Chronische problemen met de spijsvertering Deel 1

Disclaimer:

Dit naslagwerk heeft als doel u betrouwbare informatie te verstrekken over het onderwerp dat behandeld wordt. Er is alles in het werk gesteld om dit naslagwerk zo compleet en nauwkeurig mogelijk te maken. De aangeboden informatie kan, ondanks alle zorgvuldigheid, onjuistheden bevatten. Het doel van dit naslagwerk is om te onderwijzen. Zowel de schrijver als de uitgever zullen door geen persoon of instantie aansprakelijk gesteld noch verantwoordelijk geacht kunnen worden voor welk verlies, schade of letsel dan ook dat veroorzaakt is of waarvan aangenomen wordt dat het direct of indirect veroorzaakt is door de informatie die dit naslagwerk bevat. Het gebruik van de informatie die in dit naslagwerk aan bod komt, is geheel voor rekening van de lezer. De lezer moet zijn eigen oordeel vellen of een holistisch medisch expert of zijn persoonlijke arts raadplegen voor specifieke toepassingen bij zijn individuele problemen. De informatie die hierin gepresenteerd wordt, is op geen enkele manier bedoeld als vervanging van medische diagnostiek en/of behandeling. Indien u vragen heeft over uw gezondheid, raadpleeg dan een medisch bekwaam persoon.

Om allerlei aandoeningen en problemen van het spijsverteringskanaal aan te pakken en te genezen is het natuurlijk belangrijk dat je begrijpt hoe ze ontstaan zijn. Met deze kennis kunnen we dan verder en vele aandoeningen voorkomen.

1 Het belang van goed kauwen en de speekselvorming

Ik kan het niet genoeg herhalen, een goede spijsvertering verkrijg je pas als je voldoende speekselvorming hebt. Gebrek aan speeksel ligt mede aan de basis van spijsverteringsproblemen en aan chronische aandoeningen van het spijsverteringskanaal. Maar het is natuurlijk niet de enige factor, wel een belangrijke. Waar het over gaat is dat de spijsvertering pas goed kan werken als je voldoende kauwt omdat je geniet van je voedsel. Je wilt elke hap zoveel mogelijk ronddraaien in je mond om alle smaaksensaties eruit te halen. Op die manier kan je lichaam meegenieten van het voedsel en zal de spijsvertering geoptimaliseerd worden. Dus hoe meer je kauwt en geniet, hoe meer speekselvorming. Speeksel bevat amylase, een enzym dat zich richt om koolhydraten te splitsen.

Als het voedsel goed gekauwd is, word je voedsel goed bevochtigd door speeksel, verkrijg je meer productie van maagsappen en -enzymen die de voeding kunnen binnendringen en beginnen te verteren. Eens het voedsel verzadigd is met voldoende speeksel, maagsappen en -enzymen gaat het in kleine stroompjes naar de twaalfvingerige darm. Enzymen van de pancreas en de gal van de lever stromen in het duodenum (twaalfvingerige darm) om het laatste deel van de voedselvertering te activeren. Dan is het voedsel verteerd om in de dunne darm en de dikke darm met de darmflora te worden geënt. Dankzij de darmflora kunnen de voedingsstoffen dan opgenomen worden door het lichaam. Een goed werkende darmflora geeft stoelgang dat blijft drijven op het water en deze stinkt niet! Dat is de graadmeter van je goede gezondheid, je hebt een licht en aangenaam gevoel in de buik met een goede intuïtieve ontwikkeling, want deze zit toevallig ook in de buik. Als de voeding niet goed verteerd in de darmen terechtkomt, krijg je overgroei van bepaalde organismen waardoor spijsverteringsproblemen ontstaan.

Ben je bewust wat er met je voedsel gebeurt als het in je spijsverteringsstelsel is terechtgekomen? De spijsverteringssysteem is een wonder, we nemen een hap voedsel, kauwen het, slikken het door. De spijsvertering verwerkt dit en wat we niet nodig hebben wordt gewoon uitgescheiden. Ons lichaam neemt voedingstoffen op en iedereen weet dat dit proces soms niet goed verloopt met buikpijn, darmproblemen en zelfs erger. Bijna alle ziekten die we kennen hebben hun oorsprong die begint in de spijsvertering. Geef aandacht aan wat je eet, en aandacht aan je geestelijke conditie, heb je problemen, doe er iets aan. Je bent het waard om jezelf liefdevol te behandelen. Ontspan je als je gaat eten, geniet van je eten en vooral goed kauwen voor de speekselvorming en een goede start te geven aan de spijsverting van je voedsel. 

