Chronische problemen met de spijsvertering Deel 3

15 Voedingsadvies bij chronische darmziekten

Een van de voedingsmiddelen dat zeer goed is bij darmziekten is vooral kokosolie. Deze verzadigde vetsoort met een middellange keten heeft zeer weinig gal nodig om goed te kunnen verteren en is een darmreiniger bij uitstek. Kokosolie heeft een zuiverende werking dankzij een krachtige antioxidante werking. De triglyceriden van kokosolie worden omgezet in monoglyceriden en vrije vetzuren. Deze hebben antimicrobiële eigenschappen om overgroei van micro-organismen te stoppen en te voorkomen. Kokosolie beschermt het slijmvlies en de darmwand tegen irritatie en verdere beschadiging door toxines. Verzadigd vet heeft de eigenschap om de darmen vochtig te houden en voorkomt constipatie. 

Vermijd voornamelijk het consumeren van gebroken noten en notenpasta. De oliën in deze noten kunnen snel oxideren en dat maakt de ontstekingen erger. Om dezelfde reden is deze omega 3 zowel de overkoepelende basisvorm als derivaat niet aan te raden omdat ze beschadigd zijn. Vermijd ten strengste omega 6 derivaat dat zoveel aan voeding wordt toegevoegd. Omega 6 derivaat stimuleert de ontstekingsreacties. Omega 6 basis (linolzuur) uit koudgeperste biologische olie heb je nodig, consumeer dit samen met verzadigd vet. Basis omega 3 of alfa linoleenzuur stopt de ontsteking als de weefsels hersteld zijn.  Eet ook geen granen mengsels waar noten aan zijn toegevoegd. Alleen verse noten zijn geschikt (laat ze een nacht voorweken en spoel ze goed af). Let op: nooit noten eten in combinatie met fruit. Dat is een verkeerde voedselcombinatie.

Bij darmaandoeningen is het ten strengste verboden om geraffineerde suikers, geraffineerde oliën en bewerkte vetten te consumeren. Je moet altijd weten of de vetstof een industriële bewerking heeft gehad of niet. Gewoon puur natuur. Vermijd koemelk, kaas en zuivel, het is zeer zuur voor de spijsvertering. Bovendien zijn ze slijm- en zuurvormend en bemoeilijken de spijsvertering.

Veel tarwe en zijn nevenproducten zoals brood is ook niet aan te bevelen. Tarwe is teveel veredeld en is rijk aan stoffen die de enzymen van de spijsvertering tegenwerken. Granen altijd goed koken voor consumptie zodat deze toxische stoffen afgebroken worden. Nooit onoplosbare vezels zoals zemelen als je darmproblemen hebt. Zemelen verergeren aandoeningen op het slijmvlies van de darmen. Onoplosbare vezels irriteren het slijmvlies van de darmen in ernstige mate. Hippocrates beschouwde 2500 jaar geleden dat witbrood voedzamer was en de oude Romeinen en Grieken gaven ook voorkeur aan witbrood. Oplosbare vezels uit groenten en fruit zijn het beste (het geldt in feite ook voor gezonde mensen). Gewoon voedsel zoals de natuur het heeft voorzien voor de mens, zongerijpt en in oorspronkelijke staat. Het is aan te bevelen om meer glutenvrij te eten.

Bij darmaandoeningen heb je een verzwakte spijsvertering, tekort aan voldoende zoutzuur en maagenzymen in de maag. De dierlijke eiwitten worden dus niet goed afgebroken, en dat kan aanleiding zijn tot de vorming van ammoniak dat eveneens giftig is voor het zenuwstelsel. Om deze reden is het beter om je vegetarisch te voeden. Licht verteerbare plantaardige eiwitten vind je in peulvruchten, bladgroenten, zaden van hennep bijvoorbeeld, seitan enzovoort. Peulvruchten ook een nacht laten weken. Niet goed verteerde dierlijke eiwitten gaan de ziekte van Crohn veel erger maken met het risico tot complicaties zoals perforatie van de darmwand. Geen ijzertabletten nemen, bij de ziekte van Crohn heb je soms bloedingen in de darmen, en ijzer is het favoriete voedsel om overgroei van bacteriën te veroorzaken en dat verergert de ontsteking. IJzertabletten kan ziekten veroorzaken in het bloed met bloedvergiftiging tot gevolg. Als het lichaam beslist om het ijzergehalte in het bloed laag te houden heeft het lichaam daar altijd een gegronde reden hiervoor. Nooit tegenwerken, vertrouw je lichaam.

Vermijd bij darmziekten ook gefermenteerde voedingswaren, omdat deze vrij zuur zijn. Omdat het milieu in de darmen al zuur is als je darmziekten hebt, gaan de verzuring en de ontstekingsreacties toenemen. Daarbij verhoogt het risico op clusterhoofdpijn en migraine. Verder natuurlijk geen synthetische zoetstoffen, light producten, geraffineerde palmolie, E-nummers, bewaarmiddelen en andere additieven. Vermijd roken of een omgeving waar gerookt wordt.

Volgende voedingsmiddelen zijn wel aan te bevelen als je de ziekte van Crohn hebt.

Wilde bosbessen, kokosnoot, zoete aardappel, rode appels, sla-soorten, spinazie, asperges, sperziebonen, avocado, bananen, artisjokken, peren, papaja’s, mango enzovoort. In het kort: altijd zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat, geen industriële bewerking. Tym is een specerij dat zeer goed is bij darmziekten omwille van zijn ontgiftende en antiseptische werking. Kurkuma of geelwortel is eveneens sterk aanbevolen.

Appelsap, bij voorkeur puur en biologisch heeft een aangename afkoeling op de dikke darm en verzacht Colitis. Gestoofde appels in geklaarde boter bereid met kruidnagel en kaneel verzacht eveneens Colitis en andere chronische ontstekingen op de darmen. 

Tot slot, zorgt dat de voeding goed is gekookt. Dan zijn de vitaminen en mineralen vrij uit de plantenvezels en kunnen deze goed opgenomen worden. Nooit rauwkost bij de ziekte van Crohn, dit gaat de aangetaste darmwand enorm irriteren, vergeet niet dat bij deze aandoening de spijsvertering ernstig is verzwakt. Alleen tussen de maaltijden door een stuk zongerijpt vers fruit kan wel, maar niet mee overdrijven. Zeer goed kauwen voor zeer veel speekselvorming en de grootste maaltijd op het middaguur. Neem tijd om te eten en ga echt genieten van je voedsel, hoe meer je geniet hoe meer spijsverteringssappen en – enzymen er geproduceerd worden, dat is goed voor de totaliteit van de spijsvertreing. Bedenk dat in vele Oosterse culturen het voedsel dikwijls gewoon met de vingers gegeten wordt, het voedsel aanraken en met de vingers in de mond steken stimuleert eveneens de productie van enzymen producerende klieren in het spijsverteringskanaal. Onthoud: ‘s avonds nooit veel eten, een lichte hap zodat je geen hongergevoel hebt. Geen verhittende specerijen gebruiken zoals cayennepeper, zwarte peper, mosterd en zout behalve bergzout dat een verkoelende energie heeft. Een half uur voor het ontbijt een glas lauwwarm water met een scheutje citroensap stimuleert de spijsvertering. Ondanks de zure smaak van citroen, werkt citroensap wel alkaliserend in het maag en darmkanaal.

Volgende kruiden werken ondersteunend en verzachtend op de ontstekingsreacties. Ze hebben een ontgiftende werking. Spreek er met je arts over indien je medicijnen gebruikt.

Echte heemst of Althaea officinalis, Aloë Vera of Aloë ferox, Alsem of Artemisia absinthium.  

Gomhars (Indiase wierookboom) of Boswellia serrata is een natuurlijke ontstekingsremmer.

Bernagie of komkommerkruid, Borago officinalis heeft eveneens ontstekingsremmende eigenschappen. De plant kan als groente worden gegeten en de uit de zaden wordt olie gewonnen met sterke geneeskrachtige eigenschappen. 

Volgende planten geven ook een geneeskrachtige olie: Ribes nigrum of de zwarte bes, Perilla frutescens of perilla. Echter niet overdrijven met deze plant.

Oenothera biennis of gewone teunisbloem bevat basis omega 6 of linolzuur.

Granaatappel of Punica granatum heeft sterk ontgiftende eigenschappen voor het maag- en darmkanaal. Granaatappelsap heeft een wrange smaak dat genezend is op de ontstekingen.

Glycyrrhiza glabra of zoethout is sterk ontgiftend voor de maag- en darmkanaal. Nooit in zeer grote hoeveelheden als je lijdt aan hoge bloeddruk.

Echinacea purpurea of de rode zonnehoed is een weerstand versterkende plant.

Garcinia mangostana of mangosteen, de vruchten zijn rijk aan zeer sterke antioxidanten.

Panax ginseng, Plantago afra en Plantago ovata of  weegbree, Hydrastis canadensis of Canadese geelwortel, Matricaria recutita of de echte kamille, Morinda citrifolia of morinda, Uncaria tomentosa of kattenklauw, Ulmus rubra of rode iep zijn allemaal verzachtend bij darmaandoeningen. Saccharomyces cerevisiae subsp. boulardii is een levende gist dat als een tijdelijke probioticum kan ingezet worden om afvalstoffen en toxines af te breken in de darmen. Het is tevens een prebioticum als voedingsbodem voor een gezonde darmflora en is trofisch voor de darmmucosa. Het bevordert de gezondheid van het darmslijmvlies. 

16 Andere gouden tips bij darmaandoeningen!

Ga ontspannen eten, nooit onder stress. Elke hap tot dertig keer kauwen zodat je voldoende speekselvorming hebt dat het voedsel vloeibaarder maakt. Ondertussen is het voedsel goed fijngekauwd en kunnen de maagsappen goed indringen in de voedselbrij. Consumeer je grootste maaltijd steeds op het middaguur. ‘s Avonds altijd een lichte maaltijd. Bij voorkeur voor 18.00 uur. Idealiter is het om drie maal per dag te koken. Gekookte voeding verteert beter. Na elke maaltijd een half uur rust voor je spijsvertering goed te laten werken. Let er op om nooit koude dranken te nuttigen, zij verstoren de spijsvertering volledig.

Respecteer de gezondheidsregels: Leren meegaan met de natuur is reeds de helft van de winst gezondheid reeds gewonnen. Vooral de gewoonte om rond 22.00 uur naar bed te gaan stimuleert de lever in zijn nachtelijk ontgiftingsproces, dit is bij de ziekte van Crohn zeer belangrijk. Je lichaam heeft echt rust nodig. Tussen zes en zeven uur opstaan en na toilet en andere rituelen een licht ontbijt. Bij het reinigen van de tanden wat aandacht geven om met een tongschraper je tong eveneens proper te maken. Oil Pulling is een extra hulpmiddel om je mond te zuiveren en je lichaam te helpen ontgiften. Neem een douche in de ochtend. ‘s Avonds na de lichte maaltijd aandacht geven aan de rustige aspecten van het leven. Romantische aangelegenheden, meditatie, ademhalingsoefeningen enzovoort om je lichaam te ontspannen.

Nooit aan competitie doen, beweging of sport moet altijd lichaamsvriendelijk blijven, tijdens de activiteit mag men lichtjes hijgen, maar men moet nog tussendoor kunnen praten. 

16 Juiste lichaamsbeweging en houding

Door lichaamsbeweging verkrijgen men lichtheid, veerkracht en stevigheid. De lever wordt gestimuleerd om zijn vele functies goed uit te oefenen. De spijsvertering wordt gestimuleerd, de reststoffen beter uitgescheiden en het vermogen wordt ontwikkeld om moeilijkheden het hoofd te bieden. De draaiingen uit yogahoudingen bijvoorbeeld stimuleren het metabolisme, de darmperistaltiek en het ontgiftingswerk. De toename van de bloedstroom houdt het opbouwen van de plaque in de slagaderen tegen. De celfunctie verbeterd door de versnelde koolstofdioxide-, zuurstof- en voedingsnutriënten uitwisseling. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je lichaam sneller toxines en afvalstoffen kan afvoeren en helpt je levensenergie beter te laten doorstromen. Lichaamsvriendelijke beweging versterkt het zelfvertrouwen in je eigen lichaam. Beweging normaliseert ook de cortisolwaarden, insulinewaarden en stimuleert de productie van de gelukshormonen. Het stimuleert tevens de productie van de schildklierhormonen en groeihormonen. De beweging zorgt er tevens voor dat de hersenen beter worden voorzien van zuurstof. Een heel eenvoudige vorm van lichaamsbeweging is wandelen.

