Bitter op de tong maakt het hart gezond

Bitter op de tong maakt het hart gezond

Heb jij ook een verminderde smaak? Dan zou dit artikel best eens een verandering voor jou in gang kunnen zetten.

Bitter is een zuiverende smaak en geeft verlangen aan de andere smaken terug. Bitter reinigt de tong waardoor je de oorspronkelijke smaken volgens jouw conceptieconstitutie weer herkend. Bitter op de tong maakt het hart gezond Het geeft dus het smaakgevoel terug door zijn herstellende werking op de smaakpapillen. Bitter is droog, wat een positief effect op het lichaam heeft doordat het slijm absorbeert en in kan drogen. Dit is zeer belangrijk wanneer het lichaam gezuiverd en ontgift wordt.

Bitter is de smaak met sterk reinigende eigenschappen voor het lichaam. De sterkst reinigende effect van bitter in het lichaam vindt in de lever, pancreas, gal, hart en de dikke darm plaats. Ayurveda is een geneeskunde die veel aandacht geeft aan de kwaliteiten van de voeding en hun smaken. Bitter heeft de elementen lucht en ether in zicht, dat betekent dus dat bitter een koude energie heeft en afkoelend werkt. Bitter is ook de lichtste smaak en is vrij droog. Werkt goed door slijm te elimineren, urine en oedeem te verminderen. Bitter geneest huidaandoeningen, zweren en jeuk.

Niets voor niets dat bitter in veel ayurvedische medicijnen wordt gebruikt, met name medicijnen voor het hart. Bitter verlaagd koorts, werkt samentrekkend (belangrijk voor de stoelgang en de genezing van wonden). Verder stimuleert bitter de totaliteit van de spijsvertering (zeker bij stoornissen waarbij er veel hitte wordt geproduceerd zoals ontstekingen op het maag- en darmkanaal), verwijdert giftige stoffen uit het lichaam, in hoge dosis doodt het parasieten en zuivert het gangreneuze aandoeningen. Als laatste is bitter eveneens belangrijk voor de structuur en tonus van de skeletspieren en geeft strakheid aan de huid.

Vele mensen beschouwen bitter als smaak onprettig, dit is mede veroorzaakt door de overvloed aan suikers in onze voeding. Bitter kan juist zeer lekker zijn en vind je in veel specerijen terug. Bepalend voor de bitter smaak zijn de bittere plantaardige stoffen alkaloïden en glycosiden. goede voorbeelden van bitter in planten zijn gentiaan, paardebloem, mariadistel, neemboom, Aloë Vera. Bitter vind je ook terug in voornamelijk groene groenten zoals sla, andijvie, wilde cichorei, spruitjes, witloof enzovoort. Bitter vind  je ook terug in citroenschillen dat veel gebruikt wordt als smaakmaker. Kruidnagel, kurkuma, dille e.a. zijn specerijen die de bittere smaak in zich hebben. Bitter is eigenlijk een veel voorkomende smaak bij planten en kruiden. 

Teveel bitter in de voeding is ook niet goed, in de ayurveda draait het altijd om evenwicht, dat in de eerste plaats begint in de spijsvertering, vandaar de studie over de smaken van voeding. Teveel bitter kan gewichtsverlies, zwakte, snelle veroudering met zich meebrengen. Teveel bitter geeft een droogte in de mond en de darmen, geeft ruwheid waardoor de soepelheid en vitaliteit zal worden aangetast. Het kan duizeligheid en dromerigheid veroorzaken. Vermindert het libido en de seksuele energie.

Emotioneel zal bitter de geest helder maken, je leert de werkelijkheid zien en creëert ruimte in de geest. Teveel zal echter bittere stemmingen geven, verdriet, ontevredenheid, teleurstelling, angst en emotionele kilte.

Daniel The Healthman

Vertrouw op je lichaam en genees jezelf

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *