De ziekte van Parkinson

Parkinson heeft vele gezichten: van trillende handen tot aan de grond genageld staan en geen initiatief kunnen nemen. Volgens de conventionele geneeskunde is de ziekte van Parkinson een langzaam, voortschrijdende en degeneratieve aandoening van de hersenen. Typische symptomen zijn het trillen van de spieren (tremor), moeite met schrijven, stijfheid van de spieren (rigor), bradykinesie waarbij de bewegingen steeds trager worden met houdings- en evenwichtsproblemen, rigiditeit of stijfheid van de romp en heupen of benen waarbij je krom kan gaan staan. Het gaat over motorische symptomen waarbij het ook moeilijk is om emoties te laten zien. Andere typische symptomen zijn slaapproblemen, moeite om naar de wc te gaan en meer tijd nodig hebben om iets te zeggen en onwillekeurige bewegingen uit te voeren. Parkinson is geen dementie of vergeetachtigheid en heeft een andere conflictinhoud.
De conventionele geneeskunde beschouwt Parkinson als een ‘progressieve neurodegeneratieve hersenstoornis’ en een gebrek aan dopamine wordt verantwoordelijk gehouden voor het begin van de ziekte.
Het conflict dat verband houdt met de beweging van de spieren
Dit conflict gaat over het bewegingsapparaat van het lichaam. De motorische bezenuwing of innervatie, alsook het spannings- en ontspanningsbevel komt van het motorische centrum van de hersenschors (behoort tot ectoderm). De dwarsgestreepte spieren behoren tot het nieuw mesoderm. De conflictnuance is in de aard van ‘zich niet kunnen bewegen, vastzitten, vastgehouden worden of angst om vast te zitten’. Het conflict gaat dus over zich niet kunnen, willen of durven bewegen. Het motorisch conflict kan zich zowel gegeneraliseerd (over het hele lichaam) als lokaal voordoen met één enkele spier- of spiergroep. Het conflict gaat dikwijls gepaard met een schrikangst waarbij spraakstoornissen of stemveranderingen kunnen optreden. De bevingen kunnen ook optreden in de nek of in slechts één arm of been, afhankelijk van de aard van het motorische conflict.
Bij gelokaliseerde spiergroepen is de handigheid van toepassing om het conflict te kunnen opsporen. Bij rechtshandigen is de rechterzijde de partnerzijde, wat alle mensen die niet behoren tot moeder of kind inhoudt. De linkerzijde bij rechtshandigen gaat altijd over de moeder- en kindzijde. De getroffen spiergroep wijst de weg naar de conflictgeschiedenis.
Net als bij andere aandoeningen die gepaard gaan met motorische conflicten zoals multiple sclerose, amyotrofe laterale sclerose, polio of spierverlamming, kan de diagnoseschok leiden tot motorische vervolgconflicten. Waarbij men in de psyché nog meer vast komt te zitten. De voorstelling dat Parkinson ongeneeslijk is waarbij je je zelfstandigheid verliest en geen normale handbewegen meer kan uitvoeren, kan zich in het onbewuste vastzetten en een spoor vormen dat voortdurend recidiveert.
Parkinson is een zich herhalende genezingscrisis binnen een hangende genezing
Parkinson is de genezing van een motorisch conflict dat door recidieven of sporen kort wordt aangestoken. Dat geldt ook voor de emoties, aandacht en spanningen, die het trillen verergeren. Medemensen die wijzen op het trillen of opmerkingen maken over de traagheid, spierstijfheid en evenwichtsproblemen bij een persoon met Parkinson, zullen de problemen verergeren. Zo kan de genezingsfase nooit afgerond worden, deze begint te domineren en komt nooit aan een einde wanneer deze vicieuze cirkels aanhouden. Het is zo belangrijk om het conflict en bijhorende sporen zo goed mogelijk te achterhalen en deze op te lossen zodat deze hangende genezing stopt.
De typische spierstijfheid en vertraagde bewegingen (bradykinesie) zijn symptomen van een verlengde genezingsfase, terwijl de bevingen optreden tijdens de Epileptoïde crisis. Permanente trillingen, bijvoorbeeld in de handen, zijn een teken van een voortdurende genezingscrisis als gevolg van aanhoudende motorische conflicten van ‘het niet in staat zijn om de handen goed te gebruiken’ en de beving zelf is een spoor dat leidt tot de chronische aandoening.
Net als bij MS en ALS is de ware reden van de progressieve aard van de aandoening, de negatieve prognose en de angst om volledig gehandicapt te raken, wat leidt tot extra motorische conflicten en een verergering van de symptomen. Bij de ziekte van Parkinson kan ook dementie en/of Alzheimer voorkomen, maar deze aandoeningen hebben een andere conflictinhoud dan Parkinson.

Enkele voorbeelden uit het archief van Dr. Hamer
Een 40-jarige ondernemer levert zijn producten al jarenlang aan een groothandel. Wegens een reorganisatie en besparingsplan verliest deze ondernemer deze belangrijke klant. Er ontstaat een motorisch conflict in de trend van ‘deze klant niet met de handen kunnen vasthouden’ en dit conflict is al meer dan 20 jaar hangend en actief met bevende handen tot gevolg.
Parkinsonpatiënt Mohammed Ali vertelt dat hij regelmatig droomt van de wedstrijd tegen Joe Frazier, want bij deze wedstrijd lijdt Mohammed zijn eerste en pijnlijkste nederlaag. De motorisch biologische conflicten die hierbij ontstaan zijn in de aard van ‘zich niet kunnen dekken’, wat leidt tot het trillen van de handen. ‘Het niet kunnen vluchten uit de ring’ doet stoornissen ontstaan in de benen. Het hevige schrikangstconflict leidt dan weer tot spraakstoornissen. Elke keer dat hij daarover droomt komt hij in een conflictactiviteit. Het onbewuste kan de verbeelding in de droom niet onderscheiden van de verloren reële wedstrijd die al lang voorbij is. De schudverlamming die eigenlijk de genezingscrisis is, zorgt er telkens weer voor dat hij conflictactief wordt en angst ervaart, waardoor het zinvolle biologische programma nooit kan eindigen.
Zaken die men beter vermijd bij Parkinson
Voornamelijk frisdranken en cola. Natriumbenzoaat (E211) is giftig voor het zenuwweefsel. Vermijd eveneens geraffineerde suikers en zetmelen zoals deze uit veredelde tarwe.
Cholesterolverlagende medicijnen of statines verergeren de symptomen bij Parkinson. Cholesterol is belangrijk voor verschillende hersenfuncties en sommige delen van de hersenen bestaan uit 50% cholesterol. Eet ook voldoende gezonde verzadigde vetten (niet deze die door de voedingsindustrie bewerkt zijn). Dit geldt ook voor de griepprik en andere vaccinaties die de symptomen van Parkinson verergeren. Steroïden, medicijnen tegen artritis en NSAID’s (non-steroidal anti-inflammatory drugs) hebben eveneens nadelige effecten op de ziekte van Parkinson.
Wat zijn goede voedingsmiddelen bij Parkinson?
Eet veel noten. Noten zijn rijk aan omegavetzuren en waardevolle mineralen die belangrijk zijn voor het zenuwweefsel. Zo bevatten amandelen waardevolle voedingsstoffen (ontschil de amandelen wel eerst door ze eventjes in kokend water te leggen en direct koud af te spoelen). Noten kun je best een nacht laten weken en vervolgens goed afspoelen. Zo verwijder je het fytinezuur dat zich in het spijsverteringskanaal bindt met waardevolle mineralen waardoor deze niet goed meer kunnen worden opgenomen. De noten eerst weken, verwijdert de enzymremmers die van nature in noten aanwezig zijn om te voorkomen dat ze opgegeten worden. Paranoten zijn rijk aan selenium en walnoten bevatten alginezuur, wat een krachtig antioxidant is. Let erop dat je noten steeds vers eet. Gebruik geen gebroken noten, want zuurstof tast de waardevolle voedingsstoffen in de noten aan. Dat geldt ook voor gemalen noten die gebruikt worden om notenpasta te maken. De waardevolle omegavetzuren oxideren door het contact met zuurstof en de noten worden ranzig. Dit verstoort dan weer de spijsvertering.
Vermijd voedsel dat met pesticiden is behandeld. Opteer voor biologisch geteeld voedsel. Pesticiden hebben een uiterst negatief effect op de zenuwen. Bovendien zijn gewassen die regelmatig bezocht worden door insecten rijker aan polyfenolen, wat krachtige antioxidanten zijn. Een onbewerkt plantaardig dieet heeft een positief effect op het zenuwstelsel. Op deze manier krijg je veel meer vitaminen, mineralen, anti-oxidanten en fytonutriënten binnen die het lichaam en de hersenen beschermen. Complexe koolhydraten zijn voedend en geven na vertering gezonde glucose om de zenuwweefsels goed te laten functioneren.
Lapacho (Pau d’Arco) is een krachtige kruidenremedie van de Inca’s die je als thee kan drinken. Het heeft een positief effect op de ziekte van Parkinson.
Omega 3 in basisvorm is ook nuttig, bijvoorbeeld het alfa-linoleenzuur dat voorkomt in plantaardige oliën zoals lijnzaadolie en hennepzaadolie. Ook veel groenten en zaden bevatten zeer kleine hoeveelheden basis omega 3. Omega 3 is gevoelig voor licht, warmte en zuurstof, dus bewaar dit steeds droog, donker en koel. Er staat op de website een uitgebreid artikel over de omega vetzuren. Klik op publicaties en vervolgens op pijler voeding. Overdrijf wel niet met omega 3.
Reacties