Je darmen zijn zeer belangrijk voor je gezondheid. Een gezond spijsverteringssysteem is de STARTPLEK op weg naar genezing.

2 Het begin van spijsverteringsproblemen: onopgeloste emotionele zaken

Tegenwoordig heeft één derde, en misschien zelfs meer van de bevolking klachten over de darmwerking. Er zijn zeer veel oorzaken die al dan niet ook nog eens cumuleren met elkaar. De gehele spijsvertering is afhankelijk van het emotionele centrum in de hersenen ofwel het limbisch systeem. De geest instrueert het lichaam en de spijsvertering. De belangrijkste oorzaken van spijsverteringsproblemen zijn te zoeken in het metafysische (emotionele) aspect waardoor de voeding niet goed kan verteren. Continu industrieel bewerkt voedsel consumeren leidt eveneens naar vele problemen met de spijsvertering. Op de verkeerde uren eten (zoals een maaltijd voor middernacht) en eten als het voorgaande nog niet is verteert, heeft eveneens een negatieve impact op de totaliteit van de spijsvertering. Maar deze zaken gebeuren juist omdat we emotionele problemen hebben. Iemand die echt emotioneel in evenwicht is zal veel gemakkelijker de natuurlijke ritmen kunnen volgen en vooral luisteren naar zijn lichaam en de lichamelijke instructies opvolgen.

Als de kwaliteit van de sappen en enzymen van de maag en de pancreas ondermaats is, kan het beste voedsel schadelijk worden voor je gezondheid.

Het betekent dat het voedsel de laatste stappen van vertering niet kan ondergaan waardoor het onvoldoende of zelfs niet verteerd in de dikke darm terechtkomt.

Dit onverteerd voedsel kan niet door de dunne darm worden opgenomen met als resultaat dat het een doelwit wordt van destructieve bacteriën die een overgroei gaan kennen. Het is per slot van rekening 37°C in het lichaam en vochtig, ideale omstandigheden om voedsel snel te laten bederven als het niet op tijd verteert. Deze bacteriële overgroei samen met gisten van schimmels zorgt ervoor dat de voeding een chemisch proces ondergaat dat bekend staat als vergisting en verrotting.

Daarbij worden toxines en giftige gassen gevormd dat het darmslijmvlies van de dunne en dikke darm sterk zal irriteren waarbij de opname- en verteringscapaciteit sterk zal verminderen. Doordat er steeds minder voedsel opgenomen en gebruikt wordt door het lichaam wordt er door de negatieve bacteriële overgroei samen met gisten van schimmels meer afval geproduceerd dat in toenemende mate het maagdarmkanaal zal verstoppen. In dit stadium veranderd voedsel in vergif. En dat kan reeds in de dunne darm starten, we zitten nog niet eens in de dikke darm. De dunne darm heeft een diameter van een grote teen. De dunne darm heeft een mentale tegenhanger dat we wel de zetel van het onderbewuste kunnen noemen. De opgeslagen herinneringen, verborgen overtuigingen en trauma’s van ons onderbewuste, (biologische conflicten dus) hebben een sterke invloed op onze gedachten, emoties, verlangens en ons gedrag.

Met andere woorden om het nu even kort te houden: als je jezelf vaak boos, schuldig, ontdaan, ongelukkig, angstig e.a. bent lijdt je niet alleen aan een mentale indigestie, maar ook aan een lichamelijke indigestie. Herkennen je dit?

De onbalans in de dunne darm wordt mede gekarakteriseerd door het vasthouden van onverwerkte emotionele zaken. In feite maakt het niet uit of het om onverteerd voedsel of onopgeloste emotionele problemen gaat. Het gehele limbische systeem ofwel het emotionele systeem in onze hersenen is verbonden met het gehele spijsverteringproces. Dus niet alleen ons voedsel moet goed verteerd worden, al onze emoties en gedachten moeten ook verteerd of verwerkt worden om het lichaam geen verdere schade te berokkenen. Heb je al eens gehoord van het “onderbuikgevoel? Uitdrukkingen zoals ‘het ligt zwaar op mijn maag’, Ergens de buik van vol hebben’, ‘vlinders in de buik’ enzovoort. Allemaal uitdrukkingen in relatie met spijsverteringsproblemen. We kunnen er niet omheen dat er spirituele en metafysische factoren bij de spijsvertering zijn betrokken.

Onverwerkte gedachten en emoties kunnen het lichaam en in het bijzonder de spijsvertering volledig vergiftigen. Alle darmklachten hebben een onderliggende emotionele lading (dat kunnen bewuste zaken zijn, maar meestal onbewust in de vorm van blinde vlekken). Onthoud: Je kracht zit in de buik! Negatieve emoties en trauma’s (biologische conflicten) kunnen opgesloten zitten in het celgeheugen van de dunne darm terwijl we er niets van merken, buiten de ervaring dat de spijsvertering niet optimaal werkt en we lijden aan energietekort. Triggers uit je denken en waarnemingen dat je opneemt uit de buitenwereld, kunnen door het onderbewuste gekoppeld worden aan oudere trauma’s waardoor ze recidiverende effecten creëren. Dat is dikwijls de druppel die de emmer doet overlopen, zij zorgen dat deze emoties plotseling tot uiting kunnen komen. Dat verstoort de spijsvertering enorm en dat is natuurlijk zeer schadelijk voor je persoonlijkheid en je lichaam. Een slecht functionerende spijsvertering vormt een grote belemmering voor jouw intuïtieve ontwikkeling.

Herkennen je dat? MAAR= Echter het verbond tussen lichaam en geest werkt ook omgekeerd. Het eten van industrieel bewerkt voedsel vol additieven, E-nummers, smaakversterkers, geraffineerde zaken zoals suikers en oliën en andere chemische zaken die voor voedsel moeten doorgaan zullen de spijsvertering verzwakken en dan begin je giftig afval op te slaan in je darmen (en de lymfe). Het begin van darmproblemen tot gevolg. Op deze wijze heb je minder energie voor de geest om dagelijks impressies te verwerken. Je wordt feitelijk juist gevoeliger voor nieuwe conflicten en schokken. Zo krijg je een neerwaartse spiraal.

De darmflora maakt voor 70% deel uit van de algemene gezondheid, veel alternatieve geneeswijzen weten dit maar al te goed, ook de ayurveda en de Germaanse geneeswijze. De darmen en de darmflora zijn betrokken bij natuurlijke ontgiftings- en zuiveringsprocessen van het lichaam. 80% van de lymfe is verbonden met de darmen. Er kunnen tussen de 75 en 125 biljoen bacteriën zitten in onze spijsvertering, ons lichaam bestaat uit meer bacteriën dan lichaamscellen.

Wanneer en niet verstandig mee wordt omgegaan kan de darmflora ernstig beschadigd worden door overgroei van bepaalde microben die vervolgens als ziekteverwekkers worden gezien. Maar dat klopt dus niet, je hebt eerst problemen met de spijsvertering als gevolg van emotionele zaken die niet opgelost zijn en dan pas verschijnt een microbiële overgroei. Ik denk hierbij aan Streptokokken A en B die juist een functie hebben om bepaalde eiwitten te ontbinden dat het lichaam zelf niet kan ontbinden.  Of gisten die feitelijk het darmslijmvlies beschermt tegen irritatie door toxines die vervolgens kunnen uitgroeien tot schimmels. Buiten microben heb je ook exosomen die verkeerdelijk als virussen worden gezien. Probeer te begrijpen dat microben en exosomen bedoeld zijn om beschadigde weefsels te herstellen en te ontgiften. Er is in het lichaam een soort samenwerking met deze micro-organismen. Precies deze dynamische samenwerking kan verstoort worden door opstapeling van toxische belasting als gevolg van spijsverteringsproblemen veroorzaakt door een metafysische aspect.

Dit kun je voorkomen door zorg te dragen voor je spijsvertering zodat je voldoende van de heilzame bacteriën en gisten van schimmels hebt die je voeding echt gaan verteren en je lichaam voorzien van voeding en energie. Gezondheid gaat om evenwicht! Niet alleen fysiek, maar ook evenwicht in de geest. Het menselijke lichaam is steeds op zoek naar evenwicht!! Dat is misschien wel de grootste werkelijke kracht achter genezing die we bezitten om ons weer gezond te maken.

De spijsvertering is onze belangrijkste ontgifter van ons lichaam. Het is onze lichamelijke genezer, en ook ons geestelijk genezingssysteem om emoties te verwerken en op te lossen. Biologische conflicten, trauma’s, negatieve emoties kunnen de algemene gezondheid met zijn detoxsysteem gemakkelijk overbelasten. Aanwezigheid van enerzijds onverteerde voeding en de door overgroei bacteriën en schimmels gevormde giftige stoffen en anderzijds de giftige stoffen van de industrieel bewerkte voeding richten schade aan in het lichaam. Gifstoffen zijn in eerste instantie niet ziekmakend, enkele verzwakkend. Door deze verzwakking kan er opstapeling toxines ontstaan dat een intoxicatie schok veroorzaakt en deze is wel ziekmakend. De aanwezigheid van giftige stoffen in de darmen geeft aanleiding tot nervositeit, slaapproblemen, hyperactiviteit, negatieve emoties of ander emotioneel gedrag zoals het letterlijk vasthouden van verdriet. Er ontstaat een vicieuze cirkel, want negatieve gedachten produceren nog meer giftige stoffen in de darmen.

In deze stress situatie samen met darmproblemen zal de thymus krimpen tot minder dan de helft van zijn oorspronkelijke grootte. De thymus of zwezerik is een belangrijk onderdeel van onze algemene gezondheid met zijn detoxsysteem en recyclingssysteem. Dit resulteert in vatbaarheid voor ziekten, van een ordinaire verkoudheid tot een levensbedreigende kanker. Tegenwoordig neemt het aantal gevallen van darmkanker zeer snel toe. Kom ik later op terug. Verstoppingen in de darmen zijn verantwoordelijk voor honderden ziekten en worden conventioneel behandeld met medicijnen zonder enige aandacht om de werkelijke oorzaken van deze darmverstoppingen te geven. Logisch dat er uiteindelijk zoveel darmkanker en andere chronische darmziekten zijn zoals de ziekte van Crohn, Colitis enzovoort. De dikke darm heeft zeer veel reflexpunten die verbonden zijn met alle delen van het lichaam en de zintuigen. Belasting op deze reflexpunten zijn dikwijls oorzaak van migraine of clusterhoofdpijn.

3 Het begin van darmklachten reeds proberen te verhelpen of beter voorkomen

Om darmklachten te verhelpen is het belangrijk te beginnen de speekselvorming te stimuleren. Maar eveneens de kwaliteit van de maagsappen en -enzymen te verbeteren is urgent. De maag is gevoelig op de wijze dat je eet. Eet je haastig zonder aandacht om van je voedsel te genieten, dan zullen de maagsappen en enzymen van de pancreas van slechte kwaliteit zijn. Het maagzuurgehalte op peil brengen is natuurlijk ook belangrijk om je spijsvertering te versterken, en net als de darmen zijn de maag en de pancreas (alvleesklier) ook onderhevig aan je emotionele toestand. Je hebt twee soorten maagzuur, het goede maagzuur dat de klieren aanmaakt die tussen tussen de plooien van de maagwand bovenin de maag aanwezig zijn. Dit maagzuur bevat enzymen en zoutzuur dat bedoeld is om de voeding te beginnen verteren, voornamelijk de eiwitten. Dit in samenwerking met bacteriën die kunnen overleven in het zure milieu van de maag, ik denk hierbij aan de helicobacter pylori bijvoorbeeld. Het zoutzuur in de maagsappen breken eveneens sommige schadelijke stoffen af die in de voeding aanwezig zijn.

De kwaliteit van dit maagzuur (sappen en enzymen) kan aangetast worden door emoties vast te houden waardoor voeding niet goed verteert. We weten ondertussen dat dit leidt tot een overgroei van micro organismen dat de darmflora verstoort. Als je voeding niet goed is gekauwd met als gevolg dat er onvoldoende speeksel is geproduceerd worden er ook niet veel maagsappen uitgescheiden. Ik blijf dit herhalen omdat het zo belangrijk is om je voedsel veel en goed te kauwen en ervan te genieten. het beetje maagsap dat in deze omstandigheden toch uitgescheiden wordt kan de ingeslikte onvoldoende gekauwde voeding niet binnendringen. Dit omdat het niet fijn genoeg gekauwd en onvoldoende bevochtigd is door speeksel. De voeding verteert dan niet goed en begint deels of geheel te gisten en te rotten. Dit vormt slecht maagzuur door de overgroei van bacteriën die zich gaan storten op onverteerde gistende voeding, dit slecht maagzuur heeft de neiging om op te rispen naar de slokdarm. Dit slecht maagzuur irriteert de maagwand die vervolgens beschadigd wordt. Beschadigde cellen van de maagwand bevatten eiwitten. Bacteriën die in de maagflora aanwezig zijn hebben de taak om eiwitten af te breken. Resultaat is dat deze bacteriën de beschadigde cellen als gevolg van beschadiging door gifstoffen en emotionele problemen beschadigd worden gaan opruimen. Ik probeer alleen duidelijk te stellen dat de helicobacter pylori nooit de oorzaak is van maagontstekingen of maagzweren, maar echter enkel het gevolg daarvan is. 

Maagproblemen worden erger gemaakt door emotionele problemen die maar niet opgelost geraken. Goede maagsappen maken deel uit van de algemene gezondheid en zorgen ervoor dat sommige micro-organismen het lichaam niet binnen kunnen als het lichaam deze niet nodig heeft. Het zure milieu van de maag doodt vele micro organismen. Maar voorgaande factoren kunnen dit maagzuur aantasten waardoor bepaalde organismen de overhand kunnen krijgen en de spijsvertering grondig gaan verstoren. Een van de meest voorkomende oorzaken van spijsverteringsproblemen is het te snel doorslikken van je voedsel. Deze eetgewoonte wijst eigenlijk op ongeduld, angst en onzekerheid. De speekselproductie vermindert en dat is een cumulerende oorzaak van tandbederf. (emotioneel wordt tandbederf ook veroorzaakt omdat je jezelf nooit kunt afbijten als je verbaal wordt aangevallen).

Uiteindelijk komt de onverteerde gistende of rottende voeding met veel toxines in de dikke darm terecht. Begrijpelijk dat de darmflora sterk verstoord wordt en er gasvorming, diarree of constipatie kan ontstaan. Het slijmvlies van de dikke darm wordt hevig geïrriteerd en kan niet goed meer werken. Uiterst interessant om te weten is dat in het slijmvlies van de dikke darm serotonine wordt geïnitieerd. Serotonine is onze krachtigste gelukshormoon. Serotonine wordt in de spijsvertering aangemaakt omdat serotonine de spijsvertering reguleert, amper 5% serotonine wordt in de hersenen geïnitieerd. Serotonine is uiterst belangrijk om de pancreas en de maag te stimuleren om goede spijsverteringssappen en -enzymen aan te maken.

Het vasthouden van trauma’s en negatieve emoties is een gebrek aan geluk, en daardoor werkt de spijsvertering minder goed en wordt je dus vatbaarder voor darmklachten.

4 Het onnatuurlijk voedsel van de industrie

Het is duidelijk dat industrieel bewerkte voeding met bewaarmiddelen en E-nummers niet goed kan verteren. Het lichaam kan deze onnatuurlijke voeding uit de industrie niet herkennen als voedend voedsel. De natuurlijke ”streepjescode” van natuurlijk voedsel is door industriële bewerking en toevoeging van lichaamsvreemde chemicaliën beschadigd. Met als gevolg dat het niet kan verteren en begint te gisten en te rotten in het spijsverteringskanaal. Bedenk eveneens als voedsel behandeld wordt om lang te kunnen bewaren, hoe kan het dan goed verteren in je lichaam?

Natuurlijk zongerijpte voeding heeft een soort specifieke streepjescode dat het menselijke lichaam kan herkennen als voedsel dat informatie en energie komt brengen. Voeding dat bewerkt is door de voedselindustrie heeft een deel van die streepjescode verloren waardoor het lichaam dit niet meer kan herkennen als voedsel voor de vele biologische functies zoals het metabolisme en de hormoonhuishouding. De voedingswaarde is door industriële bewerking aangetast.

Bovendien wordt de energetische essentie van voedsel, energie bedoeld voor de geest en cognitie ook verwijderd door industriële bewerking. De lichamelijke intelligentie (DNA) van het lichaam wordt eveneens misleidt door gemanipuleerde voeding.

Voor mensen die problemen hebben met de spijsvertering is het belangrijk om voedsel te eten zoals de natuur het voorzien heeft voor de mens. Voedsel dat gefrituurd, bestraald, bewerkt, geraffineerd, met E-nummers, ingeblikt of door de magnetron is verwarmd bevat eveneens weinig voedingswaarde en verteert dus niet ook goed! Deze voeding bevat veel lege calorieën dat het spijsverteringskanaal moeilijk kan verteren met de vorming van veel afvalstoffen en toxines tot gevolg. Sterk zuurvormend voedsel zoals onze overconsumptie van dierlijke eiwitten, geraffineerde koolhydraten en hun derivaten, industrieel bewerkte oliën en vetten, zuivelproducten, alcohol en gebrande dingen zoals koffie, koolzuurhoudende dranken, bewaarmiddelen, drugs en medicijngebruik zullen het slijmvlies sterk irriteren met de vorming van extra afvalstoffen, toxines en de daaruitvloeiende beschadiging van de cellen van het darmslijmvlies tot gevolg.

Rood vlees kan echt niet goed verteren omdat de enzymen van de maag en de pancreas niet krachtig genoeg zijn voor dit verteringswerk. Katachtigen bijvoorbeeld hebben maagzuur dat 30 maal krachtiger is dat het maagzuur van de mens. Rood vlees wordt gelukkig door de medische wetenschap erkent als  belangrijke co-factor van darmkanker.

5 Het chemisch proces dat bekendstaat als vergisting en rotting.

Onverteerde voeding wordt afval voor het lichaam. waar het lichaam niets mee kan doen ondergaan een chemische verandering dat zoals gisten en rotten. Dit rottingsproces verstoort de evenwichtige darmflora met zijn meer dan 400 verschillende organismen die allemaal helpen bij het verdere verteringsproces en opname van de voeding en de afvoer van reststoffen, afvalstoffen en toxines. Er ontstaat een overgroei van organismen die destructief worden en zich tegoed doen op de onverteerde rottende voeding. De toename van grote hoeveelheden afvalstoffen in de darmen, omdat het voedsel niet goed is verteerd in de maag en het duodenum, irriteert de darmwand en gaat de lymfe overbelasten. Deze toestand trekt automatisch microben en gisten (candida) aan, deze worden destructief en zal de darmflora verder verstoren (uit balans). Daardoor wordt de opname van voedingsnutriënten verder belemmerd. Het lichaam krijgt steeds minder voedingstoffen. Ondertussen stijgt het risico dat belangrijke kanalen in de lymfe eveneens gaan verstoppen. Deze enorme explosie door overgroei van microben veroorzaken ook grote hoeveelheden giftige stoffen die het slijmvlies en de darmwand van de dikke darm zal irriteren en/of beschadigen. Vrij dikwijls zal de lymfe vocht  beginnen ophopen om het schadelijk effect van de toxines te verminderen. De dikke darm zet uit voor meer resorptie van voedingstoffen te kunnen garanderen waardoor de darmen zwaarder worden. Darmen zijn verbonden met ligamenten aan de wervelkolom en samen met de vochtopname door de lymfe wordt de onderrug chronisch belast. Het zwaartepunt van het lichaam verandert waardoor rugproblemen onvermijdelijk wordt.

6 De beschermende functie van het darmslijmvlies

Talrijke uitstulpingen van de dunne darm

In feite kun je het slijmvlies van het spijsverteringskanaal ook zien als een inwendige huid dat ervoor zorgt dat er geen ongewenste microben en vervuiling in het lichaam kan binnendringen waardoor ons bloed kan worden vergiftigd. Het darmslijmvlies is een bescherming voor ons lichaam. Vele gisten zoals Candida hebben een beschermende functie voor de cellen van het darmslijmvlies. In eerste instantie hebben gisten een ontgiftende functie en helpen de darmslijmvliezen om voedingstoffen te scheiden van reststoffen en op te nemen. Maar bij een slecht werkende vertering en verstoorde darmflora ontstaan zoveel toxines dat gisten kunnen uitgroeien tot schimmels. In de natuur hebben schimmels nu eenmaal een functie om toxische stoffen af te breken. Net als bij microben zijn schimmels niet de oorzaak van aandoeningen, maar het gevolg ervan. Als het beschermende slijmvlies wordt beschadigd door de irriterende werking van de giftige toxines uit de slecht werkende spijsvertering, veroorzaakt door slechte voeding en emotionele belasting, komt ons leven echt in gevaar. Negatieve emoties en biologische conflicten spelen een grote rol bij darmkanker en chronische aandoeningen. Ze verlagen je trillingsfrequentie. Goed werkende slijmvliezen beschermen en onderhouden de darmwand.

Als het darmslijmvlies persistent beschadigd wordt door giftige toxines (niet verteerd voedsel), kunnen uiteindelijk toxische stoffen en microben en schimmels in de bloedbaan terechtkomen. Dat is een levensbedreigende situatie. Het lichaam doet er echt alles aan om dit scenario te voorkomen. Als je bijvoorbeeld nog veel fosforzuur en andere chemicaliën nuttigt die aan bijvoorbeeld frisdranken zijn toegevoegd, zal het darmslijmvlies in ernstige mate worden geïrriteerd en dat kan leiden tot etterende wonden en ontstekingen op deze inwendige huid met risico tot darmperforatie. Het lichaam probeert direct deze wonden te herstellen en de vorming van pus is een natuurlijk bijeffect. Ogenblikkelijk worden enorme hoeveelheden LDL cholesterol geproduceerd om deze levensbedreigende situatie te helpen genezen. Pus is dood celmateriaal, dode microben, uitgeleefde witte bloedcellen, afvalstoffen en toxines. Het bevat zeer veel levende microben en gisten (natuurlijke opruimers). Deze organismen produceren in deze situatie extra gevaarlijke toxines die kunnen leiden tot de verminderde werking van de spijsverteringsorganen. Microben hebben ook een stofwisseling en scheiden bij hun werkzaamheden ook afval uit. Dat is echter ook giftig materiaal.

6 Het verloop van darmziekten tot het ontstaan van darmkanker

Zoals we nu ondertussen weten is dat het lichaam ziekte en ontsteking ontwikkelt bij het opruimen van beschadigde lichaamscellen veroorzaakt door verzuring als gevolg van opgestapelde toxines en afvalstoffen, en de effecten van biologische schokken en trauma’s. Zo heeft de kankercel een vergelijkbaar doel, maar voor extremere situaties zoals echt zuurstoftekort door ernstige verstoppingen in de haarvaatjes, bindweefsels, de lymfe en biologische schokken die te maken hebben met eigenwaarde conflicten. Een ziekte of ontsteking duikt niet plotseling en onwillekeurig op een bepaalde plek in het lichaam om zich te manifesteren. Kanker- of tumorcellen doen dit ook niet. Er is ALTIJD een onderliggende oorzaak aanwezig die bij elke ziekte, aandoening, ontsteking of een ontwikkeling van een kankercel voorafgaat, en niet omgekeerd! Zelfs de vrije radicalen hebben een opruimfunctie in het lichaam. Het gaat om evenwicht zijn tussen anti-oxidanten en vrije radicalen. Het gaat om evenwicht in het microbioom van het lichaam. Het gaat erom dat de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem het lichaam elke dag kan ontgiften en zuiveren.

Darmtumor

Vrije radicalen gaan net als ziekteverwekkers en kanker NOOIT gezonde cellen aanvallen. Het zijn toxines en schadelijke afvalstoffen die op hun beurt verstoppingen en verzuring doen ontstaan. Dit gegeven maakt de lichaamscellen ziek, en dit ligt aan de basis van elke ziekte of aandoening. Deze schadelijke giftige stoffen kunnen endogeen (van binnen het lichaam) of exogeen (van buiten het lichaam) zijn en bijna altijd samenhangend met een emotionele belasting, en dat veroorzaakt zuurstoftekort op celniveau waardoor de cel op vergisting van suikers moet overgaan om te kunnen overleven. Onopgeloste negatieve emoties en financiële problemen creëren de giftigste destructieve toxines in het lichaam.

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *