De belangrijkste oorzaak van ziekte bij de mens is het gevolg van onze overtreding van de universele levenswetten en het niet oplossen van innerlijke conflictsituaties

De masterklok van het lichaam

De interne klok van het lichaam wordt beheerst door de belangrijkste cyclus in de natuur: het dag- en nachtritme, ook wel bekend als het circadiaanse ritme. Het volgen van dit ritme zorgt ervoor dat we ’s ochtends actief zijn en ’s avonds juist minder actief worden. Het is belangrijk te onthouden dat de zon de belangrijkste energiebron is voor alle vormen van leven op aarde.

Mensen hebben zonlicht nodig om goed te kunnen functioneren. Het functioneren van het lichaam wordt grotendeels geregeld door biologische ritmes. Alle organen, systemen, cellen en weefsels worden bestuurd door uiterst precieze cyclische patronen van activiteit en rust. Deze cycli zijn fundamentele wetten van het leven waar de Ayurveda grote waarde aan hecht.

Enkele voorbeelden

 1. De productie van gal piekt op het middaguur, daarom wordt de warme maaltijd ook traditioneel rond die tijd genuttigd.
 2. De dikke darm is vroeg in de ochtend het meest actief en efficiënt. Een goede spijsvertering wordt bevorderd door ’s ochtends gehurkt te ontlasten.
 3. Het gelukshormoon serotonine wordt geïnitieerd in het darmslijmvlies als reactie op daglicht. In de late namiddag zal de pijnappelklier serotonine omzetten in melatonine als reactie op het invallen van de nacht. ’s Avonds is het ideaal om rustig aan te doen, en het moment bij uitstek voor romantiek.
 4. Normale menstruatiecycli herhalen zichzelf gemiddeld om de 27,5 dagen.
 5. De stresshormonen adrenaline en cortisol worden op natuurlijke wijze tijdens de vroege ochtenduren afgegeven. Adrenaline maakt je lichaam wakker en zet je in beweging, terwijl cortisol de spijsvertering activeert. Serotonine overdag helpt om de cortisolspiegel in het bloed weer in evenwicht te brengen.
 6. De lever is het meest actief tijdens de nachturen en zuivert het bloed dat uit de hersenen komt. Wanneer de lever overbelast is door toxines en onverwerkte emoties, kunnen problemen ontstaan bij het ontgiften van het bloed in de hersenen. Het lichaam zal vocht naar dit gebied leiden om de toxines te verdunnen, wat kan resulteren in slaapproblemen en onderbroken slaap.
 7. De weerstand en ijzerconcentraties in het bloed bereiken lage niveaus tijdens de menstruatie en hoge niveaus tijdens de ovulatie.
 8. Het rode beenmerg produceert ’s nachts meer bloedcellen. Voldoende slaap is daarom van groot belang.

Er zijn honderden van dit soort biologische ritmes die de werking van het menselijk lichaam beïnvloeden. Het is essentieel om te beginnen met het respecteren van het dag- en nachtritme. Elke biologische klok regelt de cyclische werking van organen, groepen cellen en ook onze endocriene klieren, oftewel de hormoonhuishouding van het lichaam. Verschillende lichaamsklokken zijn verbonden met de algemene lichaamsklok die wordt gestuurd door het natuurlijke ritme van dag en nacht.

Deze “master-clock” coördineert alle andere lichaamsklokken onderling met elkaar. Dit zorgt ervoor dat elke activiteit in het lichaam wordt uitgevoerd volgens het masterplan en het circadiaans ritme wordt gerespecteerd.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om op tijd te gaan slapen. Twee uur voor middernacht naar bed gaan helpt om de hormoonhuishouding van het lichaam in evenwicht te houden. Het respecteren van het dag- en nachtritme betekent niets anders dan de voortdurende poging van het lichaam om een staat van perfect evenwicht (equilibrium) te handhaven, waarbij het zich ook goed kan ontgiften en zuiveren.

Dit is een cruciale voorwaarde om negatieve emoties, trauma’s en dagelijkse indrukken te verwerken en een plaats te geven. Op deze manier kunnen biologische conflicten het beste genezen. Je algemene gezondheid, met zijn detox- en recyclingsysteem, blijft hierdoor krachtig. Luister naar je lichaam, het zal je de weg wijzen.

De draaiing van de aarde om haar as en om de zon zorgt voor nauwkeurige cycli van dag en nacht, evenals de wisselingen van de seizoenen. Deze ritmische herhalingen creëren patronen waarop ons lichaam reageert. Deze natuurlijke cycli programmeren op hun beurt ons DNA, zodat alle lichamelijke activiteiten en biologische processen met precisie en op tijd worden uitgevoerd.

Dit draagt bij aan onze gezondheid. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met het voedsel dat de natuur ons aanbiedt volgens de seizoenen. Het lichaam kan dit het beste verwerken. Bijvoorbeeld, geen aardbeien of bosbessen in de winter, maar ook geen savooiekool tijdens de zomerperiode.

De zonsopgang

We weten nu dat het menselijk lichaam goed kan functioneren wanneer het dag- en nachtritme wordt gerespecteerd. De zonsopgang veroorzaakt letterlijk een “zonsopgang” in je lichaam. Het ochtendlicht wekt je op. Wanneer je je ogen opent, dringt het licht je lichaam binnen via de oogzenuw. Dit licht wordt eerst gebroken door de lenzen van je ogen, waardoor het volledige lichtspectrum ontstaat met de typische zeven kleuren van de regenboog.

Deze kleuren beginnen met rood, gevolgd door oranje, geel, groen, blauw, indigo en ten slotte violet. Zoals eerder vermeld, bereiken deze lichtstralen via de optische oogzenuw belangrijke klieren in je hersenen, zoals de hypothalamus en de epifyse, ook wel bekend als de pijnappelklier.

De hypothalamus reguleert tal van biologische processen in het lichaam, en fungeert eigenlijk als de biologische klok van het lichaam. Na blootstelling aan licht zal de hypothalamus de bijnieren activeren voor de productie van adrenaline en cortisol. Adrenaline is bedoeld om je lichaam in beweging te zetten, terwijl cortisol de spijsvertering op gang brengt.

Wanneer de spijsvertering begint te werken, scheiden de slijmvliezen van de darmen serotonine uit, wat op zijn beurt helpt om de cortisolspiegel in het bloed weer in balans te brengen. Serotonine speelt overdag een belangrijke rol bij het handhaven van deze balans in de cortisolspiegel.

Serotonine heeft als taak om de spijsvertering overdag te activeren door de afscheiding van spijsverteringssappen en enzymen in de maag en de alvleesklier te stimuleren. De productie van deze sappen en enzymen is het hoogst rond het middaguur, wat betekent dat de grootste maaltijd idealiter rond die tijd wordt geconsumeerd. Op dit moment kan het voedsel het best worden verteerd, waardoor er een optimale opname van voedingsstoffen plaatsvindt.

Melatonine

De hypothalamus stuurt vervolgens deze lichtstralen verder naar de epifyse, ook wel bekend als het derde oog. Deze lichtkleuren bereiken uiteindelijk alle organen in het lichaam en dragen een boodschap met zich mee: ze bevatten instructies om endocriene klieren aan te zetten om hormonen te produceren.

De pijnappelklier, of het derde oog, produceert een van de krachtigste hormonen die we kennen: de neurotransmitter melatonine. Melatonine wordt gevormd uit serotonine en wordt volgens een strikt 24-uursritme geproduceerd. De productie is het laagst rond het middaguur en bereikt een piek tussen 1 uur en 3 uur ’s nachts.

Als een endocriene klier wordt de pijnappelklier gekenmerkt door de directe uitscheiding van stoffen in de bloedbaan, waardoor ze direct beschikbaar zijn voor alle lichaamscellen. De pijnappelklier fungeert als de interne klok van het lichaam en informeert het over de positie van de aarde ten opzichte van de zon, oftewel de natuurlijke tijd.

Neurotransmitters worden verspreid in het lichaam via de zenuwen. De uiteinden van deze zenuwen bevinden zich in het bindweefsel, samen met het intercellulaire vocht. Op deze manier worden boodschappen van alle neurotransmitters naar alle lichaamscellen overgebracht. Hormonen worden daarentegen via het bloed verspreid, terwijl neurotransmitters via de zenuwen worden overgedragen.

Melatonine speelt een cruciale rol bij het reguleren van een bepaald gen in het DNA dat aangeeft wanneer een cel moet afsterven en vervangen worden door een nieuwe lichaamscel. Het lichaam vernieuwt zich voortdurend, en melatonine is essentieel voor processen zoals celdeling, apoptose (natuurlijke celdood) en het verjongingsproces. Elke cel heeft een specifieke levensduur, en melatonine fungeert als een signaal dat aangeeft wanneer het tijd is voor een cel om af te sterven.

Wanneer het dag- en nachtritme niet wordt gerespecteerd, kan de productie van melatonine worden verstoord, wat leidt tot problemen bij de natuurlijke celdeling en apoptose. Dit kan op zijn beurt de processen van ontgifting en zuivering van het lichaam verstoren. Deze verstoringen verhogen het risico op mentale zwakte en maken het individu gevoeliger voor biologische schokken. Het is daarom belangrijk om het dag- en nachtritme te respecteren om een gezonde productie van melatonine te ondersteunen en de algehele gezondheid te bevorderen.

Serotonine

Serotonine wordt voornamelijk geproduceerd in de darmen (ongeveer 95%) en speelt een cruciale rol bij het bevorderen van een gevoel van welzijn. Deze darm-hersen connectie benadrukt het belang van goede voeding en een gezonde spijsvertering. Serotonine heeft een breed scala aan effecten, waaronder het reguleren van het dag- en nachtritme, de spijsvertering, seksueel gedrag, eetlust, geheugen, zelfvertrouwen, creativiteit, en meer. Een gebrek aan serotonine kan leiden tot symptomen zoals impulsiviteit, slaapproblemen, angst, depressie, chronische vermoeidheid, verslavingen, en zelfs zelfmoordneigingen.

De serotonineproductie bereikt doorgaans een piek rond het middaguur, deels als gevolg van de lichamelijke activiteit en het gebruik van suiker. Het is belangrijk op te merken dat voor een goede werking van serotonine, suikers afkomstig moeten zijn van ongeraffineerde bronnen, zoals zongerijpte voedingsmiddelen die rijk zijn aan mineralen en voedingsstoffen. Serotonine speelt een essentiële rol in het algemene welzijn van zowel het lichaam als de geest, en vice versa. Bovendien fungeert serotonine als een regulator van het dopaminesysteem.

Het dag- en nachtritme

De fluctuaties in melatonine- en serotoninespiegels geven de lichaamscellen de boodschap of het dag of nacht is, waardoor ze hun activiteit dienovereenkomstig kunnen verhogen of verlagen. Tijdens de nacht zijn sommige organen actiever, zoals de lever, terwijl andere organen, zoals de pancreas en de darmen, tot rust komen.

Dit complexe systeem van biologische regulatie door melatonine en serotonine zorgt ervoor dat alle lichaamsfuncties synchroon verlopen met de ritmische veranderingen in de natuur. De gezondheid van elke cel is afhankelijk van de mate waarin we het lichaam toestaan om in harmonie te leven met het dag- en nachtritme, oftewel het circadiaanse ritme.

Afwijkingen van dit ritme kunnen leiden tot een abnormale productie van de hormonen serotonine en melatonine, wat verstoringen veroorzaakt in veel lichamelijke biologische processen, waaronder de spijsvertering, hormoonhuishouding, stofwisseling en algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem. Het hele harmonieuze functioneren van het gehele organisme wordt verstoort en uiteindelijk resulteert dit in ziekte.

Wanneer ons welzijn wordt aangetast door verstoringen in het dag- en nachtritme, kunnen we symptomen ervaren zoals vermoeidheid, hoofdpijn, gebrek aan energie en een negatieve kijk op het leven. Je wordt gevoeliger voor biologische schokken. Uiteindelijk kunnen deze verstoringen leiden tot ernstigere ziekten als gevolg van de effecten van biologische schokken.

Het is daarom van cruciaal belang om het circadiaanse ritme te respecteren en in harmonie te leven met de natuurlijke ritmes van dag en nacht om onze algehele gezondheid te behouden.

De pijnappelklier

De pijnappelklier speelt een essentiële rol bij het reguleren van talrijke biologische processen in het lichaam, waaronder de voortplanting, bloeddrukregulatie, algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem, motorische activiteit, en meer. Deze klier werkt nauw samen met de hypofyse en hypothalamus, die alle drie gelegen zijn in het emotionele deel van de hersenen, bekend als het limbisch systeem.

Samen reguleren ze de activiteit van andere belangrijke klieren in het lichaam, zoals de bijnieren, pancreas, thymus, geslachtsklieren en de schildklier. Bovendien hebben ze invloed op de gehele spijsvertering en stofwisseling. De hypofyse en hypothalamus spelen ook een rol bij het reguleren van celgroei, metabolisme, lichaamstemperatuur, en andere vitale functies die de overleving van het lichaam waarborgen.

Alle functies die worden aangestuurd door deze klieren zijn op hun beurt afhankelijk van een regelmatige cyclus van melatonine. Deze melatoninecyclus is op zijn beurt weer afhankelijk van het dag- en nachtritme. De hoeveelheid melatonine in het lichaam wordt beïnvloed door de hoeveelheid serotonine die is aangemaakt tijdens daglicht. Wanneer daglicht afneemt, wordt serotonine omgezet in melatonine, en dit proces vindt plaats in de pijnappelklier.

De conclusie die we hieruit kunnen trekken, is dat er pas voldoende melatonine kan worden geproduceerd wanneer je ’s avonds op tijd je ogen sluit en je lichaam overdag voldoende serotonine heeft aangemaakt. De meeste melatonine wordt geproduceerd wanneer er geen lichtbronnen meer zijn, zoals de verlichting in je kamer, televisie, computer of je mobiele telefoon. Deze bronnen verstoren namelijk de natuurlijke productie van melatonine.

Daarnaast is het belangrijk om ’s avonds geen stimulerende middelen meer te gebruiken, zoals koffie of energiedrankjes. Op die manier kan melatonine je slaperig maken, waardoor je kunt genieten van een diepe en herstellende nachtrust voor je lichaam.

Gezondheid

Een van de grootste geheimen van onze gezondheid ligt in de ontdekking van onze nauwe relatie met het universum. Wanneer de melatoninespiegel in het bloed en bindweefsel voldoende hoog is, ervaar je een verkwikkende nachtrust. Melatonine speelt een essentiële rol bij het vertragen van het verouderingsproces. Met een adequate hoeveelheid melatonine kan het lichaam zichzelf goed vernieuwen en verjongen, wat bijdraagt aan vitaliteit, goede gezondheid en een langer leven.

Ons lichaam heeft een fundamentele verbinding met de wereld om ons heen en het universum. Het streeft er altijd naar om in harmonie te leven met onze directe omgeving. De cycli van melatonine en serotonine zijn volledig afhankelijk van elkaar en worden nauwkeurig gereguleerd door de voortdurend veranderende omgeving.

Wanneer we deze cyclische veranderingen van de natuur negeren en tegen de uitgesproken natuurwetten ingaan, raken ons lichaam en geest uit balans. Dit kan leiden tot een gevoel van afgescheidenheid tussen de natuur en onszelf, hoewel dit slechts een illusie is die in onze geest bestaat.

Desalniettemin heeft het lichaam een geest nodig om zijn bevelen op te volgen, terwijl de geest een lichaam nodig heeft om zichzelf te definiëren. Het is daarom een goed idee om meer naar ons lichaam te luisteren en het dag- en nachtritme te respecteren. Op die manier kunnen we weer in contact komen met ons lichaam en de nauwe relatie ervaren met het universum. Dit leidt tot echte gezondheid, bewustzijnsverruiming en evolutie, en vormt de basis voor geestelijke groei.

Noot

Wees voorzichtig met het gebruik van melatonine tabletten. Hoewel ze populair zijn als slaapmiddel, kunnen ze de natuurlijke melatonineproductie in het lichaam grondig verstoren. Deze productie hoort altijd synchroon te lopen met het dag- en nachtritme. Hoewel melatonine tabletten effectief kunnen zijn als tijdelijke oplossing, kunnen ze op lange termijn schade veroorzaken aan de pijnappelklier.

Gepubliceerd op 15/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

 • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

  By Published On: 07/03/2024
 • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

  By Published On: 29/02/2024
 • Je kiest om te stoppen met de verslaving Eerst enkele puntjes aandacht geven voordat je besluit te stoppen met roken. Vertel aan niemand je voornemen om met roken te stoppen, want daarmee ondermijn je de vrijheid om hier zelf voor te kiezen. Probeer niet tegelijkertijd te veel andere dingen te veranderen in je leven. Maak er een prioriteit van als je wilt stoppen met roken of een andere verslaving. Draag steeds je sigaretten bij je, waardoor je steeds kunt kiezen of je wilt roken of niet. Je hoeft je niet te bewijzen dat je in staat bent te stoppen met [...]

  By Published On: 28/02/2024