Bijnieruitputting Deel 3

Slaap

2-Hoe slaapproblemen aanpakken?

Slecht slapen is juist het grote probleem dat mensen met bijnieruitputting hebben. Terwijl een goede nachtrust zo belangrijk is om te herstellen van bijnieruitputting.

Zie vooral het belang van een goede slaap om het herstellen van de bijnieren te beïnvloeden en doe alles wat je kan om de slaapkwaliteit te verbeteren. Voor mensen met bijnieruitputting is het zeker uiterst belangrijk om op tijd te gaan slapen, om 22.00 uur inslapen is aan te raden. Het voorkomt dat je wakker blijft door de een energiegolf die opkomt rond 23.00 uur. Dit is ook gerelateerd aan cycliciteit van het circadiaans ritme. Maar met de bedoeling dat deze energie gebruikt wordt voor het herstel van het lichaam, daarom is het belangrijk dat men in slaap is. Cortisol gaat samen met melatonine en de groeihormonen die eveneens rond dit tijdstip worden uitgescheiden de lever stimuleren om het bloed te zuiveren in de hersenen. Daarbij zal de celdeling in het lichaam door dezelfde mix van hormonen beter verlopen waardoor weefselbeschadigingen sneller genezen en je lichaam daadwerkelijk herstelt en zijn energievoorraden kan aanvullen voor overdag. Blijf je tijdens deze energiegolf op, ga je na 24.00 of 1.00 uur pas in bed en dat put de bijnieren nog verder uit. Dit ondanks dat je tijdens deze uren juist energieker voelt, het is een valkuil die je verder uitput. Op tijd gaan slapen helpt je bijnieren te herstellen.

Een uitzondering is dat mensen met bijnieruitputting wel eens mogen uitslapen tot 8.30 uur, maximaal 9.00 uur, dan moet je opstaan. Het helpt dan om de cortisolwaarden weer wat naar omhoog te brengen, hetgeen moeilijker verloopt bij mensen met bijnieruitputting. Het is door de lage cortisolwaarden dat je moeite hebt om echt wakker te worden. Iets langer in bed zal je dan helpen om je beter te voelen als je wakker wordt en gedurende de rest van de dag. (Enkel uitslapen voor mensen met bijnieruitputting). Je hoeft ook niet elke dag uit te slapen, het is essentieel te leren luisteren naar je lichaam en het aan te voelen wanneer je moet slapen, en dat maakt een groot verschil uit in het herstellen van je bijnieruitputting. Op tijd gaan slapen helpt je ook om de impressies van de dag te verwerken, een belangrijk gegeven om emoties leren los te laten die je niet dienstbaar zijn en leiden tot bijnieruitputting. Dit lost ook veel stress op.

Gouden tips om goed te slapen bij bijnieruitputting

Bij mensen met bijnieruitputting zijn volgende zaken heilzaam om de nachtrust te verbeteren

  • Maak een gewoonte om bij het eten zeer goed te kauwen! Goed kauwen stimuleert het geheugen en de cognitie. Daardoor worden minder stresshormonen afgescheiden. De hippocampus, in de hersenen wordt gestimuleerd door de kauwbewegingen. De hippocampus controleert het niveau van de stresshormonen in het bloed, door te kauwen verlaagd tevens ook het angstgevoel die dikwijls aan de basis ligt van stress. Ook zal goed kauwen de speekselproductie stimuleren zodat de complexe gekookte koolhydraten kunnen beginnen verteren. Deze voorvertering van onze voeding is uiterst belangrijk voor de hele spijsvertering. Mensen met bijnieruitputting hebben er alle baat bij om hun voedsel goed te kauwen. Een verlaagd niveau van de stresshormonen door goed te kauwen zal de slaap gunstig beïnvloeden. Veel kauwen stimuleert de pancreas met de secretie van spijsverteringsenzymen.
  • Ga overdag een paar keer rustig liggen om uit te rusten zonder in slaap te vallen. Liggen heeft een meer herstellend effect op de bijnieren. Doe dit vooral als je je slaperig, vermoeid of minder scherp in je hoofd bent. Op tijd eventjes ontspannen is noodzakelijk voor de bijnieren.
  • Het is normaal dat de bloedsuikerwaarden laag zijn ‘s morgens vroeg als je opstaat. Mensen met bijnieruitputting hebben tijdens de nacht veel te lage bloedsuikerwaarden hetgeen je wakker maakt. Dit gaat soms gepaard met angstaanvallen. Er ontstaat grote onrust die je nachtrust volledig verstoort. Nachtmerries kunnen ook het gevolg zijn van te lage bloedsuiker. Om dit te helpen voorkomen, is het aan te bevelen om één of twee happen te eten van een volwaardige gezonde snack rijk aan eiwit, ongeraffineerde koolhydraten en gezonde vetten (van hoge kwaliteit, natuurlijk en onbewerkt). Net voor het slapengaan als je nog honger hebt. Maar niet meer dan twee happen.
  • Te lage cortisolwaarden zullen eveneens je nachtrust verstoren (je hebt totaal geen energie en je bent zo moe dat je niet kunt slapen). In dit geval is het aan te raden om voor het slapengaan oefeningen te doen, een stevige wandeling. Zijn je cortisolwaarden te hoog (ondanks dat je bijnieruitputting hebt kan het zijn dat je voor het slapengaan plots energieverhoging hebt). Ontspannende meditatie, tai-chi, qi gong en yogahoudingen zijn heilzaam om tot rust te komen en beter te ontspannen.
  • Zorg ervoor dat je overdag voldoende lichamelijke oefeningen doet, variatie in oefeningen, verschillende tijdstippen oefenen en ook de intensiteit opbouwen hebben een gunstig effect op de nachtrust. Let erop dat je jezelf in de oefeningen niet verder uitput, nooit oefenen tot je in het zweet staat en moet hijgen naar adem, dat put de bijnieren weer uit. Het is belangrijk dat alle lichaamsbeweging lichaamsvriendelijk blijft waarbij je zeer lichtjes mag hijgen naar zuurstof, maar echt niet meer.
  • Lichaamsbeweging zal je cortisolniveaus verhogen, dus lichtere activiteiten zijn ideaal om de functie van je bijnieren te ondersteunen. Om de cortisolniveaus zo goed mogelijk in balans te houden, worden de meest inspannende oefeningen aanbevolen in de ochtend of vroege middag wanneer de cortisolproductie hoger is, en lichtere lichaamsbeweging, zoals wandelen of yoga, kan beter gedaan worden in de avond, tenzij je echt te lage cortisolwaarden hebt in de avond.
  • Vermijd het blauw licht van computers, televisie en gsm’s. De aanmaak van melatonine en de hormoonhuishouding wordt ernstig verstoord daardoor.
  • Vermijd tijdens de hele dag het gebruik van stimulerende zaken zoals cafeïne, alcohol, geraffineerde suikers en vetten. Deze zorgen ervoor dat je in de ochtend nog meer problemen krijgt met wakker worden om je dag goed door te komen.
  • Zoek desnoods hulp bij een dichtstbijzijnde slaapcentrum.
  • Ga nooit slapen met een volle maag, het blokkeert de spijsvertering en de  immuniteit samen met het herstelvermogen. Er gaat veel energie verloren aan de vertering die niet optimaal kan functioneren wegens minder spijsverteringsenzymen omdat de melatonine de spijsvertering in rust brengt. Voeding verteert niet goed en wordt een nieuwe bron van toxines die de bijnieren uitputten.

3-Andere eenvoudige stappen om te herstellen van bijnieruitputting

Lachen

Door te lachen wordt ons immuniteitssysteem versterkt, en we verbranden nog eens extra calorieën. Het versterkt de buikspieren en geeft een positief effect op het hart, de bloeddruk en elke cel van het lichaam. Je hebt al vast horen zeggen dat lachen het beste medicijn is dat er bestaat. En dat is waar, zeker voor de bijnieren heeft het een herstellend effect. Het vermindert de stress en alle lichaamsprocessen kunnen daardoor even ontspannen. Ook al is het lichaam even vrij van stress, je jezelf iets lichtzinniger voelt heeft dit direct een positieve invloed op de bijnieren die meer energie krijgen en herstellen.

Lachen relativeert en doet ons denkproces stoppen, daardoor hebben we even afstand gecreëerd van onze dagelijkse beslommeringen. Hoe vaker we lachen, hoe meer we vanuit een ander perspectief kunnen kijken. Het verandert onze kijk op de omgeving en we worden zachter voor onszelf en anderen. Lachen verbindt, in de lach herkennen en erkennen we de ander, op een wezenlijk niveau, dit gaat voorbij woorden. in de lach en traan zijn we hetzelfde. Lachen brengt je in contact met het dieper wezen in jezelf, wie je werkelijk bent, puur en vrij van sociale druk. Door te lachen laten we het kind in onszelf vrij spelen. Het bevrijdt omdat je spanningen worden losgemaakt, je spieren en cellen in je hele lichaam komen na het lachen tot een voelbare rust. Je ademhaling gaat dieper, de adem stroomt vrijer waardoor je nieuwe energie en vitaliteit ervaart en dat heeft een positieve invloed op de bijnieren. je creativiteit krijgt meer ruimte tot expressie.

Lachen heelt. los van je huidige emotionele gemoedstoestand op het moment, kan de lach echt goed dienen als een natuurlijk herstelmechanisme van het lichaam en de bijnieren. Door te lachen komen er ook gelukshormonen vrij die een genezend effect hebben op het hele lichaam (synergetische werking van verschillende hormonen en neurotransmitters) en wordt het stress response hormoon cortisol teruggedrongen. 

Yoga, tai-chi en qi gong doet dit ook. Hierdoor voelen we ons een stuk beter in ons vel. Het maakt ons blijer en vrijer. Kortom ideaal voor piekeraars, perfectionisten en fanatieke denkers die dikwijls last krijgen van bijnieruitputting. Doe alles wat mogelijk is om jezelf aan het lachen te krijgen. Bekijk grappige films, lees humoristische boeken, komische strips, spotprenten, grappen enzovoort. Bijvoorbeeld op you tube kanaal kun je veel grappige dingen vinden. Onderschat de kracht en enorme waarde van het lachen niet als hulpmiddel om je bijnieren te herstellen. Schrijf jezelf lachtherapie voor, neem jezelf en anderen niet al te serieus en kijk iets lichter naar het leven toe. Maak echt een gewoonte om elke dag echt te lachen, ook al voel je jezelf niet echt goed. Lachen maakt je echt beter. Ook al voel je jezelf niet goed, je gezicht in een glimlach plooien heeft altijd een positieve invloed om je van binnen vrediger en minder gestrest te voelen. Ook als je alleen bent is dit een goede oefening.

Juiste lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is juist iets waar je niet veel zin in hebt als je lijdt aan bijnieruitputting. Maar lees zeker dit hoofdstuk door en ontdek welke voordelen beweging heeft op je bijnieruitputting. Vergeet natuurlijk ook niet dat dansen en liefde bedrijven ook goede oefeningen zijn voor je bijnieren. Juiste lichaamsvriendelijke beweging houdt in dat je nog gezellig kunt babbelen en geen zuurstoftekort hebt. Vooral vanuit het oogpunt van de ayurveda is het van vitaal belang dat de lichaamsbeweging meer energie oplevert dan dat het kost, iets dat in het Westerse denken vaak over het hoofd wordt gezien. De belangrijkste vereiste is dat bewegen plezierig is voor jezelf. Het licht versneld ademen drijft de stofwisseling gassen het lichaam uit, als ze zich opstapelen in het lichaam kunnen deze gassen schadelijk worden en het lichaam verzuren.

Door lichaamsvriendelijke beweging verkrijgt men lichtheid, veerkracht en stevigheid. de lever wordt gestimuleerd om zijn meer dan 3000 functies goed uit te oefenen. De spijsvertering wordt gestimuleerd, de reststoffen beter uitgescheiden en het vermogen wordt ontwikkeld om moeilijkheden het hoofd te bieden. De toename van de bloedstroom houdt het opbouwen van de plaque in de slagaderen tegen. De celfunctie verbeterd door de versnelde koolstofdioxide-, zuurstof- en voedingsnutriënten uitwisseling. Beweging normaliseert ook de cortisolwaarden, insulinewaarden en stimuleert de productie van de gelukshormonen. Het stimuleert tevens de productie van de schildklierhormonen en groeihormonen. De beweging zorgt er tevens voor dat de hersenen beter worden voorzien van zuurstof. Beweging zorgt eveneens voor sterkere botten. Bedenk dat de lymfe extra wordt gestimuleerd door lichaamsvriendelijke beweging,net als de buikademhaling ook de lymfe stimuleert.

Een heel eenvoudige vorm van lichaamsbeweging is wandelen. Je komt tot rust bij een lange wandeling, het is prettig om terug te schakelen van het gedreven tempo op de werkvloer dat zo vaak de overhand krijgt in je leven en leidt naar bijnieruitputting. Eén van de grootste voordelen van lichaamsbeweging is hoeveel beter het je op iedere denkbare manier laat voelen. Met lichaamsbeweging wordt niet bedoeld om met inspanning, zweten of zwoegen het lichaam te dwingen in vorm te brengen, wel als een krachtig instrument om evenwicht te bereiken tussen het fysieke lichaam en de geest, een nauwe diepere band te smeden met jezelf.

Dit alles bedoeld om zo de lichaam- en geest coördinatie op een hoger plan te tillen, gewoonweg bewustzijnsverruiming. Lichaamsbeweging is bedoeld om het leven aangenamer en gelukkig te ondersteunen, het zal energie opleveren en mag op zichzelf geen werk zijn. het is belangrijk om daarin juist ontspanning vinden. Het ideaal is de mate van inspanning niet op te drijven tot het punt waarop je hevig gaat transpireren en naar adem gaat snakken. De mate van inspanning is niet verder te brengen dan het punt te gaan waarop je lichtjes begint te zweten en door je mond begint te ademen. Dit zijn de juiste natuurlijke tekenen dat je het juiste limiet hebt bereikt.

Het gezegde “zonder pijn geen resultaat” is een mythe. Lichaamsbeweging vermindert ook depressie, depressie is een veel voorkomend verschijnsel bij bijnieruitputting. Wandelen in de natuur, yoga, tai-chi en qi gong, zwemmen, dansen en andere zachte sporten verhogen je energiepeil en doorzettingsvermogen. Dit wordt sterk ondersteunt door ademhalingsoefeningen. Bovendien geeft het je distractie van de geest waarbij je makkelijker tot rust kunt komen. Deze afleiding en gezonde vermoeidheid stimuleert de kwaliteit van de slaap. Duursport en competitie is uiterst nefast voor het lichaam en de bijnieren en zijn sterk uitputtend. Juiste lichaamsbeweging helpt je om emotioneel en mentaal in evenwicht te komen.

Juiste beweging moet altijd plezierig zijn

Ideaal is een combinatie van sport en yoga  (ook zwemmen en dansen). Het brengt je lichaam in de juiste spierspanning en verhoogt je lenigheid. ondertussen verbetert het de longcapaciteit. Werk zelf op een rustige manier in de lichaamsbeweging, jezelf niet forceren of je laten verleiden door competitie. Zoek steeds je eigen tempo, en laat je door niemand beïnvloeden om meer te presteren of te versnellen. Oefen ook in zelfdiscipline, het zal je snel belonen met meer energie in de bijnieren. Als je moe wordt, stop en rust even uit alvorens de lichaamsbeweging te hervatten. Als je de dag nadien je slechter voelt wil dit zeggen dat je te hard hebt getraind en moet je het iets kalmer aan doen. Oefeningen die goed uitgevoerd worden geven je een lichamelijk en geestelijk goed gevoel.

Juist voedende activiteiten

  • Maak een gewoonte om elke dag één alledaagse ding aan te merken om dankbaar voor te zijn. Dankbaarheid versterkt de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem en geeft rust. Het geeft kracht om je te beschermen tegen energierovers en verhoogt je trillingsfrequentie.
  • Doe elke dag iets leuks, maak daar een doel van. Bezoek eventueel kunst of musea, tentoonstellingen, mooie beelden of ga naar een concert. Neem voldoende contact op met de natuur en zoek vooral de zon op. Wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, yoga e.a. Beweeg en haal diep adem. Je kunt ook een goed boek lezen of een mooie film in de bioscoop. Vermijd negatieve beelden en geluiden.
  • Onderhoud goede vriendschappen in de juiste verhouding, het hoeft niet via de telefoon of gsm te zijn, want dat werkt uitputtend op de bijnieren.
  • Ontwikkel je creativiteit, volg een cursus rond bewustzijnsontwikkeling, gezondheid of spiritualiteit. Af en toe lezen is ook deugddoend. Houdt een dagboek bij om elke dag je ervaringen in te noteren.
  • Geloof in je vermogen om te herstellen, gebruik je verstand en wijsheid als een krachtig instrument om te herstellen. Neem de macht en de verantwoordelijkheid voor je gezondheid in eigen handen. Geniet vooral van je herstel! Lachen doet goed, gebruik volop humor. Zoek dingen op die je aan het lachen maakt. Wordt volledig bewust van je gedachten, wees respectvol naar jezelf, ga ook bewust om met de tijd (het ritme van de natuur, het circadiaans ritme), en gebruik je zintuigen op bewuste positieve wijze.
  • Let op de volgende zaken:
  • Ga om 22.00 uur gaan slapen.
  • Maak je leefstijl tot een gezonde leefstijl. Maak leefstijlveranderingen die nodig zijn voor je herstel en definitieve goede gezondheid.
  • Verwijder energierovers.
  • Eet voeding die je lichaam nodig heeft (zie later in dit naslagwerk), leer voeding te vermijden die je een slecht gevoel geeft, houd een lijstje bij.
  • KAUW je voedsel goed voor optimale speekselvorming, de basis van een goede spijsvertering. 
  • 30 Keer kauwen per mondvol eten of meer is spijsverteringstimulerend!
  • Eet veel gekleurde groenten en overvloedig onbewerkte voedingsmiddelen zoals de natuur die ons aanbiedt.
  • Zorg bij elke maaltijd voor ongeraffineerde zetmeelrijke koolhydraten, plantaardige eiwitten (verteren gemakkelijker) en onbewerkte vetstoffen.
  • Eet je fruit, let erop dat je wat zout erbij neemt zowel voor als na het eten van fruit en kauw ook zeer goed.
  • Gebruik specerijen die de spijsvertering stimuleren en ook wat zout!
  • Drink ‘s morgens een glas warm water met een halve theelepel natriumbicarbonaat of ongeraffineerd zout erin opgelost.
  • Vermijd de volgende zaken:
  • Eet vooral geen fruit als ontbijt.
  • Koffie (ook cafeïnevrije koffie) en stimulerende dranken. Evenals chocolade drank ( witte suiker en geraffineerde palmvet is slecht voor de bijnieren).
  • Streng, negatief, kritisch en laag zelfbeeld over jezelf.
  • Heb mededogen in plaats van medelijden, met medelijden neem je negatieve energie over van de ander die ook je bijnieren verder uitputten.
  • Voorkom dat je oververmoeid geraakt door werk of klussen. Forceer jezelf niet.
  • Sla nooit een ontbijt over en ga ook nooit vasten.
  • Opblijven tot na 22.30 uur.
  • Eet niet alleen zetmeelrijke koolhydraten zoals brood en pasta’s. Altijd samen met de andere voedingsgroepen.
  • Eet geen voeding die een negatief effect op je bijnieren hebben, ook al verlang je ernaar en ongeacht hoe goed ze ook smaken.
  • Voedingsmiddelen waar je verslaafd aan bent. Voeding die allergische reacties kunnen uitlokken.
  • Zodra we wijzigingen doorvoeren in ons dieet, voelen we vaak stress, die natuurlijk niet helpt de stress-patronen te doorbreken die onze bijnieren al uitgeput hebben. Daarom is het belangrijk je ook af en toe de kans te geven om te zondigen zonder je hier schuldig over te voelen. Natuurlijk weet je dat je dit niet elke dag hoeft te doen, maar er is helemaal niks mis met een dag per week waarop je mag eten wat je wilt. Maar nogmaals, het is dan van groot belang dit zonder schuldgevoelens te doen en volop te genieten.
  • Schuldgevoelens worden namelijk geassocieerd met eetbuien die maar moeilijk te stoppen zijn. Eet dus 90% van de tijd gezond en voel je verder niet schuldig over de 10% waarvoor je alles mag eten. Schuldgevoelens zijn geen goede manier om de genezing van je bijnieren te ondersteunen!

4-Voeding die de bijnieren versterken

Als de bijnieren in een toestand van stress zijn, zal het metabolisme gaan versnellen. De mitochondriën gaan meer energie verbruiken, er worden meer voedingstoffen verbrandt om meer energie te kunnen verkrijgen. De normale voeding voorraden van het lichaam raken sneller uitgeput en verdwijnen. Je energiepeil zakt. Ook heb je neiging tot een te lage bloedsuikerspiegel. De lichaamscellen hebben dringend nieuwe voorraden van voedingsnutriënten nodig om goed te kunnen functioneren en de bijnieren zeker om te kunnen herstellen. Natuurlijke volwaardige zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat is de beste bron van voedingsnutriënten en er bestaat geen andere vervanging voor. Just that you now it !

Dit alles houdt ook in dat je zeker niet mag werken of actief zijn met een lege maag

Volwaardige natuurlijke voeding vormt de belangrijkste basis om die cellen terug te voorzien van voeding en vooral om de bijnieren te laten herstellen. Het is aan te bevelen op om regelmatige tijdstippen te eten, het ontbijt niet overslaan en tussendoortjes met volwaardige voedzame snacks. Let er vooral op om ‘s avonds niet te veel te eten, en voor het slapengaan twee of drie happen van een volwaardige voedende snack, dit om tijdens de nacht geen te lage bloedsuikerspiegel te hebben die de nachtrust verstoort waardoor je de dag erna je voelt als een wrak.

different vegetables such as carrots, tomatoes, peppers, chicory, garlic

Wanneer eten als je bijnieruitputting hebt?

Het allerbelangrijkste is om na het opstaan te beginnen eten, drink eerst een klein glas warm water met halve theelepel natriumbicarbonaat of met citroen en/of gember. Dit stimuleert het hongergevoel. De glycogeenreserves (lichaam suikers) zijn tanende als je bijnieruitputting hebt. Na de nachtrust heeft je lichaam de laatste voorraad glycogeen opgebruikt en dit moet direct weer aangevuld worden. Omdat in de ochtend de cortisol volgens het circadiaans ritme het hoogst staat, kan het oorzaak zijn van geen eetlust. Een kleine voedende snack is beter dan helemaal niets. Bijnieruitputting gaat vaak samen met vervuiling van de lever, een leverreiniging zal het hongerniveau in de ochtend stimuleren. Weer een reden om veel bittere, scherpe en wrange smaken te leren smaken, want dat zijn drie zuiverende smaken voor het hele lichaam.

Ook al heb je geen honger na het opstaan, het verandert niets aan je energiebehoefte van het lichaam en daarom is het raadzaam om een klein ontbijt te verorberen. Het is aan te raden voor mensen met bijnieruitputting om het middagmaal vroeger in te nemen. Vanaf 11 uur verdraagt het lichaam de volgende lading gezonde waardevolle voeding. Niet zeer grote hoeveelheden voedsel eten als middagmaal, mensen met hypoadrenia hebben minder aanmaak van maagsappen. Eet je teveel, dan riskeer je winderigheid, opgeblazenheid, zwaar gevoel in de maag en misselijkheid. Idealiter is een gezonde volwaardige snack rond 14.00 of 15.00 uur aan te prijzen om je cortisol dip te voorkomen. 

Bij mensen met bijnieruitputting ontstaat deze dip tussen 15.00 en 16.00 uur. Een gezonde snack helpt je dan door deze periode heen. Het avondmaal neem je best tussen 17.00 en 18.00 uur, niet later omdat er te weinig enzymen worden aangemaakt die grotere hoeveelheden voedsel niet meer kunnen verteren. Dat heeft ook te maken met het circadiaans ritme. Na het lichte avondmaal voel je ondanks je bijnieruitputting hebt toch vrij goed. Zoniet, wilt dat zeggen dat je iets verkeerd hebt gegeten. Voor het slapengaan is het aan te raden om enkele happen te eten van een volwaardige snack rijk aan volwaardige eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetstoffen. Dit voorkomt een te lage bloedsuikerspiegel tijdens de nacht. Algemene regel voor mensen met bijnieruitputting: het is beter al te eten voordat je echt honger krijgt, want dan gaan de bijnieren nog meer verzwakken. Het hoeft echt geen grote hoeveelheden te zijn, wel regelmatig om de schommelingen in de bloedsuikerspiegel te vermijden. Een goede voorziening van voeding voorkomt dat je instort.

Het is steeds belangrijk om bij elke maaltijd of snack, goede vetten, volwaardige eiwitten en complexe koolhydraten te eten. Het lichaam zet zowel vetten, koolhydraten en eiwitten om in bloedsuiker dat glucose heet. Je lichaam gebruikt glucose als brandstof, dat eerst is omgezet in glycogeen (lichaam suiker). Het lichaam kan glycogeen opslaan in de lever en de spieren. Het lichaam heeft een hekel aan geraffineerde suikers en zetmelen, omdat deze niet in glycogeen kunnen worden omgezet en lege calorieën zijn. Het lichaam is gemaakt om volle calorieën uit het glycogeen te verteren. Geraffineerde suikers zorgen ervoor dat de bloedsuikerspîegel te snel stijgt met het gevolg dat het ook snel weer daalt. Daarbij worden zeer veel toxines gevormd en krijgt je lichaam vervuiling en weer een drang naar suiker als brandstof. Dat verzwakt de bijnieren nog verder. En er ontstaan problemen met de werking van de pancreas. De drie voedingsgroepen (vetten, eiwitten en koolhydraten) zorgen voor een gestage energievoorziening in het lichaam, en voor langere periode. De complexe koolhydraten (zetmelen  en meervoudige suikers) worden vrij snel omgezet in energie. De eiwitten doen er langer over om omgezet te worden. De vetten doen er het langste over om te worden omgezet in energie. Deze drie energiebronnen combineren bij elke maaltijd en snack voorkomt schommelingen in de cortisol en bloedsuikerspiegel. 

Wat kun je eten en drinken?

different vegetables such as carrots, leeks, tomatoes, peppers, chicory, garlic

Het is belangrijk dat voeding van hoogwaardige kwaliteit is. Dit wil eigenlijk zeggen dat deze voeding de voedingsindustrie NIET heeft gezien! In het geval van bijnieruitputting zijn het slechte tijden voor je lichaam en zijn voedselkeuzes zeer belangrijk. Hetgeen je eet is een fundamenteel aspect voor het herstellen van je bijnieren. Iedereen die bijnieruitputting heeft, mist iets in zijn of haar voedselinname. Voeding zoals de natuur het voor ons heeft laten groeien is het IDEAAL. Zongerijpt en in oorspronkelijke staat, heel en vers. Deze voeding bevat steeds de juiste samenstelling die in ons lichaam een krachtige synergetische werking heeft en ons voorziet van warmte en energie. Deze voeding kan de bijnieren herstellen. 

Alle voeding dat bewerkt is, met toegevoegde chemicaliën zoals bewaarmiddelen, kleurstoffen, additieven e.a. is niet aan te raden. Deze voeding bevat lichaamsvreemde stoffen waarop je lichaam slecht reageert. Er ontstaat stress op celniveau die de bijnieren doen reageren met het gevolg dat de stofwisseling versnelt en de voorraden voedingsnutriënten snel uitgeput raken. Eveneens voedingsmiddelen waar voedingstoffen eruit zijn gehaald en vervangen door andere stoffen is volledig uit den boze voor mensen met bijnieruitputting (ook voor gezonde mensen is het niet goed). Een mooi voorbeeld bijvoorbeeld is chocolade waarvan de cacaoboter is vervangen door geraffineerd en gebleekt palmvet. Zeer ongezond en uitputtend op de bijnieren. Een maaltijd met ongeraffineerde en onbewerkte vetten, complexe koolhydraten en volwaardige eiwitten is de basis om de bijnieren te voorzien van nieuwe energie. We kunnen niet genoeg nadruk leggen op het belang van een goede voedingspatroon. Geraffineerde suikers en zetmelen worden te snel omgezet in zure glucose die alle lichaamscellen irriteren die cellen gaan dan de receptoren voor insuline afsluiten. (Het proces van glycogeen vorming in het lichaam wordt overgeslagen). Deze slechte suikers vormen zeer veel toxinen in het lichaam en dat put de bijnieren uit. Ligt mee aan de basis van insulineresistentie, diabetes, overgewicht en cardiovasculaire aandoeningen. Een andere geheime oorzaak van voornoemde chronische aandoeningen en bijnieruitputting zijn geraffineerde oliën, en bewerkte vetten zoals margarine.

Granen

Granen is de voeding uit alle culturen, dit is ook zo voor onze streken geweest. Door de invoering van de aardappel en later na de tweede wereldoorlog is het gebruik van granen en volle granen bij ons sterk verminderd. Rijst is zeer gezond en er zijn zeer veel soorten (variëteiten). Granen hebben veel vitaminen uit de B-complex en zijn rijk aan mineralen (tevens belangrijk voor de bijnieren). B- vitaminen zijn  ook zenuwversterkend. Tegenwoordig is er een enorm aanbod aan rijst en andere granen. Granen bevatten complexe koolhydraten in de vorm van zetmelen die wel goed zijn voor uitgeputte bijnieren. Het lichaam metaboliseert er veel langzamer energie uit, hetgeen betekent dat je er meer langdurige energie van krijgt en er meer voedende nutriënten uithaalt. Dit geldt niet voor onze platveredelde tarwe.

Waarschuwing: Geen ontbijtgranen nuttigen, deze bevatten veel te veel suiker en verkeerde toegevoegde vetten. Boekweit versterkt de nieren, de huidige tarwe is echter te veel gemanipuleerd en veredeld, spelt is vele malen beter dan tarwe.

Kamut (een oude tarwesoort), rogge, tarwe, rijst, haver, gierst, gerst, fonia (Afrikaanse graansoort), amarant, quinoa en boekweit zijn de vele graansoorten die in ongeraffineerde vorm al hun voedingstoffen bevatten. Het geeft langdurige energie aan de bijnieren. De glycemische index ligt lager bij deze granen waardoor ze een langdurige verzadigingsgevoel geven.

Bij voorkeur bio granen eten, daar zit meer positieve energie in. In granen kun je het minst zondigen, veel variëren in de voeding is het beste. Geraffineerde granen producten worden in het lichaam volledig afgebroken. Het effect is te vergelijken met de geraffineerde enkelvoudige suikers die snel energie geven met als gevolg meer uitgeput nadien. Geraffineerde koolhydraten zijn ontdaan van hun begeleidende voedingsnutriënten en veroorzaken tekorten aan nutriënten in het lichaam dat op hun beurt leidt tot verstoringen van tal van lichaamsfuncties zoals de functies van de bijnieren. Het veroorzaakt ook veel chronische ziekten. Geraffineerde zaken leiden naar een nutritioneel faillissement in je lichaam. Solisme, eenzijdigheid is sowieso niet goed. Het is ook de verantwoordelijkheid van het individu om veel te variëren. Dit geldt voor alle voedingsgroepen. Leer te voelen wat goed is voor jou.

Groenten

Veel variatie in gekleurde groenten is zeer belangrijk voor mensen met bijnieruitputting. Denk maar aan de kleuren geel, oranje, rood, groen en paarsachtig(rode kool bijvoorbeeld). Eveneens wortels, bladgroenten en knollen. Goed koken is uiterst belangrijk voor goede spijsvertering en opname voedingstoffen, het is een soort voorvertering om de spijsvertering te stimuleren. De warmte uit gekookte voeding is zeer belangrijk voor het herstel van de bijnieren. Uiteindelijk is het belangrijk om van alles eens te eten, variatie genoeg, bij voorkeur wat beschikbaar is in dat seizoen. Eet zoveel mogelijk verschillende groenten, maak telkens een groot pallet. Bij voorkeur bio groenten omdat zij ook de salvestrolen bevatten die onze immuniteit een boost geven. Knollen en wortels hebben ook complexe zetmeel koolhydraten die goed zijn voor de bijnieren. Oligosacchariden zijn goede oplosbare vezels. Zeewier is een fantastische aanvullingen van nutriënten en mineralen, zeker voor mensen met hypoadrenia. Ze bevatten ook eiwitten. Zeer goede groenten zijn asperges, broccoli, kolen, boerenkool, bleekselderij, spinazie, peterselie, avocado, zoete aardappel, enzovoort zijn goede groenten. Knoflook is eveneens zeer goed bij bijnieruitputting. Gebruik veel specerijen.  Voor hun antioxidanten, en met hun smaken bitter, wrang en scherp die ontgiftende eigenschappen bevatten voor het lichaam. Specerijen zijn bovendien smaakmakers en zorgen voor meer speekselvorming en dat is de voorvertering voor een betere spijsvertering.

herbs and pepper and garlic on an wooden board

Specerijen zijn de pareltjes uit de keuken.

Fruit

Fruit is echt niet het ideaal voor mensen met bijnieruitputting. Eet vooral nooit fruit als ontbijt en als je vermoeid bent. Fruit bevat enkelvoudige koolhydraten, vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Fruit geeft snel energie en het bevat veel suikers en vocht. Uitgeputte bijnieren hebben belang bij een trage afgifte van energie uit voedsel.Teveel zoet en vochthoudend fruit zal de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem verminderen behalve tijdens de zomermaanden omdat er van buitenaf meer warmte is. Eventueel fruit met kruiden eten zoals kaneel, kruidnagel, zwarte peper, gember e.a. ook black salt of ongeraffineerd zout, nooit vlak, tijdens en  na het eten van de maaltijd, fruit als tussendoor. Fruit werkt verkoelend, daarom is het niet ideaal voor mensen met bijnieruitputting, behalve tijdens de zomer.

Appelen en peren kan men best stoven, niet rauw eten, want dat verteert nog veel moeilijker, en zeker bij mensen die lijden aan bijnieruitputting. Appels met een rode schil zijn voedzamer. Wat kan met mate is papaya, mango, pruimen, bananen, dadels, gestoofde appels en peren, kiwi. Koop ook biologisch fruit. Ons eigen kleinfruit is wel het beste en kan tijdens het seizoen gegeten worden door mensen met bijnieruitputting. Let erop dat je het apart eet van de maaltijden. Bessen (bosbessen, frambozen, bramen) bevatten veel anti-oxidanten en zijn ondanks hun zure smaak gezond, het bessenzuur reguleert juist de spijsvertering. Paradoxaal elimineert het zuur van kleinfruit de slechte zuren in het lichaam. Citroen heeft ook deze eigenschap. Kersen en druiven zijn ook goed voor mensen met hypoadrenia.

Plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten vind je vooral in bonen, linzen, erwten, kikkererwten, groene tuinbonen, noten, zaden e.a. Ze vragen aandacht in de voorbereiding van de maaltijd, het is belangrijk om peulvruchten eerst voor te weken eer ze worden gekookt. Het verteert dan veel beter. Mensen die plantaardige voedsel tot zich nemen moeten eveneens voldoende eiwitten binnenkrijgen. Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten en bevatten de vitaminen van de B-complex, mineralen, ijzer, foliumzuur, kalium en tevens ook pectine en cellulose (vezels). Sojaproducten zijn ten stelligste af te raden bij bijnieruitputting, soja is veel te afkoelend voor het systeem. Volgroeide bonen hebben veel eiwitten, als ze wel uitgerijpt zijn. Een dunne princesseboon bevat geen eiwit en is enkel een groene groente dat op zich wel gezond is. Linzen vragen wat extra kruiden voor het spijsverteringsproces. Mungdaal (gele linzen) is licht verteerbaar. Zwarte bonen zijn minder aangeraden en verteren moeilijker. Gebruik veel kruiden zoals het bonenkruid en specerijen om de vertering en opname voedingstoffen te stimuleren.

Het is zeer belangrijk dat bonen goed voor-geweekt zijn en goed gekruid gekookt worden, zo verteren ze goed. Ze zijn voedzaam. Erwten en kikkererwten zijn gemakkelijk verteerbaar. Noten geeft een goed verzadigingsgevoel en zijn een prima eiwitvervanger. Laat je niet beïnvloeden door extreem veel peulvruchten te eten, blijf bij de basisvoeding met peulvruchten. Basisvoeding zijn granen, vetten, groenten, eiwitten en fruit. Peulvruchten, noten en zaden een nacht voorweken, afgieten en goed naspoelen voor je begint met de bereiding en kookproces.

Wees bewust als je kiest om plantaardige eiwitten te nuttigen, dat je met het volgende rekening houdt: Peulvruchten steeds combineren met volkoren granen, zaden, bladgroenten en noten om het lichaam een compleet eiwit te geven! In het geval van bijnieruitputting is het wel aan te bevelen om af en toe ook een ei te eten. (met mate). Een stukje vis  is ook zeer goed voor mensen met bijnieruitputting. Let wel op de vervuiling van de oceanen dat in de vis terechtkomt.

Dierlijke eiwitten

Gevogelte kan men eten en is lichter verteerbaar dan vlees van runderen of varkens. Tracht dierlijke eiwitten uit vleesconsumptie te vermijden bij bijnieruitputting. Bouillon van kip bijvoorbeeld heeft een versterkend effect. Teveel eieren eten (bevatten teveel zwavel) en kan het evenwicht in de dikke darm verstoren, dat heeft een negatief effect op de bijnieren. Beter is af en toe een stukje vis. Melk en zuivel is niet aan te raden voor mensen met bijnieruitputting. Melk van A2 koeien (koeien met een bult op de rug) is zuiverder en beter verteerbaar als je bijnieruitputting hebt. Maar deze melk is in onze contreien moeilijk te vinden. In India worden deze dieren met veel liefde onderhouden en krijgt deze melk een speciale behandeling om hem goed verteerbaar te maken voor de mens (ayurveda).

Suiker en zout

De zoete smaak is de smaak van onze weefsels, ons lichaam zelf. Met zoet bedoelt men “zoete voedingstoffen”, maar geen geraffineerde suiker die een hoge glycemische index en glycemische lading heeft en het lichaam beroofd van de noodzakelijke mineralen en anti-oxidanten. de meeste suikers werken afkoelend op het lichaam. Mensen met hypoadrenia zijn beter af met het vermijden van suiker, koekjes, gebak en taartjes. In onze maatschappij worden ze juist gemaakt van geraffineerde suikers of geconcentreerde suikers. Mineralen hebben het aarde element in zich en als ze uit het lichaam worden geroofd door de geraffineerde suiker, dan zetten de weefsels uit en gaan verslappen waardoor de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem verzwakt. Ook te veel rijp fruit eten kan dit verschijnsel teweegbrengen. 

Onthoud: witte suiker is een dood en geraffineerde product die veel en snel energie geeft, maar ook snel is uitgewerkt en veel afvalstoffen laat ontstaan in het lichaam. Het is een regelrechte aanslag op de bijnieren die het al moeilijk hebben. Hoe meer geraffineerd, hoe meer mantelstoffen (vitamines, mineralen en anti-oxidanten) er zijn weggenomen uit de suiker. (Dit geldt ook voor wit meel en andere tarweproducten). Het zijn juist deze mantelstoffen die zorgen voor een goede vertering en algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem. Siroopvormen hebben meer mantelstoffen en mineralen. Jaggery is een soort palmsuiker. Ongeraffineerde rietsuiker heeft wel een hoge glycemische index, maar bevat zeer veel mantelstoffen. Zwarte melasse van suikerriet is zeer ideaal voor de bijnieren en de pancreas.

Zout is een van de zes smaken, werkt verwarmend behalve bergzout, en het  bevordert de spijsvertering. Mensen met bijnieruitputting hebben meer behoefte aan ongeraffineerd zout. Alleen in zeer grote hoeveelheden zal zout de bloeddruk doen stijgen, terwijl mensen met hypoadrenia juist een lagere bloeddruk hebben. Gebruik gerust ongeraffineerd zout in je voedingspatroon. Zout helpt mensen met bijnieruitputting om de bloeddruk te reguleren, maar zal ook voor andere functies die in verband staan met het verlies van natrium in de cellen verbeteren. Heb je zin in zout, gebruik dus de zoutpot. Let wel op, geen geraffineerd keukenzout, deze is zeer schadelijk voor de bijnieren, nieren en verhoogt de bloeddruk. Het betekent niet dat je buitensporig veel zout moet eten, het is schadelijk, zeker in combinatie met geraffineerde suikers en vetten.

Vetten

Verzadigde vetten zoals ghee en kokosvet veranderen niet bij het kookproces en zijn daarom aangewezen om in te bakken en te braden. Vermijd frituren en bruinen in olie, er worden door verhitting veel transvetzuren gevormd die schadelijk zijn voor alle fysiologische processen in het lichaam. Onverzadigde vetten (oliën) zijn wel gevoelig voor verhitting, ze vormen bij verhitting transvetzuren die zeer slecht zijn voor het lichaam en de bijnieren. Gebruik enkel ongeraffineerde vetten en oliën van eerste koude persing, deze creëren de waardevolle synergetische werking in het lichaam. Best ook van biologische afkomst. De voeding mag veel verzadigd vet en een beetje onverzadigd vet bevatten, dat is gezond!! Het is altijd van belang te weten of de vetstoffen al dan niet bewerkt zijn door de voedingsindustrie.

Veel vet is belangrijk, het voorkomt artrose en beschermt de zenuwen tegen uitdroging, het stimuleert de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem en vetmetabolisme waarbij het lichaam zich kan ontgiften. Mensen met bijnieruitputting hebben een grotere behoefte aan verzadigde vetten. Het zijn bouwstenen van Mevalonaat en cholesterol die nodig zijn voor de aanmaak van de steroïde hormonen en bijnierhormonen. De steroïde hormonen houden de bijnieren actief. Geen dierlijke verzadigde vetten die een lange keten bevatten, deze zijn niet geschikt voor mensen met bijnieruitputting. Denk maar aan de vetten die in vleeswaren en charcuterie zitten, ze belasten de lever en de pancreas, en kan uiteindelijk naar insulineresistentie en zwaarlijvigheid evolueren. Het wordt dan ook moeilijker voor je lichaam om een stabiel bloedsuikerspiegel te handhaven. Dit is niet gunstig voor de bijnieren, omdat zij ter compensatie hormonen moeten produceren.

Veel variatie in de oliën zorgt ervoor dat je alle essentiële vetzuren (enkelvoudige en meervoudig onverzadigde vetzuren, omega e.a.) binnenkrijgt. Verzadigd vet beschermt tevens de onverzadigde vetten in het lichaam tegen oxidatie en zijn belangrijk voor de resorptie van mineralen en vet-oplosbare vitaminen. Dit heeft op zijn beurt een beschermende werking op hart en bloedvaten. Zaden en noten zijn gezonde bronnen van vetstoffen die de werking van de bijnieren gunstig beïnvloeden.

Dranken

Het is begrijpelijk als je lijdt aan bijnieruitputting om geen stimulerende dranken te nuttigen. Alle stimulerende drankjes en middelen inclusief cafeïne werken vochtafdrijvend. Cafeïnehoudende dranken zoals zwarte thee, koffie, cola, red-bull e.a. hebben een stimulerend effect dat de bijnieren overstimuleert. Van zodra het effect is uitgewerkt zal het leiden tot meer vermoeidheid. Koffie en ook gedecafeïneerde koffie bevat theobromine die nadelig zijn voor de bijnierfuncties. Verder zijn ze geroosterd en gemalen waarbij hun natuurlijke oliën zeer snel ranzig worden en dus giftig in het lichaam. Dat levert ook stress op voor de bijnieren en je metabolisme.  Weet ook dat cafeïne een sterke pro-oxidant is en het oxidatieproces in de cel doet toenemen. Om het simpel te zeggen, je wordt sneller ouder!

Veel mensen komen de dag door met behulp van het overstimuleren van de bijnieren door cafeïnehoudende dranken, dikwijls gecombineerd met snoep (geraffineerde suikers) die ook cafeïne achtige stoffen bevat. Je kunt je tijdelijk wat beter voelen, maar de bijnieren gaan sowieso verder uitputten, en als je dit regime blijft aanhouden heeft dat zware gevolgen voor je algehele gezondheid.

Wat kun je drinken als je bijnieruitputting hebt?

  • Groentesappen: bevat alle waardevolle voedingsnutriënten. Het kan wel de bloedsuikerspiegel te snel doen stijgen en daarom is het raadzaam om geen grote hoeveelheden te nuttigen. Gebruik ook peper en zout bij om de spijsvertering te stimuleren. Groentesappen nooit in grote hoeveelheid gebruiken, is pure rauwkost en geeft overbelasting aan de darmen, gebruik veel andere specerijen. Idealiter is om zelf het sap te maken en vers op te drinken.
  • Vruchtensappen zijn niet aan te bevelen, eventueel in de namiddag is zeer kleine hoeveelheden met een mespuntje zout erbij. Geen sinaasappelsap, dat is te uitputtend voor de bijnieren.
  • Thee: Alle theesoorten zolang het niet is gemengd met zwarte thee. Groene thee bevat daarnaast zeer veel waardevolle antioxidanten. Let bij kruidenthees dat het enkel kruiden bevat.
  • Gewoon water: Geen koolzuurhoudend water. Liefst uit glazen flessen. Zelf een waterreinigingssysteem hebben is echt ideaal. Doe ook een snufje ongeraffineerd zout aan het drinkwater, dit helpt de bijnieren om balans te hebben tussen natrium, kalium en de verhouding van water en natrium te optimaliseren.
  • Drink echter geen twee of drie liter per dag zoals er steeds wordt aanbevolen. Het werkt afkoelend voor de nieren en bijnieren en je verliest veel belangrijke mineralen. Het werkt verstorend op de spijsvertering en de waterhuishouding van het lichaam. De osmotische druk bloed-lichaamscel kan nadelig veranderen als je teveel drinkt.
  • Melk van koeien is niet aan te raden omdat het teveel lactose bevat dat  een rollercoaster veroorzaakt in de bloedsuikerspiegel. Dat put de bijnieren verder uit. Het eiwit caseïne in de melk is voor mensen met bijnieruitputting een veelvoorkomend allergeen. Dit geeft extra stress aan de bijnieren. De caseïne werkt verzurend in het lichaam en tast de minerale reserves aan van het lichaam.
  • Geitenmelk daarentegen bevat minder lactose en lijkt meer op de menselijke melk. Echter, drink het vers, hoe ouder, hoe sterker de smaak wordt. Maar nogmaals, ook geitenmelk is niet aan te bevelen bij bijnieruitputting.
  • Dan heb je nog de granen- en noten melken die zeer gezond zijn en goed voor de bijnieren. Het zijn zeer goede alternatieven voor dierlijke melk, en ze verteren goed. Vermijd soyamelk, het werkt afkoelend voor de bijnieren en is  ook een bron van allergenen. 
  • Drink geen chocolademelk uit de supermarkt, ze bevatten ook teveel geraffineerde suikers en lichte dosis cafeïne en jagen de bijnieren alleen maar op stang. Alcohol is sowieso uit den boze evenals alle soorten frisdranken.

Wat mag je absoluut niet eten?

Een bijnier dieet dat in veel boeken wordt beschreven en bestaat uit: Yoghurt als ontbijt, veel fruit, groene salade (rauwkost), en een snee volkorenbrood als middagmaal en een lichte avondmaaltijd gaan de bijnieren juist in snel tempo verergeren. De tussentijden zijn veel te lang en er is gebrek aan volwaardige eiwitten, complexe koolhydraten en essentiële vetstoffen. Het is een noodzaak dat er  energie in de voeding aanwezig is om je bijnieren te herstellen. Eveneens een kop koffie met een donut zal ervoor zorgen dat je op het moment je fantastisch zult voelen, het jaagt de bloedsuiker naar omhoog en de rest van de dag zul je ellendig zijn van het onvermijdelijke dieptepunt die daarop volgt.

Maar voor mensen met bijnieruitputting is het noodzakelijk dat voeding krachtvoeding is, zongerijpt en in oorspronkelijke staat. Mensen die voordat ze bijnieruitputting kregen gewend waren om veel energie te hebben, lopen het risico de neiging te ontwikkelen om stimulerende voeding en dranken te kiezen die hun energie zullen geven. Dit gaat nog meer ten koste van de bijnieren. Koffie, alcohol, frisdranken, junkfood, gefrituurde zaken hebben veel slechte vetten en suikers die je oppeppen. Het probleem van deze voeding  is dat het de verkeerde vetten en suikers bevatten die het lichaam voorziet van “lege” calorieën dat het lichaam maar moeilijk kan verteren. De eiwitten in deze voeding zijn dan nog eens van minderwaardige kwaliteit. Dit voedingspatroon zal de bijnieren juist verder doen uitputten. De stimulerende middelen in cafeïne houdende dranken stimuleren de bijnieren nog verder waardoor ze hun bijna uitgeputte reserves moeten aanspreken met alle gevolgen vandien.

Eet nooit vetten of oliën die uit de voedingsindustrie komen, deze zijn allemaal bewerkt, behandeld en aangetast waardoor de natuurlijke synergetische werking is verbroken. Ze hebben eveneens een nadelige invloed op je mentale vermogens en veroorzaken stress op celniveau en dat put de bijnieren uit. Eet ook geen voedingswaren waar je aan verslaafd bent, de oorzaken van deze verslaving zijn te vinden in overgevoeligheid en schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Dit voedsel waar je aan verslaaft bent veroorzaakt veel stress op celniveau en dit verzwakt de bijnieren verder. Conclusie: dit voedingspatroon heeft weinig voedingswaarde en er ontstaat een rollercoaster in de bloedsuikerspiegel schommelingen waardoor je ‘s avonds nogal vrij beroerd kunt voelen. Tel de dagen en jaren op, toch normaal dat je in snel tempo veroudert.

Een andere reden waarom je tijdens het ontbijt geen fruit mag eten is omdat het veel fructose bevat. Mensen met bijnieruitputting hebben ook een lever die problemen heeft met het omzetten van fructose naar glucose. Een ontbijt met fruit zal alleen maar een toename van hypoadrenia en beverigheid bewerkstelligen. Tijdens de dag kan men wel een beetje zongerijpt fruit eten, vooral tijdens de zomermaanden, minder tijdens de herfst en lente, en bijna geen fruit tijdens de winter omwille van zijn afkoelende energie..

Het verhaal van de voedingsvezels

Voedingsvezels zijn nu eenmaal belangrijk om de darmperistaltiek te verbeteren. 

De dikke darm heeft een directe relatie met de bijnieren, dus hoe beter dat de dikke darm werkt, hoe sneller de bijnieren energie kunnen krijgen. Er zijn verschillende vezels die nodig zijn voor de algehele gezondheid. Denk maar aan pectine, fructo oligo sacchariden, cellulose en hemicellulose. Maar voedingsvezels hebben nog een belangrijke functie, namelijk de toxische stoffen die de lever uitscheid via de gal, op nemen en zo voorkomen dat de darmen deze toxines weer opnemen. Van zodra de dikke darm weer beter begint te werken, zullen de bijnieren weer energie krijgen. Dit heeft tot gevolg dat de reacties van het lichaam weer normaal en efficiënt gaan werken. De lever begint weer met te ontgiften. Dus er worden meer toxische stoffen via de gal uitgescheiden in de twaalfvingerige darm. Een gezonde darmwerking zal deze toxines elimineren. 

Vezels vormen ook de voedingsbodem van de darmflora en daarmee voorkomen de vezels dat de gal toxisch wordt. Het zijn vooral vetoplosbare toxines die met de gal worden uitgescheiden, en die gaan zich binden aan de vezels die het op hun beurt de toxines uit je lichaam verwijderen. In gezonde volwaardige voeding met granen, noten, zaden, groenten en peulvruchten zijn er voldoende vezels aanwezig. Geen brood verrijkt met zemelen, deze onoplosbare vezels irriteren het slijmvlies van de darmwand. Teveel aan onoplosbare vezels versnelt de darmtransit veel te veel waardoor er minder opname is van voedingsnutriënten.Wees voorzichtig met supplementen van vezels die bekende merken verkopen als vulstoffen. Er zitten namelijk kleur- en/of smaakstoffen in verwerkt. Ook dextrose, sucrose, maltodextrine (worden allemaal uit maïs gemaakt) zijn geraffineerde vormen van glucose die de groei van Candida albicans in de dikke darm kunnen stimuleren tot expansieve groei. Verder gaan deze suikers de bloedsuikerspiegel verstoren en het herstel van bijnieruitputting ondermijnen. Voor mensen met bijnieruitputting is het ook verboden om kunstmatige zoetstoffen en light-producten in te nemen, zij ondermijnen het herstel van de bijnieruitputting en geven verstoringen in de werking van de pancreas.

Het verband tussen bijnieruitputting, te lage bloedsuikerspiegel en zwaarlijvigheid

Als de bijnieren uitgeput zijn, dalen de cortisolwaarden. Cortisol is een hormoon om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden, en dit vooral om aan de eisen van het fysieke lichaam te voldoen als het energie nodig heeft. De pancreas werkt minder goed bij bijnieruitputting. Te weinig cortisol is zeer schadelijk, cortisol speelt een sleutelrol bij de omzetting van het opgeslagen schildklierhormoon T4 naar het gebruiksklare hormoon T3. Bovendien zorgt cortisol er ook voor de T3 de cellen kan binnengaan en de cel kan ‘opladen’. Bijnieruitputting leidt op celniveau tot een tekort aan schildklierhormonen. Bij gebrek aan cortisol wordt het voor het lichaam moeilijker om de normale bloedsuikerspiegel te bewaren. Dit is de reden dat mensen met bijnieruitputting (hypoadrenia) dikwijls te lage bloedsuikerwaarden ontwikkelen (hypoglycemie). Hypoglycemie is op zichzelf al een uiterst stressvolle situatie voor alle lichaamscellen dat de bijnieren nog verder zal uitputten. Daarom is het tijdstip van eten net zo belangrijk als de voedingskeuze. Door op regelmatige tijdstippen natuurlijke voeding met een hoge waarde aan gezonde vetten, koolhydraten en eiwitten te eten, zal dit helpen bij het herstellen van je bijnieren en je energieniveau.

Eens de bijnieren door volwaardige voeding  weer energie krijgen, wordt er meer cortisol uitgescheiden die de bloedsuikerspiegel weer naar normale waarden terugbrengt en de pancreas beter doet werken. Hoe lager de bloedsuikerspiegel, hoe meer cortisol er nodig is om de bloedsuikerspiegel weer in evenwicht te brengen. Mensen met een te lage bloedsuikerspiegel (veroorzaakt door bijnieruitputting) hebben de neiging om teveel te eten in een poging om hun energietekort niet in stand te houden. Bijnieren die uitgeput zijn, veroorzaken een verminderde werking van de spijsvertering. De spijsverteringsorganen zijn niet is staat om voldoende enzymen aan te maken voor de vertering van deze plotse grote hoeveelheden voedsel. Denk aan de maag en de pancreas die verzwakt zijn door bijnieruitputting. Het gevolg is dat deze voeding niet goed verteert en wordt opgeslagen in de vorm van vet dat eveneens giftige toxines kan isoleren zodanig dat gezonde cellen niet geïrriteerd worden.

Het eten van grote hoeveelheden voedsel, dikwijls nog van mindere kwaliteit geeft sowieso een tijdelijke verhoging van de cortisolwaarden in het bloed. De bijnieren worden echt opgejaagd, en als je daarbij nog alcohol en cafeïnehoudende dranken nuttigt….Dit veroorzaakt gewichtstoename bij mensen met bijnieruitputting en chronisch te lage cortisolwaarden. En tijdens het tijdelijke verhoogde cortisol wordt er vet opgeslagen. Vet dat ook veel toxines opslorpt veroorzaakt door de slechte spijvertering. Deze toename van de vetweefsels verzwakt de pancreas, want de alvleesklier moet meer insuline produceren voor de miljoenen vetcellen die er elke dag bijkomen, veroorzaakt door een slecht werkende spijsvertering.

Deze vettoename veroorzaakt op zijn beurt nog eens slaperigheid, waardoor de neiging ontstaat om nog meer ongezonde voeding te eten “omdat dit nou eenmaal eenvoudiger is te bereiden”. De grootste valkuil van onze tijd.

Disclaimer:

Dit naslagwerk heeft als doel u betrouwbare informatie te verstrekken over het onderwerp dat behandeld wordt. Er is alles in het werk gesteld om dit naslagwerk zo compleet en nauwkeurig mogelijk te maken. De aangeboden informatie kan, ondanks alle zorgvuldigheid, onjuistheden bevatten. Het doel van dit naslagwerk is om te onderwijzen. Zowel de schrijver als de uitgever zullen door geen persoon of instantie aansprakelijk gesteld noch verantwoordelijk geacht kunnen worden voor welk verlies, schade of letsel dan ook dat veroorzaakt is of waarvan aangenomen wordt dat het direct of indirect veroorzaakt is door de informatie die dit naslagwerk bevat. Het gebruik van de informatie die in dit naslagwerk aan bod komt, is geheel voor rekening van de lezer. De lezer moet zijn eigen oordeel vellen of een holistisch medisch expert of zijn persoonlijke arts raadplegen voor specifieke toepassingen bij zijn individuele problemen. De informatie die hierin gepresenteerd wordt, is op geen enkele manier bedoeld als vervanging van medische diagnostiek en/of behandeling. Indien u vragen heeft over uw gezondheid, raadpleeg dan een medisch bekwaam persoon.

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *