Bloedarmoede of anemie

Bloedarmoede kan vele verschillende oorzaken hebben. Bij bloedarmoede is het bloed minder goed in staat om voldoende zuurstof op te nemen en te transporteren.

Bloedarmoede vergroot het risico op overlijden bij chronische aandoeningen. Risico’s die samenhangen met bloedarmoede worden vaak onderschat. Ondanks dit heeft het lichaam een reden waarom er zo weinig rode bloedcellen aanwezig zijn.

Een verstoorde darmflora kan juist een aanleiding zijn tot bloedarmoede omdat het ontgiftend vermogen van het lichaam afhankelijk is van een goed werkende evenwichtige darmflora. Bij een verstoorde darmflora komen uiteindelijk meer gifstoffen in het bloed en dat kan een overgroei van microben veroorzaken (hun taak is om gifstoffen af te breken). Echter het excrement van microben kan een anafylactische shock veroorzaken. Het lichaam kent dit gevaar en zal bij intoxicatie het ijzergehalte zo laag mogelijk proberen houden en alles in het werk stellen om te ontgiften en de darmflora in evenwicht te brengen.

De rode bloedcellen bevatten hemoglobine, een eiwitmolecule die in staat is om zuurstof op te nemen (samenwerking met omega vetzuren). Als deze functie van het bloed verstoord wordt gaat zich dat dikwijls manifesteren door symptomen als vermoeidheid, concentratieproblemen, kortademigheid, bleke gelaatskleur en soms duizeligheid.

Meestal worden er ijzersupplementen voorgeschreven bij bloedarmoede, zonder eerst de onderliggende oorzaak van bloedarmoede te onderzoeken. Is de bloedarmoede veroorzaakt door medicijnen (iatrogene aandoening) zoals aspirine of andere NSAID’s die uiteindelijk kleine bloedingen kunnen veroorzaken in het maag-darmkanaal?

Deze inwendige bloedingen kunnen ook veroorzaakt worden door poliepen, maagzweren of darmkanker. Bloedarmoede kan ook veroorzaakt worden door chronische ontstekingsreacties, infecties, nierziekten, reumatoïde artritis, aandoeningen op het zenuwstelsel als gevolg van vaccinaties en dit meer bepaald in het gebied van de darmen etc.

Bloedarmoede kan ook ontstaan tijdens de conflictactieve fase van een zware eigenwaardeinbreuk en loopt door tijdens de eerste fase van de genezing nadat het eigenwaardeconflict in de geest is opgelost. Er ontstaat afname van het beenmerg met een verminderende productie van rode bloedcellen. Tijdens de eerste en de tweede fase van het genezingsproces, kunnen de bloedwaarden zeer laag komen te staan. Dit is van voorbijgaande aard. Ernstige bloedarmoede kan wel een bloedtransfusie vereisen. Zie het artikel over leukemie bij index ziekten.

Bij een onderliggend lichamelijk probleem gaat in werkelijkheid de lever alleen maar minder ijzer opnemen uit het voedsel. Dit kan ook gebeuren bij verstoppingen in de galwegen van de lever door intrahepatische stenen. In deze situatie kan de lever het teveel ijzer niet afvoeren en dit kan leiden tot de ontwikkeling van hemochromatose, waarbij lever- en pancreas cellen vernietigd worden. Dat is een gevaarlijke situatie.

De lever gaat net genoeg ijzer uit de voeding absorberen zodat de hemoglobine net genoeg zuurstof kan opnemen voor overleving. Bloedarmoede ontstaat als het lichaam en de lever beslist om zo min mogelijk ijzer op te nemen uit het voedsel om overlijden te voorkomen dat kan voortvloeien uit bovengenoemde factoren.

Waarom gaat het lichaam bij innerlijke bloedingen van het maag- en darmkanaal en verstopte galwegen in de lever de opname van ijzer zo laag mogelijk houden? Omdat ijzer het favoriete voedsel is van microben waarbij overgroei kan ontstaan. Daarom gaat het lichaam proberen om het ijzergehalte in het bloed zo laag mogelijk te houden om een mogelijke fatale bloedvergiftiging te voorkomen.

Het gevolg hieruit is een slepende vermoeidheid. Als je lijdt aan een vorm van bloedarmoede, gaat dit altijd samen met een verzwakte lichamelijke toestand. Dit zorgt ervoor dat je bijna geen energie kunt verspillen waardoor het lichaam dan langer kan overleven.

Omdat onze medische benadering niet gebaseerd is op lichamelijke wijsheid en intelligentie blijven de meeste artsen symptomen bestrijden en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Het lichaam weet altijd het beste hoe het moet reageren op zowel interne als externe situaties, daarom vertrouw ik mijn lichaam.

Het extra innemen van ijzertabletten kan de darmflora in zeer ernstige mate vernietigen en dat houdt de zware vermoeidheid juist in stand.

Als bloedarmoede de oorzaak is van je aanhoudende vermoeidheid is het belangrijk om voedend voedsel in te nemen die voornamelijk de bloedkwaliteit en algemene gezondheid gaan versterken. Zongerijpt en in oorspronkelijke staat zonder pesticiden en zonder industriële bewerking. Granaatappelsap, druiven of druivensap, sap van bieten, wortels en knollen hebben versterkende eigenschappen.

Vanuit de ayurveda wordt Abhrak bhasma en loha bhasma aanbevolen bij bloedarmoede. Er zijn 72 kruiden gebruikt in het bereidingsproces van Abhrak bhasma. Hun sappen en afkooksels worden gebruikt voor het maken van Abhrak Bhasma. Abhrak bhasma heeft een afkoelende energie, tonische eigenschap en dat ontspant de geest.

Chyanvanprasch komt eveneens uit de ayurveda en deze siroop kan als broodsmeersel gebruikt worden. Bevat eveneens ontelbare kruiden en voornamelijk de vrucht van Emblica officinalis. Officinalis betekent geneeskrachtig. Chyanvanprasch versterkt het bloed en de algemene gezondheid.

Middeltjes uit de natuur

Bananen bevatten van nature goed opneembaar ijzer zonder de darmflora uit evenwicht te brengen. Dit in tegenstelling met anorganische ijzertabletten. Bananen stimuleren de productie van hemoglobine.

FOS: geconcentreerde keten van fructo-oligo-sacchariden dat bestaat uit koolhydraten uit fruit, groenten en granen. Dit voedingssupplement helpt bij het herstel van een evenwichtige darmflora waardoor voedingsstoffen beter opgenomen worden in relatie met wat het lichaam op dat moment echt nodig heeft. Het is goed om puur voedsel te eten zoals de natuur het voorzien heeft voor de mens, daar heb je veel fructo-oligo-sacchariden.

FOS heeft een gunstige werking op de spijsvertering en voorkomt schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Fos ondersteunt de lever bij ontgiftingsprocessen. Het laat hoge bloeddruk dalen.

Lapacho (Pau d’Arco) is een kruidenmedicijn afkomstig van de inca’s. heeft een gunstig effect op de oorzaak van bloedarmoede en verbetert de opname van voedingsstoffen.

Volgende planten stimuleren de bloedaanmaak en/of brengen nutriënten als mineralen, vitaminen en chlorofyl aan en/of zorgen voor een betere opname van nutriënten

Angelica sinensis – Dong quai

Armoracia rusticana – mierikswortel

Brassica oleracea – kool

Chlorella pyrenoidosa

Eleutherococcus senticosus – Siberisch ginseng

Equisetum arvense – heermoes

Gentiana lutea – gele gentiaan

Hordeum vulgare – gras

Lentinula edodes – shiitake

Lepidium peruvianum – maca

Medicago sativa – luzerne

Panax ginseng – Chinese ginseng

Petroselinum crispum – peterselie

Rubus idaeus – framboos

Rosa canina – hondsroos

Sesamum orientale – sesam (olie)

Spirulina platensis

Tabebuia

Taraxacum officinalis – paardenbloem

Trigonella foenum graecum

Triticum aestivum – grassoort

Urtica dioica – grote brandnetel

Withania somnifera – winterkers, ashwagandha

Gepubliceerd op 25/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Lieve vrienden,Vandaag wil ik graag iets ophelderen. Ik heb gemerkt dat er recentelijk steeds meer mensen zijn die lijden aan ernstige, ongeneeslijke ziekten en die door het medische systeem als uitbehandeld worden beschouwd. Deze mensen worden helaas aan hun lot overgelaten. Dit is een tragische situatie en lijkt onveranderlijk.Uit wanhoop wenden deze mensen zich tot alternatieve geneeswijzen zoals Ayurveda en Germaanse geneeskunde. Dit is een volkomen begrijpelijke en menselijke reactie. Het weerspiegelt een fundamenteel probleem binnen de conventionele medische sector, waar men vaak niet in staat lijkt te genezen. De onderliggende waarheid is dat het lichaam alleen zichzelf kan genezen. [...]

    By Published On: 16/04/2024
  • Zoals U denkt, zo zal je zijnZoals u denkt, zo zal je zijn is een wetmatigheid in de zelfvervullende gedachte waarmee je dingen aantrekt waar je aandacht naartoe is gegaan. Zeer belangrijk om dit te begrijpen, want dat geldt ook voor je gezondheid.Aandachtsenergie werkt als een magneet, het is onmogelijk om je aandacht op goede gezondheid te richten als je gelooft dat je gezondheid afhankelijk is van een immuniteitssysteem. Het begrip immuniteitssysteem als verdedigingssysteem brengt jou naar het duale denken waarbij je de oorzaak van ziekte buiten jezelf plaatst.Maar als je je aandacht richt op het zelfhelend vermogen van je [...]

    By Published On: 20/03/2024
  • Het nocebo effect. Dit artikel gaat over de kracht van overtuigingen. Overtuigingskracht wordt vaak onderschat. Onlangs las ik het verhaal over een arts die een röntgenfoto liet maken van zijn longen. Daarop bleek een donkere vlek aanwezig te zijn die men herkende als een longkanker. Door deze diagnose stortte de innerlijke wereld van de arts in en binnen twee maanden overleed deze arts. Toen men iets later van dezelfde arts oudere röntgenfoto’s ontdekte die meer dan 30 jaar oud waren, bleek hetzelfde vlekje reeds aanwezig te zijn, dat eigenlijk toen over het hoofd was gezien. Dit is een voorbeeld van [...]

    By Published On: 20/03/2024