De beschermende functie van cholesterol

Gelukkig is ondertussen wetenschappelijk aangetoond dat een verhoogd cholesterol het risico op hart- en vaatziekten geenszins verhoogt. Verhoogde Cholesterol is niet een veroorzaker van ziekten, maar een symptoom als gevolg van ziekte, met medicijnen onderdrukt je dus de symptomen maar je behandeld absoluut de oorzaak niet. De oorzaak van hoge cholesterolwaarden is net zoals bij elke ziekte een verhoogde opstapeling van toxines, afvalstoffen en de daaruitvloeiende verzuring die de lichaamscellen beschadigen. Biologische schokken, intoxicatieschokken en onopgeloste emotionele problemen en het vasthouden van negatieve emoties. En dit wordt nog eens versterkt door een ongezonde levensstijl, onnatuurlijke voeding met lichaamsvreemde bewaarmiddelen en andere E-nummers, zonnebrandmiddelen enzovoort. Deze vervuilde toestand in je lichaam veroorzaakt verzuring en dat beschadigd de weefsels en hun cellen.

Het wordt tijd dat we ons eens leren afvragen waarom het lichaam zoveel cholesterol produceert? Het lichaam heeft daar echt een gegronde reden voor en doet niets verkeerd door de productie van cholesterol te verhogen. Cholesterol is onze beste vriend, het is een krachtige antioxidant en antiaging. Ja, het gaat veroudering tegen. Dat is de reden dat oudere mensen ook hogere cholesterolwaarden krijgen, dit is een overlevingsmechanisme van het lichaam. Door de cholesterolwaarden opzettelijk te verlagen brengt men het leven in gevaar en versnelt men het verouderingsproces.

Cholesterol heeft een onderhoudende functie in het lichaam, ongeacht welke leeftijd je ook hebt. Wellicht hebt u ook al gehoord over “goede” en “slechte” cholesterol. In feite gaat het om een onterecht onderscheid. Er bestaat namelijk maar één soort cholesterol, er bestaat geen slecht cholesterol. Cholesterol heeft proteïnen nodig om vervoerd te kunnen worden in het bloed. LDL en HDL zijn die proteïnen. LDL brengt de cholesterol van de lever naar het lichaam. HDL brengt de LDL cholesterol als het zijn functie heeft volbracht in het lichaam en de cellen er voldoende van hebben terug naar de lever die het nodig heeft om er gal van te maken om de spijsvertering te optimaliseren.

Cholesterol is niets minder dan een levensredder

Cholesterol molecule

In werkelijkheid gebruikt het lichaam cholesterol als een soort ‘pleister’, om over de schaafwonden op de huid, of op de minuscule scheurtjes in de beschadigde wanden van de slagaderen te leggen. Dit om de levensgevaarlijke inwendige bloedingen te voorkomen. Cholesterol doet dit met alle soorten wonden. Bijvoorbeeld een schaafwond die net niet teveel bloed, er komt een soort slijmachtige stof uitgevloeid, dat is cholesterol, dit dient om de wonde samen te trekken en sneller genezen. Vuil en ongewenste microben kunnen niet indringen in de cholesterol en zo beschermt cholesterol het lichaam door wonden snel te genezen. Het lichaam kan je echt vertrouwen, het weet echt wat het doet!

Cholesterol is een antioxidant, net zoals goede verzadigde vetten zoals boter, ghee, niet- ontgeurde kokosolie en ongeraffineerde rode palmolie ook krachtige antioxidanten zijn. Cholesterol heeft een wrange ofwel samentrekkende smaak, Wrang is alkaliserend voor het lichaam en werkt ook verdrogend. Deze eigenschappen laat wonden sneller genezen en geneest beschadigingen van lichaamsweefsels. Cholesterol is belangrijk voor een goede structuur van alle weefsels in het lichaam. Als de cholesterolwaarden in het bloed sterk beginnen te stijgen, is dat een teken dat het lichaam zich probeert te beschermen tegen iets dat het lichaam bedreigt.

Vaak zijn dat toxines en afvalstoffen met een daaruitvloeiende verzuring dat lichaamscellen beschadigd. Dat gaat dikwijls samen met het metafysisch aspect van effecten van biologische schokken. Eens de concentratie van gifstoffen de tolerantie van het lichaam overschrijd, ontstaat er een intoxictieschok. dan ontstaan kleine innerlijke wonden die door inflammatie gaan ontsteken. Ik denk aan bijvoorbeeld de giftige toxines die ontstaan door geraffineerde producten, margarine en bewerkte geraffineerde oliën. Deze zijn zeer giftig voor de celwand en worden stelselmatig aan de voeding toegevoegd.

Het vasthouden van negatieve emoties, trauma’s, onopgeloste conflicten enzovoort produceren eveneens giftige hormonen zoals hoge concentraties adrenaline die lichaamscellen gaan beschadigen. Deze giftige toxines tasten eveneens de wanden van de slagaders aan waardoor er beschadigingen ontstaan. Het risico op het ontstaan van scheurtjes die een inwendige bloeding kunnen veroorzaken wordt steeds groter en het lichaam reageert door de cholesterolspiegel te verhogen in het bloed, voornamelijk LDL, omdat deze een beschermende functie heeft.

Het lichaam herkent dit grote gevaar van een inwendige bloeding en gaat de productie van cholesterol ogenblikkelijk verhogen om een inwendige bloeding te voorkomen en zichzelf te kunnen redden. Eveneens uiterlijke verwondingen doen de cholesterolwaarden direct stijgen. Het is belangrijk te begrijpen dat het lichaam de productie van cholesterol gaat verhogen om zich te beschermen tegen stress, negatieve emoties, biologische schokken, afvalstoffen, verzuring, toxines, straling, allemaal schadelijke giftige stoffen die de lichaamscellen irriteren en vervolgens beschadigen.

Atheromateuze plaques

Het is niet het verzadigd vet dat je eet dat je slagaders en haarvaatjes doet verstoppen. Het zijn door de industrie bewerkte essentiële vetzuren. Zowel basis omega 6 als basis omega 3 gaat oxideren (transvetten) die vervolgens de slagaders en haarvaten verstoppen waardoor de bloedstroom wordt belemmerd.

Een onderzoek uitgevoerd door The Lancet bewees: In een verstopping van de aorta bijvoorbeeld zijn meer dan 10 verschillende bestanddelen gevonden in de atheromateuze plaque, maar geen verzadigd vet. Er zat wel een beetje cholesterol in de verstopping. Dat is omdat cholesterol zich gedraagt als een beschermende genezer voor beschadiging van de wanden van haarvaatjes en slagaders.

Waardevolle essentiële vetzuren die zuurstof transporteren en bouwstenen zijn voor celmembranen en mitochondriën, worden door industriële bewerking geruïneerd. Ze worden in duizenden supermarkten in voedingswaren aangetroffen. Het is niet de cholesterol zelf die je slagaders en haarvaten verstopt.

Cholesterol is nooit oorzaak van een ziekte of aandoening

Verzadigde vetten verhogen je cholesterol niet, integendeel, ze bevatten stoffen die een antioxidante werking hebben en de cholesterolspiegel reguleren volgens de behoefte van het lichaam op dat moment. Verzadigde vetten zijn gezond, mits ze van natuurlijke afkomst zijn in de oorspronkelijke staat. Wij zijn allemaal bang gemaakt dat verzadigd vet ongezond is.

Een van de hardnekkigste mythes uit de geneeskunde zegt dat te veel verzadigd vet in de voeding een verhoogd cholesterolgehalte veroorzaakt dat schadelijk is voor hart en bloedvaten. Dat is een flagrante leugen dat jammer genoeg in stand gehouden wordt. Verzadigde vetten worden zo vloeibaar als water tussen 25°C en 30°C en ons lichaam is bijna 37 graden celsius! Een hoog cholesterolgehalte beschermt ons juist tegen ziekten. Daarnaast leven oudere mensen met een hoog cholesterol langer dan mensen met een laag cholesterolgehalte.

Cholesterol is een natuurlijk product van het lichaam en is feitelijk bedoeld om onze aderen en slagaderen soepel en elastisch te houden. De grote waarheid is dat je goed voelen in je vel in werkelijkheid een belangrijk symptoom is van hogere cholesterolwaarden in het bloed. Verzadigd vet is essentieel voor de vorming van cholesterol. Zelfs als je meer verzadigd vet eet dan dat je het verbruikt gaat de cholesterolwaarden alleen bij een innerlijke bedreiging omhoog, en dan nog: ‘so what?’ Cholesterol is een vitale stof voor het goed functioneren van ons lichaam.

Het beschermt het lichaam tegen van alles, zelfs tegen uitdroging. De lever is in staat om dagelijks een hoeveelheid cholesterol aan te maken dat ook voorkomt in een dozijn eieren. En waarom zit er zoveel cholesterol in eieren? Het beschermt de eieren tegen oxidatie. Net zoals cholesterol al onze lichaamsweefsels beschermen tegen oxidatie veroorzaakt door toxines en daaruitvloeiende verzuring.

Andere grote gezondheidsvoordelen van cholesterol

De lever reguleert uiterst accuraat de hoeveelheid cholesterol dat er in het bloed circuleert volgens de behoefte van het lichaam, dat is ook de grote reden dat het zo moeilijk is om de cholesterolspiegel in het bloed te beïnvloeden met voedsel. Hoe meer cholesterol je binnenkrijgt via de voeding, hoe minder cholesterol de lever zal aanmaken, tenzij je lichaam bedreigd wordt door toxines en afvalstoffen die verstoppingen veroorzaken en lichaamsweefsels irriteren.

Cholesterol is een bouwsteen van de kilometerslange celmembranen in het lichaam. Cholesterol verstevigt de cellen en zorgt ervoor dat ze voldoende zuurstof en voedingstoffen kunnen opnemen en hun vocht niet verliezen. Ja, cholesterol beschermt de lichaamsweefsels tegen uitdroging. Het is ook de bouwsteen van steroïdhormonen (waaronder de sekshormonen), vitamine D en galzuren. Vanwege deze positieve eigenschappen heeft elk menselijk lichaam cholesterol nodig.

Bij baby’s, kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, is de behoefte aan deze vetstof zelfs zeer groot. Trouwens moedermelk bevat twee keer zoveel cholesterol als koemelk. Het menselijke lichaam is gevormd door miljoenen jaren natuurlijke evolutie, het lichaam maakt echt geen fouten meer, je kunt er best op vertrouwen. Eigenlijk is het arrogant om je lichaam niet te vertrouwen.

Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte niet. Verzadigde vetten stimuleren het vetmetabolisme waardoor ons lichaam beter zijn toxines en afvalstoffen kan afvoeren. Cholesterol helpt eveneens bij het ontgiften van het lichaam omdat het ook een antioxidante werking heeft. Een verhoogd cholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten NIET.

Zo’n 10 procent van het cholesterol in je bloed komt direct uit je voeding. De rest van het cholesterol wordt geproduceerd door de lever. Het is zelfs bijna onmogelijk om met voeding je cholesterolspiegel te beheersen. Het is natuurlijk verstandig om gezond te eten maar je leefstijl is meer van belang als je kijkt naar cholesterol zijn echte functies in het lichaam.

Dat is ook de reden dat het lichaam deze stof constant aanmaakt in de lever, het beschermt ons lichaam. En vooral LDL cholesterol vervoert de belangrijke basis omegavetzuren ((basis omega 6) ofwel zuurstofmagneten en zuurstof tot in elke lichaamscel om hun membranen sterk en elastisch te houden. Probeer steeds te ontspannen, rustig ademen om biologische schokken in kaart te brengen en op te lossen en cultiveer emotioneel evenwicht.

Lichaamsdelen die veel cholesterol nodig hebben, zijn onze hersenen, de bijnieren en het zenuwstelsel. De bijnieren en sommige delen in de hersenen bevatten 60% cholesterol om goed te kunnen functioneren. Het hart bestaat uit 10% cholesterol.

We kunnen absoluut niet leven zonder cholesterol

Cholesterol is belangrijk voor de cognitieve functies en werking van de hersenen. Aldosteron is een steroïde hormoon dat in de bijnieren wordt geproduceerd, vandaar het belang dat we steeds voldoende cholesterol aanmaken. Aldosteron regelt bv de bloeddruk. En is hoge bloeddruk ook geen probleem in onze maatschappij?

Cholesterol houdt ons lichaam gezond bij stressvolle situaties. Van alle cholesterol in het lichaam wordt 25% teruggevonden in het zenuwstelsel. Eén van de belangrijkste eigenschappen van cholesterol is dat het nodig is om hormonen te produceren en neurotransmitters (boodschappers) en zenuwcellen te beschermen die de cellen nodig hebben om met elkaar te kunnen communiceren. Zonder voldoende cholesterol in je lichaam zullen je hersencellen afsterven.

Daarnaast is cholesterol ook nog een antioxidant die het lichaam beschermt tegen kanker omdat het essentiële vetzuren transporteert. Een gezonde leefstijl is belangrijk voor het gezond houden van je lichaam. Valt het juist niet op door de systematische verlaging van de cholesterol bij de mensen dat er zoveel degeneratieve neurologische aandoeningen zijn ontstaan, alleen in onze geïndustrialiseerde maatschappij?

Dit gebeurt niet bij natuurvolkeren die dicht bij de natuur leven en veel verzadigde vetten consumeren, een voldongen feit op dit moment. Ja en het is waar, onze levensverwachting is de laatste tijd weer aan het dalen, dat zie je in de statistieken. Kinderen en jonge mensen die overlijden aan chronische ziekten en kanker. En zuurstoftekort op celniveau is correlatie met kanker die daardoor erger wordt.

We worden al jaren extreem bang gemaakt voor het eten van verzadigde vetten en een te hoog cholesterol. Het feit is dat geraffineerde koolhydraten, bewerkte geraffineerde oliën, zonnebrandmiddelen, geharde vetten zoals margarine, E-nummers, additieven en geraffineerde suikers slecht voor ons zijn en dat we daar juist dik van worden. Deze industrie voeding creëert veel toxines in het lichaam die de wanden van de haarvaatjes en slagaders irriteren en beschadigen.

En dat is de grote oorzaak dat het lichaam gedwongen wordt om extra cholesterol te produceren om deze bedreiging het hoofd te kunnen bieden.

Het allergrootste vergif zijn de geraffineerde oliën en bewerkte vetten zoals margarine

Deze zaken veroorzaken verstoppingen op de celmembranen en hun receptoren waardoor er een tekort ontstaat voor de cel. De cel lijdt aan een tekort van voedingstoffen, water en ZUURSTOF, omdat de receptoren van de cel verstopt zijn door de bewerkte oliën en vetten zoals margarine. De cel kan zijn eigen stofwisseling afval ook niet afvoeren.

Verder bevatten geraffineerde oliën en geharde vetten veel transvetten of ranzige essentiële vetzuren. Deze verstoren het zuurstoftransport in het lichaam omdat zij geen zuurstof kunnen meenemen. Bovendien worden deze transvetzuren door de cholesterol getransporteerd. Samen met geraffineerde suikers, toxines en transvetzuren wordt uiteindelijk de cholesterol zelf aangetast. En geloof me, we worden echt niet dik van het eten van gezonde verzadigde vetten.

Zowel HDL als LDL cholesterol bevatten tot 80% lipiden (vetten en oliën), waaronder meervoudige onverzadigde vetzuren en cholesterol. Linolzuur of basis omega zes komt overvloedig voor in cholesterol en transporteert zeer veel zuurstof tot in de cel. Alfa linoleenzuur ofwel basis omega 3 is belangrijk voor de structuur van het celmembraan.

Essentiële vetzuren (meervoudige onverzadigde vetzuren) zijn ook bouwstenen van celmembranen en de mitochondriën of energiefabriekjes in de cel. Het zijn ook bouwstenen van hemoglobine of rode bloedcellen om dezelfde reden, ze kunnen zuurstof binden.

Er zijn grote gevaren als je de cholesterolspiegel in je lichaam gaat verlagen

Je kan je geheugen verliezen of agressief worden, of zelfs suïcidaal, als je de cholesterol te veel gaat verlagen. Huidwonden gaan slecht genezen, huidziekten en chronische ontstekingsreacties nemen toe. Ontstekingen en ziekten gaan toenemen als je cholesterol te laag is. Je kunt impotent worden wanneer je de cholesterol verlaagt. Bij een te lage cholesterol zal het risico toenemen om ziekte te ontwikkelen omwille van een verminderde zuurstoftransport.

Cholesterol is van vitaal belang voor de mitose of de celdeling en het functioneren van alle lichaamscellen, weefsels en organen. Oudere mensen met hoge cholesterol leven het langst, dat is een voldongen feit.

Wist je dat veel van deze feiten al decennialang gepresenteerd zijn in wetenschappelijke tijdschriften en boeken, maar zelden door de voorstanders van de cholesterolhypothese aan het grote publiek verteld worden? Cholesterol medicatie en alles wat daarmee samenhangt creëert een immense rijkdom voor onderzoekers, artsen, medicijnfabrikanten en de voedingsindustrie.

