De menopauze Deel 2

Osteoporose

Osteoporose heeft met een intens eigenwaardeprobleem te maken dat op de botten neerslaat. Tijdens de conflictactieve fase ontstaat er necrose in de botten, bekend als osteoporose. Vaak voelen vrouwen tijdens de menopauze minderwaardig omdat ze de veroudering zien als iets dat negatief is en het begin van het einde. Zoals eerder al uitgelegd is het belangrijk om de menopauze te zien als een nieuwe bewustzijnsontplooiing waar je kennis en ervaring tot uitdrukking kunt brengen en dit te delen met anderen. Zie het artikel over osteoporose dat je vindt bij indes ziekten op deze website. Osteoporose is niet het gevolg van de menopauze. Dikwijls de correlatie met de menopauze als gevolg van de eigenwaardeinbreuk en cofactoren zoals voeding en levensstijl.

Een eetpatroon met teveel dierlijke eiwitten kan verzurend inwerken als de spijsvertering niet goed werkt. Het lichaam heeft calcium en andere mineralen nodig om het verzurend effect van het teveel aan eiwitten te neutraliseren. Gelukkig worden steeds meer mensen bewust dat het consumeren van kaas, vlees, melk, charcuterie, instant soep, pudding, stimulerende drankjes en zaken zoals geraffineerde suiker, koffie, frisdrank, alcohol en bewerkte chocolade niet gezond is en de reserves aan calcium en andere mineralen aantasten. Het consumeren van dit soort bewerkte voedingsmiddelen draagt niet bij aan de algemene gezondheid en verergerd osteoporose. Dit verschil wordt nog groter als vleeseters een tekort aan lichaamsbeweging hebben. Lichaamsvriendelijke beweging is een veilige manier om sterkere botten te verkrijgen.

Geraffineerd zout -droog zout – is een belangrijke cofactor die symptomen van de menopauze verergert omdat het de waterhuishouding in het lichaam verstoort. Gebruik natuurlijke zouten. Als gevolg van de veranderende hormoonhuishouding kan er stagnatie ontstaan in de waterhuishouding, bekend als waterretentie, dikwijls gekoppeld aan een bestaansconflict. Geraffineerd zout verergert dit probleem en de meeste bewerkte voedingswaren bevatten geraffineerd zout. De ontgiftingsorganen gaan vervolgens minder goed werken met als gevolg hoofdpijn, irritatie, spierpijn en zelfs depressie.

Het teveel aan eiwitten in het bloed en het bindweefsel verstoort de distributie van voedingsstoffen, zuurstof en water naar alle lichaamsweefsels. Inclusief het weefsel van de oestrogeen producerende eierstokken en vetcellen. Dit is niet gunstig voor het hormonale evenwicht. De bijnieren en schildklier krijgen ook problemen met de productie van belangrijke hormonen. Via de urine wordt veel meer calcium afgescheiden na het consumeren van veel dierlijke eiwitten zoals een maaltijd met veel vlees, eieren, kaas of vis.

Onderzoekers weten dat normaal bot constant van vorm verandert. Het bot wordt voortdurend afgebroken en weer opgebouwd. Natuurlijke progesteron heeft een positief effect op de botopbouw. Dit proces vindt plaats door botweefsel: Osteoblasten bouwen het bot op en osteoclasten breken het bot af. Oestrogeen heeft effect op de osteoclasten die instaan voor botafbraak. Als men aan een ernstige eigenwaarde inbreuk lijdt, heb je meer botafbraak dan botopbouw. Als tijdens de menopauze een voorheen niet waargenomen verstoring in het lichaam tot uiting komt, zoals problemen met de spijsvertering en de hormoonhuishouding, wordt het evenwicht tussen de opbouw en afbraak van het bot verder verstoord. Dit heeft tot gevolg dat er meer bot wordt afgebroken dan dat er bot wordt opgebouwd.

Het lichaam is zeer terughoudend om synthetische medicijnen te gebruiken. Miljoenen jaren van natuurlijke evolutie heeft een lichaamsintelligentie ontwikkeld om precies te weten wat echt of nep is. Daarom is er een verschil tussen natuurlijk en synthetisch progesteron. De belangrijkste oorzaak van een verminderde productie van progesteron in het lichaam is verstopping van de sinusoïden en galwegen van de lever en ook van de haarvaten van de uitscheidingsorganen en voortplantingsorganen. Dit is te herleiden naar een levensstijl en eetpatroon die volledig uit balans is.

In het genetisch ontwerp van het lichaam bestaat er geen voortijdige afbraak van het eigen skelet. Dat zien we trouwens bij opgravingen van menselijke resten, hoe botten zo goed kunnen bewaren, ook al zijn ze duizenden jaren oud. Als het botweefsel van de vrouw  tijdens de menopauze zwak of vernietigd wordt, komt dit door andere factoren dan hormoontekorten. Andere factoren die een belangrijke rol spelen in het verzwakken van botten en osteoporose zijn – causaal eigenwaarde inbreuken -, correlatie zoals intrahepatische stenen in de galwegen van de lever en de galblaas, een sterk zuurvormend eetpatroon (voornamelijk dierlijke eiwitten en zuivel), en gebrek aan voldoende lichaamsbeweging of krachtoefeningen.

De opname van calcium wordt mee bepaald door hormonen van de bijschildklier en de hormonale vorm van vitamine D. Deze vorm van vitamine D wordt aangemaakt door zonlicht. Tijdens de winterperiode kan gebrek van blootstelling aan zonlicht al leiden tot een verminderende botdichtheid of osteomalacie of botverweking. Zonnebrandmiddelen verhinderen eveneens de productie van vitamine D waardoor tijdens de zomer eveneens verminderde botdichtheid ontstaat. Extreme uitputting van het lichaam door zwaar werk, zware workout en fitness  en andere extreme activiteiten putten eveneens de calcium voorraden van het lichaam uit. Een andere belangrijke oorzaak van verstoorde calciumresorptie en verminderde beschikbaarheid van calcium in het lichaam is een gebrek aan goede gal in de lever omdat de lever overbelast en sterk vervuild is. Daardoor ontwikkelen zich intrahepatische stenen in de galwegen die de kwaliteit van de gal aantasten. Dit wordt op zijn beurt eveneens veroorzaakt door slechte spijsvertering en congestie in de lymfe. Zonder voldoende gal van goed kwaliteit en goede verzadigde vetstoffen kan calcium niet goed opgenomen worden door het spijsverteringskanaal.

Om voldoende calcium te voorzien voor de osteoblasten en de stafylokokken die bot opbouwen, moet het lichaam kunnen vertrouwen op de eigen capaciteit om dit belangrijke mineraal aan te kunnen maken. Het lichaam maakt zelf zijn calciumkristallen aan, gebonden met magnesium en fosfor specifiek voor menselijke botten. Het enzym alkalische fosfatase helpt bij dit proces. Daarom dat calcium uit melk en zuivel zo slecht is voor het menselijke lichaam. Dit komt doordat de calciumkristallen voor de botten van een koe een andere structuur hebben dan die van het menselijke lichaam. Het menselijke lichaam kan deze calciumkristallen dus niet inbouwen in eigen botten. 

In de ayurveda worden de nagels van onze tenen en vingers als nevenproduct gezien van het botweefsel. Als je gezonde nagels wilt is het zeer belangrijk om goede voeding – zongerijpte gewassen in oorspronkelijke staat – om sterke botten te krijgen essentieel. Afvalstoffen en gifstoffen in de darmen als gevolg van een slecht werkende spijsvertering verminderen de resorptie van waardevolle mineralen. Door deze innerlijke vervuiling zal de lever overbelast worden waardoor de gal van slechtere kwaliteit wordt. Misschien krijg je wel genoeg mineralen binnen via voeding of supplementen, maar kunnen zij niet opgenomen worden door deze cofactoren. Verzadigd vet is zeer belangrijk voor de resorptie van mineralen en inbouw in de botten samen met cholesterol en vitamine D. Eet meer gezonde verzadigde vetten

De eerste symptomen zijn dan ook brosse weke nagels die kunnen splijten of afbreken. Dit symptoom verraadt dat de opname van mineralen grondig is verstoord en de spijsvertering niet goed functioneert. Het zijn tekenen van ondervoeding van het botweefsel. Verbeter de werking van je spijsvertering door grote hoeveelheden specerijen te gebruiken en triphala. Triphala is een typische sterke kruidenmengeling op basis van drie vruchten die op alle gebieden in de gehele spijsvertering evenwicht en spijsverteringsfuncties herstellen en stabiliseren. Ashwagandha en shatavari kunnen ook helpen om de spijsvertering te verbeteren, de resorptie van mineralen te stimuleren en het voorkomen van broze nagels. Vooral bij vrouwen in de menopauze kunnen broze nagels een voorbode zijn van osteoporose. Het is verstandig om dit te onderzoeken. Begin alvast met meer goede verzadigde vetten te eten om droogte in de darmen te voorkomen.

Hormoonvervangers

Het hormone replacement therapy ofwel afgekort HRT kunnen zorgen voor een onmiddellijk gevoel van opluchting en verzachting van de menopauzale klachten. Maar HRT zorgt onbedoeld voor een opbouw van toxines die het punt van verzadiging bereiken in het lichaam van de vrouw. Het risico neemt toe dat er intoxicatieschokken ontstaan met ernstige complicaties zoals trombose. Typische bijwerkingen van HRT. HRT neemt in feite de oorzaak van menopauzale klachten niet weg. Daardoor kan de stofwisselingsprocessen in het lichaam zich ook niet herstellen, met als gevolg dat de hormoonproducerende klieren en vetcellen tekorten lijden aan voedende bestanddelen, zuurstof en water. Dit geldt in feite voor alle organen en weefsels in het lichaam. Het zal met de tijd de eigen omzetting van hormonen in het lichaam verder ontregelen. HRT veroorzaakt verstoring op de fundamentele processen van de spijsvertering en stofwisseling en zal sterke ontwenningsverschijnselen oproepen als met HRT gestopt wordt.

Vele artsen zien de menopauze als een teken van snelle veroudering en schrijven een combinatie van hormonen uit om deze menopauzale klachten te verminderen of zelfs te stoppen. Men gaat ervan uit dat de voorgeschreven HRT ook belangrijke ziekten kunnen voorkomen die in verband worden gebracht met de verminderde hormoonproductie. We denken hierbij aan dementie, osteoporose, hart- en vaatziekten en beroerten. Ondertussen weten we dat aan al deze aandoeningen een psychologische relevantie achter schuilgaat. Onder invloed van de media worden vrouwen van middelbare leeftijd bang gemaakt dat ze een ernstig hormoontekort zouden ontwikkelen dat hun leven in gevaar brengt. dat heet self fulfilling prophecy. Daarom raken ze ervan overtuigd dat HRT hen kan helpen om een zorgeloos en comfortabel leven te leven tijdens de menopauze. Het is boerenbedrog

Maar HRT is allesbehalve zorgeloos en veilig. Lees de bijsluiter en licht je goed in. Er zijn ernstige risico’s verbonden met het gebruik van HRT. Ik zou me laten inlichten door onderzoeken die gepubliceerd zijn door het Boston University Medical Center, Nurses’ health study die in 1995 werd gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, American Cancer Society, J.S. Smith en J. Green genaamd Cervical Cancer and Use of Hormonal Contraceptives: A. Systemic Review dat op 5 april 2003 gepubliceerd werd in The Lancet.

Veel van deze onderzoeken waarschuwen dat het gebruik van oestrogeen en progestageen het risico vergroot op baarmoederhalskanker, zout- en vochtretentie, vermindering van het libido, depressie, verstoring van de natuurlijke lichamelijke bloedsuikercontrole mechanisme, vermeerdering van lichaamsvet, borstkanker, vergrote kans op bloedstolling en bloedklonters, algemene vermindering van zuurstofopname door de cel, blaasontsteking, toename symptomen die lijken op PMS, gevoelige borsten, opgezwollen buik, bloedingen, irritatie, angst, verhoogde bloeddruk, gewichtstoename (of gewichtsverlies), vaginale schimmel, verminderde glucose en koolhydraten tolerantie, haaruitval, geelzucht, overgeven en nog vele andere symptomen van HRT, allemaal als gevolg van intoxicatieschokken dat ook biologische schokken zijn en dus ziekmakend.  Lijken de menopauzale klachten niet ineens onbelangrijk in vergelijking met deze bijwerkingen van HRT? Denk tweemaal na, doe moeite om de bijsluiters te lezen en spreek er met je arts over.

Progestagenen kunnen een abnormaal hoog gehalte aan kalk in het bloed veroorzaken, de productie van insuline en suiker veranderen, migraine in hevigheid versterken, galblaasproblemen en leverkanker, problemen en ontstekingen van de urinewegen veroorzaken. HRT kan alleen maar het tijdelijke verlies van botdichtheid verminderen, het kan de botopbouw cellen of de osteoblasten van het lichaam niet stimuleren om meer botmateriaal aan te maken. Nogmaals denk tweemaal na eer je begint. Er bestaan lichaamsvriendelijke oplossingen.

Vrouwen van middelbare leeftijd die HRT krijgen hebben het laagste niveau van het enzym alkalische fosfatase en zijn bijgevolg onvoldoende in staat om nieuw botweefsel aan te maken. We mogen niet vergeten dat je zolang je HRT inneemt alleen het verlies van bot wordt voorkomen. HRT blokkeert tegelijkertijd de aanmaak van nieuw botweefsel. Zodra je stopt met HRT slaat de osteoporose ongenadig toe. HRT blijven nemen stimuleert de ontwikkeling van kanker. Wat kies je?

De claim dat HRT je zou beschermen tegen hart- en vaatziekten klopt ook niet. We weten dat oestrogeen in de anticonceptiepil het risico op cardiovasculaire ziekten vergroot. Dit wil zeggen dat het oestrogeen in HRT eveneens dit risico inhoudt. Je kunt deze onderzoeken bekijken in British Medical Journal, mei 1994. Het onderzoek van het Framingham Massachusetts dat werd gerapporteerd in Journal of The American Medical Association in 1988 vermeldde dat het risico op hartziekten bij gebruik van HRT toenam.  In 2004 werd een onderzoek naar HRT door Women’s Health Initiative beëindigd omdat deze hormonen het leven van veel vrouwen in gevaar brachten. Men stelde vast dat oestrogeentherapie het risico op beroerte enorm vergrootte. Het is altijd belangrijk om conflicten en trauma’s op te lossen omdat deze de causaliteit van aandoeningen zijn, gecorreleerd aan de menopauze. In herhaling: de menopauze is geen ziekte, maar een natuurlijk proces in het leven van de vrouw waarbij de hormoonhuishouding verandert.

Natuurlijke hulpmiddelen

Vele natuurlijke hulpmiddelen bij menopauzale klachten zijn ook hulpmiddelen bij menstruatieklachten en andere vrouwenproblemen. Meestal niet aan te raden tijdens de zwangerschap.

Pfaffia paniculata of Braziliaanse ginseng of suma (wilde yamwortel)

Deze plant ondersteunt het vrouwelijk hormonaal systeem tijdens menopauzale klachten en eveneens bij onvruchtbaarheid. Deze plant kan opvliegers bijna onmiddellijk verminderen. Deze plant beschermt hart en bloedvaten, is een cardiovasculair tonicum. Gebruik bij voorkeur gestandaardiseerde preparaten. 2 à 6 gram poeder per dag of 100 à 250 mg van een droog extract per dag. Te hoge dosis kan de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal irriteren met maagpijn of misselijkheid tot gevolg. Nooit Pfaffia gebruiken bij oestrogeen afhankelijke kankers.

Cimicifuga racemosa of zilverkaars

Zilverkaars wordt eeuwenlang door de Indianen als de plant voor vrouwenproblemen beschouwd. Het is de wortel van deze plant die gebruikt wordt. zilverkaars is heilzaam bij een moeilijke geboorte, bij menstruatiepijnen, bij onregelmatige menstruatie, bij het uitblijven van een menstruatie (amenorroe), bij onvoldoende borstvoeding en vooral bij menopauzale klachten. zilverkaars is eveneens werkzaam bij reuma, zenuwpijnen, oorsuizen, dyspepsie, epilepsie, chronische ovaritis, endometritis en sciatica.

Zilverkaars wordt oraal ingenomen en reguleert het oestrogeenmetabolisme. Het vermindert opvliegers en andere ongemakken tijdens de hormonale veranderingen. De fyto-oestrogenen vangt een oestrogeengebrek op bij tekorten en fungeert dan als een zwak oestrogeen. Het werkt remmend bij een teveel aan oestrogeen door competitieve inhibitie. Een inhibitor of remmer is een stof die de reactiesnelheid van een chemische reactie sterk vertraagt (chemie).

Zilverkaars heeft invloed op de as bijnieren met de hypothalamus en de hypofyse, onderdrukt het luteïniserend hormoon (LH) van de hypofyse en vermindert zo de progesteronproductie ten voordele van de oestrogenen. Ontspannend effect op de bloedvaten.

Deze plant is veilig ondanks het behoort tot de familie van de ranonkelachtigen die zeer giftige soorten bevat. Het is best om niet langer dan zes maand  en/of zes maand naeen te gebruiken. Te hoge dosis kan lichte maag-darmproblemen, misselijkheid, hoofdpijn en soms zelfs braken veroorzaken. De aangeraden dagdosis bedraagt het equivalent van 2 à 3 gram poeder (capsules) en dit komt overeen met ongeveer 40 à 80 mg wortel extract. Het werkt bij menopauze ongeveer na 6 à 8 weken en moet enkele maanden ingenomen worden voor een werkzaam resultaat. Je hebt ook een moedertinctuur van zilverkaars. Gebruik nooit een afkooksel van zilverkaars, dat werkt niet. Waarschuwing: Om problemen te voorkomen is het belangrijk te stoppen met het gebruik van hormoonvervangers als men zilverkaars wilt gebruiken. Zilverkaars eveneens niet gebruiken als je bloeddrukverlagende medicijnen neemt.

Asparagus racemosus, Shatavari of de wilde asperge

De wilde asperge is een paardenmiddel uit de ayurveda die al eeuwenlang gebruikt wordt om vrouwen- en menopauzale klachten te behandelen. In de ayurveda gaan ze ervan uit dat de menopauze probleemloos moet verlopen. De wilde asperge ondersteunt vele functies en fysiologische systemen van het lichaam. De wilde asperge is een krachtig antioxidant dat het immuunsysteem reguleert en versterkt. Het zorgt ervoor dat vrouwelijke hormonen in evenwicht blijven en voldoende worden geproduceerd om het normale functioneren van alle lichamelijke processen te garanderen. Het heeft een verzachtend effect op het spijsverteringskanaal en stimuleert de peristaltiek. Tevens bevordert het een gezond energieniveau en kracht. De wilde asperge wordt binnen de ayurveda gezien als een rasayana, hetgeen wil zeggen verjongend en vitaliserend. Deze plant heeft een koelende energie en is werkzaam tegen opvliegers. Het compenseert de afname van oestrogeen en progesteron. Het vermindert pijn. Samen met Pfaffia paniculata is het uitermate doeltreffend tegen menopauzale klachten, versterkend en genezend voor het lichaam. Waarschuwing: vanuit ayurvedisch perspectief is het beter om de wilde asperge te vermijden bij zware congestie en intoxicatie van het lichaam.

Oenothera biennis of teunisbloem

Orale inname van teunisbloem bevordert het vrouwelijk hormonaal evenwicht (oestrogenen en progestagenen). Maken minder gevoelig voor prolactine, bevordert menstruatie (emmenagoog). Teunisbloemolie is ook werkzaam bij premenstrueel syndroom, mastodynie (pijnlijk gespannen borsten), menopauzale verschijnselen, onregelmatige menstruatie en amenorrhee of het uitblijven van de menstruatie. Teunisbloemolie helpt ook om de eierstokken zo veel mogelijk oestrogeen te laten produceren tijdens het eerste stadium van de menopauze. De aangeraden dagdosis is ongeveer 3 à 6 gram teunisbloemolie. Deze olie is rijk aan GLA, ofwel gammalinoleenzuur ofwel essentieel omega 6 vetzuur. Dit vetzuur is een belangrijk onderdeel van van de celmembranen en helpt bovendien het evenwicht in het prostaglandine metabolisme te herstellen en te behouden. De aanmaak van goede prostaglandines wordt gestimuleerd, zeker als het wordt gecombineerd met een olie die rijk is aan omega 3 vetzuren zoals lijnzaadolie of visolie (algenolie).

Waarschuwing: Niet aan te raden bij zwangerschap, epilepsie, schizofrenie, maag en duodenumzweren. Gebruik ook geen teunisbloemolie als je een chirurgische of tandheelkundige ingreep moet ondergaan. Niet gebruiken in combinatie met bloedverdunners

Aloë vera en Aloë ferox

Het sap van beide planten gemengd met ongeraffineerde suikers (kokosbloesemsuiker bijvoorbeeld) is een algemeen sterkend middel voor vrouwen in de menopauze. Aloë heeft een sterk ontgiftend vermogen en voert het teveel aan innerlijke warmte af. Is doeltreffend werkzaam tegen de zogenaamde opvliegers. Aloë heeft een reinigend effect op het maag-darmkanaal en ondersteunt het darmslijmvlies, doeltreffend tegen maagzuur en maag- en darmzweren. In de Chinese en Ayurvedische geneeskunde wordt Aloë gebruikt om menstruatieklachten te verminderen waaronder premenstruele stemmingswisselingen, een opgeblazen gevoel en gevoelige borsten. Ik raad aan om zuivere Aloë te gebruiken zonder toevoeging van andere kruiden. De dagelijkse dosis bedraagt 2 à 3 maal anderhalf tot 3 deciliter, eventueel gemengd met cranberry- of appelsap. Aloë bestaat ook in poedervorm, onttrokken aan de binnenkant van het aloë blad.  Echter heeft dit een sterk laxerend effect wat kan leiden tot een luie darmperistaltiek. Waarschuwing: intern gebruik ervan is af te raden tijdens de zwangerschap.

Piper methysticum of Kava kava

Kava-kava behoort tot de plantenfamilie van de peper. Het is een heester die een hoogte bereikt van ongeveer twee meter. De werkzame stof wordt uit de ondergrondse wortels en knollen gehaald. Kava-kava wordt voornamelijk gebruikt bij angsten en slapeloosheid zonder de typische bijwerkingen die farmaceutische medicijnen geven. Het doorbreekt de nervositeit zonder het denkvermogen te belemmeren. Kava-kava geeft meetbare verbeteringen in de stemmingen en welbevinden bij vrouwen in de menopauze. Minder last van depressie en angstaanvallen. Waarschuwing: Gebruik geen Kava-kava in combinatie met kalmeringsmiddelen en medicijnen die slaapverwekkend zijn. Gebruik kava-kava niet als vervanging van regelmatige beweging, goede voedingsgewoonten en gezonde evenwichtige emotionele keuzes. Dit geldt eigenlijk voor alle kruiden. Bekijk je probleem vanuit een holistisch perspectief. Het gebruik van kava-kava moet ook aanleiding geven tot een eerlijk zelfonderzoek naar de achterliggende oorzaken van je angsten, nervositeit en andere aandoeningen en kwalen.

Vitex agnus-castus of monnikspeper

Monnikspeper is een voedingssupplement, speciaal geformuleerd om bij te dragen tot het vrouwelijk welzijn. Het helpt de ongemakken tijdens de premenstruele periode en de menopauze te verminderen. Monnikspeper(bes) wordt al beschreven in geschriften van de Griekse arts Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde. De gedroogde bessen bevatten diverse bioactieve stoffen waaronder iridoïde glycosiden, flavonoïden, diterpenen, lignanen en etherische olie. Het reguleert de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as en ondersteunt het psycho neuro-endocriene systeem. Monnikspeper heeft krachtige antioxidatieve, ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Deze plant stimuleert de dopamine, gamma amino boterzuur (gaba) en choline overdracht. Niet gebruiken bij zwangerschap en bij gebruik van dopamine-antagonisten.

Monnikspeper staat bekend om het veilig verwijderen van cysten, vleesbomen en endometriose. Het normaliseert  en stabiliseert de productie van vrouwelijke hormonen. Ideale dosis is 25 druppels monnikspeper tinctuur per dag, dit gedurende drie maanden.

Andere ondersteunende planten bij menopauze

Vangen het oestrogeengebrek op door fyto oestrogenen of het herstellen van de hormoonhuishouding: Camellia sinensis, Glycyrrhiza glabra of zoethout, Lepidium peruvianum, Linum usitatissimum (lijnzaad), Humulus lupulus (hop), Trifolium pratense, Tribulus terrestris, Trigonella foenum graecum, Salvia officinalis, Salvia sclarea, Punica granatum (granaatappel), Glycine max, Dioscorea villosa, Chamaelirium luteum.

Ondersteunende planten bij andere klachten tijdens de menopauze:

Bij neerslachtigheid en depressiviteit: Ballota nigrum en Vitex agnus castus.

Bij slapeloosheid, spanningen, angst, prikkelbaarheid: Ballota nigrum, Melissa officinalis, Valeriana officinalis, Nardostachys jatamansi, Passiflora incarnata.

Bij neerslachtigheid: Ballota nigrum, Hypericum perforatum.

Bij hyperprolactinemie: (relatief tekort aan progesteron ten opzichte van oestrogeen) Vitex agnus castus.

Algemeen ondersteunend bij beter doorbloeding bekkengebied, minder vaginale droogte en minder circulatieproblemen: Angelica sinensis.

Bij droogte van de huid en de slijmvliezen:  (bronnen van omega 6 en omega 3): Borago officinalis, Hippophae rhamnoides, Ribes nigrum, Oenothera biennis, Trillicum aestivum, Aloë ferox en A.vera, Glycine max.

Verminderen het nachtzweten: Juglans regia, Salvia officinalis, Hyssopus officinalis, Triticum aestivum.

Verminderen de vasomotorische symptomen zoals opvliegers: Aloë ferox en A. vera, Cupressus sempervirens, Hamamelis virginiana, Melilotus officinalis, Mentha X piperita. 

Ondersteunend en hormoonhuishouding regulerend: Panax quinquefolius, Panax ginseng, Lepidium peruvianum, Eleutherococcus senticosus.

Hormonaal ondersteund door omega 3 oliën: Linum usitatissimum, Perilla frutescens.

Zeer effectief om overgangsklachten te verminderen is de kruidenmengeling van zilverkaars (Cimicifuga racemosa), monnikspeper (Vitex agnus-castus) en Chamaelirium luteum die je het beste alle drie kunt gebruiken. Deze drie planten zorgen tevens voor een beter werking van de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as. 

Als dit nog niet helpt, kan Maca-wortel (Peruviaanse ginseng) soelaas brengen. Maca vermindert opvliegers met meer dan 60%, het geeft de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as een extra zetje en brengt de hormonen in het lichaam in balans. Maca bevat natuurlijke progesteron die helemaal geen bijwerkingen heeft. Als het als crème lokaal wordt aangebracht kan het menopauzale klachten sterk verminderen. Maca-extract werkt bovendien gelijkaardig als oestrogeen, dus je mijd het beter als je een aandoening hebt die oestrogeen-gevoelig is, zoals fibromen – goedaardige huidgezwelletjes  en endometriose. Consumeer maca beter niet als je zwanger bent. Begin met twee theelepels maca per dag, één theelepel ‘s morgens en één  theelepel in de namiddag. Niet ‘s avonds, maca heeft een stimulerend effect en kan de nachtrust verstoren. Als de symptomen van de menopauze afnemen, verlaag je de dosis maca naar tweemaal een halve theelepel per dag. Je kunt het ook gebruiken in de vorm van capsules of mix het in de soep, want maca smaakt eigenlijk niet zo best.

De beste preventie om menopauzale klachten te voorkomen

De beste preventie tegen klachten tijdens de overgang is het zuiveren en ontgiften van het lichaam. Dit houdt op de eerste plaats in dat de spijsvertering op punt moet gesteld worden. De lever geeft via de gal onschadelijk gemaakte toxines af aan de spijsvertering en de darmflora ruimt deze op. 80% Van de lymfe is verbonden met de darmen en dat houdt in dat de de grootste bacteriële agentia zich op deze plaats bevindt en instaat met het grote zuiveringswerk van het lichaam. De zuivering van de lever, galblaas, de nieren en de dikke darm is prioritair om vele overgangsklachten te kunnen voorkomen. Alles begint steeds met de werking van de spijsvertering.

Andreas Moritz beschrijft in zijn boek “de ongelooflijke lever- en galblaaszuivering” hoe je zelf aan de slag kunt gaan om honderden of duizenden intrahepatische stenen te verwijderen die meestal in de galwegen van de lever gevormd worden. Bij zeer veel vrouwen van middelbare leeftijd zijn er veel intrahepatische stenen die de kwaliteit van de gal aantasten waardoor de spijsvertering minder goed zal werken en het lichaam toxines en afvalstoffen moeilijker kan verwijderen. Intrahepatische stenen verwijderen, nierstenen verwijderen en de spijsvertering goed verzorgen zorgt ervoor dat de menopauze geleidelijkaan en comfortabel zal verlopen zoals dit bij het grote deel van de wereldbevolking het geval is.

Het risico op chronische aandoeningen zal sterk verminderen. Denk maar aan chronische darmziekten, kanker, hart-en vaatziekten, osteoporose, constipatie, spataderen, galstenen, ernstige menstruele bloedingen, gevoelige borsten, polycysteus-ovarium syndroom en kanker van de voortplantingsorganen.

Voor de productie van vele steroïde hormonen (op basis van mevalonaat en cholesterol) is het belangrijk om voldoende goede verzadigde vetten te consumeren. Mevalonaat is een lichaamseigen stof die het lichaam aanmaakt door consumptie van verzadigd vet. Mevalonaat wordt door het lichaam gebruikt voor de vele steroïde hormonen, cholesterol en vitamine D of calciferol. Verzadigd vet, denk maar aan kokosolie , cacaoboter of ghee beschermen de darmslijmvlies en zorgen voor een betere resorptie van mineralen samen met de gal.

Wat zegt de Germaanse geneeskunde?

In de leeftijd van 45 – 55 jaar voltrekt zich bij de vrouw “de wissel” of de menopauze. De oestrogeenproductie daalt zodanig dat de eisprong en de maandelijkse bloeding uitblijven. Vele, maar niet alle vrouwen, hebben in deze periode last van opvliegers, zweetvlagen, stemmingswisselingen, slaapstoornissen, duizeligheid en osteoporose. Vanuit het oogpunt van de 5 biologische natuurwetten is deze wissel bijzonder als we de veranderingen in de hersenen bekijken: Rechtshandige vrouwen reageren normaal met hun linker (=vrouwelijke hersenhelft). Een daling van de oestrogeenspiegel gaat gepaard met het stijgen van de testosteronspiegel. > ”Vermannelijking” van de vrouw: zij gaat reageren vanuit de rechter (mannelijke hersenhelft). Hierdoor verliezen specifiek vrouwelijke conflicten hun belang. De vrouw ervaart zichzelf als “man”. Actieve Hamerse haarden (onopgeloste conflicten) in de vrouwelijke hersenhelft worden onbelangrijk of “lossen op” door de hormonen omslag (= “hormoon-mannelijk”). Een vrouw kan echter door een conflict op de vrouwelijke hersenhelft voortijdig in de overgang komen (= conflict-mannelijk). De situatie is voor beide types hetzelfde: de vrouw voelt zich mannelijk en ontwikkelt mannelijke trekken. in het werk van Dr. Hamer betekent “mannelijk” actief-dynamisch-ondernemend-aanvallend…)

Het zweten is een typisch symptoom van de genezingsfase: door de hormonen omslag lossen geslachtsspecifieke conflicten op.

Echter ontstaat bij de menopauze een gegeneraliseerd eigenwaardeconflict met afbouw van botweefsel. vele vrouwen zijn vaak niet verzoend met hun verminderde lichamelijke aantrekkelijkheid.  

Zoals pubers door het “opschieten” van de geslachtshormonen in een nieuwe “fase” terechtkomen, zo komen vrouwen in de menopauze ook in een nieuwe fase. Stemmingswisselingen, depressie, slaapstoornissen door wisseling van de dominantie van de hersenhelften. Risico op verhoging van het aantal longembolieën, hartinfarcten of beroerten door oplossing van jarenlange actieve conflicten. problematisch is de wissel voor de partner, die plots met een man te doen heeft. In elk geval niet meer met de vrouw van voordien. Mannen komen later in de wissel dan vrouwen. (70 jaar: daling van het testosteron) > Vervrouwelijking van de man. Deze tijd, tot de man ook “gewisseld” heeft, is bijzonder kritiek voor de relatie (scheidingen). Na de wissel zijn gemoedstoestand en gezondheid opnieuw stabiel (“de gelijkmoedigheid van de ouderdom”).

Therapie: Deze nieuwe levensfase welkom heten. Affirmaties: “Mijn conflicten zijn zich aan het oplossen, deze klachten gaan voorbij. Een nieuwe tijd begint”.

Bronnen:

Andreas Moritz, Deepak Chopra, Ayurveda, Wikipedia, Christiane Beerlandt, Geert Verhelst, Maya Tiwari, Anil Kumar mehta, Vasant lad. Dr. Geerd Ryke hamer

Related Articles

Diabetes deel 2

Geheime oorzaken diabetes: dierlijke eiwitten Teveel dierlijk eiwitten: schadelijker dan geraffineerde suiker Geraffineerd suiker en zetmeel is niet gezond. Maar grote hoeveelheden dierlijk eiwitten zijn…

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *