De magische woorden: ik hou van jou

Liefde heeft de eigenschap altijd te willen groeien en vraagt voortdurend om de diepere lagen van jezelf te onthullen. Je zult al snel ontdekken dat er nog veel over jezelf is dat je niet weet of kent. Ware liefde reikt je de hand en biedt je een prachtige gelegenheid om verder te gaan op de soms moeilijke en pijnlijke weg van zelfkennis.

De magische woorden “ik hou van jou” betekenen een besluit waarbij je keer op keer kiest om de confrontatie met jezelf en de ander aan te gaan. Je vraagt je af wat de betekenis is van deze persoon in jouw leven. Hoe zijn jouw gevoelens jegens hem of haar? Ben je in staat te ontdekken hoe jouw gevoelens jou aanzetten om je eigen angsten, onzekerheden en twijfels onder ogen te zien en jezelf of de ander te tonen wat er bij jou achter schuilt?

Dat kan confronterend zijn, maar dat is precies wat liefde van je vraagt. Jezelf leren kennen

Zeggen dat je van iemand houdt betekent dat je de weg naar zelfkennis aangaat

Als je een relatie aangaat, betekent liefde voor elkaar dat jullie samen de weg van zelfkennis bewandelen, ieder voor zichzelf maar gesteund door de ander.

Doel van elke relatie is te delen wat je aan jezelf hebt gegeven en vervolmaakt hebt.

Het is geen eenmalige keuze om de deur te openen naar deze onbekende diepere lagen in jezelf, met het idee dat alles daarna vanzelf goed zal komen. Nee, liefde vraagt jou om dit keer op keer te doen. Liefde wil dat je groeit, je uniekheid tot bloei brengt en al het goede in jou naar boven haalt. Liefde wil het licht in jou laten schijnen en jou laten stralen, jouw ziel in vervoering brengen.

Alle prachtige aspecten van jou als mens naar voren laten komen. Liefde ondersteunt jouw missie om liefde te delen en te verspreiden. Maar daarvoor moet alles wat daar tegenovergesteld is eerst worden opgeruimd, en dat kan alleen jijzelf doen. Liefde wil jou doen exalteren in zielsverrukking.

Liefde is je kwetsbaarheid leren kennen

Onvoorwaardelijke liefde vraagt van je om datgene wat je niet bent op te ruimen, zodat je niet langer afhankelijk bent van erkenning van anderen en niet meer vasthoudt aan verwachtingen. Pas dan kan liefde echt opbloeien. Wanneer je zegt “Ik hou van jou”, is dat een bewuste keuze om jezelf in al je kwetsbaarheid te leren kennen. Je gaat voorbij aan oppervlakkigheden en duikt diep in jezelf om alles wat je niet bent los te laten.

Door deze woorden maak je jezelf aan de ander kenbaar, verder dan alleen je uiterlijk. “Ik hou van jou” betekent dat je jezelf in de aanwezigheid van de ander motiveer om te groeien. Dankzij de ander wordt dit een noodzaak, maar ben je ook bereid? Durf je met deze woorden te kijken naar de oorsprong van al jouw angsten, onzekerheden en twijfels? Durf je recht in de ogen van de schaduwzijde van jouw comfortzone te kijken?

Wat betekent ‘ik hou van jou’? Dat betekent dat je kiest om de weg van zelfkennis op te gaan. Liefde vraagt aan jou om steeds meer diepere lagen van jezelf te onthullen zoals het afpellen van een ui.

“Ik hou van jou” betekent dus niet automatisch “Ik zal alles doen om aan jouw verwachtingen en behoeften te voldoen”. Evenmin betekent “Hou jij van mij?” dat de ander aan jouw verwachtingen en behoeften moet voldoen. Het constant vervullen van verwachtingspatronen en behoeften voor de ander leidt er juist toe dat je steeds verder van jezelf verwijderd raakt, wat de liefdesrelatie die ooit begon met twee mensen die van elkaar hielden, vernietigt. Dat is werkelijk triest.

Durven kijken naar je eigen angsten en liefde toelaten om deze angsten op te ruimen, is essentieel. “Hou jij van mij?” betekent dus eerder: “Wil je mij steunen in mijn groeiproces? Breng je mij ook naar het jouwe? Kan ik jou ook steunen in jouw groeiproces?”

Oefening:

Het ware begin van liefde is het toestaan dat degene die we liefhebben volledig zichzelf kan zijn, zonder te proberen hen in ons eigen beeld te dwingen. Anders houden we slechts van een afspiegeling van onszelf in hen. Ben je in staat om te ontdekken hoe jouw gevoelens jou aansporen om je eigen angsten, onzekerheden en twijfels onder ogen te zien, en jezelf of de ander te laten zien wat er werkelijk in jou schuilt?

Gepubliceerd op 29/05/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Ik begrijp dat het pijnlijk is. Het is vreemd hoe iemand zo lang een deel van je leven kan zijn en dan plotseling verdwijnt. Misschien eindigde de relatie goed, misschien was het een ramp. Hoe dan ook, het is verbazingwekkend hoe snel relaties kunnen veranderen. En weet je, het is helemaal oké als je nog steeds worstelt met wat er gebeurd is tussen jullie. Het einde van een relatie kan een van de moeilijkste dingen zijn die we doormaken. Het is oké als je hart nog steeds pijn doet. Jullie hebben samen veel herinneringen gemaakt, en die blijven bij je, [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • Op een date authentiek zijn is cruciaal voor het opbouwen van een oprechte connectie. Hier zijn enkele tips om jezelf te blijven en een succesvolle date-ervaring te creëren: Wees open over je gevoelens: Als je je verlegen voelt, wees dan niet bang om dat te delen. Het uiten van je gevoelens kan een brug slaan naar openheid en begrip tussen jou en je date. Integriteit is essentieel: Wees eerlijk over wie je bent en wat je denkt. Dit betekent niet dat je elk detail moet delen, maar wel dat je trouw blijft aan jezelf in plaats van een ideaalbeeld te [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • De liefde kan alleen bestaan bij loslaten, nooit bij ‘willen’De ware vind je door de bereidheid jouw innerlijke weg te gaan, je huiswerk te maken en eerst de ware voor jezelf te worden. Je kunt misschien dan denken: als ik mijn innerlijk huiswerk doe, dan krijg ik de beloning en zal ik de ware vinden. Nee, zo werkt het ook niet. Jouw innerlijk huiswerk en je levenspad is je levensdoel, al de rest mag je loslaten, want dat is niet meer van jou. Je mag eerst voor jezelf een zichzelf vervullend leven hebben gecreëerd waarbij je de behoefte aan heelwording [...]

    By Published On: 08/05/2024