De geneeskracht van de zon

Geniet van de zon, in alle seizoenen. Er gaat niets boven het gevoel van de warme zonnestralen op je huid. Maar elk jaar, wanneer de zomer nadert, worden we overspoeld met alarmerende berichten over de gevaren van blootstelling aan de zon. Vanuit de media, de overheid en de reguliere geneeskunde worden we gewaarschuwd om de zon te vermijden als de pest, omdat het levensgevaarlijk zou zijn. Overal horen we hoe belangrijk het is om je lichaam te beschermen met zonnebrandcrème om jezelf te “beschermen”.

Laat je echter niet misleiden. In de zomer, omarm de zon en vermijd zo chronische aandoeningen en kanker omdat de zon je gelukkig maakt. Ik zeg dat de zon uitstekend is voor je gezondheid, en veel beter dan je denkt. Er zijn echter enkele zaken waar we rekening mee moeten houden: neem de tijd om te wennen aan de zon en laat je lichaam geleidelijk bruinen, zodat het de helende stralen van de zon ten volle kan benutten. Ik wil zeggen: Geleidelijk aan.

Het is belangrijk om verstandig om te gaan met de zon. Als je negen maanden per jaar op kantoor zit en dan tijdens de vakantie volop in de zon gaat (wanneer de zon het sterkst is), is dat inderdaad niet ideaal. Kijk maar naar bouwvakkers, zij werken altijd in de volle zon en hebben de minste huidkanker. Als je na een dagje zonnen een zonnebrand hebt opgelopen, zal je huid daar niet blij mee zijn.

Een keer rood worden is niet zo erg, gelukkig doet dat veel pijn en voorkomt het dat je te lang in de zon blijft en er diepere huidbeschadiging ontstaat. Luister daarom altijd naar je lichaam, want dat weet het altijd het beste.

Ik wil vandaag een belangrijke verduidelijking geven over de positieve effecten van de zon op onze gezondheid – en ik kan je vertellen, het gaat tegen alles in wat je tot nu toe hebt gehoord: DE ZON IS GEZOND EN BEVORDERT EEN GOEDE GEZONDHEID.

 • Vrouwen die regelmatig zonnebaden hebben 10 keer minder kans om borstkanker te ontwikkelen – in vergelijking met vrouwen die het vermijden.
 • Regelmatige en geleidelijke blootstelling aan de zon vermindert depressie.
 • Regelmatig zonnebaden vermindert het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten! En niet alleen kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en degeneratieve zenuwaandoeningen, maar ook griep, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose en zelfs … onvruchtbaarheid! – De ontwikkeling van deze aandoeningen is te wijten aan tal van oorzaken waaronder een vitamine D gebrek. Ik bedoel geen synthetische vitamine D, maar vitamine D dat je lichaam zelf heeft aangemaakt. Daarvoor moet je verzadigd vet eten en voldoende voorraad cholesterol hebben in je lichaam. Door je huid bloot te stellen aan de zon, maak je vitamine D aan. Carotenen uit gekleurde groenten worden gemakkelijker door de zon in vitamine A omgezet. Je wordt gewoon gelukkiger in de zon waardoor de biologische schokken veel beter kunnen verdragen.
 • Er zijn 30 keer meer melanomen in de wereld sinds de eerste verkoop van zonnebrandcrème (1935). En melanoom ontstaat door aanvallen op je lichaam, integriteit of bezoedeling, precies de zonnebrandcrème is de bezoedeling van je lichaam.
 • Blootstelling aan de zon is uitstekend voor zwangere vrouwen en vermindert de kans op complicaties.
 • Metabolische processen gaan verbeteren als je in de zon loopt, dat is zelfs goed nieuws voor mensen met overgewicht en obesitas.
 • Vrouwen die zonnebaden hebben 11 keer minder kans om hun heupen te breken – dit is gerelateerd aan de inmiddels bekende synergie tussen vitamine K, die botten verstevigt, en vitamine D. De zon zorgt voor een betere spijsvertering waardoor de darmflora meer vitamine K produceert.

Laat je onderwijzen en lees het boek: “Embrace the Sun – Kiss the sun” van Dr. Sorenson, of het boek “Gezond met zonlicht” van Dr. Andreas Moritz. Beide artsen hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de voordelen van zonlicht voor onze gezondheid, en de meeste van deze voordelen zijn het resultaat van verbazingwekkende chemische reacties veroorzaakt door de kracht van zonlicht.

Vitamine D en A zijn essentieel, net als andere vitaminen en mineralen. Vitamine D is als het ware een geconcentreerde vorm van zonneschijn. Je hebt slechts een kleine hoeveelheid nodig in je bloed (een paar miljardste van een gram) om gezond te zijn.

Wanneer beginnen we elke ochtend te zonnebaden? Injecteer jezelf met zonneschijn! Voor oudere mensen is zonlicht nog belangrijker. Probeer jezelf dagelijks 15 tot 30 minuten bloot te stellen aan de zon. Verzamel energie om je lichaam ook tijdens de wintermaanden aan zonlicht bloot te stellen.

Zelfs na een sneeuwval is er evenveel UV-licht als op een zomerdag, en de kou kan bovendien goed zijn voor je gezondheid. De reflectie van het zonlicht zorgt er ook voor dat de kou niet zo erg aanvoelt. Zoals bij veel gezondheidskwesties, hebben artsen het alarm geslagen. Maar het snoer is gebroken! Er zijn te veel schandalen en te veel minachting voor de autoriteiten.

Als je de zon op je huid voelt prikken, is het altijd verstandig om de schaduw op te zoeken of losse kleding te dragen. Als preventieve maatregel kun je kokosolie of jojobaolie gebruiken. Beide verzadigde vetten hebben een verkoelend effect en beschermen de huid tegen irritatie. Bovendien voeden ze de huid en houden ze de natuurlijke talglaag intact.

In tegenstelling tot deze oliën, tasten zonnebrandcrèmes juist de talglaag aan, waardoor de huid gevoeliger wordt voor beschadigingen, bacteriële overgroei en uitdroging. Het is daarom van essentieel belang om je huid eerst te laten wennen aan de zon en altijd naar je lichaam te luisteren. Als je lichaam aangeeft dat het genoeg zon heeft gehad, is het genoeg. Zonnebrandcrèmes onderdrukken deze signalen van het lichaam, wat juist gevaarlijk kan zijn. Daarom is het belangrijk om geleidelijk aan te zonnebaden.

Het gebruik van zonnebrandcrèmes kan zelfs leiden tot een terugkeer van rachitis. Een tekort aan vitamine D kan duizenden mensen doden, maar als het niet direct tot de dood leidt, wordt er vaak niet over geschreven in de kranten. Ondertussen zien veel senioren hun gezondheid achteruit gaan zonder te weten waarom, en jij zou een van hen kunnen zijn. Daarom is het aan te raden om dagelijks blootgesteld te worden aan de zonnestralen, met veel ontblote lichaamsdelen.

Geniet volop van de zomer, maar vermijd zonnebrandcrèmes met hun giftige bestanddelen die lichaamsvreemd zijn en de lever ernstig kunnen belasten bij het zuiveren en ontgiften van het lichaam. Bovendien kunnen veel chemische stoffen in zonnebrandcrèmes het zenuwweefsel irriteren.

Inderdaad, veel zonnebrandcrèmes bevatten ook nanodeeltjes, terwijl kokosolie of jojobaolie geen nanodeeltjes bevatten. Deze natuurlijke oliën beschermen je huid op een natuurlijke manier, terwijl je lichaam nog steeds signalen kan blijven geven wanneer het genoeg zon heeft gehad. Als je naar deze signalen luistert, kun je altijd veilig blijven.

Gepubliceerd op 15/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

 • Het nut van een tongschraperEen tongschraper biedt tal van voordelen voor het lichaam. Deze vorm van mondhygiëne, eventueel in combinatie met oilpulling, ondersteunt het lichaam effectief bij het ontgiftingsproces. Gedurende de nacht ontstaat er op de tong een dunne laag, vergelijkbaar met de dauw die 's ochtends op het gras verschijnt. Deze laag bevat dode bacteriën, residu's, weefselafbraak en voedselresten.Met een tongschraper kun je eenvoudig deze afvalstoffen verwijderen, waardoor je het ontgiftende vermogen van het lichaam stimuleert. Daarnaast helpt het bij het verwijderen van vieze smaken uit de mond en verhoogt het de gevoeligheid van smaken uit de voeding.Tongschrapers kunnen [...]

  By Published On: 07/03/2024
 • De taak van de lymfe is het lichaam ontgiften en zuiveren. Verzorg je spijsvertering, want de lymfe is voor 80 % verbonden met de darmwerking. Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren: 1-Droog borstelen Droog borstelen, ook wel dry brushing genoemd, vindt zijn oorsprong in de Indiase geneeskunde Ayurveda. Het stimuleert de lymfe en helpt ziektes te voorkomen. Daarnaast heeft het voordelen zoals het bevorderen van de bloedsomloop, met name in de huid, het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de stofwisseling. Door een [...]

  By Published On: 29/02/2024
 • Je kiest om te stoppen met de verslaving Eerst enkele puntjes aandacht geven voordat je besluit te stoppen met roken. Vertel aan niemand je voornemen om met roken te stoppen, want daarmee ondermijn je de vrijheid om hier zelf voor te kiezen. Probeer niet tegelijkertijd te veel andere dingen te veranderen in je leven. Maak er een prioriteit van als je wilt stoppen met roken of een andere verslaving. Draag steeds je sigaretten bij je, waardoor je steeds kunt kiezen of je wilt roken of niet. Je hoeft je niet te bewijzen dat je in staat bent te stoppen met [...]

  By Published On: 28/02/2024