Liefde is per definitie iets dat innerlijk is

In de zoektocht naar liefde dromen velen van ons van een moment waarop onze ziel plotseling en moeiteloos met eeuwig geluk wordt gevoed, alsof het geluk als een donderslag bij heldere hemel verschijnt. Deze droom laat ons vaak de controle over onze eigen toekomst loslaten, waardoor we ons lot in handen leggen van iets of iemand buiten onszelf. En toch, ergens diep binnenin, kennen we de waarheid.

We misleiden onszelf door te geloven dat kracht en macht de sleutels zijn tot het vinden van liefde, terwijl ware liefde overal om ons heen zichtbaar is, behalve in onszelf. Dit wijst op een fundamentele misvatting over wat liefde werkelijk inhoudt. Liefde begint niet met een schokkende openbaring van buitenaf; het groeit van binnenuit, gevoed door zelfacceptatie, zelfcompassie, en een diep begrip van onze eigen waarde.

Het is essentieel om te herkennen dat ware liefde niet iets is dat ons plotseling overkomt, maar iets dat we cultiveren in de relatie met onszelf en vervolgens delen met anderen. Dit vraagt om een bewuste verschuiving in hoe we over liefde denken en hoe we onszelf in het proces van liefhebben plaatsen. Door liefde in onszelf te ontdekken en te ontwikkelen, openen we de deur naar een meer authentieke en vervullende ervaring van liefde in alle aspecten van ons leven.

Geloof je stiekem dat wat het leven je brengt, altijd losstaat van je eigen wensen? Hoop je in het geheim dat het leven of een geliefde jou uiteindelijk als de uitverkorene zal aanwijzen? We hebben onszelf aangeleerd om in onze zoektocht naar liefde eerst naar buiten te kijken, om grote liefde te beschouwen als iets externs, in plaats van te erkennen dat liefde in essentie een innerlijke ervaring is.

Liefde valt niet zomaar uit de lucht, hoezeer we dat ook mogen hopen of wensen. Soms lijkt het misschien alsof liefde ons plotseling overkomt, maar dat is een misvatting. Hoe intens je liefde ook visualiseert, het idee dat liefde je onverwachts kan overvallen, klopt niet.

Wat je wel plotseling kan ervaren, is verliefdheid. Verliefdheid fungeert als een krachtige magneet, die je kan aanzetten tot handelingen die je normaal gesproken niet zou overwegen. Verliefdheid is als een brug naar liefde; het zet de eerste stappen op het pad dat mogelijk naar diepere liefde leidt.

De onvoorwaardelijke liefde komt uit jezelf

De overgang naar echte liefde begint bij jezelf. Het vereist de moed om je angsten te confronteren en je schaduwzijde of blinde vlekken te verkennen. Echte liefde is daarnaast een spiritueel resultaat van wilskracht en actie. In tegenstelling tot verliefdheid, die spontaan ontstaat en geen bewuste inspanning vereist, vraagt ware liefde om een actieve toewijding en het vermogen om aan jezelf te werken.

Onvoorwaardelijke liefde stelt andere eisen; het vraagt om de bereidheid om naar binnen te kijken, om de grote schijnwerper op jezelf te richten in plaats van op de wereld om je heen. Ben je bereid om voor echte onvoorwaardelijke liefde je schaduwzijden onder ogen te zien, de verantwoordelijkheid te nemen om te groeien en je open te stellen voor het onbekende?

Liefde nodigt jou uit om jezelf met al je kantjes lief te hebben

Volgens de wetten van aantrekking is het doel van elke relatie bedoeld om jouw innerlijke pijnen bloot te leggen.

In de diepten van je innerlijke wereld liggen pijn en kwetsuren verborgen die je liever niet aanraakt, vooral niet als het om liefde gaat. Je denkt misschien dat je partner er is om deze pijn te verzachten en te verbergen, maar in werkelijkheid is het tegenovergestelde waar. Dit is de grote waarheid waarmee je geconfronteerd wordt. Het ultieme doel van elke liefdevolle relatie is om deze verborgen pijnen naar de oppervlakte te brengen, zodat ze met behulp van deze liefde getransformeerd kunnen worden in jouw grootste krachten.

In elke relatie wijzen de partners elkaar de plekken aan waar eraan gewerkt moet worden, wees moedig.

Na de periode van verliefdheid, die ons overkomt, wordt een relatie vaak complexer en soms zelfs beangstigend. Het moment waarop je jezelf betrapt op de gedachte “dit kan onmogelijk de ware zijn”, markeert een keerpunt. De opgewonden vlinders van verliefdheid beginnen te verdwijnen en je dromerige beeld van verliefdheid maakt geleidelijk plaats voor een realistischer beeld van wie de ander werkelijk is. Het is een natuurlijk proces dat, na de initiële romantiek, het dagelijkse leven zijn intrede doet in de relatie. Juist dan komen eigenschappen en aspecten van jezelf die verbonden zijn met je innerlijke pijn naar boven drijven, ondanks je beste pogingen om dit te voorkomen. Je had gehoopt dat deze pijn zou verdwijnen door bij je geliefde te zijn, maar het tegenovergestelde blijkt waar te zijn.

Helaas is dit het moment waarop veel mensen beginnen te twijfelen en besluiten om de relatie te beëindigen, zich afvragend of de ander wel de “juiste” is. Dit cruciale moment in een relatie is echter niet noodzakelijkerwijs het einde, maar kan juist een gelegenheid zijn voor groei en verdieping, als beide partners bereid zijn om door de pijn heen te werken en elkaar te steunen in dit proces.

Zo werpt je onbewuste saboteur, je schaduwzijde of blinde vlek, opnieuw een schaduw over je geluk, tot een volgende verliefdheid je onverwachts treft en het hele proces zich herhaalt. Sta je op het punt om een andere keuze te maken, om je verantwoordelijkheid te nemen voor persoonlijke groei en de sprong te wagen naar ware, onvoorwaardelijke liefde?

Ware onvoorwaardelijke liefde vereist van jou om je schaduwkanten te erkennen, je open te stellen voor het onbekende, en de moed te vinden om je pijnen om te zetten in je grootste krachten. Dit pad is niet eenvoudig, maar het biedt de kans op een diepere, meer vervullende liefde dan je je ooit had kunnen voorstellen.

Het grote doel van het leven is om te groeien in liefde. Zie de liefde als een energie dat innerlijk is, je hoeft het niet buiten jezelf te zoeken, het is altijd aanwezig in jezelf.

Oefening 1

Deze oefening helpt je om je open te stellen voor onvoorwaardelijke liefde door jezelf te accepteren zoals je bent, inclusief je schaduwzijden. Volg deze stappen om een moment van zelfreflectie en acceptatie te ervaren:

Voorbereiding: Zoek een rustige plek waar je ongestoord kunt zitten. Zet zachte, ontspannende muziek op die je helpt om te ontspannen zonder je af te leiden.

Comfortabele houding: Ga comfortabel zitten in een positie waarin je je rug recht kunt houden. Dit helpt om je ademhaling vrij te laten stromen.

Ademhaling: Leg je handen zachtjes op je buik. Sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Adem langzaam en diep in door je neus, voel hoe je buik opzwelt, en adem dan langzaam uit door je mond, waarbij je voelt hoe je buik zich ontspant.

Reflectie: Terwijl je in deze ontspannen staat bent, laat dan het volgende idee rustig in je bewustzijn dalen: je taak in het leven is niet zozeer om liefde te zoeken, maar om alle barrières die je tegen de liefde hebt opgeworpen, te vinden en af te breken. Denk na over de pijnplekken en barrières binnenin je die je comfortzone vormen, samen met de schaduwzijden of blinde vlekken die je wellicht hebt.

Acceptatie: Doe je best om deze barrières en pijnplekken te accepteren zonder jezelf de schuld te geven of te oordelen. Herinner jezelf eraan dat zelfacceptatie de eerste stap is naar het ervaren van ware, onvoorwaardelijke liefde.

Afsluiting: Wanneer je klaar bent om de oefening af te sluiten, neem dan nog enkele diepe ademhalingen. Open langzaam je ogen en neem de tijd om terug te keren naar het huidige moment. Voel dankbaarheid voor dit moment van introspectie en zelfzorg.

Deze oefening kan je helpen om je meer bewust te worden van jezelf en om de eerste stappen te zetten naar het afbreken van de muren die je rond je hart hebt gebouwd. Door regelmatig tijd te nemen voor zelfreflectie en acceptatie, kun je de weg vrijmaken voor diepere, meer betekenisvolle relaties met jezelf en anderen.

Oefening 2

Omarmen wat echte, onvoorwaardelijke liefde van je vraagt, kan een transformerende reis zijn, zowel persoonlijk als binnen je relaties. Het vereist de moed om je schaduwkanten te erkennen, je open te stellen voor het onbekende, en de pijn die je draagt te zien als een potentiële bron van kracht. In relaties zijn we vaak spiegels voor elkaar, wijzend op de gebieden waar groei en ontwikkeling nodig zijn.

Reflectieoefening: leren van je relaties

Kies een Relatie: Denk aan een relatie in je leven die momenteel belangrijk voor je is. Dit kan een romantische partner zijn, een familielid, een vriend, of zelfs een collega.

Reflecteer op Interacties: Reflecteer op jullie interacties. Zijn er momenten geweest die uitdagend of moeilijk waren? Herinner jezelf aan specifieke situaties waarin je je gefrustreerd, boos, gekwetst, of misschien uitzonderlijk gelukkig voelde.

Identificeer Patronen: Probeer patronen te identificeren in deze interacties. Zijn er bepaalde thema’s die steeds weer opduiken? Denk aan situaties waarin je je misschien niet op je best voelde of momenten waarin je verrast was door je eigen reacties.

Zoek de Les: Vraag jezelf af wat deze relatie je over jezelf kan leren. Zijn er aspecten van jezelf die je kunt verbeteren of veranderen? Welke schaduwkanten worden belicht door deze relatie?

Openheid voor Groei: Stel je open voor de mogelijkheid dat deze relatie je kan helpen te groeien. Bedenk hoe je op een gezonde manier aan deze gebieden kunt werken, zowel binnen als buiten de relatie.

Actieplan: Maak een klein actieplan over hoe je aan deze inzichten kunt werken. Dit kan iets eenvoudigs zijn, zoals het voeren van een open gesprek met de betreffende persoon, het bijhouden van een dagboek over je gevoelens en gedachten, of het stellen van persoonlijke doelen voor je eigen gedrag en reacties.

Waardering en Dankbaarheid: Sluit af met een gevoel van waardering voor wat de relatie je leert. Onthoud dat elke uitdaging ook een kans is voor persoonlijke groei en verdieping van de relatie

Door actief te reflecteren op wat je relaties je leren over jezelf, open je de weg naar diepere zelfkennis en -acceptatie, en daarmee naar ware onvoorwaardelijke liefde.

Gepubliceerd op 29/05/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Ik begrijp dat het pijnlijk is. Het is vreemd hoe iemand zo lang een deel van je leven kan zijn en dan plotseling verdwijnt. Misschien eindigde de relatie goed, misschien was het een ramp. Hoe dan ook, het is verbazingwekkend hoe snel relaties kunnen veranderen. En weet je, het is helemaal oké als je nog steeds worstelt met wat er gebeurd is tussen jullie. Het einde van een relatie kan een van de moeilijkste dingen zijn die we doormaken. Het is oké als je hart nog steeds pijn doet. Jullie hebben samen veel herinneringen gemaakt, en die blijven bij je, [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • Op een date authentiek zijn is cruciaal voor het opbouwen van een oprechte connectie. Hier zijn enkele tips om jezelf te blijven en een succesvolle date-ervaring te creëren: Wees open over je gevoelens: Als je je verlegen voelt, wees dan niet bang om dat te delen. Het uiten van je gevoelens kan een brug slaan naar openheid en begrip tussen jou en je date. Integriteit is essentieel: Wees eerlijk over wie je bent en wat je denkt. Dit betekent niet dat je elk detail moet delen, maar wel dat je trouw blijft aan jezelf in plaats van een ideaalbeeld te [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • De liefde kan alleen bestaan bij loslaten, nooit bij ‘willen’De ware vind je door de bereidheid jouw innerlijke weg te gaan, je huiswerk te maken en eerst de ware voor jezelf te worden. Je kunt misschien dan denken: als ik mijn innerlijk huiswerk doe, dan krijg ik de beloning en zal ik de ware vinden. Nee, zo werkt het ook niet. Jouw innerlijk huiswerk en je levenspad is je levensdoel, al de rest mag je loslaten, want dat is niet meer van jou. Je mag eerst voor jezelf een zichzelf vervullend leven hebben gecreëerd waarbij je de behoefte aan heelwording [...]

    By Published On: 08/05/2024