Jezelf zijn is integer zijn

Iedereen verlangt naar liefde en wil graag leuk en aantrekkelijk gevonden worden. Die behoefte aan acceptatie, erkenning en goedkeuring is universeel. Wanneer we deze behoeften niet eerst voor onszelf vervullen, lopen we het risico onszelf te verloochenen, wat eigenlijk verraad aan onszelf is. Jezelf volledig accepteren en goedkeuren als de persoon die je werkelijk bent, met al je essentie, is wat ik bedoel met integriteit naar jezelf toe. Integriteit betekent hier ongeschondenheid en heelheid. Integer zijn naar jezelf toe houdt in dat je in relaties geen compromissen sluit die je integriteit en zelfrespect schaden.

Gebeurt het niet vaak dat we ons ware zelf, onze diepste innerlijke wensen en idealen, even opzij zetten in de hoop te krijgen wat we willen? Stel je voor, je ontmoet iemand die je echt leuk vindt, en toevallig vindt die persoon jou ook leuk. Wanneer is voor jou het juiste moment om te besluiten om je ware zelf te laten zien? Is dat na vijf dagen, vier maanden, of pas als je besluit om samen te gaan wonen? Als je partner dan uiteindelijk afhaakt na een paar dagen, weken of maanden, is dat echt zo verbazingwekkend?

Is de teleurstelling die daarop volgt niet een teleurstelling die je had kunnen voorkomen door jezelf vanaf het begin eerlijk te presenteren? Echt integer naar jezelf toe? Door niet integer te zijn naar jezelf toe, pleeg je eigenlijk dubbel bedrog: je partner weet niet wie je echt bent, en jij wijst jezelf af. Je bedoelt het ene, maar je zegt en doet iets anders. Je laat je ware gezicht niet zien, maar verwacht wel dat iemand van je houdt precies zoals je bent. Dat kan echt niet werken, hoor.

Self-fulfilling prophecy

Er zijn talloze boeken geschreven waarin telkens opnieuw wordt benadrukt dat je jezelf niet moet laten zien om het spannend en aantrekkelijk te houden. Vooral niet je ware zelf. Eerlijkheid komt op de tweede plaats, en dan nog alleen als je de ander echt hebt ‘gevangen’. Maar geloof me, deze self-fulfilling prophecy zal uiteindelijk tegen je werken, met veel hartzeer tot gevolg. Het is een pijnlijk patroon waar veel mensen hun hele leven aan verspillen.

Hoeveel mensen gaan een relatie aan om aandacht en bevestiging te krijgen? Stel je voor, zij krijgt zijn aandacht en hij verwent haar met diners en mooie uitstapjes. Maar de man in kwestie kent haar ware zelf niet, en toen hij erachter kwam en steeds minder van zichzelf liet horen, voelde zij zich diep afgewezen. Zo bevestigt hij voor haar de overtuiging dat wanneer ze zichzelf is, ze wordt afgewezen. “Zie je wel,” denkt ze, “toen ik me anders voordeed, was het echt leuk. Maar toen ik besloot om mezelf te zijn, werd ik afgewezen.

Veel relaties stranden omdat ze worden aangegaan om redenen die niet echt bevorderlijk zijn voor hun voortbestaan. Velen van ons beginnen een relatie met meer aandacht voor wat we eruit kunnen halen dan wat we erin kunnen stoppen. Maar het ware doel van elke relatie is te beslissen welk deel van jezelf je wilt laten zien, niet om te bepalen welk deel van de ander je kunt claimen en bezitten. Er is maar één doel voor relaties, en eigenlijk voor het hele leven: te zijn en te ontdekken wie je werkelijk bent.

Het kan heel romantisch klinken om te zeggen dat je ‘niets was’ tot die ander in je leven kwam, maar dat is helemaal niet waar en eigenlijk een grote leugen tegenover jezelf. Sterker nog, het legt een enorme druk op de ander om allerlei dingen te doen en te zijn die hij of zij in werkelijkheid niet is. Het pijnlijke hierbij is dat je partner jou niet wil teleurstellen en heel hard zijn of haar best zal doen om zichzelf te ontkennen ten gunste van jou, tot het punt waarop het niet meer haalbaar is.

Uiteindelijk kan hij of zij niet langer voldoen aan jouw beeld en de rol spelen die jij hem of haar hebt toegewezen of opgelegd. Dit kan leiden tot weerstand en uiteindelijk woede. De ander zal zichzelf moeten redden door hun eigen specifieke identiteit op te eisen en meer te handelen in overeenstemming met wie ze werkelijk zijn. Het is dan vaak het moment waarop wordt gezegd: “hij of zij is echt veranderd”. Herken je dit patroon in jouw leven?

Romantisch?

Het kan heel romantisch klinken om te zeggen dat je je nu compleet voelt nu die speciale ander in je leven is gekomen. Maar om dezelfde redenen als eerder uitgelegd, kan dit leiden tot woede en wrok. Het grote doel van relaties is echter niet om een ander te hebben die jou kan vervolmaken. Het echte doel van relaties is dat je de ander hebt met wie je jouw volmaaktheid kunt delen.

Want hier ligt de grote paradox van relaties: je hebt eigenlijk geen behoefte aan een speciale persoon buiten jezelf om werkelijk te kunnen ervaren wie je echt bent, en toch… zonder de ander ben je niets! Dit vormt zowel het mysterie als het wonder, de frustratie en de vreugde van elke menselijke ervaring. Het vergt veel begrip en bereidheid om op een zinvolle manier te leven binnen deze paradox, en helaas zie ik dat de meeste mensen dit niet doen.

Veel mensen hebben een vaste route, een soort GPS, op weg naar een potentiële partner. Denk aan een bezoek aan een club, online dating, huwelijksbureaus, of half beschonken in een dansgelegenheid. Je begint de relatie met hoge verwachtingen, soms overladen met seksuele energie, een open hart en een gepassioneerde ziel. De maatstaf voor jouw relatie wordt dan hoe goed de ander aan jouw verwachtingen voldoet, en hoe goed jij volgens je eigen oordeel aan die van hen voldoet.

Herken je bijvoorbeeld in het nachtleven hoe nonchalant je bent over wat je echt wilt, uit angst om de ander direct af te stoten? Ben je dan niet eigenlijk luchtig bezig met een losse flirt of casual seks, terwijl je in feite een serieuze relatie wilt? Hoop je echt dat na een nachtje uit de persoon in kwestie meer wil dan alleen maar seks? Geloof me, het zal alleen maar verwarring veroorzaken. De echte, ware maatstaf voor een vaste relatie is echter hoe goed jij aan je eigen ideeën voldoet.

Als je tijdens een date je eigen integriteit ontkent en niet laat zien wie je echt bent, zal dit alleen maar tot verwarring in de relatie leiden. De kans op succes in een relatie is altijd het grootst wanneer je jezelf laat zien zoals je werkelijk bent. Dat is een universele wet! Als je partner dan weet wie je bent, hoeft hij of zij later niet te ontdekken wie je echt bent, wat vaak tot teleurstelling leidt. Jezelf zijn en trouw blijven aan jezelf is de absolute sleutel tot het geheim van ware liefde, de basis voor een vervullende en verheven relatie. Dat is ook de sleutel om deze grote menselijke paradox te begrijpen.

Beschouw elke relatie als bijzonder en vormend voor wie je bent en nu kiest te zijn

Elke relatie is heilig omdat zij het leven zijn edelste mogelijkheid biedt empirisch je hoogste conceptualisatie van het echte zelf te creëren en verder te ontwikkelen.

Elke relatie zal falen als je ze beschouwt als de ultieme kans in het leven om de ervaring van je hoogste concept van de ander te creëren en te ontwikkelen. Als je ervoor kiest om je binnen een relatie te concentreren op het zelf, op wat het is, doet en heeft, wat het verlangt, vraagt en geeft, wat het zoekt, creëert en ervaart, dan zouden alle relaties op een schitterende manier hun doel en betrokkenheid dienen. Blijf authentiek voor jezelf!

