Als echte natuurwezens zijn wij mensen gemaakt om in een natuurlijke omgeving te leven. Logisch toch?

De zon is levensnoodzakelijk voor onze gezondheid. Net als planten hebben we zonlicht nodig om goed te kunnen functioneren. Planten nemen mineralen op en door zonlicht kan de plant deze mineralen opneembaar maken voor mens en dier.

De meeste mensen denken dat zonlicht nodig is voor het synthetiseren van vitamine D, en dat is juist.

En we hebben rechtstreeks zonlicht nodig om ons lichaam in staat te stellen zelf enzymen, vitamines en andere voedingstoffen aan te maken, en onze lichaamssystemen in stand te houden. Zonlicht is ook nodig om mineralen te kunnen inbouwen in cellen.

We hebben zon nodig om de hemoglobine beter zuurstof te laten opnemen. Gebrek aan zonlicht doet ons sneller verouderen.

Als je de hele dag in een ruimte zit ver verwijderd van ramen, of een winter in een donker koud klimaat, dan weet je hoe het voelt wat gebrek aan zonlicht is, dat is niet prettig, je humeur lijdt eronder, je algemene gezondheid verzwakt, de huid wordt erg bleek.

Lopen we in de zon, dan doet dit veel meer dan alleen de vitamine D verhogen, we verhogen ook vitamine A en B en verschillende andere voedingsstoffen. Er worden blije hormonen aangemaakt zodat depressie en angstgevoelens verlichten.

Zonlicht op de huid stimuleert de spijsvertering en is belangrijk voor een evenwichtige methylering (organische reactie) van het DNA en RNA (Ribonucleïnezuur). De lever is beter in staat om verteerde voedingstoffen om te zetten in lichaamseigen stoffen, zodat het lichaam ze kan gebruiken.

Zonlicht is belangrijk voor onze stofwisseling.

Een tekort aan zonlicht leidt naar uitputting, zwakte en ziekte. Omdat voor de algemene gezondheid zonlicht nodig is om afvalstoffen en toxines te verwijderen uit ons systeem. We weten dat afvalstoffen en toxines verstoppingen veroorzaken in het lichaam met zuurstoftekort tot gevolg.

Dit leidt onherroepelijk tot de ontwikkeling van ziekten die chronisch worden als men het lichaam niet zuivert en ontgift. De zon helpt hierbij. Energie van zonlicht bereikt ons via zongerijpte biologische voeding, anderzijds door een verstandige wijze van blootstelling aan de zon.

In de zon is het zeer belangrijk om altijd in beweging te zijn en steeds te luisteren naar je lichaam. Het lichaam geeft altijd aan wanneer het genoeg zon heeft, ongeacht welke huidtype dat je ook hebt. En laten we eerlijk zijn, heb je al een Spanjaard gezien die op het heetst van de dag in de volle zon ligt? Spanjaarden luisteren meer naar hun lichaam.

De zon is de beste vriend van de mens.

Het menselijke oog ziet alleen maar het zichtbare licht. Ultraviolet en infrarood hebben een sterke invloed op onze gezondheid en humeur. Ultraviolet is het meest biologisch actief van alle stralen. Regelmatige blootstelling aan het ultraviolette licht van de zon zorgt ervoor dat overgroei microben en schimmels met succes op afstand worden gehouden.

Zonlicht is het enige dat we hebben om de gevaarlijke ziekenhuisbacterie te bestrijden. Alles wat nodig is voor groei en voortplanting heeft energie nodig die geleverd wordt door de zon. Dankzij de zon is er leven mogelijk op aarde.

Het verhaal van vitamine D

Vitamine D of calciferol is eigenlijk niet alleen een vitamine, maar ook een hormoon. Dit hormoon is levensnoodzakelijk om de productie van andere hormonen te stimuleren en te ondersteunen. Vooral voor de synergetische werking van onze gelukshormonen zoals serotonine, dopamine, oxytocine, gamma-amino boterzuur of GABA.

Een tekort aan zonlicht en vitamine D veroorzaakt dat er teveel of te weinig hormonen aangemaakt worden, denk maar aan de stress- en schildklierhormonen. Dit tekort aan vitamine D kan in verband gebracht worden met depressiviteit en verschillende mentale aandoeningen.

Vitamine D reguleert de schildklier, botopbouw, hersenfuncties en de spijsvertering.

Vitamine D3 of cholecalciferol is de best opneembare vorm en wordt gevormd onder invloed van ultraviolet licht met een golflengte van 300 nm uit 7-dehydrocholesterol, een afgeleide vorm van cholesterol. Daarbij is er sprake van een fotochemische reactie.

Een tekort aan vitamine D leidt niet naar de dood, ander tekorten zijn gevaarlijker, denk maar aan een tekort aan zink of vitamine B12, Waar we wel voor moeten oppassen is is de bewering dat een megadosis van vitamine D supplementen een sleutelrol speelt voor de gezondheid van ons lichaam.

Het is zo niet en het teveel aan vitamine D wordt giftig en put onze algemene gezondheid en detoxsysteem uit. Vitamine D is niet de heilige graal voor onze gezondheid, een tekort is niet de reden dat er zoveel mensen ziek zijn.

We hebben het nodig, maar niet in de dosis zoals de conventionele geneeskunde het aanraad, dit is zelfs uiterst schadelijk.

De zonnebrandmiddelen en de zonnebril

Mensen mogen zich maximaal blootstellen aan zonlicht en zeker nooit insmeren met zonnebrandmiddelen, zodat ze toch vitamine D kunnen aanmaken. Belangrijk is om naar het lichaam te luisteren. Als het lichaam genoeg zon heeft gehad vertelt het dit wel aan jou.

Zonlicht heeft anti-kankereigenschappen omdat het je sterker maakt tegen biologische schokken. Normaal gesproken produceert de hypofyse en hypothalamus, zodra de optische zenuwen van je ogen zonlicht waarnemen, hormonen die fungeren als versterking van de melanocyten.

Hetzelfde gebeurt met de epifyse (pijnappelklier) die start met het vrijgeven van serotonine voor de hormoonhuishouding overdag. Melanocyten produceren melanine, het pigment dat de huid zijn natuurlijke bescherming tegen verbranding van de zon geeft.

Wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon, produceren melanocyten meer pigment, waardoor de huid bruiner of donkerder wordt (melanocyten produceren in hoog tempo melanine). Als je tien maanden niets van zonlicht hebt ontvangen en 1x per jaar in de hoogzomer in de volle zon gaat, is het logisch dat je verbrandt.

Daarom is het aan te bevelen ons in de winter en het voorjaar maximaal aan het zonlicht bloot te stellen om aan de zomerzon te kunnen wennen zonder schadelijke effecten. Ik loop in de winter in de volle zon, zelfs als het vriest in korte broek. Daarom kan ik nu de volle zomerzon en tropenzon verdragen zonder te verbranden, en ik heb nooit tekort aan natuurlijk gevormde vitamine D.

Zonnebrillen en zonnebrandmiddelen zijn een belangrijke oorzaak voor huidbeschadiging door de zon. Enerzijds omdat ze ultraviolet licht tegenhouden en anderzijds verhinderen ze het lichaam om vitamine D aan te maken.

Hoewel de media meestal alleen op de schadelijke effecten van (teveel) UV-licht wijzen, is dit in werkelijkheid een van de krachtigste natuurlijke medicijnen die de wereld ooit gezien heeft.

Is het jou ook al opgevallen dat er een sterke toename is van huidkanker bij het blanke ras in de geïndustrialiseerde wereld die zich insmeren met zonnebrandmiddelen?

Andere bevolkingsgroepen hebben dit verschijnsel niet. Deze bevolkingsgroepen lopen ook nog veel meer buiten en in veel hogere ultraviolet licht concentraties die wij hier op de gematigde breedtes niet hebben?

Ja, het klopt, deze bevolkingsgroepen hebben meer melanine in de huid, maar de uv-index in deze landen is beduidend veel hoger. De blootstelling aan de uv-index in Kenia bijvoorbeeld is 580% hoger dan tijdens de lente en de herfst in België.

Hoe het komt dat bijna alle gevallen van melanomen bij bepaalde mensenrassen (donkere rassen) zich voordoen op plekken van het lichaam die nooit worden blootgesteld aan zonlicht zoals slijmvliezen, handpalmen en de voetzolen als ze verhuizen naar onze streken?

Wanneer gaat er bij onze medici en patiënten de twijfel worden opgeroepen als er zelfs bij het blanke ras melanomen voorkomen op lichaamsdelen zoals de heupen, slijmvliezen, oksels, genitaliën, de ogen, het rectum, spijsverteringskanaal, de urineblaas en de ademhalingsorganen, allemaal lichaamsdelen die weinig tot geen ZONLICHT ontvangen!

Het is echt opvallend, de stijging van huidkanker overal in de Westerse wereld. En dit ondanks het feit dat we ons allemaal insmeren met zonnebrandcrème. En weer niemand die vragen stelt in het openbaar. Wanneer gaan we de juiste vragen stellen en echt opstaan om (huid-)kanker oorzakelijk aan te pakken.

Afgezien van het feit dat de meeste zonnebrandcrèmes van zichzelf ook al schadelijke nanodeeltjes bevatten, het uiterst giftige oxybenzone en andere giftige bestanddelen bevatten, hebben veel van de intens gebruikte chemische zonnebrandmiddelen ook sterk de neiging om giftige toxines te genereren in de huid, wat de belangrijkste secundaire oorzaak van huidkanker is.

Zonnebrandmiddelen bevatten ook een cocktail van meerdere kankerbevorderende geur- en synthetische stoffen die gemakkelijk door de huid kunnen worden opgenomen waarna ze in de bloedbaan terechtkomen.

Zonnebrandmiddelen bevatten zonnefilters (talk, titaniumoxide of zinkoxide) of chemicaliën zoals p-aminobenzoëzuur, benzofenon, methoxycinnamaat en andere leuke lichaamsvreemde giftige chemische stoffen.

Deze chemicaliën gaan bepaalde uv-frequenties doorlaten en andere niet.

Zonnebrandmiddelen die para-aminobenzoëzuur bevatten houden niet alleen de therapeutische effecten van zonlicht tegen, maar veroorzaken ook genetische schade aan de huid. Zonlicht verergert de DNA-schade aan de huid door het gebruik van deze middelen.

Deze zonnefilters en chemicaliën beïnvloeden de natuurlijke reactie van het lichaam om zonnebrand te voorkomen door de schaduw op te zoeken of een verkoelende douche te nemen.

Uv licht verantwoordelijk stellen voor DNA schade en kankervorming als reactie van het lichaam hierop is net zo onlogisch te stellen dat zuurstof gevaarlijk is als het reageert met koolstofatomen en verandert in een schadelijk afvalproduct in ons bloed.

Onderzoekers ontdekten dat wereldwijd gezien de grootste toename in melanoom zich heeft voorgedaan in landen waar chemische zonnebrandmiddelen zwaar gepromoot worden door de farmaceutische en chemische zonnebrandmiddelen industrie!

Ook in crèmes voor kinderen komt het oxybenzone voor. De meeste mensen smeren zich nietsvermoedend zichzelf overmatig in met zonnebrandmiddelen die ingedeeld zijn volgens hun beschermingsfactor.

Dit chemisch vergif ontketent een grote biochemische oorlog op de talglaag van de huid en vernietigt het eigen beschermingsmechanisme van de huid en zijn algemene gezondheid en detoxsysteem. De huid wordt daardoor gevoeliger voor uitdroging, permanente beschadiging, toxines opstapeling met een daaruitvloeiende verzuring en abnormale celgroei.

Dit veroorzaakt zuurstoftekort op celniveau en is na biologische schokken een belangrijke cofactor van huidkanker een andere kankers in het lichaam. De giftige stoffen uit de zonnebrandcrèmes dringen het lichaam binnen. Onze huid is gemaakt van levende cellen en niet van plastiek.

Het meest verontrustende bij zonnebrandmiddelen is dat veel van de algemeen gebruikte chemische stoffen een sterke oestrogene werking hebben, die ernstige schade kan toebrengen aan de seksuele ontwikkeling bij kinderen en het seksueel functioneren van volwassenen en het risico op kanker verder kan doen toenemen.

Stoffen die het hormoonevenwicht kunnen verstoren, vormen een groot risico voor je gezondheid.

Het grootste probleem van zonnebrandmiddelen is het feit dat ze zonnebaders ertoe verleiden om veel langer in de zon te zitten dan dat dit goed is voor het lichaam. Op deze manier ontstaat er door de infraroodstraling oververhitting in de diepere lagen van de huid met grotere huidbeschadiging tot gevolg.

Voorkom onnodige of langdurige blootstelling aan hevig zonlicht, vooral op de middaguren, en vermijd zonnebrillen en zonnebrandmiddelen want deze zijn oorzaak dat het lichaam zijn vermogen om zich te beschermen tegen de zon verliest. Zoek de schaduw op of draag beschermende kledij als de zon te warm wordt.

Door het gebruik van zonnebrandmiddelen veroorzaakt dikwijls de verbranding van de huid pas vele uren later. De mensen denken dan dat dit een goede zaak is, zonder het te beseffen leggen ze hun leven in de weegschaal. Ik heb genoeg gezien wat mensen op vakantie doen op het strand in zuiderse landen. Dat vind ik echt onbegrijpelijk.

Luister naar je lichaam, smeer je niet in, en als de zon op de huid begint te prikkelen, ga dan uit de zon. Door een zonnebrandmiddel te gebruiken weet je lichaam niet meer wanneer het genoeg zon heeft gehad. Veel zonnebrandmiddelen hebben een ultraviolet B blokker. Dit wil zeggen dat de huid gaat verbranden door teveel ultraviolet A.

De eerste verbranding door ultraviolet B is een natuurlijke reactie van de huid om ergere schade te voorkomen zoals huidkanker. De pijn die hierbij ontstaat zorgt ervoor dat je uit de zon gaat. Zonnebrandmiddelen zorgen ervoor dat je niet verbrandt door ultraviolet A.

Uiteindelijk ontstaat door overmaat aan ultraviolet A gecombineerd met de giftige bestanddelen van de zonnebrandmiddelen die een zuuraanval op de huid veroorzaken, gecombineerd met inwendige afvalstoffen en toxines, een permanente huidbeschadiging.

Als je nooit insmeert met zonnebrandmiddelen, krijg je nooit teveel ultraviolet A, zelfs al lig je urenlang in de zon. Je gaat eerst verbranden door te hoge dosis ultraviolet B, dat is de bescherming tegen huidverbranding door ultraviolet A dat veel schadelijker is en teweeggebracht wordt door zonnebrandmiddelen die ultraviolet B blokkeren.

Dat zijn de ontdekkingen van Dr Ackerman. Hij bevestigde ook dat de verbranding van UVB je algemene gezondheid een tijdje lam kan leggen, maar er is geen bewijs dat dit huidkanker kan veroorzaken. Het lichaam weet precies hoe het moet omgaan met deze vorm van huidverbranding.

The British Medical Journal wijst erop dat veel medische experts weinig weten over de precieze relatie tussen zonnebrand en huidkanker.

Er is geen indicatie dat UV straling iets te maken heeft met alle vormen van huidkanker. Ook de melanomen niet. Maar wat we zeker weten is dat huidkanker niet kan voorkomen worden door zonnebrandmiddelen.

Verder onderzoek heeft ook aangetoond dat zonnebrandmiddelen die zowel ultraviolet A + B blokkeren ook geen bescherming bieden om huidkanker te voorkomen. Hoe komt dat?

 1. De huid moet zich altijd eerst verweren tegen de chemische aanval van de zonnebrandmiddelen.
 2. Je ontneemt het lichaam van ultraviolet A + B die ervoor zorgen dat de algemene gezondheid wordt versterkt en verantwoordelijk zijn voor het goed functioneren van tal van fysiologische essentiële lichaamsprocessen.
 3. Het lichaam kan geen Vitamine D synthetiseren door gebrek aan ultraviolet B en kan bijgevolg niet overleven.
 4. De causaliteit van huidkanker heeft de te maken met aanvallen, schending van de integriteit en bezoedeling met betrekking tot de lederhuid of het corium. Huidkanker op de opperhuid is in werkelijkheid geen kanker, maar aanvullingsweefsel en de genezingsfase van scheidingsconflicten.

Is het verwonderlijk dat veel mensen die lijden en/of sterven aan huidkanker, weinig tot geen zonlicht hebben gehad?

Conclusie: Klinkt het niet veel logischer dat zonnebrandmiddelen in combinatie met onnatuurlijke zaken zoals fastfood, ongezonde leefstijl, gebrek aan contact met de natuur en zonlicht, stimulerende middelen zoals alcohol, roken en drugs, emotionele instabiliteit, E-nummers, medisch ingrijpen (tenzij noodzakelijk), onverzadigde meervoudige vetzuren (transvetten), overmatige behoefte aan geld en macht, conflicten, financiële problemen enzovoort veel eerder de oorzaak zouden kunnen zijn van huidaandoeningen en huidkanker, dan natuurlijke fenomenen, zoals de zon dat al miljoenen jaren al het leven in stand houden, inclusief de groei en evolutie van al het leven hier op deze blauwe planeet?

Vitamine D wordt net als cholesterol, co-enzym Q10 en hormonen aangemaakt uit mevalonaat, de aanmaak van deze natuurlijke stof wordt geblokkeerd door het gebruik van statines en andere medicijnen.

Dat is een grote oorzaak waarom veel mensen een extreem tekort ontwikkelen aan vitamine D terwijl vitamine D de huid beschermt tegen de zon. DAARDOOR ZIJN ER ZOVEEL MENSEN EXTREEM GEVOELIG GEWORDEN AAN DE ZON.

Waarom zouden natuurlijke fenomenen ons plotseling schade gaan berokkenen? Zonlicht heeft geneeskracht. De intelligentie van het lichaam vertelt ons wanneer we genoeg zonlicht hebben gehad.

Deze intelligentie is ook in staat om ons lichaam steeds aan te passen aan de steeds veranderende omgeving. Het lichaam heeft een accuraat zelfregulerend mechanisme om zich te beschermen tegen allerlei natuurelementen.

Eten houdt ons in leven, maar wanneer we niet luisteren naar het lichaam gaan we teveel of te weinig eten en dat leidt tot ziekten. Te lang zwemmen kan ervoor zorgen dat de huid gaat opzwellen, teveel afkoelen of je gaat problemen krijgen met de bloedsomloop.

Regenwater is een natuurlijk fenomeen dat je energie geeft, maar te lang in de regen staan onderdrukt je algemene gezondheid en detoxsysteem.

Hetzelfde kan gezegd worden van de slaap, het laadt je lichaam en geest weer op, maar teveel slapen maakt je zwaar, loom, depressief en ziek. Als je te dicht bij het vuur komt zal je lichaam wel vertellen dat je een stap achteruit moet maken.

Realiseer je ook dat de meeste cosmetische producten tegenwoordig chemische stoffen bevatten die UV-licht blokkeren. Hieronder vallen gezicht crèmes, make-up producten, vochtinbrengende crèmes, lotions en antirimpel crèmes.

Zonnebrillen verstoren de biologische ritmes

Veel mensen die regelmatig een zonnebril of contactlenzen met een zonnefilter dragen, maken melding van een steeds zwakker wordend gezichtsvermogen. Het gezichtsvermogen gaat achteruit en het risico op maculadegeneratie neemt toe. De genezende stralen van de zon hebben geen effect als iemand een zonnebril draagt.

Zonnebrillen blokkeren belangrijke stralen van het lichtspectrum die het lichaam nodig heeft voor onmisbare biologische functies.

Door onze wijze van leven, verkeerde levensstijl, veel tijd binnen doorbrengen, overstimulatie van het lichaam door zuurvormend voedsel en drank, het cholesterolverhogende en vochtafdrijvende effect van stress en tv kijken en dan ons goed insmeren met zonnebrandmiddelen en het dragen van zonnebrillen, zorgen ervoor dat en veel schade ontstaat in cellen van de ogen en het lichaam.

Door zonlicht uit te sluiten door het dragen van een zonnebril denkt het lichaam (klieren in de hersenen) dat het avond is en stopt het de productie van de melanocyten die je huid beschermen tegen verbranding door de zon. Ben je dan blootgesteld aan de zon loop je het risico dat de huid beschadigd raakt.

Als je ogen onvoldoende ultraviolette straling ontvangen gaat het herstellend vermogen van de staafjes en de kegeltjes achteruit alsook het vermogen om versleten oogcellen te vervangen.

De toename van staar is te wijten aan het dragen van zonnebrillen. Het cumuleert ook met bijvoorbeeld milieuvervuiling, roken en/of diarree dat de opname van mineralen verhindert, nodig voor botopbouw en fysiologische processen.

De dramatische toename van huidbeschadigingen die ogenschijnlijk door de zon (maar in werkelijkheid door het dragen van een zonnebril) veroorzaakt worden, is door de zonnebrandmiddelen en kankerindustrie uitgebuit. Je ogen houden je gezond door regelmatige blootstelling aan direct of indirect zonlicht.

Je ogen vangen zelfs ultraviolette stralen op als je in de schaduw bent. In onze streken wordt jammer genoeg veel ultraviolet licht tegengehouden door het glas in ramen, huizen, brillen en/of lenzen.

Ikzelf staar elke dag meer dan 10 minuten recht in de zon (als ze schijnt), ik voel zo dat de staafjes en kegeltjes vitaliseren na al mijn werk op het computerscherm. Logisch dat ik dat ga blijven doen.

Gepubliceerd op 15/04/2024

Daniël Derweduwen

Delen:

 

Gerelateerde Publicaties

 

 • Hoe ontgift en zuivert het lichaam zich? Het menselijke lichaam is het pronkstuk van miljoenen jaren evolutie van de natuur. Het lichaam van de mens is evolutionair gezien hoog ontwikkeld en heeft verschillende uiterst intelligente en accurate systemen om zichzelf te kunnen ontgiften en te zuiveren van afvalstoffen en toxines. Deze processen zijn essentieel om te voorkomen dat afvalstoffen en toxines zich ophopen en verzuring veroorzaken, wat kan leiden tot verstoppingen in de fijne haarvaten van onze bloedsomloop, het bindweefsel waarin onze lichaamscellen zijn ingebed, en het lymfestelsel dat overtollige vloeistoffen en stofwisselingsafval afvoert. Wanneer verstoppingen optreden, ontvangen lichaamscellen geen [...]

  By Published On: 03/03/2024
 • Al meer dan 25 jaar wordt wetenschappelijke medische kennis onderdrukt. Natuurwetenschappelijk denken betekent het analyseren van metafysische en psychologische componenten die voorkomen bij kanker en chronische aandoeningen, om deze op te lossen. Het menselijke lichaam heeft dankzij miljoenen jaren natuurlijke evolutie geleerd zichzelf gezond te houden. De mens is eigenlijk het pronkstuk van natuurlijke intelligentie. Het microbioom werkt in evenwicht samen, met een dynamische samenwerking die gunstig is voor alle partijen, inclusief de mens. Microben staan altijd ten dienste van hogere levensvormen. Dr. Hamer begreep dit. Problemen zoals conflicten, trauma's en biologische schokken kunnen dit evenwicht grondig verstoren. In mijn [...]

  By Published On: 03/03/2024
 • Je immuunsysteem is in feite een recyclagesysteemHet lijkt erop dat je immuunsysteem een flinke klap heeft gekregen. Je voelt je slecht en je klachten lijken zelfs erger te worden. Maar voordat we ons haasten naar een antibioticakuur, laten we eens dieper ingaan op ons immuunsysteem en enkele zaken herontdekken.Het immuunsysteem past binnen een dualistische filosofie waarbij ziekte wordt gezien als iets van buitenaf dat het lichaam binnendringt, in plaats van een reflectie van interne geestelijke processen. Echter, de geest is wel degelijk ontvankelijk voor de schokken en trauma's van het leven. Het lichaam is als het ware het voertuig waarmee [...]

  By Published On: 03/03/2024