De schildklier

De schildklier, Glandula thyreoidea

De schildklier is een klein vlindervormig orgaan dat vooraan in de halsstreek ligt.

De zenuwen die de stembanden aansturen, liggen vlak achter de schildklier. De schildklier wordt van bloed voorzien door vier slagaders. Daarmee is de schildklier een van de best doorbloede organen in het lichaam. De schildklierhormonen zorgen ervoor dat voedsel in de cellen wordt opgenomen en omgezet worden in energie. Dit gebeurt in samenwerking met cortisol afkomstig van de bijnieren.

Wat zijn schildklierproblemen, hoe deze aandoeningen begrijpen?

Hypothyreoïdie (te trage schildklierwerking) geeft meestal aanleiding tot een vertraagde celwerking, wat dan weer allerlei klachten kan veroorzaken zoals lusteloosheid, sloomheid, kouwelijkheid, een verminderde libido, een tragere hartslag, droge haren of haaruitval, depressiviteit, slechthorendheid, een abnormale gewichtstoename, enz. Dit wordt veroorzaakt door een verminderde productie van schildklierhormonen. Na verloop van tijd ontstaat er een energiegebrek in je hele lichaam. Lichaamscellen krijgen niet meer hun hormonale instructie om zich op te laden. Daardoor kunnen ze niet echt goed functioneren. Dit proces wordt versterkt door bijnieruitputting. Cortisol helpt het schildklierhormoon T4 omzetten in T3, eveneens in samenwerking met de lever. T4 hormoon kun je zien als een voorloper van het actieve T3 hormoon dat betrokken is bij de stofwisseling.

De ziekte van Hashimoto wordt aanzien als een haperend “immuunsysteem” (eigenlijk het gezondheidssysteem) dat zogezegd schildkliercellen aanvalt. De medische wetenschap denkt dat de “immuniteit” (vals concept) beter de algemene gezondheid en zijn detoxsysteem van het menselijke lichaam in de war kan raken en daardoor het eigen organisme aanvalt door het te zien als indringers. Maar deze theorie klopt niet, het lichaam valt zichzelf nooit aan, dat is volop tegen de wetten van de natuur dat altijd op overleving is gericht. Het zijn toxines die cellen beschadigen van de schildklier en dat trekt op zijn beurt de zogezegde “virussen” (exosomen) aan uit de herpesfamilie omdat lichaamscellen zijn beschadigd. Deze gifstoffen en toxines en hun neurotoxische stoffen beschadigen de schildklier. De intelligentie van het lichaam en de  algemene gezondheid en zijn detoxsysteem is accuraat en zal zichzelf niet vernietigen. De theorie dat auto-immuunziekten zouden bestaan is er alleen maar om een schuldige te kunnen aanwijzen. Echter deze benadering zorgt ervoor dat het vertrouwen van de patiënt in zijn of haar lichaam wegebt, waardoor het lichaam het zelfgenezend mechanisme niet kan activeren. Er ontstaat een negatieve innerlijke dialoog dat een aanslag pleegt op de  algemene gezondheid en zijn detoxsysteem, en de hormoonhuishouding. Een te zwakke schildklierwerking leidt tot lusteloosheid, vermoeidheid, kouwelijkheid, vertraagde hartslag, haaruitval en traagheid.

Struma of  vergrote schildklier wordt vooral veroorzaakt door ophoping van gifstoffen in de schildklier in combinatie met een tekort aan jodium. Met de functie van de schildklier heeft dit niet direct iets te maken, bij een struma kan die nog normaal zijn ondanks de ophoping van giftige stoffen in de klier. Het toont aan hoe weerbaar het menselijke organisme wel is. Sommige medicijnen (bijv. amiodaron, interferon-alfa en lithium) kunnen een struma veroorzaken.

Hyperthyroïdie  en de ziekte van Graves-Basedow zijn overactieve schildklieren waarbij er teveel schildklierhormonen worden geproduceerd. Een te sterke schildklierwerking geeft rusteloosheid, spierzwakte en verminderde conditie, prikkelbaarheid, nervositeit, versnelde hartslag, beven, hartritmestoornissen, plotse gewichtsverlies en verhoogde warmteproductie. Soms uitpuilende ogen, vooral bij de ziekte van Graves-Basedow. Het kan soms veroorzaakt worden door een overdreven jodiuminname. Bv. door Cordarone tabletten, door de inname van Jodium via voedingssupplementen of vitamines of door het gebruik van Iso Betadine kan de schildklier te hard beginnen werken. Wees voorzichtig met supplementen.

De schildklier zorgt ervoor dat alle lichaamsprocessen in een evenwichtig tempo blijven verlopen. Problemen met de schildklier verstoort zeer veel lichaamsprocessen en wordt gevolgd door hartkloppingen, hersenmist, opvliegers, vermoeidheid, overgewicht enzovoort. Ongeveer 90% van onze schildklieraandoeningen worden voornamelijk veroorzaakt door weefselbeschadiging (toxische stoffen), de overige door straling, denk maar aan röntgenstraling door het nemen van foto’s. In vele gevallen is te veel jodium en iatrogene aandoening door medicijnen de schuldige, maar soms ook straling. Foto’s nemen van het gebit bijvoorbeeld. In veel gevallen is een brokconflict en onmacht oorzaak van schildklierproblemen (geldt ook bij trage schildklierwerking, kom ik later op terug.)

Cumulerende oorzaken van een slecht werkende schildklier

Problemen met de dikke darm, verstoppingen die de transit verstoren. Verstoppingen in de borstbuis en cisterna chyli en chronische verstoppingen in de lymfe.

De schildklier activeert de lymfocyten en controleert de energievoorraden van het lichaam. Stress, concurrentie en competitie zorgen ervoor dat de schildklier verzwakt, en kan zelfs krimpen waardoor het lichaam verzwakt. Dit alles als gevolg van een aanhoudend overbelast lichaam en gespannen geest. Het veelvuldig consumeren van soja en sojaproducten kan de schildklier negatief beïnvloeden. Röntgenstraling op hoofd, hals, schouder en het bovenste deel van de borst leidt tot de ontwikkeling van schildklierproblemen. De vele röntgenfoto’s die genomen worden bij de tandarts geeft al aanleiding tot de ontwikkeling van schildklierproblemen. Bedenk wel dat röntgenstraling verzwakkend werkt op de algemene gezondheid, het veroorzaakt in eerste instantie geen ziekte.

Een andere minder bekende oorzaak van te trage schildklierwerking zijn margarine en andere geharde vetten, geraffineerde onverzadigde oliën. Deze blokkeren door hun verstoppend effect op de receptoren van schildkliercellen de afscheiding van schildklierhormonen. Het gebruik van deze bewerkte vetten en geraffineerde meervoudige onverzadigde plantaardige oliën bevorderen daardoor gewichtstoename. Het gaat niet om de calorieën van deze vetten en oliën waar het lichaam trouwens niet veel mee kan doen. (De calorieën van geharde vetten en geraffineerde oliën zijn leeg en zonder voedingswaarde). Het gaat erom dat het lichaam problemen ondervindt om geharde vetten en geraffineerde oliën te verteren. Een grote oorzaak van hart- en vaatziekten en diabetes. Als je bedenk dat de schildklier en de bijnieren de volledige stofwisseling reguleren (gestuurd door de hypofyse en hypothalamus), dan weet je dat je absoluut geen geharde vetten en geraffineerde oliën mag consumeren omdat zij niet verteren in je lichaam. Zij verstoren eveneens de reactie  van de cellen van de weefsels op de schildklierhormonen omdat de cellen hun membramen en receptoren eveneens verstopt worden door deze zaken. Trouwens er kan zuurstoftekort ontstaan in de cellen om dezelfde reden, en dat is de primaire oorzaak van kanker. Margarine en geharde vetten zijn oorzaak dat het lichaam verplicht wordt om veel vrije radicalen te vormen die deze vetten kunnen afbreken.

Sojaolie is nog een graadje erger, omdat deze rijk is aan goitrogenen, die de werking van de schildklier onderdrukken. Dit vertraagd de stofwisseling waardoor je gemakkelijker kunt aankomen. Niets voor niets dat veel soja gebruikt wordt als dierenvoeding. Maïs heeft gelijkaardige eigenschappen.

Als je olie gebruikt, altijd van eerste koude persing en nooit verhitten. Na de bereiding koud toevoegen, en niet mee overdrijven. De enige uitzondering is olijfolie dat je in iets grotere hoeveelheden kunt consumeren, maar niet mee bakken en braden. Gebruik verzadigde vetten hiervoor zoals kokosolie of ghee boter.

Stress en negatieve emoties zijn uitputtend voor de hypofyse en de hypothalamus waardoor de bijnieren onder stress staan en veel adrenaline produceren. Dat is nadelig voor de schildklier.

Slapen na de maaltijd en een zittende leefstijl is eveneens een factor dat aan de basis van schildklierproblemen kan liggen.

Oorzaken en gevolgen vergrote schildklier

Verstoppingen in de schildklier verzwakt de natuurlijke afweer tegen kanker, bacteriën, giftige stoffen en parasieten.

Er worden afvalstoffen en toxines opgestapeld in en rond het gevoelig orgaan zoals de schildklier, door een te sterke opwaartse energie-beweging (vata energie dat verdrogend en verhardend inwerkt). De doorstroming van bloed en lymfe verslechtert. De verstopping in de cisterna chyli vaten in de buik en van de borstbuis zorgen ervoor dat de lymfevaten die stofwisseling afval afvoeren van de schildklier naar de borstbuis hun werk niet goed meer kunnen doen. Bij onvoldoende lymfedrainage raken ze verstopt. De lymfeknopen zwellen op waardoor de schildklier groter wordt. Het gevolg is dat er een tekort ontstaat aan de uitgescheiden schildklierhormonen. Sigarettenrook zal dit probleem erger maken. Tabaksrook is ook een goitrogene stof die de opname van jodium kan beperken.

Onbalans in schildklierhormonen veroorzaakt eveneens dementie en gedragspatronen. Als de schildklier niet meer in staat is om om zijn schadelijke toxines af te voeren  kan er thyreotoxicose ontstaan.

Bloedophoping, dat vooral gekenmerkt wordt door een verdikking van het bloed gaat de de distributie van schildklierhormonen belemmeren op de plaatsen waar ze nodig zijn. Het lichaam geeft signalen van tekort aan schildklierhormonen, waardoor de schildklier meer hormonen aanmaakt. De schildklier kan reageren door teveel schildklierhormonen te produceren. De normale stofwisseling van het lichaam wordt hierdoor versneld. Lichaamscellen worden overactief en eisen een steeds grotere hoeveelheid voedingsstoffen. Gecombineerd met teveel toxines in de schildklier en versnelde stofwisseling veroorzaakt dit hartritmestoornissen. Het hart raakt echt overbelast door extra zuurstof en voedingstoffen te voorzien aan alle lichaamscellen.

Bijhorende problemen die kunnen ontstaan zijn verlies van spiersterkte, algemene zwakte, abnormaal gewichtsverlies, opvliegers, een rode huid op de borst,nek, aangezicht en hyperactiviteit van het zenuwstelsel. Deze overbelasting van het zenuwstelsel leidt tot mentale stress, nervositeit en rusteloosheid. Je kunt problemen met de ogen ontwikkelen, ogen kunnen uitpuilen door opslag van overtollig vet, gedegenereerde eiwitten zowel van vleesconsumptie als eigen mitose afval in het bindweefsel achter de oogbol. Extra druk kan ervoor zorgen dat je meer gaat staren. Er ontstaan problemen met oogbewegingen en andere visusproblemen (stoornissen in het zien). Lymfe Verstopping bij personen met een zwaardere lichamelijke constitutie zal leiden tot verminderde schildklierhormoonproductie met een verminderd basisstofwisseling. Lymfe Verstopping bij constitutioneel magere tot middelmatige gebouwde mensen kan leiden tot haaruitval.

Grote spanningen zoals stress en belangrijke gebeurtenissen als een sterfgeval of scheiding, of grote fysieke spanningen als een auto-ongeluk kunnen schildklieraandoeningen in de hand werken, omdat de schildklier overspoeld wordt door negatieve adrenaline dat de schildklier aantast. Negatieve adrenaline is schadelijk voor alle organen en weefsels, en beschadigde schildkliercellen trekken exosomen aan die gezien worden als het zostervirus of Epstein Barr virus. Maar we weten dat virussen niet bestaan. Het zijn exosomen, en worden door het lichaam geactiveerd als er weefsels of cellen beschadigd zijn en niet omgekeerd. Ontsteking met microbiële activiteit of activiteit van exosomen is het gevolg van weefselbeschadiging waarbij inflammatie de microben activeert.

Competitie, een verborgen oorzaak van een te traag werkende schildklier

Lichaamsbeweging is een uitstekend middel om het geluksgevoel in je leven te verbeteren. Het stimuleert om creatieve uitdagingen tot een goed einde te brengen. Deze lichaamsbeweging is lichaamsvriendelijk. Je kunt tussen het ademen door nog praten en je voelt je goed in je vel. Je transpireert een beetje, maar niet in de mate dat je continu moet drinken om gehydrateerd te blijven.

Echter onze gebruikelijke benadering van lichaamsbeweging gaat ervan uit dat een perfecte workout je tot het einde van je uithoudingsvermogen moet brengen, zelfs overschrijden. Hoe meer uitgeput je hierna bent, hoe meer je jouw eigen lichaam hebt mishandeld. Dat is natuurlijk geen daad van onvoorwaardelijke liefde naar jezelf toe. Alle oefeningen die je lichaam uitputten, zijn indirect een daad van geweld naar je eigen lichaam toe. Het lichaam ervaart dit als een soort straf, omdat het niet goed genoeg functioneert.

Je ziet overduidelijk de pijn op de gezichten van mensen die zich door een heftig en zwaar workout programma heen werken. Het gezicht verraadt dat het lichaam eigenlijk overbelast is. Zonder pijn geen resultaat is een mythe, maar ondertussen doen ontelbaar veel mensen zich onwetend geweld aan en dat laat zich voelen in een trage schildklierwerking en een versneld verouderingsproces.

Dit soort workout programma’s en andere competities schieten hun doel voorbij. Iedere soort overdreven lichamelijke inspanning verstoort de bewegingskracht in het lichaam, en veroorzaakt een abnormale verhoogde afgifte van stresshormonen. Veel orgaansystemen worden letterlijk overspoeld door adrenaline en noradrenaline. Hierdoor ga je naderhand rusteloos en zwakker voelen. Alle energie in het lichaam is op! Het lichaam is dus niet meer in staat om de nodige reparatiewerken uit te voeren dat in feite hard nodig is na zo een veeleisende workout of andere competitie discipline. Het gevolg is dat het cardiovasculair systeem verzwakt en je kwetsbaarder wordt voor andere stressfactoren.

Niets voor niets dat beroepsatleten een verhoogd risico op uitputting en blessures oplopen. Zij hebben vaker een verzwakt immuunsysteem . Ze gebruiken gemiddeld meer medicijnen. Ze zijn in feite kwetsbaarder aan infectieziekten en andere kwalen. Aanhoudende overbelasting van het fysieke lichaam en gespannen geest zorgt ervoor dat de schildklier de lymfocyten onvoldoende kan activeren. De schildklier kan zelfs krimpen en het lichaam zal verzwakken door energieverlies. De schildklier controleert in feite de energievoorraden van het lichaam, maar bij uitputting verliest de schildklier dit vermogen.

Uitputting door workout en andere strenge lichamelijke disciplines, evenals concurrentie en stress zijn een ernstige ziekte oorzaak voor zeer veel nietsvermoedende mensen. Veel mensen denken door het lichaam overmatig tot het uiterste in te spannen, dat ze er goed aan doen om een gezond lichaam te verkrijgen. Het tegendeel is waar. In de opwinding van de competitie heb je niet eens in de gaten hoe jij jezelf uitput tot de adrenaline rush voorbij is. Dan wordt je geconfronteerd met tal van bijverschijnselen van opstapeling van melkzuur in je lichaam tot dagenlange verstijving tot een ernstig energiegebrek en futloosheid.

Beschadigde weefsels trekken exosomen – globulines aan

Virussen bestaan in feite niet, ze worden gezien als virussen, maar dat klopt niet, het zijn exosomen of globulines die 10 tot 40 basenparen nucleotiden bevatten. Schildklierproblemen zijn relatief jonge aandoeningen die zijn ontstaan aan het begin van de industriële revolutie. Dat heeft voor grote veranderingen gezorgd in de wereld. Milieuvervuiling is begonnen en er ontstonden mineralen tekorten door lichamelijke vervuiling van zware metalen zoals kwik, cadmium, nikkel en aluminium. Eveneens anders industriële gifstoffen waar de mens nog nooit mee in aanraking is geweest, werd een aanslag op de schildklier. Het begin van de struma’s.

Deze langzame intoxicatie van het lichaam zorgde ervoor dat het lichaam zijn vitamine en minerale reserves aansprak om zich te kunnen ontgiften en zuiveren. Intoxicatie in het lichaam is altijd een uitputting op deze belangrijke reserves. In de tweede helft van vorige eeuw is er nog een probleem bijgekomen namelijk: Het verdwijnen van bepaalde voedingstoffen uit onze groenten, fruit en granen. Verarming van landbouwgronden aangevuld met chemische meststoffen zorgden ervoor dat planten tekorten ontwikkelen van belangrijke mineralen en sporenelementen. De smaak ging trouwens eveneens achteruit van groenten en fruit. De opbrengst steeg, en dat zagen de boeren natuurlijk graag, en dat kunnen we hen niet kwalijk nemen. Maar dat gaat ten koste van de echte voedende waarde van het voedsel voor het menselijke lichaam. Gebrek aan voedende stoffen maken de mensen extra kwetsbaar om zich nog voldoende te kunnen ontgiften en zuiveren. De algemene gezondheid en detoxsysteem verzwakt.

De algemene gezondheid en het detoxsysteem krijgt nog andere klappen, vaccinaties en symptoom georiënteerde bestrijding van ziekten zorgen er eveneens voor dat het lichaam zich niet kan ontgiften en zuiveren. En dan nog onze hectische levensstijl dat een extra belasting vormt voor de hormoonhuishouding en de algemene gezondheid en het detoxsysteem. Dit beschadigt cellen en weefsels waarbij in het lichaam een perfecte voedingsbodem wordt gecreëerd voor microben en exosomen. het lichaam activeert latente microben en exosomen (herpesfamilie) om de beschadigde weefsels te herstellen in oorspronkelijke staat en eliminatie van toxische stoffen. De beschadiging van de weefsels wordt veroorzaakt door opstapeling van zware metalen, medicijnen, toxines, milieuvervuiling, zonnebrandmiddelen, emotionele toxines, chemicaliën, competitie en adrenaline. Is dat onze maatschappelijke vooruitgang?

Er is altijd een oorzaak voor je klachten, neem oorzaak weg en je kunt herstellen, een belangrijke natuurwet. Veel schildklierproblemen zijn het gevolg van gifstoffen en de effecten van biologische conflicten en trauma’s.

Schildkliermedicijnen

Besef dat milde steroïden (veel schildkliermedicijnen zijn steroïden) vertragen je detoxsysteem en algemene gezondheid. Daardoor reageert de algemene gezondheid en detoxsysteem veel minder snel en heb je minder klachten. Dit geeft het vals beeld dat je schildklierproblemen aan het oplossen en genezen zijn. Steroïden hebben geen effect op exosomen en werken ook niet op de oorzaak (gifstoffen en metafysische effecten van biologische schokken). Bijgevolg begrijp ik dat mensen deze schildkliermedicijnen als positief ervaren dat op zich natuurlijk fijn is. Uiteindelijk gaan de klachten weer toenemen omdat de oorzaak blijft bestaan en  doordat cellen steeds meer beschadigd worden door toxines. Daardoor worden grote delen van de schildklier aangetast. De verlichting is altijd tijdelijk van aard, en bovendien riskeer je verslaving aan steroïden. Veel mensen denken dat ze proactief en verantwoord bezig zijn, maar na tientallen jaren kan je schildklier erg uitgemergeld uitzien. Besef eveneens dat radioactief jodium je schildklier volledig kapot maakt.

Wees echter eveneens bewust dat er met de behandeling van schildklierhormonen zeer nauwkeurig moet worden omgesprongen. Als de benodigde schildklierhormonen in het bloed aanwezig zijn, gaat de hypofyse deze boodschap krijgen en stoppen met de aanmaak van TSH ofwel thyroid stimulating hormone (zie bij hoofdstuk terugkoppelingssystemen) waardoor er nog minder schildklierhormonen worden geproduceerd. Dit is een zeer gevoelig feedbackmechanisme dat de hoeveelheid schildklierhormonen binnen strikte grenzen houdt. Als er een tekort is aan schildklierhormonen kan de schildklier niet adequaat reageren op de hypofyse. Dan kun je schildklierhormonen van buitenaf toebrengen. Maar denk aan het feedbackmechanisme. Als er van buitenaf teveel schildklierhormonen worden toegediend, zal de hypofyse juist het signaal krijgen dat er een overmaat is aan schildklierhormonen waardoor de hypofyse stopt met prikkels te geven aan de schildklier en de schildklier in feite nog meer geremd wordt en nog trager gaat werken. Als de overmaat aan schildklierhormonen dus van buitenaf groot genoeg is, zal de schildklier stoppen met zelf voldoende hormonen uit te scheiden. Daarmee wordt de exacte regulatie van schildklierhormonen door de hypofyse en hypothalamus gedwarsboomd omdat de schildklierhormonen van buitenaf blijven komen. Dat kan ervoor zorgen dat de patiënt een teveel aan schildklierhormonen in het bloed krijgt en symptomen van hyperthyreoïdie krijgt.

In feite mogen alleen zeer kleine doseringen aan schildklierhormonen gegeven worden, en alleen maar worden verhoogt als het strikt noodzakelijk is om het zeer gevoelige feedbackmechanisme (terugkoppelingsmechanisme) niet te verstoren. (Het verhogen kan enkel als de basale lichaamstemperatuur te laag blijft). Dan pas zal geleidelijkaan de schildklier weer normaal gaan functioneren zolang het feedbackmechanisme van het endocriene systeem zelf de hoeveelheid schildklierhormonen binnen de effectieve strikte grenzen blijven die bij mensen met een normale schildklierwerking wordt aangetroffen.

De basale lichaamstemperatuur schommelt in een etmaal, hij staat het hoogst rond het middaguur en het laagst tijdens de slaap. Het schommelt tussen 36,6°C rond drie uur ‘s nachts en 37,5°C in de late namiddag.

Psycho-fysiologisch lichaamstype (dosha’s, ayurveda)

Op vlak van constituties of psycho-fysiologisch lichaamstype is het kapha type (zwaarder gebouwd lichaamstype) het beste geschikt voor een workout zoals krachttraining, hardlopen, lange afstand fietsen, tennissen, gewichtheffen, voetbal en langdurig dansen.

Kapha’s hebben een constante energie die het noodzakelijke uithoudingsvermogen geven om wedstrijden vol te kunnen houden zonder echt moe te worden. Zware lichaamsbeweging is voor de kapha geschikt om vet, vocht, verstoppingen af te voeren en verbetert de algehele doorstroming. Daarom voelt de kapha zich na afloop levendig en opgefrist.

De vata type  (licht gebouwd lichaamstype), heeft de meeste moeite met lichaamsoefeningen. Ze zijn over het algemeen goed in yoga, en tai-chi en evenwicht disciplines. Ze hebben baat bij eenvoudige manieren om fit te blijven zoals zwemmen, dansen, fietsen, korte trektochten en stretchen. Vata heeft energie momenten, maar ze moeten steeds doseren, hun energie is snel op als ze zich te sterk belasten. Als de lichamelijke inspanning te sterk is kan hun energie plots zo sterk dalen dat ze zich lang uitgeput voelen.

De pitta type (tussen de twee andere lichaamstypes), is de moeilijkste van de drie om evenwicht te houden in lichamelijke inspanning. Pitta heeft van natuur meer competitiedrang en energie dan een vata. Maar wel minder dan een kapha. Het probleem met pitta is dat ze zelden tevreden zijn met gewone vormen van lichaamsbeweging. Ze hebben eerder een doelgericht oefenprogramma nodig om zich goed te kunnen voelen. Ze houden van trekkings in de bergen, skiën, joggen, tennissen, zwemmen, iets dat uitdaging geeft om het gevoel te hebben om te presteren. Echter ze hebben geen onbeperkt uithoudingsvermogen zoals een kapha en doen er eigenlijk beter aan om een vorm van matige lichaamsbeweging te oefenen. In de sport zijn pitta’s slechte verliezers, en daarom gaan ze hun lichaam overbelasten om de beste te kunnen zijn. Ze worden boos als ze verliezen en reageren dit op hun eigen lichaam af met een innerlijke boodschap dat ze niet genoeg zijn. Pitta zou beter en minder competitieve sport beoefenen om hun lichaamsbeweging lichaamsvriendelijk te houden. Verhitting is altijd een teken van onbalans, zwemmen is in dit geval ideaal voor pitta.

Basisrichtlijnen voor een gezonde lichaamsbeweging

Over je grens gaan in lichamelijke beweging put de schildklier sowieso uit. De schildklier moet de energiereserves steeds kunnen aanvullen.

Idealiter is om je hartslag en spierspanning te verhogen tot je gaat hijgen, daarmee gaat je spierspanning en kracht versterken. Daarna is een periode van lage activiteit nodig (actief herstel). Als je afwisselend 1 tot 2 minuten inspanning en rust gedurende een half uur elke dag, heeft dit veel meer effect dan uren uitputtende oefeningen doen. Daarbij verhoogt je longcapaciteit, spierkracht en de gezondheid van je hart. Dat is lichaamsvriendelijk, jouw lichaam gaat jou daarvoor belonen met meer vitaliteit en levensenergie en mentale helderheid. Tijdens de hijgfase verbruikt je lichaam de suikervoorraden in je spieren en de lever. Deze methode zorgt ervoor dat je lichaam na het oefenen zijn vetreserves aanspreekt, de wijze om je lichaamsgewicht op peil te houden en het ontgiftend vermogen in stand te houden. Terwijl je uitrust probeert het lichaam zijn glycogeenreserves (lichaamseigen suiker) weer aan te vullen. Je hebt kracht nodig om de normale dagdagelijkse dingen en activiteiten te kunnen doen, stappen, trappen lopen, schoonmaken, fietsen, trektocht, materiële dingen optillen enzovoort. Bij een inspannende workout of andere discipline gebeurt precies het tegenovergestelde. Het lichaam zal de verbruikte vetreserves zo snel mogelijk weer aanvullen om zich voor te kunnen bereiden op een nieuw aanval van uitputtende lichaamsonvriendelijke beweging of uitputtende oefeningen. Het lichaam ervaart zware workout als een bedreiging. Het zijn alleen echte kapha typen die daar baat bij hebben. 

Gebruik niet meer dan 50% van je energie vermogen van je lichaam. Lichaamsbeweging heeft niet tot doel om aan anderen te laten zien hoe goed je bent, maar om aan je eigen persoonlijke behoefte te voldoen.  Bijvoorbeeld, als je 30 minuten kunt zwemmen, kies ervoor om dit 15 minuten zwemmen te beoefenen. Het gaat erom als je moe wordt tijdens je lichaamsbeweging, heb je in feite je doel voorbijgeschoten. Als je na afloop jezelf fris en energiek voelt  van je lichaamsbeweging, dan heb je het doel bereikt. Je hebt een goede oefening gehad, en na verloop van tijd zal je uithouding toenemen.

Ideaal is om tijdens de dag te oefenen, vooral in de voormiddag. Volgens het dag- en nachtritme heb je de meeste energie in de voormiddag. Op het einde van de namiddag kun je eveneens nog een goede inspanning leveren met goed resultaat. In de zon trainen levert nog veel meer op. ‘s Avonds na 18.00 uur moet het lichaam langzaam in rust komen. Geef je lichaam na 18.00 uur de gelegenheid zich voor te bereiden op een herstellende en rustgevende slaap.

Je hebt altijd je limiet bereikt als je jouw hart voelt bonzen, als je hevig begint te transpireren en je lichaam begint te trillen. Dan is het beter om direct te stoppen met de inspanning en eventueel rustig te gaan wandelen zodat je lichaam weer op adem kan komen. Als je echt niet meer door je neus kan ademen is het tijd om het kalmer aan te doen. De richtlijn is ook om tijdens de lichaamsinspanning door je neus te ademen. Als je door de mond moet ademen ben je over je limiet gegaan van 50%. Het wilt zeggen dat je op adrenaline aan het ademen bent die je energiereserves verbruikt en de zuurstof in je cellen uitput. Zorg dat je eenmaal per dag inspant dat je een beetje transpireert. Dat is goed voor het ontgiftingsproces, maar niet meer. 

Let eveneens op dat je na de maaltijd nooit traint. Enkel rustig wandelen is de uitzondering. Je lichaam heeft energie nodig om de spijsvertering goed te laten verlopen. De spijsvertering verzwakt als je na het eten lichamelijke inspanning levert. Let er eveneens op dat je voor en  na de training schoon water drinkt zodat al je cellen goed gehydrateerd blijven en het bloed niet dikker wordt, hetgeen anders een belasting is voor het hart.

Gevaren bij overmatige lichaamsinspanning en sport:

Krachttraining veroorzaakt toename van spiervolume op plaatsen in het lichaam waardoor de natuurlijke beweging wordt belemmert. Vooral de elasticiteit, soepelheid en vitaliteit wordt hierbij aangetast. Het tillen van zware voorwerpen kan de bloeddruk tijdens het tillen abnormaal sterk verhogen en het risico op een beroerte  en aneurysma vergroten. Denk eraan dat een voortdurende zware belasting op de gewrichten, spieren en ligamenten vroegtijdige veroudering met zich meebrengt. Intensieve krachttraining kan permanente schade veroorzaken aan je lichaam. Wist je dat het menselijke lichaam van nature niet gebouwd is om de extra zwaartekracht van zware gewichten op te kunnen vangen. Kapha zijn hierin iets sterker, maar ook daar zijn er grenzen.

Wees voorzichtig met aerobic oefeningen, het stimuleert het dichtslibben van de haarvaten in organen en het hart. Er ontstaan sneller cardiovasculaire aandoeningen bij continu aerobic beoefenen. Het geldt ook voor joggers die overmatig joggen, hartaanvallen nemen toe. Bij autopsie is duidelijk te zien hoe er ernstige aderverkalking is opgetreden. Elke vorm van zware lichamelijke inspanning levert net zoveel schade aan het hart op als voortdurende stress. Omdat zware lichamelijke inspanning de bijnieren uitput met stresshormonen en het hart daarmee overspoelt wordt. Het hart wordt letterlijk persistent aangevallen door zware lichamelijke inspanning. Van marathon renners is bekend dat ze spiermassa verliezen, niet alleen in spieren, maar ook in het hart. velen sterven nadat ze de finish hebben gehaald, dat zien we ook bij renners die sterven op een beklimming van een zware bergpas. 

Intensieve lichaamsinspanning en competitie is schadelijk en leidt tot abnormale vergrote spieren. De structuur van deze spieren zijn opgezwollen en raken snel beschadigd. In feite kunnen deze spieren niet goed meer werken, ze verkorten en worden stugger. Deze spieren verbruiken veel meer glucose energie, kostbare energie die het lichaam eveneens nodig heeft voor belangrijkere activiteiten zoals het ontgiften en zuiveren van het lichaam. Glycogeenreserves in het lichaam worden uitgeput, en dat kan leiden tot verbranding van belangrijke eiwitten die nodig zijn voor de opbouw van lichaamscellen. De vitale kracht van de spier zit in verlenging van spierweefsel. Dit wordt bereikt met korte inspanning afgewisseld met hersteltijd. Dit is trouwens zeer goed voor het hart dat eveneens sterker wordt.

Hormoonhuishouding 

De schildklier werkt samen met de hypofyse en hypothalamus en reguleert de celgroei. De hypothalamus en hypofyse maken deel uit van het limbisch systeem, ofwel het emotionele centrum in de hersenen. Emoties hebben een grote invloed op de schildklierwerking. De schildklier is eveneens afhankelijk van de dagelijkse cyclus serotonine en melatonine. Serotonine wordt aangemaakt door het darmslijmvlies van de dikke darm. De mens is anatomisch gezien een ‘dagdier’. Naar de avond toe maakt de pijnappelklier meer melatonine aan om je lichaam in rust te brengen. Respecteer voor je schildklier de slaap in de uren voor twaalf, zij tellen nu eenmaal dubbel voor je gezondheid.

Daarom zijn melatonine en de groeihormonen zeer belangrijk om je lichaam elke nacht te regenereren en te onderhouden. De lever is tijdens de nacht actief om het bloed te zuiveren. De schildklier is belangrijk voor de lichaamstemperatuur en de energiebalans, samen met de hypothalamus, hypofyse, bijnieren en de nieren. De schildklier reguleert nog vele andere lichamelijke functies. Dit alles is afhankelijk van de melatonine cyclus, dat op zijn beurt afhankelijk is van de serotonine productie in het darmslijmvlies van de dikke darm overdag. Wat ik bedoel: Ben je in staat volgens het circadiaans ritme te leven zodat je lichaam synchroon met de ritmen van de natuur kan leven en de homeostase in evenwicht kan houden? Op tijd gaan slapen helpt je lichaam verjongen en te ontgiften. De voorwaarde voor een goed werkende hormoonhuishouding. Op de juiste uren eten zorgt ervoor dat de darmen verteerde voeding ontvangt waardoor voedingstoffen daadwerkelijk kunnen worden opgenomen. Daarom zijn melatonine en de groeihormonen zeer belangrijk om je lichaam elke nacht te regenereren en te onderhouden zodat je spijsvertering overdag ook goed kan werken.

Wat kun je doen bij schildklierproblemen?

Sowieso rekkingen van de hals om de lymfe en bloedstroom te verbeteren. Yoga is erg handig en blijft lichaamsvriendelijk. Zowel actieve yoga als ontspannende yogahoudingen. 

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Dit is belangrijk vanwege de positieve invloed die het heeft op stress en het verminderen van ontstekingen. Lichaamsbeweging helpt ook om de slaap te verbeteren zodat je lichaam zich beter kan ontgiften wat de gezondheid ten goede komt.

Eet veel kokosolie, omdat kokosolie het lichaam helpt bij de basale lichaamstemperatuur en de stofwisseling sterk verbeter. Dat is goed bij schildklierproblemen. Kokosolie stimuleert de vetverbranding waardoor je terug keert naar je constitutionele lichaamsgewicht. Omgekeerd ook, te magere mensen gaan dankzij kokosolie lichaamsgewicht bijkrijgen tot ze eveneens hun normale constitutionele gewicht hebben bereikt. Kokosolie helpt jouw spijsverteringskanaal om de benodigde voedingsstoffen uit het voedsel op te nemen. Daarmee verbeter je de algehele gezondheid en tegelijkertijd het behaal je het ideale lichaamsgewicht. Kokosolie is een geschenk uit de tropen en heeft een bio regulerend effect op je lichaam.

Kelp dat aanwezig is in ojibwa thee bevat jodium in goed opneembare vorm dat zo nodig is bij de productie van schildklierhormonen voor het in stand houden van een normale stofwisseling in alle lichaamscellen.

Astragalus membranaceus is sterk gezondheidsversterkend en is werkzaam bij een te snel werkende schildklier.

Zeer belangrijk is veel rechtstreekse blootstelling aan zonlicht

Trouwens als je jezelf blootstelt aan rechtstreeks zonlicht ga je sowieso je beter gaan voelen. De ultraviolette straling van de zon zorgt er gewoon voor dat de hormoonproductie van de schildklier en bijnieren veel beter zal verlopen en dat heeft op zijn beurt een positief effect op de gehele stofwisseling en de afvoer van afvalstoffen en toxines uit het lichaam. Dit alles heeft tot gevolg dat je overtollig gewicht verliest, een betere spiertonus ontwikkelt en je lichaam ontgift en zuivert. Zoek de term heliotherapie eens op, je zult veel ontdekken over de therapeutische eigenschappen van de zon. Natuurlijk zonder de chemische zonnebrandmiddelen. Gebrek aan rechtstreeks zonlicht is een belangrijke factor bij schildklierproblemen. Je mag ook geen zonnebril dragen. Het netvlies van de ogen bevat veel melanine en dat zorgt ervoor dat de zeven kleuren van het spectrum van zonlicht via de optische oogzenuw naar de endocriene klieren geleid wordt. Daar valt dus ook de schildklier onder.

Eveneens interessant is een infrarood deken. De infrarood warmte stimuleert de schildklier

Bij hyperthyreoïdie is er niet zoveel informatie te vinden. Yogahoudingen zoals de ploeg, de sfinks en cobra zijn aan te bevelen, vooral omdat deze rustgevend zijn. Ik zou eveneens opteren voor houdingen die krachtige rekkingen geven zonder extra lichaamswarmte te produceren. denk hierbij aan zowel voorwaartse als achterwaartse buigingen. Omgekeerde houdingen zijn ook goed zolang ze niet als te inspannend en verhittend worden ervaren. Wees bewust dat bij een overactieve schildklier veel toxines en afvalstoffen aanwezig zijn met meer weefselbeschadiging, en dat trekt microben en exosomen aan . Ondertussen worden cellen van de schildklier beschadigd. De schildklier krachtig rekken laat de hals en nek mee rekken, en dat is precies goed voor de lymfe en bloeddoorstroming om deze schadelijke stoffen af te voeren en de algemene gezondheid en detoxsysteem gemakkelijker naar de schildklier te brengen voor het ontgiften en herstellen van de weefsels. Het zenuwstelsel wordt eveneens goed gestimuleerd. Vermijd wel verhittende houdingen zoals de drie krijgers en krachtige torsies bijvoorbeeld. De hals en de nek moet soepel en lenig blijven om een goede doorstroming te garanderen. Denk ook aan een zuiveringsprogramma of krachtig je lichaam te ontgiften gecombineerd met zongerijpte voeding in oorspronkelijke staat. Een te snelle schildklierwerking draagt eveneens een emotionele belasting. Vooral het onvoldoende diepe innerlijke contact met jezelf, waardoor je in het diepste van jezelf miskend, eenzaam en koud voelt. Er is een schrijnend gebrek aan geloof in jezelf en je voelt je gevangen in structuren, wetten of door anderen. Eigenlijk ben je afgesloten van je diepste intuïtie. Daardoor wil je wel manifesteren, maar dit lukt je zo moeilijk waardoor bijnieren en de schildklier hyperactief worden.

Supplementen voor schildklierproblemen

Hypothyreoïdie en ziekte van Hashimoto:

Extra geneeskrachtige voedingsadvies

 1. Atlantische dulse en andere zeealgen en -groenten. 
 2. Wilde bosbessen en veenbessen. 
 3. Extra koriander, kiemen, knoflook, kokosolie.
 4. Paranoten en hennepzaad.

Supplementen en kruiden:

 1. Zink: versterkt de algemene gezondheid en het detoxsysteem van het lichaam.
 2. Siberische ginseng of Eleutherococcus senticosus ondersteunt het endocriene systeem.
 3. Spirulina uit Hawaï.
 4. Aloë vera en Aloë ferox hebben krachtige ontgiftende eigenschappen en een stabiliserende werking op de hypothalamus, hypofyse en de schildklier. 
 5. Omega 3 vetzuren: EPA en DHA (eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur), op plantaardige basis. Bouwcomponent neuronen. Versterkt het endocriene stelsel. Omega vetzuren zijn zuurstofmagneten die zuurstof tot in de cel brengen. herstellen en versterken van het centrale zenuwstelsel.
 6. Gember stimuleert de spijsvertering is is goed werkzaam om de schildklier in balans te brengen.
 7. Vitamine D3, beter : loop zoveel mogelijk in de zon. Goede werking schildklier en stabiliseert de algemene gezondheid en het detoxsysteem. Het remt hevige ontstekingen af.
 8. Zoethoutwortel of Glycyrrhiza glabra: wordt de drop van gemaakt. Remt overmatige activiteit van exosomen. Ondersteunt de bijnieren en het endocriene stelsel.
 9. Vitamine B complex: essentieel voor het endocriene systeem.
 10. Magnesium: stabiliseert het schildklierhormoon T3.
 11. Citroenmelisse: Remt overmatige activiteit van exosomen. Gaat de vorming van de knobbeltjes tegen.
 12. Selenium: essentieel voor de productie schildklierhormoon T4.
 13. Mangaan: essentieel voor de productie van T3 schildklierhormoon.
 14. Ashwagandha of Withania somnifera: ondersteunt de werking van de dikke darm, nieren, bijnieren. Helpt je te ontspannen en tot rust te komen.
 15. Blaaswier: bevat gemakkelijk, opneembare sporenelementen, jodium en mineralen voor de schildklier.
 16. Bacopa monnieri: ondersteunt de productie van schildklierhormonen T3 en T4.
 17. Chroom: verbetert de werking endocriene stelsel.
 18. L-tyrosine: verbetert de productie van schildklierhormonen.
 19. Rubidium: stabiliseert eveneens de schildklierhormonen.
 20. Koper in ionische vorm uit planten remt overmatige activiteit van exosomen en versterkt het effect van jodium.

Wat mag je niet eten bij schildklierproblemen?

Het is essentieel om koemelk, zuivel (uitgezonderd ongezouten boter en ghee), soja en vlees te vermijden. Tegelijkertijd is het belangrijk om een lever en galblaaszuivering te doen. De spijsvertering moet gestimuleerd worden om verstoppingen uit het maag en darmkanaal te verwijderen. Vooral de dikke darm moet gezuiverd worden. De lymfe is meestal ook problematisch als de darmen niet goed werken door inwendige vervuiling. Zuivel en koemelk kan een trigger zijn voor ontstekingen.

Vermijd gluten. Veel mensen met schildklierproblemen zijn gevoelig voor gluten, omdat de darmwerking bij schildklierproblemen eveneens verzwakt is. Gluten komen voor in alle tarwe-, rogge- en gerst producten. In veel geïndustrialiseerd bewerkt voedsel zitten verborgen gluten, dus het is raadzaam om altijd de labels met de ingrediënten goed te lezen. Neem een vergrootglas mee als je jouw inkopen doet. Niet-gediagnosticeerde glutenintolerantie kan ontsteking(en), voedingstekorten en hormonale problemen veroorzaken. Het is beter om alle industrieel bewerkte voeding in de rekken te laten liggen van de supermarkt. Geïndustrialiseerd voedsel heeft een negatieve invloed op het microbioom van je lichaam (darmflora en de gehele microbiële flora in je lichaam).

Zeer belangrijk is het vermijden van geraffineerde Oliën en bewerkte of geharde vetten. Vooral geraffineerde oliën van koolzaad, zonnebloem en maïs is zeer nadelig voor de schildklier. Canola olie dat massaal wordt gebruikt in restaurants en fastfood. Het grote probleem dat zich hierbij stelt is dat meer dan 50% van alle voedingsmiddelen in supermarkten geraffineerde oliën en geharde vetten bevatten. Het is ten strengste verboden om margarine te eten bij schildklierproblemen. Geraffineerde oliën en geharde vetten verstoppen de celmembramen van de schildkliercellen met veel stofwisselingsproblemen tot gevolg. Deze geraffineerde oliën zijn van hun natuurlijke antioxidanten berooft, die deze oliën beschermen tegen oxidatie en de vorming van schadelijke vrije radicalen. De waarheid is dat al deze oliën en geharde vetten al tijdens de bewerking oxideren en ranzig worden waarbij veel schadelijke vrije radicalen worden gevormd.

Eens deze geraffineerde oliën en geharde vetten in je lichaam zijn terechtgekomen gaat het lichaam nog meer vrije radicalen vormen om zich te kunnen ontdoen van deze schadelijke oliën en geharde vetten. Hierbij worden veel lichaamscellen beschadigd. Dat is een primaire oorzaak van chronische ontstekingsreacties. Verder verstoppen deze geraffineerde oliën en geharde vetten de membranen van de cellen waardoor er zuurstoftekort op celniveau ontstaat. De primaire oorzaak van kanker. De schildklier lijdt enorm onder deze ranzige geoxideerde vetten en oliën.

Het verhaal van soja

Soja en derivaten van soja zijn absoluut te vermijden bij schildklierproblemen. Soja wordt geprezen als wondervoedsel dat de wereld zal redden is in feite biologisch gezien waardeloos voor het menselijke lichaam. Alleen gefermenteerde soja (5 à 6 jaar volgens de Japanse traditie) is goed verteerbaar en opneembaar voor de menselijke spijsvertering.

Soja is bovendien een voedselallergeen en verhoogd het risico op borstkanker, afwijkingen bij kinderen, schildklierproblemen, vorming van nierstenen (door de bijzonder hoge niveaus van oxalaten dat zich bindt aan calcium in de nieren), veroorzaakt voedselallergieën, verzwakt de algemene gezondheid en detoxsysteem en draagt bij tot het verlies van hersenweefsel bij ouderen.

Soja bevat fytinezuur dat de opname van vitaminen en mineralen waaronder jodium vermindert en mineraaltekorten ontstaan. Soja bevat enzyme remmers dat de aanmaak van enzymen die nodig zijn voor de eiwitstofwisseling in het lichaam en de opname van aminozuren afremt. Soja bevat hoge concentraties fyto-oestrogenen (isoflavonen), genisteïne en daidzeïne, dat het natuurlijke bijnier hormoon oestrogeen imiteert en blokkeert. Verder bevat soja nog hemagglutinine dat het risico verhoogt dat rode bloedcellen samenklonteren. Dat veroorzaakt zuurstoftekort op celniveau en verstoort de natuurlijke celdeling of mitose. Soja bevat hoge concentraties goitrogenen die de schildklierwerking nadelig beïnvloeden. Goitrogenen zijn stoffen die op verschillende manieren de aanmaak van het schildklierhormoon in de schildklier verstoren. Tenslotte bevat soja trypsine remmers dat kan leiden tot de ontwikkeling van pancreatitis en pancreskanker. 

Nog enkele zaken die belangrijk zijn

Wees niet bang van groenten die behoren tot de kruisbloemigen zoals bloemkool, savooikool, radijsjes, rapen enzovoort. Zij bevatten een beetje goitrogenen, maar niet in de concentratie dat de schildklierwerking nadelig zou beïnvloeden. In feite zou je zeker 20 kg kruisbloemigen moeten eten om aan deze concentratie te komen. Geniet dus van je bloemkooltje of radijs met veel smaak. Trouwens als je deze groenten kookt zijn deze goitrogenen verdwenen.

Vermijd met pesticiden gekweekte gewassen. Deze chemicaliën in het voedsel zijn altijd  endocriene verstoorders. De werking van klieren, zoals de schildklier en de bijnieren wordt verstoort door giftige pesticiden. Eet zo puur en biologisch mogelijk

Geraffineerde suiker kan de hormoonbalans verstoren. Mensen met schildklierproblemen hebben vaak moeite om gewicht te verliezen en aangezien de schildklier ‘de klier’ is voor hormonale balans en de stofwisseling, is het beter om geen geraffineerde suiker te gebruiken. Het draagt niet alleen bij aan hormonale stoornissen zoals de schildklier en bijnieren, maar ook aan vermoeidheid, stemmingsveranderingen en uiteindelijk depressie. Geraffineerde suiker heeft vervuilende en verzurende eigenschappen in je lichaam. Hetzelfde geldt ook voor geraffineerde koolhydraten en koolhydraten van gewassen die veredelt zijn voor hogere opbrengsten. Deze koolhydraten hebben hun begeleidende voedende mantelstoffen verloren die noodzakelijk zijn om de koolhydraten goed te verteren en om je lichaam te voeden. 

Ieder voedingsmiddel waarin geraffineerde koolhydraten aanwezig zijn hebben een negatief effect op de hormoonbalans en kan eveneens leiden tot gewichtstoename. Koolhydraten worden omgezet in glucose. Glucose zonder begeleidende mantelstoffen kan niet omgezet worden in lichaamseigen glycogeen dat opgeslagen kan worden in de lever en ed espieren. Het lichaam maakt er dan vet van. Geraffineerde koolhydraten zitten in brood, granen, witte rijst, pasta en alle gebakken producten, zoals bijv. koekjes, taart enz. Het is beter een keuze te maken voor oude graansoorten zoals quinoa, haver, boekweit, spelt, gierst, amarant enzovoort.

Vermijd koude voeding en ijskoude dranken. Ook niet bij warm weer

Bij schildklierproblemen is het belangrijk te weten dat de fyto-oestrogenen krachtige anti-schildklier stoffen zijn en de hormoonhuishouding zodanig in de war brengen. Veel vroegtijdige ontwikkeling van meisjes, (puberteit) wordt in verband gebracht met soja babyvoeding. Dit geldt ook bij onderontwikkeling bij mannen. Sojamelk wordt in verband gebracht met schildklierproblemen, maar het is niet de enige oorzaak, wel een belangrijke cumulerende oorzaak. Conclusie: soja is ten strengste verboden bij schildklierproblemen.

Gezuiverd jodium

Jodium is een sporenelement dat van nature in kleine hoeveelheden in het lichaam voorkomt. Voeding is belangrijk voor de levering van jodium. Zeevruchten, zeealgen zijn rijk aan dit element. De schildklier gebruikt dit element als bouwsteen voor de schildklierhormonen die een belangrijke rol spelen in het normaal functioneren van de lichaamscellen, de stofwisseling en de groei van de organen. Bij volwassenen regelen deze hormonen ondermeer de hartslag en de bloeddruk in samenwerking met de bijnieren. Bij kinderen spelen schildklierhormonen ook een rol bij de groei van botten, spieren, en zenuwweefsel, en in het bijzonder het hersenweefsel en het zenuwstelsel. Jodium is antiseptisch. Dit element bereikt snel de oren en de sinussen.

Wanneer het tekort echter aanhoudt, slinken de reserves en ontstaat er een gebrek aan schildklierhormonen en ontstaat hypothyreoïdie. Omdat de schildklier toch nog tracht hormonen te produceren, begint ze te zwellen. De meeste gevallen van schildklierproblemen en struma worden veroorzaakt door een gebrek aan jodium, wat aanleiding geeft tot de ontwikkeling van struma of krop: een zwelling in de hals die in haar lichte vorm nauwelijks of niet zichtbaar is, maar die in ernstige gevallen een aanzienlijke omvang kan aannemen.

Als je verkiest om gewoon jodium in te nemen, moet dat wel onder toezicht van een arts gebeuren. Teveel jodium is schadelijk en kan leiden tot hypothyreoïdie. Er is een veiliger en minder directe wijze om jodium in je systeem te krijgen waarbij schildklierproblemen en struma kunnen verminderen. Het eten van voedsel zoals zeevis, zeealgen of zeewier blijft de beste keus. Je hoeft je hiervoor niet te laten begeleiden. Het voordeel van deze voeding is als je teveel jodium zou binnen krijgen, dat de schildklier dit niet opneemt en het teveel via de urine verwijderd wordt. Er bestaat ook gezuiverd jodium dat vrij veilig is, omdat voor zover bekend is geen nadelige effecten veroorzaakt zoals hypothyreoïdie.

Belangrijk is als je met een kuur van jodium begint onder begeleiding van arts of op een andere wijze zoals hierboven beschreven, is dat er geen belemmeringen zijn in de slagaders, haarvaten, aders en de lymfe. Dit is trouwens de voornaamste oorzaak van een slechte toevoer van voedingsstoffen en water naar de schildklier. Tegelijkertijd veroorzaken ze ook een slechte afvoer van stofwisselingsafval en toxines uit het gebied rond de hals en de schildklier. Als afvalstoffen, dode cellen en toxines niet op tijd afgevoerd worden ontstaan er verdikkingen of knobbeltjes in het weefsel. Dit geldt ook voor de schildklier.

Wees bewust dat een gebrek aan jodium schildklierproblemen kan veroorzaken, maar een teveel aan jodium, zeker voor een langere tijd veroorzaakt ook schildklierproblemen. Candida albicans overgroei is ook een grote co-factor bij schildklierproblemen.. Ik blijf je aanbevelen om de werking van je schildklier nauwlettend in de gaten te houden tijdens de behandeling, en nog beter eerst overleggen met je arts of natuurgeneeskundige. Sommige mensen zijn allergisch aan jodium, dan kun je geen extra jodium innemen. Hierbij is het cruciaal om je darmen grondig te reinigen.

Terugkoppelingssystemen van de schildklier en de bijnieren gereguleerd door de hypofyse en hypothalamus

Zowel de schildklier als de bijnieren hebben met elkaar een relatie om samen de stofwisseling te activeren. De hypofyse en de hypothalamus reguleren dit systeem dat eerder een terugkoppelingssysteem is dat uiterst accuraat werkt. Dit terugkoppelingssysteem wordt door dezelfde oorzaken grondig verstoord. weefselbeschadiging door toxische belasting en effecten van biologische schokken en trauma’s.

De schildklier produceert schildklierhormonen die aan eiwitten worden gebonden en geactiveerd worden door de lever en de cortisol uit de bijnieren. Schildklierhormonen zijn dus belangrijk voor de stofwisseling. Dit hele proces wordt gereguleerd  door de hypofyse en de hypothalamus (beide zijn verbonden met elkaar) en reageren door een zogenaamde feedback mechanisme. De hypofyse en de hypothalamus zitten in het limbisch systeem van de hersenen ofwel het emotionele centrum. Daarom zijn ze eveneens onderhevig aan emotionele toestanden. De hypothalamus stuurt in feite de gehele hormoonhuishouding aan, inclusief de schildklierwerking, maar stress en negatieve emoties kunnen dit ernstig verstoren. 

De hypothalamus produceert TRH ofwel Thyrotropin releasing hormone dat op zijn beurt de hypofyse aanzet tot de productie van TSH. TSH ofwel thyroid stimulating hormone wordt endocrien aan het bloed afgegeven om hiermee de schildklier aan te zetten tot productie van schildklierhormonen. De TSH meet  de concentratie T4 in het bloed. Gaat deze concentratie over een bepaalde grenswaarde heen, dan wordt de productie van TRH (en daarmee van TSH en T4) geremd.

De schildklier maakt eigenlijk twee hormonen aan T3 (triiodothyronine) en T4 (thyroxine). T3 maakt ongeveer 20 % uit en T 4 ongeveer 80%. Deze hormonen worden aan het bloed afgegeven. T3 is eigenlijk het werkzame hormoon, T4 is de voorloper-hormoon. In de lever wordt T4 voornamelijk omgezet in T3. Cortisol zorgt ervoor dat het actieve T3 de stofwisseling activeert om energie te verkrijgen.

Jodium is een belangrijk component van de schildklierhormonen. T4 bevat vier jodiumatomen, T3 bevat drie jodiumatomen. Als er voldoende schildklierhormonen in het bloed aanwezig zijn, wordt dit via een terugkoppelingssysteem dat al feedback dient gesignaleerd aan de hypofyse en hypothalamus die stoppen met de productie van TSH en TRH. De meeste schildklierhormonen zijn gebonden aan eiwitmoleculen, de rest is direct beschikbaar ofwel in vrije vorm.

Bijschildklieren of glandula parathyreoideae

De bijschildklieren zijn kleine endocriene kliertjes die vlakbij de schildklier zitten in de hals. Normaal heeft iemand vier bijschildkliertjes: twee onderste en twee bovenste. Het aantal bijschildkliertjes en ook de plaats ervan kunnen soms verschillen.

De bijschildklieren produceren parathormoon (PTH) dat belangrijk is bij het regelen van de calcium- en fosfaatspiegels in het bloed. Calcitonine is en hormoon dat door de schildklier wordt geproduceerd en de hoeveelheid calcium in het bloed reguleert, in samenwerking met vitamine D en het parathormoon van de bijschildklieren.

Calcium is een belangrijk mineraal dat nodig is voor onder meer de opbouw van botten, de spier- en zenuwfunctie en de bloedstolling. De concentratie calcium in het bloed moet gehandhaafd blijven om lichaamsprocessen evenwichtig te laten verlopen. Bij een te hoog of te laag calciumgehalte in het bloed raken allerlei lichaamsprocessen van slag. Het grootste risico is een acute hartstilstand of een coma. Naast het reguleren van de calciumspiegel in het bloed reguleert parathormoon eveneens de magnesium en fosfaatspiegels in het bloed.

Parathormoon werkt op drie verschillende niveaus om de calciumspiegel in het bloed te handhaven. Dit hormoon kan calcium opbouwen in het bot, maar ook afbreken uit het bot. Dit als laatste noodmaatregel als de calciumspiegel te ver daalt onder het normale gemiddelde. Door afbraak van bot, stijgt de concentratie aan fosfaten in het bloed. Parathormoon stimuleert de nieren om minder calcium af te geven in de urine, echter dit gaat gepaard met verlies van fosfaten in de urine. Daarnaast zet parathormoon de nieren aan tot de productie van actieve vitamine D. De darmen worden gestimuleerd door parathormoon om extra veel calcium op te nemen uit de voeding, samen met de door de nieren geactiveerde vitamine D onder invloed van parathormoon.

Parathormoon is een uiterst krachtig hormoon dat direct reageert bij de minste schommelingen van de calciumspiegels in het bloed. De bijschildklieren verhogen of verlagen dan de snelheid waarmee ze het hormoon afscheiden. Als de concentratie calcium hoog is in het bloed, neem de activiteit van de bijschildklieren meteen weer af. Dit uiterst effectieve mechanisme zorgt voor de juiste hoeveelheid calcium in het bloed en regelt de functie van de bijschildklieren. 

Bijschildklieraandoeningen kunnen ontstaan door meerdere oorzaken. Denk hierbij aan tumoren, overmatig gebruik van synthetische vitamine D, afwijkingen of na een operatie.

Aanhoudende lage calciumspiegels kunnen uiteindelijk leiden tot een vergroting van de bijschildklieren. Een verminderde activiteit van de bijschildklieren met minder productie van parathormoon met een lage calciumspiegel tot gevolg heet hypoparathyreoïdie. Een verhoogde activiteit van de bijschildklieren met een overmatige productie van parathormoon en een verhoogde calciumspiegel in het bloed heet hyperparathyreoïdie. Bij het ouder worden kan de parathormoon spiegel in het bloed stijgen. Dit komt vaak omdat mensen minder calcium binnenkrijgen door verminderde absorptie door de darmen enerzijds en anderzijds een tekort aan vitamine D ontwikkelen door gebrek aan blootstelling door de zon. Dat veroorzaakt eveneens hyperparathyreoïdie.

Onmachtsconflicten, inzicht van de -Germaanse geneeskunde

BIOLOGISCH CONFLICT: In overeenstemming met zijn rol in de spijsvertering is het biologische conflict dat verband houdt met de schildklier een “brokconflict” (vergelijk met “brokconflict” gerelateerd aan de bijschildklieren, mond en keelholte, maag, twaalfvingerige darm, alvleesklier, dunne darm en dikke darm). In overeenstemming met evolutionair redeneren zijn brokconflicten de primaire conflict thema’s die worden geassocieerd met organen van endodermale oorsprong, die worden aangestuurd vanuit de hersenstam. 

Net zoals bij de rechterhelft van de mond en keelholte heeft het conflict van de rechter kwab van de schildklier betrekking op een “ingaande brok” en op “niet snel genoeg zijn om een ​​brok te bemachtigen“. Zo’n “brok” heeft bijvoorbeeld betrekking op een baan, een functie, een promotie, een contract, een bedrijf of een aankoop waarnaar men sterk verlangt, maar te langzaam is om te “grijpen”. De verwachte “brok” kan ook betrekking hebben op iemand, waarbij men te langzaam was om hem/haar te “vangen” of “in de greep te krijgen”.

Net zoals bij de linkerhelft van de mond en keelholte, heeft het conflict van de linker kwab van de schildklier betrekking op een “uitgaande brok” en op “niet snel genoeg zijn om een ​​brok kwijt te raken of te elimineren” (oorspronkelijk de ontlasting). Dit kan een ultimatum zijn, goederen, overtollige voorraad of een persoon (huurder, werknemer, zakenpartner) waarbij men te traag was om “deze persoon af te schudden”. Een verontschuldiging of een voorstel dat te laat werd geuit kan ook dit soort “brokconflicten” veroorzaken.

Mensen met een drive om “iets te bereiken”, die beroepen uitoefenen en doelen hebben die concurrentie met zich meebrengen (bedrijfsmanagers, verkoopleiders, verkopers, atleten en competitiesporters), die onder tijdsdruk staan ​​(journalisten, fabrikanten) of constant onder druk staan ​​om te presteren (mensen met twee banen, alleenstaande moeders) zijn gevoeliger voor het lijden van dit type conflict. Kinderen en adolescenten lijden aan schildklierconflicten wanneer ze te veel worden gepusht door een ouder, leraar of coach (“Je bent te langzaam!”).

Voorbeelden uit het archief van Dr. Hamer:

 • Een gepensioneerde vrouw werkt al jaren bij een familie als hulp in het huishouden, waar ze als een familielid beschouwd wordt.Op een dag wordt ze door de volgende boodschap compleet verrast: “je bent te langzaam!” Ze kan de “job-brok” niet behouden omdat ze te langzaam is. er groeit een schildkliertumor in de actieve fase. De tumor wordt in de reguliere geneeskunde operatief verwijderd.
 • Een oudere arbeider merkt dat hij het tempo van de jongeren in het bedrijf niet meer kan volgen. Met zijn ouderwetse-grondige houding kan hij het strakke schema niet meer volgen. Voor hem in de plaats zou de bedrijfsleiding lieven een jongere energiekere man willen hebben en willen hem met pensioen sturen. Enige tijd later wordt bij hem een schildkliercarcinoom gediagnosticeerd. De “voeding-arbeidsplaats-brok” niet te pakken krijgen omdat men te langzaam is. de schildkliertumor wordt operatief verwijderd.
 • Iemand heeft een huis bezichtigd en wil het graag kopen. terwijl de lening nog met de bank moet worden geregeld, wordt het huis voor zijn neus weggekaapt door iemand die contant betaald. De “voedings-huis-brok” niet verkrijgen omdat men te langzaam is (rechterzijde schildklier).
 • Iemand wacht te lang met de verkoop van zijn aandelen en verliest daardoor zijn halve vermogen. De “aandelen-brok” niet snel genoeg kwijt geraakt zijn. (linkerzijde schildklier)

HELINGSFASE: Na de oplossing van het conflict (CL) verwijderen schimmels of mycobacteriën zoals TBC-bacteriën de cellen die niet langer nodig zijn. Helingssymptomen zijn pijn als gevolg van de zwellingproblemen bij de ademhaling en het slikken en nachtelijk zweten. Als het genezingsproces gepaard gaat met een ontsteking veroorzaakt dit thryreoïditis.

Na voltooiing van de helingsfase keert het thyroxineniveau weer terug naar normaal. Echter bij een hangende genezing, dat wil zeggen wanneer de genezing voortdurend wordt onderbroken door conflictrecidieven, resulteert het langdurige afbraakproces in verlies van schildklierweefsel, wat een chronische, trage schildklier of hypothyreoïdie veroorzaakt, ook wel de ziekte van Hashimoto genoemd. Het is een wijdverspreid geloof dat hyperthyreoïdie wordt veroorzaakt door een tekort aan jodium. Deze theorie kan echter niet verklaren waarom een struma zich bijvoorbeeld ontwikkelt in de rechter of linker schildklierkwab (zie foto), of in beide. Symptomen van een trage schildklier zijn vermoeidheid en weinig energie, omdat de ontoereikende productie van thyroxine het metabolisme van het lichaam vertraagt ​​(zie ook de genezingsfase van schildkliergangen). In dit geval is het raadzaam om thyroxine aan te vullen.

OPMERKING: Hypothyreoïdie wordt altijd voorafgegaan door hyperthyreoïdie!

Als de vereiste microben niet beschikbaar zijn voor het oplossen van het conflict, omdat ze zijn vernietigd door overmatig gebruik van antibiotica, kunnen de extra cellen in de schildklier niet worden afgebroken. Bijgevolg blijft de krop of struma bestaan, inclusief de overproductie van thyroxine met een langdurige hyperthyreoïdie tot gevolg, ook al is het conflict opgelost (zie ook bijschildklieren, alvleesklier, bijnier, prostaat). Om de productie van thyroxine te normaliseren moet mogelijk een operatie worden overwogen.

Therapie:

Conflict en sporen achterhalen en zo mogelijk oplossen indien het conflict nog actief is. Affirmatie: “Ik ben snel genoeg en tevreden met mijn tempo. Het tempo geef ik zelf aan en niemand anders!” “Stapje voor stapje”. Operatie wanneer tumor problemen geeft. 

Het emotioneel aspect bij schildklierproblemen (Christiane Beerlandt)

De schildklier staat symbool voor de warme stralende zonnekracht van je zelf.

Het innerlijk gezag erkennend. Jezelf laten geboren worden met een stralende vuurkracht, in creativiteit en oneindige scheppingskracht, gestuurd door je zelfbewuste IK. Zoals de gehele hormoonhuishouding met zijn klieren jouw bron is van energie om je innerlijke boodschappen uit te dragen, is de schildklier in het bijzonder de symbolisatie om jouw goddelijkheid tot uitdrukking te brengen. Het uiten van je diepe innerlijke wezen, naar buiten brengen. Vanuit onze kern, het fundament bouwen om het te laten geboren worden. Echt geboren worden en echt leven vanuit onze kern.

Innerlijke schoonheid via menselijkheid tot manifestatie brengen. Evenwicht tussen het rationele objectieve denken en het subjectieve intuïtieve voelen. Altijd klaar om met de verandering mee te gaan zonder je zelf te verliezen, steeds laten doorstromen van een krachtige en vreugdevolle existentiële energie. Je leeft in de eerste plaats vanuit jezelf waardoor je zelfwaardering en uitstraling anderen inspireert. Je neemt de verantwoordelijkheid voor jezelf en jij kunt anderen helpen, vanuit je eigen goddelijke inhoud in volle onvoorwaardelijke liefde. Je bent meester over jezelf, afgestemd op pure liefde en vreugde. Emoties die je niet dienstbaar zijn kun je verwerken. De schildklier staat voor het uitdrukken van je creativiteit, het artistieke en gevoelsmatige van je bestaan en vooral de uniciteit van wie je bent om nieuwe mooie zaken te creëren. Macht over jezelf om je energieën en gevoelens naar buiten toe te brengen in productiviteit en vruchtbaarheid.

Algemene aandoeningen van de schildklier (Christiane Beerlandt, De sleutel tot zelf-bevrijding)

Gebrek aan geloof in jezelf, je leeft afgesneden van jezelf, een onbewuste weigering om jezelf te zijn en jezelf te transformeren. Gebrek aan eigenwaarde, zelfrespect en onvoorwaardelijke liefde naar jezelf toe. Je leeft minderwaardig als een soort slaaf, niet echt in staat nieuwe mooie dingen te creëren waarbij je jouw gevoelens verbergt. Het voelt eigenlijk koud in jezelf. Je verantwoordelijkheid en vreugde voor jezelf verwar je met verantwoordelijkheid en vreugde voor anderen, waardoor jij leeft voor anderen. Je hebt meer respect voor anderen dan voor jezelf. Op deze manier wordt jouw verlangen om te leven toegesnoerd en gaan angst en machteloosheid toenemen in je leven. Dit verhindert jou om jezelf te manifesteren via je eigen innerlijke creatieve energieën. Je kunt niet leven vanuit jezelf.  Er klopt hier duidelijk iets niet. Daardoor wil je wel manifesteren, maar dit lukt je zo moeilijk waardoor bijnieren en de schildklier hyperactief worden.

Heb je al eens de vraag gesteld, als jij niet voluit in onvoorwaardelijke liefde voor jezelf kunt leven, hoe kun je dan onvoorwaardelijke liefde geven aan anderen? Je gaat slavenarbeid verrichten om anderen te pleasen om aandacht en liefde te krijgen, maar je krijgt in de plaats het deksel op je neus terug. Je geeft geen originele uitdrukking of manifestatie van jouw diepe innerlijke eigenheid, je vindt jezelf minderwaardig. Je sluit jezelf buiten en leeft in een fantasiewereld. Ondertussen krop jij alles op, van kwaadheid, woede, frustraties tot machteloosheid. Je hebt echter geen idee dat jij het jezelf allemaal aandoet.

Sprokkel, de moed bijeen en durf te zeggen: IK BEN. Leer opkomen voor jezelf en stel jezelf op de eerste plaats. leer je jezelf te uiten, wees vruchtbaar. Voel de krachtige zonnewarmte in jezelf en straal deze warmte uit naar anderen. Zo trek je de warmte van anderen aan, innerlijke kilte jaagt juist de mensen weg. Stop met te zwijgen om bestwil. Je berokkent meer kwaad dan goed. Ten eerste pleeg je verraad aan anderen die nooit kunnen weten wie je bent en ten tweede pleeg je hoogverraad aan jezelf door je uniciteit niet tot uitdrukking te brengen. Sta op stevige eigen wortels om jezelf te realiseren wie je werkelijk bent. Laat je talenten naar buiten komen, geloof in jezelf, je bent niet afhankelijk van hetgeen een ander denkt of zegt over jou, alleen maar hoe je denkt en spreekt over jezelf. Stop ermee om je eigen intuïtieve krachten te blokkeren, besef je eigenwaarde en laat indoctrinaties en beperkende gedachten voor eeuwig los. Geef geen verwijten naar anderen toe, gebruik je eigen talenten en verantwoordelijkheid voor jezelf om je eigen bestaan te creëren zonder verantwoording te moeten afleggen voor anderen. Wordt werkelijk jezelf!

Hyperthyreoïdie of te snelle schildklierwerking (Christiane Beerlandt, De sleutel tot zelf-bevrijding)

Je voelt jezelf als koud aan, miskend en eenzaam. Jij gelooft niet echt in jezelf, alsof er een muur is dat je verhindert om contact te maken met je diepste innerlijke zelf. In feite voel jij jezelf gevangen in structuren en wetten, soms in de greep van anderen. Echter zit je gevangen in jezelf. Zie je jezelf graag? Je voelt jezelf gevangen, maar dit heb je jezelf afgeroepen door je eigen waarde te miskennen. Angst neemt de macht over jou omdat je niet goed weet wie je werkelijk bent, je hebt geen klare kijk op jezelf. Je wilt wel weg uit deze situatie, maar je ziet niet is dat de oorzaak bij jouw overtuigingen ligt. Daardoor sluit jij jezelf altijd buiten en voel je zo vastgegrepen door anderen of systemen. Innerlijke weerstand belet jou introspectie te doen waardoor jij niet in staat bent om jezelf te zijn, je gevoelens en talenten naar buiten te brengen. Kijk in je diepste zelf, je eigen goddelijke kern waarde. Waarom blijf je kwaad op jezelf? Misken jij jezelf, voel je jezelf minderwaardig, en waarom vind jij jezelf slecht? Afgesloten van eigen intuïtie, boze gedachten over jezelf en zelfdestructie.

Onbegrip voelen, opgekropte woede waarmee je iedereen wegduwt en jouw machteloosheid de overhand neemt. Je ziet geen uitweg om uit dit gevoel, van gevangenschap te ontsnappen. Daardoor verwijt je anderen om je eigen onmacht, je onvermogen om je gevoelens te uiten, het onvermogen om je zelf creërende zelfmanifestatie tot uitdrukking te brengen en gebrek aan het ervaren van diep contact met jezelf. Leg de strijdbijl neer, stop met vechten, het werkt niet. Voel de diepe rust en vrede in jezelf. Stop met jezelf in waarde te ontkennen. Verbroeder met jezelf. Ontplooi jezelf in stromende zonneenrgie en drink met volle teugen van het leven. Een soort veilig thuiskomen in jezelf, niemand nodig behalve jezelf, de veilige thuishaven waar al je creatieve krachten liggen. Kijk naar jezelf vanuit onschuld, mededogen, liefde en zachtheid. Erken eindelijk je grote waarde en leef ten volle vanuit je diepste zelf in een creatief vreugdevol enthousiasme. Ontdek je ware aard.

De ziekte van Graves (Basedow) (Christiane Beerlandt, De sleutel tot zelf-bevrijding)

Complete verwijdering van je eigen kernwaarde en indentiteit. Je weet niet wie je werkelijk bent. Je vertrouwt jezelf niet, er zit een duiveltje in jezelf, bang dat je emoties jou gaan overmeesteren. Uit angst kun je niet jezelf zijn, niet voluit te leven en te tonen wie je werkelijk bent. je feet met een masker. je offert je continu op in een bezigheid die je in feite helemaal niet ligt. Je leeft alsof, je bent niet eerlijk tegenover jezelf en je denk dat je alles moet doen. Je hebt totaal geen zelfrespect en eigenwaarde, ook niet naar anderen toe, het is schijngedrag, in jezelf zit je met verwensingen en andere negatieve gedachten. Je miskent het mooie in het leven en daarom vertrouw je jezelf en de anderen niet. Helemaal alleen en koud sta jij daar in deze wereld en leeft door continu op je hoede te zijn? Je toont jezelf niet wie je bent. 

Wees eerlijk tegenover jezelf in plaats van alleen maar bang te zijn. Zeg welkom aan je emoties. Besef dat je emoties en zwarte gedachten nooit een bedreiging kunnen worden voor jezelf als je ze maar laat doorkomen. Onderdruk ze niet meer, geef ze bestaansrecht door ze in jouw licht te plaatsen zodat deze emoties en gedachten rust vinden. Onderzoek en observeer deze emoties en zwarte gedachte en verwerk ze. Leef als een heel mens en volbrengt je taak hier op aarde met verantwoordelijkheidsbesef waaruit je levensenergie ontvangt. Je bent goed zoals je bent, toon je ware aard, kijk in jezelf, naar al je mogelijkheden en leer jezelf te erkennen. Heb eerbied en dankbaarheid voor jezelf.

Hypothyreoïdie of te trage schildklierwerking (Christiane Beerlandt, De sleutel tot zelf-bevrijding)

Vlucht jij niet voor dit leven? Neem je wel verantwoordelijkheid voor je zelf of leef je in je eigen idealiserende gedachtenwereld. Je ervaart het leven als te belastend en tracht het elders te gaan zoeken, je neemt een afrit van je levensweg. Je doet niet meer mee, je klampt je liever vast aan anderen. Ten slotte klim je hoger de wolken in omdat je denkt dat het daar beter is, echter weg van het aardse . Je vergeet dat je ziel gekozen heeft om als een  spiritueel wezen de menselijkheid in het fysieke tot uitdrukking te brengen. Je hebt geen realiteitsbeleving meer, gevlucht van wie je werkelijk bent, miskenning van de waarde over jezelf. 

Zoek het warme aardse lichamelijke contact op met jezelf.  Leer jezelf liefhebben, wees niet bevreesd. Op het aardse kun je al je mooie kwaliteiten tot uitdrukking brengen, jouw existentiële aard tot uitdrukking brengen. Voel je veilig in je eigen zonnekracht en zonnewarmte. Voel je beschermd door je diepe oerkracht in  je diepste zelf. Je hoeft niet te vluchten voor jezelf. Creëer het leven op aarde, niet in je dromen en fantasieën. Actie in het creëren naar buiten toe met beide voeten op de grond. vertrouw jezelf.

Struma of kropgezwel (Christiane Beerlandt, De sleutel tot zelf-bevrijding)

Het gezwel toont aan dat jij jezelf afsluit van je diepe gevoelens. Je denkt met de objectieve geest alles onder beheersing te kunnen houden, je luistert niet naar je innerlijke stem. Contact met je diepere zelf ontbreekt. Er is een grote kloof tussen je denkwereld en je gevoelswereld. Ach, waarom loop je weg van je gevoelens, waarom leef je met een masker op? Je communiceert oppervlakkig als camouflage om niet tot diepere angsten en kwetsuren te doordringen en naar hun boodschap te moeten luisteren. Warmte ontbreekt in jezelf en je miskent jezelf. Je innerlijk kind doet je nochtans geen onrecht aan, maar je behandelt je eigen innerlijk kind zeer ruw en hard.Je hoopt dat je van anderen aandacht en liefde krijgt, maar je krijgt hetzelfde zoals jij je eigen innerlijk kind behandelt. Je beseft niet dat jij jezelf in de koude zet. Je geest is als het ware gescheiden van je lichaam, je laat je lichaam achter, gevangen in kilte, verdriet, boosheid. Om je veiliger te voelen kapsel je jezelf in een mantel van objectief denken, afgesloten van je gevoelens. Bang om voor de zoveelste keer gekwets te worden. Je geeft veel aan anderen om je eigen leegte op te vullen met de hoop om een beetje affectie te ontvangen. Je bent zo bang dat anderen de macht gaan over jou gaan nemen als je jouw gevoelens laat zien. Je voelt je zo machteloos, eenzaam en angstig. Hou je wel van jezelf, vind je jezelf wel mooi?

Leer luisteren wat je hart je vertelt, en neem je innerlijk kind in de armen. Maak contact met je gevoelens, oordeel er niet over, wees zacht en mededogend naar jezelf. Kijk vanuit onschuld naar jezelf toe in onvoorwaardelijke warme liefde. Laat je gevoelens zich ontwikkelen, je bent niet lelijk of minderwaardig. Je mag zijn wie je bent. Zet de gevoelens om in productieve energieën, aanvaardt ze en neem ze op in jezelf. Als je gevoelens erkent zijn ontvangt je zeer veel innerlijke kracht.

Schildkliernoduli (Christiane Beerlandt, De sleutel tot zelf-bevrijding)

Dit bolletje in de schildklier is een uitdrukking van een machteloze kwaadheid en opgekropte agressiviteit.  Dit alles omdat je er niet slaagt jezelf te kunnen verwezenlijken in deze maatschappij. je voelt je als het ware letterlijk,vastzitten. Je wilt je afreageren op anderen omdat je innerlijk kookt van woede. Je ziet alleen niet in dat je zelf de oorzaak bent van deze onmacht. Besef je wel hoe jij jezelf persistent onderwaardeert, besef je hoe je jezelf wel haat en de frustratie ervan op je eigen innerlijk kind af reageert? Zoals je jezelf behandelt, zo gaan anderen jou ook behandelen, dat is een universele wetmatigheid. Jouw beperkende gedachten over jezelf zorgen ervoor dat je jouw leven laat leiden tot het materiële, zorgen voor anderen, tot een functie dat eigenlijk niet bij je past. je draagt hieruit zware lasten. Je vertikt het om te kijken naar de diepere waarden in jezelf, je maakt geen contact met je innerlijke wezen om je creativiteit aan te boren. Zonder dat je het beseft blijf je aan de oppervlakte van alles en houdt jij je bezig met het bekritiseren van jezelf en anderen. Je bent niet eerlijk en oprecht naar jezelf toe omdat jij je macht bij de anderen legt.  Van hieruit reageer je met een machteloze woede omdat anderen jou niet geven wat je dacht te ontvangen. Je maakt jezelf ondergeschikt aan anderen, je denkt dat anderen jou kunnen helpen om je te bevrijden. Je krijgt het deksel op je neus waardoor je eerder op agressieve wijze je ontevredenheid op anderen wilt reageren in plaats jezelf wat meer ruimte te geven om diepgang te zoeken. Je speelt komedie alsof er niets aan de hand is terwijl het innerlijk vreet aan jou.

Stop te twijfelen aan je eigenwaarde, aan je mogelijkheden van je diepe innerlijke creativiteit je leven te ontplooien zoals jij dit wilt.Hoe je eigen spontane gevoel stromingen niet meer tegen en rem je eigen natuur niet meer af. Leer jezelf op de eerste plaatst te stellen. Doe op liefdevolle wijze introspectie naar jezelf toe vanuit mededogen. Kom tot een helder en klaar inzicht in wie je werkelijk bent. Ontdek de mogelijkheden van het leven door je innerlijk kind te koesteren met zachtheid en zelfrealisatie. Laat jezelf vrij, in je eigen natuur, luister naar je verlangens. Zie hoe jij jezelf hebt verstikt door onwetendheid. Kap ermee, geef de anderen niet meer de schuld. begrijp je innerlijke weerstand, en laat deze los. Kom bij je diepe innerlijke kern, voel je hierin geborgen en veilig. Ontvouw je creativiteit, bepaal zelf je leven, laat je niet meer je leven leiden door anderen. Leef in harmonie met jezelf, heb vrede met wie je werkelijk bent.

Schildklierkanker (Christiane Beerlandt, De sleutel tot zelf-bevrijding)

Je stelt je leven in functie van een ander, onder het gezag van een ander, zonder eigenlijk voor jezelf op te komen. Geindoctrineerd dat je al je energie eerst voor een ander moet gebruiken. Jezelf in de steek laten om de nader eerst te helpen.; Je leeft teveel in de geest, maar niet echt vanuit jezelf, veroorzaakt door dezelfde doctrinatie of gezag. Ook in relaties verlies jij jezelf. Je gaat relaties aan om het eigen innerlijk gezag te vervangen en je eigen leegte te compenseren. Je onthoud je van onvoorwaardelijke liefde naar jezelf, maar je verwacht wel onvoorwaardelijke liefde van anderen. Dat gaat natuurlijk niet. Je leven zit vol met angsten. Omdat jij jezelf als machteloos ervaart ben je bang voor macht. Voel je jezelf onderdrukt, ben je nooit eens spontaan jezelf? Je miskent eigen gezag. Je bent bang om authentiek te zijn en je voelt jezelf verlaten, eenzaam, klein en kil. Maar kun jij jezelf wat warmte en respect geven? Want je merkt dat je jezelf geen eigenwaarde kun schenken, jij onderdrukt jezelf, en dat heb je niet eens door. Je hele wezen loopt over van verdriet, en je denkt iemand nodig te hebben. Je hebt in de eerste plaatst jezelf nodig, maar dat vergeet je telkens. Je manifesteert niet wie je werkelijk bent, je laat je meesleuren. Je wacht af, vol opgekropte boze energieën van onmacht, woede en frustratie. Je brengt jezelf niet tot uitdrukking en misschien vlucht je wel in een soort geloof of goeroe, gezag van iemand anders die jou zou redden. Maar je leeft niet vanuit jezelf en je diepste kern, je innerlijk kind in de steek latend.

Wijzig jouw verwachtingen, als je verlaten voelt, wordt bewust dat deze gebeurtenis in je leven door jouw negatieve verwachting is opgeroepen. Heet jezelf nu hartelijk welkom. Voel je innerlijke volmaaktheid en wordt bewust van je ware schoonheid. Sta met beide voeten op de grond, waardeer jezelf, cultiveer uitstraling en straal het naar buiten toe. Geluk, vreugde komt uit het diepste in jezelf, je hebt hierbij niemand nodig. Neem actief deel aan JOUW leven, niet naar de normen van iemand anders. geef uiting aan jouw gevoelens, laat ze ontplooien en zie ze als een creatieve kracht om de creativiteit in jezelf tot manifestatie te brengen. Wees bewust dat jij de leider bent over jouw leven.

Je dient de informatie in deze tekst niet als vervangend medisch advies te beschouwen. Indien je twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, dien je contact op te nemen met uw arts of professioneel zorgverlener.

Bronnen: Andreas Moritz, Wikipedia, Anthony Williams, Christiane Beerlandt, Ayurveda, Deepak Chopra, De germaanse geneeskunde, Dr. Geerd Ryke Hamer, Bruce Five, C.N., N.D

Disclaimer:

Dit naslagwerk heeft als doel u betrouwbare informatie te verstrekken over het onderwerp dat behandeld wordt. Er is alles in het werk gesteld om dit naslagwerk zo compleet en nauwkeurig mogelijk te maken. De aangeboden informatie kan, ondanks alle zorgvuldigheid, onjuistheden bevatten. Het doel van dit naslagwerk is om te onderwijzen. Zowel de schrijver als de uitgever zullen door geen persoon of instantie aansprakelijk gesteld noch verantwoordelijk geacht kunnen worden voor welk verlies, schade of letsel dan ook dat veroorzaakt is of waarvan aangenomen wordt dat het direct of indirect veroorzaakt is door de informatie die dit naslagwerk bevat. Het gebruik van de informatie die in dit naslagwerk aan bod komt, is geheel voor rekening van de lezer. De lezer moet zijn eigen oordeel vellen of een holistisch medisch expert of zijn persoonlijke arts raadplegen voor specifieke toepassingen bij zijn individuele problemen. De informatie die hierin gepresenteerd wordt, is op geen enkele manier bedoeld als vervanging van medische diagnostiek en/of behandeling. Indien u vragen heeft over uw gezondheid, raadpleeg dan een medisch bekwaam persoon.

Warme groet,

Daniel

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *