De gevaren van sucralose

sucralose

De verwarring bij Sucralose

Sucralose is een synthetische zoetstof die bij toeval werd ontdekt bij de ontwikkeling van insecticiden. Door zwavelchloride aan een suikeroplossing toe te voegen ontstond de stof tetradeoxygalactosucrose. Dit is dus een stof die net als het zwaar giftige DDT heel wat chlooratomen draagt. Klinkt toch niet echt gezond om dat als een synthetische zoetstof te gaan gebruiken om je koffie of thee mee te zoeten. Doordat deze kunstmatige zoetstof eindigt op ose, ontstaat bij de consument veel verwarring met sucrose (sucrose is een disacharide en komt van nature voor in veel planten en vruchten). Ook glucose en fructose eindigt met ose en creëert verwarring met sucralose. Maar sucralose is chemisch en komt niet in vrije vorm voor in de natuur. Het is geen natuurlijke suiker, sucralose is een kunstmatige chloorverbinding. Meer bepaald een organochloorverbinding waartoe DDT, mosterdgas, Chloroform, vele soorten dioxines, vinylchloride en pvc, hexachlorobenzeen en nog vele pesticiden ook toebehoren.

Je lichaam reageert op sucralose

Omdat natuurlijke suikers direct door de maagwand worden opgenomen, komen deze suikers reeds enkele minuten na inname in de bloedstroom. Het lichaam moet het bloedsuikerniveau onder beheersing houden, omdat teveel of te weinig suiker in het bloed gevaarlijk is. Het lichaam heeft daarvoor een automatisch reflexmechanisme die gestuurd wordt door zowel de pancreas, de nieren, alle klieren in de hersenen en verschillende orgaansystemen. Als de smaakpapillen op de tong zoet proeft, geeft de hersenen de  pancreas de opdracht om insuline te produceren, met de bedoeling dat de suiker door de lichaamscellen kan opgenomen worden. Maar als je synthetische zoetstoffen eet, reageert je lichaam alsof het echte suiker proeft. Het lichaam begint met het uitscheiden van insuline.

Sucralose en overgewicht

Maar in plaats van sachariden (glucose en fructose) krijgt het lichaam gechloreerde suikermoleculen binnen die geen voedende energiewaarde bevat en bovendien giftig zijn. (Lichaamsvreemde stof). Omdat de insuline de verwachte suiker in het bloed niet vindt, zal de insuline de aanwezige suiker uit het bloed verwijderen zodat de bloedsuikerspiegel daalt. Een te lage bloedsuikerspiegel is gevaarlijk en je lichaam reageert ogenblikkelijk met een hongersignaal waardoor je een onweerstaanbare drang krijgt naar zoet voedsel. Synthetische zoetstoffen verhogen de bloedsuikerspiegel niet!  Je hebt weliswaar geen calorieën uit gewone suiker binnengekregen, maar je hebt wel je hongergevoel naar zoet voedsel gestimuleerd. Als je deze behoefte probeert toe te geven om nog meer synthetische zoetstoffen te gebruiken (zonder calorieën), dan zal de drang naar veel zoet eten alleen maar groter worden. Zo begin je te overeten en ontstaat overgewicht, want teveel voedsel kan niet goed verteren en wordt in vet omgezet. Spijsverteringsproblemen zijn eveneens het gevolg van het gebruik van synthetische zoetstoffen, en dat is ook een aanleiding tot het ontstaan van overgewicht (en in sommige gevallen ondergewicht).

Regelmatig sucralose?

Er ontstaat een ernstige situatie in het lichaam als het op regelmatige basis synthetische zoetstoffen binnenkrijgt. Omdat synthetische zoetstoffen de smaakpapillen constant blijven stimuleren, gaan je lichaamscellen en de hersenen door honger op celniveau, je continu een hongergevoel en de drang tot eten afgeven. Begrijp als de smaakpapillen op de tong zoet proeft, dat de hersenen de lever de opdracht geeft om geen suiker af te geven aan het bloed, en in plaats daarvan moet opslaan. Maar er komt echter geen suiker in het bloed, de zoete smaak van synthetische stoffen bedriegt je lichaamsintelligentie en daardoor ontstaan gezondheidsprobleem. Het gebruik van synthetische zoetstoffen is een grote oorzaak van het chronisch vermoeidheidssyndroom. De pancreas zal zich uiteindelijk realiseren dat er geen suiker in het bloed terechtkomt en de afscheiding van insuline verminderen. Je kunt misschien denken, aha, het probleem is opgelost, maar dit is niet zo, depressie, lusteloosheid, angst, desinteresse, paniek, irritatie, wissel,de gemoedsstemmingen, ongeduld, gevoelloosheid, apathie staan aan de voordeur te kloppen..

De chloorverbindingen in sucralose zijn artificiële covalente verbindingen tussen een koolstof en een chlooratoom. Mitochondriën (energiecentrales in onze cellen) zijn in staat door middel van enzymen natuurlijke organische koolstofverbindingen afbreken. Bij het afbreken van sucralose kunnen de mitochondriën het elementair chloor afscheiden. Het lichaam kan dit niet zo gemakkelijk uitscheiden en worden bovendien levercellen in ernstige mate beschadigd.

De claim

Organochloorverbindingen worden door het colon grotendeels opgenomen en komen in de lever terecht. In een poging tot detoxificatie door deze vetoplosbare stoffen te binden aan glucuronzuur om er een wateroplosbare verbinding te maken om vervolgens door de nieren te kunnen worden uitgescheiden loopt dikwijls fout omdat de lever overspoeld wordt door een te hoge toxische belasting. Chloor is zeer giftig en komt in zeer veel insecticiden voor. Gemiddeld is er tussen 11 en 27 % opname van sucralose door het colon bij een gezonde persoon. Maar bij ouderen, mensen met darmproblemen, maagproblemen, lekkende darm is dit percentage veel hoger en dus ook gevaarlijker. De claim van fabrikanten die zegt dat sucralose gemakkelijk wordt uitgescheiden door het lichaam is niet waar. Veel allergieën en “auto-immuunziekten” (vals concept) zijn natuurlijke reacties van het lichaam om dit soort gifstoffen aan te vallen en te neutraliseren.

Bijwerkingen van Sucralose

Typische bijwerkingen van sucralose binnen 24 uur zijn roodheid, jeuk, verstopte neus, pijnlijke gewrichten, braken en misselijkheid, hoofdpijn, hartkloppingen, diarree, pijn op de borst, nachtzweten, langdurige bloedende wonden, netelroos, migraine, piepende ademhaling etc. Denk tweemaal na als je deze zoetstof sucralose wilt gebruiken.

Wil je bewuster met je voeding omgaan? Kijk dan eens bij het programma 9 dagen alles over de voeding

Groet, 

Daniel

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *