Ik merk in mijn praktijk dat veel mensen moeite hebben om op tijd te gaan slapen, rond 22.00 uur. Daarbij eten ze tijdens de avond ook nog eens de grootste maaltijd van de dag. Niet echt bevorderlijk voor een goede nachtrust. Idealiter is het beter om een klein avondmaal rond 18.30 uur te nuttigen, zodat het nog goed kan verteren voordat men naar bed gaat.

Als je vlak voor het slapengaan honger hebt, is een kleine hap met wat gezonde verzadigde vetten meer dan voldoende om te voorkomen dat je bloedsuikerspiegel tijdens de nacht te veel zou dalen, wat tot wakker worden kan leiden. Er is een natuurlijke cyclus waarop de hormoonhuishouding (inclusief de spijsvertering) van de mens gebaseerd is, het bekende dag- en nachtritme.

Ik kies ervoor om mezelf aan deze natuurlijke cyclische ritmes te houden, wat belangrijk is voor je gezondheid. Het is gewoon meestromen met de natuur. Het kost geen moeite en versterkt je algemene gezondheid en je “detox-recyclingsysteem”. Een grote maaltijd eten ’s avonds verteert niet meer goed, waardoor de voeding tijdens de nacht een chemisch proces ondergaat dat bekendstaat als vergisting en verrotting. Niets eten ’s avonds is ook niet ideaal, omdat de spijsvertering niet meer op volle kracht werkt, maar nog wel een beetje. Daarom is een lichte maaltijd aan te bevelen.

Vermoeidheid overdag wordt vaak veroorzaakt door het missen van de twee belangrijke uren voor middernacht. Tijdens deze uren produceren de bijnieren extra cortisol, bedoeld om energie op te wekken die het lichaam tijdens de nacht nodig heeft voor ontgifting en het verwerken van dagelijkse indrukken en impressies, zodat het lichaam zich kan herstellen.

Dit resulteert in meer energie voor de volgende dag. Echter, deze (nacht-)energie wordt vaak misbruikt doordat mensen wakker zijn en verschillende activiteiten uitvoeren. Veel mensen ervaren dat ze ‘s avonds laat energie krijgen. Het is begrijpelijk, vooral voor mensen die overdag chronisch vermoeid zijn of andere gezondheidsproblemen hebben, maar het blijft roofbouw op het eigen lichaam.

Op het moment dat je deze extra energie krijgt, zou je eigenlijk moeten gaan slapen, zodat het lichaam toegang heeft tot deze energie.

Deze vitale processen van herstel en ontgifting kunnen alleen goed verlopen als het lichaam slaapt tijdens de uren voor middernacht. Dit is met name van levensbelang voor mensen die lijden aan ziekten en chronische aandoeningen. Het allerbelangrijkste gezondheidsadvies: voor tien uur ’s avonds naar bed! De uren voor middernacht zijn daarom cruciaal voor een goede nachtrust.

Elke behandeling van een ziekte die geen gebruik maakt van deze “natuurlijke diepe slaap”, kan nooit blijvend succes opleveren, omdat het zelfgenezend vermogen van het lichaam en het gezondheidssysteem sterk afhankelijk zijn van een gezonde slaapcyclus.

Het probleem wordt erger wanneer je regelmatig eet na 19.00 uur en tijdens de uren voor middernacht nog te veel snacks tot je neemt. Natuurlijk moet je niet met honger gaan slapen, maar één of twee happen volwaardige snacks zijn echt meer dan voldoende om te voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te sterk daalt tijdens de slaap.

Het is namelijk zo: serotonine is een stofje dat de spijsvertering overdag activeert, terwijl melatonine de spijsvertering eerder tot rust brengt. Vanaf de late namiddag begint de pijnappelklier serotonine om te zetten naar melatonine. Daarom kan de spijsvertering tijdens de late namiddag en zeker ’s avonds onvoldoende spijsverteringsenzymen aanmaken om grote maaltijden te verteren.

Hierdoor kan een grote maaltijd ’s avonds niet goed meer verteren, en neemt ook de resorptie van voedingsstoffen af. Dit verstoort de spijsvertering, waardoor voeding gaat gisten en rotten in de darmen (soms zelfs in de maag), wat weer leidt tot spijsverteringsproblemen overdag.

Met andere woorden, niet op tijd gaan slapen veroorzaakt een ontregeling van de natuurlijke lichaamsklok en de hormoonhuishouding. De circulatie van toxines in het bloed als gevolg van verstoorde hormonale cycli is een veelvoorkomende oorzaak van slaapproblemen.

De meeste toxines komen uit onverteerd voedsel, van te laat consumeren van maaltijden en van te veel eten net voor het slapengaan. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze toxines, net als alcohol, uiteindelijk door de hersenbarrière kunnen dringen en daarmee hersenweefsel kunnen beschadigen.

Als een overlevingsmechanisme om hersenbeschadiging te voorkomen, zal het lichaam deze toxines sterk verdunnen door zo veel mogelijk bloed (vocht) naar de hersenen te transporteren. Zo wordt irritatie door gifstoffen vermeden. Dit kan wel leiden tot wakker worden tijdens de slaap.

Als toxines geconcentreerd worden in het bloed rond de hersenen, maakt het jou wakker door extra vocht of bloed te transporteren naar de hersenen. Het lichaam weet altijd het beste en zal je pas goed laten slapen als de lever tijdens de nacht het bloed van de hersenen voldoende kan ontgiften.

Dit gebeurt omdat de lever zijn ontgiftende functie niet goed kan uitvoeren wanneer je actief bent tijdens de uren voor middernacht en de energie om te ontgiften wordt gebruikt voor andere activiteiten.

De energie die de bijnieren produceren tijdens de uren voor twaalf is bedoeld voor het handhaven van homeostase, oftewel het in evenwicht brengen van alle lichamelijke processen, maar niet voor activiteiten.

Slapeloosheid als gevolg van verstoring van het hormonale huishouden door op de verkeerde uren te eten en te laat te gaan slapen, kan worden voorkomen door geen grote maaltijden meer te eten na 18.30 of 19.00 uur, en op tijd naar bed (idealiter om 22.00 uur), zodat de lever zijn werk goed kan doen tijdens de nacht.

Gepubliceerd op 19/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Blootsvoets lopen Ongeacht waar je woont en wat voor werk je doet, is de kans groot dat je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat schoenen draagt. Zelfs wanneer we geen schoenen dragen, zijn onze voeten vaak stevig ingepakt in sokken, panty's of pantoffels. Daarnaast hullen we onze voeten maar wat graag in mooi schoeisel. Het liefst met een hoge hak, strakke bandjes of een dikke zool. En als ze niet lekker lopen, leggen we er een extra zooltje in en bij medische klachten laten we zelfs peperdure steunzolen maken. Daar wringt het schoentje, zeg maar. Het is beter [...]

    By Published On: 16/04/2024
  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024