Je komt tot rust bij een lange wandeling, het is prettig om terug te schakelen van het gedreven tempo op de werkvloer dat zo vaak de overhand krijgt in je leven en leidt naar bijnieruitputting. Eén van de grootste voordelen van lichaamsbeweging is hoeveel beter het je op iedere denkbare manier laat voelen. Met lichaamsbeweging wordt niet bedoeld om met inspanning, zweten of zwoegen het lichaam te dwingen in vorm te brengen. Wel als een krachtig instrument om evenwicht te bereiken tussen het fysieke lichaam en de geest, een nauwe diepere band te smeden met jezelf. Dit alle bedoeld om zo de lichaam- en geest coördinatie op een hoger plan te tillen, gewoonweg bewustzijnsverruiming. Dat wordt het gemakkelijker om trauma’s en negatieve emoties op te lossen en bestaansrecht te geven. Dat is een belangrijke voorwaarde om chronische darmziekten te herstellen.

De gedraaide zit (ardha matsyendrasana), stimuleert de darmtransit

Lichaamsbeweging is bedoeld om het leven aangenamer en gelukkig te ondersteunen, het zal extra energie opleveren en mag op zichzelf geen werk zijn. het is belangrijk om in de beweging juist ontspanning te vinden. Het ideaal is de mate van inspanning niet op te drijven tot het punt waarop je hevig gaat transpireren en naar adem gaat snakken. De mate van inspanning is niet verder te brengen dan het punt te gaan waarop je lichtjes begint te zweten en door je mond begint te ademen. Dit zijn de juiste natuurlijke tekenen dat je de juiste limiet hebt bereikt. Het gezegde “zonder pijn geen resultaat” is een mythe. 

Wandelen in de natuur, yoga, tai-chi en qi gong, zwemmen, dansen en andere zachte sporten verhogen je energiepeil en doorzettingsvermogen. Dit wordt sterk ondersteunt door ademhalingsoefeningen. Bovendien geeft het jou afleiding van de geest waarbij je makkelijker tot rust kunt komen. Dat is allemaal goed om de spijsvertering te optimaliseren. Let wel, geen lichaamsbeweging vlak na de maaltijd, uitgezonderd een lichte wandeling kan wel.

Deze afleiding en gezonde vermoeidheid stimuleert de kwaliteit van de slaap. daarbij is het zeker belangrijk om elke dag op tijd naar bed te gaan. Duursport en competitie is uiterst nefast voor het lichaam en de bijnieren en zijn sterk uitputtend. Juiste lichaamsbeweging helpt je om emotioneel en mentaal in evenwicht te komen. Juiste beweging zal altijd plezierig zijn voor jezelf en je lichaam. Ideaal is een combinatie van lichte sport, wandelen en yoga (eveneens zwemmen en dansen). Het brengt je lichaam in de juiste spierspanning en dat verhoogt je lenigheid. Ondertussen verbetert jouw longcapaciteit. Werk zelf op een rustige manier in de lichaamsbeweging, jezelf niet forceren of je laten verleiden door competitie. Zoek steeds je eigen tempo, en laat je door niemand beïnvloeden om meer te presteren of te versnellen. Oefen ook in zelfdiscipline, het zal je snel belonen met meer energie in de bijnieren. Als je moe wordt, stop en rust even uit alvorens de lichaamsbeweging te hervatten.

Als je de dag nadien je slechter voelt wil dit zeggen dat je te hard hebt getraind en moet je het iets kalmer aan doen. Oefeningen die goed uitgevoerd worden geven je een lichamelijk en geestelijk goed gevoel.

17 Het lymfesysteem een beetje helpen

Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren:

1-Droog borstelen

Droog borstelen of dry brushing is afkomstig uit de Indiase geneeskunde Ayurveda. droog borstelen wordt als een manier gezien om de lymfe te stimuleren en ziektes te voorkomen. Het heeft nog andere voordelen zoals stimulatie van de bloedsomloop vooral in de huid, het verwijdert dode huidcellen en stimuleert de stofwisseling. Met een speciale techniek leidt droog borstelen tot een sterk verbeterde lymfedoorstroming.

2-Kom in lichaamsvriendelijke beweging

De beste manier om je lymfestelsel een duwtje in de juiste richting te geven is bewegen. Met yoga en wandelen kom je al een heel eind (hoewel lichtjes springen op een trampoline  echt wonderen doet). Waar het om gaat is dat de beweging de lymfe stimuleert. De bloedsomloop zorgt dat er voldoende zuurstof naar je lichaamscellen wordt getransporteerd. Het tegenovergestelde gebeurt ook: een gebrek aan beweging leidt tot een opstapeling van afvalstoffen in je weefsel waardoor er dus meer druk op je lymfestelsel komt te liggen. Dat werkt verzuring van het lichaam in de hand. Het geldt ook voor de haarvaatjes van het cardiovasculair systeem.

3-Wisseldouches

Het lymfesysteem werkt volgens de contractie van spieren. Deze samentrekking van de spieren begint reeds bij het opstaan en de hele dag door door beweging. Het is belangrijk dat het lichaam in beweging blijft op een lichaamsvriendelijke manier. De bloedsomloop heeft een centrale pomp het hart. En precies om die reden van contractie heeft het nemen van een wisseldouche een positief effect op de werking van de lymfe. Het warme water zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten uitzetten. Door het koude water trekken de bloedvaten zich vervolgens weer samen. Dit creëert een ‘pompwerking’ die er voor zorgt dat vocht dat stagneert weer door gaat stromen. Overigens heeft het nemen van wisseldouches nog veel meer gezondheidsbevorderende effecten. Het stimuleert bijvoorbeeld de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Adem uit als je de koudwaterkraan opendraait. Pas alleen op met wisseldouches als je een hartziekte hebt of zwanger bent.

