De appendix, de kraamkamer van de darmflora

De appendix, darmflora

In de Ayurveda en de Chinese geneeskunde wordt aan de appendix een grote waarde gegeven. De appendix speelt een grote rol als kraamkamer waar grote hoeveelheden goede probiotische bacteriën worden gekweekt. Deze probiotische bacteriën gebruikt het lichaam in de darmen om schadelijke stoffen en toxines te neutraliseren. De appendix zorgt er tevens voor als je door een of andere reden een stoornis hebt in de darmen door onverteerde voeding of emoties, dat er snel weer evenwicht kan gecreëerd worden.

De appendix heeft een belangrijke strategische ligging onderaan de Colon ascendens. Net daarboven komt het laatste deel van de kronkeldarm in de dikke darm. Deze belangrijke ligging zorgt ervoor dat de vloeibare verteerde voeding (het begin van de ontlasting) continu geënt wordt met probiotische bacteriën. Naarmate de ontlasting door colon ascendens naar omhoog gestuwd wordt vermenigvuldigen de probiotische bacteriën zich zeer snel en gaan zich overal verspreiden. Deze probiotische bacteriën ruimen alle afvalstoffen en toxines op. Samen met de gal zal de gezonde darmflora het darmslijmvlies beschermen en onderhouden. De darmflora bestaat uit meer dan 400 goedaardige probiotische bacteriën. Ze hechten zich tussen de darmplooien aan het darmslijmvlies van de dikke darm en zijn in staat om potentieel destructieve organismen uit te schakelen. Ze voorkomen eveneens dat gisten gaan uitgroeien tot schimmels. Een evenwichtige darmflora staat synoniem voor een goede algemene gezondheid en zijn detox- en recyclingsysteem.

Deze probiotische werking zorgt ervoor dat het vocht, mineralen en nog andere voedingsstoffen uit de ontlasting worden opgenomen. De ontlasting wordt een homogene massa, en is goed verteerd. Dit zonder onaangename geuren en het heeft een lichte kwaliteit met zich meegekregen. Dat is de reden dat ontlasting drijft in het water van de wc pot. In de ayurveda en de chinese geneeskunde is er een discipline dat zich bezighoudt de ontlasting te bestuderen. Ontlasting vertelt alles wat er in het lichaam gebeurt en weerspiegelt de conditie van de spijsvertering en algemene gezondheid en zijn detox- en recyclingsysteem van de persoon.

Echte algemene gezondheid en zijn detox- en recyclingsysteem

De algemene gezondheid en zijn detox- en recyclingsysteem heeft als taak om samen met het lymfesysteem dat zich rond het spijsverteringskanaal en de darmen bevindt, om je geconsumeerde voeding te ontdoen van gifstoffen. Het gehele spijsverteringsstelsel is uiterst geavanceerd. Een ingewikkeld proces dat zorgt dat alle systemen die bij de spijsvertering zijn betrokken harmoniseert om waardevolle voedingsstoffen te scheiden van onbruikbaar restafval (ik bedoel daarmee geen afvalstoffen).

Met afvalstoffen en toxines bedoel ik alle potentiële schadelijke afvalstoffen en natuurlijke toxines die in onze voeding zitten. (Ook de stofwisseling produceert afvalstoffen). Bijvoorbeeld de salicylaten uit groenten, en andere antistoffen in planten worden via de lymfe ontgift en afgevoerd. Lymfeklieren hebben ook een microbiële flora met probiotische werking. De toegevoegde chemische gifstoffen zoals smaakstoffen, bewaarmiddelen e.a. zorgen ervoor dat de lymfe van het spijsverteringkanaal overbelast wordt. De meeste voedingsstoffen komen via de darmwand van de dunne darm in het bloed terecht. Dat zijn niet de haarvaten die de darmcellen voorzien van zuurstof, water en voedingstoffen, maar een klein apart bloedvatenstelsel dat het bloed met de opgenomen voedingsstoffen uit de darmen rechtstreeks transporteert naar de lever. De lever heeft als taak om de opgenomen voedingsstoffen verder te bewerken en lichaamseigen te maken. De hartspier is het eerste orgaan dat de opgenomen lichaamseigen gemaakte voedingsstoffen ontvangt, en het vervolgens via de aorta verspreid in het gehele lichaam inclusief het darmweefsel.

Relatie darmen en hersenen

De dikke darm levert ook nog specifieke voedingsstoffen en fytonutriënten die door de probiotische darmflora zijn aangemaakt zoals bijvoorbeeld vitamine K. Deze specifieke voedingsstoffen kunnen alleen maar worden opgenomen door de wand van de dikke darm. Deze stoffen zijn voornamelijk bedoeld voor het voeden en in stand houden van zenuwweefsel en de hersenen. Het zijn voedingsstoffen dat het zenuwweefsel en hersenen samen met de myelineschede en hersen bloed barrière onderhoudt en beschermt tegen giftige toxines zoals dioxines en zware metalen. Als zenuwcellen beschadigt zijn komen er exosomen op af om deze op te ruimen. te zien bij de vele mysterieuze aandoeningen die we kennen zoals lyme, MS, ALS enzovoort.  Voedingsstoffen, water, mineralen en reststoffen die niet opgenomen zijn door de dunne darm gaan vervolgens naar de dikke darm, net boven de appendix. De probiotische werking zorgt ervoor dat dit bewerkt en opgenomen wordt.

Het wordt duidelijk waarom de dikke darm zo belangrijk is voor het goed functioneren van de hormoonhuishouding en het zenuwstelsel. In de Chinese geneeskunde en de Ayurveda weten ze dat al duizenden jaren dat de gehele spijsvertering het fundament is om zenuwen en hersenen goed te laten werken. De dikke darm speelt hierin de belangrijkste rol. De probiotische darmflora in de dikke darm maakt specifieke stoffen aan om de synapsen in de hersenen en het zenuwweefsel optimaal te laten verlopen.

Uitgebalanceerde groepen probiotische darmbacteriën voorkomen urinewegontstekingen, blaasontstekingen en vanginale ontstekingen. Probiotische bacteriën komen in de lymfe terecht voor hun schoonmaakwerk, het zuiveren en ontgiften van het lichaam. Als de darmflora in evenwicht is, omdat het elke dag goed verteerde voeding ontvangt, scheiden probiotische bacteriën beschermende stofjes uit die voorkomen dat giftige stoffen ontstaan waar kankercellen zich mee kunnen voeden. Op deze wijze gaan ze tumoren vorming tegen. Het lichaam vormt kanker en tumoren om te voorkomen dat giftige stoffen in de bloedbaan zouden binnendringen. Het is een overlevingsmechanisme van het lichaam en het grote bewijs dat de darmflora ernstig is verstoord of zelfs helemaal is vernietigt. Een gezonde darmflora elimineert toxines en zorgt ervoor dat het lichaam zich kan ontgiften en zuiveren. Kankercellen kunnen niet overleven in een proper en zuiver lichaam dat vrij is van de effecten van biologische schokken en trauma’s, dat is een natuurwet.

Echter een vermindering van de goedaardige probiotische bacteriën door het gebruik van antibiotica, medicijnen, alcohol, geraffineerde oliën en geharde vetten, fast food e.a., veroorzaakt grote verstoringen met de vorming van giftige toxines. Het maag en darmslijmvlies wordt geïrriteerd, er ontstaan ontstekingen en zweren. In de dikke darm ontstaan ook zweren. Deze situatie leidt tot overstimulering van het gezondheidssysteem en de lymfe en dat leidt tot astma, allergieën, glutenintolerantie, eczeem, psoriasis enzovoort. Dikwijls samengaand met negatieve emoties. 

De taak van de appendix is om de spijsvertering goed te laten verlopen en mee te helpen het lichaam te ontgiften.

Om te beginnen heeft de appendix de enorme taak om de darmen te beschermen. Dit wormachtig aanhangsel is in feite een bacterie fabriekje. De appendix heeft dus veel te maken met de triljoenen probiotische flora in het spijsverteringstelsel van de mens. Het gaat nog verder, de appendix heeft invloed op de gehele microbiële flora in het menselijke lichaam. De meeste van deze bacteriën zijn goedaardig, ze helpen bij de spijsvertering, het ontgiften van het lichaam en houden schadelijke bacteriën of overgroei van bepaalde organismen in het gareel (die schadelijke bacteriën hebben ook een nut in het lichaam zoals bepaalde eiwitten afbreken dat het lichaam zelf niet kan afbreken).

Fijne groet

Daniël

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *