De ziekte van Crohn, Morbus Crohn

Wat is de ziekte van Crohn?

Het onderscheid tussen Morbus Crohn en Colitis Ulcerosa is nogal vaag en verwarrend. De ziekte van Crohn komt het vaakst voor in het ileocolitis, dat in het achterste gedeelte van de dunne darm voorkomt. De ziekte van Crohn is verwant aan colitis ulcerosa, maar vertoont toch verschillen. De verschillen hebben vooral te maken met de plaats waar de ontsteking zich bevindt en de manier waarop de ontsteking zich gedraagt. 

Bij colitis ulcerosa is de ontsteking terug te vinden in een gedeelte van de dikke darm en de aars of de gehele dikke darm. Bij de ziekte van Crohn is de ontsteking vaak segmentair aanwezig, waarbij zones van normale en ontstoken darmwand elkaar afwisselen. Bij colitis ulcerosa is de ontsteking ononderbroken aanwezig. Bij de ziekte van Crohn kan de ontsteking zowel het slijmvlies als de darmwand betreffen waardoor er vernauwingen ontstaan.

De ziekte van Crohn kenmerkt zich vaak met een wisselend verloop. Dat betekent dat er klachtenvrije perioden zijn die afgewisseld worden met symptomen activiteit.

De meest voorkomende symptomen zijn gewichtsverlies, buikpijn en diarree met bijmenging van slijm en bloed. Dit kan gepaard gaan met koorts, misselijkheid, vermoeidheid, braken en valse stoelgangsdrang. 

Wat zegt de Germaanse geneeskunde?

De functie van de dunne darm

De dunne darm verbindt de maag met de dikke darm. Het eerste deel van de dunne darm is het duodenum of de twaalfvingerige darm waar enzymatische sappen van de pancreas en de galvloeistof aan de voedselbrij wordt toegediend. Na de twaalfvingerige darm volgt het jejunum of nuchtere darm, het bovenste deel van de dunne darm. De nuchtere darm haalt in samenwerking met bacteriën de voedingsstoffen uit je eten. Deze komen via het slijmvlies in de bloedbaan terecht. Het ileum of de kronkeldarm is het laatste deel van de dunne darm. De laatste voedingsstoffen en sommige vitamines worden hier nog uit je voedsel gehaald. 

Het grootste deel van de opname van voedingstoffen vindt plaats in het jejunum en het ileum. Wat overblijft van je voedsel gaat naar de dikke darm. De dunne darm bestaat uit intestinaal cilinderepitheel. Dit weefsel behoort tot het endodermale kiemblad, aangestuurd door de hersenstam. Het controlecentrum van de dunne darm (jejunum en ileum) ligt ordelijk geplaatst in een ringvorm, exact tussen het relais van de twaalfvingerige darm en het Coecum dat de overgang is naar de dikke darm en de appendix

Het biologisch conflict met betrekking tot de ziekte van Crohn

Het is belangrijk te begrijpen dat het onbewuste geen onderscheid kan maken tussen een effectieve voedselbrok dat te groot is of een figuratieve voedselbrok in de zin van een onverteerbare ergernis of een lelijke, moeilijk te verwerken situatie. Iets achterbaks, hatelijks of gemeen niet kunnen verwerken. Het biologisch conflict is naar de functie van de dunne darm letterlijk: “niet in staat zijn om een brok te absorberen of te verteren”. 

De “brok” gaat over een ergernis. Deze ergernis kan gaan over een relatie die je met iemand hebt zoals je vriend, leraar, een ouder, cliënt, arts, chef, collega, buur enzovoort, ook een ergernis met de overheid. Het kan ook schoolgerelateerd zijn. Een student voelt zich benadeeld door zijn lerares. Hij vindt dat hij steeds onrechtvaardig beoordeeld wordt. Diagnose: Morbus crohn wegens recidieven.

Veel voorkomend zijn ergernissen in een relationele sfeer. Een man heeft voortdurend ruzie en ergernis met zijn vrouw = “onverteerbare ergernis”. Hij zou al lang gescheiden zijn, als ze niet een gemeenschappelijk huis zouden hebben dat de man bij de scheiding zou verliezen. Het conflict duurt al meer dan 20 jaar = recidiverend conflict. De patiënt lijdt aan een zware vorm van Morbus Crohn.

Een ergernis kan ook gaan over een opmerking, kritiek, belediging of nieuws dat moeilijk te accepteren of moeilijk te verteren is. 

De conflictactieve fase met betrekking tot de ziekte van Crohn

Het is belangrijk te beseffen dat Chron een genezingsfase is dat zich niet kan voltrekken wegens afwisselende conflictactieve fasen en genezingsfasen.

De conflictactieve fase begint vanaf het moment dat de ergernis inslaat in de psyché. Dit gebeurt synchroon in de psyché, de hersenen en het weefsel of orgaan. Het ZBS  (zinvol biologisch speciaalprogramma) is gestart en dit kun je niet meer omdraaien. De biologische zin is om de vastzittende ergenisbrok met meer darmweefsel beter te verteren en te  kunnen absorberen. De weefseltoename is evenredig aan de intensiteit en duur van het conflict. Bij langdurige conflictactiviteit ontwikkelt zich een vlakgroeiende tumor van het absorptieve in de dunne darm. Soms ook poliepen. 

De ziekte van crohn is de helingsfase van een “onverteerbare brokconflict” 

Volgens op conflictoplossing verwijderen TBC schimmelbacteriën het extra darmweefsel of tumor dat niet meer nodig is. Dit gaat gepaard met diarree, buikpijn en braken. Er is inmenging van bloed en slijm dat een teerachtige ontlasting produceert. Diarree, verstopping, nachtzweet-fasen zijn eveneens symptomen van de ziekte van Crohn. Volgens de vijf biologische natuurwetten is ontsteking altijd een genezingsfase waarbij microben worden geactiveerd die het weefsel herstellen en ontgiften. 

De ziekte van Crohn is de helingsfase van een “onverteerbaar brokconflict “. Een chronische aandoening geeft aan dat men terugvalt in het conflict, men spreekt van recidieven waardoor de genezing zich niet kan voltooien. Kenmerkend voor terugkerende symptomen van Crohn zijn de “opvliegers”, die telkens optreden wanneer de persoon “op een spoor trapt”, met “spoorvrije” periodes daar tussenin die meestal klachtenvrij zijn. 

Therapie: 

Conflict en sporen achterhalen en zo mogelijk reëel oplossen zodat dit zinvolle biologische speciaalprogramma ophoudt. Affirmatie: “Aan ergernis heeft niemand iets”. “Alles heeft zin en hiervan kan ik leren”. Goede genezingskans, ook bij reeds langer bestaande ziekte!. 

Geneesmiddelen voor de darm:

Geen onnodige medicatie innemen.

Thee: duizendguldenkruid, agrimonie, venkel, pepermunt en duizendblad.

Uitgebreid kauwen, genieten van het eten!

Colontherapie, darmspoeling ter ontgifting.

Ricinusolie pakking op de buik.

Warme buikwikkels met zoutoplossing

vasten: de oudste therapie bij verteringsproblemen. Bij het vasten volgen we ons instinct, net zoals dieren wanneer zij niets eten. Echter vasten onder dwang of druk brengt nieuwe conflicten teweeg en nieuwe ziekten.

“Willfort”: 3-weekse kuur met vers geperst zuurkool-sap – over de dag verdeeld 0,5 – 1 liter drinken. (Bron Björn Eybl, zielsoorzaken der ziekten)

Voedingsadvies bij de ziekte van Crohn

Consumeer gezonde verzadigde vetten. Kokosolie is een middellange verzadigde vetsoort met een beschermend effect op het slijmvlies van de darm. Kokosolie heeft weinig gal nodig om goed te verteren en heeft een gunstig effect op het genezingsproces. 

Geraffineerde vetten, oliën, zout en suikers zijn ten strengste verboden, deze geven extra irritatie aan het darmslijmvlies en verergeren de symptomen. Let op met derivaat omega 6 dat dikwijls aan geraffineerde oliën en voedingsmiddelen wordt toegevoegd. Deze verergeren ook de ontstekingsreacties, terwijl dit niet nodig is. Het lichaam weet zelf wat het doet. Vermijd gebroken noten of notenpasta. De beste oliën om na de bereiding aan je maaltijd toe te voegen zijn de oliën van eerste koude persing, bij voorkeur biologisch. Daarin heb je de basisvorm van omega 3 en 6, deze zijn nodig voor de goede genezing van de ontstekingsreacties. Noten zijn ook rijk aan basis omega vetzuren. Week ze een nacht in water, dan verteren ze nog gemakkelijker. 

Vermijd ook tarwe en hun derivaten, koemelk, kaas en zuivel. Chemische zoetstoffen, lightproducten, industrieel bewerkt voedsel hebben een verzurend effect op de spijsvertering, laat deze voedingsmiddelen in de rekken van de winkel liggen.  Vermijd zo veel mogelijk geraffineerde palmolie, E-nummers, bewaarmiddelen en andere additieven. Roken of een omgeving waar gerookt wordt is niet gunstig.

Niet oplosbare vezels verergeren het probleem. Er wordt verteld dat je veel onoplosbare vezels moet consumeren als je lijdt aan darmontstekingen of de ziekte van Crohn. Onoplosbare vezels of zemelen irriteren het slijmvlies van de darmen in ernstige mate. Bovendien versnelt de transit waardoor sommige voedingsstoffen niet opgenomen kunnen worden. Zie de blog over vezels dat je vind bij het onderwerp voeding op deze website. Hippocrates beschouwde 2500 jaar geleden dat witbrood voedzamer was en de oude Romeinen en Grieken gaven ook voorkeur aan witbrood. Oplosbare vezels uit groenten en fruit zijn het beste (geldt in feite ook voor gezonde mensen). Gewoon voedsel zoals de natuur het heeft voorzien voor de mens, zongerijpt en in oorspronkelijke staat. Gebruik meer specerijen behalve de verhittende specerijen zoals cayennepeper. Specerijen hebben veel ontgiftende stoffen voor het lichaam. Het is aan te bevelen om meer glutenvrij te eten bij de ziekte van Crohn tot het causale conflict is opgelost.

Onthoud dat je spijsvertering is verzwakt als je lijdt aan de ziekte van Crohn. Het is wijzer om vleesconsumptie te minderen en meer voorkeur te geven aan vegetarisch eten. Niet koken op een hard vuur, laat iets langer ‘pruttelen’ op een zacht vuur. Je hebt minder verlies van voedingsstoffen, en deze zijn ook beter opneembaar.  Magnetron is uit den boze. 

Tot slot: rauwkost verteert moeilijker dan gekookte voeding en is dus beter te vermijden. Veel kauwen en genieten van je eten om meer speeksel te produceren waarbij de afscheiding van spijsverteringsenzymen ook gestimuleerd wordt.              ‘s Avonds een lichte maaltijd. Een half uur voor het eten een glas lauwwarm water waaraan een beetje bergzout is toegevoegd stimuleert de spijsvertering. 

Goede voeding is een must

Respecteer de gezondheidsregels: Leren meegaan met de natuur is reeds de helft van de winst gewonnen om je gezondheid een boost te geven. De gewoonte om rond 22.00 uur naar bed te gaan stimuleert de lever in zijn nachtelijk ontgiftingsproces, dit is bij de ziekte van Crohn zeer belangrijk. Je lichaam heeft echt rust nodig. Tussen zes en zeven uur opstaan en na het toilet en andere rituelen een licht ontbijt. Bij het reinigen van de tanden ook aandacht geven je tong proper te maken met een tongschraper. Oil Pulling is een extra hulpmiddel om je mond te zuiveren en je lichaam te helpen ontgiften. Neem een douche in de ochtend. Geef ‘s Avonds na de lichte maaltijd aandacht aan de rustige aspecten van het leven. Romantische aangelegenheden, meditatie, ademhalingsoefeningen enzovoort om je lichaam te ontspannen.

Kruiden die werkzaam zijn bij de ziekte van Crohn

De volgende kruiden hebben een positief effect op de symptomen van Crohn. 

Een kort lijstje: Echte heemst of Althaea officinalis, Aloë Vera of Aloë ferox, Alsem of Artemisia absinthium. Gomhars (Indiase wierookboom) of Boswellia serrata is een natuurlijke ontstekingsremmer. Bernagie of komkommerkruid, Borago officinalis heeft eveneens ontstekingsremmende eigenschappen. De plant kan als groente worden gegeten en de uit de zaden wordt olie gewonnen met sterke geneeskrachtige eigenschappen. 

Granaatappelsap heeft een wrange smaak dat genezend is op de ontstekingen.

Glycyrrhiza glabra of zoethout is sterk ontgiftend voor het maag- en darmkanaal. Nooit in grote hoeveelheden gebruiken als je lijdt aan hoge bloeddruk.

Nog enkele kruiden: Echinacea purpurea of de rode zonnehoed ondersteunt het genezingsproces. Garcinia mangostana of mangosteen, de vruchten zijn rijk aan zeer sterke antioxidanten. Panax ginseng, Plantago afra en Plantago ovata of  weegbree, Hydrastis canadensis of Canadese geelwortel, Matricaria recutita of de echte kamille, Morinda citrifolia of morinda, Uncaria tomentosa of kattenklauw, Ulmus rubra of rode iep zijn allemaal verzachtend bij de ziekte van Crohn. Saccharomyces cerevisiae subsp. boulardii is een levende gist dat als een tijdelijk probioticum kan ingezet worden om afvalstoffen en toxines af te breken in de darmen. Het is tevens een prebioticum als voedingsbodem voor een gezonde darmflora en is trofisch voor de darmmucosa. Het bevordert de gezondheid van het darmslijmvlies. 

Voedselallergieën met terugkerende diarree

Mensen met de ziekte van Crohn hebben dikwijls last van terugkerende voedselallergieën. Dit onthult dat een “onverteerbare ergernis”, die niet volledig is opgelost, door het onbewuste is gekoppeld aan een bepaald voedingsmiddel (melk, noten, tarwe, zeevruchten, een bepaalde vrucht of groente). 

Voedselallergieën zijn voor het onbewuste onverteerbare brokken. Voedselbestanddelen zoals suiker, lactose, gluten, schelpdieren, citrusfruit e.a. kunnen als sporen in het onbewuste opgeslagen en gekoppeld zijn aan het oorspronkelijke ‘ergernis’ conflict dat met de ziekte van Crohn te maken heeft. Alle voedsel waarvan wordt aangenomen dat het de waarschijnlijke bron van de “allergie” is vormt een nieuwe “onverteerbare brok” en wordt daarmee toegevoegd aan de lijst van conflictsporen. Meerdere voedselallergieën wijzen erop dat diverse voedingsmiddelen in het onbewuste als sporen zijn opgeslagen en zijn gekoppeld aan het oorspronkelijke DHS of conflictinslag van de ziekte van Crohn. 

Het is belangrijk om dagelijks te noteren wat je eet om te ontdekken welk voedingsbestanddeel als spoor is opgeslagen en gekoppeld is aan het oorspronkelijk conflict dat met de ziekte van Crohn te maken heeft. Dit om tijdelijke verergering van de symptomen te vermijden. Natuurlijk is het belangrijk om de causaliteit van de ziekte van Crohn op te lossen, zodat deze sporen ook opgelost kunnen worden. 

In het geval van “glutenintolerantie” of coeliakie worden gluten, die worden aangetroffen in tarwe en verwante granen, geassocieerd met een “onverteerbaar brokconflict”. Dat kan brood zijn, maar ook gebak, koekjes, deegwaren, spaghetti enzovoort. Het herhaalde contact met de tarwe (“allergeen”) leidt uiteindelijk tot een ontsteking in de dunne darm. Een glutenvrij dieet, de standaardbehandeling die wordt aanbevolen, betekent in werkelijkheid het ontwijken van het gluten-spoor zonder de onderliggende causale oorzaak aan te pakken. Deze causale oorzaak blijft daarom verder bestaan.

Mensen die altijd bezorgd zijn over het eten van iets “toxisch” of “verkeerds” zijn daarom eerder geneigd om meerdere voedselallergieën te ontwikkelen. Het gaat om een onbewust proces dat self fulfilling prophecy heet. Perfectionisme of fanatisme over voeding zijn grote valkuilen waardoor nog meer voedselallergieën ontstaan. 

OPMERKING: In de conventionele geneeskunde worden bepaalde voedingsmiddelen als triggers voor een anafylactische shock beschouwd. Van anafylaxie wordt gezegd dat het een immuunreactie is op een allergeen, zoals noten, schaaldieren of zuivelproducten. Immuniteit en immuunreactie is een academisch construct zonder wetenschappelijke basis. Vanuit het oogpunt van de GNM worden de symptomen opgeroepen door een terugval in het conflict (“allergie”), bijvoorbeeld van een territoriumangst-conflict (ademhalingsmoeilijkheden), een “brokconflict” (zwelling van de tong) of een scheidingsconflict (netelroos, flauwvallen), vanwege het “trappen op een conflictspoor”. 

Het is heel goed mogelijk dat een sterke terugval in een conflict leidt tot heftige complicaties. Een echte anafylactische shock met een snelle daling van de bloeddruk, een verlies van bewustzijn dat zelfs mogelijk de dood tot gevolg heeft, wordt echter veroorzaakt door een overmatige blootstelling aan chemicaliën, zoals medicijnen (morfine, aspirine en andere), röntgenstralen, contraststoffen, toxines en andere vergiften. In werkelijkheid zijn dit zware intoxicatieschokken waarop het lichaam zo heftig reageert.

Met dank aan Arjen Lievers https://www.germaansegeneeskunde.nl/index_ziekten_gnm/

Björn Eybl zielsoorzaken van ziekte isbn: 978-3-85052-299-1

Dr. Geerd Ryke Hamer

Related Articles