Liefde nodigt jou uit dichter bij jezelf te komen

Het is gemakkelijk om van iemand te houden wanneer alles soepel verloopt in je relatie, en alles leuk en aardig is. Iedereen kan genieten van gezelligheid en plezier. Echter, echt liefhebben vereist moed en een sterk vermogen om je angsten te herkennen en te accepteren. Liefde vraagt om bezieling en kracht, vooral wanneer we geconfronteerd worden met onze eigen pijn en wonden. Op dat moment wordt het uitdagender, omdat vaak de angst van het ego om controle en macht te behouden roet in het eten gooit. Dit kan ervoor zorgen dat we wegrennen van de relatie wanneer we met onszelf geconfronteerd worden.

Echt onvoorwaardelijk liefhebben betekent bereid zijn en de kracht hebben om voorbij de grenzen van het eigen ‘ik’ te gaan, met als doel spirituele groei te bereiken. Het vergt moed om jezelf in de spiegel aan te kijken met onvoorwaardelijke liefde, om recht in je eigen ogen te kijken en je pijn en wonden onder ogen te zien. Pijn en wonden kunnen beperkingen creëren binnen je eigen ‘ik’. Durf je de confrontatie met jezelf aan te gaan? Elke relatie biedt de kans om aan je pijn en wonden te werken, om dichter bij jezelf te komen.

Stel geen onrealistisch hoge eisen aan jezelf die je toch niet kunt bereiken. Besef dat je altijd je best hebt gedaan; dat is de waarheid die er echt toe doet voor jou.

Onschuld en mededogen

Je maakte tijdens je leven steeds nieuwe keuzes met een positieve intentie.

Je weet dit maar al te goed. Je hoopte dat alles beter zou worden, maar de realiteit voldeed niet altijd aan je verwachtingen. Je deed je best, maar het resultaat was niet altijd wat je had gehoopt. Om de ander tevreden te stellen, heb je jouw levensenergie gebruikt om hen te behagen. Maar zonder dat je het besefte, verwierp je hiermee iets van jezelf, waardoor pijn en wonden ontstonden. Kun je nu, met onschuld, mededogen tonen naar jezelf toe? Kun je jezelf onvoorwaardelijk liefhebben en accepteren dat fouten mag maken en dit menselijk is? Kun je ophouden met jezelf af te wijzen en jezelf als minderwaardig te zien ten opzichte van anderen? Kun je jezelf zien als een fantastisch, uniek individu, dat veel te bieden heeft aan de wereld?

Als je in staat bent om dit te doen, heb je een stevig fundament gelegd om ook anderen onvoorwaardelijk lief te hebben. Onvoorwaardelijke liefde wordt gekenmerkt door de daden van degene die beweert lief te hebben.

Liefde is veel meer dan woorden, het vermogen om een ander echt onvoorwaardelijk lief te hebben schuilt in het vermogen om jezelf onvoorwaardelijk lief te hebben.

Echte, werkelijke onvoorwaardelijke liefde is meer een kwestie van krachtige wil dan van gevoelens. Hoewel het verleidelijk is om de intensiteit en oprechtheid van je liefde te meten aan je gevoelens, is het in werkelijkheid niet genoeg om de ander simpelweg te overspoelen met mooie woorden om je liefde te tonen.

Onvoorwaardelijke liefde wordt juist bewezen door daden, en dit is vaak moeilijk en soms zelfs ontluisterend. Onvoorwaardelijke liefde en onechte liefde zijn objectieve verschijnselen, niet enkel gebaseerd op subjectieve gevoelens, vergelijkbaar met goed en kwaad.

Je kunt onvoorwaardelijke liefde herkennen aan de hand van de daden van degene die beweert lief te hebben. Hoe behandelt deze persoon jou? Durf je af te dalen in de diepten van je ware zelf, jezelf over te geven en los te laten? Deze sprong vereist moed en wilskracht om liefde echt te omarmen en vorm te geven, en het is onze grootste spirituele uitdaging.

Liefde is de verbanning naar het onbekende

Veel mensen houden vast aan ideeën over echte liefde, maar ze aarzelen om de sprong te wagen. Vaak, wanneer het er echt op aankomt om liefde te laten bloeien, deinzen velen terug zodra de eerste fase van verliefdheid voorbij is

Dit moment van de waarheid treedt op wanneer het hart wordt uitgedaagd om zich werkelijk open te stellen. Wanneer de liefde ook daadwerkelijk wordt beantwoord, vraagt onvoorwaardelijke liefde je om de controle los te laten, om de angst voor verlies of vernietiging van jezelf los te laten. De diepe waarheid over onvoorwaardelijke liefde is dat het, net als de dood, een risico met zich meebrengt: de totale overgave aan het onbekende.

Daarom geven de meeste mensen de voorkeur aan gevoelens, woorden en dromen. Onvoorwaardelijke liefde nodigt je uit om met vol vertrouwen in het onbekende te springen. Het is een vrije val in een diepte die je niet kent, zonder parachute, zonder garanties of zekerheden. Het is alles of niets, zonder compromissen, en er is geen weg terug. Dit is waar het hart echt wordt uitgedaagd om zich te openen.

Bij deze cruciale momenten zetten velen van ons een stap terug. Dit patroon in relaties ontstaat uit angst om controle los te laten. We zijn nog steeds geprogrammeerd om eerst liefde aan anderen te geven en dan pas aan onszelf. Dit gaat tegen de ware onvoorwaardelijke liefde in en creëert verwachtingen, gevolgd door angst, die ons verlangen naar controle voedt.

Door de ander eerst de liefde te geven wijs je de liefde naar jezelf toe echter af.

Daarom proberen we liefde en gevoelens te omkaderen binnen bekende en veilige grenzen, waarin succes en een goede afloop gegarandeerd lijken. Maar echte onvoorwaardelijke liefde laat zich niet vangen in deze kaders. Daarom stranden zoveel relaties, ondanks de aanwezigheid van liefde tussen de partners. De enige manier om ware liefde te ontdekken, is door moedig het onbekende tegemoet te treden.

Door eerst jezelf met onvoorwaardelijke liefde te omarmen en zo je eigen pijn en wonden te helen, word je in staat om onvoorwaardelijke liefde aan anderen te geven. Dit is het uiteindelijke doel van relaties: elkaar helpen groeien door te wijzen op de gebieden waarin nog werk te verrichten is.

Liefde nodigt je uit om dichter bij jezelf te komen. Liefde vraagt enorm veel moed en een krachtig vermogen om je angsten te leren kennen en te erkennen om echt lief te hebben.

Oefening

Neem de tijd om zachtheid jegens jezelf te cultiveren totdat je in staat bent om jezelf recht in de spiegel aan te kijken.

Onvoorwaardelijke liefde manifesteert zich in de daden van degene die beweert lief te hebben. Reflecteer op jouw daden jegens jezelf

Kun je met onvoorwaardelijke liefde naar jezelf kijken in de spiegel? Kun je jezelf met mededogen, vergeving en onschuld in de ogen kijken?

Ben je in staat om eerst jezelf onvoorwaardelijke liefde te schenken, alvorens dit aan anderen te geven?

Als je hierin slaagt, ben je in staat om verwachtingspatronen te herkennen en te ontmantelen. Je zult inzien dat je niets meer verwacht van anderen en dat je in staat bent om de wonden en pijnen bij jezelf te helen.

Gepubliceerd op 29/05/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Ik begrijp dat het pijnlijk is. Het is vreemd hoe iemand zo lang een deel van je leven kan zijn en dan plotseling verdwijnt. Misschien eindigde de relatie goed, misschien was het een ramp. Hoe dan ook, het is verbazingwekkend hoe snel relaties kunnen veranderen. En weet je, het is helemaal oké als je nog steeds worstelt met wat er gebeurd is tussen jullie. Het einde van een relatie kan een van de moeilijkste dingen zijn die we doormaken. Het is oké als je hart nog steeds pijn doet. Jullie hebben samen veel herinneringen gemaakt, en die blijven bij je, [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • Op een date authentiek zijn is cruciaal voor het opbouwen van een oprechte connectie. Hier zijn enkele tips om jezelf te blijven en een succesvolle date-ervaring te creëren: Wees open over je gevoelens: Als je je verlegen voelt, wees dan niet bang om dat te delen. Het uiten van je gevoelens kan een brug slaan naar openheid en begrip tussen jou en je date. Integriteit is essentieel: Wees eerlijk over wie je bent en wat je denkt. Dit betekent niet dat je elk detail moet delen, maar wel dat je trouw blijft aan jezelf in plaats van een ideaalbeeld te [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • De liefde kan alleen bestaan bij loslaten, nooit bij ‘willen’De ware vind je door de bereidheid jouw innerlijke weg te gaan, je huiswerk te maken en eerst de ware voor jezelf te worden. Je kunt misschien dan denken: als ik mijn innerlijk huiswerk doe, dan krijg ik de beloning en zal ik de ware vinden. Nee, zo werkt het ook niet. Jouw innerlijk huiswerk en je levenspad is je levensdoel, al de rest mag je loslaten, want dat is niet meer van jou. Je mag eerst voor jezelf een zichzelf vervullend leven hebben gecreëerd waarbij je de behoefte aan heelwording [...]

    By Published On: 08/05/2024