Er zijn nu eenmaal geen vergissingen in het universum

Op een dieper niveau, of op zielsniveau, is het een grote waarheid, ondanks dat velen het anders ervaren en vaak in een gevecht verwikkeld zijn. Jouw relatie is altijd precies zoals die nu moet zijn. Ongeacht wat er werkelijk plaatsvindt, het is precies wat jij nu nodig hebt en draagt bij aan jouw bewustzijnsgroei.

Ik schrijf hier over iets krachtigs: datgene wat je nu leest, is precies wat je nodig hebt om je bewustzijn verder te laten groeien. Relaties lijken misschien ingewikkeld, maar dat zijn ze eigenlijk niet, tenzij je gelooft dat ze los staan van je individuele wensen en zolang je niet verbonden bent met hun diepere betekenis. Die diepere betekenis onthult dat alle relaties bedoeld zijn om je innerlijke waarheid te onthullen. Alles wat je verlangt wordt weerspiegeld in relaties; dat is hun doel. En dat verlangen is altijd gericht op evolutie, vooral op een dieper of zielsniveau.

Je zou nu misschien denken: “Maar ik heb niet bewust gekozen voor een narcistische partner, een leugenaar, een ontrouwe geliefde, of iemand die me mishandelt en respectloos behandelt.” En op bewust niveau is dat zeker waar. MAAR op een dieper, onbewust niveau heb je deze partner met een precisie uitgekozen die haast kosmisch lijkt, als een antwoord op jouw behoefte aan bewustzijnsgroei.

Relaties dienen om je innerlijke waarheid en heelheid te ontdekken, om je te helpen groeien naar wie je werkelijk bent en om je te leren onvoorwaardelijk van jezelf te houden. Elke relatie nodigt je uit om meer van jezelf te gaan houden, je zelfrespect te vergroten, je grenzen te stellen en nee te leren zeggen tegen mensen en situaties die niet goed voor je zijn. Ik geloof sterk dat alles wat op ons pad komt, een op maat gemaakte uitnodiging is tot groei naar heelheid en perfectie in onvoorwaardelijke liefde. Vanuit dit perspectief bestaan er geen slechte relaties, alleen relaties waarvan de functie voor jouw specifieke bewustzijnsontwikkeling nog niet is herkend.

In zekere zin kun je het leven zien als een attractiepark en de relaties zijn de attracties.

Relaties spiegelen jouw pijnpunten

Het is interessant om te merken dat de eigenschappen van je partner die je irriteren eigenlijk een reflectie zijn van jouw eigen eigenschappen; anders zou je ze niet kunnen waarnemen. De tekortkomingen die je bij je partner ziet, zijn in feite jouw eigen tekortkomingen. Als je partner boos is, is dat ook een signaal dat iets in jou geraakt wordt. Dit is geen oordeel, maar eerder een kans om zelfreflectie toe te passen en dieper in te gaan op je eigen emoties en reacties.

Alles wat je in je partner ervaart en herkent, zijn aspecten die je op hen projecteert en die je dus zelf ook kent. Je moet het wel herkennen, anders zou je het niet in je partner kunnen zien. Je hoeft niet naar afgelegen plekken te reizen om een spiritueel leraar te vinden; je leeft samen met een leraar. Je partner zal je alles geven wat je nodig hebt om jezelf te bevrijden. Je relaties zijn altijd een perfecte afspiegeling van jouw energetische frequentie. Als je momenteel een uitdagende relatie ervaart, kun je er zeker van zijn dat dit de perfecte relatie is voor jou op dit moment, met deze mens.

Als je besluit je relatie te beëindigen voordat je je innerlijke groei hebt voltooid, loop je onbewust het risico om steeds weer vergelijkbare omstandigheden en partners aan te trekken met een bijna wiskundige precisie. Dit patroon zal zich herhalen in je leven totdat je je innerlijke reis hebt voltooid. Je wordt keer op keer geconfronteerd met steeds extremere situaties die je wijzen op de pijnlijke plekken binnenin jezelf. Het is alsof je telkens iemand ontmoet die nog een stapje ‘erger’ lijkt te zijn.

Het universum kijkt met een glimlach toe en houdt ons nauwlettend in de gaten, nieuwsgierig naar onze reacties. “Daar gaat hij of zij weer… Zal hij of zij deze keer eens naar binnen kijken?” Het universum speelt en danst met ons, maar vaak reageren we met verzet in plaats van mee te stromen met het spel van het universum en de natuur. Verzet is de reden waarom we onze transformatie tegenwerken en liefde vaak tot een gevecht maken. Verzet houdt datgene wat bestaat altijd in stand.

Wij zijn ongelooflijk slim in het omzeilen van onze levenslessen

Het woordje “MAAR” gebruiken we vaak als een manier om ons innerlijk werk uit de weg te gaan. Waarom? Omdat we diep van binnen zo bang zijn om naar onszelf te kijken. De angst voor zelfconfrontatie is zo groot dat we diepgaand, waarachtig contact met anderen vermijden of verbreken voordat het te intens wordt. Op deze manier proberen we de illusie in stand te houden dat anderen de oorzaak zijn van onze pijn en problemen, in plaats van te erkennen dat de echte oorzaak in onszelf ligt. We hebben allemaal wel eens gehoord van het idee van slachtofferschap, maar dat is slechts een illusie.

Alle onopgeloste problemen in je onderbewuste, je psyche, worden telkens geprikkeld door relaties, waardoor ze zichtbaar worden. Daarom zijn alle relaties zo waardevol; eigenlijk zijn ze allemaal heilig. Elke relatie laat duidelijk zien hoe jij over jezelf denkt en wat jij voor jezelf wenst. Ze wijzen je onvermijdelijk op je eigen dieperliggende conflicten die verborgen zitten in je schaduwzone of comfortzone. De relatie is nooit de oorzaak van jouw ongelukkig voelen, maar eerder de angst om je eigen pijn onder ogen te zien. Relaties die als slecht en ongelukkig worden ervaren, bieden juist talloze mogelijkheden en aanwijzingen om jezelf te helen en bevrijden, om in je eigen kracht te komen en uit het slachtofferschap te stappen.

Relaties worden niet gemeten in tijd, maar in de lessen die we eruit leren. Echter, we groeien op met het standvastige idee dat het doel van relaties is om aan onze verlangens te voldoen en, als het even meezit, blijvend geluk te brengen.

Als we zouden leren om relaties te zien als een mogelijkheid om te groeien en lessen te leren, om innerlijke patronen te doorbreken, zouden we meer geluk kunnen creëren in relaties. In relaties blijven we vaak tegen dezelfde obstakels aanlopen, totdat we ervoor kiezen om naar onszelf te kijken en te begrijpen waarom we deze keuzes maken. Het is een ontdekkingstocht naar de overtuigingen en gedachten die hieraan ten grondslag liggen.

Een relatie is dus een grote kans om tot zelfonderzoek en zelfverantwoordelijkheid te komen

Door zelfinzicht kunnen we ons trillingspatroon veranderen, waardoor we mensen en gebeurtenissen gaan aantrekken die bij deze nieuwe frequentie passen. Dit is een belangrijke universele wet die maar weinigen van ons echt begrijpen, en dit gebrek aan begrip kan veel pijn veroorzaken die eigenlijk niet nodig is.

Veel mensen verliezen zichzelf in een relatie

Deze relatie markeert vaak het begin van een zoektocht naar zelfontdekking. Het is vaak nodig om onszelf eerst te verliezen voordat we onszelf kunnen terugvinden. Jouw partner zal onbewust een rol spelen in dit proces van zelfontdekking, zelfs als ze zich daar niet van bewust zijn. We noemen deze relaties vaak “slecht” omdat onze partner ons onbewust confronteert met onze innerlijke pijn en ons gebrek aan kracht. Jouw partner brengt altijd het onvolgroeide deel van jezelf naar de oppervlakte. Dat is een feit.

Relaties die niet verlopen zoals we hopen of verwachten, worden vaak als “slecht” bestempeld. We zijn geneigd deze relaties af te breken en de ander de schuld te geven van onze innerlijke pijn. Maar we zijn vaak blind voor de lessen die we eigenlijk krijgen. Het universum biedt ons via relaties een coaching om meer innerlijke vrede, zelfkennis, bevrijding, eigenwaarde en heelheid te bereiken. En toch denken we vaak dat we het beter weten.

We verlangen naar een partner die net iets meer deed wat ik wilde of net niet, een partner met zwart haar, een partner die leuker was, of braver, respectvoller, of iemand die het juist spannender maakt, maar vinden altijd wel iets om over te klagen. Waarom? Omdat we niet het zoeklicht op onszelf richten.

Vaak hebben we de neiging om anderen te veroordelen of de schuld te geven, omdat we de last van onze innerlijke, onbewuste conflicten en blokkades het duidelijkst voelen in de aanwezigheid van anderen, en niet wanneer we alleen zijn.

Elke relatie speelt een sleutelrol om je onvolgroeide deel te helpen ontwikkelen

Ja, dat kan zeker een bekend scenario zijn. Soms lijkt iemand aanvankelijk de perfecte partner te zijn waar we ons hele leven naar hebben gezocht. In die momenten voelen we ons levendiger en gelukkiger dan ooit tevoren. Echter, na verloop van tijd kunnen we ontdekken dat de relatie te intens is, dat het niet goed voor ons is, en uiteindelijk maken we het uit.

Dit kan gebeuren omdat de intensiteit van de relatie ons confronteert met aspecten van onszelf die we misschien niet volledig hebben erkend of geheeld. Het kan zijn dat we onbewuste angsten of onverwerkte emoties tegenkomen die naar boven komen in de relatie, en dit kan overweldigend worden. Als gevolg daarvan kunnen we de relatie als te veel ervaren en besluiten om er een einde aan te maken, in de hoop dat dit onze innerlijke rust zal herstellen.

Het is belangrijk om in dergelijke situaties te erkennen dat onze reactie op de intensiteit van de relatie een weerspiegeling kan zijn van onze eigen innerlijke processen en groei. Het kan een teken zijn dat er nog werk te doen is aan onszelf, zodat we op een gezondere manier verbinding kunnen maken met anderen in de toekomst.

Liefde is meedogenloos

Dat is inderdaad een pijnlijke waarheid. Soms worden we geconfronteerd met ons eigen onvermogen om ons hart volledig te openen en onze angst om ons werkelijk diepgaand emotioneel aan iemand te binden. Het kan moeilijk zijn om deze angsten onder ogen te zien, en veel mensen rationaliseren ze om met pijn in het hart afscheid te nemen van hun ideale partner.

Het is echter de moeite waard om de relatie met onze grote liefde te zien als een kans om juist met deze angst aan de slag te gaan. Elke relatie kan dienen als een spiegel die ons helpt om onszelf echt te leren kennen en om aan onze innerlijke groei te werken. Door deze uitdagingen aan te gaan, kunnen we onszelf zuiveren en bevrijden, en zo een dieper niveau van heelheid en authenticiteit bereiken.

Elke relatie speelt een sleutelrol om je onvolgroeide deel te helpen ontwikkelen, daarmee zuiver en bevrijd jij jezelf.

Precies, elke relatie biedt een uitnodiging om jezelf op een dieper niveau te ontmoeten.

Het is aan jou om te beslissen of je deze uitnodiging aanneemt. Alles in het leven trek je als een magneet naar je toe, en je relaties dienen daarom als perfecte spiegels van jouw onbewuste behoeften, verlangens en angsten. Ze maken zichtbaar wat je misschien niet bewust bent en vertellen veel over jouw tekortkomingen en hoe je daarmee om kunt gaan.

Door jezelf open te stellen voor zelfreflectie en groei, kun je de weg vrijmaken naar meer zelfkennis en een diepere verbinding met anderen. Door patronen en problemen in je relaties te onderzoeken, kun je de innerlijke strijd waarmee je worstelt aanpakken. De herhalende patronen in relaties weerspiegelen vaak de patronen die verborgen zitten in je innerlijke zelf. Dus door te werken aan jezelf, kun je niet alleen je relaties verbeteren, maar ook jezelf transformeren op een diepgaand niveau.

Mijn levensles

Ik heb een moeilijke jeugd gehad, wat geleid heeft tot de overtuiging dat ik niet goed genoeg ben en dat er altijd iets mis is met mijn handelen en bewustzijn. Hierdoor heb ik veel tijd verspild met onbewust zoeken naar liefde en waardering die ik als kind heb gemist. Zonder het te beseffen, heb ik deze overtuigingen steeds opnieuw tot realiteit gemaakt, wat resulteerde in relaties die gedoemd waren om te mislukken. Het universum heeft me keer op keer geconfronteerd met mijn gebrek aan eigenliefde en eigenwaarde, totdat ik besloot om aan mezelf te werken en het zoeklicht naar binnen te richten. Alle vrouwen die ik heb liefgehad, hebben me een harde spiegel voorgehouden. Ik kan alleen maar dankbaar zijn voor deze lessen.

Hetzelfde geldt voor alle conflicten die ik heb meegemaakt. Elke relatie en elke omstandigheid is met kosmische precisie op mijn levenspad geplaatst door het universum. Op een dag begon ik dit te realiseren… en deze diepgaande transformatie heeft mijn leven op een positieve manier veranderd!

Onvoorwaardelijke liefde oordeelt nooit

Stop dus met te oordelen over de werkelijkheid, stop ook met oordelen over jezelf.

Kijk eens naar wat liefde jou te vertellen heeft. Welke boodschap draagt liefde voor jou, welke aspecten in jezelf wil het aanwijzen, naar welke delen van jezelf wijst het? En welke uitdagingen worden aan jou gesteld? Ben je in staat om de rol van de mensen om je heen te zien op jouw pad van persoonlijke groei? En vice versa, welke rol speel jij op hun pad?

Als je relaties op deze manier benadert, ben je in staat om het onontwikkelde deel van jezelf met liefde te ontwikkelen. Hierdoor komen ongekende kosmische krachten vrij. Je opent jezelf, waardoor de weg vrijkomt en het leven en de liefde letterlijk de ruimte en kans krijgen om in jou te werken. Je reacties op mensen zullen veranderen, en daardoor zullen ook hun reacties op jou veranderen. Je zult nieuwe mensen aantrekken waarmee je verder kunt groeien.

De functie van een relatie is meestal heel anders dan dat jij op bewuste wijze hebt bedacht

In feite is elke teleurstelling in iemand ontstaan wanneer die persoon niet de verwachte rol vervult die jou comfortabel, handig, plezierig en veilig leek. Alle problemen, frustraties en boosheid in een relatie ontstaan uit het verschil tussen de rol die jij je partner hebt toebedeeld en de werkelijke rol van de relatie, namelijk het stimuleren van jouw innerlijke groei.

De kunst in een relatie is eigenlijk om het thema van je eigen innerlijke groei te ontdekken en te herkennen welke innerlijke les jouw partner weerspiegelt, en om te begrijpen wat je partner in jouw leven komt doen. Deze universele wet geldt niet alleen voor romantische partners, maar ook voor familieleden, vrienden, leraren, bazen, buren of collega’s.

Elke relatie, of die nu goed is, of juist niet goed is, hij of zij is altijd de perfecte leraar om zelfkennis te vergaren. Er bestaan in werkelijkheid geen slechte relaties. Jouw relatie is altijd precies zoals ze NU moet zijn, en ongeacht wat er werkelijk plaatsvindt, het is precies datgene dat jij nu nodig hebt en jouw bewustzijnsgroei ten goede komt.

Oefening

Het vergt moeite om elke relatie te zien als een spiegel van jouw onbewuste pijnpunten. Ik begrijp dat dit niet prettig is, maar het is noodzakelijk voor jouw persoonlijke bewustzijnsgroei. Probeer te stoppen met verzet te bieden tegen deze spiegels en weerstand te tonen tegen wat er op je pad komt. Het is jouw pijn omdat je niet hebt gekregen wat je verwachtte. Durf deze angst onder ogen te zien.

Onthoud dat de relatie nooit de oorzaak is van jouw gevoel van ongeluk, maar eerder de angst om jouw eigen pijn onder ogen te zien. Zie elke uitdaging in een relatie als een kans om jezelf te helen en te bevrijden, om je eigen kracht te vinden en uit het slachtofferschap te stappen.

Ontdek de grote universele waarheid: “Niemand kan me kwetsen zonder mijn toestemming.” En herinner jezelf eraan dat relaties niet worden gemeten in tijd, maar in de lessen die we ervan leren.

Gepubliceerd op 28/05/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Ik begrijp dat het pijnlijk is. Het is vreemd hoe iemand zo lang een deel van je leven kan zijn en dan plotseling verdwijnt. Misschien eindigde de relatie goed, misschien was het een ramp. Hoe dan ook, het is verbazingwekkend hoe snel relaties kunnen veranderen. En weet je, het is helemaal oké als je nog steeds worstelt met wat er gebeurd is tussen jullie. Het einde van een relatie kan een van de moeilijkste dingen zijn die we doormaken. Het is oké als je hart nog steeds pijn doet. Jullie hebben samen veel herinneringen gemaakt, en die blijven bij je, [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • Op een date authentiek zijn is cruciaal voor het opbouwen van een oprechte connectie. Hier zijn enkele tips om jezelf te blijven en een succesvolle date-ervaring te creëren: Wees open over je gevoelens: Als je je verlegen voelt, wees dan niet bang om dat te delen. Het uiten van je gevoelens kan een brug slaan naar openheid en begrip tussen jou en je date. Integriteit is essentieel: Wees eerlijk over wie je bent en wat je denkt. Dit betekent niet dat je elk detail moet delen, maar wel dat je trouw blijft aan jezelf in plaats van een ideaalbeeld te [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • De liefde kan alleen bestaan bij loslaten, nooit bij ‘willen’De ware vind je door de bereidheid jouw innerlijke weg te gaan, je huiswerk te maken en eerst de ware voor jezelf te worden. Je kunt misschien dan denken: als ik mijn innerlijk huiswerk doe, dan krijg ik de beloning en zal ik de ware vinden. Nee, zo werkt het ook niet. Jouw innerlijk huiswerk en je levenspad is je levensdoel, al de rest mag je loslaten, want dat is niet meer van jou. Je mag eerst voor jezelf een zichzelf vervullend leven hebben gecreëerd waarbij je de behoefte aan heelwording [...]

    By Published On: 08/05/2024