De appendix, de kraamkamer van de darmflora

De appendix wordt in de Ayurveda en de Chinese geneeskunde hoog gewaardeerd vanwege zijn belangrijke rol als kraamkamer voor darmflora. Hier worden grote hoeveelheden vitale bacteriën gekweekt, die vervolgens in de darmen schadelijke stoffen en toxines neutraliseren. (ecosysteem) De appendix speelt ook een rol bij het herstellen van evenwicht in de darmen bij stoornissen veroorzaakt door onverteerde voeding of emotionele stress.

Door zijn strategische ligging onderaan de Colon ascendens, net boven de overgang van de kronkeldarm naar de dikke darm, wordt de vloeibare verteerde voeding (het begin van de ontlasting) voortdurend geënt met deze vitale bacteriën. Terwijl de ontlasting door de colon ascendens omhoog beweegt, vermenigvuldigen deze bacteriën zich snel en verspreiden ze zich door de darmen. Ze zijn essentieel voor het opruimen van afvalstoffen en toxines. In samenwerking met gal beschermen en onderhouden deze bacteriën het darmslijmvlies, wat cruciaal is voor een gezonde darmflora.

De darmflora bestaat uit meer dan 400 verschillende bacteriën die zich tussen de darmplooien hechten aan het darmslijmvlies van de dikke darm. Ze spelen een cruciale rol bij het voorkomen van potentiële overgroei van schadelijke organismen en het handhaven van een gezond evenwicht. Deze bacteriën helpen ook bij het voorkomen van de overgroei van gisten, die anders kunnen uitgroeien tot schimmels en problemen kunnen veroorzaken. Gisten fungeren als een soort “schoonmaakploeg” voor het darmslijmvlies.

Een evenwichtige darmflora is essentieel voor een goede algehele gezondheid en een efficiënt detox- en recyclingsysteem. Deze bacteriën spelen een rol bij de opname van vocht, mineralen en andere voedingsstoffen uit de ontlasting, waardoor de ontlasting een homogene massa wordt die goed verteerd is. Hierdoor heeft de ontlasting geen onaangename geuren en heeft het een lichte kwaliteit. Goed verteerde ontlasting drijft vaak in het water van de wc-pot, wat aangeeft dat het goed verteerd is.

In de Ayurveda en de Chinese geneeskunde wordt veel belang gehecht aan het bestuderen van de ontlasting, omdat deze alles kan onthullen over de toestand van de spijsvertering, de algehele gezondheid en het detox- en recyclingsysteem van het individu.

Echte algemene gezondheid en zijn detox- en recyclingsysteem

Het gehele spijsverteringsstelsel is uiterst geavanceerd en heeft als taak om samen met het lymfesysteem, dat zich rondom het spijsverteringskanaal en de darmen bevindt, de geconsumeerde voeding te zuiveren van gifstoffen. Het is een ingewikkeld proces waarbij alle betrokken systemen harmoniseren om waardevolle voedingsstoffen te scheiden van onbruikbaar restafval.

Met “afvalstoffen en toxines” bedoel ik alle potentiële schadelijke stoffen die in onze voeding aanwezig zijn, inclusief natuurlijke toxines en de afvalstoffen die ontstaan tijdens het metabolisme van voeding. Bijvoorbeeld, salicylaten uit groenten en andere antistoffen in planten worden via de lymfe ontgift en afgevoerd. Lymfeklieren hebben ook een microbiële flora met een positieve werking. De toegevoegde chemische gifstoffen, zoals smaakstoffen en bewaarmiddelen, belasten echter het lymfestelsel van het spijsverteringskanaal.

De meeste voedingsstoffen worden opgenomen via de darmwand van de dunne darm en komen zo in de bloedbaan terecht. Dit gebeurt via een apart bloedvatenstelsel dat het bloed met de opgenomen voedingsstoffen rechtstreeks naar de lever transporteert. De lever heeft als taak om de opgenomen voedingsstoffen verder te verwerken en lichaamseigen te maken. De hartspier ontvangt als eerste orgaan de opgenomen, lichaamseigen gemaakte voedingsstoffen via de aorta, waarna deze worden verspreid door het hele lichaam, inclusief het darmweefsel.

Relatie darmen en hersenen

De microbiële flora van de dikke darm levert specifieke voedingsstoffen voor het zenuwstelsel en vitamine K, welke uitsluitend kunnen worden opgenomen door de wand van de dikke darm. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor het voeden en onderhouden van zenuwweefsel en de hersenen. Ze spelen een cruciale rol bij het behoud van de myelineschede en de bloed-hersenbarrière, waardoor het zenuwweefsel wordt beschermd tegen schadelijke toxines zoals dioxines en zware metalen.

Voedingsstoffen, water, mineralen en reststoffen die niet door de dunne darm worden opgenomen, bereiken vervolgens de dikke darm, net boven de appendix. Hier worden ze verder “bewerkt” en opgenomen dankzij de biotische werking van de microbiële flora.

Het belang van de dikke darm voor een goed functionerend hormonaal systeem en zenuwstelsel wordt steeds duidelijker. In de traditionele Chinese geneeskunde en de Ayurveda wordt al duizenden jaren erkend dat een gezonde spijsvertering essentieel is voor de optimale werking van de zenuwen en de hersenen, waarbij de dikke darm een centrale rol speelt.

De biotische darmflora in de dikke darm produceert specifieke stoffen die cruciaal zijn voor het soepel verlopen van synaptische processen in de hersenen en het zenuwweefsel. Evenwichtige populaties van deze bacteriën helpen bij het voorkomen van urineweginfecties, blaasontstekingen en vaginale infecties. Biotische bacteriën spelen ook een rol in het zuiveren en ontgiften van het lichaam via de lymfe.

Echter, een afname van de gunstige biotische bacteriën als gevolg van antibiotica, medicijnen, alcohol, bewerkte oliën, transvetten, fastfood, enzovoort, kan leiden tot ernstige verstoringen in het darmmilieu, resulterend in de vorming van schadelijke stoffen. Irritatie en ontstekingen van het maag- en darmslijmvlies en zelfs zweren kunnen het gevolg zijn. Deze verstoringen kunnen het immuunsysteem en de lymfestroom overmatig activeren, wat kan leiden tot verergering van aandoeningen zoals astma, allergieën, glutenintolerantie, eczeem, psoriasis, enzovoort, vaak gepaard gaand met negatieve emotionele reacties.

De taak van de appendix is om de spijsvertering goed te laten verlopen en mee te helpen het lichaam te ontgiften.

De appendix speelt een essentiële rol bij het beschermen van de darmen en is een waardevol onderdeel van het spijsverteringsstelsel. Dit wormachtige aanhangsel fungeert als een soort bacteriefabriekje, waarbij het een grote hoeveelheid bacteriën herbergt die een belangrijk onderdeel vormen van de darmflora van de mens. Maar de invloed van de appendix reikt verder dan alleen het spijsverteringsstelsel; het heeft ook een impact op de algehele microbiële flora in het menselijk lichaam.

De bacteriën die in de appendix en de darmflora leven, zijn overwegend gunstig van aard. Ze spelen een cruciale rol bij de spijsvertering, het ontgiften van het lichaam en het handhaven van een gezond evenwicht tussen verschillende bacteriële populaties om de algehele gezondheid te bevorderen. Kortom, bacteriën zijn inderdaad onze vrienden en essentieel voor een goed functionerend lichaam.

Gepubliceerd op 19/07/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

  • Hoe ontgift en zuivert het lichaam zich? Het menselijke lichaam is het pronkstuk van miljoenen jaren evolutie van de natuur. Het lichaam van de mens is evolutionair gezien hoog ontwikkeld en heeft verschillende uiterst intelligente en accurate systemen om zichzelf te kunnen ontgiften en te zuiveren van afvalstoffen en toxines. Deze processen zijn essentieel om te voorkomen dat afvalstoffen en toxines zich ophopen en verzuring veroorzaken, wat kan leiden tot verstoppingen in de fijne haarvaten van onze bloedsomloop, het bindweefsel waarin onze lichaamscellen zijn ingebed, en het lymfestelsel dat overtollige vloeistoffen en stofwisselingsafval afvoert. Wanneer verstoppingen optreden, ontvangen lichaamscellen geen [...]

    By Published On: 03/03/2024
  • Al meer dan 25 jaar wordt wetenschappelijke medische kennis onderdrukt. Natuurwetenschappelijk denken betekent het analyseren van metafysische en psychologische componenten die voorkomen bij kanker en chronische aandoeningen, om deze op te lossen. Het menselijke lichaam heeft dankzij miljoenen jaren natuurlijke evolutie geleerd zichzelf gezond te houden. De mens is eigenlijk het pronkstuk van natuurlijke intelligentie. Het microbioom werkt in evenwicht samen, met een dynamische samenwerking die gunstig is voor alle partijen, inclusief de mens. Microben staan altijd ten dienste van hogere levensvormen. Dr. Hamer begreep dit. Problemen zoals conflicten, trauma's en biologische schokken kunnen dit evenwicht grondig verstoren. In mijn [...]

    By Published On: 03/03/2024
  • Je immuunsysteem is in feite een recyclagesysteemHet lijkt erop dat je immuunsysteem een flinke klap heeft gekregen. Je voelt je slecht en je klachten lijken zelfs erger te worden. Maar voordat we ons haasten naar een antibioticakuur, laten we eens dieper ingaan op ons immuunsysteem en enkele zaken herontdekken.Het immuunsysteem past binnen een dualistische filosofie waarbij ziekte wordt gezien als iets van buitenaf dat het lichaam binnendringt, in plaats van een reflectie van interne geestelijke processen. Echter, de geest is wel degelijk ontvankelijk voor de schokken en trauma's van het leven. Het lichaam is als het ware het voertuig waarmee [...]

    By Published On: 03/03/2024