Kun je liefde, respect en waardering geven?

Hoe kun je liefde accepteren als je besluit dat je haar niet waard bent? Om je diepste innerlijke verlangens te uiten, is het essentieel om bewust te zijn van wat jij zelf kunt en bereid bent te geven. Dit is belangrijker dan te weten wat jij van het leven en de liefde wilt ontvangen. Liefde, respect en waardering kun je pas herkennen als ze niet langer ontbreken als fundamentele aspecten van jezelf.

Het mechanisme om je leven te creëren is gebaseerd op de wet van wederkerigheid.

Deze wet stelt dat je nooit iets kunt ontvangen wat je zelf nog niet kunt geven, zelfs niet als je denkt dat je het niet waard bent, niet verdient of er niet klaar voor bent. Hoe kun je iets herkennen waarvan je in jezelf het bestaan niet kent? Als je onvoorwaardelijke liefde wilt ervaren, zul je eerst moeten leren onvoorwaardelijk lief te hebben door jezelf op die manier te behandelen: met liefde, respect en waardering. Als je de ideale partner wilt aantrekken, zul je eerst die ideale partner moeten worden. Oprechte vriendschap bieden is de eerste stap als je oprechte vriendschap wilt ontvangen.

Leren geven wat je wilt ontvangen is de ware wet van aantrekking

Velen van ons streven naar die ‘magische partner’: degene die ons gelukkig maakt, ons vertrouwt, voor ons zorgt en ons totale veiligheid biedt. Hoewel je zo’n partner tegen kunt komen op je pad, gebeurt dit pas nadat je bereid bent om eerst voor jezelf te zorgen, jezelf gelukkig te maken, jezelf te vertrouwen en jezelf de veiligheid te geven die je van je partner verlangt. Op die manier kun je vanuit een staat van vrijheid je partner exact datgene bieden wat je zelf graag zou willen ontvangen. Het principe van ‘geven wat je wilt ontvangen’ is de essentie van de wet van aantrekking. Zodra je in staat bent om te geven, verandert jouw ‘magneet’ en ben je werkelijk klaar om te ontvangen.

Hoe meer je bereid bent om vanuit jezelf te geven aan het leven en aan anderen, hoe meer je kunt ontvangen van het leven en anderen. In wezen zijn geven en ontvangen twee aspecten van dezelfde energiestroom van het universum. Aantrekken wat je wenst gaat over een dynamische uitwisseling, een voortdurende pulserende beweging van de energiestroom tussen geven en ontvangen. Omdat ieder van ons en het universum voortdurend met elkaar verbonden zijn, heeft het stoppen van deze dynamische energiestroom hetzelfde effect als het blokkeren van een rivier met een dam: de dynamiek en energie kunnen niet meer vrij stromen.

Het gevolg hiervan is dat verdere uitwisseling tussen jou en het universum onmogelijk wordt. Je krijgt niet wat je wilt, maar ontvangt precies datgene (en niet meer of minder dan dat) wat jij in staat bent te geven aan het leven en anderen. Wat je zelf niet kunt geven, kun je ook niet terugkrijgen. Dit leidt tot het geloof in een magische verlossing, iets buiten jezelf dat jou kan redden. Echter, je kunt nooit gered worden door iets buiten jezelf; alleen iets binnenin jezelf heeft die kracht.

Het universum is altijd vriendelijk, het zegt altijd: “ja”

Het universum sluit nooit oneerlijke deals en voelt feilloos aan wanneer je meer wilt ontvangen dan je bereid bent te geven. Het zegt altijd “JA”, maar je krijgt juist datgene NIET wat je zelf ook NIET geeft.

Hoe kun je liefde accepteren als je gelooft dat je het zelf niet waard bent? Hoe kun je een diepgaande relatie verwachten als je jezelf slechts gedeeltelijk inzet? Hoe kun je iets geven als je het zelf niet bezit?

De wet van wederkerigheid werkt als volgt: Je hebt sterke gevoelens voor iemand en wilt graag een relatie met die persoon. Maar je bent bang dat zij zich niet volledig aan jou zal binden, dus verbind je jezelf ook maar half. Je bent bang dat je die persoon niet kunt vertrouwen als hij of zij in het buitenland is, dus durf je zelf ook niet betrouwbaar te zijn en onderhoud je contacten met anderen. Want stel je voor dat jouw vertrouwen beschaamd wordt, dan kan dit voorkomen worden door zelf in dit geval ook niet betrouwbaar te zijn.

Inderdaad, door jezelf slechts half te verbinden, geef je eigenlijk aan dat je geen echte verbinding wilt met die persoon. Je houdt jezelf op die manier beschermd, zodat als het misgaat, de pijn minder intens zal zijn. Maar dit soort halfhartigheid benadering werkt niet, omdat het universum niet in dergelijke trucs trapt. Halfhartigheid trekt gelijksoortige energie aan, en je zult uiteindelijk ook halfhartigheid terugkrijgen. Of het nu gaat om het nastreven van onvoorwaardelijke liefde, professionele doelen, of andere aspecten van het leven, echte verbinding vereist toewijding, overgave en focus. Je volledig richten op één doel betekent je volledig committeren, met hart en ziel, aan dat doel.

Er is geen weg terug als je ervoor kiest om je volledig toe te wijden aan iets, of het nu een relatie, een doel of een passie is. Halfhartigheid en terughoudendheid zullen niet leiden tot het gewenste succes. Het vergt juist al je tijd, aandacht en inspanning, zowel mentaal, spiritueel als fysiek, om datgene waar je je op richt tot een groot succes te maken. Veel mensen vinden het echter moeilijk om zich volledig te geven. Ze geven zich maar half, in de hoop dat anderen of het universum de rest zal doen. Maar dit leidt vaak tot teleurstelling, frustratie en bitterheid wanneer ze niet krijgen wat ze willen. Ze realiseren zich dan achteraf dat ze er slechts halfhartig ingestapt zijn, en stellen zich voor hoe het zou zijn geweest als ze zich volledig hadden ingezet.

Wat je niet geeft, kun je niet ontvangen

Wat je niet bereid bent te geven, kun je ook niet ontvangen. Dit is een fundamenteel principe van de wet van oorzaak en gevolg. Het begint allemaal met introspectie: kijk eerst naar binnen en onderzoek of je echt wilt wat je zegt te willen. Ben je werkelijk bereid je volledig over te geven aan je doel en sta je volledig achter je intentie? Dit vereist dat je met beide benen erin stapt, zonder iets van jezelf achter te houden. Weet je zeker dat je een volwaardige relatie wilt, meen je wat je zegt?

Stel jezelf de vraag: hoe graag wil je het eigenlijk? Als je er maar half instapt en je hart niet volledig opent, met alle risico’s van dien, is de kans groot dat je niet de gewenste resultaten zult behalen. Veel mensen verlangen naar onvoorwaardelijke liefde, maar krijgen het niet op hun pad. Dit komt doordat het universum nog steeds een gemis in jouw energetisch profiel waarneemt, en deze intentie van gemis zal alleen maar worden versterkt. Het universum maakt geen onderscheid tussen positieve en negatieve intenties; alle intenties worden versterkt. Als je een gevoel van gemis uitstraalt, trek je onbewust teleurstelling aan, en het universum zal dit nog verder versterken.

Alleen als je intentie zuiver is kun je in harmonie tot een dynamische uitwisseling komen

De zuiverheid van je intentie is de sleutelfactor bij het vormgeven van je levenspad. Het brengen van werkelijke veranderingen is niet zo eenvoudig als soms wordt gesuggereerd. Hoewel inzicht in de wetten van aantrekking belangrijk is, leidt dit niet automatisch tot moeiteloze resultaten. We moeten erkennen dat een sterke wil en visualisatie krachtige instrumenten zijn om je leven vorm te geven, maar de basis van creatie begint altijd met intentie! Intentie drijft de motor van je creatieve kracht aan. Pas wanneer je intentie zuiver is en vrij van negatieve (onbewuste) invloeden, kun je in harmonie komen met de krachten van het universum.

De oorzaak van mislukte relaties ligt vaak in het feit dat veel mensen, naast hun bewuste wil, een onbewuste negatieve intentie hebben – wat ik de ‘nee-stroom’ noem – die een tegenwerkende kracht vormt voor het manifesteren van hun wensen. Het is belangrijk om te erkennen dat het ontbreken van vervullende relaties niet louter pech of toeval is. Het is eerder het gevolg van de nog niet herkende negatieve intentie in het onderbewuste (de ‘nee-stroom’) die het succes in de weg staat. De wetten van oorzaak en gevolg hebben geen aan- of uitknop en blijven voortdurend actief.

Het is inderdaad belangrijk om introspectie te doen op een liefdevolle en medelevende manier naar jezelf toe, zodat je de samenhang tussen oorzaak en gevolg in je relaties kunt zien. Op die manier kun je ook de problemen in je relaties beter begrijpen en oplossen. Op deze wijze kun je tot volledige wederkerigheid doorgroeien en een onvoorwaardelijke liefdevolle relatie ervaren.

Het is essentieel om niet de pijn van een mislukte relatie toe te schrijven aan een tekortkoming van de ander, toeval of pech, om te voorkomen dat je in een slachtofferrol belandt. Door dit te doen, vermijd je de confrontatie met de ‘Nee-stroom’ uit je onderbewuste en zul je deze nooit ontdekken of kunnen oplossen. Het is dus cruciaal om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen aandeel in relaties en actief te werken aan zelfreflectie en groei, om uiteindelijk tot een volledig wederzijdse en onvoorwaardelijke liefdevolle relatie te komen.

Wat je geeft zul je krijgen. Niets kan geschapen worden als er geen wederkerigheid bestaat. Dat geldt dus ook voor een goede relatie tussen mensen.

Oefening

Deze oefening nodigt uit tot diepgaande zelfreflectie en bewustwording van je eigen innerlijke processen en overtuigingen met betrekking tot liefde en relaties. Het is belangrijk om bereid te zijn om voor jezelf te zorgen, jezelf gelukkig te maken, jezelf te vertrouwen en jezelf veiligheid te geven, voordat je in staat bent onvoorwaardelijke liefde te geven aan anderen. Door liefde te geven en te ervaren, kunnen we de kracht van liefde begrijpen en de essentie ervan vasthouden.

Het is waar dat het universum altijd vriendelijk is en altijd ‘JA’ zegt. We ontvangen niet alleen wat we geven, maar ook wat we niet geven, kunnen we niet ontvangen. Deze gedachtegang nodigt uit tot introspectie over hoe we zelf liefde kunnen accepteren, hoe we ons volledig kunnen verbinden in relaties en hoe we vanuit een staat van eigenliefde anderen kunnen liefhebben.

Hoe kun je liefde aanvaarden als je vindt dat je het zelf niet waard bent? Hoe kun je een hechte relatie verwachten als je jezelf maar half verbindt? Hoe kun je iets geven als je het zelf niet bezit?

Het stellen van deze cruciale vragen in meditatie kan helpen om tot dieper zelfinzicht te komen en om bewust te worden van eventuele blokkades of belemmeringen die onze ervaringen in liefde en relaties beïnvloeden. Het is een proces van zelfontdekking en groei dat ons kan leiden naar een dieper begrip van onszelf en onze relaties met anderen.

Gepubliceerd op 29/05/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Ik begrijp dat het pijnlijk is. Het is vreemd hoe iemand zo lang een deel van je leven kan zijn en dan plotseling verdwijnt. Misschien eindigde de relatie goed, misschien was het een ramp. Hoe dan ook, het is verbazingwekkend hoe snel relaties kunnen veranderen. En weet je, het is helemaal oké als je nog steeds worstelt met wat er gebeurd is tussen jullie. Het einde van een relatie kan een van de moeilijkste dingen zijn die we doormaken. Het is oké als je hart nog steeds pijn doet. Jullie hebben samen veel herinneringen gemaakt, en die blijven bij je, [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • Op een date authentiek zijn is cruciaal voor het opbouwen van een oprechte connectie. Hier zijn enkele tips om jezelf te blijven en een succesvolle date-ervaring te creëren: Wees open over je gevoelens: Als je je verlegen voelt, wees dan niet bang om dat te delen. Het uiten van je gevoelens kan een brug slaan naar openheid en begrip tussen jou en je date. Integriteit is essentieel: Wees eerlijk over wie je bent en wat je denkt. Dit betekent niet dat je elk detail moet delen, maar wel dat je trouw blijft aan jezelf in plaats van een ideaalbeeld te [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • De liefde kan alleen bestaan bij loslaten, nooit bij ‘willen’De ware vind je door de bereidheid jouw innerlijke weg te gaan, je huiswerk te maken en eerst de ware voor jezelf te worden. Je kunt misschien dan denken: als ik mijn innerlijk huiswerk doe, dan krijg ik de beloning en zal ik de ware vinden. Nee, zo werkt het ook niet. Jouw innerlijk huiswerk en je levenspad is je levensdoel, al de rest mag je loslaten, want dat is niet meer van jou. Je mag eerst voor jezelf een zichzelf vervullend leven hebben gecreëerd waarbij je de behoefte aan heelwording [...]

    By Published On: 08/05/2024