De positieve kant van Candida

Deze gist is bij vrijwel iedereen aanwezig als een normale bewoner van de huid, de mond, de darmen en de vagina en vormt met de daar aanwezige bacteriën een zeker evenwicht. Door diverse factoren kan deze gist draden gaan vormen. Vanaf dat moment spreekt men van een schimmel. In de natuur is Candida de opruimer van organismen die overleden zijn. 

Eerst iets zeggen over de goede eigenschap van Candida, van oorsprong is het een gist die we allemaal hebben in onze darmflora. Deze gist is zeer nuttig, zelfs levensnoodzakelijk voor de vertering van ons voedsel en de absorptie van voedingsstoffen. 

Bij wijze van spreken kun je vol zitten van Candida en toch super gezond zijn. Er zijn zelfs mensen met een extreem hoog gehalte aan candida en die alles mogen eten en drinken, en toch geen enkel spoortje vertonen van spijsverteringsproblemen zoals maagoprispingen of oververmoeidheid met gebrek aan energie.

Er is op dit moment zo weinig bekend over deze gist die in feite totaal onschadelijk is. Een schone darm met een goede balans aan microben is de voorwaarde om gezond te blijven. Candida speelt daarin een zeer belangrijke rol, het beschermt het darmslijmvlies tegen irritatie van giftige toxines

Candida heeft belangrijke functies in de spijsvertering. Het is een essentiële micro organisme dat dus leeft als een saprofyt. Dit betekent dat Candida leeft van dood en potentieel giftig afval en toxines. Als je een candida overgroei hebt in het lichaam zal Candida juist voorkomen dat er een ergere vorm van intoxicatieschok of vergiftiging ontstaat. 

Candida is er dus niet op uit om schade toe te brengen. In de natuur hebben schimmels altijd een opruimfunctie van dood organisch materiaal en giftige stoffen. Dat is eveneens zo in het menselijke lichaam. Van zodra de gezondheid weer voldoende kracht krijgt waardoor het lichaam zichzelf goed kan reinigen zal de Candida geleidelijk aan verminderen en zelfs volledig weggaan in zijn oorspronkelijke vorm: gist. 

Algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid begint altijd in de darmen. Dit betekent dat er evenwicht moet zijn tussen alle soorten bacteriën, schimmelbacteriën en gisten. Candida behoort tot de groep van schimmels en is in de darmflora als gist aanwezig. Als candida in overgroei gaat ontstaan er schimmeldraden en daar kunnen uiteindelijk paddenstoelen uit groeien.

Candida is een saprofyt. Het delicate evenwicht in de darmflora kan zeer gemakkelijk verstoort worden door antibiotica. Het is meestal als de darmflora ernstig ontregelt raakt dat de Candida overgaat in een wildgroei. Candida is een natuurlijke en levensnoodzakelijke bewoner van onze darmen. Het is een vergissing te denken dat Candida moet bestreden worden als een vijand. We kunnen niet overleven zonder microben en candida.

Candida helpt ook bij de afbraak van suiker (voornamelijk geraffineerde suikers en zetmelen). Als koolhydraten onvoldoende verteert zijn, bijvoorbeeld je maaltijd onvoldoende kauwen, kun je sowieso altijd een sterke toename krijgen van microben. 

In een evenwichtige spijsvertering met een gezonde darmflora worden de candida en bacteriën voornamelijk in evenwicht gehouden door biotische bacteriën zoals bijvoorbeeld de lactobacillus, acidophilus en bifido. 

Bij een goede spijsvertering wordt de meeste suiker reeds door de maagwand en het duodenum opgenomen. Als koolhydraten niet goed verteren komen deze suikers in de dikke darm terecht en onverteerde voeding vormt een bron van overgroei van micro-organismen die excrement produceren dat op hun beurt giftig is. Candida is gespecialiseerd om deze gifstoffen af te breken, dat is zijn natuurlijke functie. 

Vooral geraffineerde suikers en geraffineerde oliën verstoren de darmwerking. Candida helpt bij de afbraak van geraffineerde suiker, zetmelen en oliën. Als koolhydraten onvoldoende verteerd zijn door bijvoorbeeld je maaltijd onvoldoende te kauwen, kun je sowieso altijd een sterke toename krijgen van microben die dit gaan afbreken omdat dit hun functie is. 

In een evenwichtige spijsvertering met een gezonde darmflora wordt de candida voornamelijk in evenwicht gehouden door probiotische bacteriën zoals bijvoorbeeld de lactobacillus, acidophilus en bifido. De candida bacteriën bevinden zich meestal rond de membramen van de slijmvliezen. Candida houdt deze membramen proper en vrij van afvalstoffen. Dat is eenmaal de functie van gisten en schimmels.

Een grote misvatting is dat de candida zich enkel voedt met suiker. Dat is maar deels waar. Dit komt omdat er zoveel verwarring bestaat rond suiker. Mensen denken dat alle soorten suiker hetzelfde zijn. Dat is hetzelfde als zeggen dat alle soorten waters hetzelfde zijn, zoals het drinkwater uit de kraan en het water uit de toiletpot. 

Suikers uit zongerijpte vruchten en groenten bevatten zowel glucose als fructose. Deze suikers werken niet verzurend in het lichaam omdat ze vergezeld zijn van antioxidanten, denk maar aan polyfenolen, anthocyaninen, bio-flavonoïden, fytochemicaliën, voedende micronutriënten enzovoort. Allemaal stoffen die het lichaam helpen met het zuiveren en reinigen en op deze manier bijdragen om de microbiële flora en candida in evenwicht te houden.

Zelfs als deze suikers gescheiden wordt van fruit kan deze glucose en fructose Candida niet voeden! Omdat deze suikers reeds in de maag worden opgenomen, komt het niet eens terecht in je dikke darm. Zongerijpt fruit eet men wel steeds tussen de maaltijden door om verkeerde voedselcombinatie ste vermijden.

Belangrijk is te weten dat biologische zongerijpte vruchten en groenten veel middellange suikers bevatten die voedingsbodem zijn voor een gezonde darmflora. Deze worden niet opgenomen door de maag. Denk maar aan fruitvezels, pulp, zaden, de schil enzovoort. Biologische zongerijpte voeding is het geheime wapen om Candida in evenwicht te houden.

Maar suikers zoals geraffineerde bietensuiker, geraffineerde rietsuiker, agavesiroop (geconcentreerd en niet zo goed), druivensuiker (uit maïs) bewerkte granensuikers e.a. zijn te vergelijken met het water uit de toiletpot en deze gaan de Candida wel stimuleren om in overgroei te gaan. 

Dierlijke vetten en eiwitten, bewerkte oliën (frituurolie) zijn voedingsbodem voor de groei van candida. Veel dierlijke eiwitten en hun samenhangende vetten verteren minder goed in ons spijsverteringskanaal en komen onvoldoende verteerd in de dikke darm terecht. 

We hebben als mens niet hetzelfde maagzuur als carnivoren. Het maagzuur van een tijger is 20X krachtiger dan van de mens. Deze onverteerde voeding ligt mee aan de basis van ontstekingen en zal leiden tot een broedplaats voor candida en andere gisten, parasieten en destructieve bacteriën. Dierlijke vetten hebben een lange keten en zijn daarom moeilijk verteerbaar, dit in tegenstelling tot plantaardige verzadigde vetzuren die veel gemakkelijker verteren, zeker als je er nog eens specerijen bij gebruikt. 

Plantaardige verzadigde vetten bevatten stoffen om de microbiële flora van het lichaam in evenwicht te houden. Denk maar aan het laurinezuur in kokosvet bijvoorbeeld. De reinigende werking van laurinezuur zorgt voor een evenwichtige darmflora en dringt candida terug waar hij thuishoort, de membramen van het darmslijmvlies. 

Het is bekend dat kokosvet een voedingsbodem vormt voor biotica. Geklaarde boter heeft gelijkaardige werking en beschermt het zenuwweefsel tegen toxines. Bewerkte oliën, waar onze warenhuizen vol van staan, is de grootste oorzaak van een destructieve overgroei waardoor sommige bacteriën, schimmelbacteriën en candida schadelijk kunnen worden. 

Deze oliën verteren zo moeilijk, de candida smult letterlijk van deze bewerkte oliën. Dierlijke vetten als je voornaamste bron van calorieën gebruiken heeft een sterke candida groei tot gevolg. Conclusie: vermijd overdreven veel dierlijke eiwitten, vetten en geraffineerde suikers en oliën, eet veel meer biologische zongerijpte vruchten en groenten.

We hebben bacteriën hard nodig, zonder hen zouden we niet kunnen overleven. In een menselijk lichaam hebben we meer bacteriën dan lichaamscellen. Maar als er grote hoeveelheden onverteerde koolhydraten en onverteerde eiwitten in de darmen terechtkomen, ontstaat een overgroei van bacteriën die zich gaan storten op de onverteerde voeding en de darmflora uit evenwicht halen. 

Zo ontstaat de verspreiding van candida in het darmkanaal. Bourgondische maaltijden, op de verkeerde uren eten, ‘s avonds laat nog een grote maaltijd nuttigen of eten voordat het voorgaande helemaal is verteerd zijn allemaal zaken die de darmflora ernstige schade kunnen toebrengen. Daardoor kan het lichaam zich niet goed ontgiften en ontstaat er opstapeling van afvalstoffen en toxines in de spijsvertering die zich geleidelijkaan overal in het lichaam gaan verspreiden.

Candida is een grote boodschapper, een hoge concentratie Candida wijst erop dat er iets ernstig mis is in het lichaam dat dient onderzocht te worden. Candida is niet het probleem, candida is het gevolg van een onderliggend probleem dat geen aandacht krijgt. Biologische schokken zoals brokconflicten die niet opgelost worden.

Candida is betrekkelijk eenvoudig op te sporen. De onderliggende factoren, intoxicatieschokken en andere biologische conflicten zijn de echte boosdoeners. Candida is echter een zondebok geworden, nochtans candida probeert juist de intoxicatie op te ruimen.

Het gebruik van antibiotica dat bedoeld is om een bepaalde microbe te elimineren doodt ook de andere bacteriën. Het voedsel kan niet meer goed verteren waardoor de candida zich als schimmel kan verspreiden door de darmen. Overgroei van Candida in de darmen heeft een negatieve invloed op de werking van enzymen die voedsel afbreken. 

Daardoor ontstaat een slechte spijsvertering met opgeblazenheid tot gevolg. Als de Candida verder blijft groeien, ontwikkelt hij een soort ‘tentakels’ om zich door de darmwand te kunnen boren. Mensen met een slecht werkende spijsvertering hebben allemaal een hogere graad van intoxicatie in hun lichaam. 

Als de Candida doorheen de darmwand het lichaam binnendringt is dit een teken dat toxines in andere delen van het lichaam zijn binnengedrongen. Het wordt gevaarlijk als candida het zenuwweefsel en de hersenen bereikt. Als Candida zich als schimmel in het lichaam ontwikkelt gaat het mycotoxinen produceren. Dat zijn eveneens giftige stoffen die het zenuwweefsel in ernstige mate irriteren. Dat heeft een hele lijst van lichamelijke en emotionele problemen tot gevolg.

In herhaling: antibiotica dat ingezet wordt om een specifieke microbe bij een ziekte aan te vallen, veroorzaken ernstige schade aan de microbiële flora in ons lichaam. Antibiotica doden de mitochondriën in de cellen omdat zij bacteriële DNA bevatten. Vandaar dat men zo vermoeid wordt na een antibioticakuur. Eveneens de conceptiepil en hormoonvervangers geven aanleiding tot overgroei van destructieve microben die toxines produceren waarop de gist candida uitgroeit om deze toxines op te ruimen. 

Andere factoren spelen ook een cumulerende rol, zoals negatieve emoties, angst, te weinig slaap, stress, ongezond eten e.a. Het evenwicht in de microbiële flora is verstoord.

De spijsvertering die slecht blijft werken, slapeloosheid, chronisch vermoeidheid, vaginitis, constipatie, nierproblemen, galstenen, oorontsteking, overgewicht en obesitas, angst en onzekerheid, conjunctivitis, witte vloed, schimmelnagels, huidproblemen, hormonale balans, vocht vasthouden, depressie, versterkte premenstruele spanningen blaasontsteking enzovoort. Allemaal signalen van ernstige intoxicatie van het lichaam.

Er is een aanhoudend sterke behoefte aan koolhydraten, voornamelijk suiker en snoep. Door de ernstige intoxicatie van het lichaam lijden vele lichaamscellen voortdurend honger. Wist je dat Candida in de meeste tumoren groeit vanwege de hoge concentratie toxines in de tumor? Een tumor haalt veel giftige toxines uit het bloed, zodat je nog even kunt overleven. 

Candida is een natuurlijke opruimer van schadelijke stoffen. De dag dat je sterft zal de candida jouw lichaam beginnen ontbinden, puur natuur. Candida albicans is een diploïde schimmel die groeit als gist- en filamenteuze cellen en een co-factor van opportunistische orale en genitale infecties bij de mens

Candida verspreidt zich door het lichaam als er toxines moeten verteerd worden. Dit komt doordat de gezondheid zodanig is verzwakt door verstoppingen veroorzaakt door toxines dat het lichaam grote problemen ervaart om zich te ontgiften en te zuiveren.

Daarom heeft het lichaam niet meer de kracht om dit lichamelijke schoonmaakwerk te verrichten. Verkeerde levensstijl, negatieve emoties,biologische conflictsituaties (trauma’s) industrieel bewerkt voedsel en alles wat ervoor zorgt dat het lichaam beroofd wordt van zijn energiereserves, zal altijd leiden tot een verdere opslag van toxines en de verspreiding van Candida. Daarom dat het lichaam in deze situatie chronisch vermoeid is.

Wildgroei van candida kan ook koorts veroorzaken, dat is waar, maar dat gaat bijna altijd gepaard met een snel om zich heen uitbreidende bacteriële overgroei, sowieso om het herstel en de ontgifting van de weefsels tot een goed einde te brengen. 

In feite als je onbevooroordeeld je perceptie kunt veranderen en candida kunt zien als een kanarie in de koolmijn, ga je zien dat Candida jou waarschuwt. Het gebeurt zoveel dat een vaginale streptokokken overgroei onopgemerkt blijft omdat de candida als schuldige wordt aangewezen voor de ongemakken. eigenlijk is de streptokokken overgroei ook het gevolg van een onderliggende oorzaak dat geen aandacht krijgt. . 

We zouden er echt goed aan doen om candida te zien als een aansporing om op zoek te gaan naar intoxicatie door zware metalen, dioxines, gifstoffen, opgestapelde afvalstoffen en overgroei van organismen die daardoor worden aangetrokken. Ook het oplossen van biologische schokken is een vereiste. 

Ontgiften en zuiveren is dus altijd de dagelijkse boodschap. Ik integreer het als mijn dagelijkse levensstijl, en het werkt super. De beloning is pure gezondheid dat blijvend is.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *