De sinussen

De visie vanuit de ayurveda

De sinussen behoren tot de kapha dosha. Kapha staat voor structuur, algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem en de massa van het lichaam. Als kapha verstoord wordt, dan uit zich dat in slijmvorming in de sinussen dat hardnekkig kan zijn. Verstoppingen in de sinussen ontstaat als gevolg van verhoging in de kapha dosha. Zaken die kapha doen verhogen is overdag slapen, teveel zitten, nietsdoen, koude dranken nuttigen, zwaar voedsel (gefrituurd voedsel), bevroren voedsel (ook al is het opgewarmd), melk, kaas en zuivel, zoet fruit, koekjes, yoghurt, snoep enzovoort, in feite alles wat water en koude in het lichaam doet toenemen. Daar telt koud en vochtig weer ook bij. Het einde van de winter en het voorjaar is het kapha seizoen. Overmatig kapha verstoort de spijsvertering en het metabolisme waardoor meer afvalstoffen en toxines in het systeem terechtkomen.  

Strategische ligging van de sinussen

De sinussen liggen net onder de belangrijke klieren in de hersenen, de hypothalamus, de hypofyse en de epifyse ofwel de pijnappelklier. Heel dit gebied herbergt belangrijke aspecten of subdosha’s van alle drie de dosha’s die voornamelijk het ether element in zich hebben. Ik heb het over tarpaka kapha dat instaat voor bevochtiging en de hersen vloeistoffen met functie voor het herinneringsvermogen en de zintuigen. Voornamelijk de hersenen, het zenuwstelsel en de sinussen zijn de zetel van tarpaka kapha. Prana vata  staat voor de ontplooiende en informatie opnemende beweging en bewustzijnsruimte dat eveneens gekoppeld is aan de zintuigen. Net als Tarpaka kapha. De zetel van Prana vata zijn de hersenen, zenuwen, borstkas, geest en het hart. Als laatst heb je alocha pitta met zijn zetel in de ogen en de hersenen. Deze subdosha van pitta is om het zien van beelden, kleuren en het bewust begrijpen van wat je ziet, maar ook wat je hoort, ruikt en voelt. Alocha pitta gaat over intelligentie, uitstraling, transformatie, transcendentie en het verwerken van impressies en ervaringen. (daarom moet je op tijd gaan slapen en mag je overdag niet slapen). Negatieve emoties en trauma’s beletten het zien van wie je werkelijk bent, en dat leidt naar oogproblemen. De drie subdosha’s met het ether element in zich, zijn gevoelig voor emotionele verstoring omdat het limbisch systeem ofwel het emotionele centrum zich ook in dit gebied bevindt. Je kunt het ook zo zien: vata neemt informatie op, pitta verwerkt deze informatie en kapha slaat deze verwerkte informatie op. Dat is de functie van het ether element.

Sinussen zijn met lucht gevulde holle ruimten aan weerszijden van de neus.  Er zijn tien sinussen, vijf aan elke kant van de neus. Ze staan allemaal in verbinding met de neus. De sinussen hebben als doel om de ingeademde lucht te bevochtigen (eventueel te verwarmen) en stof en onzuivere deeltjes uit de lucht te halen. Als dit proces goed verloopt zal het slijmvlies in de keelholte goed functioneren zonder irritatie van droogte. Dit bevordert het trilhaarepitheel van de slijmvliescellen die de bedoeling hebben om slijm met afvalstoffen en toxines snel af te voeren. Sinussen houden de neusholten vochtig.

Hulpmiddelen bij verstopte sinussen

Trikathu, of de  drie verwarmende kruiden (zwarte peper, lange peper of pippali en gember). Dit ayurvedisch middel betekent letterlijk: “de drie scherpen”. Het is meer dan de som van de drie afzonderlijke specerijen: de combinatie van deze drie versterkt het effect. De scherpe smaak maakt droog, verwarmd en maakt licht. Primair vermindert Trikatu op deze manier verhoogde Kapha, verwarmt koude Vata en verhoogt het vuur van pitta. Trikatu wordt als een krachtig hulpmiddel beschouwd om het lichaams-vuur “Agni” te verhogen , om de kleverige resten die ontstaan vanwege “Ama” of schadelijke stoffen , te verbranden en te drogen, en om de vrije circulatie in de lichaam kanalen, de “Srotas” of lichaamskanalen, te bevorderen.

Alle voedsel met een scherpe smaak verlichten en verwarmen het spijsverteringskanaal en houdt de sinussen open. Het zal de neus doen lopen en de ogen kunnen tranen. Scherp heeft altijd een verwarmende energie voor het lichaam.

Zout water: maak een dikke geconcentreerde zoutoplossing door 1 theelepel warm water met minstens ⅛ deel zout te mengen.  Doe 3 à 5 druppels van dit zoute water in elk neusgat, inhaleer dit. Je kunt deze oplossing op je handpalm brengen en opsnuiven. Dit helpt zeer goed om vastzittend slijm op te lossen waardoor de sinussen ontstoppen en leeg komen. Dit verlicht eveneens zware hoofdpijn. Bergzout en Himalayazout heeft een afkoelende energie, terwijl zeezout een verhittende energie heeft. Gebruik geen geraffineerd zout, dit zout is industrieel bewerkt en verstoort de doorstroming van lichaamssappen.

Een stoombadje met enkele druppels etherische olie van eucalyptus en/of Japanse pepermunt is een eenvoudige methode om verstopte sinussen te openen. Verwarm een kopje water en doe vervolgens enkele (3 à 5 druppels etherische olie aan toe). Laat het op een verwarmings bodem of zacht vuurtje staan. Bedek je hoofd met een handdoek en inhaleer de warme vochtige dampen. Snuit de loskomende slijmen uit, nooit inslikken. Je kunt ook fijngehakte gember gebruiken, eventjes koken en  eveneens de dampen inhaleren. Let wel ‘s avonds geen gemberthee drinken of gember dampen inhaleren. Dit kan de nachtrust verstoren.

Een andere krachtige remedie bij ernstige sinusverstopping (en pijn) kunt gebruiken is knoflooksap. Het is misschien niet zo leuk, maar het werkt wel. Breng een teen knoflook in een knoflookpers en pers het sap eruit. met een pipet zuig je het sap op en doe in elke neusgat enkele druppels. Houd je hoofd een vijftal minuutjes achterover om het knoflooksap zijn werk te laten doen. ga vervolgens weer rechtop zitten en laat alles op een zakdoek lopen. Het zal je verwonderen hoe vrij de sinussen komen en de ademhaling verbetert.

Nog middeltjes om verstopte sinussen te behandelen

Kardemom is de specerij bij uitstek om slijm in de sinussen, keel, bronchiën te helpen oplossen en verwijderen. Kardemom heeft een verwarmende energie.

Andere planten die helpen bij vastzittend slijm is kamille, valeriaan, lavendel, Sint-Janskruid. 

Brahmi (Centella Asiatica), ook wel de Indiase waternavel genoemd, is een plant die tegelijkertijd op zowel verstoorde kapha, verstoorde pitta en verstoorde vata inwerkt. Dit geldt ook voor de ayurvedische plant Bacopa monnieri (Brahmi). Beiden versterken de geest en zijn terzelfdertijd kalmerend. Ze hebben voornamelijk een balancerende werking op het zenuwstelsels met overmatig pitta. Brahmi heeft voornamelijk de drie koelende smaken in zich, (zoet, bitter en wrang), deze combinatie helpt het lichaam ontgiften en terzelfdertijd ook te voeden. Zoet is een tonische smaak. Van Brahmi bladeren kan je thee zetten. Dit versterkt de nachtrust. Je hebt ook olie van Brahmi die je als neusdruppeltjes kunt gebruiken. Dit helpt enorm om je angsten onder ogen te zien, bestaansrecht te geven en je bewustzijn daarbij te verruimen. Neem een half kopje gedroogde Brahmi bladeren. Breng deze hoeveelheid samen met de hoeveelheid van twee kopjes water en breng aan een zachte kook totdat de helft van het brouwsel is verdampt. verwijder de bladeren en voeg een kopje amandelolie of sesamolie aan toe. Laat op een zeer zacht vuurtje het water verder inkoken totdat de kruidenolie overblijft.

Gewone paraffine kaarsen of theelichtjes branden in huis zijn zeer schadelijke voor de slijmvliezen van de sinussen. MAAR, kaarsen of theelichtjes van 100% zuivere bijenwas hebben net het omgekeerde effect. Bijenwas heeft een genezend effect op de ademhalingswegen, en door alleen maar een kaars op bijenwas aan te steken, kunnen mensen met verstopte sinussen, astma en allergieën een significante verbetering van hun klachten ervaren. Bijenwas produceert negatieve ionen, dat zijn de natuurlijke stofzuigers van de natuur. Negatieve ionen zuiveren de lucht van fijnstof, virussen, bacteriën, schimmels en andere schadelijke stoffen waar mensen allergisch voor kunnen zijn. Let wel dat je zuivere bijenwas brandt. Zuivere bijenwas geeft een frisse geur af en ontstaat er bijna geen rook. Ze zijn echter veel duurder dan gewone kaarsen, maar een investering voor je gezondheid. vele gezondheidsklachten verbeteren na het branden van bijenwas.

Specifiek voor Tarpaka kapha: Bacopa monnieri en Centella  asiatica

Specifiek voor Prana vata: Celastrus paniculatus, Bacopa monnieri, Nardostachys jatamansi en Mucuna pruriens. 

Specifiek voor Alocha pitta: Triphala (de drie vruchten: Emblica officinalis, Terminalia belerica en Terminalia chebula), Bacopa monnieri en Ocimum sanctum.

De algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem reageert

De algemene gezondheid met zijn detox- en recyclingsysteem (immuniteit is een vals concept dat voor verwarring zorgt) van het lichaam reageert altijd op de aanwezigheid van toxines en afvalstoffen, teveel eiwitten, en giftige zware metalen (en tandvullingen), dioxines en andere chemicaliën. Daarbij kunnen symptomen ontstaan zoals sinusverstopping, allergische reacties, oorsuizen, zwellingen lymfeklieren bovenlichaam en hoofd, vergrote milt, hoofdpijn en migraine, opgezette hals, oogkwalen, beginnende vormen van reuma en artritis en uiteindelijk hart- en vaatziekten. 

Bedenk dat de menselijk anatomie weinig eiwitten nodig heeft. Als geconcentreerde eiwitten zoals dierlijke eiwitbronnen werkelijk noodzakelijk zijn voor het menselijke eetpatroon, waarom laat de natuur dat dan niet zien in de samenstelling van de moedermelk? Het eiwitgehalte in moedermelk is een magere 1,1 tot 1,6 %, en dat wordt gegeven aan baby’s die een groeispurt moeten doormaken. De meeste baby’s krijgen moedermelk in de eerste fase van hun leven waarbij ze perfecte organen en stelsels ontwikkelen samenhangend met een goede emotionele balans. Als de natuur GEEN eiwitten geeft in een periode van je leven, waarin je harder groeit dan in welke andere periode ook, waarom zou je geconcentreerd eiwit zoals vlees, koemelk, en zuivel moeten eten, als je ouder bent en niet langer meer groeit?

Als je toch kiest om geconcentreerde eiwitten te eten, kan ik jou alleen maar adviseren om goed te luisteren naar je lichaam. Als je slijm produceert en verstoppingen krijgt in de sinussen, hoofdpijn, pijn in je gewrichten en spieren, een dof gevoel in de galblaas, beslagen tong, dan is het een goed idee om nog eens na te denken over je voedingspatroon.

Wat zegt de Germaanse geneeskunde?

ONTWIKKELING EN FUNCTIE VAN DE NEUSBIJHOLTEN: De neusbijholten zijn symmetrisch gerangschikte, met lucht gevulde holtes die met slijmvlies zijn bekleed. Ze bevinden zich achter de wenkbrauwen (voorhoofdsholtes), achter de neusholten (wiggenbeensholtes), tussen de ogen en neus (zeefbeenholtes) en achter de jukbeenderen (kaakholtes). Hun functie is om de ingeademde lucht te bevochtigen en te verwarmen en slijm te produceren dat de neusgangen reinigt. De slijmvliezen van de neusbijholten bestaan ​​uit plaveiselepitheel, komen voort uit het ectoderm en worden daarom aangestuurd vanuit de hersenschors. Net als de neusholtes bevatten de neusbijholten resten van endodermale cellen (“paranasale klieren”), die neusslijm produceren.

Men zegt dat het reukorgaan van alle zintuigen de sterkste “bedrading” naar het onderbewuste heeft. Wellicht is het daarom dat de neus van alle organen het meest met zinvolle biologische archaïsche programma’s reageert en waarom sporen (allergieën) zo veelvuldig voorkomen.

Weefsel: Het ectoderm (buitenste embryonale kiemlaag) is in de neusbijholten ontstaan. Neusslijmvlies – ectoderm (buitenste huidschema). Slijmvlies in de sinussen – ectoderm (mond-slijmvliesprogramma).

OPMERKING: Het neusslijmvlies wordt aangestuurd vanuit de sensorische cortex.

HERSENNIVEAU: Het slijmvlies van de neusbijholten wordt aangestuurd vanuit de pre-motorisch sensorische cortex (deel van de hersenschors). Het slijmvlies van de rechter neusbijholten wordt aangestuurd vanuit de linkerkant van de cortex; het slijmvlies van de linker neusbijholten wordt aangestuurd vanuit de rechter cortex (fronto-basaal). Daarom is er een kruislings verband tussen de hersenen en het orgaan.

BIOLOGISCH CONFLICT: Het biologische conflict dat verband houdt met de neusbijholten is hetzelfde als het conflict met betrekking tot het neusslijmvlies, namelijk een geurconflict of stinkconflict. Het reukslijmvlies is eveneens een stinkconflict of territorium-geur conflict. Diepliggend slijmvlies heb je een brok-, stink- of geurconflict.

Stinkconflict: iets niet willen ruiken. “Dat stinkt”, “daar zit een luchtje aan”. Ofwel “de neus ervan vol hebben” “het komt mijn neus uit”. E genoeg van hebben.     Geurconflict: de geur niet kunnen opnemen. Niet kunnen ruiken (of weten) wat of wanneer er iets op je afkomt (een gevaar). een hond steekt zijn neus in de lucht om de geur (het gevaar) te kunnen ruiken. wanneer hij de geur heeft opgenomen, kan hij het gevaar inschatten.

Voorbeelden:

  • Iemand is een niet-roker en wordt door zijn collega’s regelmatig “berookt”.
  • iemand wordt gepest. Hij houdt het bij zijn collega’s niet meer uit. > “zij stinken”.
  • Een patiënt is genoodzaakt om in de onmiddellijke omgeving van een mesttank brandhout te zagen. Plots komt de boer met de tractor en begint de mest uit te rijden. Een ondraaglijke stank komt over de werkplek van de patiënt. Hij kan niet ontkomen aan de stankwolk, want het werk moet verder afgemaakt worden. = Stinkconflict. twee dagen later komt hij in genezing > verkoudheid.
  • Een leerling komt aan het einde van het schooljaar te weten dat hij het volgende schooljaar een nieuwe lerares zal krijgen.  Geurconflict: “niet weten wat er op hem afkomt”. Drie weken na het begin van het nieuwe schooljaar komen enkele leerlingen gelijktijdig in de genezing wanneer ze merken dat de nieuwe lerares net zo aardig is als de vorige. > Collectieve verkoudheid
  • De studenten van een gymnasium lijden onder prestatiedruk voorafgaand  aan de kerstvakantie. Velen “verknoeien” hun tijd aan het wiskunde huiswerk. = stinkconflict. Ik heb mijn neus vol van deze wiskundeopgaven. Tijdens de vakantie wordt de halve klas ziek.

Conflictactief: celafbouw (ulcera = zweren) van het platenepitheel-slijmvlies in de sinussen of neusholte. hoe langer het conflict duurt, des te dieper de zweertjes worden. Droog slijmvlies, geen bloeding, eventueel droge korsten. het biologisch doel van het celverlies is het verhogen van de gevoeligheid van de reukzin met symptomen van milde tot ernstige pijn.

Genezingsfase: Tijdens het eerste deel van de helingsfase (PCL-A) wordt het weefselverlies weer aangevuld door celvermeerdering. Helingssymptomen zijn zwelling van het sinusmembraan als gevolg van het oedeem (vochtophoping), verstopte neus, kloppende hoofdpijn (sinushoofdpijn) en aangezichtspijn. De pijn kan de gehele genezingsfase duren (in PCL-A en PCL-B is de pijn niet van sensorische aard, maar eerder een drukkende pijn). Gelijktijdige waterretentie als gevolg van het SYNDROOM vergroot de zwelling en verhoogt de pijn. Tijdens de epicrisis: niezen, neusbloeding, eventueel koudegevoel, rilkoorts.

Een ontsteking van de bijholten wordt bijholteontsteking of sinusitis genoemd. Terugkerende sinusitis geeft aan dat het conflict steeds opnieuw wordt geactiveerd door een spoor, dat is ontstaan toen het oorspronkelijke stinkconflict plaatsvond. De bewering dat sinusitis wordt veroorzaakt door een “virale infectie” is louter hypothetisch.

OPMERKING: Alle Epileptoïde Crises die worden aangestuurd vanuit de sensorische, post-sensorische of pre-motorisch sensorische cortex gaan gepaard met een ontregelde bloedcirculatie, duizeligheid, korte bewustzijnsstoornissen of een volledig bewustzijnsverlies (flauwvallen of “absence”), afhankelijk van de intensiteit van het conflict. Een ander kenmerkend symptoom is een lage bloedsuikerspiegel, die wordt veroorzaakt door het overmatige gebruik van glucose door de hersencellen (vergelijk met hypoglykemie gerelateerd aan de eilandcellen van de alvleesklier).

Poliepen in de neusbijholten zijn gezwellen in het epitheliale bijholte slijmvlies. Ze ontwikkelen zich meestal in de zeefbeenholtes en kaakbeenholtes, van waaruit ze de neusholte ingroeien (vergelijk met neuspoliepen in het diepliggende slijmvlies van de neus-keelholte). Bij een hangende genezing, dat wil zeggen, wanneer de genezingsfase voortdurend wordt onderbroken door conflictrecidieven, kunnen de poliepen de neuspassages volledig afsluiten.

Therapie: het conflict is opgelost, genezing begeleiden. Indien recidiverend: conflict en sporen achterhalen en zo mogelijk oplossen.

Affirmaties: “het zou nog erger kunnen. soms stinkt het nu eenmaal even” “Ik vat het niet meer zo ernstig op en vind vreugde in mijn leven”. “Ook al weet in niet wat er op mij afkomt, ik vertrouw erop dat alles goed gaat”.

Thee: pepermunt, salie, hondsdraf, majoraan, duizendblad.

Neusspoeling met zout water. 

Inhaleren met etherische olie: eucalyptus, lavendel, tijm, cajeput.

Lymfedrainage, hete voetbaden, wandelen in ijskoude lucht.

Schüsslerzouten: nr 3,8 en 10;

Indien chronisch: verwarmen met infrarood licht. 

Chemische neusspray, alleen indien nodig (bijvoorbeeld voor slapengaan en niet meer dan enkele dagen. Bij langere inname is beschadiging van het neusslijmvlies en langdurige zwelling bij het stoppen met de neusspray mogelijk.

Warme groet, Daniël The Healthman

Disclaimer:

Dit naslagwerk heeft als doel u betrouwbare informatie te verstrekken over het onderwerp dat behandeld wordt. Er is alles in het werk gesteld om dit naslagwerk zo compleet en nauwkeurig mogelijk te maken. De aangeboden informatie kan, ondanks alle zorgvuldigheid, onjuistheden bevatten. Het doel van dit naslagwerk is om te onderwijzen. Zowel de schrijver als de uitgever zullen door geen persoon of instantie aansprakelijk gesteld noch verantwoordelijk geacht kunnen worden voor welk verlies, schade of letsel dan ook dat veroorzaakt is of waarvan aangenomen wordt dat het direct of indirect veroorzaakt is door de informatie die dit naslagwerk bevat. Het gebruik van de informatie die in dit naslagwerk aan bod komt, is geheel voor rekening van de lezer. De lezer moet zijn eigen oordeel vellen of een holistisch medisch expert of zijn persoonlijke arts raadplegen voor specifieke toepassingen bij zijn individuele problemen. De informatie die hierin gepresenteerd wordt, is op geen enkele manier bedoeld als vervanging van medische diagnostiek en/of behandeling. Indien u vragen heeft over uw gezondheid, raadpleeg dan een medisch bekwaam persoon.

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *