De schadelijke effecten van kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen bedriegen je lichaam, het zijn echte eetlust-opwekkers

Waarom aspartaam en andere kunstmatige zoetstoffen je gezondheid ondermijnen.

Alle kunstmatige zoetstoffen hebben het patent van eetlustopwekker en ze doen precies ook datgene wat ze beloven: je krijgt een grotere behoefte aan koolhydraten. Veel mensen geloven dat ze goed bezig zijn en de ‘ideale zoetstof’ hebben gevonden om hun behoefte aan zoet te bevredigen zonder risico voor hun gezondheid. Maar meer en meer wordt aangetoond dat kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose, saccharine, neotame enzovoort schade veroorzaken aan het zenuwstelsel en de hersencellen. Ze veroorzaken ook problemen in de hormoonhuishouding van het lichaam en de algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingssysteem. Sucralose heeft gechloreerde suikermoleculen, dat dezelfde basis vormt die men aantreft in DDT en deze veroorzaken nare aandoeningen op het zenuwstelsel met het etiket “auto-immuunziekten”. Ondertussen weten we gelukkig al dat aspartaam een toename veroorzaakt van alle soorten kanker (lymfoom, borstkanker, leukemie e.a.). Aspartaam bestaat uit lichaamsvreemde eiwitten die zoet smaken en de lichaamsintelligentie bedriegen.

Wat gebeurt er precies als je kunstmatige zoetstoffen inneemt?

Het lichaam heeft een accuraat zelfregulerend mechanisme dat constant de behoefte aan calorieën meet dat je uit een maaltijd kunt halen en zich aanpast aan de veranderende omstandigheden waarin je leeft. Als je lichaam genoeg energie heeft gekregen uit de voeding die je hebt gegeten, sturen de spijsverteringsorganen een seintje naar de hersenen met de boodschap dat aan alle energiebehoefte is voldaan. De zenuwuiteinden produceren hormonen die je behoefte aan voedsel zullen stoppen. Als je bijvoorbeeld een bepaalde maaltijd voeding eet met veel lege calorieën zoals geraffineerde suikers of met de caloriearme kunstmatige zoetstoffen, dan zal je lichaam jou gaan verleiden om bij de volgende maaltijd meer te gaan eten. Omgekeerd zal je lichaam je minder eetlust geven als je een maaltijd met meer calorieën hebt geconsumeerd dan dat je lichaam calorieën nodig heeft.

We hoeven alleen maar ons lichaam te observeren, ernaar te luisteren en te handelen. Het lichaam probeert om onder alle leefomstandigheden je energiedistributie in evenwicht te houden. Als je jezelf uithongert en je lichaam niet voldoende calorieën geeft (zoals kunstmatige zoetstoffen dat doen), zul je de volgende dag op zoek gaan naar nog meer voedsel, en de dag erna nog meer… Dit leidt tot chronisch overeten. Je spijsverteringsstelsel kan deze grote hoeveelheden voeding met veel lege calorieën en weinig energie niet goed verteren en je lichaam slaat deze op  als “VET”. Zo ontstaan er eveneens zeer veel afvalstoffen en toxines die de haarvaten en de lymfe zullen verstoppen. De lichaamsweefsels krijgen geen voedsel meer door de verstoppingen en dat is het moment dat het lichaam  in ‘hongersnood’ verkeert. Je krijgt een onweerstaanbare behoefte aan voedsel met vooral geraffineerde koolhydraten die je ogenblikkelijk een energieboost geven, maar dat is slechts tijdelijk, want de lege calorieën zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel zeer snel weer daalt tot onder normaal met humeurigheid, depressie en uiteindelijk totale uitputting door alle uithongerende lichaamsweefsels terwijl je lijdt aan overgewicht.

Je houdt je lichaamsintelligentie voor de GEK!

Echte suiker geeft de zoete smaak van zongerijpte groenten, granen, zaden en fruit en wordt direct door de maagwand opgenomen. Binnen 3 à 5 minuten komt deze suiker in het bloed terecht, het ingenieuze accurate mechanisme van je lichaam voorkomt grote schommelingen van de bloedsuikerspiegel door insuline uit te scheiden. De lichaamsweefsels kunnen deze suiker opnemen als volwaardige voedingsbron om zichzelf te voorzien van energie. Echte suikers zijn volle calorieën met voedingsstoffen dat het lichaam kan verteren. Heb je teveel van deze volle calorieën in je lichaam, dan kan het lichaam deze suiker door het hormoon insuline opslaan als glycogeen. Het hormoon glucagon zet glycogeen terug om in voedende suiker van zodra het lichaam energie nodig heeft, en dat is de natuurlijke werking van het lichaam.

Als je kunstmatige zoetstoffen eet reageert het lichaam op dezelfde wijze als je echte suiker eet.

Het lichaam begint met het uitscheiden van insuline. En dan beginnen de problemen. In plaats van energierijke suiker krijgt het lichaam een cocktail van lichaamsvreemde eiwitten, of gechloreerde suikermoleculen en/of andere giftige lichaamsvreemde stoffen binnen. Ondertussen is de geproduceerde insuline in het bloed op zoek naar de verwachte suiker. Maar die is er niet, dus zal de insuline de aanwezige suiker in het bloed verwijderen en daalt de suikerspiegel tot een gevaarlijke diepe waarde. De reactie van het lichaam naar de hersenen is duidelijk, ik heb honger! Kunstmatige zoetstoffen verhogen de bloedsuikerspiegel niet, daarom ga je op zoek naar zoet voedsel met geraffineerde suikers en zetmelen. Kunstmatige zoetstoffen gaan op deze wijze jouw behoefte aan zoet voedsel stimuleren.

Ga je op deze behoefte reageren met voedsel dat nog meer kunstmatige zoetstoffen bevat (geen energie), kom je in een vicieuze cirkel terecht waarin de behoefte aan koolhydraten wordt versterkt en zul je teveel eten. Je brengt je lichaam in gevaar als je de smaakpapillen voor suiker te blijft stimuleren door het gebruik van kunstmatige zoetstoffen. De hersenen blijven constant een signaal tot eten geven terwijl de lever ook opdracht krijgt om suiker op te slaan in plaats van het af te geven aan het bloed. Dit is een grote oorzaak van chronische vermoeidheid, die in onze geïndustrialiseerde wereld een pandemische vorm heeft aangenomen. Uiteindelijk zal de pancreas zich realiseren dat er geen suiker in het bloed komt en de afscheiding van insuline verminderen. Je kunt misschien denken, aha, nu is het probleem opgelost, maar het is niet zo, depressie, bijnieruitputting, beschadiging van het zenuwweefsel en het endocriene systeem zijn het gevolg. Het zijn de symptomen die het lichaam creëert om te kunnen overleven, om de giftige lichaamsvreemde stoffen van kunstmatige zoetstoffen te verwerken en te elimineren. 

Met vriendelijke groet

Daniël The Healthman

Vertrouw op je lichaam en genees jezelf

Je bent veel meer dan je denkt

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *