Bijnieruitputting Deel 3

Groenten
Veel variatie in gekleurde groenten is belangrijk voor mensen met bijnieruitputting. Denk maar aan de kleuren geel, oranje, rood, groen en paarsachtig – rode kool bijvoorbeeld. Ook wortels, bladgroenten en knollen. Goed koken is uiterst belangrijk voor goede spijsvertering en opname voedingsstoffen, koken is een voorvertering om de spijsvertering te stimuleren. De warmte uit gekookte voeding is belangrijk voor het herstel van de bijnieren. Uiteindelijk is het goed om van alles eens te eten, variatie genoeg, bij voorkeur wat beschikbaar is in dat seizoen. Eet zoveel mogelijk verschillende groenten, maak telkens een groot pallet. Bij voorkeur bio-groenten omdat zij ook de salvestrolen bevatten die onze algemene gezondheid een boost geven. Knollen en wortels hebben ook complexe zetmeel koolhydraten die goed zijn voor de bijnieren. Oligosacchariden zijn goede oplosbare vezels. Zeewier is een fantastische aanvullingen van nutriënten en mineralen, zeker voor mensen met hypoadrenia. Ze bevatten ook eiwitten. Goede groenten zijn asperges, broccoli, kolen, boerenkool, bleekselderij, spinazie, peterselie, avocado, zoete aardappel, enzovoort zijn goede groenten. Knoflook is eveneens zeer goed bij bijnieruitputting. Gebruik veel specerijen. Voor hun antioxidanten, en met hun smaken bitter, wrang en scherp, die ontgiftende eigenschappen bevatten voor het lichaam. Specerijen zijn bovendien smaakmakers en zorgen voor meer speekselvorming en dat is de voorvertering voor een betere spijsvertering.

Specerijen zijn pareltjes uit de keuken.
Fruit
Fruit is echt niet het ideaal voor mensen met bijnieruitputting. Eet vooral nooit fruit als ontbijt en als je vermoeid bent. Fruit bevat enkelvoudige koolhydraten, vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Fruit geeft snel energie en het bevat veel suikers en vocht. Uitgeputte bijnieren hebben belang bij een trage afgifte van energie uit voedsel. Teveel zoet en vochthoudend fruit is niet gunstig bij bijnieruitputting behalve tijdens de zomermaanden omdat er van buitenaf meer warmte is. Eventueel fruit met kruiden eten zoals kaneel, kruidnagel, zwarte peper, gember, black salt of ongeraffineerd zout. Fruit altijd tussen de maaltijden eten. Fruit werkt verkoelend.
Appelen en peren kan men best stoven, niet rauw eten, want dit verteert moeilijker bij mensen die lijden aan bijnieruitputting. Appels met een rode schil zijn voedzamer. Wat kan met mate is papaya, mango, pruimen, bananen, dadels, gestoofde appels en peren, kiwi. Koop ook biologisch fruit. Ons eigen kleinfruit is wel het beste en kan tijdens het seizoen gegeten worden door mensen met bijnieruitputting. Let erop dat je het apart eet van de maaltijden. Bessen – bosbessen, frambozen, bramen – bevatten veel anti-oxidanten en zijn ondanks hun zure smaak gezond, het bessenzuur reguleert juist de spijsvertering. Paradoxaal elimineert het zuur van kleinfruit de slechte zuren in het lichaam. Citroen heeft ook deze eigenschap. Kersen en druiven zijn ook goed voor mensen met hypoadrenia.
Plantaardige eiwitten
Plantaardige eiwitten vind je vooral in bonen, linzen, erwten, kikkererwten, groene tuinbonen, noten, zaden e.a. Ze vragen aandacht in de voorbereiding van de maaltijd. Peulvruchten eerst voorweken eer ze worden gekookt. Het verteert dan veel beter. Mensen die plantaardige voedsel tot zich nemen moeten eveneens voldoende eiwitten binnenkrijgen. Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten en bevatten de vitaminen van de B-complex, mineralen, ijzer, foliumzuur, kalium en tevens ook pectine en cellulose – vezels. Sojaproducten zijn ten stelligste af te raden bij bijnieruitputting, soja is te afkoelend voor het systeem. Volgroeide bonen hebben veel eiwitten, als ze wel uitgerijpt zijn. Een dunne princesseboon bevat geen eiwit en is enkel een groene groente dat op zich wel gezond is. Linzen vragen wat extra kruiden voor het spijsverteringsproces. Mungdaal (gele linzen) is licht verteerbaar. Zwarte bonen zijn minder aangeraden en verteren moeilijker. Gebruik veel kruiden zoals het bonenkruid en specerijen om de vertering en opname voedingstoffen te stimuleren.
Let op dat de bonen goed zijn voorgeweekt en goed gekruid gekookt worden, zo verteren ze goed. Ze zijn voedzaam. Erwten en kikkererwten zijn gemakkelijk verteerbaar. Noten geeft een goed verzadigingsgevoel en zijn een prima eiwitvervanger. Laat je niet beïnvloeden door extreem veel peulvruchten te eten, blijf bij de basisvoeding met peulvruchten. Basisvoeding zijn granen, vetten, groenten, eiwitten en fruit. Peulvruchten, noten en zaden een nacht voorweken, afgieten en goed naspoelen voor je begint met de bereiding en kookproces.
Wees bewust als je kiest om plantaardige eiwitten te nuttigen, dat je met het volgende rekening houdt: Peulvruchten steeds combineren met volkoren granen, zaden, bladgroenten en noten om het lichaam een compleet eiwit te geven! In het geval van bijnieruitputting is het wel aan te bevelen om af en toe ook een ei te eten. Een stukje vis is ook goed voor mensen met bijnieruitputting. Let wel op de vervuiling van de oceanen dat in de vis terechtkomt.
Dierlijke eiwitten
Gevogelte kan men eten en is lichter verteerbaar dan vlees van runderen of varkens. Tracht dierlijke eiwitten uit vleesconsumptie te vermijden bij bijnieruitputting. Bouillon van kip bijvoorbeeld heeft een versterkend effect. Teveel eieren eten – bevatten teveel zwavel – en kan het evenwicht in de dikke darm verstoren, dat heeft een negatief effect op de bijnieren. Beter is af en toe een stukje vis. Melk en zuivel zijn niet aan te raden voor mensen met bijnieruitputting. Melk van A2 koeien – koeien met een bult op de rug – is zuiverder en beter verteerbaar als je bijnieruitputting hebt. Maar deze melk is in onze contreien moeilijk te vinden. In India worden deze dieren met veel liefde onderhouden en krijgt deze melk een speciale behandeling om hem goed verteerbaar te maken voor de mens (ayurveda).
Suiker en zout
De zoete smaak is de smaak van onze weefsels, ons lichaam zelf. Met zoet bedoelt men “zoete voedingsstoffen”, maar geen geraffineerde suiker die een hoge glycemische index en glycemische lading heeft en het lichaam beroofd van de noodzakelijke mineralen en antioxidanten. De meeste suikers werken afkoelend op het lichaam. Mensen met hypoadrenia zijn beter af met het vermijden van suiker, koekjes, gebak en taartjes. In onze maatschappij worden ze juist gemaakt van geraffineerde suikers of geconcentreerde suikers. Mineralen hebben het aardeelement in zich en als ze uit het lichaam worden geroofd door de geraffineerde suiker, dan zetten de weefsels uit en gaan verslappen waardoor de algemene gezondheid verzwakt. Te veel rijp fruit eten kan dit verschijnsel teweegbrengen.
Onthoud: witte suiker is een dood en geraffineerd product die veel en snel energie geeft, maar ook snel is uitgewerkt. Het is een regelrechte aanslag op de bijnieren die het al moeilijk hebben. Hoe meer geraffineerd, hoe meer mantelstoffen – vitamines, mineralen en antioxidanten – zijn weggenomen uit de suiker. Dit geldt ook voor wit meel en andere tarweproducten. Juist deze mantelstoffen zorgen voor een goede vertering en voeden de algemene gezondheid. Siroopvormen hebben meer mantelstoffen en mineralen. Jaggery is een soort palmsuiker. Ongeraffineerde rietsuiker heeft wel een hoge glycemische index, maar bevat zeer veel mantelstoffen. Zwarte melasse van suikerriet is zeer ideaal voor de bijnieren en de pancreas.
Zout is een van de zes smaken, werkt verwarmend behalve bergzout, en het bevordert de spijsvertering. Mensen met bijnieruitputting hebben meer behoefte aan ongeraffineerd zout. Alleen in zeer grote hoeveelheden zal zout de bloeddruk doen stijgen, terwijl mensen met hypoadrenia juist een lagere bloeddruk hebben. Gebruik gerust ongeraffineerd zout in je voedingspatroon. Zout helpt mensen met bijnieruitputting om de bloeddruk te reguleren, maar zal ook voor andere functies die in verband staan met het verlies van natrium verbeteren. Heb je zin in zout, gebruik dus de zoutpot. Let wel op, geen geraffineerd keukenzout, dit is zeer schadelijk voor de bijnieren, nieren en verhoogt de bloeddruk.