De bijwerkingen van cholesterolverlagende medicijnen veroorzaken spierpijn, spierzwakte, koorts, misselijkheid, braken, buikpijn, verstopping, winderigheid, misselijkheid, zuurbranden, diarree, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, slapeloosheid, een gevoel van zwakte, huiduitslag, jeuk, pijn en beklemmend gevoel op de borst, rugpijn, gewichtstoename, geheugenverlies, leverontsteking en honderden andere aandoeningen

Mevalonaat, de basis van cholesterol

Maar vooraleer het lichaam cholesterol kan produceren, begint het eerst de basisstof voor de cholesterol aanmaken en dat is mevalonaat. Mevalonaat kinase is een onmisbaar enzym voor het cholesterolmetabolisme (mevalonaatpad). De vorming van mevalonaat is een tussenstap voor de productie van cholesterol, steroïde hormonen, vitamine D, Q10, selenoproteïnen en nog vele andere stoffen met biologische functies die je absoluut niet wilt verstoren.

Het klinkt voor sommigen als muziek in de oren om met statines een teveel aan cholesterol kwijt te raken. Maar deze simplistische manier van denken brengt vele mensen echt in de problemen. Er wordt nog elke dag gezegd dat cholesterol ons leven in gevaar kan brengen. In werkelijkheid hebben alle lichaamscellen cholesterol nodig om ze waterdicht te maken en te voorkomen dat ze poreus worden en gaan lekken.

De belangrijkste taak van cholesterol is het herstellen van beschadigde weefsels en wonden. Cholesterol transporteert eveneens de omegavetzuren tot aan de cel.

En wat doen statines en andere cholesterolverlagende medicijnen precies? Ja, de aanmaak van mevalonaat blokkeren. Op deze wijze wordt het voor het lichaam moeilijker om cholesterol te produceren. Maar wist je ook dat mevalonaat ook de bouwsteen is van Vitamine D en tal van steroïde hormonen die verantwoordelijk zijn voor de regulatie van evenwichtige lichaamsprocessen en je energieniveau (homeostase)?

Dus als je statines of andere cholesterolverlagende medicijnen gebruikt, onderdrukt je de werking van de bijnieren en de schildklier die vervolgens uitputten. Vandaar dat deze statines en andere cholesterolverlagende medicijnen zoveel bijwerkingen hebben. Logisch.

Je blokkeert eveneens het vermogen van het lichaam om vitamine D te synthetiseren (aan de hand van ultraviolet B van de zon). En vitamine D is juist zo belangrijk voor de natuurlijke bescherming tegen zonnebrand.

Je hebt juist cholesterol nodig samen met vitamine E en vitamine A om vitamine D te kunnen synthetiseren. Daarbij moet je huid natuurlijk zuiver en vrij zijn van toxines, dus je lichaam ontgiften is weer de boodschap. Vitamine D is de bescherming tegen zonnebrand. De zon heb je eveneens nodig om je lichaam te helpen ontgiften en te zuiveren. De zon heeft nog vele andere therapeutische eigenschappen en is levensnoodzakelijk voor de mens. Ons lichaam is door natuurlijke evolutie ‘gevormd’ om in de zon te lopen, altijd al zo geweest.

Door cholesterol te verlagen creëer je snel een ziekmakende vicieuze cirkel

Je belemmert het lichaam om vitamine D te synthetiseren. Dus je moet je gaan beschermen tegen de zon hetgeen onnatuurlijk is. Insmeren met zonnebrandmiddelen heeft tot gevolg dat je huid extra wordt vervuild met toxines en de giftige nanodeeltjes gaan uiteindelijk je lichaam via de huid binnendringen en schade gaan veroorzaken in de lever en andere organen.

De combinatie met industrieel bewerkte oliën en vetten zoals margarine is de perfectie mix om kanker- en melanoom ontwikkeling te creëren. Huidkanker heeft te maken met biologische schokken zoals scheidingsconflicten. Melanomen zijn het gevolg van aanval, schending integriteit en bezoedelingsconflicten. Er is een tekort van basis omega 6 in de huidcellen, waardoor ze gevoeliger worden door zonnebrand.

We beseffen blijkbaar niet dat onze huid al deze giftige stoffen van zonnebrandmiddelen opneemt en dat deze in de bloedbaan terechtkomen. Deze giftige stoffen gaan de lever overbelasten.

Het lichaam probeert onder deze omstandigheden toch maar cholesterol aan te maken om zich tegen deze levensgevaarlijke bedreiging te beschermen, maar krijgt het wel zeer moeilijk. En wij maar onwetend statines en cholesterolverlagende medicijnen blijven slikken, de bijnieren putten verder uit en de toxines stapelen zich op in het lichaam met totale uitputting tot gevolg.

We krijgen problemen met de bloeddruk, seksuele energie ontbreekt, we moeten viagra innemen om de mooiste levenservaring nog te kunnen verkrijgen en er ontstaan zoveel soorten stofwisselingsziekten door het gebruik van statines en cholesterolverlagende medicijnen.

Wie herkent dit? Een straatje zonder einde en we worden steeds zieker en zieker, chronische toestanden heet dat, typisch voor onze westerse maatschappij, en nog zien we niet wat er werkelijk aan de hand is.

Waarvoor heeft ons lichaam nog cholesterol nodig?

Belangrijk voor het slaapritme en het doorslapen. Cholesterol helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Cholesterol geeft elasticiteit aan de rode bloedcellen zodat zij door de fijnste haarvaten heen kunnen stromen en het zuurstoftransport gegarandeerd is naar alle lichaamscellen. Omegavetzuren hebben eveneens de eigenschap om de rode bloedcellen elastisch te houden.

Omegavetzuren zijn zuurstofmagneten en worden tegen oxidatie beschermt door verzadigde vetten en cholesterol. Tegelijkertijd beschermt cholesterol en verzadigde vetten de wanden van de slagaderen en haarvaten tegen beschadiging door toxines. Plaque bestaat voornamelijk uit geoxideerde onverzadigde vetten, toxines en afvalstoffen.

Cholesterol is het basisingrediënt van de sekshormonen en de stresshormonen, de steroïde hormonen. Cholesterol beschermt je nieren, zeker als je diabeet bent.

Cholesterol is belangrijk bij het aanmaken van collageen weefsel in het lichaam en de vorming van de huid en ondersteunt de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem. Cholesterol is dan nog belangrijk voor de spijsvertering, nodig voor de vorming van galzuren samen met de afbraak van rode bloedcellen die ons helpen bij de vertering van vetten en ons slank houden.

Gal beschermt de darmwanden tegen irritatie en bevorderd de opname van voedingstoffen. De gal is bovendien nodig om de enzymen van de pancreas te activeren zodat de spijsvertering goed verloopt en de enzymen ook in het bloed kunnen worden opgenomen om de daar aanwezige toxines en afvalstoffen op te ruimen. Je leest het, cholesterol is zo belangrijk voor het lichaam, en je hoeft je echt geen zorgen te maken als de cholesterolspiegel echt hoger staat.

Gepubliceerd op 15/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Zoals U denkt, zo zal je zijnZoals u denkt, zo zal je zijn is een wetmatigheid in de zelfvervullende gedachte waarmee je dingen aantrekt waar je aandacht naartoe is gegaan. Zeer belangrijk om dit te begrijpen, want dat geldt ook voor je gezondheid.Aandachtsenergie werkt als een magneet, het is onmogelijk om je aandacht op goede gezondheid te richten als je gelooft dat je gezondheid afhankelijk is van een immuniteitssysteem. Het begrip immuniteitssysteem als verdedigingssysteem brengt jou naar het duale denken waarbij je de oorzaak van ziekte buiten jezelf plaatst.Maar als je je aandacht richt op het zelfhelend vermogen van je [...]

    By Published On: 20/03/2024
  • Het nocebo effect. Dit artikel gaat over de kracht van overtuigingen. Overtuigingskracht wordt vaak onderschat. Onlangs las ik het verhaal over een arts die een röntgenfoto liet maken van zijn longen. Daarop bleek een donkere vlek aanwezig te zijn die men herkende als een longkanker. Door deze diagnose stortte de innerlijke wereld van de arts in en binnen twee maanden overleed deze arts. Toen men iets later van dezelfde arts oudere röntgenfoto’s ontdekte die meer dan 30 jaar oud waren, bleek hetzelfde vlekje reeds aanwezig te zijn, dat eigenlijk toen over het hoofd was gezien. Dit is een voorbeeld van [...]

    By Published On: 20/03/2024
  • Waarom we griep en corona niet wegkrijgen Influenza manifesteert zich als een ware wintergriep, terwijl corona en Sars zich voornamelijk voordoen tijdens het voorjaar. Dit duidelijke onderscheid is vaak afwezig in de media. Bovendien wordt er een onderscheid gemaakt tussen een gevaarlijke griep en een ongevaarlijke griep. Ernstige ziektebeelden worden beschouwd als "echte" griep, terwijl mildere symptomen meestal worden afgedaan als verkoudheid. Dit verschil komt voort uit de intensiteit van de causale oorzaak, namelijk ANGST en/of geurconflicten! Zodra deze angsten zijn opgelost, manifesteren zich genezingssymptomen die vaak verkeerd worden geïnterpreteerd als de ziekte die moet worden bestreden. Dit is een [...]

    By Published On: 22/02/2024