De man die spuugde op Boeddha

Onze meester Boeddha zat onder een boom te praten tot zijn leerlingen. Plots kwam er een man op hem af, en spuugde de boeddha zonder reden op zijn gezicht. Boeddha veegde ontspannen zijn gezicht af en vroeg aan de man: “Wil je nog wat anders communiceren?” De man wist niet hoe hij hierop moest reageren, deze reactie had hij nooit verwacht!

De leerlingen van Boeddha waren echter zeer kwaad. Ze vertelden de man dat dit ontoelaatbaar is en zeker het spugen op de meester vervulde de leerlingen met kwaadheid. Boeddha zei echter: “Stil. Deze man heeft mij niet vernederd, maar ik nodig je wel uit om goed naar je eigen gedrag te kijken.

Deze man weet niet wie ik ben. Hij heeft een beeld over mij gevormd op basis van horen zeggen. Hij heeft niet op mij gespuugd, maar op het concept dat hij van mij heeft. Hij spuugt niet op mij, maar op zijn eigen gedachten. Ik ben daar geen deel van. Ik kan alleen maar vaststellen dat deze man nog wel meer wil zeggen dat dit.

De man begreep er nu helemaal niets meer van en rende naar huis. Het hele gebeuren bleef maar door zijn geest spoken, en zijn brein had geen enkel patroon waarin deze ervaring paste.

De volgende ochtend kwam hij terug en wierp zich aan boeddha’s voeten. De boeddha vroeg hem: “Wat wil je nog meer communiceren?” De man zei: “Heer, kunt u mij vergeven voor wat ik gisteren gedaan heb?”, en de boeddha zei: “Ik kan je niet vergeven, want ik ben niet de man op wie je gisteren gespuugd hebt.” De rivier stroomt en is nooit hetzelfde.

Zo bestaat de man op wie je gespuugd hebt ook niet meer. Ik lijk alleen maar op de man van gisteren. Ik kan je niets vergeven, wat ik heb er niets mee te maken. En Boeddha voegde eraan toe: “Ik kan ook zien dat jij niet dezelfde man bent als die van gisteren.” Beide personen bestaan niet meer, dus laten we maar over iets anders praten.

Dit verhaal vertelt veel over de kracht van de minste weerstand: Een integraal wezen weet zonder te gaan, ziet zonder te kijken, en brengt dingen tot stand zonder te doen. De wet van de minste weerstand is gebaseerd op het feit dat de intelligentie van moeder natuur moeiteloos en met onbekommerde overgave functioneert.

Dat is het principe van de minste actie, van de minste weerstand. Dat is ook het principe van harmonie en liefde. Als we deze les leren van moeder natuur, kunnen we onze wensen gemakkelijk vervullen.

Het tweede component van de wet van de minste weerstand is verantwoordelijkheid en dat betekent werkelijk niemand en niets de schuld geven van uw situatie, ook niet uzelve. Als je het NU-Moment kunt accepteren, betekent verantwoordelijkheid het vermogen om een creatieve respons te hebben op de situatie in het NU.

In elk probleem is het zaad van de gelegenheid aanwezig waarmee het jou mogelijk maakt het moment te transformeren tot een betere situatie of betere zaak. Als je dit eenmaal kunt, zal iedere kweller, of tiran jouw leermeester worden omdat de werkelijkheid een interpretatie is.

Als je kiest om deze werkelijkheid op deze manier te interpreteren, heb je vele leermeesters om je heen en heb je veel gelegenheden om te groeien in bewustzijn. Onthoud: “Dit moment is zoals het moet zijn”. Wat voor relaties die je op dit moment hebt, zijn precies de relaties die je nu nodig hebt. Want achter elke gebeurtenis gaat een bedoeling schuil, en die verborgen bedoeling is het bevorderen van jouw eigen groei.

Gepubliceerd op 16/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Weet je wat het lastigste is? Dat er mensen zijn om je heen waar je om geeft die zichzelf onbewust kapot maken, en jij mag toekijken. Dat put je uit, want je kan niets doen. Jij kan helemaal niemand veranderen. En elke keer dat je probeert, merk je dat de weerstand steeds groter wordt en dat je relatie met hen op de helling komt te staan. Het is jouw taak niet om de ander te veranderen, verbaal overtuigen is altijd psychologisch aftuigen en zorgt voor conflictsituaties. Het is nu eenmaal een bittere pil om te slikken. Verandering gebeurt namelijk intern, [...]

    By Published On: 20/03/2024
  • Waar denk je aan als je aan het woord vergeving denkt? We hoeven niet te weten hoe we kunnen vergeven, we hoeven alleen maar bereid te zijn om te vergeven. Dat is de eerste stap: bereid zijn om te vergeven. Voel je dat vergeving een geschenk is dat je aan jezelf geeft? Kun je je voorstellen dat vergeving jou bevrijdt van het verleden, van ervaringen uit het verleden, van relaties uit het verleden? Denk je dat je niet kunt vergeven? Wie of wat denk je nooit te kunnen vergeven? Wat houdt je vast aan het verleden en belet jou om [...]

    By Published On: 20/03/2024
  • Verzet werkt nooit Misschien is het wijzer om ons niet langer te verzetten tegen alles wat ons niet dient. Verzet je niet tegen het tegenovergestelde van wat je wenst te ervaren. Aanschouw het en zie het onder ogen voor wat het is. Alles waartegen je je verzet, blijft volharden in je levenservaring. Dit wordt veroorzaakt door je voortdurende negatieve aandacht, waardoor het een plek krijgt in jouw realiteit. Als je je ergens tegen verzet, breng je het in jouw realiteit. Door vervolgens je gefrustreerde negatieve energie erop te concentreren, blaas je het feitelijk meer leven in. Het zal groeien. Dit [...]

    By Published On: 19/03/2024