Vetten
Verzadigde vetten zoals ghee en kokosvet veranderen niet bij het kookproces en zijn daarom aangewezen om in te bakken en te braden. Vermijd frituren en bruinen in olie, door verhitting worden veel transvetzuren gevormd die schadelijk zijn voor alle fysiologische processen in het lichaam. Onverzadigde vetten (oliën) zijn wel gevoelig voor verhitting, ze vormen bij verhitting transvetzuren. Gebruik enkel ongeraffineerde vetten en oliën van eerste koude persing, deze creëren de waardevolle synergetische werking in het lichaam. Best ook van biologische afkomst. Voeding mag veel verzadigd vet en een beetje onverzadigd vet bevatten, dat is gezond!! Het is altijd van belang te weten of de vetstoffen al dan niet bewerkt zijn door de voedingsindustrie.
Veel vet is belangrijk en beschermt de zenuwen tegen uitdroging, het stimuleert de algemene gezondheid en het vetmetabolisme, waarbij het lichaam zich kan ontgiften. Mensen met bijnieruitputting hebben een grotere behoefte aan verzadigde vetten. Het zijn bouwstenen van mevalonaatpad en cholesterol die nodig zijn voor de aanmaak van de steroïde hormonen en bijnierhormonen. De steroïde hormonen houden de bijnieren actief. Geen dierlijke verzadigde vetten die een lange keten bevatten, deze zijn niet geschikt voor mensen met bijnieruitputting. Denk maar aan de vetten die in vleeswaren en charcuterie zitten, ze belasten de lever en de pancreas, en kan uiteindelijk naar insulineresistentie en zwaarlijvigheid evolueren. Het wordt dan ook moeilijker voor je lichaam om een stabiel bloedsuikerspiegel te handhaven.
Veel variatie in de oliën zorgt ervoor dat je alle essentiële vetzuren – enkelvoudige en meervoudig onverzadigde vetzuren, omega e.a. – binnenkrijgt. Verzadigd vet beschermt, de onverzadigde vetten in het lichaam tegen oxidatie en zijn belangrijk voor de resorptie van mineralen en vet-oplosbare vitaminen. Dit heeft op zijn beurt een beschermende werking op hart en bloedvaten. Zaden en noten zijn gezonde bronnen van vetstoffen die de werking van de bijnieren gunstig beïnvloeden.
Dranken
Het is begrijpelijk als je lijdt aan bijnieruitputting om geen stimulerende dranken te nuttigen. Alle stimulerende drankjes en middelen inclusief cafeïne werken vochtafdrijvend. Cafeïnehoudende dranken zoals zwarte thee, koffie, cola, red-bull e.a. hebben een stimulerend effect dat de bijnieren overstimuleert. Zodra het effect is uitgewerkt zal het leiden tot meer vermoeidheid. Koffie en ook gedecafeïneerde koffie bevat theobromine die nadelig zijn voor de bijnierfuncties. Verder zijn ze geroosterd en gemalen waarbij hun natuurlijke oliën zeer snel ranzig worden en dus giftig in het lichaam. Dat levert ook stress op voor de bijnieren en je metabolisme. Weet ook dat cafeïne een sterke pro-oxidant is en het oxidatieproces in het lichaam doet toenemen. Veel mensen komen de dag door met behulp van het overstimuleren van de bijnieren door cafeïnehoudende dranken, dikwijls gecombineerd met snoep dat ook cafeïneachtige stoffen bevat. Je kunt je tijdelijk wat beter voelen, maar de bijnieren gaan verder uitputten, en als je dit regime blijft aanhouden heeft dat zware gevolgen voor je algehele gezondheid
Wat kun je drinken als je bijnieruitputting hebt?
Groentesap: bevat alle waardevolle voedingsnutriënten. Het kan wel de bloedsuikerspiegel te snel doen stijgen en daarom is het raadzaam om geen grote hoeveelheden te nuttigen. Gebruik ook peper en zout bij om de spijsvertering te stimuleren. Groentesappen nooit in grote hoeveelheden gebruiken, is pure rauwkost en geeft overbelasting aan de darmen, gebruik veel andere specerijen. Idealiter is om zelf het sap te maken en vers op te drinken of om er soep mee te maken.
Vruchtensappen zijn niet aan te bevelen, eventueel in de namiddag zijn er zeer kleine hoeveelheden met een mespuntje zout erbij. Geen sinaasappelsap, dat is te uitputtend voor de bijnieren.
Thee: Alle theesoorten zolang het niet is gemengd met zwarte thee. Groene thee bevat daarnaast zeer veel waardevolle antioxidanten. Let bij kruidenthees dat het enkel kruiden bevat.
Gewoon water: Geen koolzuurhoudend water. Liefst uit glazen flessen. Zelf een waterreinigingssysteem hebben is ideaal. Doe ook een snufje ongeraffineerd zout aan het drinkwater, dit helpt de bijnieren om balans te hebben tussen natrium, kalium en de verhouding van water en natrium te optimaliseren.
Drink geen twee of drie liter per dag zoals er steeds wordt aanbevolen. Het werkt afkoelend voor de nieren en bijnieren en je verliest veel belangrijke mineralen. Het werkt verstorend op de spijsvertering en de waterhuishouding van het lichaam. De osmotische druk bloed-lichaamscel kan nadelig veranderen als je teveel drinkt.
Melk van koeien is niet aan te raden omdat het teveel lactose bevat dat een rollercoaster veroorzaakt in de bloedsuikerspiegel. Dat put de bijnieren verder uit. Het eiwit caseïne in de melk is voor mensen met bijnieruitputting een veelvoorkomend allergeen. Dit geeft extra stress aan de bijnieren. De caseïne werkt verzurend in het lichaam en tast de minerale reserves aan van het lichaam.
Geitenmelk daarentegen bevat minder lactose en lijkt meer op de menselijke melk. Drink het vers, hoe ouder, hoe sterker de smaak wordt. Maar nogmaals, ook geitenmelk is niet aan te bevelen bij bijnieruitputting.
Dan heb je nog de granen- en notenmelken die zeer gezond zijn en goed voor de bijnieren. Het zijn zeer goede alternatieven voor dierlijke melk, en ze verteren goed. Vermijd soyamelk, het werkt afkoelend voor de bijnieren en is ook een bron van allergenen.
Drink geen chocolademelk uit de supermarkt, ze bevatten ook teveel geraffineerde suikers en lichte dosis cafeïne en jagen de bijnieren alleen maar op stang. Alcohol is sowieso uit den boze, evenals alle soorten frisdranken.
Wat mag je absoluut niet eten?
Een bijnier dieet dat in veel boeken wordt beschreven en bestaat uit: Yoghurt als ontbijt, veel fruit, groene salade – rauwkost -, en een snee volkorenbrood als middagmaal en een lichte avondmaaltijd gaan de bijnieren juist in snel tempo verergeren. De tussentijden zijn veel te lang en er is gebrek aan volwaardige eiwitten, complexe koolhydraten en essentiële vetstoffen. Het is een noodzaak dat er energie in de voeding aanwezig is om je bijnieren te herstellen. Eveneens een kop koffie met een donut gaan ervoor zorgen dat je op het moment fantastisch zult voelen, het jaagt de bloedsuiker omhoog en de rest van de dag zul je ellendig zijn van het onvermijdelijke dieptepunt die daarop volgt.
Voor mensen met bijnieruitputting is het noodzakelijk dat voeding krachtvoeding is, zongerijpt en in oorspronkelijke staat. Mensen die voordat ze bijnieruitputting kregen gewend waren om veel energie te hebben, lopen het risico de neiging te ontwikkelen om stimulerende voeding en dranken te kiezen die hun energie zullen geven. Dit gaat nog meer ten koste van de bijnieren. Junkfood en gefrituurde zaken hebben veel slechte vetten en suikers die je oppeppen. Het probleem van deze voeding is dat het de verkeerde vetten en suikers bevat die het lichaam voorziet van “lege” calorieën dat het lichaam maar moeilijk kan verteren. De eiwitten in deze voeding zijn dan nog eens van minderwaardige kwaliteit. Dit voedingspatroon zal de bijnieren juist verder doen uitputten. De stimulerende middelen in cafeïne houdende dranken stimuleren de bijnieren nog verder waardoor ze hun bijna uitgeputte reserves moeten aanspreken met alle gevolgen vandien.
Eet nooit vetten of oliën die uit de voedingsindustrie komen, deze zijn allemaal bewerkt, behandeld en aangetast waardoor de natuurlijke synergetische werking is verbroken. Ze hebben eveneens een nadelige invloed op je mentale vermogen en veroorzaken stress in je lichaam. Eet geen voedingswaren waar je aan verslaafd bent, de oorzaken van deze verslaving zijn te vinden in overgevoeligheid en schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Conclusie: Industrievoedsel heeft weinig voedingswaarde en er ontstaat een rollercoaster in de bloedsuikerspiegel schommelingen waardoor je ‘s avonds nogal vrij beroerd kunt voelen. T
Een andere reden waarom je tijdens het ontbijt geen fruit mag eten is omdat het veel fructose bevat. Mensen met bijnieruitputting hebben een lever die problemen heeft met het omzetten van fructose naar glucose. Een ontbijt met fruit zal alleen maar een toename van hypoadrenia en beverigheid bewerkstelligen. Tijdens de dag kan men wel een beetje zongerijpt fruit eten, vooral tijdens de zomermaanden, minder tijdens de herfst en lente, en bijna geen fruit tijdens de winter omwille van zijn afkoelende energie..
Het verhaal van de voedingsvezels
Voedingsvezels zijn nu eenmaal belangrijk om de darmperistaltiek te verbeteren.
De dikke darm heeft een directe relatie met de bijnieren, dus hoe beter de dikke darm werkt, hoe sneller de bijnieren energie kunnen krijgen. Er zijn verschillende vezels die nodig zijn voor de algehele gezondheid. Denk maar aan pectine, fructo oligo sacchariden, cellulose en hemicellulose. Maar voedingsvezels hebben nog een belangrijke functie, namelijk de toxische stoffen die de lever uitscheid via de gal, op nemen en zo voorkomen dat de darmen deze toxines weer opnemen. Zodra de dikke darm weer beter begint te werken, zullen de bijnieren weer energie krijgen. Dit heeft tot gevolg dat de reacties van het lichaam weer normaal en efficiënt gaan werken. De lever begint weer te ontgiften. Dus er worden meer toxische stoffen via de gal uitgescheiden in de twaalfvingerige darm. Een gezonde darmwerking zal deze toxines elimineren.
Vezels vormen ook de voedingsbodem van de darmflora en dat voorkomt dat de gal toxisch wordt. Het zijn vooral vetoplosbare toxines die met de gal worden uitgescheiden, die binden zich aan de vezels en zo verwijdert het lichaam dit via de stoelgang. In een gezonde volwaardige voeding met granen, noten, zaden, groenten en peulvruchten zijn er voldoende vezels aanwezig. Geen brood verrijkt met zemelen, deze onoplosbare vezels irriteren het slijmvlies van de darmwand. Teveel onoplosbare vezels versnellen de darmtransit waardoor er minder opname is van voedingsstoffen. Wees voorzichtig met supplementen van vezels die bekende merken verkopen als vulstoffen. Er zitten namelijk kleur- en/of smaakstoffen in verwerkt. Ook dextrose, sucrose, maltodextrine – die allemaal uit maïs gemaakt zijn – zijn geraffineerde vormen van glucose die overgroei van Candida albicans in de dikke darm kunnen veroorzaken. Voor mensen met bijnieruitputting is het verboden om kunstmatige zoetstoffen en light-producten in te nemen, zij ondermijnen het herstel van de bijnieruitputting en geven verstoringen in de werking van de pancreas.
Het verband tussen bijnieruitputting, te lage bloedsuikerspiegel en zwaarlijvigheid
Als de bijnieren uitgeput zijn, dalen de cortisolwaarden. Cortisol is een hormoon om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Cortisol is belangrijk voor de energie in het lichaam. De pancreas werkt minder goed bij bijnieruitputting. Te weinig cortisol is zeer schadelijk, cortisol speelt een sleutelrol bij de omzetting van het opgeslagen schildklierhormoon T4 naar het gebruiksklare hormoon T3. Bovendien zorgt cortisol ervoor dat de T3 de cellen kan binnengaan en de cel kan ‘opladen’. Bijnieruitputting leidt dikwijls tot een tekort aan schildklierhormonen. Bij gebrek aan cortisol wordt het voor het lichaam moeilijker om de normale bloedsuikerspiegel te bewaren. Dit is de reden dat mensen met bijnieruitputting – hypoadrenia – dikwijls te lage bloedsuikerwaarden ontwikkelen – hypoglykemie. Hypoglykemie is op zichzelf al een uiterst stressvolle situatie voor het lichaam. Daarom is het tijdstip van eten net zo belangrijk als de voedingskeuze. Door op regelmatige tijdstippen natuurlijke voeding met een hoge waarde aan gezonde vetten, koolhydraten en eiwitten te eten, zal dit helpen bij het herstellen van je bijnieren en je energieniveau.
Als de bijnieren door volwaardige voeding weer energie krijgen, wordt er meer cortisol uitgescheiden die de bloedsuikerspiegel weer naar normale waarden terugbrengt en de pancreas beter doet werken. Hoe lager de bloedsuikerspiegel, hoe meer cortisol er nodig is om de bloedsuikerspiegel weer in evenwicht te brengen. Mensen met een te lage bloedsuikerspiegel – veroorzaakt door bijnieruitputting – hebben de neiging om teveel te eten in een poging om hun energietekort niet in stand te houden. Bijnieren die uitgeput zijn, veroorzaken een verminderde werking van de spijsvertering. De spijsverteringsorganen zijn niet in staat om voldoende enzymen te produceren voor de vertering van deze plotse grote hoeveelheden voedsel. Denk aan de maag en de pancreas die verzwakt zijn door bijnieruitputting. Het gevolg is dat deze voeding niet goed verteert.
Het eten van grote hoeveelheden voedsel, dikwijls nog van mindere kwaliteit, geeft sowieso een tijdelijke verhoging van de cortisolwaarden in het bloed. De bijnieren worden echt opgejaagd, en als je daarbij nog alcohol en cafeïnehoudende dranken nuttigt….Dit veroorzaakt gewichtstoename bij mensen met bijnieruitputting en chronisch te lage cortisolwaarden. En tijdens het tijdelijk verhoogde cortisol wordt er vet opgeslagen. Vet dat veel toxines opneemt als gevolg van de slechte spiervertering. Deze toename van de vetweefsels verzwakt de pancreas, want de alvleesklier moet meer insuline produceren voor de miljoenen vetcellen die er elke dag bijkomen. Vettoename veroorzaakt op zijn beurt nog eens slaperigheid, waardoor de neiging ontstaat om nog meer ongezonde voeding te eten “omdat dit nou eenmaal eenvoudiger is te bereiden”. De grootste valkuil van onze tijd.
Gezonde manier om te eten
Dus niet alleen wat je eet, maar ook hoe en wanneer je het eet, en hoe je op datzelfde moment voelt, bepaalt hoe de stofwisseling zal verlopen en of je bijnieren energie krijgen om zich te herstellen.
Dan zijn er nog enkele belangrijke zaken: de technieken om bewust te eten.
Hoe je eet heeft net zoveel invloed op je bijnieren als wat je eet. Dus als je gestresseerd, boos of van streek bent, dan is het beter om niet te gaan eten, want alles wat je dan eet, zal slecht zijn voor je lichaam. Het verteert niet goed en er worden afvalstoffen gevormd die in je bloedbaan terechtkomen en zo verder dieper in de weefsels gaan doordringen en je ziek zullen maken. De bijnieren verzwakken onder deze condities. Emoties bepalen hoe de voeding zal verteren. Probeer eerst te kalmeren en rustig te ademen om dan pas te gaan eten. Voeding verteert het best als je in een positieve stemming bent. Kies voor een rustige omgeving, die aangenaam aanvoelt. Laat een zacht muziekje spelen of andere ontspannende klanken. Kijk naar de mooie dingen in je omgeving en denk aan plezierige dingen.
Een ontspannen positieve sfeer zal ervoor zorgen dat de bloedcirculatie het bloed vooral naar de spijsvertering zal sturen voor de opname van de verteerde voeding. Tegelijkertijd wordt het parasympathische deel van het zenuwstelsel geactiveerd dat verantwoordelijk is voor de peristaltiek van de maag- en darmwerking en deze zal activeren. Genieten en veel kauwen stimuleert de hippocampus tot de productie van antisstresshormonen. Emoties spelen een grote rol om te kunnen genieten van je maaltijd. In veel culturen is eten altijd een feest, een groot feest, er is muziek, en er wordt gelachen en families komen samen, we zijn blij als we eten. Er heerst een goede positieve stemming dat de spijsvertering zal bevorderen. Eten met goede vrienden, een aangename conversatie in goed gezelschap bevorderen de spijsvertering en de opname van de voedingsstoffen. Op die manier wordt het eten op een voedzame, gezonde manier opgenomen. Dat gebeurt dankzij de neuropeptiden, dat zijn de emotie moleculen die bepalen waar het voedsel naartoe gaat, het gaat dus niet alleen om wat je eet maar ook om hoe je eet.
Snel maaltijden verorberen verstoort de spijsvertering enorm. Eten terwijl je sterk concentreert op je werk is echt niet bevorderlijk voor je spijsvertering en de bijnieren. Eet vooral niet bij conflictsituaties of bij mensen waarbij je jezelf niet goed voelt, er worden namelijk veel afvalstoffen en toxines gevormd. Eten in een omgeving dat spanning veroorzaakt is gewoon slecht voor je gezondheid. Een kind dat eet terwijl de ouders aan tafel ruziën, loopt het risico om allergieën te ontwikkelen en het begin van bijnieruitputting.
Je hebt dan nog de emotionele eters, eten als troost omdat je verdriet hebt zal de spijsvertering doen stagneren en de bijnieren erg verzwakken. Deze voeding kan niet goed verteren en zal door het lichaam opgeslagen worden, het risico op overgewicht neemt toe. Dat geldt ook voor gezonde mensen. Op de verkeerde tijdstippen eten heeft hetzelfde effect. Als je eet op de onjuiste tijdstippen kan het lichaam niet voldoende enzymatische sappen aanmaken voor de spijsvertering.
Eten terwijl je een telefoon in de hand hebt en een gesprek voert, is niet gunstig voor de spijsvertering. Ik zag onlangs iemand in een auto terwijl hij aan het rijden was. Aan zijn één oor had hij met de schouder een mobieltje tegenaan gedrukt, met zijn hand was hij een broodje aan het eten met wat beleg erop en tegelijkertijd was hij aan het sturen. Hoe denk je dat dit voedsel verteerd wordt als je dat doet? En dat heeft een desastreus effect op de bijnieren.
Zit rustig aan tafel terwijl je eet, rechtstaan aan een toonbank of van hier naar daar rennen of liggen zijn niet bevorderlijk voor de bijnieren en de spijsvertering. Haal diep adem, en adem rustig uit. Doe dit enkele keren na elkaar. Hou dan de ingeademde lucht even vast en adem dan zachtjes uit. Het is de bedoeling om jouw lichaam dieper in de ontspanning te brengen. Door deze ontspanning is het deel van je zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is om bloed naar je spijsvertering te brengen. Deze ademhalingsoefening helpt je ook om het lichaam en de geest samen te brengen.Het bereidt je lichaam voor om te eten, en probeer zeker langzaam en vredig te eten. Vooral rustig en veel kauwen bevordert de spijsvertering en opname van voedingsnutriënten die de bijnieren voeden. Kauwen werkt ook ontspannend. Probeer ook dankbaar te zijn voor het eten. Al deze zaken werken gewoon therapeutisch om de spijsvertering te stimuleren. Luister steeds naar je lichaam, als je merkt dat je jezelf niet goed voelt bij het eten, stop dan met eten. Misschien bevat het iets dat je lichaam niet wil. Vervang met andere voeding. Dit gegeven is wel belangrijk om in acht te nemen als je lijdt aan bijnieruitputting
5- Andere lichamelijk belasting die leiden tot bijnieruitputting
Uitgeputte bijnieren hebben veel tijd nodig om te herstellen. Dit proces kost ook veel moeite en de bijnier – net als alle endocriene klieren – zijn daarbij gevoelig voor biochemische disbalansen veroorzaakt door emoties en stress. Het is van groot belang om tijdens het herstel rust te nemen en stressfactoren te vermijden.
Het kan passief roken zijn, kunstlicht op de werkvloer – gebrek aan zonlicht -, chronische aandoeningen in het lichaam die maar niet weggaan, steeds terugkerende aandoeningen van de luchtwegen enzovoort. Begin als een privédetective alles te onderzoeken zover je het herinnert vanaf dat je bewust bent geworden van je bijnieruitputting. Schrijf alles nauwkeurig op. Misschien ga je door je gezondheidsgeschiedenis plots iets zien die jou een inzicht kan geven om het probleem effectief op te lossen.
Ga na wat de emotionele belasting was, wat voelde je, wat waren de effecten en de gevolgen? Meestal ben je nog niet volledig hersteld van een gebeurtenis of trauma. Alles wat er is gebeurt creëert signalen en symptomen waarvan de meeste eigenlijk nog lijken op hetgeen je nu nog steeds al dan niet bewust of onbewust ervaart. Onderzoek je jezelf op een zachte lichaamsvriendelijke manier met liefde en begrip voor jezelf. Per slot van rekening doe je altijd je best gegeven je eigen wereldbeeld. Belangrijk is ook om te beseffen dat voor je trauma of het gekwetste kind in jezelf er steeds een mooi moment aan vooraf ging. Emoties of trauma’s verwerken kun je alleen door terug in deze gebeurtenis te stappen – het heeft ook steeds een boodschap voor jou -, te voelen en dan terug te gaan kijken wat je voelde, net voor deze gebeurtenis die dat de trauma of negatieve emotie heeft veroorzaakt. Vaak was je zo enthousiast, levenslustig, dienstbaar, genietend van de overvloed die het leven je biedt. Met andere woorden: Het kind in jezelf dat uit onschuld van het leven wilde genieten. De persoon die je dan heeft gekwetst weet niet hoe jij in jouw wereldbeeld leeft en met welke intenties jij jezelf voortbeweegt.
Bijvoorbeeld: als kind ben je zo enthousiast van het leven, dat je zonder het besefte een doos met taartjes komt brengen die zo krachtig doorheen geschud zijn door je lopen, en vervolgens wordt je bestraft door je ouders omdat de taartjes beschadigd zijn. Of een ander voorbeeld, als kind ben je op vakantiekamp en je moeder komt je bezoeken. Uit enthousiasme neem je een bal om een rijpe pruim uit de boom te gooien die je met veel liefde aan je moeder wilt geven, en als je moeder weg is, wordt je mishandeld door nonnen uit het klooster waar je op vakantiekamp bent. Zo zijn er veel gevallen die je je hele leven blijft meedragen tot je het oplost. De oplossing ligt vooral in het besef dat de nonnen zelf getraumatiseerde en gestigmatiseerde mensen waren en ze hebben gehandeld uit hun eigen wereldbeeld en niet beseften wat ze jou aandeden. De grote kunst is om je aandacht te blijven geven aan het mooie van het moment dat je uit pure kindsheid en liefde deze lekkere pruim aan je moeder gaf. Dat is wie jij werkelijk bent, het grootste in jezelf, jouw waarheid. Je hoeft je daarvoor NOOIT gekrenkt te voelen. Dat werkt zeer helend voor je bijnieren.
Andere voorbeelden van lichamelijke belasting die je bijnieren uitputten of het herstel ervan tegenwerken
Problemen met je gebit. Ontstekingen van het tandvlees, gebarsten kies, abcessen op de wortel van de kies en tandwortel. Amalgaamvullingen die na verloop beginnen te lekken in het lichaam. Kwik remt de productie van cortisol af en heeft ook een nadelige invloed op de endocriene klieren in het hoofd. De bijnieren worden ernstig verstoord door amalgaam, amalgaam is een blijvende ontkende bron van toxiciteit. Vervang de amalgaamvullingen door meer lichaamsvriendelijke composietmaterialen. Slecht tandheelkundig vakwerk enz… Zoek op internet naar tandartsen die holistisch werken met oog op het bewustzijn van het belang van de mond en tanden voor de algemene gezondheid. Alle vormen van ontstekingen aan het gebit en op het kaakbeen vormen een ernstige bedreiging van het lichaam die de bijnieren extreem uitputten.
Terugkerende aandoeningen van de luchtwegen is een zware belasting voor de bijnieren die het herstel ervan tegenwerken. Deze aandoeningen zijn een aanwijzing voor bijnieruitputting en angst. Het is steeds belangrijk om zowel de aandoeningen van de luchtwegen als de bijnieren tegelijkertijd te behandelen. Daarbij is het zeer belangrijk om alles in het werk te stellen om de spijsvertering te optimaliseren zodat de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden, hetgeen de gezondheid ten goede komt.
De darmflora in de dikke darm bevat meer dan 400 soorten microorganismen die de voeding verder verteren. Deze organismen vormen een eigen ecologisch systeem dat wel kwetsbaar is, en gevoelig voor verstoring door ongezonde voeding en leefstijl. Verstoringen leiden tot disbalans van de darmflora waarbij darmstoornissen ontstaan, vermoeidheid, allergieën en intolerantie voor verschillende stoffen in je omgeving. Het gebruik van antibiotica en veel medicijnen veroorzaken veel disbalansen in de dikke darm met verregaande gevolgen. Het eerste gevolg is steeds een verminderde werking van de bijnieren. Antibiotica doodt de belangrijke darmflora. Daardoor gaan schimmels, bacteriën en gisten in overgroei omdat het hun taak is om afval op te ruimen.
Een gezonde darmflora zorgt ervoor dat alle organismen binnen proporties blijven en hun functie in het verteren van de voeding volbrengen en toxines elimineren. Gezonde voeding, verrijkt met specerijen om de darmflora te voorzien van voeding, creëert de darmflora dat op zijn beurt waardevolle voedingsstoffen produceert en de bijnieren versterkt. Gezonde voeding met voldoende oplosbare vezels in combinatie met volwaardige eiwitten, gezonde vetten – zowel verzadigd als onverzadigd – en complexe koolhydraten. Onze huidige voedingsstijl en levensstijl met veel stress, negatieve emoties, geraffineerde koolhydraten, bewerkte vetstoffen, teveel dierlijke eiwitten e.a. verstoren de darmflora. Je krijgt last van mentale depressie, mistig geheugen, vermoeidheid en verminderde gezondheid. De galzouten worden niet meer opgenomen, de aanmaak van belangrijke voedingsnutriënten – door de gezonde darmflora – zoals vitamine K en B12 komt in het gedrang. Vervolgens wordt de darminhoud zuurder, hetgeen de darmflora verder verstoort.
Voedselallergieën en intoleranties zijn sterk uitputtend op de bijnieren. Vermijd in eerste instantie de producten die de allergie veroorzaken. Doe zelfonderzoek en werk aan je spijsvertering.
