Depressie deel 4

Voedingsadvies volgens de ayurveda
Voorkeur: Vers en biologisch.
Zoveel mogelijk vegetarisch.
Koken met specerijen.
Vers koken en opeten.
Veel groenten, granen en peulvruchten.
Kook natuurlijk, ideaal is gasfornuis.
Eet zoveel mogelijk warm bereide voeding 3x per dag is ideaal.
Eet gevarieerd, zes smaken (zoet, scherp, wrang, bitter, zout en zuur) en zoveel mogelijk kleuren.
Afkeur: Diepvries en blikken.
Teveel brood en kaas.
Verbod op microgolf.
Beperk de tussendoortjes.
Geraffineerde suikers en tarweproducten.
Zuivelproducten.
Geraffineerde oliën.
Wees voorzichtige met volgende voedselcombinaties:
Fruit en zuivel gaan niet samen.
Vlees en vis met zuivel of gele mosterd. Beperk bij fibromyalgie dierlijke eiwitten.
Eet zuivel en fruit los van de maaltijd.
Als je gaat eten, het water moet je letterlijk in de mond komen, het moet smaken. Is er iets dat je echt niet lust, niet opeten is de boodschap. Vooral goed kauwen is belangrijk voor de spijsvertering en de werking van de pancreas. Dit stimuleert de aanmaak van anti stresshormonen. Eet in een rustige ontspannen sfeer, niet onder een stresstoestand of emotioneel zwaar beladen staat. Geef al je aandacht aan het eten en vooral geniet ervan!
Het ontbijt:
Ideaal is ook warm; zoals soep met wat rijst (goed voor elke constitutie)
Granen papsoorten met eventueel wat gedroogd fruit zoals rozijnen of abrikozen, gebruik ook kaneelpoeder of gemalen kruidnagel. Havermout of muesli of andere vlokken met rijstmelk, amandelmelk e.a. liefst geen soja melk, werkt afkoelend op het lichaam, kan wel een keer in de zomer bij zeer warm weer). Om te zoeten: gedroogde vruchten, ahornsiroop, kokosbloemsuiker, granensuikers, honing.
Indien men brood eet met voldoende drank, maximum één x per dag. Gebruik op uw boterham notenpasta, zelfgemaakt broodbeleg, confituur zonder suikers. Indien je fruit eet (niet dagelijks doen ) best appels en peren stoven met kaneel. Vermijd ‘s morgens exotisch fruit, eet klein fruit van het seizoen, goed voor alle constituties.
Geen fruit in de winterperiode, verzwakt de immuniteit. Er is dan ook geen fruit te vinden in de natuur. Als men behoefte heeft aan een tussendoortje: een kop soep is ideaal.
Het middagmaal:
Het middagmaal is ook de hoofdmaaltijd van de dag! Op het middaguur zijn de spijsverterings-enzymen het krachtigst. Een evenwichtige maaltijd bestaat uit granen, groenten (zeven kleuren) plantaardige eiwitten en goede vetstoffen.
Granen: rijst, goed voor alle types, gierst en boekweit (goed voor mensen met een zware constitutie), gerst, haver (andere constituties), voldoende variatie is belangrijk.
Stukje kaneelschors, kardemom, kruidnagel, komijn zijn goede specerijen voor de granen. Groenten: denk aan variatie met zoveel mogelijk kleuren. ( blauw en paarsachtige kleuren vind je in rode bietjes, aubergines, rode kool e.a.) Zoete of niet zoete groenten en wortelgewassen, groene groenten met dikwijls een eerder bittere smaak zijn steeds noodzakelijk voor een volwaardige voeding. Specerijen die de spijsvertering stimuleren en de resorptie van voedingsstoffen verbeteren: zwart mosterdzaad, komijn, zwarte peper, kurkuma, kardemom, selderijzaad, koriander, anijs, basilicum, laurier, karwij, kruidnagel, dille, venkel, fenegriek, gember, mierikswortel, asafoetida, marjolein, tijm, munt, nootmuskaat, oregano, peterselie, rozemarijn, saffraan, dragon, maanzaad. Kruidenmengsels, ook Westerse kruiden. Specerijen en kruiden geven ook scherpe, bittere en wrange smaken, nodig om het lichaam te helpen zijn afvalstoffen te elimineren.
Wees creatief!
Eiwitten: plantaardige eiwitten hebben voorkeur in de ayurveda, vooral voor zieke mensen. Mungdaal of gele linzen zijn licht verteerbaar. Maar ook roze, bruine linzen, bonen en erwten, diverse verse tuinbonen. Gebruik zeker specerijen en bonenkruid omdat deze bonen zwaarder verteerbaar zijn. Indien men vis of vlees eet, is het beter met voldoende specerijen behalve gele mosterd. Geen zuivel of fruit bij vis of vleesgerechten. Giftige voedselcombinatie. Gebruik goede vetstoffen. Ideaal is ghee, ongeraffineerde rode palmolie en/of kokosvet met specerijen om te bakken of koken. Vloeibare oliën na de bereiding toevoegen zoals olijfolie, sesamolie, lijnzaadolie, zonnebloemolie, hennepolie, araganolie, pompoenpittenolie, vetstoffen met omega
3 (notenolie) enz… kies voor bio kwaliteit uit een natuurwinkel. Vermijd geharde vetten en margarines. Zij zijn zeer schadelijk voor het lichaam, omdat zij geen zuurstof doorlaten naar de lichaamscellen Bij stresstoestanden zeker niet zuinig zijn op vetstoffen, hoe meer hoe beter Als tussendoor mag je wat noten of een stuk fruit, bio-koekje nuttigen.
Avondmaal:
Ideaal is terug eten van warme bereidingen, ook overschotten van de middag zijn goed. Warme soep, eenvoudige schotels, eenpansgerechten op basis van groeten.
Indien je voor brood kiest, eet dit dan altijd met wat warme soep. Granenpap, rijstdesserten, gestoofde vruchten. Wees voorzichtig met ‘s avonds pasta te eten, indien wel, eet beter pasta van spelt of boekweit. Ga nooit met een lege maag gaan slapen, maar ook niet met een volle maag.
Desserts:
In India sluit men een maaltijd steeds af met iets zoet. Weet dat geraffineerde witte suikers en rietsuiker niet gezond zijn om verschillende redenen. Kies voor een koekje op basis van granenstroop, ahornsiroop, kokosbloemsuiker, stevia e.a. Kies voor natuurlijke zoetstoffen met trage suikers en lage glycemie. Nooit synthetische zoetstoffen! Als je koekjes wilt, koop ze in de natuur winkel, je hebt al een ruime keuze op basis van andere granen dan tarwe. Ook op basis van andere gezondere suikers. Desserten kun je maken met agar-agar, je mag er zoveel van eten dat je wilt.
Drank:
Drink nooit ijskoud, slecht voor de maag en de spijsvertering. Beperk koffie en cafeïne houdende en stimulerende dranken. Drink thee van gember (niet voor het slapengaan), ayurvedische thee, yogithee, groene thee of gewoon wat warm water.
Dagelijkse levensstijl:
Op tijd opstaan, ten laatste voor 7 uur, langer slapen maakt je loom en verstoord veel processen in het lichaam. Probeer je hoofdmaaltijd tussen 11.00 h en 13.00 h te nemen, de spijsvertering is dan het sterkst! Neem voldoende lichaamsbeweging, wandelen, yoga of sport, verse buitenlucht en algemene ontspanning. Neem ook eens wat tijd voor jezelf! Ademhalingsoefeningen en meditatie in de ochtend en de avond zijn zeer heilzaam. Ga op tijd slapen, ook in de ayurveda tellen de uren voor middernacht dubbel.
Onze blootstelling aan giftige chemicaliën en zware metalen is nog nooit zo groot geweest als nu. Ik heb het over zware metalen zoals kwik, cadmium, koper, aluminium, lood en nikkel. Daarbij gerekend de giftige dioxines, pesticiden, nanotechnologische chemicaliën, luchtverontreiniging, medicatie, vaccinaties, plastic en duizenden andere chemicaliën waarvan men de schadelijke werking op lange termijn niet eens kent. Deze gifstoffen verzadigen onze waterreservoirs en komen vanuit de lucht op de grond terecht, denk maar aan de chemtrails. Het dumpen van chemisch en nucleair afval.
En we mogen ook niet vergeten dat het toevoegen van schadelijke stoffen in de voeding zoals additieven, geraffineerde suikers, oliën en E-nummers allemaal lichaamsvreemd zijn. Het lichaam behandelt deze als giftig. De meeste mensen lopen met zeer veel giftige stoffen in hun lichaam, giftige zware metalen kunnen oxideren en de omringende cellen doden. Giftige stoffen beschadigen veel lichaamscellen in alle organen, zenuwweefsel en de hormoonklieren. Zij onderdrukken de spijsvertering en het immuniteitssysteem waardoor je kwetsbaar wordt voor ziekten. Het ergste van al is dat deze schadelijke stoffen en zware metalen lichaamscellen beschadigen (soms met de dood tot gevolg) waardoor exosomen en bacteriën worden uitgenodigd om deze op te ruimen. Onze collectieve vervuiling en hectische levensstijl met stress ligt ten grondslag aan de huidige kankerepidemie en vele andere ziekten zoals MS, bijnieruitputting, fibromyalgie en andere degeneratieve zenuwaandoeningen.
Het is onmogelijk om niet blootgesteld te worden aan deze schadelijke gevaarlijke toxines. Wat we wel kunnen doen is het ontgiften en zuiveren van je lichaam een dagelijkse prioriteit te maken om zoveel mogelijk opstapeling en verstoppingen van gifstoffen te voorkomen. Het is cruciaal om elke dag je immuniteit te helpen, zodat je lichaam sneller herstelt en jou beter kan ondersteunen. Je hebt altijd kans om beter te worden, vertrouw op je lichaam, die weet altijd wat het moet doen. Het vraagt een beetje aandacht van jouw kant, geef je lichaam de juiste voedende voeding om de immuniteit en de hormoonhuishouding echt te voeden. Belangrijk hierbij is om emotionele stabiliteit te cultiveren, negatieve emoties en biologische conflicten emoties zijn even schadelijk voor het lichaam als zware metalen en gevaarlijke chemicaliën. Pathogenen of ziekteverwekkers hebben steeds een onderliggende factor nodig om jou ziek te maken. Toxines, emoties en zware metalen zijn een onderliggende factor.
Een goede slaap is belangrijk om je lichaam te ontgiften en je overdag fitter te voelen. De algemene gezondheid en een goed werkende weerstand hangt af van een goed slaapritme. Desondanks merk ik dat er veel mensen met chronische aandoeningen en CVS op regelmatige basis tot ‘s nachts opblijven. Het kan soms wel eens gebeuren dat je laat op bent door een of andere reden, maar als dit regelmatig gebeurt is dit niet bevorderlijk om van je CVS af te geraken. Een goede slaap begint altijd tijdens de uren voor middernacht, vandaar dat uren voor middernacht ook dubbel tellen. In de ayurveda wordt daar enorm veel belang aan gehecht. Op tijd gaan slapen, rond tien uur ‘s avonds en op tijd opstaan rond zes à zeven uur in de ochtend is echt ideaal voor je gezondheid en het ontgiftingswerk van je lichaam.
Maar een goede slaap is eveneens afhankelijk van een goed werkende spijsvertering, een gezonde dikke darm en goed functionerende bijnieren, schildklier en de thymus. De spijsverteringsorganen en de hormoonhuishouding worden op hun beurt bestuurd door uiterst precieze cyclische patronen van dag en nacht ofwel het circadiaans ritme. Meestromen met de natuurlijke ritmen zijn enorm belangrijk om alle processen in het lichaam evenwichtig te laten verlopen. Het overtreden van deze universele levenswetten zijn mede de grootste oorzaak van onze ziekten die we kennen en beroven ons van vitaliteit en levenslust. We voelen ons meer vermoeid.
De biologische klok
We hebben in ons lichaam een soort biologische klok waar vele lichaamsprocessen aan gerelateerd zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is dat de pancreas de meeste spijsverteringsenzymen aanmaakt rond het middaguur. Vandaar dat het ideaal is als we rond het middaguur onze grootste maaltijd consumeren. Deze maaltijd kan dan goed verteren omdat rond het middaguur vele maagsappen en enzymen echt actief zijn. De darmen ontvangen verteerd voedsel en er is een goede resorptie van voedingstoffen. Een ander voorbeeld dat eveneens door de biologische klok wordt gestuurd is de productie van cortisol en adrenaline door de bijnieren in de ochtend. De adrenaline is bedoeld om je lichaam wakker te laten worden en in beweging te brengen. De cortisol zal de spijsvertering opstarten. Het slijmvlies van de dikke darm zal beginnen met serotonine te produceren die vervolgens de cortisolspiegel in het bloed weer in balans brengt. Tegelijkertijd gaat de serotonine de gehele spijsvertering activeren. Naarmate de namiddag en avond vordert zal de pijnappelklier de serotonine omzetten in melatonine. Vervolgens brengt melatonine de spijsvertering en het lichaam weer in rust, vandaar dat ‘s avonds een grote maaltijd eten echt niet gunstig is voor het lichaam. Het kan niet goed meer verteren. We weten nu dat bij CVS het onwillekeurig zenuwstelsel verstoord is, dus we hebben alle belang om de dag- en nachtritmes te volgen.
Een goede slaap geeft de gezondheid een oppepper
Voldoende slaap is belangrijk voor het goed functioneren van lichaam en geest en geeft de immuniteit een krachtige boost. De slaap kan onderverdeeld worden in twee delen, voor middernacht en na middernacht, tijdens de twee uur voor middernacht vinden de belangrijkste processen voor vernieuwing en zuivering plaats, en in deze periode komt de diepteslaap voor of de genaamde schoonheidsslaap. Diepte slaap duurt ongeveer een uur, meestal een uur voor middernacht. Deze slaap is droomloos en wordt ook gekenmerkt door een daling van zuurstofopname van ongeveer 8%. Het gevolg is dat het lichaam zeer diep kan ontspannen en rusten. Deze fysiologische rust is tot 3 x intenser dan de slaap na middernacht als de zuurstofopname weer begint te stijgen.
De diepteslaap is verantwoordelijk voor de aanmaak van groeihormonen, die voor het herstel, celdeling en vernieuwing van ons lichaam zorgen en ons daarbij jong houden. Maar door te lang op te blijven wordt dit proces verstoort. Het lichaam en de geest gaat uiteindelijk lijden aan oververmoeidheid. Er ontstaat opstapeling van toxines en afvalstoffen.

Als het melatonine niveau in het bloed hoog genoeg is, kan het lichaam zichzelf regenereren, vernieuwen, ontgiften en verjongen. De melatonine is afhankelijk van de werking van de dikke darm. het slijmvlies van de dikke darm initieert serotonine die door de pijnappelklier omgezet wordt in melatonine. De bijnieren geven ‘s avonds na 10.00 uur geleidelijkaan meer cortisol vrij. Deze cortisol is echter bedoeld om het lichaam van energie te voorzien om zich te kunnen ontgiften tijdens de slaap en om mentaal de impressies van de dag te verwerken. Maar als we niet slapen na tien uur ‘s avonds, gaan we deze energie gebruiken en verspillen om er activiteiten mee te doen. Vervolgens krijgt het lichaam onvoldoende energie om na middernacht het echte ontgiftings werk in samenwerking met de lever goed te kunnen doen. Geleidelijkaan zijn we niet meer in staat om negatieve emoties te verwerken en worden we prikkelbaarder. Wees bewust dat dit een grote valkuil is, ook al voel je je beter, ga om 10 uur ‘s avonds naar bed.
De grote rol van de lever om het lichaam te ontgiften
Veel bloed uit de hersenen wordt na middernacht gezuiverd door de lever, dit proces wordt verstoord als je nog wakker bent en de diepteslaap hebt gemist. De lever is een orgaan dat tijdens de nacht het meest actief is. Het respecteren van het dag- en nachtritme zorgt voor een betere spijsvertering, een goede slaapkwaliteit, betere bijnierwerking en een goed functionerende cardiovasculair systeem.
x
Bij een goede slaap zal de lever veel schadelijke stoffen uit het bloed filteren, neutraliseren en via de gal af geven aan de spijsvertering. De darmflora doet de rest. De lymfe verzameld tijdens de slaap ook veel schadelijke stoffen en is voor 80% verbonden met de darmen. het gebied in de buik heeft de grootste microbiële agentia. Tijdens de slaap wordt dus je weerstand weer opgebouwd en sterker omdat je lichaam ontgift en zuivert. Daarom dat het aan te raden is om op tijd op te staan. Lichaamsbeweging in de ochtend activeert de darmperistaltiek en stimuleert ons lichaam alle schadelijke afvalstoffen en toxines samen met de stoelgang uit te scheiden. Als we te lang blijven liggen wordt dit natuurlijk proces van afscheiding verstoord en gaan we ons overdag zwaarder en suffer voelen met minder energie.Een zeer belangrijk punt te onthouden als je lijdt aan CVS.
Er is nog een belangrijk orgaan die het lichaam tijdens de nacht meehelpt met het ontgiften, en dat is de huid. Daarom is het goed om je in de ochtend te douchen, alles wat de huid uitscheid is wateroplosbaar en dan ben je het ook kwijt, dat is goed voor je lichaam. Bij te lang in bed liggen loop je een groot risico dat de uitgescheiden afvalstoffen terug worden opgenomen door de huid en weer in het lichaam terechtkomt. Het is beter om ‘s avonds niet te douchen, want dat maakt je juist weer wakker.
Het beste gezondheidsadvies dat je maar kunt krijgen is: op tijd naar bed en op tijd opstaan.
Enkele tips om beter in te slapen: Vermijd zoveel mogelijk kunstlicht en zeker geen blauw licht van computers of gsm voor het slapen gaan. De productie van melatonine wordt daardoor stopgezet. Eet geen volle maaltijd voor het slapengaan, maar evenmin ook niet met honger gaan slapen, eet een hap of twee, of een volwaardige snack. Zorg ervoor dat je slaapruimte stikdonker is voor maximale productie van melatonine en volledige rust in je ogen. Zorg eveneens dat er geen spiegels in je slaapruimte aanwezig zijn. Spiegels weerkaatsen niet alleen zichtbare lichtfrequenties maar ook andere frequenties die de nachtrust kunnen verstoren.
Val overdag niet in slaap, een dutje of wandelen na het middagmaal is wel goed.
Doe veel lichaamsvriendelijke beweging overdag. Zorg eveneens voor een goede matras en bedkwaliteit. Laat je lichaam net voor het slapengaan eerst een beetje afkoelen, dat helpt je om beter in te slapen. Zet telefoon, wifi en andere stoorzenders uit. Kijk naar geen spannende thrillers of negatieve beelden op televisie net voor het slapengaan. Doe ontspannende dingen zoals yoga, meditatie, het kijken naar kunst of natuur met een rustig muziekje op de achtergrond. Drink natuurlijk ook geen stimulerende dingen tijdens de avond, laat je lichaam kalmpjes ontspannen en tot rust komen.
Neem meer voeding en specerijen met een hoog tryptofaangehalte
Probeer geen slaapmiddelen gebruiken (alleen maar als noodgeval). Verzorg je spijsvertering en je dikke darm. Tracht tryptofaanrijke voeding te consumeren. Tryptofaam is een aminozuur dat aan de basis ligt van serotonine. Deze stof vind je voornamelijk veel in pompoenpitten, granen en notenmelk, bieslook, .paardenbloem, alfalfa spruiten, venkel, spinazie, wortels, bleekselderij, snijboontjes, witloof, peulvruchten (vooral kikkererwten), rijp fruit, bananen, pure chocolade, verschillende groenten enzovoort.
Specerijen zoals kurkuma, kaneel, saffraan en curry bevatten ook veel tryptofaan
Goede vetstoffen zijn vooral boter, kokosvet, nodig om zetmelen beter te verteren.
Eiwitten vind je vooral in peulvruchten, sommige groenten, zaden, granen en noten.
Tijdens de dag eet je zoveel mogelijk groenten gekookt of bereid. Gekookte voeding is voorverteerd en veel beter voor de totaliteit van de spijsvertering, daarom dat op dit moment ook driekwart van de wereldbevolking dagelijks 3x kookt. Daar zitten veel opneembare vitaminen in die vrij uit de cellulose van de plantendelen zijn gekomen, vitamine C, B5, B11 of foliumzuur, helpen je cortisolwaarden samen met serotonine te normaliseren. Sommige supplementen bieden soelaas zoals Ginseng, Rhodiola, Tulsi (Ocimum sanctum), zoethoutwortelextract, Valeriaan en Magnolia. Ze zijn ook werkzaam tegen bijnieruitputting. Algemeen vermijd je geraffineerde voedingsmiddelen, want deze zijn echt niet gunstig voor het slijmvlies van de dikke darm.
Hoe het komt dat je tijdens de nacht wakker wordt en de slaap niet meer kunt vatten?
Naast een ontregelde lichaamsklok veroorzaakt door een onregelmatige levensstijl en verstoorde hormoonhuishouding is de circulatie van toxines een grote oorzaak van slaapproblemen. Vele toxines zijn het gevolg van slecht werkende spijsvertering, chemische stoffen, medicijnen, maar ook van op de verkeerde uren eten, te zware maaltijden eten of eten vlak voor het slapengaan. Deze toxines kunnen net als alcohol door de hersen bloed barrière doorbreken en hersenbeschadiging veroorzaken.

Om hersenschade zoveel mogelijk te voorkomen, kan het lichaam niets anders dan de toxines verdunnen door vocht ernaartoe te brengen. Dat gebeurt door de hersenen zoveel mogelijk bloed te laten vasthouden. Om dit te kunnen doen, moet je wel wakker blijven of wakker worden als de toxines te geconcentreerd worden. Dit gebeurt meestal na middernacht. Zoals gewoonlijk weet je lichaam wat het beste is voor jou. Het lichaam is steeds gericht op overleving en zal door je wakker te houden ‘s nachts de concentratie toxines verdunnen om beschadiging aan hersencellen te voorkomen. Je zult je de dag nadien natuurlijk niet al te best voelen. Ontgiften en zuiveren van je lichaam is de beste preventie tegen alle aandoeningen die we kennen. Het lichaam zuiveren en ontgiften is dus de dagelijkse boodschap.
Negatieve emoties, trauma’s en biologische conflicten zijn eveneens een grote bron van zeer giftige toxines. Neuropeptiden met een negatieve lading zijn echt niet gunstig voor het goed functioneren van alle lichaamscellen en fysiologische stelsels. Dat verstoort de slaap eveneens in ernstige mate en werkt uitputtend op de bijnieren en de gehele hormoonhuishouding. De weerstand zal verzwakken en het zenuwstelsel heeft daar het meest onder te lijden.
10- Het gevaar van zware metalen
Zware metalen verstoren in ernstige mate de werking van het zenuwweefsel. Ze zijn neurotoxisch en kunnen zenuwcellen echt beschadigen. Een van de manieren waarop we zware metalen zoals kwik in ons lichaam krijgen is via voedsel uit de oceanen. Tonijn, haai, zwaardvis, en olierijke vissen hebben hoge concentraties kwik in zich. Dit komt door de industriële lozingen die de oceanen bevuilen. Denk ook aan de grote milieurampen. Amalgaamvullingen zijn ook een grote boosdoener. Dit is vaak een co-factor bij CVS. Op you tube filmpjes is duidelijk te zien hoe kwik oxideert door zuurstof en speeksel in de mond. Laat door een ervaren tandarts deze vullingen verwijderen, echter nooit meer dan één tand per maand of twee om de twee maand. Niet meer tegelijkertijd laten vervangen. Een ander zwaar metaal is aluminium dat sterk neurotoxisch is. Aluminium komt in vele soorten vaccins voor, deodorant, zonnebrandmiddelen, pesticiden enzovoort.
Zuiveren van zware metalen: volg steeds de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
1)-Spirulina, bij voorkeur uit Hawaï, absorbeert zware metalen uit het zenuwweefsel, de milt en de lever. 2 theelepels per dag gemengd in wat sap, kokoswater of water.
2)-Wilde bosbessen (zomer): maakt zware metalen in de hersenen vrij om afgevoerd te worden, belangrijk voor je hersenweefsel. Krachtig bij Alzheimer.
3)-Koriander: bereikt moeilijk plaatsen in het lichaam om zware metalen te ontgiften.
elke dag 25 gram.
4)-Atlantische dulse: deze alg bindt kwik, koper, lood, nikkel, cadmium en aluminium. Het gaat door de hersen barrière. Dulse laat zware metalen pas los buiten het lichaam. Neem elke dag 2 eetlepels.
5)-Gerstegrasextractpoeder: haalt de zware metalen uit je spijsvertering, de milt, voortplantingsorganen en pancreas. neem 1 à 2 theelepels per dag, gemengd met wat water of sap. versterkt de werking van spirulina.
6)-Peterselie: elke dag 10 gram. Rijk aan voedende stoffen. Verwijderd koper en aluminium uit het lichaam.
7)-Zeoliet: mineraalrijke klei in vloeibare vorm van vulkanische oorsprong. Volg de aanwijzingen op de verpakking.
8)-Antivirale specerijen zoals salie, kruidnagel, nootmuskaat, tijm, steranijs, kurkuma, citroenmelisse wees royaal in gebruik. Twee teentjes knoflook per dag.
9)-L-glutamine: in poedervorm 1 theelepel per dag in water of een groentesapje.
10)-Elke dag een kopje thee van weegbreeblad en rode klaverbloesem.
12)-Kliswortel.
13)-Thee van gelijke delen rozenbottel, hibiscus bloem, frambozenblad en braamblad is zeer goed om chloor en fluoride uit het lichaam af te voeren.
Voor optimaal effect neem je zoveel mogelijk voedingsmiddelen en natuurlijke supplementen aangevuld met theesoorten binnen 24 uur. Je lichaam krijgt hierbij nog eens essentiële voedingstoffen om te herstellen van de schade die zware metalen hebben aangericht in je lichaam. Je lichaam zuiver houden doe je elke dag. Houd de zuivering eerst een lange tijd aan tot je jouw energieniveau voelt toenemen. Nadien kun je kiezen uit een van bovenstaande zaken, minimum twee en varieer. Als je amalgaamvullingen laat vervangen is het zinvol om voor de verwijdering twee maanden selenium in ionische vorm tot je te nemen. Neem zongerijpt voedsel rijk aan vitaminen en extra veel bladgroenten om je bloedkwaliteit te verbeteren.
De natuur helpt je een handje.
Adaptogeen:
Adaptogeen is een nieuwe terminologie om onderscheid te maken tussen schadelijke effecten van drugs en eerlijke zuivere kruiden. Het zijn stoffen die het aanpassingsvermogen en de stressbestendigheid van de mens verhogen. Ze werken stimulerend zonder schade aan te brengen aan het lichaam. Eens dat het lichaam evenwicht heeft stopt het stimulerend effect van het kruid. Ze vormen een bijdrage aan het normaliseren van het lichaam en de hormoonhuishouding. De werking gebeurt overal in het lichaam en niet alleen op specifieke plaatsen of naar specifieke functies. Adaptogene planten en kruiden zorgen voor evenwichtige fysiologische lichaamsprocessen en acties.
Nootropic:
Is ook een nieuwe terminologie voor geheugenproducten zoals kruiden, functionele voedingsmiddelen en specerijen om een of meer aspecten van de geestelijke functie te verbeteren of te stimuleren. Specifieke effecten kunnen bestaan uit het verbetering van het werkgeheugen, de motivatie of positieve aandacht. Het zijn kruiden, voeding en specerijen die je wakker maken en je geheugen en leervermogen versterken, de intelligentie verhogen zonder verslavende bijwerking. Ze helpen om de hormoonhuishouding te optimaliseren en in evenwicht te brengen. Specerijen die de hormoonhuishouding stimuleren: Werken tevens ook verjongend op het lichaam.
- Kruidnagel (Syzygium aromaticum)
Naar de spijsvertering toe is kruidnagel stimulerend en verwarmend. Het verhoogt de eetlust en de speekselvorming. Vermindert de slijmvorming en is goed tegen luchtwegeninfecties.
Kruidnagel activeert de eigenlijke omzetting van de voeding in de spîjsvertering en opname van de voedingsstoffen. Kruidnagel heeft een sterke antiseptische werking (goed tegen tandpijn), een goed levermiddel en werkt bloedzuiverend. Stimuleert het bewustzijn, intellect en vergroot het vermogen om dingen te herinneren. Werkt als antidepressivum en geeft energie. Kruidnagel is ook afrodisiaca en zuivert de geslachtsorganen en bij vrouwen ook de moedermelk. Het wekt potentie op en bevordert de bloedcirculatie. Kruidnagel is zeer heilzaam tegen oxidatieve stress (vrije zuurstofradicalen) die zeer schadelijk zijn voor de cellen van de bloedvaten en het zenuwstelsel.
2. Komijn (Cummium cyminium)
Komijn en andere specerijen uit de familie van de schermbloemige (vb: dille, koriander, zwart komijnzaad, peterselie e.a.) zijn steeds goed voor de optimale werking van de dikke darm. Ze beschermen de slijmvliezen van de dikke darm en helpen bij de opname van voedingstoffen. Komijn activeert de aanmaak van basisstoffen van verschillende neuropeptiden. Komijn bevat ook acetylcholine en dopamine waardoor het intellect en daadkracht gestimuleerd wordt. Het zorgt ook tevens voor een harmonieuze neerwaartse beweging van de darmperistaltiek.
3. Kaneel (Cinnamomum zeylandica)
Kaneel geeft een gematigde warmte in de spijsvertering en is eetlust opwekkend, stimuleert de vertering en de opname van voedingsstoffen. Kaneel is eveneens sterk antiseptisch.
Kaneel verbrandt voornamelijk afvalstoffen en toxines in de spijsvertering, en zuivert het bloed. Kaneel bevat veel basisstoffen voor de productie van dopamine en serotonine en dat kalmeert angst, depressie, nervositeit en spanning.
4. Nootmuskaat (Myristica fragrans)
Nootmuskaat is sterk eetlustopwekkend. Het bevordert de vruchtbaarheid, werkt zenuwkalmerend en is wormdodend in de spijsvertering. Net als Kaneel gaat het effectief afvalstoffen neutraliseren. Nootmuskaat stimuleert de opname van voedingstoffen en dit vooral in de dunne darm. Nootmuskaat bevordert de aanmaak van neuronen (zenuwcellen) en coördineert vooral de werking van het enzym acetylcholine-erastase, dat de neurotransmitter acetylcholine afbreekt. Acetylcholine is vooral belangrijk voor cognitieve vermogens en de overdracht van de zenuwimpulsen. Nootmuskaat bevorderd de doorbloeding in de hersenen en maakt de geest rustig.
5. Gember (Zingiber officinalis)
Gember is sterk eetlustopwekkend en werkt verwarmend en spijsverteringsbevorderend.
Gember versterkt het hart, is pijnstillend, anti reumatisch, zenuwsterkend en verbetert het geheugen. Gember neutraliseert toxines en afvalstoffen, zowel in de spijsvertering als in het bloed. Gember werkt tevens pijnstillend en reguleert het immuniteitssysteem. In gember vindt je basisstoffen voor de productie van de neurotransmitters dopamine en gaba. Dagelijks gebruik van gember maakt je rustiger, maar zorgt er ook voor dat je in actie komt zonder stress. Gember geeft een blij gevoel en werkt ook als antidepressivum. Het verse sap is antiviraal. Geen gember voor het slapengaan, verstoort de nachtrust.
6. Saffraan (Crocus sativus)
Saffraan is een specerij dat vitamine B12 bevat. Saffraan is een krachtige adaptogeen en vergroot ons aanpassingsvermogen. Saffraan werkt verjongend. Het stimuleert de bloedsomloop, werkt pijnstillend en is libido versterkend. Saffraan bevordert de spijsvertering en wekt eetlust op. In de spijsvertering stimuleert saffraan vooral de opname van micronutriënten. Saffraan bevat vele tryptofaam voor de productie van serotonine, ons gelukshormoon (neurotransmitter) dat ervoor zorgt dat we ons gelukkig voelen. Saffraan is een krachtig anti depressiva en kalmeert vooral angststoornissen en dwangmatigheden.
Saffraan maakt ons weerbaarder tegen stress en versterkt het geheugen. Saffraan Is zowel adaptogeen als nootropic
7. Zwarte peper (Piper nigrum)
Een van de sterkst stimulerende kruiden voor de spijsvertering. Zwarte peper ruimt effectief afvalstoffen en schadelijke toxines op. Zwarte peper helpt de voeding beter verteren en stimuleert de opname van micronutriënten uit de voeding en van andere specerijen zoals Kurkuma of geelwortel. Zwarte peper is sterk verwarmend, vooral bij mensen die kouwelijk van aard zijn. Zwarte peper zorgt er ook voor dat je meer kracht uit de voeding haalt.
Zwarte peper is antibacterieel en werkt wormdodend. Het werkt sterk ontgiftend voor de spijsvertering en het gehele lichaam. Zwarte peper is rijk aan endorfine, acetylcholine en gaba. Deze combinatie zorgt ervoor dat je goed kunt studeren en toch rustig kunt blijven.
Zwarte peper is een ideaal middel bij angstaanvallen, ongeduld, prikkelbaarheid en verzacht pijn. Deze pepersoort helpt het slijmvlies van de dikke darm om voorstoffen te laten opnemen voor de productie van serotonine. Dat brengt balans in de hormoonhuishouding.
8. Anijs (Pimpinella anisum)
Anijs bevorderd de spijsvertering en is goed om de dikke darm tot rust te brengen. Anijs verdrijft winderigheid in de dikke darm. Anijs beschermen de slijmvliezen van de luchtwegen en het spijsverteringskanaal. Anijs bevorderd de borstvoeding. Anijs stimuleert de opname van voedingsstoffen. Anijs bevat acetylcholine en stimuleert het geheugen en helpt zo bij studieprestaties.
9. Kurkuma (Curcuma longum)
Geelwortel of kurkuma werkt eetlustopwekkend en helpt de spijsvertering om afvalstoffen en toxines te neutraliseren. Kurkuma geeft een mooiere uitstraling. Kurkuma bevat de bittere en wrange smaak en dat werkt samentrekkend, goed voor het herstel van de huid om wonden te genezen en huidziekten te behandelen. Kurkuma werkt eveneens genezend in het lichaam. Het vermindert ontstekingen als gevolg van stress. Werkt net als gember bloedzuiverend, is windverdrijvend en herstelt en ondersteunt de lever. Eveneens heilzaam bij oedeem. Kurkuma is antibacterieel,en stimuleert de galwerking. Kurkuma bevat veel tryptofaam en dat stimuleert de productie van serotonine, voor ons gevoel van geluk en ontspanning. Kurkuma werkt ook als antidepressivum en daarnaast zorgt het ook voor innerlijke rust en een veel betere nachtrust.
10. Kardemom (Elettarium cardamomum)
Kardemom versterkt de maag en wekt de eetlust op. Helpt de spijzen beter verteren.
Kardemom is tevens wormdodend. Kardemom helpt zelfs melkproducten te verteren omdat het de slijmvorming neutraliseert. Kardemom is werkzaam tegen opgeblazenheid en braakneigingen. Werkt genezend bij lever en milt aandoeningen en neutraliseert krachtig afvalstoffen en toxines zowel in de spijsvertering, de lever en de lymfe. Kardemom werkt verwarmend in het lichaam en is heilzaam tegen depressie en epilepsie. Kardemom geeft veel energie, versterkt de bijnieren en heeft positief effect op het humeur.
11. Curry
Curry is een mengsel van verschillende specerijen waaronder ook kardemom en kurkuma.
Curry is overal verkrijgbaar en iedereen lust deze kruiden wel. Curry creëert een synergetische werking dat het herstel van zenuwweefsel bevordert. Curry stimuleert de aanmaak van nieuwe hersenstamcellen en neuronen. Er wordt aangeraden veel curry te gebruiken omdat het heilzaam werkt tegen degeneratieve hersenaandoeningen zoals Alzheimer en dementie.
12. Peperkoekkruiden
Geven meer optimisme, beter humeur en zijn antidepressivum. Peperkoekkruiden geven veel energie en zijn goed voor de bijnieren.
Besluit: gebruik veel meer specerijen en kruiden in de spijzen, ook kruiden van bij ons hebben heilzame effecten op de synergetische werking van de hormoonhuishouding en zijn daarom heilzaam bij depressie en burn-out.
Geneeskrachtige kruiden die de hormoonhuishouding stimuleren en energie leveren.
- Cypergras (Cyperus rotundus)
Cypergras werkt kalmerend, en bevatten de basisstoffen voor gaba. Antidepressivum, ontspant de spieren, nootropic, stimuleert de spijsvertering en elimineert afvalstoffen.
2. Eclipta (Eclipta alba)
Kalmeert agressie, verhoogt het serotonine gehalte, nootropic, werkt verjongend. Tegen oxidatieve stress, zeer goede leverkruid, ontgift het lichaam krachtig.
3. Indiase kruisbes (Emblica officinalis)
Werkt sterk verjongend op lichaam en geest. Zeer goed voor de bloedkwaliteit en herstelt de lever. De Indiase kruisbes stimuleert de spijsvertering, en brengt voornamelijk de maag in balans. Krachtige antioxidant. Versterkt de coördinatie van het geheugen en de zintuigen.
Versterkt het observatievermogen en de cognitie. Brengt rust bij mentale aandoeningen.
Reguleert de bijnieren en normaliseert de cortisol waarden en verhoogt de immuniteit.
4. Duivelsdrek of asafoetida(Ferula Foetida)
Werkt kalmerend, kalmeert spasmen en tegen oxidatieve stress. Helpt bij epilepsie.
Bevat glutamaat. Is de reiniger van de dikke darm bij uitstek, het lost tussen de darmplooien vastzittende gekoekte brokken afval met verdroogde slijm op waardoor de peristaltiek weer kan verbeteren.
5. Pepermunt (Mentha spp)
Verhoogt de concentratie en stimuleert de aanmaak van acetylcholine.
Brengt rust, is verfrissend en heeft een stimulerend en verfrissend effect op de hersenen. Antidepressivum. Bevorderd het enthousiasme.
6. Heilige basilicum (Ocimum sanctum)
Goed voor de gehele spijsvertering. Heilige basilicum beschermt de luchtwegen en versterkt de immuniteit. Het activeert acetylcholine en brengt acetylcholinesterase in evenwicht.
Heilzaam voor het geheugen en de herinnering. Stimuleert het concentratievermogen.
Reguleert de bijnieren en brengt de adrenaline en cortisol in balans.
7. Jeukboontjes (Mucuna pruriens)
Afrodisiaca, zenuw herstellend, verjongend, stimuleert het geheugen en is goed tegen slijtage. Helpt bij Parkinson en Schizofrenie. Bevat natuurlijk L-dopa voor aanmaak dopamine. De meeste peulvruchten bevatten ook een lichte dosis L-dopa. Het maakt mensen opgewekt, geeft een goed gevoel en goed geheugen. Helpt bij gedragsstoornissen en ADHD.
8. Jatamansi (Nardostachys jatamansi)
Werkt rustgevend en stimuleert vooral het geheugen. Jatamansi reguleert de bijnierwerking en tempert de werking van adrenaline, noradrenaline en dopamine, nadien reguleert hij deze stoffen. Activeert serotonine voor het goed gevoel en gemoed. Sterk regenererend voor het zenuwweefsel en verbetert de werking van het brein. Anti angst en antidepressivum.
9. Rauwolfia (Rauwolfia serpentina)
Reguleert bijnieren en aldosteron waarden. Verhoogt eveneens het serotoninegehalte. Helpt goed tegen hoge bloeddruk, kalmeert pijn en is antidepressivum. Goed bij psychose.
10. Arjuna (Terminalia arjuna)
Versterkt hartspier, stimuleert de doorbloeding en antidepressivum. Bron van dopamine. Bevorderd zuurstofopname in de hersenen.
11. Guduchi (Tinospora cordifolia)
Verhoogt krachtig de immuniteit en werkt tevens verjongend. Elimineert afvalstoffen en zuivert de lever. Is algemeen immuniteit stimulerend. Anti stress en anti depressiva. adaptogeen. Activeert de werking van gaba, acetylcholine, dopamine en serotonine. Nootropic, verbetert het geheugen, werkzaam bij Alzheimer.
12. Indische valeriaan (Valeriana wallichii)
Is sterk rustgevend en bevorderd de slaap. Bevat gaba.
13. Ashwagandha (Withania somnifera)
Zenuwversterkend, rustgevend, verhoogd de immuniteit, helpt krachtig bij angst en stress. Afrodisiaca, herstelt weefsels. Reguleert gaba (rust), bevat acetylcholine en is nootropic. Stimuleert de slaap, reguleert cortisol waarden. Anti stress en adaptogeen.
14. Shilajit als adaptogeen (natuurlijk teer uit de bergen)
Geeft kracht, anti stress, verhoogd uithoudingsvermogen, versterkt en regenereert de zenuwen en geeft meer vitaliteit. Krachtig nootropic effect, Verbetert het geheugen zonder nadelige effecten. Stimuleert de zuurstoftoevoer naar de hersenen. Optimalisatie van de neurotransmitters zoals serotonine. Krachtige antioxidant, verhoogt de immuniteit, werkt verjongend. Helpt bij beter denken, opname informatie en cognitie, herinneringsvermogen.
Niet slaapverwekkend. Helpt ook bij degeneratieve zenuwziekten zoals Alzheimer.
Bevat fulvinezuur dat de opname stimuleert van mineralen.
15. Oliemassage.
Niet als je afvalstoffen in je lichaam hebt. Vermindert de vermoeidheid, werkt verjongend en doet beter slapen.Verbetert de immuniteit. Adaptogeen en goed voor de bijnieren.
Olie op de adhipatti (midden op hoofdhuid van de schedel) brengt rust en ontspanning. Reguleert de endocriene werking.
16. Olie op de adhipatti.
Dat is een ayurvedische techniek om de geest en het denken eerst tot rust te brengen. Het neemt veel uiterlijke prikkels weg zodat je geleidelijkaan jezelf weer kunt voelen en tot inkeer kunt komen. Bij depressie en burn out heeft in feite je lichaam het overgenomen van jou om te kunnen overleven. De geest is afwezig, uitgeput en op de dool. De geest is zeer vluchtig, niet vatbaar, droog en ruw. Er is geen connectie met het fysieke lichaam meer. De olie (meestal sesamolie met ayurvedische kruiden) brengt wat vochtigheid en zwaarte in de geest zodanig dat het vluchtige van je geest een beetje getemperd wordt en je contact met jezelf kunt maken en is de eerste stap naar rust en ontspanning.
De adhipatti is een marmapunt dat de vinden is op de schedel. Een marmapunt is een energiepunt waarbij olie een rustgevend effect op heeft. je vindt dit punt gemakkelijk. Breng je pink op de top van je neus, en de plaats waar je duim op de schedel in rechte lijn met de neus raakt is het marmapunt adhipatti. Breng daar enkele druppels olie aan en masseer dit op deze plaats goed in.
17. Nog andere kruiden die heilzaam zijn bij depressie en de bijnieren ondersteunen.
Acorus calamus of kalmoes: Voornamelijk in de wortel zit het werkzame bestanddeel azaron, een etherische olie. Tonicum voor het zenuwweefsel. Ondersteunt mentale en emotionele processen waarbij je sneller rust vindt. Helpt om het bewustzijn te verruimen en verbetert het geheugen. Deze plant geeft je opgewektheid en helderheid in het denken.
Asparagus adsendens of asperge: Versterkend voor de weefsels en de zenuwcellen. Geeft kracht, versterkt de bijnieren en verhoogt de immuniteit. ondersteunend voor de bijnieren.
Asparagus racemosus of de Indische asperge: Antidepressiva bij uitstek zonder nare bijverschijnselen. Het vermindert angst en verbetert de synaptische verbindingen van de zenuwcellen.
Bacopa monnieri of Brahmi, ook bekend als het alzheimer plantje: Brahmi verwijst naar het allerhoogste. Deze plant maakt het bewustzijn helder en ruimer. Een krachtige tonicum voor het hersen- en zenuwweefsel. Wordt in India veel gebruikt bij mentale achterstand, mentale uitputting. Eveneens toepasbaar bij depressie, negatieve emoties , hysterica en maakt de intelligentie scherp. Ondersteunend bij meditatie en concentratie. Verhoogd de productie van acethylcholine om de overdracht van de synapsen sterk te verbeteren. Deze plant werkt tevens verjongend op het menselijke organisme.
Celastrus paniculatus of boomwurger: Is in de Ayurveda bekend als de plant die ‘licht’ bevat en een geheugen stimulerend middel is, het werkt nog effectiever als Ginkgo biloba, dat op zich al sterk is. Deze plant stimuleert het intellect en voedt het zenuwweefsel. Geeft rust in de geest en werkt kalmerend bij depressie, epilepsie, zwaarmoedigheid, negativiteit en stress. Geeft verlichting in het hart. Ondersteunt de productie van hormonen en neurotransmitters.
Centella asiatica of de indiase waternavel: Simuleert het herinneringsvermogen en het intellect. Bewustzijnsverruimend en voedend voor het zenuwweefsel. In de ayurveda veel gebruikt bij depressie, epilepsie, zwaarmoedigheid, stress en angst. Stimuleert de productie van genezende hersenstofjes en gelukshormonen.
Convolvulus pluricaulis of de kleine akkerwinde: Sterk kalmerend voor het zenuwweefsel. Verbetert het geheugen en het intellect. Een natuurlijke antidepressiva. Helpt de bijnieren om de productie van cortisol en adrenaline te reguleren. Werkzaam bij angst, fobieën en negatieve emoties en verbetert de slaapkwaliteit.
Nardostachys jatamansi: Deze plant uit het hooggebergte van de Himalaya is verwant aan onze inheems groeiende valeriaan en bevordert de slaapkwaliteit en is sterk rustgevend voor het zenuwweefsel. De olie die gewonnen wordt uit de wortels van deze plant stimuleert de productie van serotonine. Antidepressiva en anti angst. Jatamansi tempert de werking van adrenaline en het teveel aan dopamine. Verbetert de werking van zuiver en ethisch denken.
Psychologische doordenker: je kunt iets in een ander niet liefhebben of haten TENZIJ het weerspiegelt wat je liefhebt of haat in jezelf. In onze wereld waarin wij ons fysiek lichaam driedimensionaal ervaren kun je dankzij bespiegeling jezelf definiëren wie je werkelijk bent.
—————————————————————————————————————————
Depressie uit zich als een bedrukt humeur. Een depressief persoon is passief, introvert, lusteloos, verdrietig en niet in staat vreugde en plezier te ervaren (‘anhedonie’). Afhankelijk van de intensiteit van het conflict varieert de aandoening van een aanhoudend gevoel van droefheid tot een ernstige, ‘klinische’ depressie (zie ook manische depressie) met slopende effecten op iemands welzijn. Een licht depressieve stemming heeft echter zeker zijn gunstige aspecten, omdat het een ruimte opent voor diepe introspectie en voor een creativiteit die verschilt van de levendige productiviteit van de manische toestand (zie Autistische Constellatie). Kunstenaars van alle tijden putten uit deze ‘productieve melancholie’, waarmee ze enkele van hun grootste werken creëerden. Bij kinderen en tieners wordt een depressieve stemming in de huidige psychiatrie beschouwd als een symptoom van ADD-Attention Deficit Disorder (zie ADD gerelateerd aan een Post Sensorische Cortex Constellatie). Gelet op het feit dat zowel linkshandige vrouwen met een normale hormoonstatus als rechtshandige vrouwen met een lage oestrogeenstatus (postmenopauzale vrouwen, vrouwen die anticonceptiva gebruiken, zwangere- en vrouwen die borstvoeding geven, vrouwen die oestrogeen-onderdrukkende medicatie gebruiken, vrouwen waarvan de eierstokken verwijderd zijn) ‘vatbaarder zijn’ voor depressies, biedt de GNM een verklaring waarom veel meer vrouwen aan depressies lijden dan mannen of waarom een depressie een veel voorkomende bijwerking is van anticonceptiva (“Depressie is een van de meest voorkomende redenen waarom vrouwen stoppen met de anticonceptiepil. Desondanks kan onderzoek het verband niet verklaren”, Healthline, 11 februari 2016). Ook wanneer een vrouw met de pil begint of de menopauze ingaat kan een vrouwelijk conflict, zoals een identiteitsconflict of een seksueel conflict, veranderen in een territoriumergernis-conflict of territoriumverlies-conflict. Zo maakt dezelfde conflictsituatie die een vrouw manisch maakte, haar door de anticonceptiepil of na de menopauze depressief. Het trappen op een conflictspoor (een bepaald persoon tegenkomen,op een bepaalde locatie zijn, over een bepaald onderwerp praten) versterkt de manische of depressieve stemming of veroorzaakt terugkerende manische of depressieve episodes (vergelijk stemmingswisselingen die verband houden met manische depressie). Bij een terugkerend territoriumergernis-conflict, thuis, op het werk, op school, raakt een rechtshandige man depressief; hetzelfde conflict zou een linkshandige man manisch maken. Het weer of het seizoen kan ook een spoor zijn. Dit is de reden waarom sommige mensen depressief worden als het regent of in de late herfst, als de dagen korter worden. In de psychiatrie wordt dit ‘seizoensgebonden affectieve stoornis’ (SAS) genoemd. Het spreekt voor zich dat een seizoensgebonden depressie niets te maken heeft met een vitamine D-tekort, zoals wordt beweerd. De helingsfase: Wat manie betreft is de persoon na het oplossen van het conflict niet langer manisch maar voelt hij zich moe en lui. Wat depressie betreft; tijdens de helingsfase verandert de geagiteerde depressie (sympathicotonie) in een opgeluchte depressie (vagotonie). De twee soorten depressies zijn echter van een aanzienlijk verschillende kwaliteit. Terwijl de geagiteerde depressie (conflictactieve fase) zich voordoet als rusteloosheid, nervositeit, irritatie, allerlei vluchtige gedachten en slaapproblemen, is de persoon tijdens de opgeluchte depressie (helingsfase) extreem moe en slaapt overmatig (hypersomnie). Langdurige conflictactiviteit (hangend conflict) en een langdurige helingsfase (hangende heling) leiden tot een chronische, langdurige depressie, dysthymie genaamd. In de conventionele geneeskunde kan aanhoudende vermoeidheid ook worden gediagnosticeerd als ‘chronisch vermoeidheidssyndroom’.
Sporen die werden ingesteld op het moment dat de conflicten voor het eerst plaatsvonden versterken een manische of depressieve stemming. Op een depressie-gerelateerd spoor trappen verdiept de depressie; op een manie-gerelateerd spoor trappen heft de depressie op en verhoogt de manie. Daarom kan een manisch spoor bewust worden gebruikt om uit een depressieve stemming te geraken. Sporen en terugvallen in de conflicten reactiveren ook een constellatie nadat een van de twee conflicten (of beide) tijdelijk waren opgelost. In wezen is een spoor (een bepaalde locatie, persoon, situatie, geluid, geur) als een ‘allergie’ die aanleiding geeft tot een herhaling van de manische of depressieve stemming en gedragingen
OPMERKING: Stress (algemene stress) en stimulerende middelen zoals koffie of energiedrankjes, evenals medicijnen en drugs met sympathicotone eigenschappen versterken een manische of depressieve stemming. Bijkomende conflicten die verband houden met de temporale kwabben versterken de manie of depressie significant.
De eerste stap die nodig is om een constellatie te downgraden is het identificeren van de tijd en omstandigheden van het tweede conflict (zie conflictvolgorde), die de constellatie en de daarmee verband houdende geestelijke symptomen hebben geactiveerd. Het type constellatie (Postmortale Constellatie, Autistische Constellatie, Agressieve Constellatie, Zweef Constellatie, Hoor Constellatie, enz.) kan worden afgeleid uit de emoties, gedachten en gedragingen van de persoon. Een hersenscan, indien beschikbaar, toont de Hamerse Haard in de bijbehorende hersenrelais. De rijpingsstop is een ander belangrijk diagnostisch criterium, omdat hierdoor vrij nauwkeurig kan worden ingeschat op welke leeftijd het tweede conflict zich voordeed. Vanaf dat moment kunnen we specifieke vragen stellen betreffende het conflict dat rond die tijd is ontstaan. Het ontwikkelen van manieren om conflictsporen te vermijden is bedoeld om de conflictactiviteit op een zo laag mogelijk niveau te houden. Bij een gedowngradede constellatie voelt een persoon zich over het algemeen redelijk goed, vooral als de manische stemming dominant is.
Disclaimer:
Dit naslagwerk heeft als doel u betrouwbare informatie te verstrekken over het onderwerp dat behandeld wordt. Er is alles in het werk gesteld om dit naslagwerk zo compleet en nauwkeurig mogelijk te maken. De aangeboden informatie kan, ondanks alle zorgvuldigheid, onjuistheden bevatten. Het doel van dit naslagwerk is om te onderwijzen. Zowel de schrijver als de uitgever zullen door geen persoon of instantie aansprakelijk gesteld noch verantwoordelijk geacht kunnen worden voor welk verlies, schade of letsel dan ook dat veroorzaakt is of waarvan aangenomen wordt dat het direct of indirect veroorzaakt is door de informatie die dit naslagwerk bevat. Het gebruik van de informatie die in dit naslagwerk aan bod komt, is geheel voor rekening van de lezer. De lezer moet zijn eigen oordeel vellen of een holistisch medisch expert of zijn persoonlijke arts raadplegen voor specifieke toepassingen bij zijn individuele problemen. De informatie die hierin gepresenteerd wordt, is op geen enkele manier bedoeld als vervanging van medische diagnostiek en/of behandeling. Indien u vragen heeft over uw gezondheid, raadpleeg dan een medisch bekwaam persoon.
Reacties