De appendix, de kraamkamer van de darmflora

De appendix, darmflora

In de Ayurveda en de Chinese geneeskunde wordt aan de appendix een grote waarde gegeven. De appendix speelt een grote rol als kraamkamer waar grote hoeveelheden belangrijke biotische bacteriën worden gekweekt (we noemen dit een eco-systeem). Deze biotische bacteriën gaan in de darmen schadelijke stoffen en toxines neutraliseren. De appendix zorgt er tevens voor als je door een of andere reden een stoornis hebt in de darmen door onverteerde voeding of emoties, dat er snel weer evenwicht kan gecreëerd worden.

De appendix heeft een belangrijke strategische ligging onderaan de Colon ascendens. Net daarboven komt het laatste deel van de kronkeldarm in de dikke darm uit. Deze belangrijke ligging zorgt ervoor dat de vloeibare verteerde voeding (het begin van de ontlasting) continu geënt wordt met biotische bacteriën. Naarmate de ontlasting door colon ascendens naar omhoog gestuwd wordt vermenigvuldigen de biotische bacteriën zich zeer snel en gaan zich overal verspreiden. Deze biotische bacteriën ruimen alle afvalstoffen en toxines op. Samen met de gal zal de gezonde darmflora het darmslijmvlies beschermen en onderhouden. 

De darmflora bestaat uit meer dan 400 bacteriën. Ze hechten zich tussen de darmplooien aan het darmslijmvlies van de dikke darm en zijn in staat om potentiële overgroei organismen te voorkomen en in evenwicht te houden. Ze voorkomen eveneens dat gisten gaan uitgroeien tot schimmels. Gisten zijn de Mr Propre van het darmslijmvlies. Een evenwichtige darmflora staat synoniem voor een goede algemene gezondheid en zijn detox- en recyclingsysteem.

.

Deze biotische werking zorgt ervoor dat het vocht, mineralen en nog andere voedingsstoffen uit de ontlasting worden opgenomen. De ontlasting wordt een homogene massa, en is goed verteerd. Dit zonder onaangename geuren en met een lichte kwaliteit. Dat is de reden dat goed verteerde ontlasting drijft in het water van de wc-pot. In de ayurveda en de Chinese geneeskunde is er een discipline die bezighoudt de ontlasting te bestuderen. Ontlasting vertelt alles wat er in het lichaam gebeurt en weerspiegelt de conditie van de spijsvertering en algemene gezondheid en zijn detox- en recyclingsysteem van de persoon.

Echte algemene gezondheid en zijn detox- en recyclingsysteem

De algemene gezondheid en zijn detox- en recyclingsysteem hebben als taak om samen met het lymfesysteem dat zich rond het spijsverteringskanaal en de darmen bevindt, om je geconsumeerde voeding te ontdoen van gifstoffen. Het gehele spijsverteringsstelsel is uiterst geavanceerd. Een ingewikkeld proces dat zorgt dat alle systemen die bij de spijsvertering zijn betrokken harmoniseren om waardevolle voedingsstoffen te scheiden van onbruikbaar restafval.

Met afvalstoffen en toxines bedoel ik alle potentiële schadelijke afvalstoffen en natuurlijke toxines die in onze voeding zitten. Ook het metaboliseren van voeding produceert afvalstoffen. Bijvoorbeeld de salicylaten uit groenten, en andere antistoffen in planten worden via de lymfe ontgift en afgevoerd. Lymfeklieren hebben ook een microbiële flora met biotische werking. De toegevoegde chemische gifstoffen zoals smaakstoffen, bewaarmiddelen e.a. zorgen ervoor dat de lymfe van het spijsverteringskanaal overbelast wordt. 

De meeste voedingsstoffen komen via de darmwand van de dunne darm in het bloed terecht. Dat zijn niet de haarvaten die de darmcellen voorzien van zuurstof, water en voedingstoffen, maar een klein apart bloedvatenstelsel dat het bloed met de opgenomen voedingsstoffen uit de darmen rechtstreeks transporteert naar de lever. De lever heeft als taak om de opgenomen voedingsstoffen verder te bewerken en lichaamseigen te maken. De hartspier is het eerste orgaan dat de opgenomen lichaamseigen gemaakte voedingsstoffen ontvangt, en het vervolgens via de aorta verspreid in het gehele lichaam inclusief het darmweefsel.

Relatie darmen en hersenen

De microbiële flora van de dikke darm levert specifieke voedingsstoffen voor het zenuwstelsel en vitamine K. Deze specifieke voedingsstoffen kunnen alleen maar worden opgenomen door de wand van de dikke darm. Deze stoffen zijn voornamelijk bedoeld voor het voeden en in stand houden van zenuwweefsel en de hersenen. Het zijn voedingsstoffen die het zenuwweefsel en hersenen voedt, waarbij de myelineschede en bloedhersenbarrière wordt onderhouden en beschermd tegen giftige toxines zoals dioxines en zware metalen. Voedingsstoffen, water, mineralen en reststoffen die niet opgenomen zijn door de dunne darm gaan vervolgens naar de dikke darm, net boven de appendix. De biotische werking zorgt ervoor dat dit “bewerkt” en opgenomen wordt.

Het wordt duidelijk waarom de dikke darm zo belangrijk is voor het goed functioneren van de hormoonhuishouding en het zenuwstelsel. In de Chinese geneeskunde en de Ayurveda weten ze al duizenden jaren dat de gehele spijsvertering het fundament is om zenuwen en hersenen goed te laten werken. De dikke darm speelt hierin de belangrijkste rol. 

De biotische darmflora in de dikke darm maakt specifieke stoffen aan om de synapsen in de hersenen en het zenuwweefsel optimaal te laten verlopen. Uitgebalanceerde groepen biotische darmbacteriën voorkomen urinewegontstekingen, blaasontstekingen en vaginale ontstekingen. Biotische bacteriën komen in de lymfe terecht voor hun schoonmaakwerk, het zuiveren en ontgiften van het lichaam. 

Een vermindering van de goedaardige biotische bacteriën door het gebruik van antibiotica, medicijnen, alcohol, geraffineerde oliën en geharde vetten, fast food e.a. veroorzaken grote verstoringen met de vorming van giftige stoffen. Het maag en darmslijmvlies is geïrriteerd, er ontstaan ontstekingen en zweren. In de dikke darm ontstaan ook zweren. Deze situatie leidt tot overstimulering van het gezondheidssysteem en de lymfe en dat verergerd astma, allergieën, glutenintolerantie, eczeem, psoriasis enzovoort. Dikwijls samengaand met negatieve emoties. 

De taak van de appendix is om de spijsvertering goed te laten verlopen en mee te helpen het lichaam te ontgiften.

Om te beginnen heeft de appendix de enorme taak om de darmen te beschermen. Dit wormachtig aanhangsel is in feite een bacterie fabriekje. De appendix heeft dus veel te maken met de triljoenen biotische flora in het spijsverteringstelsel van de mens. Het gaat nog verder, de appendix heeft invloed op de gehele microbiële flora in het menselijke lichaam. Deze bacteriën zijn goedaardig, ze helpen bij de spijsvertering, het ontgiften van het lichaam en houden overgroei van bacteriën of overgroei van bepaalde organismen in het gareel om evenwicht te behouden. Bacteriën zijn onze vrienden.

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *