Ik ben als kind misbruikt geweest, en ik ben niet boos. Wat is het doel van een trauma?

Als kind ben ik seksueel misbruikt en eveneens tot bloedens toe mishandeld

Dat klopt helemaal en de ervaringen waren absoluut niet prettig. Maar deze gebeurtenissen hebben mij zo sterk gemaakt dat ik nu kan glimlachen om alles wat er is gebeurd tijdens mijn kinderjaren en jongvolwassenheid. Ik kan er nu rustig over praten, terwijl ik zelfs glimlach. Natuurlijk herinner ik me de pijn nog, maar het heeft geen enkele invloed meer op mij.

Als ik denk hoe de pastoor, een man van meer dan honderd kilo, die op mij lag om zijn ding te doen, ik stikte bijna. Zijn tong in mijn mond, het kwijl liep langs mijn wangen naar beneden, om nog maar te zwijgen hoe dat ding tussen zijn benen stonk als de pest. Volkomen machteloos was ik toen dit gebeurde, wat kon ik doen? niets!

Alle mishandelingen die ik heb meegemaakt, zoals die ene keer dat mijn vader me oppakte uit zijn emotionele onmacht en me uit razernij tegen de muur gooide, waardoor ik verlamd en bloedend op de grond lag. En dan die andere keer in het zwembad, waar mijn zusje het grappig vond om mijn zwembroek af te trekken in het water, en ik me daar druk om maakte. Haha, ik wist niet beter. Echter, wat ik niet wist, was dat ik aan de verkeerde kant uit het water kroop, waar ik mijn vader zag die duidelijk niet in een goede stemming was.

Oei, er was zwaar onweer op komst. Als een losgeslagen bulderende olifant liep hij naar me toe (mijn vader woog ook meer dan 100 kg), en ik herinner me nog hoe ik zag dat hij zijn vuist balde, en toen… boem, ik werd letterlijk enkele meters achteruit gekatapulteerd, mijn voortanden eruit, kaakbeen beschadigd en alles kleurde rood. Mijn moeder kon niets doen; ze stond toevallig aan de andere kant van het zwembad.

En dan al die heisa achteraf. Ik moest tegen de politie liegen en zeggen dat het mijn schuld was, dat ik besefte dat ik me zeer slecht had gedragen, dat ik stout was. Natuurlijk was daar niets van waar, maar… Angst overheerste mijn gedachten. Ik ontkende mezelf uit angst, bang voor wat er zou kunnen gebeuren als de politie weg was. En de dokters, ze leken ook niet bepaald in een blije stemming te zijn. Ik hoor nog hoe ze tegen mij zeiden: “Voel je wat er gebeurt met stoute jongens?” Wat ik wil zeggen is dat ik nu rustig en ontspannen over deze gebeurtenissen kan praten en schrijven. Het slachtofferschap, de onmacht en woede die ik lange tijd heb gevoeld, ervaar ik nu totaal niet meer.

Waarom zou ik laaiend moeten zijn?

Dit staat in contrast met sommige mensen die mij vertellen dat ik laaiend zou moeten zijn als ze dit horen. Sommigen laten me nog steeds weten (misschien vanuit hun eigen onmacht) “Hoe kun je daar nu zo rustig over spreken?” Mijn antwoord is dan: “Nou ja, het is ten eerste al zo lang geleden, en ten tweede ben ik gaan begrijpen waarom dit is gebeurd.” “Ik heb mijn vader en de pastoor vergeven, waardoor ik niet meer boos ben.” Ik probeer dan uit te leggen dat mijn traumatische ervaringen niet anders zijn dan die van andere mensen die ook misbruikt of mishandeld zijn.

Maar na mijn veertigste heb ik bewust gekozen om op een andere manier met deze ervaringen om te gaan. Daardoor is mijn innerlijke ervaring anders dan die van andere mensen die soortgelijke dingen hebben meegemaakt. Ik voelde me geen slachtoffer meer en de negatieve emoties waren verdwenen. Het was mijn individuele kracht.

“Hoezo ben je niet meer boos?” “Besef je niet wat er met je is gebeurd?” “Hoe kun je in godsnaam zulke gruwelijke dingen vergeven?” “Je mankeert duidelijk iets.” En zo blijven sommige mensen maar protesteren, proberen ze me duidelijk te maken dat ik al mijn gevoelens heb onderdrukt en niet meer besef hoe boos ik ben.

Volgens hen ben ik een wandelende tijdbom geworden die op elk moment kan exploderen. Tja, ik realiseer me dat ik dit gevoel absoluut niet deel, omdat ik er bewust voor kies om mijn individuele groei voort te zetten. Ik wil gewoon Daniël The Healthman zijn, punt. Mijn ervaring is precies zoals ik het beschrijf, maar ik voel er niets voor om de gevoelens van anderen over te nemen, omdat zij hun innerlijk werk niet (kunnen) doen.

Ik heb in de loop der tijd geleerd om de juiste vraag te stellen, en dat is: “Welke reden of oorzaak zou ik kunnen bedenken waarom dit is gebeurd?” en zeker niet meer de vraag te stellen: “Waarom overkomt mij dat nu weer?” De eerste vraagstelling zorgt ervoor dat ik, ongeacht wat er is gebeurd, de verantwoordelijkheid neem en zo in mijn kracht blijf staan. De tweede vraagstelling leidt naar slachtofferschap, waarbij ik mezelf verlies, en dat kan leiden tot hetzelfde gedrag als wat mij is overkomen.

Ik probeer een reden toe te kennen, bijvoorbeeld door me in te leven in de belevingswereld van de dader en te begrijpen waarom hij dit zou hebben gedaan. Dit heet emotionele intelligentie en het maakt niet uit of het “waarom” juist is of niet. Inzicht krijgen in de blinde vlek of schaduwzijde van zowel de pastoor als mijn vader heeft mij enorm geholpen om begrip te krijgen voor deze gebeurtenissen.

Stap voor stap heb ik vervolgens mijn schaduwzijde en blinde vlek die ontstaan zijn door deze trauma’s, bestaansrecht gegeven, waardoor ik verder kon met mijn leven. Ik zeg niet dat ik alles toedek met de mantel der liefde, nee, dat is het niet. Maar ik beslis zelf hoe ik ME WIL VOELEN over gebeurde feiten, in plaats van me af te vragen hoe ik me voel.

Elke gemoedstoestand reproduceert zichzelf, dat zijn de wetten van aantrekking. Ik ben de belangrijkste speler in mijn leven, dus hoef ik niet vanaf de zijlijn toe te kijken hoe mijn reacties zijn. Nee, ik wil zorgvuldig en bewust kiezen hoe ik op dingen reageer. Dat is INDIVIDUELE KRACHT. Dat heb ik geleerd dankzij de woede-uitbarstingen van mijn vader en het misbruik door de pastoor. Ik voel me zelfs dankbaar.

De illusies van het leven

Het volgende wat ik beschrijft, raakt aan de ideeën van perceptie en realiteit zoals die in filosofische en spirituele tradities vaak worden besproken. Het concept dat onze ervaringen en omstandigheden niet inherent ‘reëel’ zijn in de zin van een onveranderlijke, objectieve waarheid, maar eerder geconstrueerd worden door onze perceptie en interpretatie, is een interessante benadering. Het idee dat onze geest de werkelijkheid vormgeeft door middel van perceptie en interpretatie is een centraal thema in veel spirituele en filosofische tradities. Het erkennen van de subjectieve aard van onze ervaringen kan ons helpen om meer bewust te worden van de rol die onze geest speelt bij het vormgeven van onze realiteit.

Als jij denkt dat ervaringen en omstandigheden reëel zijn, dan maak je ze reëel in de zin dat ze effect gaan creëren op jouw leven. Maar als je beseft dat ze niet reëel zijn, gewoon de ervaringen en het effect van de omstandigheden zelf verzint, dat ze in werkelijkheid geen enkele substantie of kern hebben, dan kun je het effect in een handomdraai laten verdwijnen. Dit houdt eigenlijk in dat alles wat we ervaren door de zintuigen niet reëel is. Niets is in feite wat we ons voorstellen wat het is. Het is niet wat we aannemen dat het is. Ik bedoel niet dat het er niet is, ik bedoel dat het niet echt reëel is. Het is niet reëel omdat het niet consistent is en onderhevig is aan verandering. Het houdt in dat het niet ‘werkelijk’ datgene is waar het op ‘lijkt’.

Dit betekent dat de werkelijkheid niet altijd overeenkomt met onze waarneming ervan. Jouw existentie of de energie van je zijnstoestand is wel consistent en reëel.

Het fenomeen ‘niets in mijn wereld is reëel’ is gebaseerd op de kwantumfysica, waaruit blijkt dat materie voortkomt uit de geest en vorm aanneemt zoals wij en de intelligentie van de kosmos het bedenken. Daar ga ik nu niet dieper op in. Het is ook een spirituele en psychologische waarheid. Deze waarheid gaat voorbij het materiële en kan niet worden gegoten in de vorm van ‘meten is weten’, maar het werkt uiterst bevrijdend en genezend tijdens donkere periodes in je leven als je deze waarheid beseft. Wat je blijft bestrijden, houd je in stand.

Verzet is het einde van creatie, en zorgt ervoor dat alles wat eerder is gecreëerd op zijn plaats blijft, inclusief het lijden. Je keuze aanpassen is creëren en jezelf bevrijden van de pijn.

Misschien is het verstandiger om ons niet langer te verzetten tegen alles wat ons niet dient. Verzet je niet tegen het tegenovergestelde van om het even wat je wenst te ervaren. Erken het en zie het voor wat het is, als een illusoire vorm. Weerstand en verzet ontstaan door voortdurende negatieve aandacht, waardoor het een plaats krijgt in jouw realiteit. Als je ergens weerstand aan biedt, breng je het in jouw realiteit, anders zou je er geen weerstand aan kunnen bieden. Door vervolgens je gefrustreerde negatieve energie erop te richten, geef je het eigenlijk meer kracht.

Onthoud: zoals je gelooft, zo zal het gebeuren. Geef jezelf eerder over in ontspanning. Het klinkt misschien vreemd, maar het werkt.

Het is niet nodig om gespannen en star te worden, klaar om de strijd aan te gaan. Werk nooit tegen wat jou tegenwerkt, want daarmee verlies je al je energie en wordt het onmogelijk om deze strijd te winnen. Werk er niet tegen, maar werk het uit. Kies ervoor om je oorspronkelijke gedachte over hoe jij wilt dat het leven zich aan jou voordoet uit te breiden. Door dit te doen, werk je het tegenovergestelde eruit. Ontspan, richt je aandacht op je innerlijke kracht en maak er zelf gebruik van. Creëer de overtuiging dat het leven en de liefde altijd volmaakt functioneren.

Verwar echter deze ontspanning niet met berusting!

Iets veranderen betekent eigenlijk dat je stopt met je ertegen te verzetten. Verandering betekent gewoon dat je opnieuw kiest. Het houdt in dat je probeert om dingen te veranderen die je niet bewust hebt gekozen. Verandering is geen verzet, maar aanpassing. Je aanpassen betekent niet dat je je verzet, maar dat je je eigen specifieke persoonlijke creatie en missie voortzet. Begrijp je? Al je moeilijkheden, hindernissen en uitdagingen brengen je op een tweesprong waaruit je kunt kiezen: tegenwerken of uitwerken. Dit geldt ook voor het collectief. Werk uit wat je kiest.

Begrijp dat alles in het leven gebaseerd is op tegenstellingen. Deze wet van de aantrekking geeft ons keuzemogelijkheden en biedt een context waarbinnen we ervaringen kunnen opdoen. In feite is dit een geschenk dat het leven ons te bieden heeft. Het is nu duidelijk dat elke vorm van verzet niet kan werken; het houdt alleen maar stand. Kijk maar om je heen en gebruik je zintuigen zuiver. Dan zul je zien dat:

De strijd tegen armoede en honger heeft alleen maar meer armoede en honger veroorzaakt. De oorlog tegen drugs heeft alleen maar meer drugs in omloop gebracht. De strijd tegen terreur lijkt steeds meer terrorisme voort te brengen. Acties tegen kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en degeneratieve zenuwziekten lijken alleen maar tot meer gevallen van deze aandoeningen te leiden. Deze trend wordt duidelijk zichtbaar in onze samenleving. Elke ziekte nodigt ons uit om ons gedrag te heroverwegen en heeft een boodschap voor ons: “Hey, je vergiftigt je eigen lichaam met toxines en afvalstoffen. Wanneer ga je beter voor je lichaam zorgen en ontgiften?”

Innerlijke kracht staat los van de effecten van ervaringen

We weten nu dat de effecten van ervaringen niet reëel zijn, dat geldt ook voor positieve ervaringen. Probeer het zo te zien:

We ervaren twee soorten emoties: plezier en verdriet. Alles draait om contrast; zonder licht kennen we geen duisternis, net zoals koude en warmte elkaar definiëren. Onze ervaringen bestaan uit tegenstellingen. Zo ook met vreugde en verdriet; in het leven moeten we tussen beiden blijven balanceren. Dat gaat goed zolang we in beweging blijven en niet vast blijven zitten aan één kant, want dan ontstaat er een probleem. Als we aan de kant van verdriet blijven hangen, lijden we. Als we aan de kant van vreugde blijven plakken, ontstaat er een verslaving.

Als je recht in het gezicht van je grootste vreugde kunt kijken en haar kunt zien voor wat ze werkelijk is – niet echt dus – voorkom je dat je er diepgaand aan gehecht raakt. Dit voorkomt dat je vast komt te zitten in de hel van verslaving aan levensvreugde in een specifieke vorm, en geeft je de mogelijkheid om steeds weer nieuwe positieve ervaringen te creëren.

Om je emoties gezond te houden, is het belangrijk om ze te herkennen, te analyseren en ermee in contact te blijven. Wat proberen je emoties je te vertellen? Neem verantwoordelijkheid voor je emoties en voel ze, erken ze en begrijp ze.

Een verslaving aan een plaats, persoon of ervaring ontstaat wanneer we ons geluksgevoel verliezen in de afwezigheid ervan. Zolang we geloven dat onze ervaringen reëel zijn, denken we dat we geen invloed hebben op hun impact op ons leven. We voelen ons dan machteloos, laten de ervaringen over ons heen komen en ondergaan passief de gevolgen ervan. Verslaving creëert onrust, brengt pijn waar er eerder genot was en ellende waar er vreugde was.

Een verslaving aan een specifieke positieve ervaring brengt lijden waar eerder geluk was. Het is niet de bedoeling dat we de realiteit negeren, maar wel dat we onze perceptie ervan vernieuwen en beseffen dat wat we zien niet absoluut reëel is. Dit kan alleen door onze innerlijke kracht te omarmen en uit de illusie van het leven te stappen. Het is als de metafoor: We moeten in de wereld zijn, maar niet van de wereld.

Alles heeft de betekenis die jij eraan geeft

Deze waarheid biedt de kracht om de ervaring te veranderen. Hoewel je misschien niets kunt veranderen aan je uiterlijke realiteit, gaat het erom hoe je die ervaringen beheerst. Het draait om het veranderen van de ervaring zelf. Ik wilde absoluut geen woede, haat en boosheid koesteren jegens de mensen die me pijn hadden gedaan, omdat ik daar alleen maar ziek van zou worden. Niemand verdient het dat ik mezelf ziek maak door het onrecht dat mij is aangedaan. Dus moest ik iets doen om mijn ervaring te veranderen, zodat ik kon blijven groeien en bewustzijn kon blijven ontwikkelen. Maar hoe? Door altijd in het moment te blijven.

Het is cruciaal om niets te interpreteren vanuit het perspectief van de toekomst of het verleden. Als je vanuit het verleden handelt, loop je het risico om gebeurtenissen die nu plaatsvinden een betekenis te geven die niet inherent is aan die gebeurtenissen, maar eerder gebaseerd is op eerdere gedachten en ervaringen. Iets uit het verleden herhaal je op deze wijze. Op deze manier herhaal je het verleden. Een goed voorbeeld hiervan is het slachtofferschap.

Het toekennen van betekenis aan gebeurtenissen van vandaag vormt de basis van een ingebeelde toekomst (vaak veroorzaakt door ingebeelde angsten) en ondermijnt elke kans om optimaal te profiteren van het huidige moment. Bovendien komen deze toekomstige scenario’s meestal niet uit. Alleen als je het verleden loslaat en je niet bemoeit met de toekomst, kun je oprecht ervaren wat er hier en nu gebeurt, in het huidige moment.

Je zult ontdekken dat je weer in staat bent om de eenvoudige, mooie en kleine dingen te waarderen, en vooral dat je weer in staat bent om gebeurtenissen te interpreteren zoals jij dat bewust wilt. Alleen jij bepaalt wat iets voor jou betekent en hoe je erop reageert. Jij bent degene die beslist wat juist of verkeerd is, wat in orde is en wat niet. Jij bepaalt alleen de betekenis van elke gebeurtenis en de betekenis van elk ding. In feite kies jij alleen of je positief of negatief reageert op iets. Jij bent degene die kiest of je reageert, of helemaal niet reageert. Dat is interessant.

Als je dit allemaal beseft, kun je zeggen dat je je emoties onder controle hebt, waarbij je gevoelens precies zijn zoals je wilt dat ze zijn. Deze bevrijdende les heb ik pas begrepen na mijn veertigste levensjaar, toen ik begon te realiseren dat mijn beleving van alle dingen die gebeurd zijn en nog steeds gebeuren eigenlijk alleen maar in mijn hoofd plaatsvindt en niets te maken heeft met wat er werkelijk gebeurt of in het verleden is gebeurd. Ja, de mishandeling en het misbruik zijn gebeurd, maar moet ik me daarvoor slecht blijven voelen en negatieve emoties blijven vasthouden? Ik heb er een andere betekenis aan deze gebeurtenissen gegeven. Ik heb ze onbewust aangetrokken om mij te helpen in mijn kracht te komen. Nu ben ik me daar bewust van.

In de natuur bestaat er zoiets als goed en fout niet

In de natuur gaat het anders: het werkt of het werkt niet, dat is een natuurwet.

Datgene wat niet werkt in de natuur zal verdwijnen, dat wat wel werkt blijft bestaan. Dat was ook een krachtig inzicht, want negatieve emoties vasthouden of onderdrukken (het werkt niet), vernietigt mijn gezondheid. Het grote besef dat ik de creator ben van mijn leven en dat ik kan beslissen welke ervaringen ik bewust wil ervaren, (dat werkt wel) stimuleert mijn gezondheid.

Vroeger koos ik (eigenlijk door onbewuste impulsen) of iets oké was of niet, of wat juist of verkeerd was en reageerde ik nogal impulsief. (Dat werkt niet!) Maar nu ik onbewuste impulsen bewust maak door introspectie (confronterend, want het is mijn schaduwzijde of blinde vlek) en deze bestaansrecht geef, kan ik de gebeurtenissen van hier en nu recht in het vizier kijken en zelf kiezen wie of wat ik wil zijn in relatie tot deze gebeurtenissen. (Dat werkt wel!)

Ik kan volledig bewust kiezen of ik gelukkig of ongelukkig wil zijn, optimistisch of pessimistisch wil zijn, onbevreesd of bevreesd, machteloos of krachtig, volledig of onvolledig wil zijn. Het besluit ligt altijd geheel bij mij, mijn betekenis is altijd de betekenis die ik aan gebeurtenissen geef en niet omgekeerd.

IK BEN WIE IK ZEG TE ZIJN EN IK ERVAAR WAT IK ZEG DAT HET IS

Het gebeurt nog wel eens dat ik val, maar ik put daar kracht uit om verder te gaan met mijn persoonlijke groei en bewustzijnsverruiming. Maar sommige mensen zeggen nog tegen mij; ‘maar dit is allemaal niet waar’, ‘ik wil me niet slecht voelen, ik voel me gewoon slecht’, ‘daar kies ik niet voor’. Maar ik zeg je, ‘toch is dit zo, je wilt je slecht voelen, anders zou het zo niet zijn dat jij je slecht voelt’. Probeer in het hier en nu te duiken om na te gaan waarom jij je slecht wilt voelen. Maar wees voorbereid, het wordt een confrontatie met je schaduwzijde of blinde vlek. Daar zal je het antwoord vinden waarom jij kiest om je slecht te voelen.

De meeste mensen geven een betekenis aan elke gebeurtenis op grond van eerdere ervaringen, gevoelens, wensen, verlangens, conditioneringen, programmeringen en overtuigingen, allemaal zaken uit het verleden, of op grond van verwachtingen, wensen, voorgevoelens en angsten, allemaal geprojecteerde zaken voor de toekomst. Dit alles heeft niets te maken met wat er nu werkelijk aan de hand is.

Jij alleen beslist wat iets voor jou betekent en hoe jij erop reageert. Door bewust te zijn van hoe jij in het hier en nu moment het heft in eigen hand neemt om te kiezen wat je wilt ervaren, kun je de schaduwzijde of blinde vlek ontmantelen en bestaansrecht geven. Dat is groei en vormt een goede basis om een verheven en vervullende relatie aan te gaan.

Hoe kun je ontsnappen uit de val van het negativisme? Ben je nog boos over de negatieve dingen die mensen jou hebben aangedaan? Besef dat elke gemoedstoestand zichzelf reproduceert. Boosheid verraadt dat je nog niet in je volle eigen kracht staat.

Oefening:

Eigen kracht staat centraal.

Neem rustig de tijd om tot jezelf te komen en ontspan volledig. Ga comfortabel zitten op een stoel met beide (blote) voeten stevig op de grond. Bedenk: “Welke reden of oorzaak zou ik kunnen bedenken waarom dit is gebeurd?” Stel zeker niet de vraag: “Waarom overkomt mij dat nu weer?” De eerste vraagstelling zorgt ervoor dat ongeacht wat er gebeurt, ik de verantwoordelijkheid neem en zo in mijn kracht blijf staan. De tweede vraag leidt naar slachtofferschap, waarbij ik mezelf verlies en kan worden wat mij is overkomen. Door te contempleren over de eerste vraag, kun je inzichten krijgen in hoe het negatieve in je levenservaring is binnengekomen toen je niet in je eigen kracht stond. Cultiveer emotionele intelligentie om te begrijpen waarom de ander jou zo pijn heeft gedaan. Het maakt niet uit of het juist is of niet. Dit verlicht reeds je pijn en maakt het gemakkelijker om jezelf en de ander te vergeven. Beslis dan zelf hoe je wilt VOELEN over de gebeurde feiten, in plaats van na te gaan hoe je je voelt. Zo stap je uit het slachtofferschap. Dat is INDIVIDUELE kracht.

Gepubliceerd op 28/05/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Ik begrijp dat het pijnlijk is. Het is vreemd hoe iemand zo lang een deel van je leven kan zijn en dan plotseling verdwijnt. Misschien eindigde de relatie goed, misschien was het een ramp. Hoe dan ook, het is verbazingwekkend hoe snel relaties kunnen veranderen. En weet je, het is helemaal oké als je nog steeds worstelt met wat er gebeurd is tussen jullie. Het einde van een relatie kan een van de moeilijkste dingen zijn die we doormaken. Het is oké als je hart nog steeds pijn doet. Jullie hebben samen veel herinneringen gemaakt, en die blijven bij je, [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • Op een date authentiek zijn is cruciaal voor het opbouwen van een oprechte connectie. Hier zijn enkele tips om jezelf te blijven en een succesvolle date-ervaring te creëren: Wees open over je gevoelens: Als je je verlegen voelt, wees dan niet bang om dat te delen. Het uiten van je gevoelens kan een brug slaan naar openheid en begrip tussen jou en je date. Integriteit is essentieel: Wees eerlijk over wie je bent en wat je denkt. Dit betekent niet dat je elk detail moet delen, maar wel dat je trouw blijft aan jezelf in plaats van een ideaalbeeld te [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • De liefde kan alleen bestaan bij loslaten, nooit bij ‘willen’De ware vind je door de bereidheid jouw innerlijke weg te gaan, je huiswerk te maken en eerst de ware voor jezelf te worden. Je kunt misschien dan denken: als ik mijn innerlijk huiswerk doe, dan krijg ik de beloning en zal ik de ware vinden. Nee, zo werkt het ook niet. Jouw innerlijk huiswerk en je levenspad is je levensdoel, al de rest mag je loslaten, want dat is niet meer van jou. Je mag eerst voor jezelf een zichzelf vervullend leven hebben gecreëerd waarbij je de behoefte aan heelwording [...]

    By Published On: 08/05/2024