De ideale partner?

We nemen vaak niet genoeg de tijd om een lijstje te maken van wat we willen dat onze “ideale partner” heeft om in aanmerking te komen voor onze liefde. Zelfs voordat we de ander echt leren kennen, projecteren we al verwachtingen of geven we al kritiek. Maar hebben we ook nagedacht over wat we bereid zijn om oprecht en onvoorwaardelijk aan de ander te geven? Laten we naar binnen kijken en onszelf afvragen of we echt streven naar een gelijkwaardige, onvoorwaardelijke en liefdevolle relatie.

Durven we echt open te staan voor de liefde van de ander? Zijn we echt bereid om het beste van onszelf te geven in de liefde en om grenzen te verleggen voor onze eigen ontwikkeling, die van de ander en van de relatie? Zijn we werkelijk bereid om de ander volledig te leren kennen en te accepteren zoals hij of zij werkelijk is? Hebben we de discipline om na de verliefdheid onvoorwaardelijke liefde vorm te geven zonder verwachtingen?

Als het antwoord ja is op bovenstaande vragen heb je geen pijn of gemis en ga je de relatie aan vanuit liefde voor jezelf. Je gaat de relatie aan vanuit volledige vrijheid.

Als je negatieve antwoorden vindt, heb je het antwoord op je innerlijke leegte en pijn gevonden, waarbij je een relatie aangaat om het gebrek aan zelfliefde te compenseren. Deze relatie is geworteld in behoeftigheid en zal onvermijdelijk leiden tot een ongelijkwaardige, voorwaardelijke en problematische verbintenis. Op deze manier maak je jezelf emotioneel afhankelijk, waarbij je de ander verantwoordelijk maakt voor jouw geluk. Zolang je niet in staat bent om onvoorwaardelijk van jezelf te houden zoals je werkelijk bent, ben je nog niet bereid om goed voor jezelf te zorgen. Dit betekent ook dat je niet in staat bent om onvoorwaardelijk van de ander te houden zoals die werkelijk is, waardoor je uiteindelijk gefrustreerd en boos zult worden.

Het universum doet niet aan oneerlijke deals

Je krijgt in het leven niet datgene wat je zelf ook niet geeft. In het leven ontvang je altijd wat je zelf ook geeft, dit is een fundamentele wetmatigheid. Het betekent dat je zowel positieve als negatieve energie terugkrijgt, afhankelijk van wat je uitstraalt. Een eerlijke introspectie kan onthullend zijn, hoewel soms confronterend, het leidt tot persoonlijke groei en ontwikkeling. Wanneer je herhaaldelijk pijn of tekort ervaart, kan dit het gevolg zijn van het bewust of onbewust anderen pijn of tekort te doen, en vaak ook jezelf door innerlijke afwijzing.

Neem eens de tijd om te reflecteren op hoe je met anderen omgaat. Het universum hanteert geen oneerlijke deals; wat je geeft, krijg je terug. Alles in het leven is een uitwisseling. Als je eerlijkheid verlangt, wees dan zelf eerlijk. Als je jezelf wilt zijn, geef anderen dan de ruimte om volledig zichzelf te zijn. Als je vaak bekritiseerd wordt, onderzoek dan eens hoe je in het verleden en heden anderen bekritiseerd en veroordeeld hebt.

Wat je wenst, moet je eerst zelf geven. Verlang je vertrouwen, geef anderen dan ook vertrouwen. Als je oprechtheid wilt, gedraag je dan oprecht naar anderen toe. Als je een gepassioneerde partner wilt, wees dan zelf gepassioneerd. Om de ideale partner aan te trekken, moet je eerst zelf leren de ideale partner te zijn. Verlang je naar toewijding in je relatie, geef dan zelf toewijding.

Wat is onvoorwaardelijke liefde?

Als je eerlijk naar binnen kijkt en terugblikt op eerdere relaties in je leven, zul je misschien merken dat je de ander een bepaalde rol hebt toebedeeld die hij of zij moest vervullen, en aan jouw verwachtingen moest voldoen voordat jij liefde kon voelen en geven. Dit is echter niet de kern van onvoorwaardelijke liefde. Stel je voor: hoe zou jouw liefde functioneren als de ander precies doet waar hij of zij zelf zin in heeft, zelfs als dat in strijd is met jouw verwachtingen, wensen of wil? Wat als de ander niet altijd liefdevol tegen jou is.

Wees eerlijk tegen jezelf: hoe zou jouw liefde dan reageren? In dergelijke situaties zouden velen van ons het moeilijk vinden om het woord “liefde” te gebruiken zonder oordeel of verwachting. Maar bij echte onvoorwaardelijke liefde zal je in deze situaties wel het woordje liefde echt liefdevol kunnen gebruiken zonder oordeel en verwachting. Vaak putten we uit een innerlijke houding van exploitatie, die ons is aangeleerd door opvoeding, media en andere invloeden. Dit staat ver af van onvoorwaardelijke, gelijkwaardige en oprechte liefde.

In feite proberen we soms iets van de ander te krijgen wat we onszelf innerlijk nog niet kunnen of willen geven. We geven slechts een paar kruimels, want we hebben onszelf nog niet veel gegeven. We verwachten echter wel het beste van de ander terug te ontvangen.

Vaak willen we van anderen iets ontvangen wat we zelf innerlijk nog niet kunnen of willen geven. Sommigen van ons gaan zelfs zover dat ze hun eigen levensenergie misbruiken om anderen te behagen en te waarderen, simpelweg omdat ze zichzelf niet willen of kunnen behagen en waarderen. Dit leidt zelden tot goede uitkomsten.

Je levensenergie is eigenlijk bedoeld voor je eigen ontwikkeling. Hierin ligt het antwoord als je merkt dat je huidige relaties niet bevredigend zijn.

Relaties zijn eigenlijk bedoeld om het volmaakte deel van onszelf te delen met anderen, en vice versa, zodat we kunnen ervaren en leren van elkaars volmaaktheid. Dit proces helpt ons om uit het denken in termen van schaarste te stappen en in plaats daarvan te gaan denken in termen van overvloed. Het besef dat we het volmaakte deel van onszelf kunnen delen met anderen impliceert dat we het zelf ook moeten bezitten. Dit inzicht kan een belangrijke conclusie zijn voor onze ziel.

Elke relatie is bedoeld om jou dichter bij jezelf te brengen

Geven en ontvangen vormen geen gescheiden processen, zoals eerder uitgelegd in mijn eerdere blogs; ze zijn eerder twee aspecten van dezelfde energiestroom. In een relatie wordt dit dynamisch en wederzijds wanneer je bereid bent om alle facetten van jezelf te omarmen, precies zoals je bent. Op dat moment verdwijnt de angst om liefde van anderen niet te ontvangen. Als je niet langer bang bent dat anderen jou niet de liefde zullen geven zoals je had gehoopt of verwacht, zul je juist in staat zijn om onvoorwaardelijke liefde te schenken. Op dat moment zul je onvermijdelijk onvoorwaardelijke liefde ontvangen; dat is de wet.

Geven vanuit je hart

Als je alles aan jezelf geeft, word je zelf een bron van onuitputtelijke energie, en kun je geven zonder daar iets voor terug te hoeven verwachten. Het universum voelt aan dat de energie van geven en ontvangen stroomt en zal steeds meer van dat geven. Deze wetmatigheid van werkelijk geven zonder de verwachting iets terug te krijgen, zal uiterst positieve resultaten opleveren tussen jou en anderen. Je zult een partner of vrienden aantrekken die ook zonder verwachting van terugkrijgen gaan geven.

Het wordt geven vanuit een innerlijke overvloed, niet vanuit een innerlijk tekort. Het wordt geven vanuit je hart omdat je het eigenlijk in de eerste plaats aan jezelf hebt gegeven. Een bevredigende relatie, gebaseerd op onvoorwaardelijke, gelijkwaardige en oprechte liefde, is het resultaat als jij je durft te uiten zoals je bent en durft te zeggen wat je wensen en dromen zijn, wat je gevoelens zijn, wat je fijn vindt en wat je afschuwelijk vindt. Eerlijk en oprecht. Zo weet je dat er van je gehouden wordt zoals je bent, niet vanwege een schijnheilig ideaalbeeld dat steeds een maatstaf is van het niet kunnen accepteren van jezelf zoals je bent.

Door jezelf te accepteren zoals jij werkelijk bent, kunnen anderen jou ook accepteren zoals jij bent en zichzelf daarbij veilig en geborgen voelen. Geloof me, de energie zal stromen.

Ga jij een relatie aan vanuit onvoorwaardelijke liefde voor jezelf, of ga je een relatie aan om je tekort aan zelfliefde te compenseren? Wat is de werkelijke betekenis van jouw liefde die je geeft?

Oefening

Neem even de tijd om rustig te wandelen en te reflecteren op het volgende: Is je onvoorwaardelijke liefde naar jezelf in harmonie om je eigen integriteit te bewaren? Kun je ook de integriteit van de ander bewaren in jouw liefde? Richt je blik naar binnen en stel jezelf de vraag of je echt uit bent op een gelijkwaardige, onvoorwaardelijke en liefdevolle relatie. Durf je echt open te staan voor de liefde van de ander? Geef jij vanuit het hart?

Gepubliceerd op 29/05/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Ik begrijp dat het pijnlijk is. Het is vreemd hoe iemand zo lang een deel van je leven kan zijn en dan plotseling verdwijnt. Misschien eindigde de relatie goed, misschien was het een ramp. Hoe dan ook, het is verbazingwekkend hoe snel relaties kunnen veranderen. En weet je, het is helemaal oké als je nog steeds worstelt met wat er gebeurd is tussen jullie. Het einde van een relatie kan een van de moeilijkste dingen zijn die we doormaken. Het is oké als je hart nog steeds pijn doet. Jullie hebben samen veel herinneringen gemaakt, en die blijven bij je, [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • Op een date authentiek zijn is cruciaal voor het opbouwen van een oprechte connectie. Hier zijn enkele tips om jezelf te blijven en een succesvolle date-ervaring te creëren: Wees open over je gevoelens: Als je je verlegen voelt, wees dan niet bang om dat te delen. Het uiten van je gevoelens kan een brug slaan naar openheid en begrip tussen jou en je date. Integriteit is essentieel: Wees eerlijk over wie je bent en wat je denkt. Dit betekent niet dat je elk detail moet delen, maar wel dat je trouw blijft aan jezelf in plaats van een ideaalbeeld te [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • De liefde kan alleen bestaan bij loslaten, nooit bij ‘willen’De ware vind je door de bereidheid jouw innerlijke weg te gaan, je huiswerk te maken en eerst de ware voor jezelf te worden. Je kunt misschien dan denken: als ik mijn innerlijk huiswerk doe, dan krijg ik de beloning en zal ik de ware vinden. Nee, zo werkt het ook niet. Jouw innerlijk huiswerk en je levenspad is je levensdoel, al de rest mag je loslaten, want dat is niet meer van jou. Je mag eerst voor jezelf een zichzelf vervullend leven hebben gecreëerd waarbij je de behoefte aan heelwording [...]

    By Published On: 08/05/2024