De belangrijkste oorzaak van ziekte bij de mens is het gevolg van onze overtreding van de universele levenswetten en het niet oplossen van innerlijke conflictsituaties

De masterklok van het lichaam

De masterklok van het lichaam wordt beheerst door de belangrijkste cyclus in de natuur. Het dag en nacht ritme ofwel het circadiaans ritme. Het dag en nacht ritme volgen zorgt ervoor dat we ‘s morgens actief en ‘s avonds juist minder actief worden. Vergeet ook niet dat de zon de belangrijkste energiegever is voor alle vormen van leven hier op aarde. De mens heeft zon nodig om goed te kunnen functioneren. De werking van het lichaam wordt grotendeels geregeld door biologische ritmen. Alle organen, systemen, cellen en weefsels worden bestuurd door uiterst precieze cyclische patronen van activiteit en rust. Het zijn levenswetten waar de Ayurveda zeer veel belang aan hecht. 

Enkele voorbeelden

  • De productie van gal is op zijn hoogst op het middaguur, daarom eet men de warme maaltijd eveneens op het middaguur.
  • De dikke darm is vroeg in de ochtend het meest actief en efficiënt, je spijsvertering werkt goed als je elke ochtend gehurkt je ontlasting kunt maken.
  • Het gelukshormoon serotonine wordt in het slijmvlies van de darmen geinitieerd als reactie op daglicht, in de late namiddag zal de pijnappelklier de serotonine omzetten in melatonine, als reactie op het invallen van de nacht. Doe ‘s avonds het rustig aan, het ideale moment voor romantiek.
  • Normale menstruele cycli herhalen zichzelf iedere 27,5 dagen
  • De stresshormonen adrenaline en cortisol worden op natuurlijke wijze tijdens de vroege uren in de ochtend afgegeven. Adrenaline maakt je lichaam wakker en zet je in beweging terwijl de cortisol je spijsvertering gaat activeren. Serotonine overdag brengt de cortisolspiegel in het bloed weer in evenwicht. 
  • De lever is een orgaan dat het meest actief is tijdens de nachturen en zuivert het bloed uit de hersenen. Als de lever overbelast is door toxines en het niet verwerken van emoties, ontstaan er problemen met het ontgiften van het bloed in de hersenen. Het lichaam zal water aanvoeren naar dit gebied om de toxines te verdunnen, maar dat resulteert in problemen met het slapen en doorslapen.
  • Weerstand en ijzerconcentraties in het bloed bereiken lage niveaus tijdens de menstruatie en hoge niveaus tijdens de ovulatie.
  • Rood beenmerg produceert tijdens de nacht meer bloedcellen, belangrijk is dat je slaapt.

Zo zijn er honderden van dit soort biologisch ritmen die de werking van het menselijk lichaam beïnvloeden. Respecteer om te beginnen het dag en nacht ritme. Elke biologische klok regelt de cyclische werking van organen, groepen cellen en ook onze endocriene klieren ofwel de hormoonhuishouding van het lichaam. Verschillende lichaamsklokken zijn verbonden met de algemene lichaamsklok dat gestuurd wordt door het natuurlijk ritme van dag en nacht. Deze “master-clock” coördineert alle andere lichaamsklokken onderling met elkaar. Dat zorgt ervoor dat elke activiteit  in het lichaam uitgevoerd wordt volgens het Masterplan en het respecteren van het circadiaans ritme. 

Ik kan dus niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is op op tijd te gaan slapen. Twee uur voor middernacht naar bed om de hormoonhuishouding van het lichaam in evenwicht te houden. Het respecteren van het dag en nachtritme is niets anders dan de voortdurende poging van het lichaam om een staat van perfect evenwicht (equilibrium) te kunnen handhaven waarbij het zich ook goed kan ontgiften en zuiveren. Dat is een belangrijke voorwaarde om negatieve emoties, trauma’s, dagelijkse impressies te verwerken en plaats te geven. Biologische conflicten kunnen op deze manier het beste genezen. Je algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem blijft op deze wijze krachtig. Luister naar je lichaam, die zegt het wel.

De draaiing van de aarde rond haar as en rond de zon creëert een vrij accurate cycli van dag en nacht. De draaiing van de aarde rond de zon creëert de wisselingen van de seizoenen. Deze ritmische herhalingen vormen patronen waar je lichaam op reageert. Deze zich herhalende natuurkrachten programmeren op hun beurt ons DNA, om alle lichamelijke activiteiten en biologische processen met accurate precisie en nauwkeurige timing uit te voeren. Dat houdt ons gezond. Houdt om deze reden ook rekening met het voedsel dat de natuur volgens de seizoenen ons aanbiedt. Het lichaam kan dit altijd het beste verteren. Geen aardbeien of bosbessen in de winter, maar ook geen savooien tijdens de zomer bijvoorbeeld.

De zonsopgang

We weten nu dat het menselijke lichaam goed kan functioneren als men het dag- en nachtritme respecteert. De zonsopgang veroorzaakt letterlijk een zonsopgang in je lichaam. Het ochtendlicht maakt je wakker. Je doet je ogen open en het licht komt binnen in je lichaam via de oogzenuw. Het licht wordt eerst opengebroken door de lenzen van je ogen waarbij het volledige lichtspectrum ontstaat met de typische zeven kleuren van de regenboog. Te beginnen met rood, vervolgens oranje, geel, groen, blauw, indigo en als laatst violet. En zoals ik al zei, via de optische oogzenuw bereikt deze lichtstralen de belangrijke klieren in je hersenen zoals de hypothalamus en de epifyse of pijnappelklier.

De hypothalamus reguleert zeer veel biologische processen in het lichaam. De hypothalamus reguleert eigenlijk de biologische klok van het lichaam. Het zal na het zien van het licht de bijnieren activeren tot de productie van adrenaline en cortisol. De adrenaline is bedoeld om je lichaam in beweging te zetten en de cortisol zet de spijsvertering in gang. Als de spijsvertering begint te werken scheiden de slijmvliezen van de darmen serotonine uit die op zijn beurt de cortisolspiegel in het bloed weer in balans brengt. Serotonine overdag brengt de cortisolspiegel in het bloed weer in evenwicht. Serotonine heeft de taak om de spijsvertering overdag te activeren door de afscheiding van spijsverteringssappen en -enzymen in de maag en de pancreas te stimuleren. De productie van deze sappen en enzymen is het hoogst rond het middaguur, dit wil zeggen dat men de grootste maaltijd ook consumeert op het middaguur. Dan kan dit voedsel ook het beste verteren waarop er een goede resorptie van voedende stoffen op volgt.

Melatonine

De hypothalamus stuurt vervolgens deze lichtstralen verder naar de epifyse ofwel in de volksmond het derde oog genoemd. Deze lichtkleuren bereiken uiteindelijk alle organen in het lichaam. Deze lichtstralen hebben een boodschap, bevatten instructies om endocriene klieren aan te zetten om hormonen te produceren. De pijnappelklier of het derde oog produceert een van de krachtigste hormonen die we kennen, de neurotransmitter melatonine. Melatonine wordt gevormd uit serotonine. Melatonine wordt volgens een strikt 24-uursritme geproduceerd. De productie is het laagst rond het middaguur en bereikt een piek tussen 1 uur en 3 uur tijdens de nacht.

De pijnappelklier is een endocriene klier, hetgeen wil zeggen dat de secretie van stoffen direct in de bloedbaan worden uitgescheiden. Daarmee is het onmiddellijk beschikbaar  voor alle lichaamscellen. De pijnappelklier vertelt aan het lichaam ‘hoe laat het is’ in de natuur. Met andere woorden, hoe de stand is van de aarde ten opzichte van de zon. Neurotransmitters worden in het lichaam verspreid via de zenuwen. De zenuwuiteinden zijn aanwezig in het bindweefsel met het intercellulaire vocht. Op deze wijze komen de boodschappen van alle neurotransmitters in alle lichaamscellen terecht. Boodschappen via het bloed zijn hormonen, via de zenuw zijn dit neurotransmitters. 

Melatonine vertelt aan een bepaald gen in het DNA wanneer het tijd is om af te sterven en vervangen te worden door een nieuwe lichaamscel. We weten dat het gehele lichaam continu vernieuwd wordt. Melatonine is zeer belangrijk voor de celdeling, apoptose (natuurlijke celdood) en het verjongingsproces. Iedere cel heeft een bepaalde levensduur en melatonine komt aan de cel vertellen wanneer zijn tijd verstreken is. Als men het dag- en nachtritme niet respecteert komt de productie van melatonine in het gedrang en ontstaan verstoringen bij de natuurlijke celdeling. De natuurlijke celdood (apoptose) komt in gevaar. Tegelijkertijd ontstaan problemen met het ontgiften en zuiveren van het lichaam en beide factoren verhoogt het risico op kanker.

Serotonine

Serotonine wordt voornamelijk geïnitieerd in de darmen (95%) en is belangrijk om ons een gevoel van welbevinden te geven. Deze darm-hersen connectie laat zien hoe belangrijk goede voeding is en een goed werkende spijsvertering. Serotonine heeft dus een krachtig effect op het dag- en nachtritme, de spijsvertering, seksueel gedrag, eetlust, geheugen, zelfvertrouwen, creativiteit en bij gebrek zal er neiging ontstaan tot impulsiviteit, slaapproblemen, angst, depressie, chronische vermoeidheid, verslavingen en zelfs zelfmoordneigingen. Serotonine bereikt zijn piek rond het middaguur, mede door activiteit van het lichaam en het gebruik van suiker. Ik bedoel wel voor de goede werking van serotonine dat het geen geraffineerde suikers mogen zijn, maar suikers uit zongerijpte voeding boordevol mineralen en voedende stoffen. Serotonine is belangrijk voor algemeen welbevinden van zowel je lichaam en je geest en vice versa. Serotonine is eveneens een regulator van het dopamine systeem.

Het dag- en nachtritme

De toenemende of afnemende spiegels van melatonine of serotonine geven de lichaamscellen de boodschap of het buiten dag of nacht is. Daarmee weten de cellen of ze hun activiteit moeten verhogen of verminderen. Sommige organen werken tijdens de nacht actiever, we denken hierbij aan de lever, andere organen komen tot rust zoals de pancreas en de darmen. Dit ingewikkelde systeem van biologische regulatie door melatonine en serotonine zorgt ervoor dat alle functies in het lichaam synchroon verlopen met de ritmische veranderingen in de natuur. De gezondheid van elke cel hangt af van de mate waarin we het lichaam toestaan om synchroon en in harmonie te leven met het dag- en nachtritme ofwel het circadiaans ritme. Elke afwijking van dit ritme veroorzaakt een abnormale productie van de hormonen serotonine en melatonine.

Dat geeft verstoring van zeer veel lichamelijk biologische processen zoals de spijsvertering, hormoonhuishouding, stofwisseling en de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem. Het hele harmonieuze functioneren van het gehele organisme wordt verstoort en uiteindelijk resulteert dit in ziekte. Plots voelen we ons niet lekker en worden we vatbaar voor een verkoudheid. We vragen ons af vanwaar die hoofdpijn vandaan komt, of waarom we de energie niet hebben om positiever in het leven te kunnen staan. Ons welzijn heeft een knauw gekregen. Uiteindelijk kunnen de ziekten ernstiger worden en leiden tot de ontwikkeling van tumoren.

De pijnappelklier

De pijnappelklier reguleert zeer veel biologische processen in het lichaam. We denken hierbij aan de voortplanting, de bloeddruk, de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem, motorische activiteit enzovoort. De pijnappelklier werkt samen met de hypofyse en hypothalamus. Deze drie belangrijke klieren bevinden zich in het emotionele deel van de hersenen ofwel het limbisch systeem. Ze hebben invloed op de werking van andere klieren in het lichaam zoals de bijnieren, pancreas, thymus, geslachtsklieren en de schildklier. Eveneens hebben ze invloed op de gehele spijsvertering en de stofwisseling. De hypofyse en hypothalamus regelen de celgroei, het metabolisme, de lichaamstemperatuur en nog vele andere vitale functies om de overleving van het lichaam in stand te houden.

Maar alle functies die gestuurd worden door de klieren  zijn op hun beurt afhankelijk van een regelmatige melatonine cyclus. En deze melatonine cyclus is dan op zijn beurt weer afhankelijk van het dag- en nachtritme. De hoeveelheid melatonine is afhankelijk van de hoeveelheid serotonine die het lichaam heeft aangemaakt toen er nog daglicht was. Bij afnemend daglicht wordt de serotonine omgezet in melatonine. Dit gebeurt in de pijnappelklier. De conclusie die we hieruit kunnen trekken is: dat er maar pas voldoende melatonine kan geproduceerd zijn als je ‘s avonds je ogen op tijd dicht gaan en als je lichaam overdag ook genoeg serotonine heeft aangemaakt. Melatonine wordt pas voldoende geproduceerd als er geen lichtbronnen meer zijn. Zoals de verlichting van je kamer of het kijken naar televisie , computer of je gsm. Deze verstoren de natuurlijke productie van melatonine. Natuurlijk neem je tijdens de avond ook geen stimulerende zaken meer zoals bijvoorbeeld koffie of energiedrankjes. Dan zal melatonine jou slaperig maken voor een goede diepe nachtrust waarbij je lichaam zich kan herstellen.

Gezondheid

Een groot geheim van onze gezondheid ligt in de ontdekking van onze nauwe relatie met het universum. Als de melatoninespiegel in het bloed en het bindweefsel hoog genoeg is zal je een verkwikkende nachtrust ervaren. Melatonine zorgt er zelfs voor dat je minder snel veroudert, bij veel melatonine is het lichaam in staat om zichzelf goed te vernieuwen en te verjongen. Dat alles zorgt voor vitaliteit, goede gezondheid en vooral een langer leven.

Het lichaam heeft een essentieel verbond met de wereld buiten ons en het universum. Het zal altijd  proberen om synchroon te leven met onze directe omgeving. De melatonine en serotonine cycli zijn totaal afhankelijk van elkaar en worden nauwkeurig bestuurd door onze continue veranderende omgeving.

Maar als je deze cyclische veranderingen van de natuur negeert, en leeft tegenin deze uitgesproken natuurwetten, zal je lichaam en geest niet meer met elkaar in evenwicht zijn. Een gevoel van afscheiding tussen de natuur en onszelf is het gevolg. Echter dit kan alleen maar bestaan in onze geest. Maar ja, het lichaam heeft een geest nodig om zijn bevelen op te volgen, en de geest heeft een lichaam nodig om zichzelf te kunnen definiëren. Misschien toch een goed idee om meer naar het lichaam te luisteren en het dag- en nachtritme te respecteren. Zo kom je met je geest weer in contact met je lichaam, maar ook met de nauwe relatie van het universum. Dat geeft echte gezondheid met een goede bewustzijnsverruiming en evolutie. De basis om kwantumsprongen te maken in je geest. 

Noot

Wees voorzichtig met melatonine tabletten. Ze zijn een populair slaapmiddel, maar verstoren grondig de eigen melatonineproductie in het lichaam. Deze productie loopt altijd synchroon met het dag-) en nachtritme. Melatonine tabletten zijn goed als tijdelijk probleemoplossend, maar na verloop van tijd ontstaan beschadigingen in de pijnappelklier.

Daniël The Healthman

Vertrouw op je lichaam en genees jezelf

Je bent veel meer dan je denkt

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *