Het Lymfestelsel

Het lymfestelsel (systema lymphoideum) is zeer belangrijk voor het dagelijks ontgiften van het lichaam

Alleen al door naar je lymfestelsel te kijken kan je maar één conclusie trekken: het menselijk lichaam is een zelfonderhoudend wonder. In feite kun je het lymfesysteem zien als een eigen zuiveringssysteem, want dat is precies wat je lymfestelsel doet, het lichaam 24 uur per dag ontgiften en zuiveren.

Het lymfestelsel zorgt ervoor dat afvalstoffen, celafval en toxines systematisch geneutraliseerd en afgevoerd worden. Het werkt in één richting en volgens een vaste volgorde:

 • Je lichaam maakt afvalstoffen aan, afvalstoffen afkomstig van de stofwisselingsprocessen, celdeling en de spijsvertering. Eveneens beschadigde of dode lichaamscellen, dode microben, gistingsproducten, eiwitten, kankereiwitten, ingeademde of opgenomen toxische deeltjes en gifstoffen uit de omgeving zoals pesticiden, zonnebrandmiddelen die het lichaam binnendringen.
 • Dit alles zijn schadelijke stoffen dat het lichaam elke dag kwijt moet zien te raken.
 • Lymfevocht ontstaat in het bindweefsel van je weefsels waarin de lichaamscellen gestructureerd ingebed liggen en neemt deze afvalstoffen mee om uit je lichaam te verwijderen.
 • Lymfevocht stroomt vervolgens langs lymfeknopen. Dit zijn kleine filterstations waar meerdere lymfevaten elkaar kruisen en schadelijke stoffen geneutraliseerd worden. In je nek, oksels, liezen, luchtpijp, darmen, longen, achterin de buikholte bevinden zich veel lymfeknopen. Je hebt ongeveer 500 van deze knopen in je lichaam en ze hebben ongeveer de grootte van een erwt.
 • Vervolgens stroomt het lymfevocht terug in de bloedvaten, we noemen dit lymfedrainage.

Het ontgiftend en zuiverend vermogen van de lymfe

Hoe beter je lichaam in staat is om zijn schadelijke afvalstoffen en toxines af te voeren, hoe fitter jij je zult voelen en hoe beter dat jouw hormoonhuishouding en algemene gezondheid, je detoxsysteem zal werken. Als je gezond en uitgebalanceerd eet, voldoende lichaamsvriendelijk beweegt, emotioneel in evenwicht bent zonder last van stress en je spijsvertering zeer goed werkt, kan je lymfesysteem optimaal functioneren en alle lichaamsweefsels clean houden.

De lymfe is een zeer belangrijk ontgiftingssysteem naast de spijsvertering, de lever, de longen, de huid en de nieren, waar het eveneens mee verbonden is. 80 % Van het lymfestelsel is verbonden met de darmen, en dat maakt van dit deel van het lichaam tot het belangrijkste centrum van opruimactiviteit en ontgifting.

Het helpt celafval te recyclen. Helaas voldoen maar weinig mensen aan dit perfecte plaatje.

In het lymfestelsel heb je veel witte bloedcellen of fagocyten afkomstig uit het beenmerg. De naam fagocyt komt van het Griekse phagein, wat verslinden of om te eten betekent. Deze witte bloedcellen in de lymfe gaan zich voornamelijk bezighouden door middel van insluiting alle giftige stoffen, schadelijke vreemde deeltjes, beschadigde en dode of stervende cellen, kankereiwitten en dode microben te vernietigen.

Dit proces staat bekend als fagocytose. Bij dit proces worden substanties door cellen opgenomen met behulp van cytoplasmatische vesikels. Er zijn twee typen fagocyten: macrofagen (monocyten) en microfagen (neutrofielen, en deze komen ook veel in het bloed voor)

De lymfewerking is verstoord

Een omgekeerde beweging van de natuurlijke energiestroom in het lichaam kan de ontgiftende werking van de lymfe reeds sterk hinderen. Een omgekeerde beweging wordt veroorzaakt door emotioneel onopgeloste zaken, stress, financiële problemen, trauma’s e.a. Niet leven naar je conceptieconstitutie en hartewens.

Maar ook door verstoppingen door afvalstoffen en toxines met verzuring tot gevolg. Deze toestand zorgt ervoor dat er lichaamscellen ernstig geïrriteerd worden en dat trekt op zijn beurt microben aan die meestal ook toxines (excrement) produceren.

In de ayurveda spreekt men over Vata als men spreekt over de energie “die alles in beweging zet”. Deze bewegingsenergie in evenwicht zorgt voor een neerwaartse stroom, echter deze energie kan in omgekeerde richting stromen door al de voorgaande genoemde oorzaken en is dan uit evenwicht.

De belangrijkste verstopping die leidt tot problemen met de lymfe zijn verstoppingen van het maag-darmkanaal. Wees bewust dat het maag-darmkanaal in werkelijkheid de grootste ecologie herbergt waar de meeste zogezegde “ziekteverwekkers”, eigenlijk overgroei microben, worden geproduceerd en geneutraliseerd.

Hoe meer problemen met de spijsvertering, des te minder efficiënt de lymfedrainage in de organen van het gehele bekkengebied plaatsvindt en uiteindelijk in het gehele lichaam.

De zetel van vata is de dikke darm en deze moet een neerwaartse energiestroom kennen (peristaltische beweging). De zetel van pitta of de transformerende energie voor lichaamswarmte en bewustzijnsontwikkeling zetelt in de pancreas, dunne darm, lever, galblaas en onderste deel van de maag.

De zetel van Kapha of energie die niet beweegt en die stabiliteit, vorm, structuur en vastheid geeft in het lichaam, bevindt zich in het bovenste deel van de maag en de speekselklieren. Als de zetel verstoort is bij Vata, zal geleidelijkaan de pitta en kapha ook verstoord worden en kan de lymfe niet goed meer werken.

Hoe meer toxines dus naar boven toe worden gedreven door het maag-darmkanaal, hoe minder efficiënt de lymfedrainage zal verlopen. Uiteindelijk wordt de lymfewerking in het bovendeel van het lichaam ook verstoord, het begin van chronische aandoeningen.

Als de zetel van zowel vata, pitta en kapha verstoord is, (dat zijn spijsverteringsproblemen) gaat zich dat uiten in een van de volgende symptomen:

 • Algemene verminderde weerstand
 • Vaak verkouden en grieperig zijn
 • Keelpijn
 • Onwelriekende adem
 • lymf en vocht ophoping
 • Hoesten en bronchitis
 • Hooikoorts
 • Longontsteking
 • Astma en allergieën
 • overgewicht en obesitas
 • IEDERE CHRONISCHE ZIEKTE!

Help! Een lymfvat is verstopt

Een verstopping in het maag-darmkanaal leidt tot verstoring van de darmflora en de totaliteit van de spijsvertering met overgroei van destructieve organismen tot gevolg die extra toxines produceren. Daardoor kunnen lymfevaten in het bekkengebied verstoppen.

In extreme gevallen zal de cisterna chyli en de borstbuis verstoppen. Opstapeling van afvalstoffen en toxines elders in het lichaam kunnen ook lymfevaten verstoppen, bijvoorbeeld als de galwegen in de lever verstopt zijn. De grootste bedreiging van de lymfevaten is overconsumptie aan dierlijke eiwitten.

Deze hebben een sterk verzurend effect met beschadiging aan de lichaamsweefsels tot gevolg. Besef dat de lymfe elke dag eveneens eiwitafval van de celdeling moet recyclen en kan door de grote consumptie van dierlijke eiwitten (die meestal niet goed verteert zijn door de verzwakte spijsvertering) daardoor overbelast raken.

Als een lymfvat verstopt is, ontstaat altijd een abnormale ophoping van lymfevocht rond het gebied van de verstopping. Ieder lymfoedeem of andere problemen, kan leiden tot ernstige potentiële complicaties elders in het lichaam (chronische symptomen). Overal waar er in het lichaam een lymfvat verstopt is, ontstaat een abnormale ophoping van lymfevocht omdat de doorstroming is geblokkeerd.

Deze verstopping heeft tot gevolg dat lymfeknopen en fagocyten in dit gebied onvoldoende schadelijke of giftige stoffen kunnen neutraliseren. Een onvolledige vernietiging van deze giftige schadelijke stoffen en overtollig eiwit kan ervoor zorgen dat de betrokken lymfeknopen gaan ontsteken. Dit belemmert het ontgiftingsproces in het lichaam in ernstige mate.

Giftig materiaal kan in de bloedstroom binnendringen en acute of septische verschijnselen veroorzaken als gevolg van bacteriële overgroei. Dat kun je niet oplossen met één of meerdere detoxen, maar wel door je spijsvertering elke dag te optimaliseren zodanig dat de darmflora weer in evenwicht kan komen en je lichaam weer in staat is om zich continu te zuiveren en te ontgiften.

Dit voorkomt dat lymfevaten verstopt raken. De darmflora maakt niets voor niets meer dan 75% deel uit van de algemene gezondheid en zijn detoxsysteem en werkt samen met alle ontgiftingsorganen inclusief de lymfe.

In de meeste gevallen ontstaat een lymfe verstopping zeer geleidelijk met symptomen zoals een gezwollen buik met rugproblemen, problemen met de heupen, schouders en de nek tot gevolg. Het gezicht , handen en voeten kunnen ook opzwellen.

Dit vasthouden van vocht is meestal een voorbode van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Allemaal omdat de spijsvertering niet goed werkt door emotionele onopgeloste zaken, biologische condlficten en chemisch vergif in onze voeding etc.

Tijdens de zomer nog eens erger gemaakt door zonnebrandmiddelen die een enorm verstoppend effect hebben op het lymfestelsel en de galwegen in de lever.

Voortdurende ophoping in de lymfevaten leidt tot chronische toxiciteit, waarbij ophoping ontstaat in de cisterna chyli. Het begin van een vicieuze cirkel van acute en chronische aandoeningen.

 

Het dragen van een beha leidt dikwijls tot problemen van de lymfedrainage in de borst en is een cumulerende secundaire oorzaak van borstkanker. Zelfs de druk van de meest comfortabele bh is groter dan de druk binnen de lymfevaten.

Cisterna chyli van het lymfestelsel

Als je niets doet om je spijsvertering te verbeteren, zal het geleidelijk aan oorzaak zijn van verstopping in de borstbuis en de cisterna chyli. De cisterna chyli ligt net voor de tweede lendenwervel. De cisterna chyli is zakvormig en verzamelt de lymfemassa van de twee lumbale lymfestammen rechts en links en de intestinale lymfestam.

Het komt erop neer dat alle lymfe van de onderste ledematen, het gehele bekkengebied, inclusief alle organen onder het middenrif, inclusief de nieren, pancreas, de maag, het onderste en voorste deel van de lever, en de bijnieren de cisterna chyli moet passeren om ontgift en gefilterd te worden.

Het is een enorme hoeveelheid lymfevocht die door dit centrale tussenstation in het midden van het lichaam moet passeren om verwerkt en ontgift te worden.

Als er hier problemen ontstaan als gevolg van een aanhoudende verstoring van de darmflora door onverteerde voeding en negatieve emoties als gevolg van zowel vata, pitta en kapha die verstoord is, worden er meer toxines gevormd dan dat de lymfe dit kan neutraliseren en verwerken. Daardoor kan de cisterna chyli en de borstbuis eveneens overbelast worden, de gezondheidsproblemen zijn dan echt begonnen in je lichaam.

Als het lichaam zuiver en ontgift is door een levenswijze waarin je zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat consumeert zoals de natuur het heeft voorzien, emotioneel evenwicht cultiveert en het circadiaans ritme ofwel de dagelijks routine respecteert, zal de lymfe een grote bijdrage leveren aan de totale algemene gezondheid en je detoxsysteem en hoef je voor geen enkele bacterie of kanker bang te zijn.

Je bloed zal ook van uitstekende kwaliteit worden. Na de passage in de cisterna chyli vloeien de lymfe en het maagsap naar de borstbuis. Deze melkachtige vloeistof bestaat uit lymfe en opgenomen maagsappen

De borstbuis van het lymfestelsel

De borstbuis varieert bij volwassenen gemiddeld tussen 35 en 45 centimeter en begint net boven de cisterna chyli aan de tweede lendenwervel tot aan de onderkant van de nek bij de C7 nekwervel. De borstbuis kan je zien als de gemeenschappelijke stam van alle lymfevaten aan de linkerzijde van het bovenlichaam.

De rechterkant van het hoofd, de nek, en de borstkas met rechterlong, rechterkant van het hart en de gewelfde buitenkant van de lever, en rechterlong stroomt de lymfa net boven de cisterna chyli in de borstbuis. De borstbuis vervoert alle lymfe en het maagsap naar het bloed (zie verder in dit artikel). De grote en kleine vertakkingen bereiken de milt en alle belangrijke delen van het bovenlichaam.

Als de toevoer van toxines en afvalstoffen groter wordt dan dat de lymfe deze toxines kan neutraliseren in de cisterna chyli, als gevolg van een verstoorde spijsvertering, kan de borstbuis overbelast raken.

De enorme toevloed van toxisch materiaal zal ook de talrijke vertakkingen die verantwoordelijk zijn voor de afvoer van lymfe uit het omringende gebied ook verstoppen. Delen van de longen, het hart, de schildklier, de bronchiën, het bovenste deel van de rug en andere delen van het bovenlichaam ondervinden dus problemen met de lymfedrainage.

De borstbuis (in zekere zin de rioolbuis van het lichaam) moet het grootste gedeelte van het dagdagelijkse geproduceerde celafval van de celdeling, stofwisselingsafval, eiwitten en ander schadelijk materiaal afvoeren. Als gevolg van een verstopping in de borstbuis zal al dit afval teruggevoerd worden tot in alle lichaamsdelen van waar het afkomstig is.

Ook in de relatief afgelegen delen van het lichaam. Als deze afvalstoffen van de celdeling, stofwisseling en andere schadelijke stoffen niet meer afgevoerd worden binnen een bepaalde tijd, worden ze steeds toxischer en ontstaat verzuring.

De vena subclavia

De borstbuis gaat naar omhoog in de borst en buigt naar achteren naar de linker halsader en halsslagader, ongeveer bij de C7 nekwervel. Hij eindigt in de aansluiting van de linker vena subclavia en de halsader onder het sleutelbeen, dicht bij de schouder. De vena subclavia gaat de bovenste holle ader binnen die aderlijk bloed naar het hart leidt.

Normaal wordt al het lymfeafval ontgift in de lymfevloeistof van de lymfevaten en de lymfeknopen voordat de lymfe in het bloed komt.

Als er verstoppingen zijn in de cisterna chyli en de borstbuis wordt de lymfedrainage geblokkeerd van het bovenlichaam. Dat heeft tot gevolg dat cellulair afval, schadelijke stoffen en stofwisselingsafval niet meer ontgift kan worden en verandert in toxisch materiaal dat via de vena subclavia in de bovenste holle ader stroomt, dat direct naar het hart leidt.

Via het hart komt toxisch materiaal in de aorta en de slagaders terecht. Toxines doen de directe omgeving verzuren, en dat beschadigt lichaamsweefsels, en deze toestand nodigt sowieso ziekteverwekkers uit! En dit verspreidt zich vervolgens door het hele lichaam.

Het komt maar zeer zelden voor dat een ziekte of aandoening niet verergerd wordt door lymfeverstopping, en over het algemeen wordt lymfe verstopping veroorzaakt door een slecht werkende spijsvertering en natuurlijk ook verstopte galwegen in de lever.

En de lever is natuurlijk zeer belangrijk voor de spijsvertering. De gal activeert de spijsverteringsenzymen van de pancreas in de Ampulla van Vater. Alles is in het lichaam met elkaar verbonden. Een belangrijke les voor onze medici, ze leveren nu al prachtig werk door bij acute gevallen levens te redden en kapotte lichaamsdelen te herstellen.

Maar als onze medici de verbanden in ons lichaam beter gaan begrijpen en hoe het lichaam werkt volgens de principes uit de natuur, dan gaan ze miljoenen levens kunnen redden en komt er een einde aan chronische ziekten.

Het lymfesysteem een beetje helpen

Het kan dus geen kwaad om het zuiveringssysteem van je lijf een handje te helpen. Dat kan op verschillende manieren:

1-Droog borstelen

Droog borstelen of dry brushing is afkomstig uit de Indiase geneeskunde Ayurveda. droog borstelen wordt als een manier gezien om de lymfe te stimuleren en ziektes te voorkomen. Het heeft nog andere voordelen zoals stimulatie van de bloedsomloop, vooral in de huid, het verwijdert dode huidcellen en stimuleert de stofwisseling. Met een speciale techniek leidt droog borstelen tot een sterk verbeterde lymfedoorstroming.

2-Kom in lichaamsvriendelijke beweging

De beste manier om je lymfestelsel een duwtje in de juiste richting te geven is bewegen. Met yoga en wandelen kom je al een heel eind (hoewel lichtjes springen op een trampoline echt wonderen doet). Waar het om gaat is dat de beweging de lymfe stimuleert. De bloedsomloop zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof naar je lichaamsweefsels wordt getransporteerd. Het tegenovergestelde gebeurt ook: een gebrek aan beweging leidt tot een opstapeling van afvalstoffen in je weefsel waardoor er dus meer druk op je lymfestelsel komt te liggen. Dat werkt verzuring van het lichaam in de hand. Het geldt ook voor de haarvaatjes van het cardiovasculair systeem.

3-Wisseldouches

Het lymfesysteem werkt volgens contractie van spieren. Deze samentrekking van de spieren begint reeds bij het opstaan en de hele dag door door beweging. Het is belangrijk dat het lichaam in beweging blijft op een lichaamsvriendelijke manier.

De bloedsomloop heeft een centraal punt: het hart. Het hart geeft ritmische impulsen aan de bloedvaten die het bloed verder stuwen.

En precies om die reden van contractie heeft het nemen van een wisseldouche een positief effect op de werking van de lymfe. Het warme water zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten uitzetten. Door het koude water trekken de bloedvaten zich vervolgens weer samen.

Dit creëert een ‘pompwerking’ die ervoor zorgt dat vocht dat stagneert weer door gaat stromen. Overigens heeft het nemen van wisseldouches nog veel meer gezondheidsbevorderende effecten. Het stimuleert bijvoorbeeld de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Adem uit als je de koudwaterkraan opendraait. Pas alleen op met wisseldouches als je een hartziekte hebt of zwanger bent.

4-Let vooral op je voeding

Zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat zoals de natuur het voorzien heeft voor de mens is ideaal. Ze zitten boordevol mineralen, vitaminen, fytonutriënten, enzymen, essentiële vetzuren enzovoort. Dit alles is belangrijk om je spijsvertering goed te laten verlopen (emotioneel evenwicht is ook belangrijk) en dat ondersteunt het lymfestelsel met het afvoeren van schadelijke stoffen.

Denk aan specerijen met sterk ontgiftende eigenschappen zoals kruidnagel, kurkuma, tijm e.a. Ook kruiden zoals Echinacea, mariadistel, paardenbloem e. a. Vermijd margarine, geraffineerde oliën en suikers, keukenzout, synthetische zoetstoffen, E-nummers, in het kort industrieel bewerkt voedsel.

Verzorg je spijsvertering, respecteer de juiste uren om te eten, eet steeds als het voorgaande is verteerd. Goed kauwen om meer speekselvorming te hebben. Let op met verkeerde voedselcombinaties.

5- Alternatieve behandelingen

Je lymfesysteem een extra boost geven? Er zijn alternatieve therapieën die je lymfecirculatie extra kunnen stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan manuele lymfedrainage. Dat is een massagetechniek die de circulatie bevordert. In de Ayurveda hebben ze specifieke technieken voor de lymfedrainage. Wat je ook zou kunnen proberen is acupunctuur.

Dit is een behandelmethode die ervoor zorgt dat eventuele blokkades in je energiebanen worden opgeheven zodat lymfevocht weer vrijuit kan stromen. Een goede buikademhaling is eveneens belangrijk voor een goede lymfewerking.

De buikademhaling versterkt het middenrif en het coresysteem dat mee instaat voor de circulatie van de lymfe.

Ziekteindicatoren die direct gerelateerd zijn aan chronische lymfeverstopping.

Opgezette lymfeklieren wijzen er meestal op dat je ergens een ontsteking hebt. Je lymfeklieren zijn vervolgens hard aan het werk om de schadelijke stoffen af te voeren. Dit is meestal tijdelijk van aard waarbij het lichaam herstelt en weer aan kracht wint.

Maar bij chronische lymfverstopping ontstaan ideale omstandigheden waarbij bijna alle soorten chronische ziektebeelden die we kennen tot ontwikkeling kunnen komen. Het lichaam is niet in staat om zijn schadelijke stoffen en toxines af te voeren. Meestal als gevolg van symptomatische bestrijding of onderdrukking van ziektesymptomen.

Poliepen en kankervorming in het darmstelsel (mentale brok). Hernia nuclei pulposi, ziekte van Crohn, prikkelbare darmsyndroom, obesitas, aanhoudende maagproblemen, vergroot middenrif, geheugenverlies, migraine, cluster hoofdpijn, duizeligheid, oorsuizen, doofheid, roos, haaruitval, geheugenverlies, hersenziekten, scoliose, lage rugpijn, opgezwollen benen en enkels, nierproblemen, borstkanker, longkanker, opgezwollen borsten, obesitas en overgewicht, cysten in de eierstokken, vleesbomen in de baarmoeder, slecht gezichtsvermogen, oogziekten, vergroting van de prostaatklier, reuma in de gewrichten, hartvergroting, aanhoudend verkoudheden en griep, sinusitis, hooikoorts, verschillende soorten astma, hartfalen, hoofdpijn, rug en nekpijn, stijfheid in de nek en schouders, verdikking van de nek, vergroting van de schildklier, overbelaste bronchiën en longen, e.a.

Wat gebeurt er als de omgekeerde beweging van VATA niet gecorrigeerd wordt?

Zolang dat vata niet tot rust komt zal pitta en kapha ook niet tot rust kunnen komen. De omgekeerde beweging van vata duwt ongezonde stoffen, gassen en afval vanuit de buikorganen verder naar boven door het spijsverteringskanaal naar de maag.

Bacteriën die in feite de taak hebben om alle afval af te breken en op te ruimen (dat is hun natuurlijke taak), beginnen giftige gassen te produceren. Dit staat bekend als een onaangename en onwelriekende adem.

Uiteindelijk kunnen enkele van deze gassen in de bloedstroom terechtkomen en zo naar de bronchiën worden getransporteerd waar ze het slijmvlies gaan irriteren. Daarbij ontstaat een echt vieze geur dat veroorzaakt wordt door bacteriën die beschadigde of dode cellen van het slijmvlies afbreken.

Deze vieze geur kan onmogelijk gemaskeerd worden met mondverfrissers zoals pepermunt of anijs. Er ontstaat opstapeling van afvalstoffen en toxines in de luchtwegen.

Als het lymfesysteem het stofwisselingsafval niet kan afvoeren uit de luchtwegen veroorzaakt door verstoppingen ontstaan er verschillende symptomen. Als toxines zich gaan ophopen in de bronchiën, gaan ze zich vermengen met de daar van nature aanwezige bacteriën en begint er slijmvorming. De slijmvorming is een overlevingsmechanisme van het lichaam.

Dankzij een verkoudheid, griep of hoest kan het lichaam deze slijmproppen vermengd met bacteriën, schadelijke stoffen, toxines en dode lichaamscellen afvoeren naar buiten. Zo is het lichaam in staat om zich te ontgiften en te zuiveren en worden verstoppingen in de lymfe opgeruimd. Je algemene gezondheid en je detoxsysteem wordt weer sterker en je wint weer aan energie en vitale kracht.

Als deze symptomen die het lichaam creëert om zich te kunnen ontgiften en zuiveren, worden onderdrukt door medicijnen, raakt het lichaam zijn afval en slijm niet kwijt waardoor de slijmlaag dikker wordt en de verstopping in de lymfe blijft bestaan.

Hetzelfde gebeurt door het consumeren van verstoppend en verzurend voedsel (industrieel bewerkt voedsel en teveel dierlijke eiwitten) of door stress. Dat zal met de tijd ademhalingsproblemen veroorzaken, bronchitis doen ontstaan en uiteindelijk astma. Longontsteking en andere zwaardere aandoeningen van de luchtwegen zijn het resultaat wanneer de toxiciteit toeneemt.

De van nature normaal aanwezige en totaal onschadelijke bacteriën vinden een vruchtbare grond in de verstopte en vervuilde omgeving. Ze gaan zich ongeremd beginnen vermenigvuldigen en gaan zich verspreiden om aandoeningen of ontstekingen te veroorzaken op dit verziekt weefsel.

Hun doel is nu eenmaal afval en vergif opruimen en daarbij de weefsels te herstellen

De geïrriteerde bronchiën en de longen gaan proberen al het overtollige slijm dat zich heeft gevormd door de intoxicatie te verwijderen door het in de keel op te hoesten. Het is daarom zo belangrijk om slijmproppen steeds uit te spuwen, en nooit in te slikken.

De maag is al verzwakt en kan slijm met afval niet onschadelijk maken. Denk daaraan. De toevoer van zuurstof en water naar het hart, de longen, buik organen, nieren, bijnieren en andere delen van het lichaam wordt steeds minder naarmate de verstopping in de lymfe toeneemt en erger wordt.

Kettingrokers ervaren om dezelfde reden dit hoestprobleem als ze ‘s morgens wakker worden. Het gevolg is dat koolstofdioxide en ander stofwisselingsafval, afval van de celdeling en alle andere schadelijke stoffen niet langer voldoende kan verwijderd worden uit het bindweefsel waarin lichaamscellen ingebed liggen van weefsels en organen.

Het lichaam kan niets anders dan proberen om alle afval, schadelijke stoffen en toxines hoger te brengen, want de neerwaartse beweging van de lymfe zit verstopt en de spijsvertering werkt niet goed. Sommige van deze giftige toxines dat het lichaam probeert te verwijderen kunnen door deze opwaartse beweging opgeslagen worden in en rond de schildklier.

De schildklier is verantwoordelijk voor het activeren van het totale gezondheidssysteem. Daarom zal een verstopping in de schildklier de algemene energie van het lichaam verzwakken tegen microben, kanker, parasieten en bacteriën.

Een verkoudheid is een toxinecrisis en een poging van het lichaam om zich te ontdoen van toxines en schadelijke stoffen die zich overal hebben verspreid en het slijmvlies irriteren – angst is wel de causale oorzaak van griep en verkoudheid, toxische stoffen verergeren dit.

Als je een ontsteking hebt op de slijmvliezen in de neus, keel of ander deel van de ademhalingswegen is dat nooit een plaatselijke aandoening. Als door verkeerde voeding, emotionele problemen, stress en symptoombestrijding veelvuldig verkoudheden of griep voorkomen, worden de membranen van de slijmvliezen overgevoelig voor pollen of stof.

Dat kan op zijn beurt leiden tot zwaardere nies- en hoestaanvallen en tranende ogen. Het wordt dikwijls aanleiding tot de ontwikkeling van hooikoorts.

Toxines in het lichaam hebben altijd een vochtafdrijvend effect

Het lichaam verliest op weefselniveau kostbaar vocht om toxines te kunnen afvoeren, water dat op dat moment de lichaamscel eigenlijk niet kan missen. Als een lichaamscel tekort heeft aan water produceert het Histamine. Histamine is een neurotransmitter dat samen met andere hormonen en neurotransmitters ervoor zorgt dat de waterdistributie in het lichaam wordt hersteld.

Maar als histamine in het bindweefsel een zenuwcel bereikt, ontstaat pijn, op deze wijze wordt de algemene gezondheid geactiveerd om dit waterprobleem mee te helpen oplossen.

Astma, allerhande allergieën en tal van chronische ziekten duiden dat het lichaam de productie van histamine heeft verhoogd. Histamine is niet alleen verantwoordelijk voor de waterdistributie, maar heeft een belangrijke functie in de bacteriële activiteiten.

In een lichaam dat goed voorzien is van water op (bloed en op celniveau) worden vreemde indringers en schadelijke stoffen zoals pesticiden, chemische stoffen en eiwitten uit pollen gemakkelijker onschadelijk gemaakt. Het lichaam hoeft dan geen extra histamine te produceren.

Een goede waterhuishouding in het lichaam is eveneens afhankelijk van een evenwichtige osmotische druk, net zoals te weinig drinken schadelijk is, is teveel drinken ook schadelijk.

Als het lichaam door toxineopslag (fysieke en emotionele toxines) en/of te weinig drinken, water verliest, kan het lichaam overgevoelig worden voor allergenen, denk maar aan gluten, kalium in vruchten enzovoort. Voldoende cholesterol en verzadigd vet spelen een belangrijke rol in de waterhuishouding.

Conclusie: Bij ziektesymptomen heeft je lichaam reeds veel water op celniveau verloren door toxines en moet je sowieso meer water drinken, nodig om de afvalstoffen en toxines gemakkelijker af te voeren, doorheen het bindweefsel naar de aders en de lymfe.

Overproductie van histamine vernauwt de bronchiën, een typisch symptoom dat veel voorkomt bij astma. Door meer verzadigde vetten te eten en schoon water te drinken (normale dagelijkse hoeveelheid aangepast aan de omstandigheden) creëer je in het lichaam omstandigheden waardoor toxines en afvalstoffen beter afgevoerd worden.

Deze schadelijke stoffen worden geproduceerd door vergisting en verrotting van onverteerd voedsel en darmafval in combinatie met galstenen in de galwegen van de lever en de galblaas en verstoppingen in de lymfe. Uitdroging vermindert de doorstroming van bloed en lymfe. Het is dus beter als je pijn ervaart om eerst enkele glazen schoon water te drinken.

Denk eraan dat de urine lichtgeel tot strogeel moet zijn. Eens de urine iets donkerder geel, is dit een signaal dat je MOET drinken. Voldoende drinken zal de vernauwing van de bronchiën verminderen of doen verdwijnen. Let wel: teveel drinken is ook schadelijk dat de ontgifting belemmert, zie artikel over osmose

Bij allergieën is het belangrijk om voldoende te drinken. In extreme gevallen kan het nodig zijn om alle aanwezige allergieën voor voedsel, pollen, metalen, chemische stoffen, huisstof, en andere allergenen zoveel mogelijk te vermijden en te neutraliseren.

Dit komt doordat sommige cellen de herinnering nog hebben die gewist moet worden, omdat ze anders antistoffen gaan produceren bij contact met onschuldige allergenen. Tracht dus de allergenen te traceren, drink voldoende water en consumeer meer verzadigde vetten. Dus extra aandacht om je spijsvertering te optimaliseren. Hoe beter je spijsvertering werkt, hoe minder je problemen gaat krijgen met allergieën.

Tolerantie tegen toxines en afvalstoffen

Iedere keer dat een ziekte symptomatisch wordt bestreden, wordt het lichaam verplicht sneller toxines op te slaan dan dat ze kan afvoeren. Op een gegeven moment gaat het lichaam leren deze toxines te verdragen. Ik bedoel dat het lichaam minder snel ziekte symptomen zal creëren, waardoor je gewend kunt raken aan het roken, drinken van alcohol, jezelf uitputten, schadelijke stoffen in de voeding, teveel eten enzovoort zonder een teken te geven van symptoomontwikkeling.

Je zou nu misschien kunnen denken, ‘aha, geen problemen meer, alles is opgelost’, maar dat is het niet. Een vergiftigd lichaam is tegelijkertijd ook een vergiftigde geest.

Het lichaam is alleen gestopt met reageren op de opgeslagen toxines, afvalstoffen en andere schadelijke stoffen die lichaamsweefsels irriteren, beschadigen en zuurstoftekort veroorzaken. Door bijvoorbeeld aanhoudende symptoombestrijding is het lichaam niet goed meer in staat om symptomen te creëren om te kunnen ontgiften, celafval te recyclen en overgroei microben terug te dringen en weefsels te herstellen.

Schokken en conflicten oplossen wordt ook moeilijker voor de geest wegens gebrek aan energie door intoxicatie.

Het lichaam zal dus verder geen ziekte of toxinecrississen meer ondergaan. Gewone ziekten zoals verkoudheid of een griep met koorts komen niet meer voor. Joepie denk je, maar dit is het moment dat het echt gevaarlijk begint te worden waarbij je levensenergie zal wegkwijnen.

Je wordt gevoeliger voor inslagen door biologische schokken en de kans op chronische aandoeningen en kanker wordt reëel. Daarom dat je bij de ontwikkeling van kanker en tumoren ook niets voelt tot het conflict is opgelost en het herstel en de ontgifting van weefsels en organen start met ernstige symptomen.

Als het lichaam zijn ‘teveel’ aan toxines en schadelijke stoffen niet meer kan afvoeren en opruimen omdat het vermogen om ziekte te ontwikkelen is aangetast, raken de bloedvaten, bindweefsel en de lymfe steeds meer verstopt.

Daardoor kan de algemene gezondheid en zijn detoxsysteem ook niet meer reageren omdat de toegangswegen naar het aangedane gebied zijn geblokkeerd door VERSTOPPINGEN. Dit heeft een uiterst destructief effect op de geest waardoor je meer schokken oploopt en deze niet goed kunt oplossen.

De energie voor de geestelijke kwaliteiten komt uit het lichaam, maar het lichaam is verzuurd en geïntoxiceerd.

Dus geen normale signalen van een goed werkende algemene gezondheid lichaam-geest. Maar daarmee wordt je ook niet meer gewaarschuwd voor een grote kans op blijvende schade in je lichaam. Dat is de vicieuze cirkel waarmee chronische aandoeningen en kanker ontstaan.

Witte bloedcellen, fagocyten enzovoort staan machteloos bij deze situatie. Het zit verstopt, net zoals uit een verstopte kraan ook geen druppel water meer komt.

Wat eerst een ordinaire verkoudheid was dat men vertikt om op natuurlijke wijze uit te zieken, verandert geleidelijk aan in chronische bronchitis, longontsteking of maagzweer dat men vervolgens doodleuk symptomatisch blijft bestrijden.

Dan evolueert het naar chronische blaasontsteking, syfilis, en uiteindelijk in diabetes, hart- en vaatziekten, degeneratieve zenuwaandoeningen zoals Parkinson. Of een andere aandoening waaronder de tientallen soorten kankers en tumoren omdat het onderliggende psychische probleem niet opgelost raakt.

Een verkoudheid of griep is de beste detox voor het lichaam.

Door symptoombestrijding van een gewone verkoudheid of keelontsteking ontstaat in jouw lichaam veel schade. De kiem wordt gelegd voor een vicieuze cirkel van slechte gezondheid, gebrek aan energie, achteruitgang van vermogen van de geest om met conflictsituaties om te gaan en vitaliteit.

Het lichaam ondersteunen bij elke ziekte of aandoening en de kans geven om ECHT UIT TE ZIEKEN is honderdmaal beter dan te proberen het zelfhelend vermogen van het lichaam tegen te werken door symptoombestrijding, slechte industriële voeding en de raffinage, zonnebrandmiddelen, chemische vervuiling enzovoort.

Ten slotte, een kanker of tumor als een afzonderlijke ziekte beschouwen is niet logisch. Alle weefsels, organen en de geest van het lichaam zijn bij dit ziekteproces betrokken. Dit geldt bij alle ziekten. Een plant die slap hangt, geef je toch geen water op de bladeren, dat heeft geen zin en zal de plant niet redden. Water geven op de wortels van de plant heeft wel zin.

Onthoudt: Symptoombestrijding verhindert de genezingsfase en werkt uitputtend voor het lichaam en de geest. Intoxicatie en verzuring is de correlatie met de aandoening, heeft een verergerend effect op de aandoening. De causaliteit is de geest. Lymfe stimuleren ontgift het lichaam waardoor meer energie vrijkomt om conflicten in de geest op te lossen en echt te genezen.

Dus bij kanker en tumoren: zuivering en ontgifting van de spijsvertering, het lymfestelsel en de galwegen in de lever en het gehele lichaam. Zongerijpte krachtvoeding in oorspronkelijke staat, frisse lucht, zonlicht, schoonwater, lichaamsvriendelijke beweging, sociale contacten, emotionele problemen en conflicten oplossen.

Gepubliceerd op 15/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

 • Hoe ontgift en zuivert het lichaam zich? Het menselijke lichaam is het pronkstuk van miljoenen jaren evolutie van de natuur. Het lichaam van de mens is evolutionair gezien hoog ontwikkeld en heeft verschillende uiterst intelligente en accurate systemen om zichzelf te kunnen ontgiften en te zuiveren van afvalstoffen en toxines. Deze processen zijn essentieel om te voorkomen dat afvalstoffen en toxines zich ophopen en verzuring veroorzaken, wat kan leiden tot verstoppingen in de fijne haarvaten van onze bloedsomloop, het bindweefsel waarin onze lichaamscellen zijn ingebed, en het lymfestelsel dat overtollige vloeistoffen en stofwisselingsafval afvoert. Wanneer verstoppingen optreden, ontvangen lichaamscellen geen [...]

  By Published On: 03/03/2024
 • Al meer dan 25 jaar wordt wetenschappelijke medische kennis onderdrukt. Natuurwetenschappelijk denken betekent het analyseren van metafysische en psychologische componenten die voorkomen bij kanker en chronische aandoeningen, om deze op te lossen. Het menselijke lichaam heeft dankzij miljoenen jaren natuurlijke evolutie geleerd zichzelf gezond te houden. De mens is eigenlijk het pronkstuk van natuurlijke intelligentie. Het microbioom werkt in evenwicht samen, met een dynamische samenwerking die gunstig is voor alle partijen, inclusief de mens. Microben staan altijd ten dienste van hogere levensvormen. Dr. Hamer begreep dit. Problemen zoals conflicten, trauma's en biologische schokken kunnen dit evenwicht grondig verstoren. In mijn [...]

  By Published On: 03/03/2024
 • Je immuunsysteem is in feite een recyclagesysteemHet lijkt erop dat je immuunsysteem een flinke klap heeft gekregen. Je voelt je slecht en je klachten lijken zelfs erger te worden. Maar voordat we ons haasten naar een antibioticakuur, laten we eens dieper ingaan op ons immuunsysteem en enkele zaken herontdekken.Het immuunsysteem past binnen een dualistische filosofie waarbij ziekte wordt gezien als iets van buitenaf dat het lichaam binnendringt, in plaats van een reflectie van interne geestelijke processen. Echter, de geest is wel degelijk ontvankelijk voor de schokken en trauma's van het leven. Het lichaam is als het ware het voertuig waarmee [...]

  By Published On: 03/03/2024