De wetten van aantrekking

De aantrekkingskracht in het leven wordt beheerst door diverse universele wetten, waarvan één ervoor zorgt dat onze overtuigingen over onszelf en de wereld voortdurend weerspiegeld worden in onze ervaringen. Telkens weer krijgen we wat we zelf denken en wensen, zowel positief als negatief. Ons zelfbeeld kleurt hoe we de wereld om ons heen zien, en onze bewuste en onbewuste overtuigingen vormen de basis van onze keuzes. Dit betekent dat we de architect zijn van ons eigen leven, meer dan we ons realiseren.

Niets kan ons overkomen zonder onze wil, en geen gedachte of handeling kan bestaan zonder onze instemming. Met andere woorden, onze levensgebeurtenissen reflecteren onze zelfperceptie en onze diepste wensen, zelfs diegene die zich in ons onderbewuste bevinden en ons leven mede vormgeven. Dit onbekende aspect van onszelf wordt vaak aangeduid als de blinde vlek of schaduwzijde.

Jouw bewustzijn, zowel bewust als onbewust, vormt de basis van jouw leven, en jouw ervaringen volgen dit bewustzijn. Het is niet andersom, zoals velen van ons geneigd zijn te denken. Het interessante aspect hiervan is dat dit principe ook geldt voor positieve ervaringen en situaties in je leven. De essentiële vraag is dan ook: “Hoe vaak ben jij je ervan bewust dat jij zelf jouw leven vormgeeft en dat jouw ervaringen een reflectie zijn van jouw innerlijke houding ten opzichte van het leven en jezelf?”

Eigenwaarde en eigenliefde

Eigenwaarde is daarom van essentieel belang om effectief te kunnen werken met de wetten van aantrekking. Zonder een gezond gevoel van eigenliefde en eigenwaarde kun je de wetten van aantrekking weliswaar begrijpen en van buiten leren, maar niet echt toepassen! Het draait allemaal om de intentie achter alles wat je wenst of vraagt; het universum vraagt voortdurend of jouw verlangens en wensen voortkomen uit liefde voor jezelf en een gezond gevoel van eigenwaarde.

Zodra het universum merkt dat jouw vraag voortkomt uit een gevoel van gemis, waarbij je probeert een innerlijk tekort aan te vullen met iets van buitenaf, zul je niet (of slechts tijdelijk) krijgen wat je verlangt. Dit is een fundamentele regel in de wetten van aantrekking: het universum geeft je herhaaldelijk ervaringen die je uitnodigen om de relatie met jezelf te versterken. Het is telkens een terugkeer naar ‘start’ totdat je je focus naar binnen richt en je innerlijk werk verricht. Pas als je dit innerlijke werk hebt gedaan, kan er een vervullende, verheven relatie ontstaan.

Het grote probleem dat velen onder ons maken is dat we denken dat we de liefde moeten verdienen

Dit is een illusie die voortkomt uit ons verlangen om te geloven in romantische verlossing, waarbij we geloven dat de ander magisch is en al onze problemen zal oplossen, waardoor alles goed en mooi zal worden. En in ruil daarvoor zijn we zelfs bereid een stukje van onszelf op te geven. Maar de harde waarheid die we liever vermijden, is dat zolang we niet naar ons innerlijke zelf kijken, we automatisch zullen blijven kiezen voor mensen die onze onontwikkelde kant weerspiegelen. Dit gebeurt onbewust en onbedoeld, maar het gebeurt wel.

Dit is een belangrijke reden waarom we vaak terechtkomen in emotioneel uitputtende en onbevredigende relaties, omdat onze partnerkeuze onbewust gebaseerd is op onze eigen behoeften.

Met andere woorden: onze keuze voor een partner komt voort uit wat we nodig hebben, en niet uit wie de ander werkelijk is, ook al willen we graag geloven dat onze liefde oprecht is.

De meeste relaties zijn echter gebaseerd op nodig hebben in plaats van echt liefhebben

Een relatie gebaseerd op onvoorwaardelijke liefde en vrije keuze, vrij van behoeftigheid, activeert de wetten van aantrekking in jouw voordeel. Je ziet jezelf door de liefdevolle ogen van je partner, je voelt hun licht op jou schijnen, en je weet dat je bestaat. Op dat moment hoef je de liefde niet meer te verdienen en kun je jezelf bevrijden van deze illusie.

Dan zul je merken dat je datgene wat je niet langer nodig hebt vanuit een verward ego met zijn angsten, beperkende gedachten en obsessies, loslaat. Als je niet langer afhankelijk bent van de liefde van een ander om je compleet te voelen, dan ben je pas echt klaar voor een vervullende en verheven relatie. Dit is een kosmische wet, het grote geheim van liefde.

De onmogelijke relatie niet kunnen loslaten

Ik ken tal van voorbeelden van mensen die vastzitten in een onmogelijke relatie. Ze ervaren veel pijn, maar blijven toch vasthouden aan hun partner. Telkens wanneer ze vooruit proberen te gaan, lijken hun partners juist een stap terug te doen. Herken je dit? Of misschien merk je dat je partner steeds vaker excuses verzint om niet samen te zijn, en dat lichamelijk contact en intimiteit schaarser worden. Er worden allerlei rationalisaties en theorieën bedacht om dit afstandelijke gedrag te verklaren, zoals bijvoorbeeld: “Mijn partner sluit zich af voor zijn of haar ware gevoelens uit angst voor pijn uit het verleden.”

Deze mensen blijven hopen en rationaliseren: “Als ik me zus en zo gedraag en geduldig ben, zal mijn geliefde wellicht voorzichtig naderbij komen.” Of: “Als ik vriendelijk, afwachtend, begripvol, ontspannen, opgewekt en vrolijk ben, en niets verwacht, zal hij of zij vanzelf wel komen.” Maar zelfs na vele jaren van wachten, komt er geen verandering.

Je hebt dan je wil op deze relatie gericht, zelfs als je merkt dat het niet goed gaat. Het wordt een obsessie, waarbij de relatie koste wat kost moet slagen, zelfs als dat ten koste gaat van je eigenwaarde en zelfrespect. Op deze manier doe je niet alleen jezelf, maar ook anderen tekort. Je probeert te voldoen aan wat de ander van je verwacht, of aan wat jij denkt dat de ander van je wil, en verloochent daarbij je ware zelf.

Herken je dit? Stel jezelf dan eens de juiste vragen:

Waarom verloochen ik mezelf en ben ik bereid om mijn ware identiteit op te geven?

Waarom kies ik voor deze pijn?

Waarom zoek ik een partner die mij niet wil, althans niet zoals ik werkelijk ben?

Waarom onderdruk ik mijn ware zelf en probeer ik mezelf te veranderen om de liefde van deze partner te krijgen?

Zolang je blijft zoeken naar oorzaken en oplossingen buiten jezelf, loop je het risico bitter en teleurgesteld te worden. Je wordt uitgeput van het zoeken naar iets wat deze partner je niet kan geven: namelijk DE REST VAN JEZELF! Om echt ‘ja’ tegen liefde te kunnen zeggen, moet je ook ‘nee’ durven zeggen. Voor een verheven en vervullende relatie is het essentieel dat je trouw blijft aan jezelf en in verbinding staat met je innerlijke zelf.

De moeilijke les: onvoorwaardelijke liefde leren

Als ik terugkijk op alle ervaringen en gebeurtenissen in mijn leven, moet ik toegeven dat het leren van onvoorwaardelijke liefde de zwaarste en moeilijkste les was. Mijn leven was gevuld met momenten van confrontatie en grote onvoorspelbaarheid, maar juist deze uitdagingen bleken de beste training te zijn om het leven en mezelf lief te leren hebben zoals het is. Het is zeker niet verlopen zoals ik had gehoopt, gedacht, verwacht of gewenst. Ik ben vaak verliefd geweest, telkens eindigend in teleurstelling, een patroon dat zich herhaalde tot ik het zoeklicht op mezelf richtte. Hoewel het veel pijn deed, heeft dit proces me geleerd dat de enige constante bron van onvoorwaardelijke liefde en waardering alleen in mezelf te vinden is. Ik ben zelf altijd de enige constante factor in mijn leven.

Ik heb geleerd om de bron van liefde in mezelf aan te boren, waarmee ik direct de liefde van het universum aanspreek. Geluk in de liefde is alleen mogelijk als ik gelukkig ben met mezelf. Ja, ik hou van mezelf. Ik word verliefd als ik in de spiegel kijk. Doe jij dat ook? Deze staat van gelukzaligheid is niet slechts een opvulling, maar vervuld zijn. Het is iets totaal anders dan externe bevestiging. Ik heb geleerd om het zelf te doen, want ik besef maar al te goed dat niemand mij dit kan geven. Ik heb geleerd om me te verbinden met de eindeloze kern van liefde in mezelf, waardoor ik me moeiteloos kan verbinden met de krachten van hogere machten.

Je bent pas klaar voor een vervullende verheven liefde als je de ander niet meer nodig hebt. Je leven is altijd het resultaat van je eigen daden. Je kunt niemand de schuld geven, want wat je creëert ben je altijd zelf.

Oefening

Eigenwaarde is een cruciale factor om onvoorwaardelijk van jezelf te houden. Neem even de tijd voor een liefdevolle introspectie en vraag jezelf af of je relatie of liefdeswens gebaseerd is op liefde of op behoefte. Als je ontdekt dat je liefdeswens of relatie gebaseerd is op behoefte, ben je bezig met jezelf te verloochenen. Neem vervolgens rustig de tijd om in de natuur te wandelen en beantwoord eerlijk en oprecht de volgende vragen:

Waarom verloochen ik mezelf en ben ik bereid om mijn ware identiteit op te geven?

Waarom kies ik voor deze pijn?

Waarom zoek ik een partner die mij niet wil, althans niet zoals ik werkelijk ben?

Waarom onderdruk ik mijn ware zelf en probeer ik mezelf te veranderen om de liefde van deze partner te krijgen?

Gepubliceerd op 29/05/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Ik begrijp dat het pijnlijk is. Het is vreemd hoe iemand zo lang een deel van je leven kan zijn en dan plotseling verdwijnt. Misschien eindigde de relatie goed, misschien was het een ramp. Hoe dan ook, het is verbazingwekkend hoe snel relaties kunnen veranderen. En weet je, het is helemaal oké als je nog steeds worstelt met wat er gebeurd is tussen jullie. Het einde van een relatie kan een van de moeilijkste dingen zijn die we doormaken. Het is oké als je hart nog steeds pijn doet. Jullie hebben samen veel herinneringen gemaakt, en die blijven bij je, [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • Op een date authentiek zijn is cruciaal voor het opbouwen van een oprechte connectie. Hier zijn enkele tips om jezelf te blijven en een succesvolle date-ervaring te creëren: Wees open over je gevoelens: Als je je verlegen voelt, wees dan niet bang om dat te delen. Het uiten van je gevoelens kan een brug slaan naar openheid en begrip tussen jou en je date. Integriteit is essentieel: Wees eerlijk over wie je bent en wat je denkt. Dit betekent niet dat je elk detail moet delen, maar wel dat je trouw blijft aan jezelf in plaats van een ideaalbeeld te [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • De liefde kan alleen bestaan bij loslaten, nooit bij ‘willen’De ware vind je door de bereidheid jouw innerlijke weg te gaan, je huiswerk te maken en eerst de ware voor jezelf te worden. Je kunt misschien dan denken: als ik mijn innerlijk huiswerk doe, dan krijg ik de beloning en zal ik de ware vinden. Nee, zo werkt het ook niet. Jouw innerlijk huiswerk en je levenspad is je levensdoel, al de rest mag je loslaten, want dat is niet meer van jou. Je mag eerst voor jezelf een zichzelf vervullend leven hebben gecreëerd waarbij je de behoefte aan heelwording [...]

    By Published On: 08/05/2024