De ogen, draag er zorg voor

Het oog is het meest complexe orgaan van het lichaam. In dit kleine orgaan liggen alle weefselsoorten van de drie kiembladen bij elkaar. alle verschillende structuren dienen slechts één doel: kijken. Dr. Hamer heeft zeer veel over het oog ontdekt, maar er blijven nog altijd zaken te onderzoeken. Volgens de Berlijnse arts Dr. Kwesi Anan Odum spiegelen intensieve emotionele conflicten zich in het binnenste gebied van het oog (bv. de gezichtszenuw of het netvlies) met intensiteits-verhoging van buiten naar binnen. De ogen zijn direct verbonden met het emotionele systeem, de visuele cortex ligt achteraan in de hersenen. Van de menselijke ogen wordt ook wel gezegd dat ze de “spiegel” van de ziel zijn. Emoties op het gezicht zouden het gemakkelijkst zijn af te lezen van de wenkbrauwen en de spieren rondom het oog. De snelheid van knipperen met de oogleden zou tevens informatie geven over iemands emotionele gesteldheid.
Het oog heeft een gemiddelde doorsnee van ongeveer 2,5 cm en weegt gemiddeld 7,5 gram. De oogrok van een oog heeft een gemiddeld oppervlak van 17 vierkante cm. Het oog bestaat uit het eigenlijke oog, de oogbol, en de omliggende structuren.(oogspieren, oogleden, traanklieren, traanbuisjes, traanpunten). De oogbol bestaat (van voor naar achteren) uit een tamelijk harde witte schil, de sclera of harde oogrok. Hierin is een helder gedeelte opgenomen, de cornea (het hoornvlies). De cornea is aan de buitenkant met cornea-epitheel en de sclera met het bindvlies of conjunctiva dat ook overgaat in de bekleding van de binnenkant van de oogleden – hierdoor kan een contactlens niet achter het oog terechtkomen. Achter de cornea bevindt zich de iris (het regenboogvlies) die de scheiding vormt tussen de voorste en de achterste oogkamer, die met dun waterig vocht zijn gevuld. De iris kan verschillende kleuren hebben: blauw, bruin, rood, grijs of groen. Achter de iris is de lens opgehangen. Achter de lens bevindt zich een gelei-achtig lichaam, het corpus vitreum, het glasvocht of glasachtig lichaam. Achter het glasvocht ligt de retina of het netvlies.In tegenstelling tot de ogen van andere primaten is bij de mens ook het oogwit (harde oogrok) zichtbaar. Hierdoor is bij een mens gemakkelijk waar te nemen in welke richting hij kijkt. Als mensen elkaar in hun ogen aankijken spreken we van oogcontact, een vorm van lichaamstaal.
Werken je traanklieren goed?
Het traanvocht dient om de oogbol en oogleden feilloos over elkaar heen te laten glijden. Voor goed zicht is het belangrijk dat er voldoende traanvocht in de ogen aanwezig is. Aan elk oog liggen 20 tot 30 zeer kleine (bijbehorende) traankliertjes. Dit traanvocht voedt en reinigt tevens het oogbindvlies. het conflict dat hiermee gepaard gaat is een visuele brok conflict. een visuele brok niet te pakken krijgen (rechteroog), of een visuele brok niet kunnen uitscheiden (linker oog). Eenvoudig gezegd: iets niet kunnen zien wat men graag zou willen zien, of iets onaangenaams niet willen zien. Een voorbeeld: een alleenstaande jonge vrouw lijdt eronder dat zij enerzijds haar oude ouders en anderzijds een oudere vriendin regelmatig moet gaan bezoeken. = conflict “de visuele brok” (oudere vriendin) weg willen hebben.
> celdeling in de linker traanklier > tranend linker oog.
Traanklieren behoren tot het endoderm.
Conflict-actief: bloemkoolachtige groeiende tumor (adeno-carcinoom) van de traanklier met secretorische kwaliteit. De biologische zin/ met meer tranenvloed kan de visuele brok beter ‘ingespeekseld” worden en beter opgenomen of uitgescheiden worden.
Genezingsfase: traanklier ontsteking; tuberculeus-necrotiserende verkazing van de tumor. “etterige tranen”, pijn, eventueel koorts en nachtzweten.
Therapie: bij ontsteking: het conflict is opgelost, genezing begeleiden. Koude kompressen, lymfedrainage.
Het opdrogen van de tranen (xerophthalmia, syndroom van Sjögren, keratoconjunctivitis sicca en mucoviscidose van de traanklieren). Dezelfde biologische zin als hierboven. De fase is recidiverend – hangende genezing. Er wordt voortdurend klierweefsel afgebouwd en door minderwaardig bindweefsel teruggebouwd. > Uitdrogen van de tranenvloed > droge ogen.
Therapie: conflict en zijn sporen achterhalen en zo mogelijk oplossen zodat het resterende klierweefsel terug kan regenereren. Oogbaden met “ogentroost” of “paardenstaart”, lymfedrainage zodat de vloeistof productie terug weer op gang komt.
Droge ogen:
vele oorzaken hangen samen met onze moderne leefwijze en sommige met conflicten. Bloeddrukverlagende medicijnen, en “de pil”, vochtafdrijvende medicatie, antidepressiva en vaatvernauwende druppels kunne droge ogen veroorzaken. Veel televisie kijken of aan de pc werken vermindert de frequentie van het oogknipperen. Droge ogen door onvoldoende bevochtiging. Droge ogen kunnen veroorzaakt worden door tekort aan oestrogeen, een kenmerk van het ouder worden is het toenemen van uitdroging van het lichaam waarbij voornamelijk slijmvliezen geraakt worden. Op tijd drinken is belangrijk. Andere oorzaken zijn een algemeen slaaptekort (sympathicotonie) en vochtige ogen tijdens de vagotonie.te weinig lichaamsbeweging: reductie van de totale stofwisseling, ook van het traanapparaat. te weinig stimuli door de natuur: licht, water, wind, warmte enzovoort.
Volgende zaken in de voeding mijden:
-Overmatige zure smaak.
-Te zware verteerbare voeding.
Geraffineerde oliën en bewerkte vetten zijn verboden.
Teveel dierlijke eiwitten zijn een belasting voor de ogen.
Geen zuivel of dierlijke melk. (boter mag wel, nog beter is geklaarde boter of ghee).
-Let op dat je geen mengeling eet van gekoelde en gekookte dingen door elkaar. Gecombineerde voeding gekoeld en gekookt verteert zeer slecht
-Let op om niet teveel te eten.
-Lichaamsvreemde stoffen in de voeding, bewaarmiddelen, E-nummers.
Levensstijl:
-Het voorhoofd niet met warm water wassen. Het hoofd moet koel blijven. Vermijd heet water over je hoofd tijdens de douche.
-’s Morgens met koud-fris water je ogen spoelen.
-Niet overdag slapen en ‘s nachts slapen, niet tot ‘s nachts opblijven.
op tijd naar bed, rond 22.00 uur is ideaal.
Overdag bij veel licht gaan vooral de kegeltjes actief zijn en ‘s nachts in het donker de staafjes. Omdraaien van dag en nacht verstoort de werking van de kegeltjes en staafjes en leidt tot oogproblemen.
-Geen alcohol en roken.
-Belangrijk is het vermijden van plotse grote temperatuurverschillen, bijvoorbeeld tijdens een hittegolf de airco te sterk koelend zetten.
-Onderdrukken van de stoelgang vermijden.
-Let erop bij gebruik laptop of gsm: anti blauw licht, niet te dicht op het scherm kijken, beter vanop afstand, teveel televisie kijken werkt eveneens nefast op de ogen. ‘s Avonds geen blauw licht, verstoort de melatonine productie en is nefast voor de staafjes.
-Wat zeer positief is voor de ogen is kijken naar mooie beelden uit de natuur, kunst, liefde dieren e.a. zijn positief voor het verwerken van emoties, dagelijkse impressies, bewustzijnsverruiming en spirituele groei. Ogen hebben een relatie met deze zaken.
-Zorg voor veel afwisseling voor de ogen, te lange focus op kleine dingen of te veel op grote dingen zijn te vermoeiend voor de ogen.
-Verstoring van de slaap is niet goed voor de ogen.
-Idem bij emotionele instabiliteit.
-Grote kwetsuren kunnen problemen met de ogen veroorzaken.
vermijd het gebruik van zonnebrandmiddelen, als de zon te fel is, luister naar je lichaam en zoek de schaduw op of draag kledij.
Middelen voor de ogen:
-Triphala: verbetert het hele gebied van de spijsvertering. Zeer belangrijk voor de oogwerking.
In tabletvorm: twee Tabletten voor elke maaltijd.
-Koelende kompressen met rozenwater, of kamille.
-Oogmassage, handen warm wrijven, als een kom op de oogbol (geen druk op de oogbol veroorzaken) en vervolgens met gesloten ogen de oogbol in alle richtingen draaien.
Vervolgens met de vingers de gebieden rondom de ogen masseren
-Werkt de pancreas goed, geen problemen met de productie van insuline? Controleer of je geen stofwisselingsziekten hebt bv diabetes.
-Een oogbad met geklaarde boter (netra basti), Met deeg maak je een een rand rond de ogen en giet er vervolgens geklaarde boter op 30 graden celsius op de ogen. De oogbol in de geklaarde boter ronddraaien zodat het vuil onder de oogbol uitkomt.
-Oogdruppels.
-Oogdouche met rozenwater of kamille of triphala poeder.
Los in de douchewater voor de ogen ook een paar druppels honing in.
Het oogweefsel absorbeert gemakkelijk de honing dat een reinigend en voedend effect heeft voor de ogen.
- Brahmi ( Bacopa Monnieri)
- Colosan (zoek op internet)
- Aloë vera
- Biologische zuivere castor olie is goed voor het bindvlies en het hoornvlies. voor het slapengaan een druppeltje in de ogen doen.
- Omega vetzuren van plantaardige oorsprong.
Staren in de ochtendzon (en late avondzon)
Veel mensen die regelmatig een zonnebril of contactlenzen met een zonnefilter dragen maken melding van een steeds zwakker wordend gezichtsvermogen.
Het gezichtsvermogen gaat achteruit en risico op maculadegeneratie neemt toe.
De genezende stralen van de zon hebben geen effect als iemand een zonnebril draagt. Zonnebrillen blokkeren belangrijke stralen van het lichtspectrum die het lichaam nodig heeft voor onmisbare biologische functies.
Door onze wijze van leven, verkeerde levensstijl, veel tijd binnen doorbrengen, overstimulatie van het lichaam door zuurvormend voedsel en drank, het cholesterolverhogende en vochtafdrijvende effect van stress en tv kijken en dan ons goed insmeren met zonnebrandmiddelen en het dragen van zonnebrillen, zorgen ervoor dat en veel schade ontstaat in cellen van de ogen en het lichaam. Door zonlicht uit te sluiten door het dragen van een zonnebril denkt het lichaam (klieren in de hersenen) dat het avond is en stopt de productie van de melanocyten die je huid beschermen tegen verbranding door de zon en zo beschadigd raakt. Als je ogen onvoldoende ultraviolette straling ontvangen gaat het herstellend vermogen van de staafjes en de kegeltjes achteruit alsook het vermogen om versleten oogcellen te vervangen. De toename van staar is te wijten door het dragen van zonnebrillen.
Het cumuleert ook met bijvoorbeeld milieuvervuiling, roken en/of diarree dat de opname van mineralen verhindert, nodig voor botopbouw en fysiologische processen.
De dramatische toename van huidbeschadigingen die ogenschijnlijk door de zon (maar in werkelijkheid door het dragen van een zonnebril) veroorzaakt worden, is door de zonnebrandmiddelen en kankerindustrie uitgebuit.
Je ogen houdt je gezond door regelmatige blootstelling aan direct of indirect zonlicht.
Je ogen vangen zelfs ultraviolette stralen op als je in de schaduw bent.
In onze streken wordt jammer genoeg veel ultraviolet licht tegenhouden door het glas in ramen, huizen, brillen en/of lenzen.
Ikzelf staar elke dag meer dan 10 minuten recht in de zon (als ze schijnt), ik voel zo dat de staafjes en kegeltjes vitaliseren na al mijn werk op het computerscherm. logisch dat ik dat ga blijven doen.
-Vitaliseert de staafjes en de kegeltjes.
-Geeft de hersenen kracht.
-Vermijd het dragen van zonnebrillen of gekleurde lenzen.
-Alle organen in het lichaam hebben specifiek licht nodig voor hun functies, bijvoorbeeld hebben nieren het rode licht nodig van het lichtspectrum. Het hart heeft het gele licht nodig, de lever en pancreas hebben het groene licht nodig.
Door zonnestaren komt dit licht via de oogzenuw en endocriene klieren het lichaam binnen, zonnebrillen verhinderen dit proces.
-Zonnestaren helpt het lichaam ontgiften en helpt om de balans en werkzaamheid van alle lichaamscellen te herstellen.
-Kijk 1x per dag naar de opkomende of ondergaande zon.
-Kijk de eerste dag ongeveer 10 seconden, de tweede dag 20 seconden, en voeg elke dag een tiental seconden erbij.
Na een tijd kun je gemakkelijk enkele minuten blijven kijken tot je de aura van de zon met al zijn mooie kleuren gaat zien.
Je mag wel knipperen tijdens het kijken. Naar een paar maand zal je zonder moeite zeker tien minuten lang in de zon kunnen blijven kijken.
-Zeer goed voor de hypothalamus en de Epifyse.
-Na een tijd zullen geestelijke vermogens verbeteren en minder last van spanningen en zorgen. Je instelling gaat positiever worden waarbij je meer zelfvertrouwen gaat verkrijgen. Je hersenen verliezen minder energie aan angsten , zorgen en andere negatieve dingen en kan deze energie gebruiken voor je lichamelijke en geestelijk welzijn te vergroten. Het gezichtsvermogen gaat daarbij sowieso verbeteren.
-Goed tegen angst en depressie.
Let op:
Vata mag niet verhoogt zijn.
Vermijd machtsmisbruik en heftige emoties (pitta). Ogen is alocha pitta, bij aandoeningen van de ogen langzaam wennen, aan de zon, niet rechtstreeks staren, onder de rand van de zon kijken.
Lichaam grondig zuiveren en ontgiften.
Heb je last van misselijkheid, , vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, rug- nek en schouderproblemen (ama in samana en apana vata)
Wat zegt de Germaanse geneeskunde? GNM
ONTWIKKELING EN FUNCTIE VAN HET BINDVLIES, HOORNVLIES EN DE LENS: Het bindvlies is een helder slijmvlies dat de sclera (het wit van het oog) en de binnenkant van het ooglid bekleedt. De belangrijkste functie van het bindvlies is om tranen te produceren die het bovenste oppervlak van de oogbol vochtig houden. Het meeste traanvocht wordt echter afgescheiden door de traanklieren. Het hoornvlies is een doorzichtige structuur die de iris en de pupil bedekt. Het hoornvlies regelt de inval van licht in de ogen. Wanneer het licht het hoornvlies raakt breekt ze het, waardoor het op de lens valt, die het licht opnieuw richt op het netvlies. De kristallijne lens bevindt zich achter de iris en wordt op zijn plaats gehouden door de ciliaire spieren, die het veranderen van de vorm van de lens mogelijk maken, om scherpe beelden van de objecten op de verschillende afstanden te verkrijgen.
Zowel het hoornvlies als de lens zijn verantwoordelijk voor het vermogen van het oog om te focussen en voor de fijnafstelling van het zicht proces. Het bindvlies, het hoornvlies en de lens bestaan uit plaveiselepitheel, komen voort uit het ectoderm en worden daarom aangestuurd vanuit de hersenschors. HERSENNIVEAU: Het bindvlies, hoornvlies en de lens worden aangestuurd vanuit de sensorische cortex (een deel van de hersenschors). Het bindvlies, het hoornvlies en de lens van het rechteroog worden aangestuurd vanaf de linker kant van de sensorische cortex; het bindvlies, het hoornvlies en de lens van het linker oog worden aangestuurd vanuit de rechter hersenhelft. Daarom is er een kruislings verband tussen de hersenen en het orgaan (zie GNM-diagram dat de sensorische homunculus toont).
BIOLOGISCH CONFLICT: Het biologische conflict dat verband houdt met het bindvlies, het hoornvlies en de lens is een visueel scheidingsconflict waarbij iemand bijvoorbeeld het zicht op iemand anders heeft verloren, die is verhuisd, vertrokken of overleden (zie ook ooglidkliergangen en de buitenste huid van het ooglid). Dit omvat ook het uit het oog hebben verloren van een huisdier. Het conflict heeft ook te maken met het niet toegestaan worden om iemand te zien (een kleinkind, een geliefde, een vriend, een klasgenoot, een familielid in het ziekenhuis) of iemand niet willen zien (“verdwijn uit mijn gezicht!”). De angst om een bepaald persoon niet te kunnen of mogen zien kan het conflict al veroorzaken. De mate van het conflict bepaalt welk van de drie weefsels door het DHS wordt beïnvloed. Het bindvlies wordt geassocieerd met een matig visueel scheidingsconflict, het hoornvlies met een ernstig conflict; de lens is betroffen wanneer het conflict als zeer ernstig werd ervaren. OPMERKING: Een visueel scheidingsconflict heeft alleen betrekking op mensen en dieren, zoals huisdieren, maar niet op objecten zoals een ring, een auto, een favoriet speelgoed of een huis. Dit laatste zou de traanklieren of het uvea (druifvlies) van het oog betreffen.
CONFLICTACTIEVE FASE: Ulceratie in het bindvlies, het hoornvlies of de lens. In de lens bevordert het verlies van de kristallijne cellen de ontvangst van licht en daarmee de gezichtsscherpte, met het biologische doel dat de persoon die uit het zicht verdwijnt langer zichtbaar blijft. Het verbeterde zicht op afstand vergroot ook de kans op het detecteren van een verloren “lid van het roedel” in de verte. De biologische speciaalprogramma’s van het bindvlies, het hoornvlies en de lens gaan gepaard met korte termijn geheugenverlies, dat dient om iemand tijdelijk te vergeten die uit het zicht is verdwenen (zie scheidingsconflict met betrekking tot de huid). OPMERKING: Of het bindvlies, het hoornvlies of de lens van het rechter- of linkeroog zijn betroffen wordt bepaald door de biologische handigheid van de persoon en of het conflict moeder / kind of partner gerelateerd is. In het bindvlies maakt de ulceratie de ogen droog (zie ook droge ogen gerelateerd aan de traanklieren, traankliergangen en ooglidkliergangen).
In het hoornvlies leidt het langdurige verlies van weefsel tot een zogenaamde keratoconus, waarin het normaal gesproken ronde hoornvlies steeds dunner wordt en begint uit te puilen tot een kegelachtige vorm. De asymmetrische, ongelijke vorm van het hoornvlies veroorzaakt astigmatisme met vervormd en dubbel zien (zie ook de helingsfase). Typisch is een constante onscherpte bij zowel dichtbij als veraf zien. Vanwege de functie van het hoornvlies om het licht te breken zijn mensen met astigmatisme erg lichtgevoelig. Als de krommingshoek van het hoornvlies te steil wordt veroorzaakt dit bijziendheid of myopie. Verziendheid of hyperopie treedt op wanneer het hoornvlies een te vlakke hoek heeft.
HELINGFASE: Tijdens de genezingsfase wordt het celverlies hersteld en aangevuld.
Wat betreft de lens manifesteert het genezingsproces zich als een vertroebeling van de lens met een wazig of troebel zicht (er zijn geen symptomen in de conflictactieve fase). Een intense helingsfase gaat gepaard met pijn en ongemak. Als de helingsfase niet kan worden afgerond vanwege voortdurende terugvallen in het conflict blijft de vertroebeling bestaan (zie foto). Een permanente opaciteit (lichtondoorlatendheid) van de lens wordt een “grijze staar” genoemd (vergelijk met “groene staar” gerelateerd aan het glasachtig lichaam). De conventionele geneeskunde beschouwt staar als een normaal onderdeel van het verouderingsproces, hoewel niet iedereen op latere leeftijd staar ontwikkelt. Vanuit een GNM-oogpunt zijn het eerder de toenemende visuele scheidingsconflicten – van een ouder, een echtgenoot, een levenslange metgezel of vriend – waarom staar veel vaker voorkomt bij ouderen. In het hoornvlies presenteert het genezingssymptoom zich als een troebel zicht. Bij een ontsteking wordt de aandoening keratitis genoemd. Symptomen zijn pijn en roodheid. Bij voortdurende terugvallen in het conflict wordt een astigmatisme (zie conflictactieve fase) permanent door littekenvorming in het hoornvlies.
Conjunctivitis of bindvliesontsteking
Rood oog, met rode, brandende, jeukende en waterige ogen treedt op wanneer het bindvlies geneest (waterige ogen gerelateerd aan de traanklieren of traanbuizen). De ontsteking heeft vaak betrekking op de binnenkant van de oogleden (vergelijk met blepharitis gerelateerd aan de ooglidhuid). De symptomen variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de intensiteit van de conflictactieve fase. Voor een rechtshandige persoon is het rechteroog betroffen wanneer het visuele scheidingsconflict werd geassocieerd met een partner; als de persoon linkshandig is, is het conflict moeder / kind-gerelateerd.
Chemose
Is de klinische term voor een zwelling (oedeem) en ontsteking van het bindvlies. Bij SYNDROOM (waterretentie als gevolg van een actief verlatings- of bestaansconflict) neemt de zwelling aanzienlijk toe.
Conjunctivitis en chemose worden vaak geassocieerd met “allergieën” en worden verondersteld te worden veroorzaakt door de blootstelling aan pollen. Bij gelijktijdige verkoudheidssymptomen, zoals een loopneus, wordt de “allergie” “hooikoorts” genoemd. In GNM-termen duiden de combinatie van de symptomen er op dat de helingsfase van een visueel scheidingsconflict en van een “geur- of stinkconflict” met betrekking tot het neusslijmvlies tegelijkertijd plaatsvinden. Kleverige en korstige oogleden onthullen dat een aanvullend “visueel brokconflict” met betrekking tot de traanklieren ook is opgelost.
ONTWIKKELING EN FUNCTIE VAN HET VAATVLIES, DE IRIS EN HET STRAALVORMIG LICHAAM:
Het vaatvlies (choroidea), de iris en het straalvormig lichaam (corpus ciliaire) worden gezamenlijk het uvea genoemd. Het vaatvlies bekleedt het binnenoppervlak van de oogbol en voorziet het bovenliggende netvlies van voeding. De iris aan de voorkant van het oog maakt deel uit van het vaatvlies. De iris helpt de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt te reguleren (zie ook hoornvlies) en is daarom functioneel gezien nauw verbonden met de pupillen. Het straalvormig lichaam verbindt het vaatvlies met de iris. Het straalvormig lichaam produceert een waterige vloeistof om het oog vochtig te houden en scheidt een gelachtige substantie af die het glasachtig lichaam vult. Het bevat ook de ciliaire spieren die de vorm van de lens regelen om een helder zicht mogelijk te maken. Het uvea bevat aanzienlijke hoeveelheden melaninepigmenten om het oog te beschermen tegen overmatig licht (zie ook de lederhuid). In de iris bepaalt de hoeveelheid melanine de kleur van de iris, variërend van bruin tot blauw. In evolutionaire termen vormen het vaatvlies, de iris en het straalvormig lichaam de oorspronkelijke zgn. oeroogbeker, die zich ontwikkelde uit het darmslijmvlies van de oorspronkelijke oerdarm (zie ook pupilspieren en ciliaire spieren). Net zoals de darmcellen de “voedselbrok” absorberen en verteren is de biologische functie van het uvea om de “visuele brok” te “absorberen” (absorptie kwaliteit) en “te verteren” (secretoire kwaliteit).
Het vaatvlies, de iris en het straalvormig lichaam bestaan uit intestinaal cilinderepitheel, zijn afkomstig van het endoderm en worden daarom aangestuurd vanuit de hersenstam. BIOLOGISCH CONFLICT: Het biologische conflict dat verband houdt met het vaatvlies, de iris en straalvormig lichaam is een “brokconflict“, in het bijzonder een conflict gerelateerd aan een “visuele brok” (zie ook de traanklieren).
ONTWIKKELING EN FUNCTIE VAN HET NETVLIES:
Het netvlies (retina) is een lichtgevoelige laag die bestaat uit zenuwen die langs de achterkant van het oog lopen. Het netvlies bedekt het onderliggende vaatvlies en staat in nauw contact met het glasachtig lichaam. Het netvlies bevat neuronen, zoals fotoreceptoren (staafjes en kegeltjes), die licht en kleuren van de lens ontvangen en deze omzetten in impulsen die via de oogzenuw naar de visuele cortex aan de achterkant van de hersenen worden gestuurd. De gele vlek (macula), gelegen nabij het centrale deel van het netvlies, is verantwoordelijk voor het centrale zicht. In de gele vlek ligt het centrale groefje (fovea), een klein putje dat de hoogste gezichtsscherpte mogelijk maakt. Het netvlies is afkomstig van het ectoderm en wordt aangestuurd vanuit de visuele cortex.
De gezichtsvelden van elk oog zijn verdeeld in een rechter- en een linker gezichtsveld, het temporale gezichtsveld (dicht bij het slaapbeen) en het nasale gezichtsveld (dicht bij de neus) genoemd. Evenzo is het netvlies van elk oog verdeeld in twee helften: het temporale netvlies en het nasale netvlies. De rechter helften van het netvlies van beide ogen (oranje pijlen) ontvangen de beelden voornamelijk van het linker gezichtsveld (90% van links, 10% van rechts), terwijl de linker helften van het netvlies de beelden voornamelijk van het rechter gezichtsveld (90% van rechts, 10% van links) ontvangen. Rekening houdend met de breking van het licht door het hoornvlies en de lens wordt het op het netvlies geprojecteerde beeld eigenlijk omgekeerd. Daarom wordt wat zich in het temporale gezichtsveld van beide ogen bevindt waargenomen door het nasale netvlies en wat zich in het nasale gezichtsveld van het zicht bevindt wordt waargenomen door het temporale netvlies. OPMERKING: Toen de ogen zich nog aan de zijkant bevonden, overlapten de visuele velden elkaar niet. De gezamenlijke visuele gezichtsvelden van beide ogen ontstonden nadat de ogen zich naar voren begonnen te bewegen.
BIOLOGISCH CONFLICT: Het biologische conflict dat verband houdt met het netvlies heeft betrekking op een “angst in de nek” die niet kan worden afgeschud (vergelijk met het glasachtig lichaam). Het conflict verwijst naar elke angst, bijvoorbeeld de angst om een geliefde of een huis te verliezen, de angst voor straf, misbruik, werkloosheid (schulden, armoede), vervolging (religieus, etnisch, politiek) of de angst voor kanker (inclusief medische tests en vervolgonderzoeken). Kinderen lijden het conflict wanneer ze getuige zijn van huiselijk geweld of wanneer ze hun ouders zien ruzie maken. CONFLICTACTIEVE FASE: Functioneel verlies door het verlies van retinale fotoreceptorcellen, met het biologische doel om dat wat de angst oproept tijdelijk onzichtbaar te maken (wanneer kinderen bang zijn bedekken ze hun ogen). Het verlies van staafcellen (staafjes), verantwoordelijk voor het gezichtsvermogen bij weinig licht resulteert in nyctalopie of “nachtblindheid” met moeite om te kunnen zien bij weinig licht of in het donker.
Intense conflictactiviteit leidt tot een verminderd gezichtsvermogen in een bepaald gebied van het gezichtsveld (scotoom) als gevolg van de afbraak van netvliescellen (vergelijk met scintillerend scotoom). Bij een matig conflict kan het zijn dat het verminderde zicht niet worden opgemerkt, omdat de overige netvlies-helften het verlies van het gezichtsvermogen compenseren. OPMERKING: Of de rechter- of linker netvlies-helften zijn betroffen wordt bepaald door iemands biologische handigheid en of het conflict moeder / kind of partner-gerelateerd is. Wat het netvlies betreft is het principe van de lateraliteit omgekeerd. De rechter helften van het netvlies (oranje pijlen) kijken overwegend naar links om de beelden van het linker gezichtsveld te ontvangen. Daarom hebben de rechter helften van het netvlies voor rechtshandigen betrekking op de moeder en kind (eren), voor linkshandigen op een partner. De linker helften van het netvlies (blauwe pijlen) kijken naar rechts om de beelden van het rechter gezichtsveld te ontvangen. Vandaar dat voor rechtshandige mensen de linker helften van het netvlies betrekking hebben op een partner en voor linkshandigen op iemands moeder en kind (eren).
HELINGSFASE: Tijdens de genezingsfase wordt de functie van de fotoreceptorcellen hersteld. In PCLA vormt zich een oedeem tussen het vaatvlies en het aangetaste deel van het netvlies. Tijdens de Epileptoïde Crisis wordt het oedeem verdreven, wat merkbaar is als lichtflitsen (fotopsie). De flitsen kunnen gedurende korte perioden optreden, of continu plaatsvinden totdat het netvlies is gerepareerd. Een “sprankelend scotoom” presenteert zich als visuele vonken, flikkerende lichten, glinsterende zigzaglijnen of kleurrijke patronen in het gezichtsveld. Terugkerende episoden worden geactiveerd door een spoor dat werd ingesteld toen het oorspronkelijke angstconflict plaatsvond; hun duur wordt bepaald door de intensiteit van de Epileptoïde Crisis. De visuele aura’s worden vaak voorafgegaan door migraine hoofdpijn. Niet elke persoon met migraine-hoofdpijn ervaart een sprankelend scotoom en vaak verschijnen de aura’s ook zonder de pijn van migraine. Daarom zouden we een combinatie van twee verschillende Epileptoïde Crises in overweging moeten nemen. Herhaaldelijke terugvallen in het conflict leiden tot de opbouw van littekenweefsel en eeltvorming (callositeit) in het netvlies. Als de verharding lateraal (aan de zijkant) plaatsvindt rekt de oogbol op met myopie of bijziendheid tot gevolg (zie ook gladde ciliaire spier en hoornvlies), terwijl een verharding aan de achterkant (dorsaal) de oogbol juist comprimeert met verziendheid of hyperopie (zie ook lens en gestreepte ciliaire spier) in beide ogen. Op dit punt is de toestand onomkeerbaar.
Een groot oedeem tussen het vaatvlies en het netvlies (meestal vanwege het vasthouden van vocht door het SYNDROOM) trekt het netvlies uit zijn normale positie. Dit wordt over het algemeen een netvliesloslating genoemd (strikt genomen een verkeerde benaming omdat het netvlies niet “loslaat”). Zonder terugvallen in het conflict keert de toestand vanzelf weer terug naar normaal. Als het angstconflict echter aanhoudt kan de genezing niet worden afgerond en wordt het zicht drastisch verminderd. De paniek van blind worden voegt vaak nieuwe angsten toe die een progressieve toestand creëren. WAARSCHUWING: Buigen of lichamelijke inspanning, bijvoorbeeld bij het tillen van een zwaar voorwerp, kan een breuk van het netvlies veroorzaken!
Het oedeem dat zich ontwikkelt tussen het vaatvlies en het netvlies (in PCL-A) veroorzaakt een verlies van het perifere gezichtsvermogen. Wanneer de rechter helften van het netvlies zijn aangedaan, wordt het angstconflict geassocieerd met een partner, als de persoon rechtshandig is; voor een linkshandige met zijn / haar moeder of kinderen (zie handigheid hierboven).
Diabetische retinopathie
Wat “diabetische retinopathie” wordt genoemd is gebaseerd op de veronderstelling dat een verhoogde bloedsuikerspiegel het netvlies beschadigt. Toch ontwikkelt niet elke diabetespatiënt deze aandoening! Vanuit GNM-oogpunt is het extra weerstandsconflict (een verzet tegen de angstwekkende situatie) de reden waarom de twee biologische speciaalprogramma’s vaak tegelijkertijd lopen (zie ook ‘diabetische perifere neuropathie’ gerelateerd aan het botvlies).
Een verlies van centraal zicht ontstaat wanneer het genezingsproces de gele vlek (macula) omvat, een klein en zeer gevoelig deel van het netvlies dat verantwoordelijk is voor gedetailleerd centraal zicht (vergelijk met het verlies van perifeer zicht gerelateerd aan het glasachtig lichaam). Een “droge maculaire degeneratie” komt, in GNM-termen, voor in de conflictactieve fase; een “natte maculaire degeneratie” geeft de aanwezigheid aan van oedeem (vochtophoping) tijdens de helingsfase. Een veel voorkomend symptoom van een macula-oedeem is een wazig centraal zicht (vergelijk met wazig zicht gerelateerd aan het hoornvlies). Als de genezing niet kan worden afgerond vanwege voortdurende terugvallen in het conflict kan de aandoening tot blindheid leiden
DISCLAIMER: De informatie in dit document dient niet ter vervanging van professioneel medisch advies
Bronnen: Andreas Moritz, Wikipedia, Germaanse geneeskunde, Germaanse index, Ayurveda.
Disclaimer:
Dit naslagwerk heeft als doel u betrouwbare informatie te verstrekken over het onderwerp dat behandeld wordt. Er is alles in het werk gesteld om dit naslagwerk zo compleet en nauwkeurig mogelijk te maken. De aangeboden informatie kan, ondanks alle zorgvuldigheid, onjuistheden bevatten. Het doel van dit naslagwerk is om te onderwijzen. Zowel de schrijver als de uitgever zullen door geen persoon of instantie aansprakelijk gesteld noch verantwoordelijk geacht kunnen worden voor welk verlies, schade of letsel dan ook dat veroorzaakt is of waarvan aangenomen wordt dat het direct of indirect veroorzaakt is door de informatie die dit naslagwerk bevat. Het gebruik van de informatie die in dit naslagwerk aan bod komt, is geheel voor rekening van de lezer. De lezer moet zijn eigen oordeel vellen of een holistisch medisch expert of zijn persoonlijke arts raadplegen voor specifieke toepassingen bij zijn individuele problemen. De informatie die hierin gepresenteerd wordt, is op geen enkele manier bedoeld als vervanging van medische diagnostiek en/of behandeling. Indien u vragen heeft over uw gezondheid, raadpleeg dan een medisch bekwaam persoon.
Reacties