De dood in transvetten

Bepaalde vetten zoals transvetzuren of gewoon transvetten zijn vetten die geoxideerd zijn door industriële bewerking of verhitting. Deze transvetten hechten zich aan de membranen van lichaamscellen. Deze cellen krijgen het vervolgens moeilijk om voldoende voedingstoffen, water en zuurstof te ontvangen. Bovendien zijn deze cellen niet goed meer in staat om hun eigen stofwisselingsafval af te voeren. Cellen die verstoken zijn van zuurstof en water worden beschadigd. Beschadigde cellen moeten opgeruimd worden en dat trekt microben aan. Beschadigde weefsels liggen altijd aan de basis van elke aandoening of ziekte. Soms kunnen cellen carcinogeen verder ontwikkelen. Het gebied mij ook te zeggen dat er bij elke ziekte ook een metafysische aspect aanwezig is, biologische schokken of trauma’s.

Vooral dunne olie, mayonaise, salade dressings en margarine dat uit de voedingsindustrie komt, zijn ontdaan van begeleidende mantelstoffen zoals vitamine E. De meervoudige onverzadigde vetzuren in deze producten kunnen niet goed meer verteren en veroorzaken verstoppingen in het basaalmembraan en celmembramen. Transvetten leiden tot een belangrijke co-factor ‘hoog risico’ tot het ontstaan van kanker, hart- en vaatziekten, diabetes enzovoort. Vooral huidkanker en melanomen omdat de huid extreem gevoelig is voor transvetten. (De zon veroorzaakt nooit kanker). 

Aangezien dierlijke eiwitten ook vetten bevatten die aan hoge verhitting worden blootgesteld, (denk maar aan frituren) zoals gefrituurde kip of vissticks neemt het risico op het ontwikkelen van chronische aandoeningen en kanker snel toe. Producten met hoge concentraties dierlijke eiwitten en geraffineerde vetten gaan daardoor de zuurstofopname van de cel gaan verhinderen. Geraffineerde oliën en margarine zijn tot 50 maal giftiger dan geraffineerde suiker. Onze aandacht op geraffineerde suiker is zo groot dat we de andere echte sluipmoordenaars van onze gezondheid niet zien. Geraffineerde suiker is zeker ook ongezond, maar het is niet te vergelijken met de schadelijke effecten van industrieel bewerkte oliën en vetten zoals margarine en transvetten.  

Omegavetzuren die van nature aanwezig zijn in plantaardige oliën hebben een functie om zuurstof te binden waardoor het lichaam dit kan transporteren tot in de cel. Rode bloedcellen hebben veel omegavetzuren nodig, maar ook de celmembranen. Celmembranen bevatten zeer veel omega 6. Cholesterol transporteert omegavetzuren naar de cel. Als deze meervoudige onverzadigde vetzuren worden blootgesteld aan de lucht worden ze geoxideerd, en trekken veel zuurstofvrije radicalen aan. Met andere woorden, ze worden ranzig. De natuur heeft daarom vitamine E of verzadigd vet aan toegevoegd om deze oxidatie te voorkomen. Echter vitamine E wordt verwijderd door industriële bewerking en verhitting. Deze geraffineerde oliën zijn daarom zeer moeilijk te verteren omdat ze ontdaan zijn van hun natuurlijke massa en niet meer beschermd worden tegen vrije radicalen.

Een zuurstofvrije radicaal ontstaat wanneer een zuurstofmolecuul een elektron kwijtraakt. Daardoor worden ze uiterst reactief. Als je deze agressieve vetten en oliën eet, leidt dit dat ze zich gaan vasthechten op de celmembranen, te vergelijken met een olievlek dat op zee de vogels overspoelt en verstikt. Zuurstofvrije radicalen kunnen zich in geraffineerde, meervoudige onverzadigde oliën en vetten binden, als ze voor consumptie blootgesteld worden aan lucht, zonlicht en verhitting. Vrije radicalen, de natuurlijke schoonmakers van het lichaam, ontstaan in grote hoeveelheid als het lichaam wanhopig probeert de celmembranen weer proper te krijgen van deze agressieve transvetten. Bij dit schoonmaakproces kunnen lichaamscellen eveneens beschadigd worden. Maar dat is niet de schuld van de vrije radicalen. Dus als je een hamburger eet met friet zal je lichaam overspoelt worden met vrije radicalen. Maar besef, de schuld geven aan de vrije radicalen is hetzelfde als de kogel de schuld geven van de wonden die het slachtoffer heeft opgelopen, terwijl degene die de trekker overhaalt verantwoordelijk is.

Verzadigde vetten zijn verzadigd en komen voor zoals in boter, kokosolie en ook in de dierlijke variant zoals varkensvet of ossewit. Dierlijke verzadigde vetten verteren moeilijker omdat het zeer lange vetketens zijn. Plantaardige verzadigde vetten bevatten grote hoeveelheden antioxidanten die ze beter beschermt tegen de oxidatie door vrije radicalen. Tijdens het fabricageproces wordt dit allemaal vernietigd. Het lichaam herkent deze vetten niet en gaat het als vergif gaan behandelen. Logisch. Daarom dat industrieel bewerkte oliën en vetten onverteerbaar zijn voor het lichaam en veel giftiger dan geraffineerde suiker. De toevloed van vrije radicalen die ontstaan na consumptie van industrieel bewerkte oliën en vetten is een oorzaak van versnelde veroudering en degeneratieve, cancereuze en chronische aandoeningen.

Lichaamscellen die beschadigd worden door deze slechte vetstoffen kunnen niet goed meer functioneren en dat belemmerd belangrijke functies in het lichaam. Het verzwakt de algemene gezondheid en zijn detox- en recyclingsysteem, het zenuwstelsel, de spijsvertering en ook het endocriene systeem ofwel de hormoonhuishouding. Geoxideerde meervoudige onverzadigde vetten (oliën) hebben het zonlicht zogezegd “gevaarlijk” gemaakt, iets dat nooit zou gebeurd zijn als we natuurlijke voeding in oorspronkelijke staat zouden consumeren. Industriële bewerking manipuleert en verandert deze meervoudige onverzadigde vetten veranderd waardoor ze giftig worden voor het organisme.

Je vindt deze giftige transvetten terug in ontbijtgranen, sauzen, diepvriesgroenten, diepvriesmaaltijden, bakmix, crackers, donuts, cake, koekjes, enfin, alles wat uit de voedingsindustrie komt: niet vers, bewerkt, geraffineerd en geconserveerd. Deze voedingswaren belemmeren het vermogen van de lichaamscel om zuurstof te gebruiken die nodig is om voedingstoffen te verbranden tot koolstofdioxide, energie en water. Deze cellen lopen een groot risico om carcinogeen te worden. Transvetten maken ook het bloed dikker, oorzaak van hogere bloeddruk, bloedplaatjes worden kleveriger, de kans op bloedstolsels stijgt, en er ontstaat ophoping van vetafzetting die leiden tot cardiovasculaire aandoeningen. Plaque bestaat uit meer dan 80% geoxideerde onverzadigde vetten. Niet verzadigd vet zoals steeds beweerd wordt. Verzadigd vet houdt juist de bloedvaten proper en stimuleert het metabolisme.

Hartkwalen en kanker hebben dezelfde oorzaken. Vaak overlijden kankerpatiënten niet aan kanker, maar veeleer omdat het hart ermee ophoudt. Veel kankerpatiënten hebben ook problemen met hart en bloedvaten. Het is al zolang bekend dat chronische zuurstofdeprivatie van cellen de oorzaak is van kanker, degeneratieve aandoeningen en hartkwalen. Geraffineerde oliën en vetten zijn een grote belangrijke oorzaak van deze levensbedreigende chronische aandoeningen. Geraffineerde oliën en geharde vetten met hun verstoppend effect op de celmembranen zijn oorzaak dat cellen problemen ondervinden om suiker en insuline uit het bloed op te nemen. Eén van de geheime oorzaken van diabetes en hart- en vaatziekten waar niemand over spreekt.

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *