Bitter op de tong maakt het hart gezond

Bitterheid is een smaak die zuiverend werkt en het verlangen naar andere smaken stimuleert. Het reinigt de tong, waardoor de oorspronkelijke smaken volgens jouw conceptieconstitutie beter worden herkend. Door zijn herstellende werking op de smaakpapillen geeft bitterheid het smaakgevoel terug. Bovendien heeft bitterheid een verdrogende eigenschap, wat een positief effect heeft op het lichaam door het absorberen van slijm en het mogelijk maken van een betere afvoer ervan. Dit is vooral belangrijk tijdens zuiverings- en ontgiftingsprocessen, aangezien slijm een rol speelt bij het verwijderen van afvalstoffen en toxines uit het lichaam. Daarom wordt het aanbevolen om meer bittere voedingsmiddelen te eten.

Bitterheid staat bekend om zijn sterk reinigende effecten op het lichaam, met name in de lever, alvleesklier, gal, hart en dikke darm. Volgens Ayurveda, een geneeskundesysteem dat veel nadruk legt op de kwaliteiten van voeding en hun smaken, heeft bitterheid de elementen lucht en ether in zich, wat betekent dat het een koude energie heeft en verkoelend werkt.

Het is ook de lichtste smaak en heeft een droge eigenschap, waardoor het slijm elimineert en de afvoer van urine en oedeem bevordert. Bitterheid kan helpen bij het genezen van huidaandoeningen, zweren en jeuk.

Het is geen verrassing dat bitterheid van kruiden veel wordt gebruikt in ayurvedische medicijnen, vooral voor het hart en de lever. Het kan koorts verlagen, samentrekkend werken (wat belangrijk is voor de stoelgang en wondgenezing), de spijsvertering stimuleren (vooral bij stoornissen waarbij veel hitte wordt geproduceerd, zoals ontstekingen in het maag- en darmkanaal), en giftige stoffen uit het lichaam verwijderen.

In hoge doses kan bitterheid parasieten doden en gangreneuze aandoeningen zuiveren. Veel kruiden die worden gebruikt om het lichaam te ontgiften na het vaccineren hebben een sterke bittere smaak. Bovendien is bitterheid belangrijk voor de structuur en tonus van de skeletspieren en draagt het bij aan de strakheid van de huid.

Hoewel veel mensen bitterheid als onprettig ervaren, wordt dit mede veroorzaakt door de overvloed aan suikers in onze voeding. Bittere smaken kunnen echter juist heel lekker zijn en zijn te vinden in veel specerijen. De bittere smaak wordt bepaald door bittere plantaardige stoffen zoals alkaloïden en glycosiden.

Voorbeelden van planten met een bittere smaak zijn gentiaan, paardenbloem, mariadistel, neemboom en Aloë Vera. Ook groene groenten zoals sla, andijvie, wilde cichorei, spruitjes en witloof bevatten bittere elementen. Zelfs citroenschillen, die vaak als smaakmaker worden gebruikt, hebben een bittere smaak. Specerijen zoals kruidnagel, kurkuma en dille hebben ook een bittere component.

Bitterheid is een veelvoorkomende smaak in planten en kruiden. Een teveel aan bitterheid in de voeding kan echter ongewenste effecten hebben. In de ayurveda draait alles om evenwicht, met name in de spijsvertering, vandaar de nadruk op de studie van de smaken van voeding. Overmatige consumptie van bitter voedsel kan leiden tot gewichtsverlies, zwakte en vroegtijdige veroudering.

Te veel bittere smaken kunnen leiden tot droogheid in de mond en darmen, ruwheid die de soepelheid en vitaliteit aantast, duizeligheid en verminderd libido en seksuele energie. Het draait altijd om evenwicht. Bij een intoxicatieschok kan het nuttigen van meer bitter voedsel helpen om het ontgiftingsproces op gang te brengen en evenwicht te herstellen.

Op emotioneel vlak kan bitterheid de geest helder maken en ruimte creëren voor helder denken. Te veel bitterheid kan echter leiden tot gevoelens van verdriet, ontevredenheid, teleurstelling, angst en emotionele afstandelijkheid.

Gepubliceerd op 13/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Voedzame planten, gratis uit de natuur in overvloedHet voorjaar is aangebroken en de natuur biedt ons een overvloed aan jonge groei met ontgiftende eigenschappen. Het is wonderbaarlijk hoe verse daslook of brandnetels ons lichaam verrijken met goed opneembare mineralen en andere voedende stoffen; een ware boost voor onze gezondheid.Veel groenten die verkrijgbaar zijn in de winkel hebben aanzienlijk minder voedingswaarde als gevolg van uitputting van de landbouwgronden. Wilde planten daarentegen bieden een diepere smaak vanwege hun rijke gehalte aan voedingsstoffen. Bovendien zijn veel wilde planten altijd vers te vinden.Het is belangrijk om altijd zeker te zijn van de juiste identificatie [...]

    By Published On: 11/03/2024
  • Koolzaadolie is niet geschikt voor menselijke consumptieKoolzaadolie is de nieuwste manier om de spijsvertering en het metabolisme bij de mens grondig te verstoren, doordat het zonnebloemolie vervangt. Slimme media gebruiken nu oorlogen als excuus om de goedkope maar schadelijke koolzaadolie een grote afzetmarkt te geven, maar dit heeft niets te maken met gezondheid.Het probleem met koolzaadolie ligt in het feit dat het goedkoop te produceren is. Belangrijk om te weten is dat koolzaadolie absoluut niet verhit mag worden. De verwarming tijdens het productieproces en in huishoudens zorgt ervoor dat de natuurlijke omega 3-vetzuren in koolzaadolie omgezet worden in onnatuurlijke transvetten. [...]

    By Published On: 04/03/2024
  • De natuur draagt altijd het beste voor ons. Gedurende miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft zich een voedingssysteem ontwikkeld voor elk levend organisme. Deze evolutie is vastgelegd in het DNA van de mens, wat impliceert dat het lichaam precies weet wat het nodig heeft. De schatten van de keuken, de specerijen, bevatten precies wat het lichaam nodig heeft. Meer aandacht schenken aan het luisteren naar het lichaam en minder aan het intellectuele meten en weten in het hoofd zou al een goede stap zijn om te begrijpen wat het lichaam werkelijk nodig heeft. Uiteindelijk weet de natuur altijd wat het [...]

    By Published On: 25/02/2024