Het lijkt misschien een vreemde les, maar maak je geen zorgen over de ander, concentreer je volledig op jezelf. We hebben geleerd dat de hoogste vorm van een relatie inhoudt dat je alleen aan de ander denkt. Maar ik zeg je, door voortdurend gefocust te zijn op de ander, is je obsessie voor de ander gedoemd te mislukken. Dit geldt niet alleen voor liefdesrelaties, maar eigenlijk voor alle relaties, ook binnen familie en gezin. Zijn we niet voortdurend bezig met de ander? Wat doet de ander? Wat zegt de ander? Wat heeft de ander? Wat denkt de ander? Verwacht? Verlangt? Vraagt? Plant? De meest liefhebbende mens is degene die ‘op zichzelf gericht is’.

Als je goed kijkt, zie je de menselijke paradox. Als je niet van jezelf kunt houden, kun je ook niet echt onvoorwaardelijk van een ander houden om wie die ander werkelijk is. Veel mensen maken echter steeds weer de fout door liefde voor zichzelf te zoeken via liefde voor een ander. Dit gebeurt vaak onbewust, omdat onze blinde vlek of schaduwkant ons parten speelt.

De meest liefhebbende persoon is degene die ‘op zichzelf gericht is’, maar dit moet absoluut niet verward worden met narcisme. Dus denk niet dat als je maar van anderen kunt houden, zij ook van jou zullen houden en dat je dan van jezelf kunt houden. Onvoorwaardelijke liefde werkt niet zo. Deze gedachte komt voort uit je comfortzone, met zijn blinde vlek of schaduwkant.

Jezelf zijn en loyaal blijven aan jezelf heeft gevolgen

Als je ervoor kiest om volledig in waarheid met jezelf te leven, moet je ook bereid zijn om de consequenties hiervan te accepteren. Dit is een langetermijndenken, waarbij de kans op een vervullende en verheven relatie groter wordt, waarin je echt gelukkig zult zijn met jezelf en je leven. De minder prettige gevolgen zijn echter op korte termijn merkbaar. Je zult een stap terug moeten zetten om jezelf volledig te leren kennen en te oefenen in loyaliteit aan jezelf. Het kan zijn dat je een periode van alleen zijn of zelfs eenzaamheid zult doormaken. Het kan ook zijn dat je je niet begrepen en geliefd voelt.

Alle genoemde gevolgen komen voort uit het feit dat de schijn van acceptatie wegvalt. Deze schijn van acceptatie ontstaat door het idee dat je jezelf moet wegcijferen om eerst de ander te behagen en geaccepteerd te worden, om het gevoel te hebben dat je erbij hoort. Door jezelf te zijn en trouw te blijven aan jezelf, valt deze schijn van acceptatie weg. Dit is niet altijd gemakkelijk en kan soms pijnlijk zijn.

Daarom kiezen veel mensen ervoor zichzelf te verloochenen door bevestiging in de buitenwereld te zoeken voor iets wat ze in werkelijkheid niet zijn, of slechts een klein deel ervan. Op die manier kunnen ze zich even bevrijden van hun angst en onzekerheid. Om het nogmaals te benadrukken: jezelf volledig accepteren en trouw blijven aan jezelf, waarbij loyaliteit aan jezelf de hoogste prioriteit heeft, is de absolute sleutel tot het vinden van ware, vervullende liefde.

Wees écht jezelf

De ware partner houdt van jou precies zoals je bent, met al je mooie, positieve kanten en je minder mooie, negatieve kanten. Hij of zij geniet van alles evenzeer, omdat het gaat om wie je bent en hij of zij echt van jou houdt. Het gaat niet om het houden van wie hij of zij wil dat je bent, of wie jij zou willen zijn. Vergeet dit niet. Het draait om loyaliteit aan de volledige essentie van wie je echt bent. Wees altijd integer naar jezelf toe. Als we de rollen omdraaien en jouw partner mag bij jou zijn wie hij of zij echt is, dan pas kan je partner zich ook veilig voelen bij jou om te zijn wie hij of zij werkelijk is. En dat je steeds van hem of haar blijft houden.

Misschien denk je dat je niemand kent die zo’n relatie heeft, maar ik kan je vertellen dat ik wel liefdevolle koppels ken die een vervullende en verheven relatie hebben. Deze mensen zijn altijd bereid om naar de kern van zichzelf te kijken als er problemen zijn. Mensen in dergelijke relaties ervaren jarenlang oprecht geluk en liefde, zowel voor henzelf als voor elkaar. Ze hebben vertrouwen in zichzelf, voelen een sterke aantrekkingskracht tot elkaar en hebben ook volledig vertrouwen in hun partner.

Tijdens moeilijke situaties blijven ze gewoon zichzelf in het bijzijn van hun partner, met wie ze het probleem hebben. Het is niet altijd gemakkelijk, maar het getuigt van een relatie op een hoger niveau, waarbij partnerschap gedijt bij de waarheid over wie je bent en waarbij je je partner de ruimte kunt geven om zichzelf te zijn zonder spelletjes te spelen of uit te dagen.

Samen vinden ze de moed om steeds weer verder te bewegen en te groeien, terwijl ze bescheiden blijven en erkennen dat ze het universum van de ander nog niet volledig kennen. Ze blijven elkaar de vrijheid geven om zichzelf te zijn, waardoor er elke dag een bereidheid ontstaat om elkaar te zien en bewust voor elkaar te kiezen. Dat is wat ik bedoel met echt spiritueel partnerschap: als spiritueel wezen je menselijkheid manifesteren door je integriteit te behouden in je partnerschap.

Wees niet bang

Als je ervoor kiest om jezelf te zijn en daaraan loyaal te blijven, en je hebt je innerlijke werk gedaan, dan zullen de wetten van aantrekking jou de ware partner brengen waarmee je een verheven en vervullende relatie kunt creëren. Misschien heb je wel eens een moment gehad waarop je zei dat je genoeg had van relaties, dat je er klaar mee was. Je besloot om alles te doen waar je zin in had, lekker alleen, en dat was prima. Misschien heb je dat ook wel meegemaakt. Je koos er duidelijk voor om te doen waar je hart van gaat zingen, zonder je iets aan te trekken van wat anderen denken of zeggen over jou. Het kon je niet schelen, zelfs als je ’s nachts naakt buiten zou lopen.

En dan plotseling loop je de ware tegen het lijf, net op het moment dat jij er niet zo fris uitziet, maar eerder belabberd, je haren niet gekamd, de verkeerde kledij aan en niet eens de energie om het eigen ideaalbeeld van jezelf staande te houden.

De timing van het universum is werkelijk subliem. Bij elke ontmoeting met de ware is het alsof je net uit bed komt, te moe voor een diepgaand gesprek. Geen geweldig verhaal, geen perfecte outfit, en nog geen maand later wonen jullie samen. Deze eerste ontmoeting, totaal onverwacht en onvoorbereid, maar wel op het juiste moment, met volledige integriteit naar jezelf toe, blijkt wel de toverformule om de ware partner aan te trekken. Jij was niet meer of minder dan wie je op dat moment was. Je was gewoon jezelf. In deze toestand ontmoet je de ware partner, waarbij je de meest ontspannende en zuivere relatie kunt opbouwen die je voor mogelijk houdt. Je partner voelt zich gewoon veilig bij jou als hij of zij weet dat hij of zij zichzelf kan zijn, en dat je nog steeds van hem of haar houdt.

Wees jezelf, je bent gewoonweg schitterend. Het gaat niet over verwaandheid, maar over gezond respect voor jezelf. Ik ben die ik ben, mezelf daar volledig van bewust. Het doel is om integer te zijn naar jezelf toe. Integriteit is synoniem van ongeschondenheid en heelheid.

Oefening

Neem even de tijd om te ontspannen en jezelf te gronden. Plaats je handen op je buik en voel de golfbeweging van je buikademhaling. Met elke uitademing laat je bewust alle spanning los, terwijl je het parasympathische zenuwstelsel activeert. Voel ook hoe je voeten contact maken met de aarde, verankerd in het hier en nu.

Richt nu je aandacht naar binnen en overdenk het volgende:

Het kan echt heel romantisch klinken dat je je nu compleet voelt nu die speciale ander in je leven is gekomen. Maar het grote doel van relaties is niet om een ander te hebben die jou kan vervolmaken. Het echte doel van relaties is om een partner te hebben waarmee je jouw volledigheid en integriteit kunt delen. Dit is de grote paradox van menselijke relaties: je hebt eigenlijk geen speciale persoon buiten jezelf nodig om te ervaren wie je werkelijk bent, en zonder de ander ben je niets.

Neem even de tijd om deze gedachten te laten bezinken terwijl je blijft ademen en jezelf gronden.

Dit is zowel het mysterie als het wonder, de frustratie als de vreugde van elke menselijke ervaring. Het vraagt veel begrip en bereidheid om op een zinvolle manier te leven binnen deze paradox. Beschouw elke relatie als bijzonder en vormend voor wie je bent en kies nu te zijn. Schrijf volgende citaat op: Elke relatie is heilig omdat zij het leven zijn edelste mogelijkheid biedt empirisch je hoogste conceptualisatie van het échte zelf te creëren en verder te ontwikkelen.

Elke relatie zal mislukken als je ze beschouwt als de edelste mogelijkheid van het leven om de ervaring van je hoogste conceptualisatie van de ander te creëren en verder te ontwikkelen. Oefen eveneens het volgende, leer het uit het hoofd: Wees écht jezelf. De ware partner houdt van jou zoals je precies bent met al je leuke, mooie positieve en minder mooie negatieve kantjes. Hij of zij geniet van alles evenzeer, omdat het is om wie je bent en hij of zij houdt echt van jou. Het is niet houden van wie hij of zij wilt dat je bent of wie jij zou willen zijn. Vergeet dit niet. Het gaat om loyaal zijn aan de volledige essentie van wie je écht bent.

Wees altijd integer naar jezelf toe.

Gepubliceerd op 29/05/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Ik begrijp dat het pijnlijk is. Het is vreemd hoe iemand zo lang een deel van je leven kan zijn en dan plotseling verdwijnt. Misschien eindigde de relatie goed, misschien was het een ramp. Hoe dan ook, het is verbazingwekkend hoe snel relaties kunnen veranderen. En weet je, het is helemaal oké als je nog steeds worstelt met wat er gebeurd is tussen jullie. Het einde van een relatie kan een van de moeilijkste dingen zijn die we doormaken. Het is oké als je hart nog steeds pijn doet. Jullie hebben samen veel herinneringen gemaakt, en die blijven bij je, [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • Op een date authentiek zijn is cruciaal voor het opbouwen van een oprechte connectie. Hier zijn enkele tips om jezelf te blijven en een succesvolle date-ervaring te creëren: Wees open over je gevoelens: Als je je verlegen voelt, wees dan niet bang om dat te delen. Het uiten van je gevoelens kan een brug slaan naar openheid en begrip tussen jou en je date. Integriteit is essentieel: Wees eerlijk over wie je bent en wat je denkt. Dit betekent niet dat je elk detail moet delen, maar wel dat je trouw blijft aan jezelf in plaats van een ideaalbeeld te [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • De liefde kan alleen bestaan bij loslaten, nooit bij ‘willen’De ware vind je door de bereidheid jouw innerlijke weg te gaan, je huiswerk te maken en eerst de ware voor jezelf te worden. Je kunt misschien dan denken: als ik mijn innerlijk huiswerk doe, dan krijg ik de beloning en zal ik de ware vinden. Nee, zo werkt het ook niet. Jouw innerlijk huiswerk en je levenspad is je levensdoel, al de rest mag je loslaten, want dat is niet meer van jou. Je mag eerst voor jezelf een zichzelf vervullend leven hebben gecreëerd waarbij je de behoefte aan heelwording [...]

    By Published On: 08/05/2024