De magische ander, een grote illusie

In relaties zijn we voortdurend op zoek naar ons ware zelf, het oerverlangen naar innerlijke heelheid en verbondenheid. Veel mensen streven naar de ideale partner die aan al hun behoeften en verwachtingen voldoet, en zien persoonlijke relaties als hun levensdoel. Ze blijven geloven in de illusie van die ene magische persoon, de romantische verlosser, en rennen steeds achter de liefde aan.

Velen van ons spenderen tijd aan dagdromen en filosoferen over de persoonlijkheid van de partner met wie ze denken te trouwen om zichzelf compleet te voelen. Met andere woorden, ze stellen hun leven in dienst van die magische ander, in plaats van zichzelf als de existentie als het middelpunt van hun leven te zien. Velen van ons denken vaak dat als de ander van ons houdt, het leven weer zin krijgt en leuk wordt. Maar de wetten van aantrekking geven je niet automatisch de liefde die je verwacht, omdat je met deze overtuiging de liefde en waardering van de belangrijkste persoon in je leven mist: jezelf. Daarom kun je nooit de echte liefde vinden waar je naar verlangt.

Een relatie is de spiegel van de relatie die je hebt met jezelf

Elke relatie weerspiegelt de relatie die je met jezelf hebt. Het is van cruciaal belang om het belang van eigenwaarde te begrijpen voor het succes van je relaties. Grotendeels creëer je je buitenwereld vanuit je bewuste en onbewuste innerlijke dialoog of innerlijke wereld. In je innerlijke wereld ben jij de creator van je eigen lot, zelfs als velen dit niet beseffen. Dit betekent dat jouw zelfbeeld en eigenwaarde de filter vormen waardoor je naar de buitenwereld kijkt.

De bijbehorende overtuigingen en onbewuste conditioneringen zijn de basis waarop jij keuzes maakt over het leven en de liefde. Met andere woorden, je bent als een magneet die het equivalent van je zelfbeeld en eigenwaarde aantrekt, steeds weer opnieuw. Jouw zelfbeeld en eigenwaarde bepalen je lot. Als een magneet trek je mensen, ervaringen en omstandigheden naar je toe die precies overeenkomen met je onbewuste behoeften, angsten, twijfels en verlangens.

Er is maar één persoon die verantwoordelijk is voor jouw leven, en dat ben jijzelf. De ander functioneert slechts als een spiegel waarin jij jezelf kunt zien. De staat van jouw bewustzijn is dan ook volledig jouw verantwoordelijkheid, en alleen jij kunt veranderingen aanbrengen in jouw eigen situatie. Als het gedrag van iemand jou irriteert of frustreert, zegt dit alles over jou. Het zijn jouw gevoelens en emoties, waarvoor je niemand anders kunt aansprakelijk stellen.

Het is jouw keuze hoe je reageert op een situatie, en die keuze kun je altijd veranderen. Je kunt alleen in anderen dingen zien die je zelf kent (zelfs onbewust), dus de irritatie of frustratie zegt niets over het ware zelf van de ander, en zelfs niet over zijn of haar gevoelens voor jou.

Het onvolgroeide deel in jezelf

De zoektocht naar je ware zelf vindt plaats door middel van relaties die een spiegel vormen voor de rest van je werkelijke zelf. Daarom voel je je vaak zo sterk aangetrokken tot mensen die eigenschappen lijken te hebben die jij zelf mist. In feite zie je dus een reflectie van jezelf in de persoon op wie je verliefd wordt, en vaak ben je niet echt verliefd op hun wezen en ziel. Je ziet dus de ander dus niet eens ECHT.

In plaats daarvan zie je in hen je eigen behoeften, verlangens, pijnen, angsten en tekortkomingen weerspiegeld. Het onvolgroeide deel van jezelf, je blinde vlek of schaduwzijde, projecteer je onbewust op anderen waar je mee omgaat, in een poging iets te vinden wat zelfs geen prins of prinses op het witte paard jou kan geven. Deze wetmatigheid geldt niet alleen voor een liefdesrelatie, maar ook in al je relaties met je vrienden, familieleden, collega’s, je baas, leraren enzovoort.

Het is belangrijk om op te merken dat onze aantrekkingskracht tot bepaalde persoonlijkheidstypes vaak een weerspiegeling is van onze eigen innerlijke dynamiek en behoeften. Als je jezelf bijvoorbeeld steeds aangetrokken voelt tot egocentrische mensen, kan het zijn dat je neiging hebt om jezelf te veel opzij te zetten en je eigen behoeften te verwaarlozen. In dit geval is het essentieel om meer ruimte in je leven op te eisen en je eigen waarde te erkennen.

Als je steeds valt voor spontane, zelfverzekerde mensen die hun emoties durven te uiten, kan het zijn dat je jezelf meer zou moeten toestaan om authentiek te zijn en je minder aan te trekken van wat anderen van je vinden. Op die manier kun je voorkomen dat anderen jouw energie ‘stelen’.

Het patroon kan ook wijzen op een gebrek aan zelfliefde of zelfvertrouwen, zoals in het geval van het aantrekken van partners die narcistische trekjes hebben. In dit geval is het belangrijk om te werken aan het cultiveren van zelfliefde en zelfacceptatie.

Een dominante partner aantrekken kan duiden op een neiging om jezelf af te wijzen en je eigen behoeften ondergeschikt te maken aan die van anderen. Het is dan tijd om je levensenergie te gebruiken om je eigenwaarde te versterken en je eigen doelen na te streven.

En tot slot, als je je altijd goed voelt bij mensen die passie, structuur en discipline tonen, kan het zijn dat je zelf meer structuur en focus zou moeten aanbrengen in je eigen leven en doelen.

In essentie is het herkennen van deze patronen een kans voor zelfreflectie en groei. Het stelt ons in staat om bewuster te worden van onze eigen behoeften en overtuigingen, en om stappen te zetten richting een meer vervullend en evenwichtig leven.

In feite is het zoeken naar de ideale partner een zoektocht naar wie je zelf werkelijk bent

Het is essentieel om te erkennen dat al onze relaties uiteindelijk weerspiegelingen zijn van wat er in onszelf nog ontwikkeld moet worden. Het kan inderdaad confronterend zijn om op deze manier naar onze relaties te kijken, maar het is een noodzakelijke stap om bewustzijn te vergroten en individueel te ontwikkelen.

Het besef dat we niet per ongeluk in bepaalde relaties belanden, maar dat we actief ons eigen leven kunnen creëren, brengt een diepe bevrijding met zich mee. Met een groeiend bewustzijn komen we in contact met ons eigen positieve scheppingsvermogen. We beginnen de patronen in onze relatiekeuzes te doorzien zonder daar een waardeoordeel aan te verbinden.

Door in te zien dat onze eigen gedachten, overtuigingen en emoties de grondslag vormen voor de omstandigheden in onze relaties, nemen we verantwoordelijkheid voor onze creaties en zie je dit gewoon als oorzaak en gevolg. Dit betekent dat we ook de kracht hebben om onze relaties en omstandigheden te veranderen door bewust te creëren wat we werkelijk verlangen.

Het is een proces van groei en bewustwording dat ons in staat stelt om met meer liefde, begrip en compassie naar onszelf en anderen te kijken. En uiteindelijk stelt het ons in staat om onze relaties te transformeren en een leven te leiden dat in lijn is met onze diepste waarden en verlangens.

Je gaat inzien dat alle negatieve situaties het gevolg waren van je eigen creërende en scheppende vermogens, hetgeen inhoudt dat je werkelijk een vermogen hebt om te creëren, dus je kunt dus vervolgens ervoor zorgen dat de gevolgen voortaan anders gaan zijn.

Elke relatie is een kans om de relatie met jezelf te versterken

Het inzicht dat relaties fungeren als leerschool om je ware zelf te ontdekken, stelt je in staat om niet langer te denken in termen van falen wanneer zaken anders lopen dan verwacht of gehoopt. Je gaat elke relatie zien als een kans om je relatie met jezelf te versterken, te helen en liefdevol met jezelf om te gaan, zodat je kunt groeien naar een prachtig, volwassen en onafhankelijk individu. Dit proces van zelfontdekking geeft je meer zelfinzicht, waardoor je eerlijker en veerkrachtiger wordt in je relatie met jezelf. Hierdoor kun je zonder oordeel, twijfel of angst kijken naar al je onvolgroeide aspecten en zwakheden.

Dan ben je veel minder geneigd om je relatie te kiezen vanuit onbewuste projecties. Het resultaat is dat je relatie met jezelf steviger, begripvoller, mededogender en vooral liefdevoller wordt. Hierdoor ben je in staat om in jezelf een bondgenoot en partner te vinden, waardoor eenzaamheid verdwijnt. Je leert van jezelf te houden en blijft bij elke keuze dicht bij jezelf, waardoor de kans dat je jezelf verliest in een relatie enorm afneemt. Je behoudt je eigen levenskracht om je missie te volbrengen. Door vanuit zelfliefde te handelen, zie je het wel of niet hebben of slagen van een relatie niet meer als een kwestie van leven of dood, waardoor je meer ontspannen kunt zijn en kunt zijn wie je werkelijk bent.

Deze bewustzijnsontwikkeling leidt tot meer zelfkennis, en hoe meer zelfkennis je hebt, hoe meer eenheid je met jezelf kunt ervaren. Deze innerlijke eenheid brengt op haar beurt meer verbondenheid met anderen met zich mee. Wanneer je een partnerschap en bondgenootschap met jezelf hebt gevonden, ben je beter in staat om dit ook met anderen te ervaren. Op dat moment zullen de wetten van aantrekking mensen en omstandigheden naar je toe brengen die zelf ook innerlijke groei hebben doorgemaakt en eenheid en partnerschap met zichzelf hebben ontwikkeld.

Dit zijn de voorwaarden voor het cultiveren van vervullende relaties. Het begint allemaal bij jezelf. Daarom is het belangrijk om al je exen te bedanken voor de tijd die jullie samen hebben doorgebracht, omdat zij hebben bijgedragen aan jouw groei en ontwikkeling. In plaats van ontgoocheling, frustratie of woede te voelen jegens je exen, is het waardevoller om het verleden te zien als een belangrijke levensles die je verder heeft geholpen.

Je kunt alleen van anderen houden als je ‘van jezelf houdt’, zoals het oneindige ons opdraagt. Eigenliefde is dus de poort tot naastenliefde. Ken jij jezelf en hou je van jezelf?

Oefening

Begin met de affirmatie: “Ik ben me bewust van een oneindige bron van liefde. Deze bron is onuitputtelijk en stroomt altijd. Dat is wat ik ben.”

Reflecteer vervolgens op hoe deze affirmatie zich vertaalt naar je relatie met jezelf. Merk op hoe het je relatie met jezelf steviger, begripvoller, mededogender en vooral liefdevoller maakt.

Zie elke relatie die je aangaat als een kans om de band met jezelf te versterken. Realiseer je dat de voorwaarden om een verheven en vervullende relatie te cultiveren altijd bij jezelf beginnen.

Neem een paar minuten de tijd om deze gedachten te laten bezinken en voel hoe ze je innerlijke rust en vertrouwen versterken.

Gepubliceerd op 29/05/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Ik begrijp dat het pijnlijk is. Het is vreemd hoe iemand zo lang een deel van je leven kan zijn en dan plotseling verdwijnt. Misschien eindigde de relatie goed, misschien was het een ramp. Hoe dan ook, het is verbazingwekkend hoe snel relaties kunnen veranderen. En weet je, het is helemaal oké als je nog steeds worstelt met wat er gebeurd is tussen jullie. Het einde van een relatie kan een van de moeilijkste dingen zijn die we doormaken. Het is oké als je hart nog steeds pijn doet. Jullie hebben samen veel herinneringen gemaakt, en die blijven bij je, [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • Op een date authentiek zijn is cruciaal voor het opbouwen van een oprechte connectie. Hier zijn enkele tips om jezelf te blijven en een succesvolle date-ervaring te creëren: Wees open over je gevoelens: Als je je verlegen voelt, wees dan niet bang om dat te delen. Het uiten van je gevoelens kan een brug slaan naar openheid en begrip tussen jou en je date. Integriteit is essentieel: Wees eerlijk over wie je bent en wat je denkt. Dit betekent niet dat je elk detail moet delen, maar wel dat je trouw blijft aan jezelf in plaats van een ideaalbeeld te [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • De liefde kan alleen bestaan bij loslaten, nooit bij ‘willen’De ware vind je door de bereidheid jouw innerlijke weg te gaan, je huiswerk te maken en eerst de ware voor jezelf te worden. Je kunt misschien dan denken: als ik mijn innerlijk huiswerk doe, dan krijg ik de beloning en zal ik de ware vinden. Nee, zo werkt het ook niet. Jouw innerlijk huiswerk en je levenspad is je levensdoel, al de rest mag je loslaten, want dat is niet meer van jou. Je mag eerst voor jezelf een zichzelf vervullend leven hebben gecreëerd waarbij je de behoefte aan heelwording [...]

    By Published On: 08/05/2024