Blootsvoets lopen

Ongeacht waar je woont en wat voor werk je doet, is de kans groot dat je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat schoenen draagt. Zelfs wanneer we geen schoenen dragen, zijn onze voeten vaak stevig ingepakt in sokken, panty’s of pantoffels. Daarnaast hullen we onze voeten maar wat graag in mooi schoeisel. Het liefst met een hoge hak, strakke bandjes of een dikke zool. En als ze niet lekker lopen, leggen we er een extra zooltje in en bij medische klachten laten we zelfs peperdure steunzolen maken. Daar wringt het schoentje, zeg maar. Het is beter om je voeten te bevrijden, zodat ze beter kunnen ademen.

Blootsvoets lopen voor aarding heeft enkele voordelen, zoals het verminderen van ontstekingen, verbeteren van slaap, verlagen van stressniveaus en bevorderen van een algemeen gevoel van welzijn. Deze voordelen worden soms toegeschreven aan de absorptie van negatief geladen elektronen van het aardoppervlak tijdens blootsvoets lopen. Door te aarden met de aarde absorbeer je negatief geladen elektronen, die de stroming van rode bloedcellen verbeteren en samenklontering voorkomen. Rode bloedcellen hebben van nature een negatieve lading, waardoor ze elkaar afstoten, en deze lading wordt versterkt door het aarden, waardoor je bloed op een natuurlijke manier wordt verdund.

Extra voordelen van blootvoets lopen in nat gras, zowel fysiek als mentaal

Aardingseffect: Blootsvoets lopen in nat gras helpt bij het aarden, ook wel bekend als grounding. Dit houdt in dat je lichaam rechtstreeks in contact komt met de elektrische energie van de aarde. Dit kan echt helpen bij het verminderen van ontstekingen, verbeteren van de slaap, verlagen van stressniveaus en het bevorderen van een algemeen gevoel van welzijn.

Natuurlijke massage: Het natte gras kan dienen als een natuurlijke massagetherapie voor de voeten. De ongelijke ondergrond en de verkoelende sensatie van het natte gras kunnen de voetspieren stimuleren en helpen bij het verbeteren van de bloedsomloop in de voeten.

Stressvermindering: Het contact met de natuurlijke omgeving kan stress verminderen en een gevoel van kalmte en ontspanning bevorderen. Blootsvoets lopen in de natuur, zoals in nat gras, kan een vorm van mindfulness zijn en helpen je om in het moment te zijn.

Verbinding met de natuur: Blootsvoets lopen in nat gras kan een gevoel van verbondenheid met de natuur bevorderen. Het kan een herinnering zijn aan de eenvoudige geneugten van het buitenleven en kan een gevoel van vrijheid en speelsheid stimuleren. Op blote voeten lopen biedt bescherming tegen potentieel gevaarlijke elektromagnetische velden.

Je ogen: De kleur groen is kalmerend en rustgevend, en aangezien het zenuwstelsel van uw voeten verbonden is met het zenuwstelsel van de ogen, profiteren zij daar ook van. Het hele lichaam profiteert daarvan.

Wanneer je op blote voeten loopt, moeten je voeten en enkels harder werken om je evenwicht te bewaren en ontwikkel je een meer natuurlijke loopstijl. Bij regelmatig blootsvoets lopen, heb je de neiging om eerder met de voorkant of het midden van je voet te landen, waardoor er minder druk op de hiel komt te staan. Dit resulteert in verminderde stress op de enkels en knieën. Mensen en kinderen die regelmatig blootsvoets lopen, ervaren ook aanzienlijk minder vaak platvoeten of likdoorns. Zo krijgen kinderen die van jongs af aan regelmatig blootvoets lopen sterke en flexibele voeten.

Het lopen op blote voeten bevordert ook je evenwicht, een essentieel aspect dat niet onderschat mag worden. Dit is precies de reden waarom yoga vaak op blote voeten wordt beoefend: het stelt elke teen in staat om zijn natuurlijke functie uit te voeren. Een verfijnd gevoel voor evenwicht draagt bij aan een gezonde lichaamshouding en beweging, wat weer ten goede komt aan zowel je fysieke gesteldheid als je mentale welzijn. Immers, een stabiel evenwicht is de basis voor een harmonieuze verbinding tussen lichaam, geest en ziel.

Het lopen op blote voeten werkt kalmerend op je zenuwstelsel; het vermindert stress en angstgevoelens en helpt je om volledig aanwezig te zijn in het hier en nu. Door over verschillende ondergronden te lopen, wordt de bloedcirculatie in je voeten en onderbenen gestimuleerd, wat bijdraagt aan een gezonde voetfunctie. Bovendien verhoogt deze directe interactie met de ondergrond je sensorische waarneming, waardoor je zintuigen worden geprikkeld en je bewustzijn wordt vergroot.

Bovendien zijn onze voeten, net als onze handen, uitgerust met talrijke zweetklieren. Wanneer voeten continu ingesloten zijn in schoenen, kan het vocht niet ontsnappen, wat vaak leidt tot de welbekende zweetvoet. Het blootvoets lopen daarentegen laat je voeten ademen. Het mooie is dat je hiervoor geen speciale uitrusting nodig hebt, waardoor het een eenvoudige en duurzame manier is om de natuurlijke wereld om ons heen te verkennen en ervan te genieten.

Samengevat biedt blootvoets lopen talloze gezondheidsvoordelen voor zowel lichaam als geest. Dus, waarom nog wachten? Gooi die schoenen uit en voel de aarde onder je voeten. Ervaar de pure vrijheid en het plezier van blootvoets lopen.

Gepubliceerd op 29/05/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

    By Published On: 07/03/2024
  • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

    By Published On: 29/02/2024
  • Je kiest om te stoppen met de verslaving Eerst enkele puntjes aandacht geven voordat je besluit te stoppen met roken. Vertel aan niemand je voornemen om met roken te stoppen, want daarmee ondermijn je de vrijheid om hier zelf voor te kiezen. Probeer niet tegelijkertijd te veel andere dingen te veranderen in je leven. Maak er een prioriteit van als je wilt stoppen met roken of een andere verslaving. Draag steeds je sigaretten bij je, waardoor je steeds kunt kiezen of je wilt roken of niet. Je hoeft je niet te bewijzen dat je in staat bent te stoppen met [...]

    By Published On: 28/02/2024