Pijn, verdriet, desillusie, tegenslag en teleurstelling zijn allemaal ervaringen gecreëerd door je schaduwzijde of blinde vlek

We kunnen er echt niet omheen: de wetten van aantrekking, of het universum, geven jou precies datgene waar jij je aandacht op richt. Maar als je niet weet hoe jouw onbewuste programmeringen, conditioneringen en overtuigingen zijn ontstaan in je onderbewuste, zullen deze onbewuste factoren jou onbedoeld, onopzettelijk en onwetend blijven dwarsbomen en jouw leven verder vormgeven, met als gevolg innerlijke onrust.

Vanuit jouw gevoel van gemis, het gevoel van tekortschieten of de gedachte dat je jouw innerlijke onvrede denkt te kunnen oplossen met externe zaken, zal je alles krijgen om die waan nog te versterken. Het maakt niet uit of je hier in de lage landen leeft of aan de andere kant van de wereld, je krijgt precies datgene wat je vraagt vanuit je duistere kant. 24 uur per dag, 7 dagen per week, er bestaat geen knop om dit proces aan of uit te zetten; het creërend vermogen vanuit je duistere kant gaat steeds door. Jij focust en het universum geeft, dat is een universele wetmatigheid.

Misschien is het een goed idee om eens een afspraak te maken met je duistere kant, om hem beter te leren kennen. Op die manier verliest je duistere kant zijn macht om jou te dwarsbomen in wat jij bewust wilt creëren in je leven.

De wetten van aantrekking gebruiken zonder zelfkennis zal steeds leiden tot korte termijn euforie

Ik zie veel mensen die het steeds moeilijk hebben om zichzelf te accepteren en liefdevol te zijn naar zichzelf toe. Ze hebben moeite met hun eigenwaarde en vinden het lastig om in hun volle kracht te gaan staan. Het is belangrijk om te begrijpen dat ieder mens in zijn leven worstelt met de laag van zijn onderbewuste, de comfortzone met zijn schaduwzijde of blinde vlek.

Besef dat zolang je geen kennis hebt van deze onbewuste laag, je elke dag keuzes maakt op basis van je onbewuste programmeringen, conditioneringen en overtuigingen. Hele levens en carrières worden gebouwd op het fundament van deze onbewuste laag met zijn schaduwzijde of blinde vlek. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen die misschien in hun hart toch liever bij hun kind willen blijven, maar toch een carrière willen opbouwen om goedkeuring te krijgen van hun ouders of de buitenwereld.

Veel mannen, waaronder ikzelf, zijn in hun jeugd gekleineerd of getraumatiseerd door hun vader, en kiezen dikwijls onbewust ervoor om zichzelf te moeten bewijzen en zijn constant bezig te bewijzen dat ze er wel degelijk toe doen. Ik ben ook vastgelopen in een competitiedrang door de gedachte dat ik mezelf moet bewijzen, voortdurend competitie creëren alleen om te kunnen winnen, om het gevoel te creëren dat ik besta, zelfs op momenten dat het helemaal niet nodig is.

Afwijzing is een emotioneel trauma voor het kind.

Doordat veel mensen zichzelf niet echt kunnen accepteren zoals ze werkelijk zijn, gaan ze onbewust goedkeuring zoeken bij hun ouders, vrienden, collega’s en de buitenwereld om hun gevoel van bestaansrecht te bewijzen en te valideren. Dit wordt ook wel ‘pleasegedrag’ genoemd. De meesten onder ons gaan op zoek naar goedkeuring van buitenaf en proberen zo de innerlijke onrust te sussen. In meerdere of mindere mate zoeken we naar externe factoren die kunnen leiden naar een magische oplossing voor onze innerlijke onrust en pijn. Eerlijk gezegd laten we ons geluk afhangen van ‘hebben’ en goedkeuring van buitenaf, in plaats van gewoon ‘zijn’.

Het hebben van een fantastische loopbaan, een luxueus huis met een zwembad, goede relaties en allerlei materiële ervaringen, evenals het hebben van aandacht en goedkeuring van anderen, kunnen allemaal externe bronnen van voldoening lijken. Maar innerlijke rust is iets wat je niet simpelweg kunt ‘hebben’.

In zekere zin lijkt het verleidelijk om je bestelling te plaatsen bij het universum, zoals The Secret ons wil doen geloven. Echter, dit is maar een halve waarheid. De hele waarheid is dat je inderdaad alles kunt verkrijgen wat je wenst, maar onder de voorwaarde dat je jouw innerlijke huiswerk hebt gemaakt. Dit betekent contact zoeken met je duistere kant, jouw schaduwzijde of blinde vlek, en deze leren kennen. Dit innerlijke werk is essentieel voor het bereiken van ware vervulling en innerlijke rust.

Zolang je The Secret gebruikt zonder zelfkennis van je duistere kant, kom je van een koude kermis thuis. Krachtig visualiseren, een positieve instelling, luidop gecontroleerd denken – het klinkt allemaal heel aantrekkelijk, maar het is niet zo eenvoudig als het lijkt. Zonder de confrontatie met jezelf aan te gaan en je duistere kant te leren kennen, zal het universum jou alles geven wat jij vanuit je gevoel van tekortschieten en onrust vraagt.

Je kunt misschien materiële afleiding krijgen, een soort euforie die meestal van korte duur is, want daarna neemt de innerlijke onrust weer in alle hevigheid toe. Innerlijke vrede en vervulling komen pas wanneer je bereid bent om de diepten van jezelf te verkennen en te omarmen, inclusief je schaduwzijde.

Jouw schaduwzijde of blinde vlek bestaansrecht geven

Jouw schaduwzijde of blinde vlek bestaansrecht geven houdt in dat het zonder oordeel mag bestaan in je innerlijke wereld. Je neemt verantwoordelijkheid voor alle negatieve aspecten in jezelf, die je misschien niet bewust wilt uiten maar wel aanwezig zijn in je onderbewuste. Het gaat er niet om deze negatieve eigenschappen goed te praten, maar door ze bestaansrecht te geven, verliezen ze hun macht om jouw bewuste wil te dwarsbomen.

Het geven van bestaansrecht aan je schaduwzijde of blinde vlek betekent dat je stopt met het ontkennen ervan, dat je stopt met weerstand te bieden en alle mogelijke vormen van verzet onder ogen ziet en stopt. Besef dat het negeren van je schaduwzijde of blinde vlek ook een vorm van verzet is, waardoor het juist meer energie zal krijgen om jouw bewuste wil te dwarsbomen.

De duistere kant is inderdaad een deel van jouw persoonlijkheid dat je niet zomaar kunt loslaten, zoals vaak wordt beweerd. Het leren herkennen en vervolgens erkennen van deze minder wenselijke eigenschappen geeft je de mogelijkheid om te kiezen of je deze eigenschappen tot manifestatie wilt brengen of niet.

Door volledige acceptatie en het toelaten van wat waar is over jezelf, kun je een keuzemoment creëren voor jezelf. Dat betekent dat je zegt: “Ik weet wat waar is over mezelf en geef dit bestaansrecht in mijn bewustzijn, MAAR IK BEPAAL ZELF OF IK MIJ HIER DOOR LAAT LEIDEN OF NIET.”

Het geven van bestaansrecht aan het negatieve in jezelf geeft je de energie om je bewuste keuzes tot uitdrukking te brengen. Om je schaduwkant of blinde vlek te ontmantelen, is het belangrijk dat je bereid bent om begrip te krijgen over oorzaak en gevolg, en dit te analyseren.

Accepteer dat ongewenste negatieve ervaringen in het hier en nu altijd terug te leiden zijn naar jouw onbewuste keuzemomenten in jezelf. Dit is een ander verhaal dan wat velen onder ons doen, namelijk hun zelf-sabotagemechanismen rationaliseren en dus vergoelijken. Door het rationaliseren en vergoelijken van je zelf-sabotagemechanismen in je onderbewuste, kun je geen verantwoordelijkheid nemen voor jouw schaduwzijde of blinde vlek.

Bedenk dat verantwoordelijkheid nemen niet hetzelfde is als schuldgevoel creëren; verwar beiden niet met elkaar. Verantwoordelijkheid nemen is positief en bevordert je groei, en het versterkt je eigenwaarde. Aan de andere kant kan het jezelf schuld geven of zelfveroordeling juist jouw eigenwaarde aantasten. Jezelf schuld geven of zelfveroordeling is een manier om je destructieve gedrag goed te praten en jezelf wijs te maken dat het niet aan jou ligt. Op deze manier kan je onderbewuste naar hartenlust pijn, gemis en teleurstelling blijven creëren omdat het in feite niets anders kent. Zo blijven destructieve patronen of de rode draad in je leven in stand.

Het geven van bestaansrecht aan je schaduwzijde of blinde vlek en het accepteren ervan vereist het analyseren van je gedrag zonder oordeel.

Het zoeklicht naar binnen richten

Het is niet vreemd dat veel mensen die rijkdom, vrijheid en uiterlijke materiële welstand hebben verworven, zelden vervuld geraken. Zij missen iets dat ze niet kunnen vinden. Ze ervaren dat er iets ontastbaars aan het roer staat van hun leven, maar kunnen dit mysterieuze ‘iets’ niet vinden. Dit ontastbare ‘iets’ wordt vaak geleid door jouw schaduwzijde of blinde vlek, wat op mysterieuze wijze invloed heeft op je leven.

Het enige wat je steeds merkt zijn uitkomsten, ervaringen en creaties die je niet herkent als zijnde jouw scheppingen van jezelf. Je vraagt jezelf af: “Waarom overkomt mij dit telkens weer, zo afschuwelijk?” Je wordt achtervolgd door pijn, verdriet, gemis, teleurstellingen en uiteindelijk volledige desillusie. Het zijn ervaringen gecreëerd door je schaduwkant en blinde vlek, jouw ‘nee-stroom’ van je onderbewuste die niets anders kent dan deze ervaringen. Het is je comfortzone die je parten speelt.

Om vervulling te vinden in je levenservaring, zul je het zoeklicht naar binnen moeten richten om je schaduwzijde en blinde vlek te leren kennen en vervolgens te ontmantelen. Dat is jouw innerlijk huiswerk, en de enige manier om ware vervulling te verkrijgen in je leven.

Ik heb een goede vriend die niet weet wat hij moet doen met zijn financiële rijkdom en onafhankelijkheid. Hij heeft alleen maar successen in zijn carrière nagestreefd, maar zijn liefdesleven bleek steeds een flop, met steeds opnieuw herhaalde innerlijke pijn tot gevolg. Zijn succesvolle ondernemingen brachten hem niet het geluk en de rust waar hij zo naar verlangde. Hij reist de wereld rond, heeft miljoenen op de bank staan, maar de innerlijke onrust blijft hem achtervolgen.

Wat moest hij doen?

Hij kocht het mooiste en meest luxueuze huis met een groot domein vol prachtige bomen, en daarnaast een mooie luxueuze auto. Telkens kwam hij echter tot de conclusie dat de innerlijke onrust nog steeds aanwezig was. Hij investeerde ook in een duur appartement in het buitenland, maar bleef het gevoel houden dat er iets ontbrak. Uiteindelijk maakte hij het uit met zijn vriendin omdat de relatie niet goed was, in de hoop volledige vrijheid te verwerven.

Desondanks leken zijn vergaarde uiterlijke rijkdom, vrijheid en prachtige reizen hem niet te brengen wat hij werkelijk wilde: innerlijke rust, geborgenheid en vrede met zichzelf. In plaats daarvan leken zijn uiterlijke doelen hem juist verder weg te brengen van zijn diepste innerlijke wens. Hij bleef maar reizen, geen enkele plek op de wereld was nog veilig voor hem.

Hij heeft nog steeds geen rust gevonden. Zolang je zoeklicht gericht blijft op de uiterlijke buitenwereld met zijn materiële en financiële rijkdom, zul je nooit je schaduwzijde of blinde vlek leren kennen en herkennen. Ik kom veel mensen tegen die verschrikkelijk veel materiële en financiële rijkdom hebben, maar desondanks geen verheven en vervullende relaties ervaren, en steeds gemis, pijn en teleurstelling voelen. Alleen materiële en financiële rijkdom vormt geen volledige rijkdom; je kunt veel geld hebben en je toch innerlijk arm voelen door een gevoel van gemis en innerlijke onrust.

Ik wil niet suggereren dat materiële en financiële rijkdom geen vorm van rijkdom is, want dat is het zeker wel. Echter, het is slechts een deel ervan. Omgekeerd ken ik ook veel spirituele mensen die voortdurend platzak zijn of ziek zijn, en dat is evenmin een volledige rijkdom. Zij mogen ook het zoeklicht naar binnen richten.

Ware vervulling komt vaak voort uit een gevoel van verbondenheid, individuele groei en het nastreven van doelen die resoneren met onze diepste waarden en verlangens.

Buitenechtelijke relaties

Het is waar dat veel mannen (en vrouwen) buitenechtelijke relaties hebben, zelfs als ze gelukkig willen zijn met hun partner en een harmonieuze relatie willen behouden. Deze buitenechtelijke relaties veroorzaken vaak spanningen en druk in het huwelijk of de relatie, wat wijst op twee tegenstrijdige elementen: een bewust streven naar geluk en harmonie in de relatie, en een onbewuste wil die dit geluk saboteert – de schaduwzijde of blinde vlek.

Vaak wordt dit gedrag gerationaliseerd door het feit te negeren dat ongelukkig zijn te maken heeft met de eigen duistere kant. Mensen kunnen bijvoorbeeld ontkennen dat ze werkelijk geloven in monogamie, maar waarom zijn ze dan getrouwd of gaan ze samenwonen en streven ze naar geluk met die partner, iets wat ze tegelijkertijd ook echt willen? Er is vaak een ontkenning van het feit dat men verslaafd is aan het zoeken naar erkenning en/of seks met andere partners.

Het is inderdaad logisch dat het moeilijk wordt om een vervullende en verheven relatie te creëren wanneer men de kern van de zaak, namelijk de duistere kant, niet onder ogen ziet. Het niet slagen in het creëren van zo’n relatie, waarin geluk en vervulling mogelijk zijn, wordt vaak veroorzaakt door de ‘nee-stroom’ van het onderbewuste. Door de schaduwzijde of blinde vlek niet te erkennen, overtuigt men zichzelf ervan dat polygamie de oplossing is. Dit is een vorm van rationalisatie waarbij het innerlijk huiswerk wordt vermeden. Echter, hierdoor blijft het vervullende en verheven geluk met de huidige partner buiten bereik.

Hoe kun je gelukkig worden van vreemdgaan om deze reden?

Het is eerder een vorm van behoeftebevrediging die losstaat van werkelijk geluk, waardoor je het voor jezelf onmogelijk maakt om echt gelukkig te worden. Door vreemd te gaan ontloop je het onder ogen komen van iets wat niet prettig is over jezelf, namelijk het voldongen feit dat je vreemdgaat.

Wat ik probeer te zeggen is dit: door te erkennen dat je een vreemdganger bent, creëer je keuzevrijheid om al dan niet vreemd te gaan en geef je jouw schaduwzijde of blinde vlek bestaansrecht. Hierdoor verliest je duistere kant zijn macht om jouw bewuste wil en wensen te dwarsbomen. Hoewel The Secret veel waarheid bevat, probeer ik in deze blog het hiaat in The Secret uit te leggen waardoor veel mensen niet krijgen wat ze verlangen. Gebruik jouw verlichte kant om eerst je duistere kant te verlichten.

Pijn, verdriet, desillusie, tegenslag en teleurstelling zijn allemaal ervaringen gecreëerd door je schaduwzijde of blinde vlek. Zelfkennis geeft je innerlijke rust. Ontmantel je blinde vlek of schaduwzijde, ontdek dat je grootste pijn je grootste kracht wordt.

Oefening

Richt je zoeklicht naar binnen. Het gaat er niet om deze negatieve eigenschappen te vergoelijken; het gaat erom door ze bestaansrecht te geven, dat ze er mogen zijn in jouw licht, waardoor ze hun macht gaan verliezen om jouw bewuste wil te dwarsbomen. Je schaduwzijde of blinde vlek bestaansrecht geven betekent dat je stopt met het ontkennen ervan, dat je stopt met weerstand te bieden en alle mogelijke vormen van verzet onder ogen ziet, en eveneens daarmee stopt.

Besef dat het negeren van je schaduwzijde of blinde vlek eveneens een vorm van verzet is waardoor het meer energie zal krijgen om jouw bewuste wil te dwarsbomen. De duistere kant is jouw individuele eigendom, en dat kun je niet loslaten zoals vaak wordt beweerd. Je bent een heel mens! Deze ogenschijnlijk vreselijke eigenschappen van jezelf leren herkennen en vervolgens erkennen geeft jou de keuze om wel of niet deze eigenschappen tot manifestatie te brengen.

Door volledige acceptatie en het toelaten van wat waar is over jezelf, kun je een keuzemoment inlassen voor jezelf, wat inhoudt: ik weet wat waar is over mezelf en geef dit bestaansrecht in mijn bewustzijn, MAAR IK BEPAAL ZELF OF IK MIJ HIER DOOR LAAT LEIDEN OF NIET. Het bestaansrecht geven aan het negatieve in jezelf geeft jou energie om je bewuste keuze tot uitdrukking te brengen.

Gepubliceerd op 29/05/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Ik begrijp dat het pijnlijk is. Het is vreemd hoe iemand zo lang een deel van je leven kan zijn en dan plotseling verdwijnt. Misschien eindigde de relatie goed, misschien was het een ramp. Hoe dan ook, het is verbazingwekkend hoe snel relaties kunnen veranderen. En weet je, het is helemaal oké als je nog steeds worstelt met wat er gebeurd is tussen jullie. Het einde van een relatie kan een van de moeilijkste dingen zijn die we doormaken. Het is oké als je hart nog steeds pijn doet. Jullie hebben samen veel herinneringen gemaakt, en die blijven bij je, [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • Op een date authentiek zijn is cruciaal voor het opbouwen van een oprechte connectie. Hier zijn enkele tips om jezelf te blijven en een succesvolle date-ervaring te creëren: Wees open over je gevoelens: Als je je verlegen voelt, wees dan niet bang om dat te delen. Het uiten van je gevoelens kan een brug slaan naar openheid en begrip tussen jou en je date. Integriteit is essentieel: Wees eerlijk over wie je bent en wat je denkt. Dit betekent niet dat je elk detail moet delen, maar wel dat je trouw blijft aan jezelf in plaats van een ideaalbeeld te [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • De liefde kan alleen bestaan bij loslaten, nooit bij ‘willen’De ware vind je door de bereidheid jouw innerlijke weg te gaan, je huiswerk te maken en eerst de ware voor jezelf te worden. Je kunt misschien dan denken: als ik mijn innerlijk huiswerk doe, dan krijg ik de beloning en zal ik de ware vinden. Nee, zo werkt het ook niet. Jouw innerlijk huiswerk en je levenspad is je levensdoel, al de rest mag je loslaten, want dat is niet meer van jou. Je mag eerst voor jezelf een zichzelf vervullend leven hebben gecreëerd waarbij je de behoefte aan heelwording [...]

    By Published On: 08/05/2024