Een zeer grote oorzaak van bijnieruitputting die over het hoofd wordt gezien is gebrek aan vers eten van zeer goede kwaliteit zoals de natuur dat in overvloed maakt voor ons. Er bestaan geen voedingssupplementen die ons voorzien van alle bouwstenen die ons lichaam nodig heeft, laat staan dat het een synergetische werking geeft in het lichaam, hetgeen natuurlijke voeding ons wel geeft. Gezonde natuurlijke voeding is het eerste en ondersteunende element om te kunnen herstellen van bijnieruitputting. Het vormt de basis van een goede spijsvertering.
Sluimerend en over het hoofd gezien: het wegnemen van symptomen is een zeer grote oorzaak dat de bijnieren ZICH niet kunnen herstellen. Je voelt de ziekte niet meer, maar je hebt ook geen lichte en levenslustige energie meer. De oorzaak van de ziekte wordt niet weggenomen, de ziekte wordt persistent onderdrukt door farmaceutische middelen. Vele aandoeningen blijven door symptomatisch bestrijding net onder het punt van het veroorzaken van de echte ziekte, ze blijven echter steeds verder smeulen en gaan de algemene gezondheid verder verzwakken. De patiënt wordt negatief chronisch belast. De gebieden na een chirurgische ingreep en anesthesie putten de bijnieren enorm uit.
Gebrek aan slaap verhoogt het circulerend oestrogeengehalte waardoor de hormonale balans wordt verstoord. Bij bijnieruitputting is het raadzaam om goed te slapen, gemiddeld 9 à 10 uur per nacht.
Slechte luchtkwaliteit in je woning of op het werk is een onderschatte factor. De materialen waarmee gebouwd is, de verlichting, indeling van de woonruimtes, de verwarming of de ventilatie en/of airconditioning zijn vaak onderschatte factoren die je langzaam kunnen uitputten en ziek maken. Veel groene planten plaatsen en het plaatsen van begatieve ionengenerators kunnen oplossingen bieden. Ook andere inrichtingen en de indeling van woonruimtes veranderen kan wonderen verrichten. Als deze stappen niet haalbaar zijn is het beter dat je verhuist, en in het geval van je werkplaats, verander van werkplaats of job. Je bijnieren zijn belangrijker.
Milieuvervuiling, leven of werken in toxische dampen, slecht werkende verwarmingstoestellen, luchtvervuiling in de steden, chemische bestanddelen in materialen en verven, pesticiden, roken, auto uitlaatgassen, parfums, deodorants enzovoort zijn vele verschijningsvormen van chemische vervuiling in je lichaam die de werking van de bijnieren verzwakken. Woon je in een toxische omgeving, dan kun je niet anders dan verhuizen, hoe moeilijk dat ook is, je bijnieren zullen nadien opknappen. Red eerst jezelf door te leven en te werken met zo veel mogelijk frisse lucht. Iedereen weet dat je zuurstof nodig hebt om te kunnen leven, minder zuurstof betekent dat je lichaam minder goed zijn fysiologische functies kan uitvoeren en er stoornissen ontstaan. Ionengenerators en groene planten kunnen de luchtkwaliteit verbeteren.
Dan heb je nog stralingsbronnen die je beter tracht te vermijden. Gsm, laptops, hoogspanningskabels, 5G enzovoort geven extra stress aan de bijnieren. Straling verstoort vele lichamelijke processen.
6-Kruiden en voedingssupplementen
Kruiden
Withania somnifera of ashwagandha. (blad, zaad en wortel).
Deze plant uit de familie van de nachtschadigen waartoe ook onze tomaat en aardappel toe behoort, kan tot een anderhalve meter hoog groeien en groeit
in Afrika, Zuid-Azië, het Middellandse Zeegebied en Mauritius. Hij staat ook
bekend als de Indiase ginseng. Deze plant speelt een grote rol in de ayurvedische geneeskunde. Ashwagandha heeft een sterk voedende en gezondheid verhogende werking. Heeft een zeer sterke gunstige invloed op de nieren en de bijnieren, heeft ontstekingswerende eigenschappen. Ayurvedische artsen gebruiken het bij reuma, gewrichtsontstekingen, artritis en moeilijk geneesbare wonden. Deze plant is adaptogeen, in het geval van bijnieruitputting zal het de cortisol waarden in evenwicht brengen, Als de cortisol te hoog staat zal ashwagandha deze doen dalen, en als de cortisol te laag staat zal hij deze doen stijgen. Stimuleert de darmwerking en geeft rust. De slaap verbetert.

De rijpe bessen van Withania somnifera.
Zingiber officinalis of gember.
Is net als Ashwagandha een adaptogeen. Groeit in Zuidoost Azië in het wild.
Het is wel aan te raden om het ‘s avonds niet te gebruiken, het kan de slaap verstoren. In eerste instantie gaat gember de spijsvertering bevorderen waardoor er betere opname ontstaat van de voedingsstoffen. Stimuleert de aanmaak van spijsverteringsenzymen en de peristaltiek. Goed tegen misselijkheid. Het werkt ook als een adaptogeen op de bijnieren, het helpt de cortisolwaarden in evenwicht te brengen. Heeft tevens een gunstige invloed op de bloeddruk en de hartslag, helpt het vetmetabolisme. Stimuleert geheugen en cognitie. Vooral belangrijk om het lichaam te helpen zijn afvalstoffen af te voeren, de eerste vereiste om bijnieruitputting te verhelpen.
Glycyrrhiza glabra of zoethout.
Helpt net als gember het lichaam ontgiften. Het ondersteunt de bijnieren Is familie van de vlinderbloemigen en groeit in Eurazië en Afrika. Het is een antistress kruid en geeft veel energie en uithoudingsvermogen, wat de vitaliteit verhoogt. Het helpt krachtig om medicijnen af te bouwen. Zoethout gaat de bijnieren stimuleren om ontstekingsremmende hormonen aan te maken en helpt bij hypoglycemie, dat ook een bijverschijnsel is bij mensen met bijnieruitputting. Het bevordert de eetlust en kalmeert de psyche. Zoethout is zeer goed bij maagproblemen. In grote hoeveelheden kan het de bloeddruk doen stijgen, maar dat is geen probleem bij mensen met bijnieruitputting, zij hebben meestal een te lage bloeddruk op enkele uitzonderingen na met hoge bloeddruk. Voor deze mensen is het niet aangeraden om zoethout in te nemen. Zoethout helpt in het bijzonder om cortisol waarden te verhogen bij mensen met hypoadrenia. Cortisol is het belangrijkste hormoon bij stress en bijnieruitputting. Zoethout stimuleert ook nog eens de bloedsomloop.

Ginkgo biloba of Japanse notenboom.
Van de Japanse notenboom is het bekend dat het de bloedcirculatie verbetert. Gingko is rijk aan bioflavonoïden, krachtige antioxidanten die de productie van
vrije radicalen in evenwicht brengt. Het beschermt de bijnieren, lever, pancreas en de hersenen tegen beschadiging door teveel vrije radicalen. Het helpt bij de regeneratie van beschadigde weefselcellen. Vermindert mentale vermoeidheid, stimuleert het geheugen en cognitie en verbetert stemming en depressie.
Eleutherococcus senticosus of Siberische ginseng.
Het is een kleine, houtige struik uit de klimopfamilie en afkomstig uit Noordoost-Azië. De wortel van de plant wordt beschouwd als adaptogeen en er worden veel gezondheidsvoordelen toegedicht aan het gebruik ervan. In de Chinese geneeskunde wordt Eleutherococcus senticosus gebruikt bij mensen die chemotherapie of bestraling hebben gehad, bij angina pectoris, hypercholesterolemie, bij neurasthenie met hoofdpijn, slapeloosheid en slechte eetlust. Vermindert angst, verbetert de slaap en geeft een gevoel van welzijn. Verhoogt de uithouding en energieniveau. Deze plant verhoogt de weerstand tegen stress en normaliseert het metabolisme, twee factoren belangrijk voor het herstel van je bijnieren. Verder reguleert het ook de aanmaak van de neurotransmitters. Het helpt de bloedsuikerspiegel te normaliseren. Versterkt de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem en verhoogt de weerstand tegen vervuilende stoffen. Helpt bij de opname van verschillende vitaminen uit de B-groep.
Ga steeds met de nodige voorzichtigheid te werk. Volg de instructies die op de verpakking staan nauwkeurig. Vloeibare bereidingen waar alcohol in aanwezig is, dient men eerst in water of thee te koken om de alcohol te laten verdampen. Als men thee maakt, gebruik dan natuurlijke gezonde suikers of honing. De honing mag niet in heet water ( boven 43°C toegevoegd worden, er ontstaan anders giftige stoffen.
Voedingssupplementen
Voedingssupplementen zijn belangrijk in het herstellen van bijnieruitputting. Ze helpen bij de volledige genezing. Daarbij is volwaardige voeding noodzakelijk. De spijsvertering moet ten volle worden geoptimaliseerd, zodat voedingssupplementen daadwerkelijk opgenomen kunnen worden. Net als bij kruiden dient men voorzichtig te zijn met supplementen en de aanwijzingen op de verpakking aandachtig te lezen en de aanbevolen dosis niet te overschrijden. GEEN SOLISME; VOEDINGSSUPPLEMENTEN EN ANTIOXIDANTEN MOETEN STEEDS GECOMBINEERD INGENOMEN WORDEN.
Zwarte peper helpt de spijsvertering om beter antioxidanten op te nemen.
Vitamine E.
Deze vitamine is vetoplosbaar en een uiterst krachtige vrije radicalenvanger.
Het is de anti verouderingsmolecule bij uitstek. Belangrijk is wel dat het om natuurlijke vitamine E gaat, omdat deze veel beter kan opgenomen worden
door ons darmstelsel. Vitamine E beschermt ons tegen hart- en vaatziekten, het houdt de wanden van de vaten en ook de rode bloedcellen elastisch. Daarbij gaat ze klontering van de bloedplaatjes tegen. Indirect gaat vitamine E de productie van de bijnierhormonen beschermen door de vrije radicalen of oxidanten onschadelijk te maken. Een overmaat aan vrije radicalen vertraagd de enzymatische reacties in de bijnieren en kan uiteindelijk celbeschadiging veroorzaken.Vitamine C verbetert dan nog eens de werking van vitamine E in de cel door zijn regenererende werking op deze vitamine E. Vitamine E gaat ontstekingsreacties tegen door de stofwisselingsreacties te normaliseren. Verder heeft Vitamine E ook een beschermende werking voor de talglaag op de huid tegen vervuiling en zonnebrand.
Vitamine E beschermt samen met de verzadigde vetzuren alle onverzadigde vetzuren (omega) in ons lichaam tegen ranzig worden. Dit effect is ook gunstig voor de bijnieren die voor zestig procent uit cholesterol bestaan. Het voorkomt de vorming van oxycholesterol. Vitamine E en vetzuren vormen een belangrijk duo dat een belangrijke antiaging is voor het lichaam.
Vitamine C.
Voor de productie van cortisol en steroïde bijnierhormonen is er veel vitamine C nodig. Vitamine C werkt als een antioxidant. Echter, de meeste supplementen bevatten zuivere ascorbinezuur zonder bioflavonoïden, en zonder deze bioflavonoïden kan de vitamine C niet gemetaboliseerd worden in het lichaam.
Een gunstig vitamine C complex bevat ongeveer één deel bioflavonoïden op twee delen ascorbinezuur. Dit stimuleert een meer complete werking in het lichaam. Bioflavonoïden verdubbelen de werking van vitamine C. Vitamine C en bioflavonoïden zijn wateroplosbaar en moeten meermaals ingenomen worden als je aan bijnieruitputting lijdt. Vooral onder condities van stress, te lang opblijven, infecties en andere vormen van stress is het aangeraden om een vitamine C complex in te nemen. Een vitamine C complex waarin ook magnesium, voldoende bioflavonoïden, pantotheenzuur (vitamine B5) en andere nutriënten aan toegevoegd zijn zal goed werken bij bijnieruitputting. Het helpt de bijnieren om juist te reageren bij stress. Gekleurde en groene groenten, vruchten van groenten en kiemen zijn rijke bronnen van vitamine C in verse toestand. Vitamine C gaat een synergetische werking aan met Vitamine E, bioflavonoïden en andere antioxidanten om de bloedstolling te verminderen. Neem geen extra Vitamine C als je bloedverdunners gebruikt.
Vitamine B (Het hele complex, pantotheenzuur en niacine).
Pantotheenzuur en niacine (vitamine B5 en B3) zijn in eerste instantie belangrijk voor de bijnieren. Het stimuleert het biochemisch proces dat betrokken is bij het veranderen van cholesterol in de verschillende bijnierhormonen essentieel voor de hormoonhuishouding. Vitamine B5 is mede verantwoordelijk voor de omzetting van glucose in energie, en bijnieren hebben veel energie nodig. In combinatie met vitamine C, E en magnesium wordt er zeer veel energie opgewekt zonder de bijnieren te stimuleren. Dat is belangrijk om uitputting tegen te gaan. Aan te raden is om een natuurlijk supplement te gebruiken, het wordt sowieso altijd beter opgenomen, in combinatie van volwaardige voeding.
Vitamine B3 (nicotinezuur) helpt bij de vorming van de moleculaire structuren van verschillende co-enzymen die van cruciaal belang zijn voor de vorming van de bijnierhormonen. Vitamine B6 (pyridoxine) Als je problemen hebt met het herinneren van je dromen, dan heb je tekort aan vitamine B6, handig om dit te weten. Vitamine B6 stimuleert de aanmaak van adrenaline voor de vecht- en vluchtreactie, en is ook belangrijk voor de verschillende enzymatische processen bij de productie van bijnierhormonen en aanmaak van insuline. Vitamine B complex is nodig voor de goede werking van de bijnieren en in het vormen van bijnierhormonen en de homeostase in het lichaam. Alle B-vitaminen werken samen met elke individuele B-vitamine bij het uitoefenen van zijn functie. Het hele B-complex ondersteunt elkaars werking, en er zijn geen grote hoeveelheden voor nodig om de werking van
pantotheenzuur, pyridoxine en niacine te versterken. Idealiter is het natuurlijk weer een natuurlijk B-complex dat beter wordt opgenomen door maag- en darmstelsel. Een volwaardige voeding dat bestaat uit groenten, granen, noten en zaden bevatten allemaal natuurlijke vormen van vitamine B-complex. Vitamine B12 wordt aangeraden bij bijnieruitputting omdat de darmwerking minder goed werkt. Normaal wordt vitamine B12 door de darmflora van de dunne darm geïnitieerd op opgenomen te worden in het ileum.
Mineralen.
Calcium is een uiterst noodzakelijk voor het herstellen van de bijnieren, omdat het ook het zenuwstelsel tot rust brengt. Het is beter om calcium niet samen met magnesium in te nemen. De beste calcium vind je in groenten, noten, zaden en
zeegroenten. Ook ongepelde sesamzaden en zijn verwante producten zijn een goede bron van calcium. Calcium uit melk en zuivel vult de lichamelijke behoeften niet aan, dit omdat bij de vertering van de melk eiwitten uit koemelk alle calcium wordt opgebruikt. Bij deze vertering ontstaan veel zuren die niet
geneutraliseerd wordt door het aanwezige calcium uit de melk en zuivel. Het lichaam kan met het calcium uit dierlijke melk niets doen omdat het niet in de juiste verhouding fosfor en magnesium gebonden is. Bijgevolg moet het lichaam zijn eigen calcium en mineralenreserves aanspreken om de verzuring op te heffen die ontstaat na consumptie van dierlijk melk.
Daarbij wordt er dikwijls synthetische vitamine D aan toegevoegd (doorstraalde ergosterol), waarbij de calcium uit melk van dieren juist de neiging vertoont om in je gewrichten en andere delen van je lichaam te gaan vastzetten, in plaats van opgenomen te worden in de weefsels van het lichaam. Ondertussen ontstaat er verzuring in de lichaamsweefsels. Gelukkig is het toevoegen van vitamine D aan melk en zuivel verboden in Nederland, maar nog niet in België.
Magnesium werkt vooral samen met vitamine C en B5 en mineralen waaronder magnesium en andere micronutriënten om de bijnieren in zijn werking te versterken. Magnesium is essentieel om de bijnieren te ondersteunen bij de aanmaak van steroïde hormonen. Als je onder hevige stress staat is het aan te raden om extra magnesium in te nemen. Je bijnieren hebben een grotere behoefte aan magnesium bij stressvolle situaties.
Seleen wordt in onze cellen ingebouwd in een enzym dat oxidatieprocessen tegengaat. Dit proces noemt glutathionperoxidase en dit enzym gaat ook gevaarlijke vrije zuurstofradicalen elimineren. Het beschermt de lichaamsweefsels tegen gevaarlijke oxidatie. Daarbij gaat seleen de functie van de schildklier verbeteren – samen met jodium -, hetgeen een positief effect heeft op de bijnieren.
Mensen die amalgaamvullingen hebben, hebben extra nood aan dit sporenelement. Seleen werkt samen met vitamine E, C en zink. Seleen is ook belangrijk voor een goede nierwerking.
Zink wordt ingebouwd in een radicalenvanger enzym superoxidedismitase dat
de andere antioxidanten aanvult en ondersteunt. Zink speelt een belangrijke rol voor de aanmaak van hormonen zoals insuline maar ook steroïde hormonen in de bijnieren. Het is ook belangrijk voor onze algemene gezondheid.
Andere sporenelementen zoals mangaan, koper, jodium, molybdeen en zovele komen alleen in micro hoeveelheden voor in ons voedsel. We hebben er echt ook niet veel van nodig, maar daarom zijn ze niet minder belangrijk voor je algehele gezondheid en energiepeil. Ze hebben een rustgevend effect op lichaam en de psyche en kalmeren de nervositeit. Ze zijn tevens belangrijk om de stress weerstand te verhogen. Ze worden goed opgenomen bij voldoende vitamine C in de voeding.
Goede bronnen van sporenelementen zijn kiemen, biologische gran en, jonge planten, algen en zeegroenten.
Herstellende soep voor mensen met bijnieruitputting.
Neem één courgette van middellange grootte en snijd het in plakjes.
Een middelgrote ajuin en hakt het zeer fijn. Een handvol fijngesneden selder.
450 gram sperziebonen. Eén kopje bronwater en één kopje tomatensap – bij voorkeur vers. Eén eetlepel rauwe honing en één theelepel paprikapoeder – een kwart theelepel cayennepeper. Een goed snufje zwarte peper. Eén kopje kippenbouillon. Een uurtje laten sudderen tot alles gaar is. Ayurveda is vegetarisch, enkel wat kippenbouillon om aan te sterken zoals bij bijnieruitputting.
Bijkomend advies bij zwaar uitgeputte bijnieren
Volgende voedingsmiddelen zijn aan te bevelen bij bijnieruitputting. Ze bevorderen het herstel van het zenuwweefsel, verlichten stress en zijn goed voor de spijsvertering. Papaja, mango, frambozen en ons eigen klein fruit, asperges, kiemen, knoflook, boerenkool, broccoli, sla-soorten, rode appels, knoflook, bananen, bosbessen, veenbessen. Als bijnieruitputting verbetert kunnen alle zongerijpte groenten en fruit, in mindere mate bananen.
Niet aan te raden: dierlijke eiwitten, melk, zuivel en dierlijke vetten. Geklaarde boter (ghee) mag wel. Het hoog vetgehalte van dierlijke vetten belast de lever en de prancreas, dierlijk verzadigde vetten hebben een lange keten dat zeer moeilijk verteert, dit in tegenstelling tot geklaarde boter en plantaardige verzadigde vetten met respectievelijk een korte en middellange keten dat beter verteert. Deze verzadigde vetten heb je wel hard nodig bij bijnieruitputting. Dierlijke vetten zorgen ervoor dat je lichaam het moeilijker heeft om evenwichtige bloedglucosewaarden te handhaven. Dat is een enorme belasting op je bijnieren en is een cumulerende oorzaak van insulineresistentie. Bijnieren hebben veel koolhydraten nodig van zongerijpte groenten en fruit. Geen fruit in de ochtend bij bijnieruitputting.
Volgende zaken zijn goed bij bijnieruitputting.
- Gerstegrasextractpoeder: verbetert de kwaliteit van het maagzuur waardoor de spijsvertering beter gaat werken. Geeft energie aan de bijnieren.
- Spirulina uit Hawaï is rijk aan essentiële mineralen om de bijnieren te versterken. Het bevat ook chroom en superoxide dismutatie (SOD) die de pancreas en bijnieren versterkt. Dit beschermt de cellen tegen oxidatie door zuurstof.
- Schisandra: onderdrukt nierspasmen, minder belasting voor de bijnieren.
- Chroom: stabiliseert de insulineproductie, onderhoudt het zenuwweefsel en overdracht neurotransmitters. ondersteunend voor de bijnieren, schildklier en pancreas. Zwarte melasse is een goede bron van chroom..
- Rhodiola rosea, rozenwortel, is een vetplantje en helpt om de bijnierwerking te optimaliseren.
- Citroenmelisse, Melissa officinalis: revitaliseert het zenuwweefsel en draagt bij tot de regulatie van de insulineproductie.
- Rozenbottels: kalmeert vergrote bijnieren door overbelasting, remt ontstekingen.
- Panax ginseng: helpt je reactie en aanpassingsvermogen te verbeteren. Geeft rust aan je endocriene systeem en bijnieren zodat je minder overmatig reageert op heftige emoties zoals angst, stress en trauma’s.
De bijnieren scheiden hormonen uit in het bloed:
De hormonen die de bijnieren produceren zijn betrokken bij:
• Het lichaamseigen maken van koolhydraten, eiwitten en vetten samen met de werking van de lever.
• Het stofwisselingsproces van vetten, koolhydraten en eiwitten in energie.
• De verdeling van vetten op je lichaam. De distributie van bruin vet voor energie.
• De bloedsuikerregulatie, samenwerking met de pancreas.
• Ons vaatsysteem – ook cardiovasculair! – en andere systemen.
• Onze spijsvertering overdag stimuleren – synergie samen met de serotonine.
• Spierkracht en algemeen uithoudingsvermogen.
• Ons libido, en bron van de steroïde geslachtshormonen.
• Ons zelfgenezend vermogen en verjonging van ons lichaam. Het onder controle houden van ontstekingsreacties, afvalstoffen en toxines helpen te elimineren, exosomen en zwellingen worden eveneens gestuurd door de bijnierhormonen.
1)-Adrenaline (Latijn: ad = bij, ren = nier dus: bijnier) of epinefrine (Griekse benaming) is een hormoon en een neurotransmitter. Het wordt geproduceerd in het bijniermerg en in sommige zenuwcellen. Adrenaline komt in grote hoeveelheden vrij in omstandigheden die door het lichaam als – mogelijk – bedreigend voor de overleving worden ervaren en daardoor stress veroorzaken. Vaak gaat dit samen met angst en woede. Ook kou, hitte, honger, dorst, pijn, fysieke inspanning en andere zaken die de balans in het lichaam verstoren, kunnen de adrenalineproductie verhogen. Adrenaline is schadelijk als het in te grote hoeveelheden of te langdurig vrijkomt en een adrenalineverslaving kan ernstige schade aanrichten. Adrenaline is in verhoogde concentratie giftig voor het lichaam. Het snel vrijkomen van grote hoeveelheden adrenaline maakt deel uit van het overlevingsmechanisme van het organisme. Het maakt het mogelijk om te vechten of te vluchten – de vecht- of vluchtreactie – en verhoogt daarmee de kans om te overleven.
De effecten van het vrijkomen van adrenaline zijn o.a.:
- Versnelde ademhaling en hartslag, voor een versnelde bloed- en zuurstofvoorziening om het vluchten of vechten mogelijk te maken. De bronchiën gaan zich verwijden.
- Vrijmaken van energie – glucose – benodigd voor de vlucht/vecht reactie. Hiermee gaat de remming van de opslag van energie gepaard.
- Stijging bloeddruk door perifere vaatvernauwing.
- Vermindering bloedtoevoer naar de darmen, de spijsvertering heeft geen acute prioriteit bij levensgevaar.
- Vergroting pupillen voor beter zicht, waardoor verbetering van waarnemen gevaar.
- Verhoogde alertheid en concentratievermogen.
- Verkorte bloedstollingstijd, van belang bij verwondingen, vermindert de kans om dood te bloeden.
- Handpalmen gaan zweten.
- Het geheugen verbetert tijdelijk. De herinnering aan de bedreigende situatie wordt beter opgeslagen om deze voortaan sneller te herkennen.
Ook wordt het gevoel van tijd beïnvloed: gebeurtenissen lijken trager te verlopen waardoor iemand meer tijd lijkt te hebben om te reageren. Bij paniekaanvallen zonder uitwendige oorzaak is het vrijkomen van adrenaline één van de uitlokkende factoren van een aanval van hyperventilatie. Als je vecht of vlucht, verbrandt je adrenaline en kan het lichaam zich herstellen. Maar als je een deadline moet halen en je staat aan te schuiven in de file, dan wordt de adrenaline niet verbrandt en ontstaat een gevaarlijke situatie in je lichaam.
2)-Noradrenaline is een in het lichaam voorkomende neurotransmitter en een hormoon. Noradrenaline wordt vaak verward met adrenaline, dat een sterk opwekkende werking heeft. Als neurotransmitter komt hij voor in de hersenen, en in de zenuwuiteinden van het sympathische of orthosympathische zenuwstelsel, zorgt voor actie in het zenuwstelsel, bij hartslag en ademhaling, verhoging glucosegehalte in het bloed, verhoogde spieractiviteiten, remt de activiteit van het spijsverteringskaneel. Als hormoon wordt hij in het bijniermerg geproduceerd, waar de werking vergelijkbaar is met adrenaline. Over het algemeen voelen mensen met te weinig noradrenaline zich depressief en mensen met een teveel aan noradrenaline euforisch, gespannen, angstig of opgewonden. Dit hangt af van de stemming en/of van andere neurotransmitters, zoals onder andere serotonine.
3)-Cortisol is een hormoon dat gemaakt wordt in de bijnierschors uit cholesterol. Het kan worden ingezet als ontstekingsremmer bij allergische reacties, bij longaandoeningen en tal van dermatologische condities zoals ernstige vormen van eczeem.
Cortisol speelt een rol bij:
- Vertering van voedsel, bloedsuikeregulatie en de glycogeenreserves en bloedglucose. Het helpt bij lage bloedsuikerspiegel om vetten en eiwitten om te zetten in glucose.
- Slaap-waakritme.
- Bij de omzetting van het schildklierhormoon T4 naar het gebruiksklare hormoon T3.
- Afweersysteem.
- Ontstekingsreacties.
- Modificatiebeheersing respons, het voorkomt een overreactie van het gezondheidssysteem.
- Spanning van hart- en bloedvaten.
- Stimulatie centraal zenuwstelsel. Mentale helderheid, focus, herinneringen, gedachten en de elektrische activiteit.
- Normalisatie van de stressreactie.
- Beschermt de cellen tegen insuline.
- Helpt de witte bloedcellen enzymen uit te scheiden die ontstekingsremmend zijn.
- Versterkt de contracties van het hart en helpt om een regelmatige hartslag tot stand te brengen.
Cortisol wordt soms het stresshormoon genoemd omdat het vrijkomt bij elke vorm van stress, zowel fysiek als psychologisch. Het zorgt ervoor dat bepaalde eiwitten in spieren worden afgebroken waarbij aminozuren vrijkomen. Hiervan kan glucose – energie – worden gemaakt. Deze energie wordt gebruikt om het lichaam weer terug te brengen in homeostase, “het vermogen van meercellige organismen om het interne milieu in evenwicht te houden”, op het moment van stress komt adrenaline en noradrenaline vrij om het lichaam alerter te maken en klaar om te vechten/vluchten. Cortisol zorgt ervoor dat dit verlies van energie weer wordt gecompenseerd. Daarom zou een betere benaming zijn: ‘stress-response hormoon’. Tijdens het ontwaken komt er meer cortisol vrij. Dit zorgt onder andere voor een hongergevoel.
Cortisol is ook de bron van de sekshormonen. Een teveel aan cortisol blokkeert opname tryptofaan, is een stof waarvan het lichaam serotonine produceert. Bij teveel aan cortisol krijgt men tekort aan serotonine. De productie van cortisol wordt gestuurd door de hersenen en kan gezien worden als een stof die het leven ondersteunt. Metaforisch kan je jouw lichaam vergelijken met een kamer, waarbij de hypothalamus gelijk is aan je thermostaat, je hypofyse gelijk aan de ontstekingsknop, je bijnieren gelijk aan je verwarming. De hoeveelheid cortisol die uitgescheiden wordt is te vergelijken met de warmte die door de verwarming van de kamer – je lichaam – wordt toegevoerd.
4)-Aldosteron is ook een steroïdhormoon, behoort tot de groep hormonen die ontstaan uitgaande van de structuur van cholesterol (het mevalonaatpad), en wordt geproduceerd in de bijnier, vooral in de buitenste laag van de bijnierschors. Het speelt een belangrijke rol in het handhaven van de bloeddruk. De nieren spelen een hoofdrol in het reguleren van de water- en zoutbalans. Het zoutgehalte in het lichaam wordt onder meer gereguleerd door het in de bijnierschors geproduceerde hormoon aldosteron. Het zorgt tijdens de vorming van de urine voor het uitwisselen van natrium (Na+) tegen kalium (K+) en helpt zo ook om de bloeddruk te regelen. Aldosteron zorgt voor meer terugresorptie van water en natrium door activatie van natriumkanalen van de nier. Deze antidiuretische werking doet het bloedvolume vergroten en de bloeddruk stijgen.
5)-DHEA (pregnenolone, progesteron, oestrogeen, testosteron en andriosteendion)
Het zijn krachtige antioxidanten, belangrijk voor weefselherstel en anti veroudering van het lichaam. DHEA helpt als het lichaam weer voldoende energie heeft om het cortisol weer in balans te brengen samen met serotonine. In deze groep van hormonen heb je ook de sekshormonen. Conclusie: je hebt de bijnieren nodig voor je algemeen welbevinden en goede gezondheid.
Problemen met de spijsvertering.

Miljoenen mensen lijden aan een opgeblazen gevoel, winderigheid, indigestie, brandend maagzuur en andere spijsverteringsproblemen. Deze kunnen allemaal in verband gebracht worden met stress, biologische conflicten en cortisol. De oorzaak hiervan is eenvoudig. Als je onder stress staat, produceer je meer cortisol en adrenaline. Teveel adrenaline blokkeert de werking van de spijsvertering omdat het bloed naar de spieren wordt gebracht.
Minder maagzuur
Door bijnieruitputting ontstaan er allerlei spijsverteringsklachten met allerlei voedingsmiddelen. Vooral de vertering van eiwitten is vaak een probleem, maar ook koolhydraten en vetten kunnen steeds meer problemen geven bij de vertering. Het slecht verteren van de eiwitten zorgt ook voor de allergieën en intolerantie voor gluten en melkeiwitten en noten allergieën. In de psyche is er ook een biologische schok dat causaal is aan allergieën en intoleranties. Je lichaam maakt door de bijnieruitputting minder maagzuur en galvloeistof aan waardoor eiwitten en andere stoffen zoals bv oxaalzuur en fytinezuur uit het voedsel niet of nauwelijks worden afgebroken. Als het voedsel niet goed gekauwd en bevochtigd is door het speeksel, kan het te maagzuur niet doordringen in de voedingsbrij. Dikwijls oorzaak van reflux.
Een belangrijk afvalproduct van de eiwitvertering is urinezuur. Urinezuur ontstaat door vertering van purine, een eiwit dat veel voorkomt in dierlijke voeding. Maar als je nieren en bijnieren te zwak werken kunnen ze de purine niet goed verwerken en het urinezuur niet voldoende via de blaas lozen, waardoor het achterblijft in het bloed. Het lichaam heeft dan geen andere keuze dan het urinezuur af te zetten in de gewrichten, met allerlei ontstekingsprocessen zoals jicht. Ook hier ligt een causale psychische oorzaak ten grondslag. Je kunt ook tekorten aan verteringsenzymen in de lever en alvleesklier ontwikkelen, zoals een tekort aan het eiwitsplitsende enzym pepsine of het eiwit enzym protease, het vet oplossende lipase of het koolhydraat enzym amylase. Deze tekorten aan enzymen en verteringssappen worden in de hand gewerkt door een trage schildklier. De schildklierwerking wordt onderdrukt door zowel overactieve als onder actieve bijnieren.
Een dierlijk, eiwitrijk dieet met weinig vetten en veel koolhydraten is dan rampzalig voor je schildklier en zal je problemen alleen maar verergeren. Omdat het de schildklier uitput van zijn reserves aan vitamine A- en schildklierhormonen. Er is ook een tussenstadia waarin de schildklier afwisselend wordt geactiveerd door de bijnieren en daarna weer trager gaat lopen. De symptomen die hierbij plaatsvinden is dat je het dan afwisselend ijskoud en dan weer bloedheet hebt. Als je verkeerde voedingspatronen en levensstijl gewoonten niet veranderen zullen de klachten alleen maar blijven toenemen. Echter de werkelijke oorzaak wordt vaak dan niet meer achterhaald en wordt het toegeschreven dat het tussen je oren zit. Hiervoor krijg je dan vaak een antidepressivum op basis van het uiterst giftige fluor, wat de schildklierwerking en de pijnappelklier nog verder sloopt.
Minder galvloeistof
Galvloeistof (gal) wordt geproduceerd door de lever. Via de galwegen wordt de gal naar de galblaas getransporteerd. In de galblaas wordt de gal tijdelijk opgeslagen. Als u vet eet, trekt de galblaas samen. Hierdoor wordt gal afgegeven aan de dunne darm. Daar is het nodig voor een goede vertering van vetten. Veel vrouwen lijden tegen de overgang aan oestrogeendominantie. Deze vrouwen hebben vaak een samengetrokken sfincter van Oddi waardoor de gal niet voldoende kan stromen. Dit leidt tot spijsverteringsklachten en het ontstaan van galstenen. Progesteron is het enige hormoon dat de kringspier van Oddi ontspant, zodat de galvloeistof vanuit de lever in de twaalfvingerige darm kan stromen, samen met de geactiveerde pancreasenzymen. Zonder progesteron verkrampt deze spier, gaat dicht en de galvloeistof vertraagt met alle gevolgen van dien. Daarom ervaren veel vrouwen dat hun spijsvertering beter wordt nadat ze met progesteron zijn begonnen en voorkomen ze dat ze galstenen ontwikkelen waardoor de galblaas verwijderd moet worden. Een behandeling met traumatische gevolgen voor het energetisch lichaam en levenslange problemen met de spijsvertering tot gevolg.
Onvoldoende enzymen
Enzymen zijn nodig voor het verteren van voedsel. Produceert het lichaam onvoldoende enzymen, dan betekent dit een slechte vertering. Dit leidt weer tot gasvorming omdat de darmen onverteerde voeding ontvangen met een bacteriële overgroei tot gevolg. Voedselintoleranties kunnen de onderliggende oorzaak van bijnieruitputting zijn, maar ook een gevolg ervan. Door ontstekingen van de darmwand, staat het gezondheidssysteem continu in opperste staat van paraatheid. Omdat cortisol de remmer van het gezondheidssysteem is, wordt er in dit geval ook continu een beroep gedaan op de bijnieren. Als dit langere tijd duurt, dan ontstaat via deze route bijnieruitputting.
Bronnen:
Handboek Chakrapsychologie, Anodea Judith
Tijdloze geheimen van gezondheid en verjonging, Andreas Moritz
Kanker is een overlevingsmechanisme, Andreas Moritz
Balans in je leven, Deepak Chopra
Het grote ayurvedaboek, Maya Tiwari
Gezond leven in een vervuilde wereld, Hans Moolenburgh
Groot handboek van geneeskrachtige planten, Dr. Geert Verhelst
Bijnieruitputting, James L. Wilson
Mediumschap: Een geschenk uit de hemel, José Gosschalk
Google-wikipedia
Ayurvedische voedingsleer in de praktijk, Anil Kumar Mehta
Responses