4-Let vooral op je voeding

Zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat zoals de natuur het voorzien heeft voor de mens is ideaal. Ze zitten boordevol mineralen, vitaminen, fytonutriënten, enzymen, essentiële vetzuren enzovoort. Dit alles is belangrijk om je spijsvertering goed te laten verlopen (emotioneel evenwicht is ook belangrijk) en dat ondersteunt het lymfestelsel met het afvoeren van schadelijke stoffen. Denk ook aan specerijen met een sterk ontgiftende eigenschappen zoals kruidnagel, kurkuma, tijm e.a. Ook kruiden zoals echinacea, mariadistel, paardenbloem e. a. Vermijd margarine, geraffineerde oliën en suikers, keukenzout, synthetische zoetstoffen, E-nummers, in het kort industrieel bewerkt voedsel. Verzorg je spijsvertering, respecteer de juiste uren om te eten, eet steeds als het voorgaande is verteerd. Goed kauwen om meer speekselvorming te hebben. Let op met verkeerde voedselcombinaties.

5- Alternatieve behandelingen

Je lymfesysteem een extra boost geven? Er zijn alternatieve therapieën die je lymfecirculatie extra kunnen stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan manuele lymfedrainage. Dat is een massagetechniek die de circulatie bevordert. In de Ayurveda hebben ze specifieke technieken voor de lymfedrainage. Wat je ook zou kunnen proberen is acupunctuur. Dit is een behandelmethode die er voor zorgt dat eventuele blokkades in je energiebanen worden opgeheven zodat lymfevocht weer vrijuit kan stromen. Een goede buikademhaling is eveneens belangrijk voor een goede lymfewerking. De buikademhaling versterkt het middenrif en het coresysteem dat mee instaat voor de circulatie van de lymfe.

18 Nog iets over maagontstekingen en -zweren

Veel maagproblemen beginnen meestal met zeer kleine problemen zoals een eenvoudige irritatie van het maagslijmvlies. Dit kan veroorzaakt worden door je maag steeds overvol te eten, verzurend voedsel of dranken te consumeren of door emotionele problemen, hevige negatieve emoties en stress die de spijsvertering in zijn geheel verstoren. Denk bijvoorbeeld aan de uitspraak: ‘Er ligt een steen op zijn maag’, of mijn maag draait er zich van om. Verzurende voeding is overmaat aan dierlijke eiwitten, geraffineerde suikers, en stimulerende zaken zoals alcohol, koffie en evenals roken. Wees bewust dat geraffineerde oliën en geharde vetten eveneens een grote oorzaak zijn van tal van maagproblemen. Denk maar aan gefrituurde zaken, deze irriteren het slijmvlies van de maagwand. Dit geldt ook voor in de magnetron verwarmd voedsel. Als je voeding te zwaar is, en moeilijk verteerbaar is zoals dit met bewerkte voeding meestal het geval is, worden zoutzuur en maagzuur naar omhoog in de slokdarm gestuwd. En dat verstaan we dan als brandend maagzuur.

Een maagzweer

Maagzweer

Raar maar waar, oprispingen en brandend maagzuur worden veroorzaakt door juist te weinig maagzuur. Dit wordt enerzijds veroorzaakt door het voedsel te weinig te kauwen waardoor het voedsel te lang onverteerd in de maag blijft. Er is te weinig speeksel gemengd in de voeding waardoor de maagsappen onvoldoende kunnen doordringen in de voedselbrij en dat veroorzaakt maagklachten. Anderzijds wordt het veroorzaakt door chemische toevoegingen zoals E-nummers en bewaarmiddelen die het verteren van voedsel gaan tegenwerken. Als chemische stoffen het voedsel laat bewaren, dan kan het niet verteren in de maag en twaalfvingerige darm. Logisch toch. Nog een andere oorzaak is je maag tjokvol eten waardoor er geen lucht meer aanwezig is. Vele darmproblemen worden veroorzaakt doordat voeding onverteerd in de darmen terechtkomt. Omdat de vertering in de twaalfvingerige darm en de maag is verstoord. 

Een ontsteking (en ulceratie) van het slijmvlies van de maag en de twaalfvingerige darm is het gevolg van celbeschadiging van dit slijmvlies. Uiteindelijk wordt de wand van de maag en de twaalfvingerige darm ook aangetast en zal het evolueren tot moeilijk te genezen zweren. Celbeschadiging wordt veroorzaakt door giftige voedseldeeltjes (denk maar aan de toegevoegde E-nummers bijvoorbeeld), gistend of rottend voedsel, kunstmatige zoetstoffen, negatieve emoties (biologische conflicten) en een tekort aan zuurstof. Voedsel dat niet verteert begint te rotten en te gisten. Het slijmvlies van de maag en de twaalfvingerige darm zal daar enorm onder lijden. 

Deze cellen van het slijmvlies en de maagwand en de twaalfvingerige darm gaan verstikken in zo’n onnatuurlijke en giftige omgeving. De wand van de maag en twaalfvingerige darm kan perforeren. In sommige gevallen wordt het lichaam letterlijk gedwongen om een ongebruikelijke overlevingsmechanisme toe te passen. De cellen veranderen hun genetisch programma om te kunnen overleven met als doel het verwijderen en opnemen van de extreem zure schadelijke afvalstoffen en toxines van de stofwisseling en slechte spijsvertering. Zo kan het lichaam nog een tijdje overleven in deze extreem en giftige vervuilde toestand. Dit ziektesymptoom heet maagkanker of kanker van de twaalfvingerige darm. Het is gewoon een andere naam voor de bovenmenselijke inspanning van het lichaam om te kunnen overleven. Door een oplossing te zoeken voor de voortdurende irritatie en vergiftiging van de lichaamscellen. Met andere woorden is maagkanker een natuurlijke reactie op een voortdurende irritatie van de maagcellen (effecten van biologische schokken). (Deze natuurlijke reactie geldt in feite voor alle soorten kankers)

Achter maagkanker zit eveneens een biologische schok zoals een brokconflict van iets niet kunnen verteren. Bijvoorbeeld een ergernis ten opzichte van je schoonouders of een voortdurend conflict op de werkvloer. Andere voorbeelden: iemand krijgt tch niet de toegezegde loonsverhoging. Iemand moet zijn auto onder de prijs verkopen, ofschoon hij het geld dringend nodig heeft. Iemand ergert zich dag in en dag uit aan de schoonmoeder die in hetzelfde huis woont. Iemand heeft een uiterst onbevredigende baan en vraagt zichzelf voortdurend af wat de zin van haar werk is. dat is letterlijk een onverteerbare ergernis. Voor alle spijsverteringsproblemen (maag-darmen) is het belangrijk om een emotionele anamnese te doen. De voorgeschiedenis kennen van al je trauma’s en conflicten kan dan leiden tot het oplossen. Vervolgens kunnen chronische aandoeningen van het spijsverteringskanaal beginnen herstellen.

Wat kun je nu al doen? 

Begin met kleinere maaltijden te eten. Zorg voor lichter voedsel. Denk aan zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat en gebruik veel specerijen. Let erop dat je ‘s avonds een lichte maaltijd nuttigt en laat overdag de maag niet te lang leeg. Op tijd eten zodat de zuurafscheiding in de maag kan gebruikt worden voor het verteren van voedsel. Gember helpt om een evenwichtige maagsecretie te bereiken voor het verteren van voedsel. Wat kun je doen als je een ontsteking of zweer hebt in de maag of de twaalfvingerige darm? Extracten van zoethout innemen. Zoethout heeft een afkoelende werking voor de verhitting die ontstaat in de ontsteking en de maagzweer. Zoethout heeft een reinigende werking. Niet overdrijven met zoethout als je lijdt aan hoge bloeddruk. Gebruik steeds kokosvet, omwille van de afkoelende energie en het vermogen om de maag- en darmflora in evenwicht te houden. Ghee of geklaarde boter heeft hetzelfde vermogen. Veel gezonde verzadigde vetten consumeren beschermen de cellen van het slijmvlies tegen uitdroging. Het is verboden om geraffineerd zout in te nemen. Gebruik bergzout omdat dit zout niet verhittend is. Consumeer groenten en specerijen die bitter zijn van smaak, denk aan witloof, andijvie, slasoorten, paardenbloem, kurkuma of geelwortel, gentiaan, citroenschil, mariadistel enzovoort. Bitter is afkoelend en ontsmettend, bitter helpt schadelijke stoffen af te voeren en het lichaam te zuiveren en ontgiften.

Ojibwa kruidenthee en Lapacho thee of Pau D’arco (zoek het op internet) zijn aan te bevelen. Drink regelmatig thee van munt, hibiscus, framboos, rozenbottel enzovoort omwille van de verkoelende werking nadien. Een thee van gelijke delen kamille, engelwortel en smeerwortel is zeer goed voor het maagslijmvlies te herstellen. Noord-Amerikaanse iep en heemst heeft een afkoelend en reinigend effect op de slijmvliezen van het maag en darmkanaal. Doe eveneens een inspanning om stress en negatieve heftige emoties op te lossen. Deze hebben een grote rol in de ontwikkeling van zweren in de maag en de twaalfvingerige darm.

Een klysma van de darmen geeft eveneens verlichting bij maagzweren, zoek een goede ayurvedische arts of therapeut voor deze behandeling. Stop zo snel mogelijk de ontstekingsremmers (NSAID’s), aangezien ze aanleiding kunnen geven tot maagontsteking en -bloeding. Stop eveneens met roken, want roken vertraagt de genezing. Als roker heb je trouwens meer kans op een bloedende maagzweer dan niet-rokers. Vermijd eveneens stimulerende zaken en zuurvormend voedsel zoals teveel dierlijke eiwitten, melk en zuivel, stimulerende zaken zola koffie, alcohol, frisdranken enzovoort.

Zolang dat de slijmlaag barrière voldoende vochtig blijft door regelmatig schoon water te drinken en zongerijpte vruchten te eten wordt overtollige zoutafzetting weggespoeld. Daarnaast beschermt de dikke slijmvlieslaag de maag en twaalfvingerige darm tegen het schadelijke zoutzuur dat zich in het maagsap bevindt. Zoutzuur dient om eiwitten uit het voedsel op te splitsen. Zongerijpte vruchten hebben de eigenschap om lichaamscellen goed te hydrateren, eveneens de cellen van het slijmvlies. Denk maar aan watermeloen, komkommer, mango’s, peren, tomaten enzovoort. Bovendien wordt het zoutzuur door het natriumcarbonaat geneutraliseerd voordat het de kans krijgt de slijmvlieslaag binnen te dringen. De beste zuurbarrière voor de maagwand is zongerijpt fruit en schoon water. Sowieso hebben deze tips voor de maag een gunstig effect op de darmen.

Gebruik meer specerijen voor een goede spijsvertering

Ik geef hierbij een opsomming van enkele specerijen met een gunstig effect op de spijsvertering en sommige kunnen werkelijk aandoeningen genezen.

Anijs: werkt windverdrijvend en is slijmoplossend. Kan ingezet worden tegen tal van aandoeningen van de darmen omwille van zijn beschermende eigenschappen

Asafoetida: de darmreiniger bij uitstek, goed bij alle darmziekten en darmkanker. Stimuleert de maagsapafscheiding en de peristaltiek.

Basilicum verzacht maagzweren en helpt bij buikpijn.

Bonenkruid helpt tegen flatulentie, maagpijn.

Cayennepeper is eveneens een sterke ontgifter van de darmen. Maar als je maagontsteking of maagzweer hebt is het niet aan te raden. Dat geld eigenlijk voor alle verwarmende specerijen.

Dille is werkzaam tegen dyspepsie of maagklachten.

Dragon tegen allerlei stoornissen van het maag- en darmkanaal.

Fenegriek is het kruid tegen darmzweren, slokdarmontsteking, maagzweer.

Nootmuskaat is werkzaam tegen diarree, wormen, oprispingen en winderigheid.

Gember is goed bij coeliakie, spastisch colon en allerlei spijsverteringsstoornissen.

kanaal is goed tegen slechte adem afkomstig van het spijsverteringskanaal en opgeblazen gevoel. Kardemom is dan weer goed tegen constipatie, braken en indigestie. Karwij wordt bij vele lichte spijsverteringsongemakken gebruikt. karwij is goed tegen maagkrampen en vertraagde maaglediging. Knoflook bijvoorbeeld is net als daslook en ook bieslook familie van de ui achtigen en heeft de sterkste werking. goed bij darmkanker en vele andere spijsverteringsproblemen.

Komijn is dan weer goed tegen prikkelbare syndroom en brengt rust in de darmen. goed tegen maag- en darmkrampen en constipatie. Koriander is goed bij ulcerende colitis en verhitting in de maagstreek. Kruidnagel is goed tegen wormen, candida overgroei, diarree en werkt slijmoplossend. Geelwortel of kurkuma werkt afkoelend. Chronische darmziekten en ontstekingen, ziekte van Crohn, bacteriële overgroei in de dunne darm, coeliakie, colitis, spastisch colon. marjolein is een krachtige keukenkruid tegen flatulentie, diarree en zwakke maagfunctie. munt is dan bij uitstek geschikt bij verhittingen en ontwtekingen van het maag- en darmkanaal. Oregano is dan weer goed bij maagzweren en misselijkheid. Provençaalse kruiden voorkomen blindedarmontsteking en zijn goed bij maag en buikpijn. Salie werkt dan weer tegen candida overgroei, winderigheid en krampen. Tijm is goed bij chronische darmontstekingen en wormen. Zwart mosterdzaad is werkzaam tegen darm- en maagkanker. En ten slotte zwarte peper helpt de spijsvertering beter werken, elimineert parasieten en is goed tegen diarree en constipatie.

Gebruik vele specerijen, het zijn smaakmakers  en doen je meer genieten van de maaltijd, betere speekselvorming en dat is altijd goed voor de totaliteit van de spijsvertering.

Denk tweemaal na

Maagzuurremmers bieden geen bescherming tegen de natuurlijke reactie van zoutzuur. Mensen met maagpijn en of een indigestie ervaren direct verlichting na het drinken van schoon water. Geen cafeïnehoudende dranken of frisdranken en alcoholische dranken, ze hebben allemaal een vochtafdrijvend effect en onttrekken water uit het beschermende slijmvlies. Denk tweemaal na: Zeer kleine problemen zoals een eenvoudige irritatie van het maagslijmvlies of maagpijn is een teken om je duidelijk te maken dat er iets niet in orde is met je eetgewoonten en de waterhuishouding in je lichaam. Het onderdrukken van maagpijn met behulp van medicijnen verhinderd dat de patiënt te weten komt wat de oorzaak is. Je blijft onwetend over jouw werkelijke totale waterhuishouding van je lichaam. 

De pijn is een indicatie van watertekort, en dit wordt verward met een ziekte. In die zin zal het onderdrukken of symptomatisch behandelen van de eerste maagproblemen met maagzuurremmers dus zeer schadelijk zijn. Er ontstaan complicaties en uiteindelijk zal dit leiden tot maagkanker. Maagproblemen bestrijden met medicijnen heeft ook tot gevolg dat ze allerlei goede bacteriën in je darmen gaan vernietigen, en niet alleen in de darmen, maar ook in het onderste deel van de maag of het antrum. Deze bacteriën die aangepast zijn aan het zure milieu, zijn bacteriën die toxines en onverteerde voeding in het onderste deel van de maag helpen afbreken. De meeste maagontstekingen of gastritis en maagzweren ontstaan altijd in het onderste deel van de maag. Een waardevolle bacterie van de maag is de Helicobacter Pylori, dat dikwijls als de veroorzaker van ontstekingen en maagzweren aangeduid wordt, maar dat is onjuist. De overgroei van helicobacter pylori is het gevolg op beschadiging van de maag weefsels en niet andersom.

19 Antwoorden op vragen darmklachten.

Hoi Daniël, als je dikke darm is verwijderd, maak je dan heel weinig serotonine aan? En kun je wat extra doen als je geen dikke darm meer hebt om te zorgen dat je lichaam goed of beter kan blijven functioneren? Dikke darm eruit is het antwoord van de reguliere zorg bij jarenlange darmontstekingen en falende medicatie.

Als de volledige dikke darm is verwijderd en de dunne darm is verbonden met de endeldarm maak je minder serotonine aan, en dat heeft zijn effect op de spijsvertering. Ik ben niet zeker, maar het lichaam zal wel proberen de epifyse te activeren om meer serotonine aan te maken, daar is tryptofaam voor nodig. De dikke darm werkt samen met de nieren en de bijnieren en is belangrijk voor de waterhuishouding, de zout en mineralen opname. De dikke darm is daardoor ook verantwoordelijk voor het indikken van de stoelgang.  Het gevolg is dat er veel water en zoutverlies is door een dunne stoelgang. Let goed op de kleur van de urine, lichtgeel is ideaal en vertelt dat er voldoende vocht in je lichaam zit, wordt hij donkerder geel, dan is het dringend tijd om te drinken, liefs schoon gefilterd water. Eventueel met een beetje bergzout aan toegevoegd. Door de hele dag heen meer drinken, je hebt sneller last van droge mond, huid en keel als je onvoldoende drinkt. Suf zijn, rusteloosheid, verlies van eetlust en verwarring zijn ook tekens dat er vocht tekort is. Je mag best extra zout gebruiken, vermits er toch veel zout verloren gaat door de stoelgang. Nooit geraffineerd keukenzout gebruiken, is niet goed voor de dunne darmwand. Gebruik bergzout of zeezout. Vermoeidheid is een gevolg van zouttekort, niet compenseren met stimulerende dranken, je put de bijnieren uit en die hebben het al moeilijk als de dikke darm weg is.

Let op voedingsmiddelen waar veel zout aan is toegevoegd, niet aanschaffen, want het is toegevoegd geraffineerd zout. Probeer zoveel mogelijk vegetarisch te eten, de dunne darm heeft al extra werk omdat de dikke darm weg is. Regelmatig fruit als tussendoor, zongerijpt en biologisch heeft de voorkeur. Geldt ook voor de groenten. Eet nooit dingen die je niet lust! Vermijd koemelk en zuivel, evenals gefrituurde zaken. Nooit grote zware maaltijden eten, dat is problemen vragen, ook niet tijdens feestdagen. De bacteriën in de dikke darm produceren vitamine K wat zorgt voor bloedstolling. Als u makkelijk bloedingen krijgt kan het zijn dat u een tekort aan vitamine K heeft. In dit geval kunt u extra voedingsmiddelen innemen die vitamine K bevatten, zoals groene bladgroente, kiwi, avocado en oliën en vetten.

Gebruik veel specerijen om de maag en twaalfvingerige darm te helpen bij de vertering van de voeding. De dunne darm moet voeding opnemen en dat kan hij alleen als de voeding verteert is. Het is belangrijk om niet teveel te spreken tijdens de maaltijd om te voorkomen dat er teveel lucht ingeslikt wordt, zeer goed kauwen en de speekselvorming stimuleren (zout en specerijen zijn smaakmakers).

Let op met onoplosbare vezels zoals zemelen, niet eten, deze versnellen de transit teveel (verminderen de opname van voedingstoffen) en zijn te ruw voor het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan dit slijmvlies ook geïrriteerd worden met ontstekingen tot gevolg. 

Zemelen hebben microscopische kleine zeer scherpe kanten, dus beter vermijden!

De anus regelmatig insmeren met wat geklaarde boter of kokosvet om irritatie van de slappe stoelgang te vermijden. Altijd zorgen om je lichaam elke dag te helpen reinigen en zuiveren, denk aan de reinigende smaken bitter, scherp en wrang. 

Je algemene gezondheid met zijn detox systeem elke dag stimuleren, loop zoveel mogelijk in de zon zonder zonnebrandmiddelen, Deze tasten de talglaag aan en de huid verliest vermogen om vitamine D te synthetiseren. Luister naar je lichaam als de zon begint te prikken op de huid, ga er dan uit. De zon is een krachtige ontgifter van het lichaam. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Dagelijks wandelen en yoga is goed, doe nooit zwaar werk. Zelfmassage van de gehele buikstreek is aan te bevelen.

Ik ben gek op hete pepers en vind het zelfs n beetje verslavend. Is dit irriterend voor het darmslijm ?

Hete pepers, cayennepeper zijn een krachtige ontgifter en stimuleren de spîjsvertering. Bovendien zijn ze goed voor het hart en de pancreas (helpt bij diabetes type1). Maar wat is teveel, teveel kan wel het slijmvlies van de dikke en dunne darm irriteren en beschadigen. Ik zou zeggen, als je één hete peper per maaltijd gebruikt hoef je niet bang te zijn voor overdosering.

Ik neem een maagzuurremmer en besef al langer dat ik mijn spijsvertering hiermee tegenwerk. Al van alles geprobeerd maar mijn maagzuur komt terug in de slokdarm door een fysiek probleem”afsluitklepje functioneert niet goed”.

Probeer letterlijk elke hap minstens 40 x te kauwen en te draaien in je mond zodat je zeer veel speekselvorming krijgt, het maagzuur kan dan beter in de voeding doordringen zodat het niet in je slokdarm terecht komt. Maagzuurremmers blokkeren de spijsvertering. Vergeet niet te genieten van je maaltijd, heb je geen honger= niet eten. Eet nooit dingen die je niet lust, belangrijk. Geef bij de ademhaling aandacht aan het middenrif door de buik te laten zwellen bij de inademing (zachte massage voor je maag en darm). Breng je schouders bij de inademing ook naar boven en dan langs achteren weer naar beneden. Dit activeert de bovenromp en de longen, stimuleert de peristaltische beweging van de slokdarm en de sluitspier aan de maag. In the healthman methode ga ik uitgebreid in op de juiste lichaamshouding om de spijsvertering en ademhaling te activeren, en daarbij heb ik nog een challenge over de rug, nek en schouderproblemen op de website staan.

Specifiek voor het afsluitklepje dat minder goed werkt, trek bij de inademing zeer krachtig de bekkenbodemspieren in, dat zorgt er namelijk voor dat het middenrif maximaal gestabiliseerd wordt met een zeer gunstig effect op dit afsluitklepje. De spier van het afsluitklepje moet geoefend worden met deze ademhalingsverruiming. Zoethout is een krachtig middel om de reflux te verbeteren.

Je zegt dat de stoelgang moet drijven terwijl veel dokters zeggen dat de stoelgang moet zinken, zeker als je chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn hebt. Zijn de dokters dan fout met deze informatie?

Ze verwarren een gezonde bijna geurloze drijvende stoelgang met stoelgang waarvan de vetten niet zijn verteert door spijsverteringsproblemen, hetgeen bij de ziekte van Crohn dikwijls het geval is. In dit geval geurt de stoelgang onaangenaam, walgelijk. Een goede drijvende geurloze stoelgang wijst op een goed werkende spijsvertering, Het geeft je een licht gevoel dat je veel bewegingsvrijheid bezorgd en energie. Tegelijkertijd kun je ook beter gronden en loop je veel stabieler, de slaapkwaliteit is zeer goed. Dit zijn voorwaarden om spiritueel te groeien en intuïtief te kunnen ontwikkelen. Symptomen zoals misselijkheid, constipatie, opgeblazenheid, vermoeidheid, buikpijn, krampen (allemaal symptomen die een zwaarte geven in je lichaam).  Zaken die de stoelgang zwaar maken. Afvalstoffen en toxines hebben ook deze eigenschap, ze zijn zwaar in het lichaam en belemmeren de beweging van je lichaam, zowel inwendig (spijsvertering) als uitwendig. 

Dingen die zwaar zijn zinken altijd in het water. Stoelgang waar veel afvalstoffen en toxines in zitten zal niet aangenaam ruiken en wijst op een verstoorde darmflora. Daarbij heb je geen energiek licht gevoel in je buikstreek. Deze stoelgang zal altijd zinken in de toiletpot. Het gaat ten slotte om waarnemen en logica. Ik heb al veel mensen zichzelf hun spijsvertering helpen verbeteren, ze krijgen meer lichtheid en energie en zeggen dan tegen mij dat hun stoelgang inderdaad is beginnen drijven. Hun gezondheid is enorm verbeterd en het vermogen om emoties te verwerken ook natuurlijk. Weer het aspect dat lichaam en geest onafscheidelijk verbonden zijn en samen belangrijk voor de gezondheid. In de totaliteit van de spijsvertering moet je echt kunnen genoten hebben voor een voldaan gevoel, energie en warmte ter hoogte van de lever en een licht gevoel in de buik. Dat zijn symptomen van gezondheid. 

Elke dag specerijen gebruiken, veel specerijen hebben een therapeutische waarde op de spijsvertering en verbeteren de opname van voedingstoffen en eliminatie van afvalstoffen en toxines. Ze zijn stukken goedkoper dan medicijnen die je lichaam alleen maar verder vervuilen en verstoppingen veroorzaken. Specerijen geven lichtheid en warmte in je systeem. Als je darmflora verteerd voedsel ontvangt, heb je goede opname van voeding en wordt je zenuwweefsel extra beschermt tegen virussen die zoveel mysterieuze ziekten veroorzaken zoals MS, CVS, ziekte van lyme, ALS, fibromyalgie enzovoort. Een slechte spijsvertering heeft tot gevolg dat je algemene gezondheid zal verzwakken. Bacteriële overgroei zijn cofactoren van deze mysterieuze chronische ziekten. Een gezonde darmflora is 70% van je totale algemene gezondheid met zijn detoxsysteem. Verzorg je spijsvertering

Akkoord maar ook als je werkt aan de oorzaak …en al veel moeite gedaan hebt ….je herstelt niet zo maar. Als ik ondertussen wil genieten van natuur en uitstappen maken, stel ik vast dat het zonder nodige pillen toch niet gaat.

Het is niet aan mij om te zeggen dat je geen pillen mag nemen die voorgeschreven zijn door je arts. Maar wat ik zie is dat bij elke behandeling door het reguliere systeem steeds vergeten wordt om het lichaam te helpen ontgiften en zuiveren. Een jarenlange opstapeling van toxines in de diepste weefsels kan ook niet zomaar op één dag omgedraaid worden. Het heeft tijd nodig. Sommige mensen nemen een kwantumsprong in hun bewustzijn en ervaren dan spontane remissie, de mogelijkheid van totale genezing blijft altijd bestaan. Je moet luisteren naar je arts, maar daarbij alles doen om je spijsvertering te verbeteren en te ontgiften. Lees goed de bijsluiter en spreek er met je arts over. Wees bewust als er nog emoties zijn die niet verwerkt zijn (dikwijls opgeslagen in je onderbewuste) je spijsvertering ook niet optimaal werkt, dat bemoeilijkt het genezingsproces. Ik zou zeggen, richt je aandacht op de eerste ervaring van de verbetering, dat zal energie geven om de volgende stap te zetten om je spijsvertering nog te verbeteren. Bedenk dat artificiële medicijnen lichaamsvreemde stoffen bevatten voor het lichaam. Het lichaam kan niet anders om dit als afval en toxische stoffen te behandelen en creëert symptomen als de tolerantieniveau is overschreden in het lichaam.

Is het mogelijk dat ‘s avonds laat maaltijden eten je darmwerking verstoort?

Ja dat is ook zo. Ons hormonaal stelsel is afgestemd op het circadiaans ritme van dag en nacht. Dit geldt dus ook voor de spijsvertering dat beïnvloed wordt door hormonen. Na 17.00 à 18.00 uur wordt de productie gestart van melatonine. Dit hormoon gaat langzaam het lichaam en de spijsvertering tot rust brengen. Dit wil zeggen dat de productie van maag- en pancreassappen en enzymen vermindert. 

Dan is het logisch dat je geen grote maaltijden mag eten, want het kan niet optimaal verteren. Daarentegen is op het middaguur de spijsvertering het krachtigste door de aanwezigheid van serotonine, dit is een ander hormoon dat de productie van de spijsverteringsenzymen stimuleert. Een grote maaltijd ‘s avonds verteert niet goed en is oorzaak dat de darmflora onverteerd voedsel ontvangt. Gevolg: vorming toxines en afvalstoffen die verstoppingen veroorzaken en veel darmproblemen.

Ook niet met honger gaan slapen, een paar happen volwaardige voeding zal wel nog verteren (er wordt nog altijd een beetje enzymen aangemaakt) en voorkomt schommelingen van de bloedwaarden tijdens de nacht. Dit is zeker belangrijk voor mensen met bijnieruitputting om te kunnen doorslapen.

Pijn  en luchtbellen in de buik.

Zachte beweging, wandelen in de natuur.

Zelfs je buik zachtjes masseren in de richting van de peristaltiek.  Als de pijn  aanhoudend is  en niet verbetert met bovenstaande tips, kan er iets ernstigers aan de hand zijn. Laat je onderzoeken en begin sowieso je spijsvertering te koesteren en te zuiveren, ontgift de lever en de pancreas.

Kruidnagel is bij uitstek geschikt om darmklachten te verzachten en te verhelpen.

Disclaimer:

Dit naslagwerk heeft als doel u betrouwbare informatie te verstrekken over het onderwerp dat behandeld wordt. Er is alles in het werk gesteld om dit naslagwerk zo compleet en nauwkeurig mogelijk te maken. De aangeboden informatie kan, ondanks alle zorgvuldigheid, onjuistheden bevatten. Het doel van dit naslagwerk is om te onderwijzen. Zowel de schrijver als de uitgever zullen door geen persoon of instantie aansprakelijk gesteld noch verantwoordelijk geacht kunnen worden voor welk verlies, schade of letsel dan ook dat veroorzaakt is of waarvan aangenomen wordt dat het direct of indirect veroorzaakt is door de informatie die dit naslagwerk bevat. Het gebruik van de informatie die in dit naslagwerk aan bod komt, is geheel voor rekening van de lezer. De lezer moet zijn eigen oordeel vellen of een holistisch medisch expert of zijn persoonlijke arts raadplegen voor specifieke toepassingen bij zijn individuele problemen. De informatie die hierin gepresenteerd wordt, is op geen enkele manier bedoeld als vervanging van medische diagnostiek en/of behandeling. Indien u vragen heeft over uw gezondheid, raadpleeg dan een medisch bekwaam persoon.

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Daniel, prachtig uitgelegd. Vraagje, is je boek nog niet in uitvoering?
    Emotie, Spijsvertering, Voeding is zo belangrijk. Bedankt, Geert

    1. Dag Geert, voorlopig komt er nog geen boek wegens gebrek aan tijd. Ik focus nu veel op de lezingen die ik geef. Ik heb wel een ^programma over de voeding waar alle blogs over voeding in verzameld zijn.
      Warme groet Daniël