Merken jullie ook dat er zoveel tegenstrijdigheid is als het over voedsel en gezondheid gaat in de media? De een zegt dit, en kort nadien wordt het alweer tegengesproken. Hoe kun je nu nog weten wat waar is. Alsof er opzettelijk misleiding gehanteerd wordt om ons te weerhouden om juiste keuzes te maken. We zitten in een moeilijk proces en dat herkennen we. We lopen er dikwijls tegenaan omdat het zo botst met je huidige overtuigingen, studies of focus. Je dacht, ik ben goed bezig, en dan hoor je dat je niet goed bezig bent. Deze verwarring zorgt ervoor dat je gaat twijfelen en dat vormt de voedingsbodem voor angst. Je twijfelt aan je eigen verworven kennis en op dat punt moet je een nieuwe keuze maken. Maar is je verworven kennis wel fout omdat het door de media tegengesproken wordt?

De twee begrippen die in de natuur niet werkzaam zijn

Soms is het goed te beseffen dat ‘juist of fout’, twee begrippen zijn die in de natuur in feite niet echt werkzaam zijn. Als we de natuur van onze mooie blauwe planeet een beetje observeren, merken we dat definities zoals ‘juist of fout’ en ‘goed of kwaad’ niet werkzaam zijn in de natuur. We kunnen duidelijke zien dat het principe ‘het werkt of het werkt niet’ wel werkzaam is in de natuur. Iets ‘dat niet werkt’ in de natuur zal uiteindelijk verdwijnen, ‘Wat wel werkt’ blijft bestaan en evolueert verder. 

De 6000 jr oude ayerveda

Wat ik hiervoor heb neergeschreven is de wijsheid uit de Ayurveda. Ayurveda is een oude holistische geneeswijze uit India en nog bijzonder actueel de dag van vandaag.

Reeds meer dan zesduizend jaar oud, en beschreven van zodra het schrift is ontstaan. Daarvoor steeds mondeling doorgegeven van generatie op generatie. Het meest interessante aspect van de ayurveda is dat zijn voedings- en geneeskundig advies op zesduizend jaar geen enkele keer is gewijzigd. Ayurveda blijft authentiek. En wees nu zelf eens eerlijk, wat is er het meest betrouwbaar? Voedings- of geneeskundig advies dat reeds zesduizend jaar ‘goed werkt’ of voedings- en geneeskundig advies dat bij ons regelmatig verandert en ‘niet goed werkt?’ In de betere landen in het Oosten (waar geen armoede heerst) hebben ze toch een veel betere en beduidende gezondheid dan hier bij ons in het Westen. Wij hier in het Westen zitten met een plaag van chronische ziektetoestanden en kanker en we krijgen het niet onder controle. Er klopt iets niet, reeds één op de drie personen krijgt vroeg of laat af te rekenen met een vorm van kanker. 

Een hoge chronologische leeftijd en toch jong

Ik ben zelf in het verleden naar India afgereisd om mijn opleiding ayurveda te vervolmaken. Als ik daar artsen hoor spreken die zelf een hoge chronologische leeftijd hebben gehaald, maar daarbuiten enorm jong, energiek en er gezond uitzien, geeft dit voor mij de overtuiging als zij over voeding en geneeskunde spreken dat dit wel werkt. Ayurveda werkt met natuurlijke werkzame stoffen uit planten en de natuur zonder aan de moleculaire structuur iets aan te passen of te veranderen. Met andere woorden, Ayurveda houdt zich daar niet mee bezig. Van zodra een stof uit een plant op moleculair vlak een beetje wordt aangepast kan het lichaam dit stofje niet meer herkennen en wordt dit door het lichaam als gifstof gezien. Ayurveda weet dit! Op natuurlijke stoffen kunnen nooit octrooien worden aangevraagd. Van zodra van een natuurlijke stof iets chemisch is aangepast of verandert is de weg vrij voor een octrooiaanvraag. Een mooi voorbeeld hiervan is een stofje afkomstig uit de bast van hier groeiende wilgenbomen. Dit stofje heet salicylzuur en met een zeer kleine aanpassing hebben wij daar een molecuul uitgehaald dat iedereen kent: acetylsalicylzuur en dit molecuul heeft een octrooi. Ik hoor de Indische artsen nog zeggen, aan de chemische structuur van natuurlijke stoffen moet men afblijven, anders wordt het gif en dikwijls kankerverwekkend.

Laat voedsel uw medicijn zijn en medicijnen uw voedsel!

Dit geldt dus niet alleen voor medicijnen, maar eveneens voor onze dagelijkse voeding. Voeding moet zuiver en puur zijn, zoals de natuur het heeft voorzien en bedoeld voor de mens. Zei toevallig onze beroemde arts Hippocrates niet het volgende: Laat voedsel uw medicijn zijn en medicijnen uw voedsel!

En precies ons voedsel wordt steeds industrieel bewerkt waardoor het zijn puurheid heeft verloren. Het draait hem in onze voedingsindustrie om de houdbaarheid van voedsel te verlengen. Maar als voedsel blijft bewaren, hoe kan het dan goed verteren? Het kan beter, veel beter zoals in de Ayurveda, dagelijks pure zuivere voeding dat de natuur aanbiedt, door de zon gerijpt en zonder chemische smaakmakers. De ayurveda en vele andere zienswijzen uit andere continenten gebruiken specerijen om nog meer smaken toe te voegen aan de maaltijden. En in tegenstelling tot onze chemische smaakmakers die het lichaam intens vervuilen, zijn de meeste specerijen juist zuiverend en ontgiftend voor het lichaam.

Wil je meer leren over het ontgiften van je lichaam? Wil je jouw lichaam de juiste voeding geven? Wil je emotioneel weer in balans zijn en een gezonde levensstijl aanwennen? Dat kan. Onder begeleiding van mij. Gedurende 3 maanden werken we samen aan een het herstellen van je gezondheid tot een gezonde versie van jezelf. Hier vind je meer info over dit 3 maanden programma. 

Groet, 

Daniel Derweduwen.