In elk van ons huist er dualiteit

In ons allen schuilt een dualiteit: het licht en de schaduw, het positieve en het negatieve. Deze elementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, een samenspel dat treffend wordt gesymboliseerd door het Chinese yin-en-yang. Dit concept onderstreept dat tegenpolen niet alleen naast elkaar bestaan, maar ook in elkaar overvloeien en samen een dynamisch evenwicht vormen. Het positieve omvat sporen van het negatieve, en het negatieve bevat kiemen van het positieve. Dit duidt op een essentiële wederzijdse afhankelijkheid: het één kan niet zonder het ander bestaan.

Vaak willen we op bewust niveau iets heel graag, maar toch gebeurt het niet of krijgen we het niet

Dit ligt niet aan het universum, de wetten van aantrekking, universele intelligentie, of God (kies de benaming die voor jou het meest resoneert) die ons iets niet zou gunnen. Het probleem ligt eerder bij het gebrek aan inzicht in onze onbewuste schaduwzijde of blinde vlekken. Dit aspect wordt vaak over het hoofd gezien in gesprekken over de wet van aantrekking en hoe we ons leven kunnen vormgeven. Het gaat dus niet enkel om het cultiveren van een zogenaamde ‘mindset’ – een term die ik persoonlijk als afstotend ervaar omdat het een soort controle suggereert die je juist van je hartintentie kan verwijderen.

Intentie en gekozen overtuigingen

Ik erken zeker de immense kracht van intenties en bewust gekozen overtuigingen. Echter, mijn levenservaring heeft me geleerd dat naast deze scheppende kracht, er ook onbewuste intenties en overtuigingen bestaan die ermee in conflict kunnen zijn en zo de boel flink kunnen verstoren. Het vaak gehoorde adagium “vraag, geloof, en ontvang” mist een cruciaal punt: het adresseert niet het vermogen om je onbewuste, tegenwerkende overtuigingen en programmeringen te elimineren. Deze blijven ongestoord voortbestaan.

Ze blijven ongemerkt verder creëren en vormgeven, diep onder het oppervlak van ons bewuste denken, en dit ondanks ons vragen, geloven en ontvangen. We zijn ons niet bewust van dit ondergrondse proces.

Wanneer onverwachte of ongewenste situaties zich voordoen, is het gemakkelijk om je af te vragen: “Dit wilde ik toch niet? Hoe kan dit gebeuren? Hier heb ik toch niet om gevraagd?” Het risico bestaat dat je jezelf gaat zien als een pechvogel, iemand die niet aantrekkelijk is, of iemand die het lot heeft om ongelukkig te zijn of onwaardig is om geliefd te worden. Dit vormt de basis voor een mentaliteit van slachtofferschap.

In werkelijkheid ben je je misschien niet bewust dat je onbewuste overtuigingen, intenties en programmeringen eigenlijk de leiding hebben in jouw creatieproces. Je hebt nog niet geleerd om je externe ervaringen te spiegelen aan je interne conflicten.

Het is cruciaal dat je jouw onbewuste saboteur leert kennen. Omarm deze ontdekking liefdevol en met begrip, zonder enig oordeel. Dit proces van zelfontdekking en -acceptatie is essentieel voor persoonlijke groei en het overwinnen van interne conflicten.

Hoe kan ik mezelf omarmen?

Laat de vastomlijnde gedachten en ideeën over hoe het leven, jijzelf en relaties zouden moeten zijn varen. Accepteer wie je in essentie bent en geef je over aan het moment. Door deze overgave maak je ruimte voor de werkelijke realiteit: de ongefilterde schoonheid van het leven, hier en nu. Dit opent de deur naar een diepere verbinding met jezelf in je meest authentieke vorm.

Wanneer je jezelf toestaat om te zijn wie je echt bent, wordt het ook gemakkelijker om anderen te zien voor wie zij werkelijk zijn. Dit legt de basis voor verdere persoonlijke groei en ontdekkingen. Je zult merken dat de meest significante veranderingen plaatsvinden op het moment dat je loslaat dat er iets moet veranderen. Door je verwachtingen vrij te geven, stel je jezelf open om in harmonie te leven met het natuurlijke ritme van het leven en iedereen om je heen.

Om jezelf volledig te omarmen en te accepteren, is het essentieel om niets van jezelf uit te sluiten of te verwerpen. Dit betekent dat je elke kant van jezelf aanvaardt, inclusief de aspecten die je misschien liever niet onder ogen ziet, zoals je schaduwzijde of blinde vlekken. Het is contraproductief om deze aspecten te bestrijden, te verbergen of te onderdrukken. Het beëindigen van deze innerlijke strijd is cruciaal; het vechten tegen jezelf heeft immers nooit gewerkt. Door elke kant van jezelf te accepteren creëer je ruimte voor echte zelfaanvaarding en groei.

Mededogen, liefde, zachtheid en onschuld

Benader jezelf met mededogen, liefde, zachtheid, en een onschuldige openheid, en sta jezelf toe om alles wat in het onbewuste deel van jezelf verscholen ligt naar boven te laten komen, vrij van oordeel. Duik in de geheimen binnenin je, ontdek je ware gevoelens en gedachten zonder ze te veroordelen. Vind uit wat je werkelijk nodig hebt. Wanneer je de negatieve energieën uit je onbewuste bestrijdt, geef je ze eigenlijk meer kracht en breng je ze nog meer tot leven. Dit is geen manier om een ‘vijand’ te verslaan, vooral als je deze vijand niet eens echt kent. Door jezelf toe te staan deze diepten te verkennen zonder strijd, open je de weg naar ware zelfkennis en heling.

Erken je schaduwzijde of blinde vlek

Door jouw onbewuste ‘nee’-energie, jouw innerlijke vijand, te erkennen en zijn bestaan te accepteren, geef je jezelf de macht om te kiezen hoe je ermee omgaat. Het is juist door deze negatieve aspecten van jezelf zonder oordeel te laten bestaan, dat ze hun grip op jouw creatieproces verliezen. Erkenning van je schaduwzijde of blinde vlekken stelt je in staat jezelf volledig en onvoorwaardelijk te accepteren, precies zoals je bent. Dit zelfinzicht en deze zelfacceptatie zijn cruciaal voor het creëren van evenwichtige en vervullende relaties met anderen.

Door echte wederkerigheid in jezelf te cultiveren, omdat je geen enkel aspect in jezelf meer afwijst, veroordeelt of onderdrukt kan er echte wederkerigheid tussen jou en anderen ontstaan

Overgave en acceptatie

Ware liefde gaat hand in hand met overgave, en overgave is onmogelijk zonder vertrouwen. Begin daarom met jezelf op de eerste plaats te zetten, vanuit liefde voor de werkelijkheid, en omarm een dieper vertrouwen in die realiteit. Als je in harmonie leeft met de echte wereld, zul je merken dat het universum, de wetten van aantrekking, de universele intelligentie, of God je ruimhartig zal belonen.

Het moment dat je kiest om alle aspecten van jezelf te accepteren zoals je werkelijk bent, inclusief je imperfecties, is het moment dat je moeiteloos vervullende relaties aantrekt. Beëindig de innerlijke strijd, maak vrede met de ‘nee’-energie binnenin je, ga mee met de stroom van het leven, of nog beter, geef je er volledig aan over. Dit creëert de ruimte voor ware liefde. Door zo te handelen, kun je al je aandacht richten op wat je werkelijk verlangt, en zul je het ontvangen. Dat is een universele wet.

ACCEPTATIE IS HET KRACHTIGSTE GEREEDSCHAP OM Te CREËREN

Leer inzien dat je zowel het positieve als het negatieve in jezelf hebt en aanvaardt dit. Je bent een heel persoon als je de tegengestelden aanvaardt in jezelf.

Oefening

Om je te helpen deze diepgewortelde, onbewuste overtuigingen en programmeringen die je tegenhouden, te adresseren, is het essentieel om eerst een staat van innerlijke rust te bereiken. Dit kan een solide basis vormen voor verdere persoonlijke ontwikkeling en groei. Hier is een eenvoudige oefening die je kunt doen om te beginnen:

Zoek een rustige plek: Vind een stille, comfortabele plek waar je niet gestoord wordt. Dit kan een plekje in je huis zijn of een rustige plek in de natuur.

Comfortabele houding: Ga zitten in een comfortabele houding. Dit kan op een stoel zijn met beide voeten plat op de grond, of op de vloer zittend in een kleermakerszit. Zorg ervoor dat je rug recht is maar niet gespannen.

Focus op je ademhaling: Sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Voel hoe de lucht je neusgaten binnenkomt en weer verlaat. Merk op hoe je borst en buik op en neer gaan met elke in- en uitademing.

Ontspan je lichaam: Ga met je aandacht langs elk deel van je lichaam, beginnend bij je voeten en langzaam omhoog werkend naar je hoofd. Neem de tijd om elk deel van je lichaam te ontspannen. Als je ergens spanning voelt, adem dan diep in die plek en stel je voor hoe de spanning wegsmelt met elke uitademing.

Mediteer: Blijf enkele minuten in stilte zitten, terwijl je je bewust blijft van je ademhaling. Als je merkt dat je afgeleid wordt door gedachten, erken deze dan zonder oordeel en breng je focus zachtjes terug naar je ademhaling.

Afsluiting: Wanneer je klaar bent, open je langzaam je ogen en neem je even de tijd om je bewust te worden van je omgeving. Rek je uit en glimlach, dankbaar voor deze momenten van rust.

Deze oefening kan je helpen om een gevoel van kalmte en helderheid te bereiken, wat essentieel is om te beginnen met het onderzoeken en transformeren van je onbewuste overtuigingen. Het is de eerste stap naar een dieper zelfbewustzijn en het creëren van een leven dat in lijn is met je ware wensen en aspiraties.

Volgende oefening

Deze oefening richt zich op ontspanning en het accepteren van je huidige staat, inclusief het erkennen van onbewuste tegenwerkende overtuigingen. Het is een stap naar innerlijke vrede en zelfvertrouwen. Volg deze stappen om te beginnen:

Positie: Ga comfortabel zitten of liggen in een rustige omgeving waar je niet gestoord wordt. Plaats je handen zachtjes op je buik.

Ademhaling: Sluit je ogen en haal diep adem. Concentreer je op je ademhaling; voel hoe je buik uitzet bij elke inademing. Probeer een rustig en gelijkmatig ritme te vinden, vergelijkbaar met de golven die aan de kust komen en gaan.

Ontspannen: Terwijl je uitademt, laat je je buik ontspannen. Visualiseer de spanning die met elke uitademing je lichaam verlaat. Voel hoe elke ademhaling je dieper in een staat van ontspanning brengt.

Acceptatie: Accepteer je huidige toestand zonder deze te willen veranderen. Erken dat er op dit moment onbewuste tegenwerkende overtuigingen in je bestaan. Geef je over aan dit besef en biedt geen weerstand.

Vertrouwen: Wordt bewust van het belang van zelfvertrouwen. Erken dat er iets in je onbewuste is dat nee zegt tegen de verlangens van je bewuste denken. Accepteer deze tegenstrijdigheid als een deel van jezelf.

Vrede: Staak de innerlijke strijd en maak vrede met de ‘nee’-energie binnenin je. Door deze energie te accepteren en te begrijpen, kun je beginnen deze te kennen en ermee om te gaan.

Afsluiting: Wanneer je klaar bent, neem je enkele diepe ademhalingen en kom je langzaam terug naar het huidige moment. Open je ogen wanneer je voelt dat het tijd is en neem een moment om dankbaarheid te voelen voor deze oefening en voor jezelf.

Door regelmatig te oefenen, zul je merken dat je beter in staat bent om je innerlijke nee-energie te accepteren en er vrede mee te sluiten. Dit kan leiden tot een dieper zelfinzicht en een sterker vertrouwen in je eigen pad.

Acceptatie is een krachtig gereedschap om mee te werken

Gepubliceerd op 28/05/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Ik begrijp dat het pijnlijk is. Het is vreemd hoe iemand zo lang een deel van je leven kan zijn en dan plotseling verdwijnt. Misschien eindigde de relatie goed, misschien was het een ramp. Hoe dan ook, het is verbazingwekkend hoe snel relaties kunnen veranderen. En weet je, het is helemaal oké als je nog steeds worstelt met wat er gebeurd is tussen jullie. Het einde van een relatie kan een van de moeilijkste dingen zijn die we doormaken. Het is oké als je hart nog steeds pijn doet. Jullie hebben samen veel herinneringen gemaakt, en die blijven bij je, [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • Op een date authentiek zijn is cruciaal voor het opbouwen van een oprechte connectie. Hier zijn enkele tips om jezelf te blijven en een succesvolle date-ervaring te creëren: Wees open over je gevoelens: Als je je verlegen voelt, wees dan niet bang om dat te delen. Het uiten van je gevoelens kan een brug slaan naar openheid en begrip tussen jou en je date. Integriteit is essentieel: Wees eerlijk over wie je bent en wat je denkt. Dit betekent niet dat je elk detail moet delen, maar wel dat je trouw blijft aan jezelf in plaats van een ideaalbeeld te [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • De liefde kan alleen bestaan bij loslaten, nooit bij ‘willen’De ware vind je door de bereidheid jouw innerlijke weg te gaan, je huiswerk te maken en eerst de ware voor jezelf te worden. Je kunt misschien dan denken: als ik mijn innerlijk huiswerk doe, dan krijg ik de beloning en zal ik de ware vinden. Nee, zo werkt het ook niet. Jouw innerlijk huiswerk en je levenspad is je levensdoel, al de rest mag je loslaten, want dat is niet meer van jou. Je mag eerst voor jezelf een zichzelf vervullend leven hebben gecreëerd waarbij je de behoefte aan heelwording [...]

    By Published On: 08/05/2024