De liefde voor een ander is onlosmakelijk en direct verbonden met de liefde voor jezelf

Je kunt geen echte verbondenheid met anderen ervaren als je geen sterke band hebt met je eigen ziel en geen gezonde relatie met jezelf hebt. Veel mensen denken vaak: “Als ik nu maar iemand had die van mij houdt, dan wordt het leven eindelijk leuk.” Maar wat ik wil benadrukken, is dat liefde voor anderen direct en onlosmakelijk verbonden is met liefde voor jezelf.

Wanneer je niet van jezelf houdt, loop je het risico om jezelf te verliezen in een relatie met een ander. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe sterker je relatie met jezelf zal zijn, en des te meer zul je kiezen voor gezonde en constructieve relaties in plaats van ongezonde en destructieve.

Als je jezelf niet compleet voelt, groeit het verlangen om die ene magische ander te ontmoeten die al je problemen zal oplossen. Maar als je jezelf niet waardig voelt, niet beminnelijk of aantrekkelijk vindt, en een gebrek aan zelfrespect hebt, zul je nooit kunnen geloven dat er iemand is die echt van je houdt. Als je jezelf niet kunt accepteren, hoe kun je dan de liefde van een ander voor jou echt volledig accepteren?

Vaak worden mensen juist verliefd op het moment dat ze kwetsbaar, verdrietig of niet lekker in hun vel zitten. Stel je voor dat je in zo’n situatie de ideale partner tegenkomt, maar je hebt geen verbondenheid en liefde met jezelf en je eigen ziel, dus ook geen relatie met jezelf, dan zal dit ideaalbeeld snel in duigen vallen omdat angst zijn intrede zal doen.

Zie de oorzaak van je angst en los je angst op

Angst ontstaat omdat je op een gegeven moment bang bent dat de ander zal zien wie je werkelijk bent, of dat er iemand anders zal komen die leuker, intelligenter en knapper is dan jij. Een gebrek aan eigenliefde leidt tot weinig zelfbesef en het gevoel dat je niet bijzonder bent. Daardoor ga je snel denken dat je gemakkelijk vervangen kunt worden door een andere persoon. Dit kan leiden tot gevoelens van jaloezie.

Als je geen diepe liefdesrelatie met jezelf hebt, geen verbondenheid met je ziel voelt, zul je in relaties altijd de angst hebben om de ander te verliezen, omdat je denkt dat je daarmee een deel van jezelf zult verliezen. Je hebt het gevoel dat je alleen bestaat door de aanwezigheid van de ander, zelfs als die ander jou niet echt liefdevol behandelt, wat vaker gebeurt dan je denkt.

Vaak wil je de ander bezitten omdat je gelooft dat je alleen door de ander geliefd kunt worden, omdat je niet van jezelf kunt houden. Door gebrek aan zelfwaardering en zelfliefde zul je al deze stappen snel overslaan en de geliefde direct beginnen te wantrouwen. Je gaat denken: “Wat klopt hier niet? Wat wil hij of zij van mij?” Als de liefde dan over is, krijg je het gevoel dat je zelf niet meer bestaat en beland je in een diepe, donkere put zonder enig perspectief.

Wordt jouw geluk bepaald door de stand van je liefdesleven of door de waarde van je eigen leven?

Wacht je met het nemen van belangrijke beslissingen in je leven totdat je de toekomstige geliefde ontmoet? Tel je jouw levensjaren op, bang om de ander niet tegen te komen? En wanneer je eindelijk de ideale partner ontmoet, ben je dan niet bezig met hoe je hem of haar kunt verbeteren in plaats van met je eigen ontwikkeling bezig te zijn? Analyseer je niet voortdurend zijn of haar persoonlijkheid en gedrag? Voel je je niet verantwoordelijk voor zijn of haar welzijn en offer je daarbij jouw eigen levensenergie op die eigenlijk bedoeld is om jouw levensmissie tot uiting te brengen?

Als je een of meer van deze vragen met ja beantwoordt (en wees gerust, velen onder ons doen dat), dan ben je nog steeds gevangen in het idee dat je de rest van jezelf buiten jezelf kunt vinden, namelijk in het lichaam en de geest van iemand anders. Onthoud dat er maar één persoon verantwoordelijk is voor jou, en dat ben jijzelf. Laat dat nooit uit het oog verliezen!

In werkelijkheid geef je jezelf op en stel je onbewust je eigen ontwikkeling uit. Vanuit gewoonte of obsessie geef je jezelf weg en raak je keer op keer verstrikt in romantische liefdesavonturen, waarbij je jezelf verliest in de relatie met de ander. We weten echter dat alles wat we nodig hebben in het leven al in onszelf aanwezig is. Zolang je blijft zoeken naar oplossingen buiten jezelf, ontloop je jouw eigen verantwoordelijkheid en vermijd je je innerlijke groei. De wetten van aantrekking zullen ervoor zorgen dat deze cyclus zich blijft herhalen totdat je het zoeklicht van liefde naar binnen richt en je innerlijk huiswerk afmaakt. Een echt vervullende, intieme en verheven liefdesrelatie met een partner kun je alleen realiseren als je eerst een liefdesrelatie met jezelf hebt.

Zelfrespect, zelfliefde en eigenwaarde is de fundering voor onvoorwaardelijke liefde

Zolang je gelooft dat je een ander nodig hebt om je compleet te voelen, zul je steeds weer door de wetten van aantrekking naar jezelf worden teruggebracht, en zullen relaties nooit vervullend en verheven zijn. Intimiteit wordt dan zelfs een onbereikbaar doel. Je zult steeds ervaren dat de ander afstand houdt en je impliciet laat weten: “zoek het zelf maar uit.” Dit gebeurt vaak zonder bewustzijn. De ander handelt op deze manier omdat je je niet bewust bent van het feit dat echte liefde altijd onvoorwaardelijk en vrij is. Liefde kan niet bezeten worden, maar je kunt wel onvoorwaardelijke liefde aan jezelf geven. Dat is waar het om gaat. Zolang je iets verwacht van de ander wat je zelf nog niet kunt geven, zal de ander het jou ook niet geven. Dit zijn de onvermijdelijke wetten van aantrekking.

Jouw zelfbeeld kan de verkeerde in de ware laten lijken, en vice versa. Als de kern van eigenwaarde en zelfrespect ontbreekt, mis je een essentiële voorwaarde voor het geven van echte, onvoorwaardelijke liefde die zo cruciaal is voor een verheven en vervullende relatie. Hierdoor trek je vaak mensen aan die op dezelfde golflengte zitten. Elke relatie zal moeilijk in liefde kunnen gedijen als ze voortkomt uit een onderontwikkeld zelf en het zoeken naar oplossingen buiten jezelf. Het gebrek aan zelfliefde en zelfrespect vormt de grootste hindernis voor een evenwichtige uitwisseling van geven en nemen, waardevol vertrouwen en een oprechte intieme band.

In tegenstelling hiermee is een echte, verheven en vervullende relatie gebaseerd op het beoefenen van onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en de bereidheid om de ander te zien voor wie hij of zij werkelijk is, uniek en bijzonder. Dit vormt een solide basis voor een verheven en vervullende relatie, waarin de ander een goede vriend, vriendin of partner wordt. Wat je creëert, ben je altijd zelf! De ander fungeert altijd als een spiegel van wie jij op dat moment bent. Dit is een universele wetmatigheid.

IK, ik hou van mezelf, ik waardeer mezelf en zit niet in een slachtofferrol.

Ik heb verantwoordelijkheidsgevoel voor mezelf en mijn leven.

En verantwoordelijkheid is niet hetzelfde als schuld.

Ik wens iedereen veel liefde toe.

Wat een krachtige boodschap! Hier straalt zelfliefde en empowerment doorheen. Door van jezelf te houden en verantwoordelijkheid te nemen voor je leven, laat je zien dat je sterk en veerkrachtig bent. En inderdaad, verantwoordelijkheid dragen betekent niet dat je schuldig bent, maar juist dat je de controle hebt over je eigen keuzes en acties. Ik wens jou ook veel liefde en succes op je pad naar groei en vervulling. Blijf stralen!

De liefde voor een ander is onlosmakelijk en direct verbonden met de liefde voor jezelf. Door gelukkig te zijn met jezelf kun je gelukkig zijn in de liefde van een relatie.

Oefening

Ik verklaar mezelf elk moment tot een gelukkig mens. Ik ben liefdevol voor mezelf, zo kan ik het best bijdragen aan dit bestaan. Herhaal het verschillende keren per dag, schrijf het op, maak er een mantra van. Wees bewust dat ‘als jij jezelf niet kunt accepteren’, hoe kun je vervolgens de liefde van een ander voor jou echt volledig accepteren? Oefen elke dag eigenliefde om tot zelfbesef te komen met het gevoel om bijzonder te zijn. Zelfrespect, zelfliefde en eigenwaarde is de fundering voor onvoorwaardelijke liefde. Denk je nog steeds de ander nodig te hebben om jezelf compleet te voelen? De relatie zal nooit verheven en vervullend zijn, je wordt telkens op jezelf teruggeworpen. Oefen om jezelf nodig te hebben om compleet te zijn.

Door jezelf elke dag te verklaren tot een gelukkig mens en liefdevol te zijn voor jezelf, leg je de basis voor een positieve en vervullende relatie met jezelf en anderen. Het herhalen van deze affirmaties, het opschrijven ervan en het maken van een mantra helpen om deze positieve mindset te versterken. Het besef dat zelfacceptatie de sleutel is tot het volledig accepteren van de liefde van anderen is essentieel. En door eigenliefde te oefenen, bouw je aan zelfbesef en het gevoel om bijzonder te zijn. Je herinnert jezelf eraan dat je niet afhankelijk bent van anderen om compleet te zijn, en dat echte vervulling begint bij zelfliefde en eigenwaarde. Blijf deze oefening dagelijks herhalen en zie hoe het je leven positief beïnvloedt.

Gepubliceerd op 29/05/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Ik begrijp dat het pijnlijk is. Het is vreemd hoe iemand zo lang een deel van je leven kan zijn en dan plotseling verdwijnt. Misschien eindigde de relatie goed, misschien was het een ramp. Hoe dan ook, het is verbazingwekkend hoe snel relaties kunnen veranderen. En weet je, het is helemaal oké als je nog steeds worstelt met wat er gebeurd is tussen jullie. Het einde van een relatie kan een van de moeilijkste dingen zijn die we doormaken. Het is oké als je hart nog steeds pijn doet. Jullie hebben samen veel herinneringen gemaakt, en die blijven bij je, [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • Op een date authentiek zijn is cruciaal voor het opbouwen van een oprechte connectie. Hier zijn enkele tips om jezelf te blijven en een succesvolle date-ervaring te creëren: Wees open over je gevoelens: Als je je verlegen voelt, wees dan niet bang om dat te delen. Het uiten van je gevoelens kan een brug slaan naar openheid en begrip tussen jou en je date. Integriteit is essentieel: Wees eerlijk over wie je bent en wat je denkt. Dit betekent niet dat je elk detail moet delen, maar wel dat je trouw blijft aan jezelf in plaats van een ideaalbeeld te [...]

    By Published On: 08/05/2024
  • De liefde kan alleen bestaan bij loslaten, nooit bij ‘willen’De ware vind je door de bereidheid jouw innerlijke weg te gaan, je huiswerk te maken en eerst de ware voor jezelf te worden. Je kunt misschien dan denken: als ik mijn innerlijk huiswerk doe, dan krijg ik de beloning en zal ik de ware vinden. Nee, zo werkt het ook niet. Jouw innerlijk huiswerk en je levenspad is je levensdoel, al de rest mag je loslaten, want dat is niet meer van jou. Je mag eerst voor jezelf een zichzelf vervullend leven hebben gecreëerd waarbij je de behoefte aan heelwording [...]

    By Published On: 08/05/2024