordelen over jezelf, maar te ontdekken hoeveel energie dat dit jou heeft gekost om jezelf een slecht gevoel te geven. Wordt bewust dat deze negatieve innerlijke boodschappen heel veel biochemische reacties veroorzaakt op celniveau in je lichaam die je doen verzwakken. Daarbij vervuilen ze jouw lichaam verder met emotionele toxines.

Daarbij kun je eveneens het aantal keer dat je dezelfde negatieve boodschap hebt gegeven optellen. Hetgeen dat de meeste punten heeft veroorzaakt, geeft ook de meeste innerlijke stress die je bijnieren steeds verder doen uitputten. Bijvoorbeeld, je offert jezelf steeds op om de ander te helpen en krijgt stank voor dank terug. Dat zegt zeer veel over hoe je over jezelf denkt, je eigenwaarde staat laag en je voelt je minderwaardig. Bijnieren zijn niet blij. Nu je bewuster bent geworden van energiezuigende zelfveroordelingen kun je naast elke negatieve een positieve boodschap schrijven dat je de les hebt geleerd. Bekijk jezelf met mededogen, zachtheid, onvoorwaardelijke liefde en onschuld. Per slot van rekening, je deed toch je best? Je intentie is zuiver, je begreep alleen niet dat je jouw energie gebruikte om een andere  te behagen. Je kijkt in de spiegel en zegt: ik doe altijd mijn best, ik doe het gewoonweg fantastisch. Ik ben het waard om loyaal te zijn aan mezelf en mijn waarheid uit te spreken, ik ben slank in plaats van dik, ik ben sterk in plaats van ik heb geen wilskracht, en ik ben gezond met veel levensenergie hetgeen gewoon de waarheid is. Als je bij elke negatieve boodschap er een positieve ernaast hebt opgeschreven wordt het je duidelijker wat je echt wilt in je leven, dit geeft direct je bijnieren nieuwe energie en je eigenwaarde en zelfrespect gaat stijgen. Je kunt gaan realiseren dat je meer macht (onvoorwaardelijke zelfliefde) of controle krijgt over je eigen leven en dat het normaal is dat je door de mensen wordt geliefd en gerespecteerd.

Wat je echt wilt is gelukkig zijn dat feitelijk synoniem is van gezondheid. Maar door je te concentreren op je eetgewoontes en jezelf te dik vinden, en innerlijke problemen maken over je verschijning, dan kun je dit onmogelijk bereiken. Ontdek wat je echt wilt en focus niet op het tegenovergestelde ervan. Aan de hand van je negatieve innerlijke dialoog op te schrijven kun je ontdekken wat je echt wilt in je leven en wat je nu nog niet hebt.

De volgende stap is gewoon hoe je je jouw leven in een nieuw perspectief kunt geven. Dat zorgt ervoor dat je aandachtsenergie zich gaat richten op wat je werkelijk wilt. Je bent bewust van het tegenovergestelde wat je werkelijk bent. Je hebt begrepen dat het tegenovergestelde jou niet dienstbaar is. Je kunt bijvoorbeeld gaan inzien dat je eetgewoonten afhankelijk zijn van je zorg tot eigen lichaam, in plaats van afhankelijk van een onbeheersbare tiran. Je vindt een nieuwe manier uit om respect en liefde via je relatie met je voeding te cultiveren in het teken dat voedsel jouw lichaam onderhoudt en voedt. Eigenwaarde, eigenliefde en zelfrespect zijn de drie sleutelwoorden om met een nieuw perspectief omstandigheden te veranderen. Luister naar je innerlijk kind. Je waarneming verandert op een positieve wijze en de omgeving verandert mee. Je kijkt dan weer in de spiegel en je vindt plotseling dat je wel gezien mag worden.

Het komt erop neer dat je een moeilijke situatie in je waarneming verandert. Deze veranderde waarneming helpt je met een positieve omlijsting ernaar te handelen.

Het komt erop neer dat je moeilijkheden ombuigt naar kansen om jezelf verder te helpen in je persoonlijke ontwikkeling en te ontdekken wat je werkelijke behoeften zijn. Een drang naar zoetigheid kan een aanleiding zijn te ontdekken wat je lichaam echt nodig heeft, je lichaam is geen tiran, maar een afhankelijk kind dat door jou verzorgd wil worden. Ziekte kan je helpen om weer meer zorg te dragen voor je lichaam waarbij je liefde en respect groeit en je eigenwaarde vergroot.  Zodat je het normaal vindt dat je lichaam is gemaakt om gezond en gelukkig te zijn en je daarnaar gaat handelen. Alles in ons leven bestaat uit tegenstellingen. Oefen de kunst om de obstakels die je energie roven te zien als een les om je aandacht en waarneming te veranderen. Dat zal je geluk en gezondheid snel teruggeven. En vooral veel kracht om verandering te volbrengen in je leven. Doe alsof, dit verandert je innerlijk energetisch profiel.

Maak daar een spel van, het helpt je om het leven wat lichter in te zien. Zie jezelf in de spiegel als een schoonheid die mag gezien worden, kerngezond natuurlijk. Als er iemand voor jou in de wachtrij te lang bezig blijft terwijl jij geen tijd hebt, verbeeld je dan dat het jouw geliefde grootvader is die inspirerende verhalen verteld terwijl je nog een klein kind was. Vind jezelf steeds belangrijk en stel jezelf steeds op de eerste plaats zonder een ander daarbij te benadelen, je gaat ontdekken dat er veranderingen komen die de omstandigheden gaan veranderen. Je mag meer zelfzuchtiger worden, en dat is niet hetzelfde als egoïstisch worden. Opkomen voor jezelf is de leuze zonder anderen te benadelen. Gebruik ook visualisaties, belachelijke beelden zoals je werkgever die jou niet goed verdraagt, innerlijk te zien als een donald duck met een bek die kwak kwak zegt. Een beetje humor in je innerlijke dialoog brengen doet wonderen. Jezelf te zien als een rijke persoon die niet meer hoeft te werken, maar ervoor kiest wel te werken om zichzelf nuttig te maken helpt ook veel omstandigheden veranderen.

2)-Je kunt jezelf veranderen door je aan te passen aan de omstandigheden zonder jezelf te verliezen

Je kunt cursussen volgen om je eigenwaarde te verhogen door je gevoel van schuld en onbekwaamheid op te lossen en bestaansrecht te geven zodat ze jou niet meer achtervolgen. Laat je helpen, je bent het waard. Jezelf op de eerste plaats zetten is steeds een belangrijke stap. Daarmee kun je veel innerlijke stress kwijt en wordt je rustiger. Impulsief reageren is in de meeste gevallen niet goed voor jezelf, maar als je rustiger bent wordt het gemakkelijker om niet impulsief te reageren. Stress van binnen verminderen doe je met je voorstellingsvermogen, daarbij verander je de omstandigheden om negatieve invloeden buiten jou af te wenden. Er bestaan veel neurolinguïstische technieken waar je zeker aan mee de slag kunt gaan. Op internet vindt je informatie waar je trainingen kunt volgen. Ook boeken audio’s en video’s  kunnen je helpen. Voel eerst naar je intuïtie en handel daarnaar. Je kunt energierovers, bedreigende personen verbeelden dat ze in een pamper zitten in plaats van hun dagelijkse kledij. In gedachten kun je hen een pinokkio neus geven, of oren zoals een olifant, zijn ogen vervormen tot lange spleten of juist wijder zoals apen en in jezelf zing je leuke kinderliedjes uit tekenfilms.

Het komt erop neer dat je een denkbeeldig scherm tussen jou en de energiezuigende persoon plaatst, handig als je een onaangename baas hebt.

Daarmee kun je hun rovende energie gewoon weerkaatsen en zelf in je eigen energie blijven staan. Er bestaan ook plaatjes die verborgen beelden bevatten zoals het bekende konijn die eigenlijk ook een eendenkop voorstelt. Deze plaatjes kunnen jou helpen om je focus te veranderen, want als je het konijn ziet en je jouw focus verlegt kun je plots de eendekop zien. Je ziet soms dingen zo anders, dat het onmogelijk wordt om het niet meer te zien. Op internet vindt je veel van deze optische illusies. Doe zelf eens de test.

Het helpt je de manier waarop je iets ziet te veranderen waarin nieuwe informatie komt. De manier waarop je lichaam steeds reageert kun je daarmee ook veranderen.

Herfocussen is een heilzame en effectieve manier om om te gaan met stressvolle effecten van onvermijdelijke en moeilijke perioden of situaties en ook mensen.

Het geeft je de sleutel om jezelf aan te passen om de omstandigheden te veranderen en te verbeteren. Het vraagt wel moeite en verbeeldingskracht, maar het helpt je echt om je bijnieren weer van energie te voorzien. Het is dikwijls van levensbelang. Door moeilijkheden juist als kansen te zien om jezelf te ontwikkelen krijg je een nieuwe kijk op het leven en dat zorgt ervoor dat je steeds iets beters ervaart.

Kies je te wachten tot het leven jou een serie geeft dat goed afloopt? Je zult waarschijnlijk lang kunnen wachten. Door uitputtende situaties mentaal te veranderen kunnen we onszelf sterk en gezond maken. Dan geven we onszelf een serie dat goed afloopt. Mentale veranderingen produceren fysiologische veranderingen die onze gezondheid direct positief beïnvloeden. De stress zal minderen in intensiteit, je weet hoe je ermee kunt omgaan en de schadelijke effecten ervan te verwijderen. Door jezelf van ‘slachtofferrol’ te veranderen in een persoon in ‘eigen kracht’ neem je spanning en stress weg. Elke dag de energie rover zien als bedreigend waar je bang van bent, die je soms begint te haten zorgt er alleen maar voor dat je voor jezelf meer van deze situaties zal aantrekken waarbij je jezelf in een slachtofferrol duwt. Dit heet self-fulfilling prophecy.

Veranderen van je focus op de omstandigheden helpt je weer controle te krijgen over jezelf om nieuwe keuzes te maken, desnoods een andere job doen als je baas jou haat. Bestudeer ondertussen deze mensen en jouw reacties daarop als je een ander werk zoekt. Zo kun je elke week een een reactie kiezen, die je wenst te veranderen of minder sterk te maken om je vermogen te versterken om geen slachtoffer meer te zijn. Gewoon jezelf stimuleren om in je eigen kracht te komen staan is heilzaam.

Negatieve reacties kun je gemakkelijker afwenden door een positieve nadruk te leggen op jouw eigen waarneming en te bereiken doel. Dus nooit jezelf de schuld geven of bekritiseren. Nooit oordelen of veroordelen, noch jezelf, noch de ander.

Positieve veranderingen die je daarmee creëert gaan je veel zelfvertrouwen geven. Dit zal je zal helpen om een nieuwe werksituatie te vinden die leuker is om te werken en om er te zijn. Je krijgt om meer zin in je leven om je ware existentie tot uitdrukking te brengen. Dit geldt ook tegen de energie rovers, zij zullen stap voor stap verdwijnen uit je leven.

Als je jouw overtuiging verandert, verandert de wereld buiten je heen. Als je gelooft dat je jezelf moet uitputten om je loon te verdienen, dan kom je echt vast te zitten.

De enige manier om hieruit te komen is deze overtuiging te verliezen. Bijvoorbeeld: Succes op het werk is gelijk aan uitputting, veranderen door de overtuiging succes op het werk is gelijk als focus en ontspanning. Dan gaan er veel dingen veranderen.

Het eerste geeft je een gevoel van machteloosheid en slachtofferschap, het tweede stelt je in staat controle te hebben over jezelf en de manier waarop je jouw job uitoefent. Wat je gelooft over hoe je jouw succes kunt verkrijgen, bepaalt de vrijheid die je hebt om werkomstandigheden en gedrag te kiezen die uiteindelijk leiden naar verzwakking of falen. Of juist gezondheid en werkelijk succes. Het belangrijkste voor je gezondheid is dat je jouw werk en dagelijkse dingen met minder stress moet doen. Op tijd rustig diep ademhalen helpt je om geconcentreerder en effectiever te werken waarbij je toch ontspannen kunt blijven. Stel zelf limieten wat je aankan en kunt bereiken. Leg de lat niet te hoog en neem tijd in je persoonlijke ontwikkeling.

3)-Je kunt de omstandigheden verlaten

Omstandigheden kunnen jouw stress bijeenvoegen en doen opstapelen in je lichaam. Als de twee voorgaande punten echt niet lukken of werken dan ben je met punt drie wel gebaat. Het is beter om de persoon of de omgeving waar je bent te verlaten. Het geeft je kracht om jezelf terug te vinden en dan opnieuw te handelen.

Het resulteert dat jouw bijnieren zich kunnen herstellen. Wees gewoon bewust dat je op dit moment niets kunt veranderen in het moment van het hier en nu. De emotie die je op dit moment creëert bepaald jouw toekomstige gezondheid. Als op dit moment mensen en omstandigheden zijn die jouw energie roven, komen er sowieso negatieve gedachten in je heen, eerst tegen de energierovers en dan op jezelf. Wordt hiervan bewust en verlaat de situatie. Je hebt steeds een vrije keus dat steeds naar een nieuwe tweesprong leidt. 

De keus die je kunt maken is om de omstandigheden te verlaten (ook al lijkt het moeilijk of niet gepast), want uiteindelijk is jouw gezondheid belangrijker. Je hoeft je niet te verantwoorden tegen energierovers, jouw gezondheid is belangrijker. Door de omstandigheden te verlaten zeg je tegen je lichaam; “ik hou van jou”. Blijf je jezelf ergeren of verdedigen tegen de energierovers dan zeg je tegen je lichaam; ”ik haat je”. Ongeacht welke keus je maakt, het staat altijd in interactie met hoe liefdevol je bent tegen jezelf. Elke lichaamscel luistert 24 uur per dag naar jouw innerlijke dialoog, en het lichaam kan niets anders dan de bevelen van de geest opvolgen.

Begrijp dat het lichaam een geest nodig heeft om zijn bevelen op te volgen, en dat de geest een lichaam nodig heeft om zichzelf te kunnen definiëren.

Het lichaam berekent elke minuut accuraat de stressbelasting die het ondergaat, en maakt onmiddellijk aanpassingen wanneer deze stress verandert. Het betekent dat elke vorm van stress, ongeacht of dat je ervan bewust bent of niet, het herkent als stress, de tijd dat de stress aanhoudt, de intensiteit van de stress en de veelvuldigheid waarmee deze stress optreedt, gaan de totale stressbelasting bepalen. Op het moment dat het lichaam niet meer in staat is om de juiste aanpassingen tegen de stressbelasting te maken begint de bijnieruitputting.

Hoe meer deze overbelasting is door deze stressbelasting, hoe erger de bijnieruitputting wordt. Het tast het vermogen van het lichaam aan om accuraat te reageren op stress. Ieder heeft zijn eigen specifieke vermogen om met stress om te gaan, in correlatie met zijn constitutie, en toch: iedereen heeft echt zijn grenzen om met stress om te gaan. Het vermogen om met stress om te gaan varieert in de tijd en de gebeurtenissen die plaatsvinden. Door jezelf goed te observeren kun  je bijnieruitputting voorkomen als je tenminste echt luistert en voelt naar je lichaam. Ga met je aandacht eens naar binnen.

Bijnieruitputting wordt bijna altijd voorafgegaan door aandoeningen van de luchtwegen, zoals terugkerende bronchitis, astma, longontsteking, sinusitis e.a.

Deze ziektes zijn op zich ook een bron van stress en lokken resistente bijnieruitputting uit. Hoe langer deze infecties duren en zich herhalen, hoe meer dat de bijnieren erbij betrokken zijn. Of het nu een gemene ziekte is, of een periode van zich herhalende ziekten, de bijnieren raken oververmoeid en putten uit, en als er andere concurrerende factoren in het spel zijn zoals conflicten, slechte eetgewoonten, roken, verlies van je werk e.a. gaat de toestand van de bijnieren nog sneller achteruit.

Het omgekeerde is absoluut ook waar, mensen waarvan hun bijnieren minder goed functioneren hebben sowieso aanleg voor luchtwegaandoeningen. Als je bewust wordt van deze factoren, wordt het iets gemakkelijker om voor jezelf op te komen en te kiezen om de omstandigheden te verlaten. Dan kunnen jouw bijnieren niet verder verzwakken. Wees blij als je je verkoudheid herkent vanwaar het komt, verzorg in eerste instantie je bijnieren en verlaat de omstandigheden die oorzaak ervan zijn. Je lichaam zal blij zijn. Uiterst belangrijk is dat je de ziekte uitziekt zodat het lichaam zijn toxines en afvalstoffen kwijt kan. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Cultiveer je eigenwaarde, eigenliefde en eigen respect, en verlaat de omstandigheden die jouw energie roven, je bent gewoon meer waard en je hoeft je energie niet meer te laten roven. Zoek rustige plaatsen op, bijvoorbeeld in de natuur in de zon.

Disclaimer:

Dit naslagwerk heeft als doel u betrouwbare informatie te verstrekken over het onderwerp dat behandeld wordt. Er is alles in het werk gesteld om dit naslagwerk zo compleet en nauwkeurig mogelijk te maken. De aangeboden informatie kan, ondanks alle zorgvuldigheid, onjuistheden bevatten. Het doel van dit naslagwerk is om te onderwijzen. Zowel de schrijver als de uitgever zullen door geen persoon of instantie aansprakelijk gesteld noch verantwoordelijk geacht kunnen worden voor welk verlies, schade of letsel dan ook dat veroorzaakt is of waarvan aangenomen wordt dat het direct of indirect veroorzaakt is door de informatie die dit naslagwerk bevat. Het gebruik van de informatie die in dit naslagwerk aan bod komt, is geheel voor rekening van de lezer. De lezer moet zijn eigen oordeel vellen of een holistisch medisch expert of zijn persoonlijke arts raadplegen voor specifieke toepassingen bij zijn individuele problemen. De informatie die hierin gepresenteerd wordt, is op geen enkele manier bedoeld als vervanging van medische diagnostiek en/of behandeling. Indien u vragen heeft over uw gezondheid, raadpleeg dan een medisch bekwaam persoon.

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *