Bijnieruitputting Deel 2

Je kunt jezelf alleen maar integraal ontwikkelen als je zorg draagt voor jouw lichaam
Als we op overleving bedreigd worden van buitenaf of verwaarlozing van je eigen lichaam, neemt de programmering van het eerste chakra de touwtjes in eigen handen en worden we in beslag genomen door de behoeften van het lichaam. Een burn-out is niets anders dan dat het lichaam rust wil om zich te kunnen herstellen.
De bijnieren worden meegestuurd door het eerste chakra. Is er geen bedreiging, dan gaan de bijnieren optimaal functioneren. Stoornissen van het eerste chakra dat invloed heeft op de werking van de bijnieren.
- Trauma’s en mishandelingen, verlating, fysieke verwaarlozing, overgeërfde trauma’s en overlevingsangsten overgenomen van de ouders, armoede, lichamelijk geweld, ondervoeding, ernstige ziekte of operatie, slechte band met de ouders.
- Lichamelijke gebreken zoals eetstoornissen, aandoeningen van het spijsverteringskanaal, aandoeningen van vastere weefsels en botten van het lichaam, problemen met de alignering van het lichaam zoals de onderrug, knie, voeten, de nek e.a.
- Gevolgen van deficiënt eerste chakra: zwakke grenzen, weinig focus en discipline, ondervoed lichaam dat te licht is, onrustig, niet kunnen stilzitten en vooral zeer angstig en zorgen maken, financiële problemen en chronische wanorde.
- Gevolgen excessief eerste chakra: traag, lui en moe, verslavingen, hebzucht, teveel eten en zwaarlijvigheid, hamsteren, op het materiële gericht en rigide grenzen.
Er zijn dus zeer veel zaken die aan de basis kunnen liggen van je bijnieruitputting, waar herken je jezelf in? Dit herkende punt veranderen is de eerste stap naar herstel van de bijnieren.
Wat kun je doen?
- Het recht om er te zijn weer opeisen.
- Yogahoudingen zoals: hoofd op de kniepositie, de halve en hele sprinkhaan, voorwaartse buiging, brughouding, knie tegen de borst, apanasana e.a.
- Lichamelijke aanrakingen, massage en affectie.
- Opnieuw verbinding maken met het fysieke lichaam.
- Lichamelijke en lichaamsvriendelijke activiteiten zoals yoga, zwemmen, wandelen, dansen.
- Bio-energetisch aarden.
- Kijken naar je vroegste relatie tot je moeder en vader
Hoe kan je de stress van binnenuit veranderen en elimineren?

Voor het genezen van je bijnieren is het belangrijk eens goed te kijken naar je leven.
Wat is je doel? Hoe identificeer je met je doel?
Welke zijn de factoren die je leegzuigen in verband met je doel dat je nastreeft?
Welke zaken zijn het die de problemen verergeren?
Welke zaken zijn het die de problemen verlichten?
Maak een mooie analyse, het is de bedoeling dat je objectief zonder oordeel deze vragen voor jezelf beantwoordt. De verkregen informatie kun je gebruiken om kracht te vinden en te besluiten nieuwe keuzes te maken.
Het is belangrijk dat je met de nieuwe keuze deze negatieve omstandigheden op een actieve wijze in een positieve of neutrale houding gaat veranderen. Dus geen verzet, weerstand of oordeel, dat belemmert alleen maar jezelf om iets te verwerken.
Waartegen je verzet houd je in stand en belemmert het maken van een nieuwe keus. Dat is geen creatie, het bestaande blijft bestaan. Een nieuwe keus maken is verandering en wel creatie. Ongeacht wat je moet doen, is de nieuwe keuze aanpassen om dingen uit je leven te verwijderen die je energie roven, zodat je verder kunt gaan met het terugwinnen van je gezondheid.
Vraag hierbij hulp aan familie en vrienden. Elke bron van energieverlies dat je maar kunt bedenken, dat stress laat opstapelen in je lichaam verwijderen. Het zal een aanzienlijk verschil betekenen om je bijnieren weer op kracht te laten komen. Het lichaam is bestand tegen een beetje stress, het is soms zelfs nodig om jouw doel te bereiken. Maar het natuurlijk vermogen van je lichaam om met stress om te gaan kan worden aangetast als de stress proporties in grote hoeveelheden jou beginnen te overvallen. Ze blijven soms aanhouden en gaan in intensiteit toenemen. Dit gebeurt door onze levensstijl zeer snel, zeker als er nog conflictsituaties en financiële problemen komen. Burn-out staat te wachten aan de voordeur. Het belangrijkste is om mentaal tot rust te komen. Of dit nu gaat om stress op het werk, een relatie, oud zeer, het maakt niet uit. Het is belangrijk om van binnen tot rust te komen want anders zal er uiteindelijk niets gaan veranderen. Luister naar je lichaam en rust wanneer jij je moe voelt. Overdenk de situatie, adem rustig en bedenk wat je kunt doen om de energievreters te elimineren. Doe het ook, want jouw gezondheid is jouw verantwoordelijkheid.
1)-Je kunt de omstandigheden veranderen
Door jezelf weer het gevoel van eigen macht en kracht te geven, kun je de omstandigheden veranderen door effectief te handelen. Het is belangrijk om wel eerst jezelf kracht te geven om je macht weer te herwinnen. Je eigen kracht terugwinnen doe je door bewust op te letten op dingen die je tegen jezelf zegt en niet uitspreekt. Let daarbij in het bijzonder op de negatieve boodschappen die je aan jezelf vertelt. Elke lichaamscel en de bijnieren luisteren constant mee naar je innerlijke dialoog. Als je in stress bent, of gewoon van streek, geef je jezelf dikwijls onbewust negatieve boodschappen. Wordt bewust van wat je precies zegt tegenover jezelf, neem desnoods een schrift en schrijf alles op. Elke keer dat je jezelf negatief beoordeeld, zal je innerlijke kracht afzwakken.
Bijvoorbeeld, je voelt je dom als iemand al de aandacht naar zich toetrekt, of je gaat naar de bakker en eet een stuk taart en je vindt jezelf dik. Of ik ben het niet waard om iets moois voor mezelf te kopen. Je kijkt in de spiegel en je vindt jezelf lelijk, je hebt bijnieruitputting en je vindt dat je geen wilskracht hebt, je bent ziek en vindt het belangrijk om met je ziekte aandacht te krijgen. Dit laatste is misbruik van je situatie dat je bijnieren verder doet uitputten. Schrijf al deze innerlijke boodschappen op en tel hoeveel negatieve boodschappen je aan jezelf hebt gegeven. Niet om te oordelen over jezelf, maar te ontdekken hoeveel energie dat dit jou heeft gekost om jezelf een slecht gevoel te geven. Wordt bewust dat deze negatieve innerlijke boodschappen heel veel biochemische reacties veroorzaakt in je lichaam die je doen verzwakken.
Tel het aantal keer dat je dezelfde negatieve boodschap hebt gegeven. Hetgeen dat de meeste punten heeft veroorzaakt, geeft ook de meeste innerlijke stress. Bijvoorbeeld, je offert jezelf steeds op om de ander te helpen en krijgt stank voor dank terug. Dat zegt zeer veel over hoe je over jezelf denkt, je eigenwaarde staat laag en je voelt je minderwaardig. Bijnieren zijn niet blij. Nu je bewuster bent geworden van energiezuigende zelfveroordelingen kun je naast elke negatieve een positieve boodschap schrijven dat je de les hebt geleerd. Bekijk jezelf met mededogen, zachtheid, onvoorwaardelijke liefde en onschuld. Per slot van rekening, je deed toch je best? Je intentie is zuiver, je begreep alleen niet dat je jouw energie gebruikte om een andere te behagen. Je kijkt in de spiegel en zegt: ik doe altijd mijn best, ik doe het gewoonweg fantastisch. Ik ben het waard om loyaal te zijn aan mezelf en mijn waarheid uit te spreken, ik ben slank in plaats van dik, ik ben sterk in plaats van ik heb geen wilskracht, en ik ben gezond met veel levensenergie, hetgeen gewoon de waarheid is. Als je bij elke negatieve boodschap er een positieve ernaast hebt opgeschreven, wordt het je duidelijker wat je echt wilt in je leven, dit geeft direct je bijnieren nieuwe energie en je eigenwaarde en zelfrespect gaat stijgen. Je kunt gaan realiseren dat je meer macht – onvoorwaardelijke zelfliefde – of controle krijgt over je eigen leven en dat het normaal is dat je door de mensen wordt geliefd en gerespecteerd.
Wat je echt wilt is gelukkig zijn dat feitelijk synoniem is van gezondheid. Maar door je te concentreren op je eetgewoontes en jezelf te dik vinden, en innerlijke problemen maken over je verschijning, dan kun je dit onmogelijk bereiken. Ontdek wat je echt wilt en focus niet op het tegenovergestelde ervan. Aan de hand van je negatieve innerlijke dialoog op te schrijven kun je ontdekken wat je echt wilt in je leven en wat je nu nog niet hebt.
De volgende stap is hoe je jouw leven in een nieuw perspectief kunt plaatsen. Dat zorgt ervoor dat je aandachtsenergie zich gaat richten op wat je werkelijk wilt. Je bent bewust van het tegenovergestelde wat je werkelijk bent. Je hebt begrepen dat het tegenovergestelde jou niet dienstbaar is. Je kunt bijvoorbeeld gaan inzien dat je eetgewoonten afhankelijk zijn van je zorg tot eigen lichaam, in plaats van afhankelijk van een onbeheersbare tiran. Je vindt een nieuwe manier uit om respect en liefde via je relatie met je voeding te cultiveren in het teken dat voedsel jouw lichaam onderhoudt en voedt. Eigenwaarde, eigenliefde en zelfrespect zijn de drie sleutelwoorden om met een nieuw perspectief omstandigheden te veranderen. Luister naar je innerlijk kind. Je waarneming verandert op een positieve wijze en de omgeving verandert mee. Je kijkt dan weer in de spiegel en je vindt plotseling dat je wel gezien mag worden.
Het komt erop neer dat je een moeilijke situatie in je waarneming verandert. Deze veranderde waarneming helpt je met een positieve omlijsting ernaar te handelen.
Het komt erop neer dat je moeilijkheden ombuigt naar kansen om jezelf verder te helpen in je persoonlijke ontwikkeling en te ontdekken wat je werkelijke behoeften zijn. Een drang naar zoetigheid kan een aanleiding zijn te ontdekken wat je lichaam echt nodig heeft, je lichaam is geen tiran, maar een afhankelijk kind dat door jou verzorgd wil worden. Ziekte kan je helpen om weer meer zorg te dragen voor je lichaam, waarbij je liefde en respect groeit en je eigenwaarde vergroot. Zodat je het normaal vindt dat je lichaam is gemaakt om gezond en gelukkig te zijn en je daarnaar gaat handelen. Alles in ons leven bestaat uit tegenstellingen. Oefen de kunst om de obstakels die je energie roven te zien als een les om je aandacht en waarneming te veranderen. Dat zal je geluk en gezondheid snel teruggeven. En vooral veel kracht om verandering te brengen in je leven. Doe alsof, dit verandert je innerlijk energetisch profiel.
Maak daar een spel van, het helpt je om het leven wat lichter in te zien. Zie jezelf in de spiegel als een schoonheid die mag gezien worden, kerngezond natuurlijk. Als er iemand voor jou in de wachtrij te lang bezig blijft terwijl jij geen tijd hebt, verbeeld je dan dat het jouw geliefde grootvader is die inspirerende verhalen verteld terwijl je nog een klein kind was. Vind jezelf steeds belangrijk en stel jezelf steeds op de eerste plaats zonder een ander daarbij te benadelen, je gaat ontdekken dat er veranderingen komen die de omstandigheden gaan veranderen. Je mag meer zelfzuchtiger worden, en dat is niet hetzelfde als egoïstisch worden. Opkomen voor jezelf is de leuze zonder anderen te benadelen. Gebruik ook visualisaties, belachelijke beelden zoals je werkgever die jou niet goed verdraagt, innerlijk te zien als een donald duck met een bek die kwak, kwak zegt. Een beetje humor in je innerlijke dialoog brengen doet wonderen. Jezelf zien als een rijke persoon die niet meer hoeft te werken, maar ervoor kiest wel te werken om zichzelf nuttig te maken helpt ook veel omstandigheden veranderen.
2)-Je kunt jezelf veranderen door je aan te passen aan de omstandigheden zonder jezelf te verliezen
Je kunt cursussen volgen om je eigenwaarde te verhogen door je gevoel van schuld en onbekwaamheid op te lossen en bestaansrecht te geven zodat ze jou niet meer achtervolgen. Laat je helpen, je bent het waard. Jezelf op de eerste plaats zetten is steeds een belangrijke stap. Daarmee kun je veel innerlijke stress kwijt en wordt je rustiger. Impulsief reageren is in de meeste gevallen niet goed voor jezelf, maar als je rustiger bent wordt het gemakkelijker om niet impulsief te reageren. Stress van binnen verminderen doe je met je voorstellingsvermogen, daarbij verander je de omstandigheden om negatieve invloeden buiten jou af te wenden. Er bestaan veel neurolinguïstische technieken waar je zeker mee aan de slag kunt gaan. Op internet vind je informatie waar je trainingen kunt volgen. Ook boeken, audio’s en video’s kunnen je helpen. Voel eerst je intuïtie en handel daarnaar. Je kunt energievreters, bedreigende personen verbeelden dat ze in een pamper zitten in plaats van hun dagelijkse kledij. In gedachten kun je hen een pinokkio neus geven, of oren zoals een olifant, zijn ogen vervormen tot lange spleten of juist wijder zoals apen en in jezelf zing je leuke kinderliedjes uit tekenfilms.
Het komt erop neer dat je een denkbeeldig scherm tussen jou en de energiezuigende persoon plaatst, handig als je een onaangename baas hebt.
Daarmee kun je hun rovende energie gewoon weerkaatsen en zelf in je eigen energie blijven staan. Er bestaan ook plaatjes die verborgen beelden bevatten zoals het bekende konijn die eigenlijk ook een eendenkop voorstelt. Deze plaatjes kunnen jou helpen om je focus te veranderen, want als je het konijn ziet en je jouw focus verlegt kun je plots de eendekop zien. Je ziet soms dingen zo anders, dat het onmogelijk wordt om het niet meer te zien. Op internet vind je veel van deze optische illusies. Doe zelf eens de test.
Het helpt je de manier waarop je iets ziet te veranderen waarin nieuwe informatie komt. De manier waarop je lichaam steeds reageert kun je daarmee ook veranderen.
Herfocussen is een heilzame en effectieve manier om om te gaan met stressvolle effecten van onvermijdelijke en moeilijke perioden of situaties en ook mensen.
Het geeft je de sleutel om jezelf aan te passen om de omstandigheden te veranderen en te verbeteren. Het vraagt wel moeite en verbeeldingskracht, maar het helpt je echt om je bijnieren weer van energie te voorzien. Het is dikwijls van levensbelang. Door moeilijkheden juist als kansen te zien om jezelf te ontwikkelen krijg je een nieuwe kijk op het leven en dat zorgt ervoor dat je steeds iets beter ervaart.
Kies je te wachten tot het leven jou een serie geeft dat goed afloopt? Je zult waarschijnlijk lang kunnen wachten. Door uitputtende situaties mentaal te veranderen kunnen we onszelf sterk en gezond maken. Dan geven we onszelf een serie dat goed afloopt. Mentale veranderingen produceren fysiologische veranderingen die onze gezondheid direct positief beïnvloeden. De stress zal minderen in intensiteit, je weet hoe je ermee kunt omgaan en de schadelijke effecten ervan te verwijderen. Door jezelf van ‘slachtofferrol’ te veranderen in een persoon in ‘eigen kracht’ neem je spanning en stress weg.
Veranderen van je focus op de omstandigheden helpt je weer controle te krijgen over jezelf om nieuwe keuzes te maken, desnoods een andere job doen als je baas jou haat. Bestudeer ondertussen deze mensen en jouw reacties daarop als je een ander werk zoekt. Zo kun je elke week een reactie kiezen, die je wenst te veranderen of minder sterk te maken om je vermogen te versterken om geen slachtoffer meer te zijn. Gewoon jezelf stimuleren om in je eigen kracht te komen staan is heilzaam.
Negatieve reacties kun je gemakkelijker afwenden door een positieve nadruk te leggen op jouw eigen waarneming en te bereiken doel. Dus nooit jezelf de schuld geven of bekritiseren. Nooit oordelen of veroordelen, noch jezelf, noch de ander.
Positieve veranderingen die je daarmee creëert gaan je veel zelfvertrouwen geven. Dit zal je helpen om een nieuwe werksituatie te vinden die leuker is om te werken en om er te zijn. Je krijgt meer zin in je leven om je ware bestaan tot uitdrukking te brengen. Dit geldt ook tegen de energievreters, zij zullen stap voor stap verdwijnen uit je leven of je vrienden worden.
Als je jouw overtuiging verandert, verandert de wereld buiten je heen. Als je gelooft dat je jezelf moet uitputten om je loon te verdienen, dan kom je echt vast te zitten.
De enige manier om hieruit te komen is deze overtuiging te verliezen. Bijvoorbeeld: Succes op het werk is gelijk aan uitputting, veranderen door de overtuiging, succes op het werk is gelijk aan focus en ontspanning. Dan gaan er veel dingen veranderen.
Het eerste geeft je een gevoel van machteloosheid en slachtofferschap, het tweede stelt je in staat controle te hebben over jezelf en de manier waarop je jouw job uitoefent. Wat je gelooft over hoe je jouw succes kunt verkrijgen, bepaalt de vrijheid die je hebt om werkomstandigheden en gedrag te kiezen die uiteindelijk leiden naar verzwakking of falen. Of juist gezondheid en werkelijk succes. Het belangrijkste voor je gezondheid is dat je jouw werk en dagelijkse dingen met minder stress moet doen. Op tijd rustig diep ademhalen helpt je om geconcentreerder en effectiever te werken waarbij je toch ontspannen kunt blijven. Stel zelf limieten wat je aankan en kunt bereiken. Leg de lat niet te hoog en neem tijd in je persoonlijke ontwikkeling.
3)-Je kunt de omstandigheden verlaten
Omstandigheden kunnen jouw stress bijeenvoegen en doen opstapelen in je lichaam. Als de twee voorgaande punten echt niet lukken of werken dan ben je met punt drie wel gebaat. Het is beter om de persoon of de omgeving waar je bent te verlaten. Het geeft je kracht om jezelf terug te vinden en dan opnieuw te handelen.
Wees gewoon bewust dat je op dit moment niets kunt veranderen in het moment van het hier en nu. De emotie die je op dit moment creëert bepaald jouw toekomstige gezondheid. Als op dit moment mensen en omstandigheden zijn die jouw energie roven, komen er sowieso negatieve gedachten in je heen, eerst tegen de energierovers en dan op jezelf. Wordt hiervan bewust en verlaat de situatie. Je hebt steeds een vrije keus dat steeds naar een nieuwe tweesprong leidt.
De keus die je kunt maken is om de omstandigheden te verlaten – ook al lijkt het moeilijk of niet gepast-, want uiteindelijk is jouw gezondheid belangrijker. Je hoeft je niet te verantwoorden tegen energievreters, jouw gezondheid is belangrijker. Door de omstandigheden te verlaten zeg je tegen je lichaam; “ik hou van jou”. Blijf je jezelf ergeren of verdedigen tegen de energierovers dan zeg je tegen je lichaam; ”ik haat je”. Ongeacht welke keus je maakt, het staat altijd in interactie met hoe liefdevol je bent tegen jezelf. Het lichaams luistert 24 uur per dag naar jouw innerlijke dialoog, en het lichaam kan niets anders dan de bevelen van de geest opvolgen.
Begrijp dat het lichaam een geest nodig heeft om zijn bevelen op te volgen, en dat de geest een lichaam nodig heeft om zichzelf te kunnen definiëren.
Het lichaam berekent elke minuut accuraat de stressbelasting die het ondergaat, en maakt onmiddellijk aanpassingen wanneer deze stress verandert. Het betekent dat elke vorm van stress, ongeacht of dat je ervan bewust bent of niet, het herkent als stress, de tijd dat de stress aanhoudt, de intensiteit van de stress en de veelvuldigheid waarmee deze stress optreedt, gaan de totale stressbelasting bepalen. Op het moment dat het lichaam niet meer in staat is om de juiste aanpassingen tegen de stressbelasting te maken begint de bijnieruitputting.
Hoe meer deze overbelasting is door deze stressbelasting, hoe erger de bijnieruitputting wordt. Het tast het vermogen van het lichaam aan om accuraat te reageren op stress. Ieder heeft zijn eigen specifieke vermogen om met stress om te gaan, in correlatie met zijn constitutie, en toch: iedereen heeft echt zijn grenzen om met stress om te gaan. Het vermogen om met stress om te gaan varieert in de tijd en de gebeurtenissen die plaatsvinden. Door jezelf goed te observeren kun je bijnieruitputting voorkomen als je tenminste echt luistert en voelt naar je lichaam. Ga met je aandacht eens naar binnen.
Mensen waarvan hun bijnieren minder goed functioneren hebben sowieso aanleg voor luchtwegaandoeningen omdat zij gevoeliger zijn voor angst. Als je je bewust wordt van deze factoren, wordt het iets gemakkelijker om voor jezelf op te komen en te kiezen om de omstandigheden te verlaten. Dan kunnen jouw bijnieren niet verder verzwakken. Wees blij als je je verkoudheid herkent vanwaar het komt, verzorg in eerste instantie je bijnieren en verlaat de omstandigheden die de oorzaak ervan zijn. Je lichaam zal blij zijn. Uiterst belangrijk is dat je ziekte uitziekt zodat het lichaam zijn toxines en afvalstoffen kwijt kan. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Cultiveer je eigenwaarde, eigenliefde en eigen respect, verlaat de omstandigheden die jouw energie roven, je bent gewoon meer waard en je hoeft je energie niet meer te laten roven. Zoek rustige plaatsen op, bijvoorbeeld in de natuur in de zon.
Hoe slaapproblemen aanpakken?
Slecht slapen is het grote probleem dat mensen met bijnieruitputting hebben. Terwijl een goede nachtrust zo belangrijk is om te herstellen van bijnieruitputting. Zie het belang van een goede slaap en doe alles wat je kan om de slaapkwaliteit te verbeteren. Voor mensen met bijnieruitputting is het belangrijk om op tijd te gaan slapen, om 22.00 uur inslapen is aanbevolen. Het voorkomt dat je wakker bent tijdens een energiegolf die opkomt rond 23.00 uur. Deze energie wordt gebruikt voor het herstel van het lichaam, daarom is het belangrijk dat men rond 22.00 uur gaat slapen. Cortisol werkt samen met melatonine en de groeihormonen, en gaan de lever stimuleren om het bloed uit de hersenen te zuiveren. Het weefselherstel in het lichaam kan door dezelfde mix van hormonen beter verlopen en de energievoorraden voor overdag worden aangevuld. Blijf je tijdens deze energiegolf op, ga je na 24.00 of 1.00 uur pas in bed, dan putten de bijnieren nog verder uit. Ondanks dat je je tijdens deze uren juist energieker voelt, is het een valkuil die je verder uitput. Op tijd gaan slapen helpt je bijnieren te herstellen.
Een uitzondering is dat mensen met bijnieruitputting weleens mogen uitslapen tot 8.30 uur, maximaal 9.00 uur, dan mag je opstaan. Het helpt dan om de cortisolwaarden weer wat naar omhoog te brengen, hetgeen moeilijker verloopt bij mensen met bijnieruitputting. Het is door de lage cortisolwaarden dat je moeite hebt om echt wakker te worden. Iets langer in bed zal je dan helpen om je beter te voelen als je wakker wordt en gedurende de rest van de dag. Enkel uitslapen voor mensen met bijnieruitputting. Je hoeft ook niet elke dag uit te slapen, het is essentieel te leren luisteren naar je lichaam en het aan te voelen wanneer je moet slapen. Op tijd gaan slapen helpt je ook om de impressies van de dag te verwerken, een belangrijk gegeven om emoties leren los te laten die je niet dienstbaar zijn en leiden tot bijnieruitputting. Dit lost ook veel stress op.
Gouden tips om goed te slapen bij bijnieruitputting.
Bij mensen met bijnieruitputting zijn volgende zaken heilzaam om de nachtrust te verbeteren.
Maak een gewoonte om bij het eten goed te kauwen! Goed kauwen stimuleert het geheugen en de cognitie. Daardoor worden minder stresshormonen afgescheiden. De hippocampus in de hersenen wordt gestimuleerd door de kauwbewegingen. De hippocampus controleert het niveau van de stresshormonen in het bloed, door te kauwen verlaagd tevens ook het angstgevoel die dikwijls aan de basis ligt van stress. Goed kauwen kan de speekselproductie stimuleren zodat de complexe gekookte koolhydraten kunnen beginnen verteren. Deze voorvertering van onze voeding is uiterst belangrijk voor de hele spijsvertering. Mensen met bijnieruitputting hebben er alle baat bij om hun voedsel goed te kauwen. Een verlaagd niveau van de stresshormonen door goed te kauwen zal de slaap gunstig beïnvloeden. Veel kauwen stimuleert de pancreas met de secretie van spijsverteringsenzymen.
Ga overdag een paar keer rustig liggen om uit te rusten zonder in slaap te vallen. Liggen heeft een meer herstellend effect op de bijnieren. Doe dit vooral als je slaperig, vermoeid of minder scherp in je hoofd bent. Op tijd eventjes ontspannen is noodzakelijk voor de bijnieren.
Het is normaal dat de bloedsuikerwaarden laag zijn ‘s morgens vroeg als je opstaat. Mensen met bijnieruitputting hebben tijdens de nacht veel te lage bloedsuikerwaarden, hetgeen je wakker maakt. Dit gaat soms gepaard met angstaanvallen. Er ontstaat grote onrust die je nachtrust volledig verstoort. Nachtmerries kunnen ook het gevolg zijn van te lage bloedsuiker. Om dit te helpen voorkomen, is het aan te bevelen om één of twee happen te eten van een volwaardige gezonde snack rijk aan eiwit, ongeraffineerde koolhydraten en gezonde vetten. Net voor het slapengaan als je nog honger hebt. Niet meer dan twee happen.
Te lage cortisolwaarden zullen ook je nachtrust verstoren – je hebt totaal geen energie en je bent zo moe dat je niet kunt slapen. In dit geval is het aan te raden om voor het slapengaan oefeningen te doen, een stevige wandeling. Zijn je cortisolwaarden te hoog – ondanks dat je bijnieruitputting hebt – kan het zijn dat je voor het slapengaan plots een energieverhoging hebt. Ontspannende meditatie, tai-chi, qi gong en yogahoudingen zijn heilzaam om tot rust te komen en beter te ontspannen.
Zorg ervoor dat je overdag voldoende lichamelijke oefeningen doet, variatie in oefeningen, verschillende tijdstippen oefenen en ook de intensiteit opbouwen heeft een gunstig effect op de nachtrust. Let erop dat je jezelf in de oefeningen niet verder uitput, nooit oefenen tot je in het zweet staat en moet hijgen naar adem, dat put de bijnieren weer uit. Het is belangrijk dat alle lichaamsbeweging lichaamsvriendelijk blijft waarbij je zeer lichtjes mag hijgen naar zuurstof, maar echt niet meer.
Lichaamsbeweging zal je cortisolniveaus verhogen, dus lichtere activiteiten zijn ideaal om de functie van je bijnieren te ondersteunen. Om de cortisolniveaus zo goed mogelijk in balans te houden, worden de meest inspannende oefeningen aanbevolen in de ochtend of vroege middag wanneer de cortisolproductie hoger is, en lichtere lichaamsbeweging, zoals wandelen of yoga, kan beter gedaan worden in de avond, tenzij je echt te lage cortisolwaarden hebt in de avond.
Vermijd het blauw licht van computers, televisie en gsm’s. De productie van melatonine en de hormoonhuishouding wordt ernstig verstoord door blauw licht.
Vermijd tijdens de hele dag het gebruik van stimulerende zaken zoals cafeïne, alcohol, geraffineerde suikers en vetten. Deze zorgen ervoor dat je in de ochtend nog meer problemen krijgt met wakker worden om je dag goed door te komen.
Zoek desnoods hulp bij een dichtstbijzijnde slaapcentrum.
Ga nooit slapen met een volle maag, dit blokkeert de spijsvertering en de algemene gezondheid. Er gaat veel energie verloren aan de vertering die niet optimaal kan functioneren wegens minder spijsverteringsenzymen, omdat de melatonine de spijsvertering in rust brengt. Voeding verteert niet goed en wordt een nieuwe bron van toxines.
3-Andere eenvoudige stappen om te herstellen van bijnieruitputting
Lachen

Door te lachen wordt onze algemene gezondheid versterkt en verbranden we nog eens extra calorieën. Lachen versterkt de buikspieren en heeft een positief effect op het hart, de bloeddruk en elke cel van het lichaam. Je hebt al vast horen zeggen dat lachen het beste medicijn is dat er bestaat. En dat is waar, zeker voor de bijnieren heeft het een herstellend effect. Het vermindert de stress en alle lichaamsprocessen kunnen daardoor even ontspannen. Ook al is het lichaam even vrij van stress, als je jezelf iets lichtzinniger voelt heeft dit direct een positieve invloed op de bijnieren die meer energie krijgen en herstellen.
Lachen relativeert en doet ons denkproces stoppen, daardoor hebben we even afstand gecreëerd van onze dagelijkse beslommeringen. Hoe vaker we lachen, hoe meer we vanuit een ander perspectief kunnen kijken. Het verandert onze kijk op de omgeving en worden zachter voor onszelf en anderen. Lachen verbindt, in de lach herkennen en erkennen we de ander, op een wezenlijk niveau, dit gaat voorbij woorden. In de lach en traan zijn we hetzelfde. Lachen brengt je in contact met het dieper wezen in jezelf, wie je werkelijk bent, puur en vrij van sociale druk. Door te lachen laten we het kind vrij in onszelf. Het bevrijdt omdat je spanningen worden losgemaakt, je spieren in je hele lichaam komen na het lachen tot een voelbare rust. Je ademhaling gaat dieper, de adem stroomt vrijer waardoor je nieuwe energie en vitaliteit ervaart en dat heeft een positieve invloed op de bijnieren. Je creativiteit krijgt meer ruimte tot expressie.
Lachen heelt. los van je huidige emotionele gemoedstoestand op het moment, kan de lach echt goed dienen als een natuurlijk herstelmechanisme van het lichaam en de bijnieren. Door te lachen komen er ook gelukshormonen vrij die een genezend effect hebben op het hele lichaam – synergetische werking van verschillende hormonen en neurotransmitters – en wordt het stress response hormoon cortisol teruggedrongen.
Yoga, tai-chi en qi gong doet dit ook. Hierdoor voelen we ons een stuk beter in ons vel. Het maakt ons blijer en vrijer. Kortom ideaal voor piekeraars, perfectionisten en fanatieke denkers die dikwijls last krijgen van bijnieruitputting. Doe alles wat mogelijk is om jezelf aan het lachen te krijgen. Bekijk grappige films, lees humoristische boeken, komische strips, spotprenten, grappen enzovoort. Bijvoorbeeld op you tube kanaal kun je veel grappige dingen vinden. Onderschat de kracht en enorme waarde van het lachen niet als hulpmiddel om je bijnieren te herstellen. Schrijf jezelf lachtherapie voor, neem jezelf en anderen niet al te serieus en kijk iets lichter naar het leven toe. Maak echt een gewoonte om elke dag echt te lachen, ook al voel je jezelf niet echt goed. Lachen maakt je echt beter. Ook al voel je jezelf niet goed, je gezicht in een glimlach plooien heeft altijd een positieve invloed om je van binnen vrediger en minder gestrest te voelen. Ook als je alleen bent is dit een goede oefening.
Juiste lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging is juist iets waar je niet veel zin in hebt als je lijdt aan bijnieruitputting. Maar lees zeker dit hoofdstuk door en ontdek welke voordelen beweging heeft op je bijnieruitputting. Vergeet natuurlijk ook niet dat dansen en liefde bedrijven ook goede oefeningen zijn voor je bijnieren. De juiste lichaamsvriendelijke beweging houdt in dat je nog gezellig kunt babbelen en geen zuurstoftekort hebt. Vooral vanuit het oogpunt van de ayurveda is het van vitaal belang dat de lichaamsbeweging meer energie oplevert dan dat het kost, iets dat in het Westerse denken vaak over het hoofd wordt gezien. De belangrijkste vereiste is dat bewegen plezierig is voor jezelf. Het licht versneld ademen drijft de stofwisseling gassen het lichaam uit, als ze zich opstapelen in het lichaam kunnen deze gassen schadelijk worden en het lichaam verzuren.
Door lichaamsvriendelijke beweging verkrijgt men lichtheid, veerkracht en stevigheid. De lever wordt gestimuleerd om al zijn functies goed uit te oefenen. De spijsvertering wordt gestimuleerd, de reststoffen beter uitgescheiden en het vermogen wordt ontwikkeld om moeilijkheden het hoofd te bieden. Lichaamsfuncties verbeteren door de versnelde koolstofdioxide-, zuurstof- en voedingsnutriëntenuitwisseling. Beweging normaliseert ook de cortisolwaarden, insulinewaarden en stimuleert de productie van de gelukshormonen. Het stimuleert tevens de productie van de schildklierhormonen en groeihormonen. De beweging zorgt er tevens voor dat de hersenen beter worden voorzien van zuurstof. Beweging zorgt ook voor sterkere botten. Bedenk dat de lymfe extra wordt gestimuleerd door lichaamsvriendelijke beweging, net als de buikademhaling de lymfe stimuleert.
Een heel eenvoudige vorm van lichaamsbeweging is wandelen. Je komt tot rust bij een lange wandeling, het is prettig om terug te schakelen van het gedreven tempo op de werkvloer dat zo vaak de overhand krijgt in je leven en leidt naar bijnieruitputting. Eén van de grootste voordelen van lichaamsbeweging is hoeveel beter het je op iedere denkbare manier laat voelen. Met lichaamsbeweging wordt niet bedoeld om met inspanning, zweten of zwoegen het lichaam te dwingen in vorm te brengen, wel als een krachtig instrument om evenwicht te bereiken tussen het fysieke lichaam en de geest, een nauwe diepere band te smeden met jezelf.
Dit alles bedoeld om zo de lichaam- en geest coördinatie op een hoger plan te tillen, gewoonweg bewustzijnsverruiming. Lichaamsbeweging is bedoeld om het leven aangenamer en gelukkig te ondersteunen, het zal energie opleveren en mag op zichzelf geen werk zijn. Het is belangrijk om juist ontspanning te vinden. Het ideaal is om de mate van inspanning niet op te drijven tot het punt waarop je hevig gaat transpireren en naar adem gaat snakken. De mate van inspanning is niet verder te brengen dan het punt te gaan waarop je lichtjes begint te zweten en door je mond begint te ademen. Dit zijn de juiste natuurlijke tekenen dat je het juiste limiet hebt bereikt.
Het gezegde “zonder pijn geen resultaat” is een mythe. Lichaamsbeweging vermindert ook depressie, depressie is een veel voorkomend verschijnsel bij bijnieruitputting. Wandelen in de natuur, yoga, tai-chi en qi gong, zwemmen, dansen en andere zachte sporten verhogen je energiepeil en doorzettingsvermogen. Dit wordt sterk ondersteund door ademhalingsoefeningen. Bovendien geeft het je distractie van de geest, waarbij je makkelijker tot rust kunt komen. Deze afleiding en gezonde vermoeidheid stimuleert de kwaliteit van de slaap. Duursport en competitie zijn uiterst nefast voor het lichaam en de bijnieren en zijn sterk uitputtend. De juiste lichaamsbeweging helpt je om emotioneel en mentaal in evenwicht te komen.
De juiste beweging moet altijd plezierig zijn.
Ideaal is een combinatie van sport en yoga – ook zwemmen en dansen. Het brengt je lichaam in de juiste spierspanning en verhoogt je lenigheid. Ondertussen verbetert het de longcapaciteit. Werk zelf op een rustige manier in de lichaamsbeweging, jezelf niet forceren of je laten verleiden door competitie. Zoek steeds je eigen tempo, en laat je door niemand beïnvloeden om meer te presteren of te versnellen. Oefen ook in zelfdiscipline, het zal je snel belonen met meer energie in de bijnieren. Als je moe wordt, stop en rust even uit alvorens de lichaamsbeweging te hervatten. Als je de dag nadien je slechter voelt, wil dit zeggen dat je te hard hebt getraind en moet je het er iets kalmer aan doen. Oefeningen die goed uitgevoerd worden geven je een lichamelijk en geestelijk goed gevoel.

Voedende activiteiten
Maak een gewoonte om elke dag één alledaagse ding aan te merken om dankbaar voor te zijn. Dankbaarheid versterkt de gezondheid en geeft rust. Het geeft kracht om je te beschermen tegen energierovers en dat verhoogt je trillingsfrequentie.
Doe elke dag iets leuks, maak daar een doel van. Bezoek eventueel kunst of musea, tentoonstellingen, mooie beelden of ga naar een concert. Neem voldoende contact op met de natuur en zoek vooral de zon op. Wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, yoga e.a. Beweeg en haal diep adem. Je kunt ook een goed boek lezen of een mooie film in de bioscoop. Vermijd negatieve beelden en geluiden.
Onderhoud goede vriendschappen in de juiste verhouding, het hoeft niet via de telefoon of gsm te zijn, want dat werkt uitputtend op de bijnieren.
Ontwikkel je creativiteit, volg een cursus rond bewustzijnsontwikkeling, gezondheid of spiritualiteit. Af en toe lezen is ook deugddoend. Houdt een dagboek bij om elke dag je ervaringen in te noteren.
Geloof in je vermogen om te herstellen, gebruik je verstand en wijsheid als een krachtig instrument om te herstellen. Neem de macht en de verantwoordelijkheid voor je gezondheid in eigen handen. Geniet vooral van je herstel! Lachen doet goed, gebruik volop humor. Zoek dingen op die je aan het lachen maakt. Wordt volledig bewust van je gedachten, wees respectvol naar jezelf, ga ook bewust om met de tijd (het ritme van de natuur), en gebruik je zintuigen op bewuste positieve wijze.
Let op de volgende zaken:
Ga om 22.00 uur gaan slapen. Maak je leefstijl tot een gezonde leefstijl. Maak leefstijlveranderingen die nodig zijn voor je herstel. Verwijder energievreters.
Eet voeding die je lichaam nodig heeft (zie later in dit naslagwerk), leer voeding te vermijden die je een slecht gevoel geeft, houd een lijstje bij. KAUW je voedsel goed voor optimale speekselvorming, de basis van een goede spijsvertering. 30 Keer kauwen per mondvol eten of meer is spijsverteringstimulerend! Eet veel gekleurde groenten en overvloedig onbewerkte voedingsmiddelen zoals de natuur die ons aanbiedt. Zorg bij elke maaltijd voor ongeraffineerde zetmeelrijke koolhydraten, plantaardige eiwitten – verteren gemakkelijker – en onbewerkte vetstoffen. Eet je fruit, let erop dat je wat zout erbij neemt zowel voor als na het eten van fruit en kauw ook zeer goed. Gebruik specerijen die de spijsvertering stimuleren en ook wat zout! Drink ‘s morgens een glas warm water met een halve theelepel natriumbicarbonaat of ongeraffineerd zout erin.
Vermijd de volgende zaken: Eet vooral geen fruit als ontbijt als je bijnieruitputting hebt. Koffie – ook cafeïnevrije koffie – en stimulerende dranken. Evenals chocolade drank. Streng, negatief, kritisch en laag zelfbeeld over jezelf. Heb mededogen in plaats van medelijden, met medelijden neem je negatieve energie over van de ander die ook je bijnieren verder uitputten. Voorkom dat je oververmoeid geraakt door werk of klussen. Forceer jezelf niet. Sla nooit een ontbijt over en ga ook nooit vasten. Opblijven tot na 22.30 uur. Eet niet alleen zetmeelrijke koolhydraten zoals brood en pasta’s. Altijd samen met de andere voedingsgroepen. Eet geen voeding die een negatief effect op je bijnieren heeft, ook al verlang je ernaar en ongeacht hoe goed ze ook smaken.
Zodra we wijzigingen doorvoeren in ons dieet, voelen we vaak stress, die natuurlijk niet helpt de stresspatronen te doorbreken die onze bijnieren al uitgeput hebben. Daarom is het belangrijk je ook af en toe de kans te geven om te zondigen zonder je hier schuldig over te voelen. Natuurlijk weet je dat je dit niet elke dag hoeft te doen, maar er is helemaal niks mis met een dag per week waarop je mag eten wat je wilt. Maar nogmaals, het is dan van groot belang dit zonder schuldgevoelens te doen en volop te genieten.
Schuldgevoelens worden namelijk geassocieerd met eetbuien die maar moeilijk te stoppen zijn. Eet dus 90% van de tijd gezond en voel je verder niet schuldig over de 10% waarvoor je alles mag eten. Schuldgevoelens zijn geen goede manier om de genezing van je bijnieren te ondersteunen!
4-Voeding die de bijnieren versterken
Als de bijnieren in een toestand van stress zijn, versnelt het metabolisme. De mitochondriën gaan meer energie verbruiken, er worden meer voedingstoffen verbrandt om meer energie te kunnen verkrijgen. De normale voeding voorraden van het lichaam raken sneller uitgeput en verdwijnen. Je energiepeil zakt. Ook heb je neiging tot een te lage bloedsuikerspiegel. De lichaamsweefsels hebben dringend nieuwe voorraden van voedingsnutriënten nodig om goed te kunnen functioneren. Natuurlijke volwaardige zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat is de beste bron van voedingsnutriënten en er bestaat geen andere vervanging voor.
Dit alles houdt ook in dat je zeker niet mag werken of actief zijn met een lege maag.
Volwaardige natuurlijke voeding vormt de belangrijkste basis om je lichaam terug te voorzien van voeding en vooral om de bijnieren te laten herstellen. Het is aan te bevelen op regelmatige tijdstippen te eten, het ontbijt niet over te slaan en tussendoortjes met volwaardige voedzame snacks. Let er vooral op om ‘s avonds niet te veel te eten, en voor het slapengaan twee of drie happen van een volwaardige voedende snack, dit om tijdens de nacht geen te lage bloedsuikerspiegel te hebben die de nachtrust verstoort.

Wanneer eten als je bijnieruitputting hebt?
Na het opstaan en je ochtendritueel drink je eerst een klein glas warm water met halve theelepel natriumbicarbonaat of met citroen en/of gember. Dit stimuleert het hongergevoel. De glycogeenreserves – lichaam suikers – zijn tanende als je bijnieruitputting hebt. Na de nachtrust heeft je lichaam de laatste voorraad glycogeen opgebruikt en moet weer aangevuld worden. Omdat in de ochtend het cortisol volgens het circadiaans ritme het hoogst staat, kan het oorzaak zijn van geen eetlust. Een kleine voedende snack is beter dan helemaal niets. Bijnieruitputting gaat vaak samen met vervuiling van de lever, een leverreiniging zal het hongerniveau in de ochtend stimuleren. Weer een reden om veel bittere, scherpe en wrange smaken te leren smaken, want dat zijn drie zuiverende smaken voor het hele lichaam.
Ook al heb je geen honger na het opstaan, het verandert niets aan je energiebehoefte van het lichaam en daarom is het raadzaam om een klein ontbijt te verorberen. Het is aan te raden voor mensen met bijnieruitputting om het middagmaal vroeger in te nemen. Vanaf 11 uur verdraagt het lichaam de volgende lading gezonde, waardevolle voeding. Geen grote hoeveelheden voedsel eten als middagmaal, mensen met hypoadrenia hebben minder aanmaak van maagsappen. Eet je te veel, dan riskeer je winderigheid, opgeblazenheid, zwaar gevoel in de maag en misselijkheid. Idealiter is een gezonde volwaardige snack rond 14.00 of 15.00 uur aan te prijzen om je cortisol dip te voorkomen.
Bij mensen met bijnieruitputting ontstaat deze dip tussen 15.00 en 16.00 uur. Een gezonde snack helpt je dan door deze periode heen. Het avondmaal neem je best tussen 17.00 en 18.00 uur, niet later omdat er te weinig enzymen worden aangemaakt die grotere hoeveelheden voedsel niet meer kunnen verteren. Na het lichte avondmaal voel je je ondanks je bijnieruitputting toch vrij goed. Zoniet, wil dat zeggen dat je iets verkeerd hebt gegeten. Voor het slapengaan is het aan te raden om enkele happen te eten van een volwaardige snack rijk aan volwaardige eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetstoffen. Dit voorkomt een te lage bloedsuikerspiegel tijdens de nacht. Algemene regel voor mensen met bijnieruitputting: het is beter al te eten voordat je echt honger krijgt, want dan gaan de bijnieren nog meer verzwakken. Het hoeft echt geen grote hoeveelheden te zijn, wel regelmatig om de schommelingen in de bloedsuikerspiegel te vermijden. Een goede voorziening van voeding voorkomt dat je instort.
Het is steeds belangrijk om bij elke maaltijd of een snack, goede vetten, volwaardige eiwitten en complexe koolhydraten te eten. Het lichaam zet koolhydraten in bloedsuiker dat glucose heet. Je lichaam gebruikt glucose als brandstof, dat eerst is omgezet in glycogeen. Het lichaam kan glycogeen opslaan in de lever en de spieren. Het lichaam heeft een hekel aan geraffineerde suikers en zetmelen, omdat deze niet in glycogeen kunnen worden omgezet en lege calorieën zijn. Het lichaam is gemaakt om volle calorieën uit het glycogeen te verteren. Geraffineerde suikers zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel te snel stijgt met het gevolg dat het ook snel weer daalt. Daarbij worden veel toxines gevormd en krijgt je lichaam vervuiling en weer een drang naar suiker als brandstof. En er ontstaan problemen met de werking van de pancreas. De drie voedingsgroepen – vetten, eiwitten en koolhydraten – zorgen voor een gestage energievoorziening in het lichaam, en voor langere periode. De complexe koolhydraten – zetmelen en meervoudige suikers – worden vrij snel omgezet in energie. De eiwitten doen er langer over om omgezet te worden. De vetten doen er het langste over om te worden omgezet in energie. Deze drie energiebronnen combineren bij elke maaltijd en snack voorkomen schommelingen in de cortisol en bloedsuikerspiegel.
Wat kun je eten en drinken?

Het is belangrijk dat voeding van hoogwaardige kwaliteit is. Dit wil eigenlijk zeggen dat deze voeding de voedingsindustrie NIET heeft gezien! In het geval van bijnieruitputting zijn het slechte tijden voor je lichaam en zijn de voedselkeuzes belangrijk. Iedereen die bijnieruitputting heeft, mist iets in zijn of haar voedselinname. Voeding zoals de natuur het voor ons heeft laten groeien is het IDEAAL. Zongerijpt en in oorspronkelijke staat, heel en vers. Deze voeding bevat steeds de juiste samenstelling die in ons lichaam een krachtige synergetische werking heeft en ons voorziet van warmte en energie. Deze voeding kan de bijnieren herstellen.
Alle voeding dat bewerkt is, met toegevoegde chemicaliën zoals bewaarmiddelen, kleurstoffen, additieven e.a. is af te raden. Deze voeding bevat lichaamsvreemde stoffen waarop je lichaam slecht op reageert. Voedingsmiddelen waar voedingstoffen eruit zijn gehaald en vervangen door andere stoffen is volledig uit den boze voor mensen met bijnieruitputting – ook voor gezonde mensen is het niet goed. Een mooi voorbeeld bijvoorbeeld is chocolade waarvan de cacaoboter is vervangen door geraffineerd en gebleekt palmvet. Een maaltijd met ongeraffineerde en onbewerkte vetten, complexe koolhydraten en volwaardige eiwitten is de basis om de bijnieren te voorzien van nieuwe energie. We kunnen niet genoeg nadruk leggen op het belang van een goed voedingspatroon. Geraffineerde suikers en zetmelen worden te snel omgezet in zure glucose die alle lichaamsweefsels irriteren die cellen gaan dan de receptoren voor insuline afsluiten. Deze slechte suikers liggen mee aan de basis van insulineresistentie, diabetes, overgewicht en cardiovasculaire aandoeningen. Een andere geheime oorzaak van voornoemde chronische aandoeningen en bijnieruitputting zijn geraffineerde oliën, en bewerkte vetten zoals margarine.
Granen.
Granen zijn het voedsel uit alle culturen, dit is ook zo voor onze streken geweest. Door de invoering van de aardappel en later na de Tweede Wereldoorlog is het gebruik van granen en volle granen bij ons sterk verminderd. Rijst is zeer gezond en er zijn zeer veel soorten. Granen hebben veel vitaminen uit de B-complex en zijn rijk aan mineralen, belangrijk voor de bijnieren. B- vitaminen zijn ook zenuwversterkend. Tegenwoordig is er een enorm aanbod aan rijst en andere granen. Granen bevatten complexe koolhydraten in de vorm van zetmelen die goed zijn voor uitgeputte bijnieren. Het lichaam metaboliseert er veel langzamer energie uit, hetgeen betekent dat je er meer langdurige energie van krijgt en er meer voedende nutriënten uithaalt. Dit geldt niet voor onze platveredelde tarwe dat echt niet gezond is.
Waarschuwing: Geen ontbijtgranen nuttigen, deze bevatten veel te veel suiker en verkeerde toegevoegde vetten. Boekweit versterkt de nieren, spelt is vele malen beter dan tarwe. Kamut -een oude tarwesoort -, rogge, tarwe, rijst, haver, gierst, gerst, fonia – Afrikaanse graansoort -, amarant, quinoa en boekweit zijn de vele graansoorten die in ongeraffineerde vorm al hun voedingstoffen bevatten. Het geeft langdurige energie aan de bijnieren. De glycemische index ligt lager bij deze granen waardoor ze een langdurig verzadigingsgevoel geven.
Bij voorkeur bio-granen eten, daar zit meer positieve energie in. In granen kun je het minst zondigen, veel variëren in de voeding is het beste. Geraffineerde graanproducten worden in het lichaam volledig afgebroken. Het effect is te vergelijken met de geraffineerde enkelvoudige suikers die snel energie geven met als gevolg meer uitgeput nadien. Geraffineerde koolhydraten zijn ontdaan van hun begeleidende voedingsnutriënten en veroorzaken tekorten aan nutriënten in het lichaam dat op hun beurt leiden tot verstoringen van tal van lichaamsfuncties. Geraffineerde zaken leiden naar een nutritioneel faillissement in je lichaam. Solisme, eenzijdigheid is niet goed. Het is de verantwoordelijkheid van het individu om veel te variëren. Dit geldt voor alle voedingsgroepen. Leer te voelen wat goed is voor jou.
Reacties