De ontgiftende kracht van specerijen

Specerijen zijn parels uit de keuken. En dat is niet zonder reden. Zij verrijken de voeding met meer smaken. Met andere woorden, het eten wordt aantrekkelijker en vooral lekkerder, hetgeen de spijsvertering zeker extra ten goede komt. Specerijen geven heerlijke geuren en laten je zin krijgen om te eten.

Veel specerijen bevorderen de aanmaak van spijsverteringsenzymen. Ze hebben een heilzame en zelfs genezende werking op vele problemen met de spijsvertering. Specerijen en kruiden zijn inderdaad therapeutisch te gebruiken bij tal van lichamelijke aandoeningen.

Het lichaam heeft vaste voeding nodig om de weefsels te voeden en te voorzien van energie. De voorwaarde is echter dat de voeding goed verteerd dient te zijn om overgroei van bepaalde microben te voorkomen dat het subtiele evenwicht van de darmflora verstoort. 

Met andere woorden, specerijen helpen jouw lichaam het voedsel beter te verteren waardoor de darmflora beter kan gedijen en in evenwicht blijft.

En daar zorgen kruiden en specerijen voor, op deze wijze gaan voeding en de smaakmakers hand in hand in de keuken. We weten dat voeding niet dient enkel als maagvulling. Voedsel dient om het lichaam te voeden en te onderhouden. 

Voedsel dient om de witte bloedcellen te geven wat ze nodig hebben om hun werk te doen. Dit geldt voor alles in het lichaam. Dat maakt de factor voeding en de spijsvertering zeer belangrijk als item voor het goed functioneren van je lichaam en zelfs de geest.

Een goede spijsvertering is de basis van een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Specerijen bevatten door de zon en de plant “bewerkte” mineralen en vitaminen via het proces van fotosynthese. Met andere woorden, er is zonne-energie in specerijen en kruiden terug te vinden. 

Specerijen zijn goed opneembaar door onze spijsvertering om de algemene gezondheid. Dat is in feite het detoxsysteem en de hormoonhuishouding van ons lichaam echt voeden, en te geven wat het nodig heeft. Specerijen bevatten informatie voor het lichaam om zich te ontgiften.

De meeste specerijen geven lekkere smaken en aangename geuren af, de speekselproductie wordt hierbij gestimuleerd. Speekselvorming is het begin van een goede spijsvertering. Als de bereide voeding lekker smaakt en geurt, ga je automatisch meer kauwen met meer speekselvorming tot gevolg.

Belangrijke eigenschappen van specerijen en kruiden zijn: zij bevatten de reinigende smaken voor het lichaam. Dat zijn smaken met informatie voor het lichaam om zich te ontgiften en zuiveren. Deze smaken met reinigende informatie zijn scherp, bitter en wrang (samentrekkend).  Deze smaken bevatten informatie voor het lichaam op weefselniveau. 

Het geeft de algemene gezondheid kracht en specifieke stofjes om daarmee het vermogen om het lichaam te stimuleren en op positieve manier van energie te voorzien. Dat is de hoofdtaak van het lichaam: dagelijks zijn afvalstoffen en toxines te elimineren of neutraliseren en deze af te voeren.

Veel specerijen bevatten fytonutriënten met zonne-energie. Sommige specerijen en kruiden bevatten eveneens stofjes waarmee het lichaam neuropeptiden kan synthetiseren. Dat zijn hormonen, neurotransmitters en feromonen. 

Deze zijn nodig om alle fysiologische processen in het lichaam in evenwicht te brengen. Om in geleerde termen uit te drukken: Specerijen en kruiden zijn in staat om de homeostase van het lichaam in balans te brengen.

Specerijen zijn tevens rijk aan belangrijke antioxidanten. Het is belangrijk voor het lichaam dat er evenwicht is tussen antioxidanten en vrije radicalen. De algemene gezondheid heeft zowel vrije radicalen als antioxidanten nodig voor het aanhoudende schoonmaakwerk in het lichaam. 

Dat geeft een sterke boost! De algemene gezondheid is duidelijk verantwoordelijk voor het reinigen en zuiveren van het lichaam en heeft veel baat bij het gebruik van specerijen. Hoe zuiverder en properder je lichaam van binnen is, hoe gemakkelijker de afvalstoffen van de stofwisseling afgevoerd kunnen worden. Dat geeft energie en veel levenslust.

Specerijen activeren het slijmvlies van de darmen waardoor er betere opname is van de verteerde voeding! Specerijen hebben een zeer gunstige werking op de spijsvertering. Kruiden en specerijen zorgen ervoor dat de voeding echt verteerd wordt. Zodanig dat je lichaamsweefsels goed gevoed worden met levensnoodzakelijke voedingsnutriënten en om hun functies naar behoren te kunnen volbrengen. 

We weten dat een goede spijsvertering de basis vormt van je algehele gezondheid inclusief het detoxsysteem. Specerijen geven jou de kracht om emotionele stabiliteit te cultiveren. Negatieve emoties oplossen en weerstand tegen stress hangt ook af van een goed werkende spijsvertering.

Als je je buikje zo vlug mogelijk wilt inruilen voor een strakke lijn en een platte buik, mag je in de eerste plaats je spijsvertering en het vetverbrandingsproces stimuleren. Daarbij spelen verse kruiden en specerijen een uiterst belangrijke rol in. 

En elke dag voldoende bewegen en emotionele stabiliteit cultiveren natuurlijk. Veel specerijen en kruiden kunnen therapeutisch worden gebruikt voor tal van lichaamsklachten en ziektebeelden. Je mag royaal omgaan met specerijen.

Ik vind voor mezelf de moeite waard om mijn lichaam goed te voorzien van echt voedsel zoals de natuur dit heeft voorzien voor de mens. Het is een daad van zelfliefde en zelfrespect. 

Ik doe alles om mijn spijsvertering goed te laten werken zodat witte bloedcellen krijgen wat ze moeten hebben om mijn gezondheid krachtig te houden. Een goed werkende spijsvertering is het fundament van de fysieke en geestelijke gezondheid. 

Een goede spijsvertering begint altijd bij goed kauwen. Het is belangrijk dat de voeding verteerd is door spijsverteringsenzymen vooraleer het in de dunne darm terechtkomt. Alleen verteerde voeding kan opgenomen worden door het darmstelsel. 

Als er brokken onverteerde voeding in je darmen terechtkomen, ontstaat er een chemisch proces dat bekendstaat als vergisting en verrotting. En de problemen beginnen. De darmflora kan alleen maar goed en evenwichtig gedijen op verteerde voeding, niet op rottende of gistende voeding. 

Op rottende of vergistende voeding ontstaat altijd verstoring van het delicate evenwicht van de darmflora waardoor bepaalde micro-organismen die nodig zijn om afvalstoffen en toxines op te ruimen een overgroei gaan krijgen. Je mag er zeker van zijn, problemen met de spijsvertering zul je ervaren. 

Een evenwichtige, emotionele gezondheid is eveneens zeer belangrijk om de spijsvertering goed te laten functioneren. Het werkt vice versa omdat de totale spijsvertering verbonden is met het emotionele centrum in de hersenen.

De eerste stap is sowieso goed kauwen (30x) en genieten zodat het voedsel fijn gemalen en goed bevochtigd wordt. Dan kunnen de spijsverteringsenzymen goed binnendringen in de voedselbrij. Kauwen stimuleren de speekselvorming. Daarom hebben we net als herbivoren ook een onderkaak die van links naar rechts kan bewegen om het voedsel fijn te malen. 

Het brengt het bloed naar de spijsvertering en het zenuwweefsel zal zich nog meer kunnen ontspannen. Hoe meer je kauwt hoe meer de maag en de pancreas extra spijsverteringsenzymen gaan uitscheiden. Het zijn voornamelijk eiwitten die snel gaan gisten en rotten als ze niet fijn genoeg zijn gemalen en verteerd door de maagsappen en pancreasenzymen. 

De lymfe raakt snel overbelast waarbij lymfoedeem kan ontstaan, darmen zetten zich uit. Beide factoren zorgen dan voor een veel dikkere taille. Het gevolg is dat verschillende bacteriën uit de pas gaan lopen en een overgroei gaan kennen. Dit verstoort de darmflora en lymfewerking en heeft een verergerend effect op bijna alle ziekten die we kennen.

Als je hierbij weet dat 80% van de lymfe verbonden is met het darmstelsel, dan kun je gemakkelijk concluderen dat de spijsvertering het allerbelangrijkste ontgiftingskanaal is van het lichaam. De lever voert ook veel geneutraliseerde toxines via de gal naar de spijsvertering. 

Het zijn de vele bacteriesoorten die als “ziekteverwekkers” worden bestempeld, (die we steeds doden met antibiotica) die eigenlijk instaan voor de veilige afbraak van de door de lever geneutraliseerde toxines. Een gezonde galflora in de galblaas doet ook al veel om de toxische lading veilig af te breken. 

Nog een grote reden om je spijsvertering echt te verzorgen en je voedsel goed te kauwen. Onverteerde voeding, onvoldoende kauwen en vasthouden van negatieve emoties, dat in de darmen terechtkomt, verstoort het zo belangrijke ontgiftingswerk van je lichaam en creëert verstoppingen in de darmen, lymfe en uiteindelijk ook in de lever. 

Het totaalpakket van gezondheid is niet alleen het fysieke lichaam, maar ook de psyché van de geest. Het lichaam volgt gewoon de bevelen op van de geest, en de geest heeft een lichaam nodig om zich te kunnen definiëren. 

Kun jij tijd nemen om rustig te eten, te genieten, veel te kauwen waarbij de geest tot ontspanning komt met als resultaat dat de spijsvertering beter gaat werken? Doe je dat?? Goed kauwen en speekselvorming zijn de basis van de spijsvertering en je gezondheid.

Related Articles