De schadelijke rol van galstenen in de lever en het ontgiftingsproces

Veel mensen geloven dat galstenen alleen maar voorkomen in de galblaas. Deze veronderstelling is niet juist. De meeste galstenen worden eigenlijk gevormd in de galwegen van de lever. Iemand die denkt als zijn galblaas verwijderd is geen galstenen meer heeft heeft het echt mis voor. Intrahepatische stenen worden gevormd in de galwegen van de lever. In de galblaas kunnen ze nog groeien en een schadelijk bacteriële overgroei veroorzaken omdat ze veel giftige stoffen bevatten. Galstenen hebben veel toxische stoffen in zich. Galstenen in de lever zijn de grootste belemmering voor het verkrijgen en handhaven van een goede gezondheid, jeugdige uitstraling en vitaliteit. Intrahepatische stenen gaan galwegen verstoppen en zijn een belangrijke oorzaak dat vele levercellen beschadigd worden die door exosomen worden opgeruimd. Galstenen zijn een belangrijke oorzaak waarom mensen ziek worden en problemen ervaren bij hun herstelproces of genezen van de ziekte. Dat is zeker het geval bij chronische aandoeningen. Galstenen niet ontdekken en ontkennen dat ze er meestal wel aanwezig zijn is een ongelukkige vergissing die zowel door reguliere als holistische geneeskunde dikwijls wordt gemaakt.

Bloedonderzoek om een diagnose te stellen kan een groot nadeel zijn bij het vaststellen van de gezondheid van de lever. Het is namelijk zo dat de lever ondanks zijn verstoppingen heel normale niveaus van leverenzymen blijft afscheiden in het bloed bij mensen die lijden aan bepaalde klachten. Nochtans zijn verstoppingen in de lever de grootste oorzaak van de meest voorkomende gezondheidsproblemen. Het niveau van leverenzymen in het bloed wordt alleen verhoogd bij een ernstige vernietiging en beschadiging van de levercellen zoals we dit zien bij hepatitis en andere ontstekingen op de lever. Alle cellen in de lever bevatten grote hoeveelheden enzymen die bij ernstige beschadiging lekken in de bloedstroom. Grote beschadiging of scheuren van levercellen verhogen de concentratie leverenzymen in het bloed. Dit betekent dat de lever niet goed functioneert. En dan is het kwaad feitelijk al geschied. Chronische lever verstopping kan jarenlang onopgemerkt blijven, maar ondertussen verlies je levensenergie, voel jij je vermoeid, heb je onrustige slaap of een slechte slaap en neemt de intoxicatie van je lichaam langzaam toe. Bij fibromyalgie kun je zeker zijn dat je verstoppingen hebt in de galwegen van de lever.

Het belang van een schone gezonde lever

 1. Een overbelaste lever kan eiwitten lekken in het lymfesysteem dat een grote hoeveelheid reacties van het lymfesysteem kan oproepen. Veel allergische reacties zijn het gevolg tot alle mysterieuze aandoeningen, van verkoudheden tot de ontwikkeling van kanker.
 2. De enzymen van de lever kunnen steroïde hormonen (op basis van cholesterol) veranderen in goede of dodelijke hormonen. Deze laatste zijn oorzaak van kanker van de voortplantingsorganen.
 3. Bijna elke ziekte of aandoening wordt direct of indirect veroorzaakt door verstopping van de galwegen van de lever en de galblaas.
 4. De lever is eveneens verantwoordelijk voor emotionele stabiliteit, verwerken van de dagelijkse impressies en mentale helderheid.
 5. Verstopte galwegen in de lever kunnen geneutraliseerde onschadelijke chemische stoffen weer veranderen in kankerverwekkende stoffen en ze vervolgens verspreiden in het lichaam.
 6. Een slecht functionerende lever kan tot wel 70% van de bloedtoevoer naar het hart blokkeren. 
 7. Geblokkeerde gal wordt giftig en slecht van kwaliteit en ligt aan de oorzaak van zeer veel spijsverteringsproblemen.

De lever is een zeer groot orgaan en ligt net achter de ribben onder het middenrif. Hij bijna zo breed als als het gehele lichaam met zijn dikste kant aan de rechterzijde. De lever is een uiterst actief en complex orgaan en voor meer dan honderden verschillende functies verantwoordelijk. Voornamelijk het bloed ontgiften, evenwicht zorgen in de hormoonhuishouding, verteerde voeding lichaamseigen maken en de levensbeschermende cholesterol produceren. Cholesterol is een essentiële bouwstof voor alle cellen en orgaancellen, hormonen en gal die op zijn beurt belangrijk is voor een goede spijsvertering. De lever is dus van vitaal belang om de omzetting, het verspreiden en in stand houden van de vitale “brandstofvoorraden” reguleren. (voedingstoffen en energie regelen). Intoxicatie ontregelt deze belangrijke functie en dat heeft een zeer schadelijk effect op de gezondheid van de lever en het gehele lichaam. Fibromyalgie is een symptoom van intoxicatie van de lever. Er vormen zich galstenen in de galwegen als gevolg van deze intoxicatie en dat is een grote oorzaak van verstoring van de leverfuncties.

Andere functies van de lever

Andere essentiële functies van de lever zijn het afbreken en recyclen van eiwitten uit oude, versleten cellen, het recyclen van ijzer en het opslaan van glycogeen (lichaamssuiker), ijzer, vitaminen en andere voedingsstoffen. Galstenen zijn hierbij een verstorend element voor deze functies die van levensbelang zijn. Zoals reeds gezegd is de lever naast de aanmaak van cholesterol eveneens verantwoordelijk voor de productie van hormonen en eiwitten die invloed hebben op de manier waarop het lichaam functioneert, groeit en eveneens herstelt van verwondingen. De lever produceert nieuwe aminozuren en zet bestaande aminozuren om in eiwitten. Deze eiwitten zijn zo belangrijk als bouwsteen van cellen, genen, neurotransmitters en hormonen. Een pasgeboren kind kan bij zijn eerste ademhaling direct aminozuren en eiwitten produceren uit stikstof, zuurstof, koolstof en waterstof moleculen in de lucht.

De lever filtert ieder minuut ongeveer een kwart liter bloed. De lever ontgift zeer veel schadelijke stoffen, parasieten, bacteriën, alcohol, giftige residu’s van farmaceutische medicijnen. Daarvoor gebruikt de lever enzymen om afval en toxines om te zetten in stoffen die veilig uit het lichaam kunnen verwijderd worden. de meeste afvalstoffen en geneutraliseerde gifstoffen of toxines verlaten de lever via de galstroom. Maar als intrahepatische stenen gevormd door overdosis gifstoffen (overbelaste lever als gevolg van stress, emoties, biologische conflicten, industrieel bewerkt voedsel, raffinage, slechte levensstijl, externe vervuiling e.a.) de galwegen in de lever verstoppen wordt de gal giftig en dat leidt tot hoge niveaus van toxiciteit in de lever en uiteindelijk ook in de rest van het lichaam en de lymfe. Deze ontwikkeling wordt versterkt door het gebruik van farmaceutische medicijnen, die gewoonlijk door de lever worden afgebroken.

De aanwezigheid van intrahepatische galstenen in de galwegen van de lever belemmert de ontgiftende functie van de lever en dan kan “overdosering” en “verwoestende“ bijwerkingen veroorzaken. Het kan zelfs gebeuren bij een normale dosering. Dit houdt in dat de lever het risico loopt om ernstig beschadigd te worden door de afvalstoffen, toxines en medicijnen die hij afbreekt. Alcohol dat niet voldoende afgebroken wordt door de lever kan levercellen ernstig beschadigen of vernietigen.

Zoals reeds gezegd is de productie van gal een belangrijke functie van de lever, ongeveer een halve liter per dag. Goede kwalitatieve gal heeft een stroperige textuur dat geel, groen of bruin van kleur is en voornamelijk bitter en een beetje wrang is. Gal is sterk alkaliserend. Gal wordt geproduceerd door afbraak van cholesterol en rode bloedcellen. In de galblaas heb je een galflora die de gal verder “uitrijpt” waardoor de gal nog beter de pancreasenzymen gaat activeren.  Zonder voldoende goed gal blijft het meeste voedsel onverteerd of gedeeltelijk onverteerd. Dat verstoort de darmflora waardoor overgroei kan ontstaan van destructieve organismen die de onverteerde voeding willen opruimen. Goede gal is zeer belangrijk om het darmslijmvlies van de darmen te beschermen tegen irritatie. Om de darmen in staat te stellen om vet, calcium en andere mineralen en vitaminen uit het voedsel goed op te nemen, moet het zich eerst vermengen met gal. Als de dikke darm voeding ontvangt dat niet goed verteert is breken bacteriën een gedeelte van het vet af tot vetzuren of verlaat het vet het lichaam via de ontlasting. 

Als vet niet opgenomen wordt, ontstaan problemen met de opname van vitaminen, calcium en andere mineralen. Daardoor ontstaat er tekort aan calcium en andere mineralen in het bloed waardoor het lichaam deze uit de botten zal halen. Het gebeurt bij grote hoeveelheden onverteerd vet dat de stoelgang blijft drijven omdat vet nu eenmaal lichter is dan water, maar een verschrikkelijke stank zal je duidelijk maken dat je spijsvertering niet goed is verlopen. Goed verteerde voeding zal eveneens een stoelgang vormen dat blijft drijven, maar deze stinkt niet. Je begrijpt ondertussen dat de meeste problemen met botdichtheid eigenlijk ontstaan door onvoldoende afscheiding van gal of van gal dat vergiftigd is door intrahepatische stenen en de onvermijdelijke slechte vertering van vetten. Het wordt dus niet veroorzaakt door te weinig calcium in de voeding. 

De ontgiftende werking van goede gal

We weten nu dat gal de spijsvertering helpt om vetten af te breken. Maar gal verwijdert ook geneutraliseerde toxines uit de lever. Bovendien houdt gal de darmwanden proper, gal reinigt het darmslijmvlies. Gal bevordert eveneens de darmtransit of darmperistaltiek. Dit is zeer belangrijk voor de vorming van goede en regelmatige stoelgang. Gal is eveneens belangrijk om de darmflora in evenwicht te houden. Bij tekort aan gal loop je meer risico om constipatie te ontwikkelen omdat de peristaltische beweging belemmerd wordt. Bij een gezonde darmflora, goede kwalitatieve gal en goed werkende pancreas kan het lichaam via de ontgiftende werking van de lever zeer veel toxines afvoeren naar de spijsvertering. De darmflora elimineert vervolgens deze door de lever geneutraliseerde gifstoffen en ze verdwijnen vervolgens via de stoelgang. Bacteriën uit de darmflora hebben nu eenmaal de taak om schadelijke stoffen af te breken.

Intrahepatische galstenen in de galwegen van de lever en in de galblaas zijn een direct gevolg van een ongezonde levensstijl, slecht voedingspatroon (industrieel bewerkt voedsel) en hevige negatieve emoties. Galstenen zijn ziekteverwekkende factoren, ze vormen een aanzienlijk gezondheidsrisico en veroorzaken vroegtijdige veroudering. Naast het verwijderen van andere ziekte veroorzakende factoren blijven galstenen aanleiding geven tot ziekte. Als galstenen in de lever of de galblaas de galstroom ernstig belemmeren, kan de ontlasting lichtbruin, geel, oranje of zo bleek als klei worden. Normale ontlasting is bruin, groen bruin van kleur. Slechte gal activeert onvoldoende de pancreasenzymen in de Ampulla van Vater en dat verstoort de spijsvertering. Het bijkomende gevolg hierop is dat de pancreasenzymen die normaal na de spijsvertering in de bloedbaan komen juist niet in de bloedbaan komen. Pancreasenzymen in het bloed ruimen eveneens toxines, slechte eiwitten en kankercellen op. De pancreas is eveneens een belangrijke ontgiftingsorgaan van het menselijke lichaam.

Als je lijdt aan fibromyalgie of een andere mysterieuze aandoening, dan heb je hoogstwaarschijnlijk heel veel intrahepatische stenen in de galwegen van je lever en in de galblaas. Begrijp je hoe het exosoom via toxische stoffen meereist naar de diepere weefsellagen in het lichaam?

Enkele ziektebeelden die kunnen ontstaan bij intrahepatische stenen in de galwegen van de lever of in de galblaas:

 • astma
 • aambeien
 • chronisch vermoeidheidssyndroom
 • constipatie
 • depressie
 • diarree
 • doffe pijn aan de rechterkant
 • donkere kringen rond de ogen
 • doodsbleke gelaatskleur
 • eetbuien
 • ernstige schouder- en rugpijn
 • fibromyalgie
 • flauwvallen
 • frozen schoulder
 • gele huid en geel oogwit
 • gevoelloze of verlamde benen
 • gewrichtsproblemen
 • gezichtsproblemen 
 • hartkwalen
 • hepatitis
 • hernia
 • hersenziekten
 • hersenziekten
 • hoofdpijn en migraine
 • hoog cholesterol
 • hormonale onbalans
 • huidproblemen
 • impotentie
 • infecties (terugkerend)
 • ischias
 • jicht
 • kanker
 • kleikleurige ontlasting
 • knieproblemen
 • koude en warme opvliegers
 • koude ledematen
 • levercirrose
 • levervlekken, vooral op de bovenkant van de handen en in het gezicht
 • menstruatieklachten
 • misselijkheid en overgeven
 • moeilijkheden met de ademhaling
 • nachtmerries
 • nierziekten
 • obesitas
 •  opgezwollen ogen
 • osteoporose
 • overmatig transpireren van het bovenlichaam
 • overmatige gewichtstoename
 • pancreatitis
 • pijn aan de bovenkant van een schouderblad of tussen de schouderbladen
 • prostaatklachten
 • scoliose
 • seksuele problemen
 • slapeloosheid
 • slechte eetlust
 • spijsverteringsproblemen
 • stijve spieren en gewrichten
 • stijve nek
 • tand- en tandvleesproblemen
 • tong met glimmende of witte of gele bovenkant
 • urinewegklachten
 • ziekte van Alzheimer
 • zwartgallige of boze persoonlijkheid
 • zweren aan de twaalfvingerige darm
 • overgangsklachten
 • verlies van spierkracht
 • vet haar of haaruitval
 • winderigheid
 • wonden die blijven bloeden en slecht genezen 
 • ziekte van Pfeiffer of mononucleose

Daniel The Healthman

Vertrouw op je lichaam en genees jezelf

Je bent meer dan je denkt

Warme groet

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *